Αρχείο για Μάιος, 2009

irrational.gifΟ Νίκος Μπακουνάκης απορεί από τη στήλη του Βήματος:

Τελειώνουν σήμερα οι πανελλαδικές εξετάσεις, από τα πιο παράλογα και τα πιο υποκριτικά συστήματα εισαγωγής στα πανεπιστήμια. Για να διεκδικήσεις μια θέση στις οικονομικές σχολές πρέπει να εξεταστείς και στη Φυσική. Ενώ για τη Νομική Σχολή, από τα απαραίτητα είναι και η Βιολογία. Και από τη Δευτέρα αρχίζουν οι ενδοσχολικές εξετάσεις, όπου αποθεώνεται η υποκρισία κυρίως του υπουργείου Παιδείας και όλων όσοι σχεδιάζουν τα συστήματα εισαγωγικών εξετάσεων. Γιατί ποιος τολμά να ομολογήσει ότι ύστερα από τόσο σκληρές εξετάσεις στα μαθήματα της κάθε κατεύθυνσης, ύστερα από πλήρη αποχή ενός έτους ίσως και δύο ετών από τα υπόλοιπα- υπερβολικά πολλά- μαθήματα του αναλυτικού προγράμματος, μετά την ακύρωση των δύο τελευταίων τάξεων του Λυκείου, οι μαθητές θα προσέλθουν επιμελείς και διαβασμένοι για να εξεταστούν σε ό,τι είχαν απωθήσει επί πολλούς μήνες; Και επειδή η υποκρισία έχει και μια πλευρά θεατρική, από τη Δευτέρα μαθητές και καθηγητές θα υποδυθούν ότι παίζουν τις εξετάσεις προς χάριν του συστήματος.

Αναρωτιέμαι γιατί το υπουργείο Παιδείας επιμένει να συντηρεί, με παραλλαγές από χρόνο σε χρόνο, ένα τόσο κατάφωρα παράλογο σύστημα. Αν στερείται ιδεών, γιατί δεν αντιγράφει κάποιο από τα θεωρούμενα επιτυχημένα συστήματα εισαγωγικών εξετάσεων στα πανεπιστήμια μιας χώρας απ΄ αυτές που θεωρούνται πρότυπες εκπαιδευτικά; Εύλογα τα ερωτήματα. Αλλά μη ζητείτε να βρείτε μια απάντηση λογική, εννοώ μιαν απάντηση που να υπακούει σε εκπαιδευτικά κριτήρια. Γιατί, όπως όλα δείχνουν, η θεμελιακή και αιτιολογική βάση του συστήματος εισαγωγής στα πανεπιστήμια, έτσι όπως αυτό εφαρμόζεται ίδιο, παρά τις παραλλαγές, τα τελευταία χρόνια, είναι οικονομική. Επιτέλους ας το ομολογήσουμε.

Αναλογιστείτε πόσες θέσεις εργασίας δημιουργεί αυτό το σύστημα. Και δεν πρόκειται μόνο για θέσεις εργασίας. Πρόκειται για τη δημιουργία μιας τεράστιας παράλληλης αγοράς που συνηθίζουμε να την αποκαλούμε παραπαιδεία και στην οποία, κακά τα ψέματα, όλοι εμπιστευόμαστε την τύχη των παιδιών μας. Με τα οργανωμένα φροντιστήρια και με τα λεγόμενα ιδιαίτερα μαθήματα το σύστημα εισαγωγικών εξετάσεων στηρίζει και τροφοδοτεί μια επιχειρηματική λειτουργία και δημιουργεί εισόδημα, το οποίο σε αρκετά μεγάλο ποσοστό είναι αδήλωτο. Δημιουργεί επίσης συμπληρωματικό εισόδημα για χιλιάδες εκπαιδευτικούς της δημόσιας και της ιδιωτικής εκπαίδευσης, μέσα από τα ιδιαίτερα μαθήματα, που και αυτά διέπονται από μια ιδιαίτερη οικονομική λογική.

Θα μπορούσαμε να πούμε ότι το υπουργείο Παιδείας επιμένει και εμμένει στο ίδιο σύστημα εισαγωγικών εξετάσεων για να διασφαλίζει την εργασιακή ειρήνη στη δημόσια εκπαίδευση και να εκτονώνει διεκδικήσεις για αυξήσεις μισθών, παροχές κτλ., δίνοντας τη δυνατότητα συμπληρωματικών εισοδημάτων.

Comments 0 σχόλια »

Με τη νέα ονομασία Bing.com, η μηχανή αναζήτησης θα ξεκινήσει τη λειτουργία της στις ΗΠΑ, ενώ σε άλλες περιοχές θα λειτουργήσει ως δοκιμαστική (beta) υπηρεσία. Στη συγκεκριμένη αγορά, αδιαμφισβήτητος κυρίαρχος είναι το Google, με μερίδιο 64%, ακολουθούμενο από το Yahoo (20%), ενώ η μηχανή της Microsoft βρίσκεται στην τρίτη θέση, με 8,2%.

Το Bing, σύμφωνα με τις διακηρύξεις της εταιρείας, θα κάνει τις αναζητήσεις πιο συγκεκριμένες, ενώ θα καταλαβαίνει την πρόθεση του χρήστη, ομαδοποιώντας την πιο σχετική πληροφορία. Για παράδειγμα, αναζητήσεις για ένα προϊόν θα εμφανίζουν επίσης κριτικές, αξεσουάρ αλλά και διαδικτυακά καταστήματα όπου μπορεί να το βρει ο χρήστης. Αντίστοιχα, αναζητήσεις για πληροφορίες πτήσεων θα φέρνουν το πρόγραμμα και τις ώρες αναχώρησης και άφιξης, αλλά και συνδέσμους ξενοδοχείων, καιρού, και ενοικιάσεων αυτοκινήτων.

Στόχος της Microsoft είναι η μείωση των κλικ του χρήστη μέχρι να βρει τη συγκεκριμένη πληροφορία που ψάχνει.

Καθημερινή

Comments 0 σχόλια »

 1453-t.jpg

Άρθρο του Aντώνη Καρκαγιάννη στην Καθημερινή

Σαν προχθές, 29 Μαΐου, το 1453 και ημέρα Τρίτη, πριν από 556 χρόνια «εάλω η Πόλις», αλώθηκε η Κωνσταντινούπολη από τον νεότατο Τούρκο σουλτάνο Μωάμεθ και έγινε η πρωτεύουσα της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας. Ο Ελληνας αυτοκράτορας Κωνσταντίνος ΙΑ΄, ο Παλαιολόγος, έπεσε μαχόμενος και από τότε στοιχειώνει τα όνειρά μας.

Από τότε αναφερόμαστε σε αυτήν την ημερομηνία με θρήνο και οδυρμό και η άλωση της Πόλης κατέλαβε στη συνείδησή μας την πιο κεντρική θέση σαν η μεγαλύτερη εθνική απώλεια. Η Τρίτη της 29ης Μαΐου 1453 είναι αποφράς ημέρα και όταν σήμερα επισκεπτόμαστε την Κωνσταντινούπολη με απομεινάρια πλέον Ελλήνων, αλλά πάμπολλα τα σημάδια από το πέρασμά τους, με αβάσταχτη μελαγχολία θυμόμαστε ότι «κάποτε ήταν δικά μας». Είναι δύσκολο να απαλλαγούμε από την καταθλιπτική μνήμη και να δεχθούμε ότι σχεδόν κανένα κράτος στην Ευρώπη δεν είναι σήμερα όμοιο με εκείνο που υπήρξε πριν από 550 χρόνια. Ετσι και το δικό μας κράτος, η σύγχρονη Ελλάδα, δεν είναι όμοιο με εκείνο που άλωσε ο Μωάμεθ Β΄.

Ο Μωάμεθ Β΄, από τη στιγμή που νεότατος διεδέχθη τον αποθανόντα αιφνιδίως πατέρα του Βαγιαζήτ Α΄, από την πρωτεύουσά του Αδριανούπολη είχε σταθερά το βλέμμα στραμμένο στην Κωνσταντινούπολη. «Προφητείες και θρύλοι του οθωμανικού κόσμου ωθούσαν το βλέμμα του προς τα κει, αλλά και ο ίδιος είχε βαθιά αίσθηση της ιστορίας, παρά το νεαρό της ηλικίας του. Γνώριζε ότι η Κωνσταντινούπολη επί χίλια και πλέον χρόνια μέσα από μεγάλες περιπέτειες παρέμενε η αναμφισβήτητη πρωτεύουσα της Ευρώπης και της Ασίας, σύμβολο δύναμης και ισχυρού κράτους. Φιλοδοξούσε, μωαμεθανός αυτός, να διαδεχθεί τους χριστιανούς αυτοκράτορες και να συνεχίσει τη χιλιόχρονη ιστορία.

Εμείς θυμόμαστε την άλωση ως εθνική απώλεια. Ο Μωάμεθ Β΄ είχε ευρύτερη αντίληψη του γεγονότος. Ηξερε ότι ήταν η «μεγάλη στιγμή της Ιστορίας» και ήταν αυτός που θα την ενσάρκωνε και θα θεμελίωνε αυτό που αργότερα (πολύ σύντομα) γνώρισε ο κόσμος, την Οθωμανική Αυτοκρατορία ως παγκόσμια δύναμη. Με σύγχρονους όρους, η άλωση της Κωνσταντινούπολης σημάδεψε την αρχή μιας μεγάλης γεωπολιτικής αλλαγής, που οι συνέπειές της είναι ακόμη εμφανείς, ιδιαίτερα στη Βαλκανική.

Οταν ο Μωάμεθ με ισχυρό στράτευμα (πεζούς, ιππικό, πυροβολικό και ναυτικό) άρχισε, στις 6 Απριλίου 1453, να πολιορκεί την Κωνσταντινούπολη, το βυζαντινό κράτος ήταν σκιά του εαυτού του, μικρότερο και ασθενέστερο παρά ποτέ. Ουσιαστικά ολόκληρο το κράτος ήταν η πόλη και ο πληθυσμός της, αλλά και αυτός αποδεκατισμένος από τις επιδρομές και τις επιδημίες. Με δύο ισχυρές κοινότητες Ενετών και Γενουατών.

Αλλά επί Κωνσταντίνου ΙΑ΄ και γενικότερα την εποχή των Παλαιολόγων το κράτος της Κωνσταντινούπολης ήταν το ελληνικότερο παρά ποτέ. Τόσο στον πληθυσμό όσο και στη διοίκηση. Τίποτα πλέον δεν θύμιζε την ισχυρή πρωτεύουσα μιας αυτοκρατορίας με ρωμαϊκή καταγωγή. Την ίδια εποχή των Παλαιολόγων η Κωνσταντινούπολη και άλλες περιοχές, γνήσια ελληνικές, στον Πόντο και στην Πελοπόννησο, γνώρισαν αιφνίδια και παράδοξη, σε σχέση με την αποδυνάμωση της κρατικής ισχύος, αναγέννηση των ελληνικών γραμμάτων και της τέχνης που μοιραία ανακόπηκε από την τουρκική κατάκτηση και δεν πρόλαβε να λάβει την έκταση και τη σημασία που την ίδια εποχή είχε η Αναγέννηση στη Δύση. Σήμερα αισθανόμαστε τη μειονεξία ότι δεν γνωρίσαμε Αναγέννηση όπως η Δύση. Και όμως, υπάρχουν πολλά ξεπετάγματα Αναγέννησης και στους τελευταίους αιώνες του Βυζαντίου αλλά και κατά τη διάρκεια των ποικίλων κατακτήσεων του ελλαδικού χώρου από τους Οθωμανούς, τους Ενετούς, τους Γενουάτες…

Ο Κωνσταντίνος ΙΑ΄, παρά τις μάλλον φεουδαρχικές του περιπέτειες στην Πελοπόννησο, πριν στεφθεί αυτοκράτορας στην Κωνσταντινούπολη (τέσσερα μόλις χρόνια πριν από την άλωση), είχε πλήρη συνείδηση ότι ήταν Ελληνας ηγεμόνας ελληνικού κράτους. Ολοι οι λαοί έχουν να επιδείξουν ηρωισμούς και ηρωικούς ηγεμόνες. Αλλά η απάντηση του Κωνσταντίνου ΙΑ΄ στην πρόσκληση του Μωάμεθ να παραδώσει την Πόλη και ο ίδιος να εγκατασταθεί όπου θέλει, σώος και αβλαβής, έχει πνοή Αρχαίας Ελλάδας και αρχαίων δημοκρατικών πόλεων: «Το δε την πόλιν σοι δούναι ούτ’ εμόν εστίν, ούτ’ άλλου των κατοικούντων εν ταύτη. Κοινή γαρ γνώμη πάντες αυτοπροαιρέτως αποθανούμεν και ου φεισόμεθα της ζωής ημών».

Ο Κωνσταντίνος ΙΑ΄ Παλαιολόγος έπεσε μαχόμενος κοντά στην Πύλη του Ρωμανού, το πρωί της 29ης Μαΐου 1453. Εκτός από αυτό τίποτε άλλο δεν είναι ιστορικώς βεβαιωμένο. Δεν είναι βέβαιο ότι βρέθηκε το πτώμα του και αυτό διήγειρε τη λαϊκή φαντασία και αμέσως άρχισαν να πλάθονται λαϊκοί μύθοι και θρύλοι που τελικά συμπυκνώθηκαν στο θρύλο του «Μαρμαρωμένου Βασιλιά», που με τη συγκίνηση που προκαλεί έπαιξε μοιραίο ρόλο στο νεότερο ελληνικό κράτος.

Την άλωση της Κωνσταντινούπολης περιγράφουν με πάθος οι χρονογράφοι Φραντζής, στενός φίλος και συνεργάτης του Κωνσταντίνου ΙΑ΄, Δούκας και Κριτόβουλος, φίλος του Μωάμεθ Β΄, που ζούσε στην αυλή του. Οι ίδιοι περιγράφουν τη ζωή, τον χαρακτήρα και τις τελευταίες μέρες του αυτοκράτορα.

Comments 0 σχόλια »

1453-f.jpgΟ ανταποκριτής της Καθημερινής στην Κωνσταντινούπολη επισκέφθηκε το μουσείο της κατάκτησης με την έκθεση  Panorama 1453 την Πέμπτη, παραμονή της 556ης επετείου της Αλωσης. Παρουσιάζει, σε σειρά από τρισδιάστατες πανοραμικές εικόνες και βίντεο, την εποποιία της Αλωσης, που εδώ αναφέρεται ως «Κατάκτηση της Ισταμπούλ». Είναι εντυπωσιακό και κατάμεστο από μαθητές, που έρχονται σε «εκπαιδευτική επίσκεψη». Αυτό που κυριαρχεί είναι μία προσπάθεια εξύμνησης του ηρωισμού και της κατάκτησης, της ανδρείας των πολιορκητών. Αλλά και η παρουσίαση της Αλωσης ως ιστορικά αναγκαίου και θρησκευτικά επιβαλλόμενου ανδραγαθήματος. Γίνεται εκτενής αναφορά στη λεγόμενη προφητεία του Μωάμεθ, με την οποία προείκαζε την κατάκτηση της Πόλης από τον στρατό του Ισλάμ. Πέρασα πολλή ώρα ακούγοντας την παρουσίαση που οι δάσκαλοι έκαναν στα παιδιά του δημοτικού. Η θέση μου ως μέλους του Ελληνισμού της Πόλης είναι a priori λεπτή. Ωστόσο, έχω ξεπεράσει προ πολλού το στάδιο της συναισθηματικής φόρτισης. Αυτό που με ενόχλησε είναι αυτό ακριβώς που ώθησε πολλούς Τούρκους διανοουμένους να διακωμωδήσουν τόσο το μουσείο όσο και τους επετειακούς εορτασμούς που λαμβάνουν χώρα κάθε 29η Μαΐου από το 1953. Δύο νεαροί φοιτητές ιστορίας, που επισκέπτονται το μουσείο «από περιέργεια», μου εκθέτουν τη δική τους άποψη. «Είναι θλιβερό να κηρύσσουν στα παιδάκια του δημοτικού το φιλοπόλεμο πνεύμα και τον εθνικό ανταγωνισμό». Ο γνωστός αναλυτής Μουράτ Μπελγκέ δέχθηκε τα πυρά πολλών «εθνικοφρόνων», όταν έγραψε σε άρθρο του στην Ταράφ: «Το να εορτάζει κάθε χρόνο μια κοινωνία το πώς στέρησε με τη βία μιαν άλλη από την πρωτεύουσά της μου φαίνεται ωμό». Πολλοί είναι πια οι διανοούμενοι που βρίσκουν γελοίους τους ετήσιους εορτασμούς της κατάκτησης. Ακόμη και ο εθνικιστικών πεποιθήσεων ιστορικός Ιλμπέρ Ορταϊλί υπενθυμίζει ότι οι Οθωμανοί σουλτάνοι ουδέποτε οργάνωσαν «εορτασμούς της κατάκτησης». Ωστόσο, για εκατομμύρια Τούρκους, 556 χρόνια μετά, η Αλωση παραμένει σημείο αναφοράς και κομπασμού.

Το Μουσείο της κατάκτησης – Panorama 1453

Comments 0 σχόλια »

memorychip.jpgΤο «πακετάρισμα» όλο και περισσότερων ψηφιακών εικόνων, τραγουδιών, βίντεο και άλλων δεδομένων στα τσιπ πυριτίου, τις μνήμες USB και τα κινητά τηλέφωνα έχει μια αρνητική πλευρά: όσο μεγαλύτερη είναι η πυκνότητα του περιεχομένου μιας μνήμης, τόσο ευκολότερα χαλάει.Το «στρίμωγμα» 10 έως 100 Gigabits δεδομένων ανά τετραγωνικό εκατοστό στις σημερινές κάρτες μνήμες έχει μια αναμενόμενη διάρκεια ζωής μόνο δέκα έως 30 ετών. Για το λόγο αυτό, η βιομηχανία ηλεκτρονικών χρειάζεται οπωσδήποτε νέα υλικά που να επιτρέπουν ολοένα μεγαλύτερες πυκνότητες δεδομένων για τις μελλοντικές συσκευές με την ολοένα μεγαλύτερη χωρητικότητα.

Τώρα, οι επιστήμονες ανακοίνωσαν μια σημαντική πρόοδο σε αυτό τον τομέα με την ανάπτυξη μιας νέας πειραματικής μνήμης υπολογιστών που μπορεί να αποθηκεύσει χιλιάδες φορές περισσότερα δεδομένα από τα συμβατικά τσιπ πυριτίου και -το κυριότερο- με προσδοκώμενη διάρκεια ζωής πάνω από 1 δισ. χρόνια!

Ελευθεροτυπία

Comments 0 σχόλια »

lowcarbon.jpgΠόσο επιβαρύνουμε το περιβάλλον τρώγοντας; Πολύ, αποφαίνονται οι επιστήμονες, καθώς τα στοιχεία δείχνουν πως το 1/3 των εκπομπών των αερίων του θερμοκηπίου παγκοσμίως οφείλεται στο φαγητό, τη στιγμή που οι μεταφορές κατέχουν μικρότερο μερίδιο, το 20% της ίδιας «πίτας». Πόσο διοξείδιο του άνθρακα (CΟ2) εκλύει όμως στην ατμόσφαιρα το γάλα με τα δημητριακά, η σαλάτα, το χάμπουργκερ με τις πατάτες, ακόμη και μια μπίρα;

Tο ευρηματικό site «eat low carbon» (www.eatlowcarbon.org) δίνει την ευκαιρία στους «επισκέπτες» να το διαπιστώσουν, προτρέποντάς τους να υπολογίσουν το «ενεργειακό αποτύπωμα» του φαγητού τους και να προσπαθήσουν να το μειώσουν.

Χρειάζεται απλώς να «σύρουν» τα τρόφιμα που καταναλώνουν στη διάρκεια της ημέρας μέσα σε ένα τηγανάκι. Σε λίγα λεπτά θα γνωρίζουν πόσο κακό κάνουν στο περιβάλλον με τις διατροφικές τους επιλογές.

E-tipos

Comments 0 σχόλια »

engrish.jpg«Κάθε φορά που δίνω εξετάσεις για κάποιο δίπλωμα ξένων γλωσσών, μαζί με το άγχος των αποτελεσμάτων έχω και την ανησυχία για τα εξέταστρα. Για κάθε δίπλωμα καλούμαστε να πληρώνουμε μεγάλα ποσά εγγραφής και σε περίπτωση αποτυχίας πρέπει να επαναλάβουμε την εξέταση και το κόστος αυξάνεται».

Η 24χρονη Λένα Παπαθανασίου μιλάει 3 ξένες γλώσσες. Όπως λέει, τα μαθήματα και τα εξέταστρα της έχουν κοστίσει- όπως σε όλους- μια περιουσία. Με δεδομένο ότι πλέον τα περισσότερα Ελληνόπουλα μιλούν τουλάχιστον δύο γλώσσες, η οικονομική επιβάρυνση είναι μεγάλη για τις οικογένειες. Η καλή γνώση της γλώσσας απαιτεί αρκετά χρόνια μαθημάτων και… μεγάλα πορτοφόλια. «Αν υπολογίσω τα χρήματα που δαπάνησα στα 7 χρόνια που έκανα αγγλικά, μαζί με τα 5 χρόνια των γαλλικών που ακόμα συνεχίζω και τα δύο των ισπανικών, τότε μιλάμε για μια μικρή περιουσία. Και αν προσθέσω και το κόστος των βιβλίων και των λεξικών, τότε το ποσό εκτοξεύεται», λέει η Λένα Παπαθανασίου . «Πληρώνω 20 ευρώ την ώρα σε ιδιαίτερο για τα γαλλικά. Είμαι τυχερή, γιατί όταν έκανα μια έρευνα αγοράς, άκουσα προσφορές μέχρι και 40 ευρώ την ώρα», λέει. Η εκμάθηση ξένων γλωσσών κοστίζει ακριβά στη χώρα μας και οι εξετάσεις για την απόκτηση πιστοποιήσεων ακόμα ακριβότερα. Σύμφωνα με έρευνα της Ομοσπονδίας Ιδιωτικών Εκπαιδευτικών, ο ετήσιος τζίρος στις εξετάσεις πιστοποίησης ξεπερνά τα 15 εκατομμύρια ευρώ.

Τα Νέα

Comments 0 σχόλια »

Για όσους έχουν βαρεθεί να ακουμπούν τον φορητό τους υπολογιστή στα πόδια τους όταν π.χ. κάθονται στο κρεβάτι ή στο πάτωμα, ο βραζιλιάνος σχεδιαστής Νέλσον Μότα βρήκε τη λύση: δημιούργησε το Νottable, ένα πτυσσόμενο τραπεζάκι για λάπτοπ το οποίο προσαρμόζεται απόλυτα στις ανάγκες του χρήστη.

Με σκελετό από αλουμίνιο, το εύχρηστο αναλόγιο αποτελείται από έναν ρομποτικό βραχίονα και τρία κομμάτια που του επιτρέπουν να παίρνει κλίση από 0 ως 90 μοίρες και να αυξομειώνει ανάλογα το ύψος του από 10 ως 90 εκατοστά.

Επιπλέον, το Νottable έχει δυνατότητα περιστροφής 360 μοιρών τόσο δεξιά όσο και αριστερά.

Ιδανικό για φορητούς υπολογιστές μεγέθους 10-17 ιντσών, το τραπεζάκι-«εργαλείο» φέρει ειδικούς γάντζους στο πλάι ώστε να «κλειδώνει» το φορτίο του, προσφέροντας έτσι μεγαλύτερη ασφάλεια ακόμη και στις πιο επικλινείς στάσεις. Και για τους πιο απαιτητικούς, που δεν μπορούν να αποχωριστούν με τίποτα το ποντίκι τους, το Νottable φέρει ακόμη συρταρωτή επιφάνεια όπου το ηλεκτρονικό «κατοικίδιο» μπορεί να τρέχει ανενόχλητο.

Το πρακτικό αναλόγιο διατίθεται μέσω της επίσημης ιστοσελίδας του σχεδιαστή (www. nottable. com.br) σε τέσσερα χρώματα: μπλε, ασημί, μαύρο, κόκκινο και κίτρινο.

Βήμα

Comments 0 σχόλια »

child-scale.jpgΤον μπελά τους βρήκαν οι δάσκαλοι αφού για δεύτερη χρονιά καλούνται να ζυγίσουν και να μετρήσουν τους μαθητές τους. Μετά οι μαθητές θα πρέπει να συμπληρώσουν ένα ερωτηματολόγιο! Η έρευνα επικαλείται ότι έχει ως στόχο την αξιολόγηση των δεικτών υγείας των μαθητών και τη βελτίωση των συνηθειών διατροφής και σωματικής δραστηριότητας για την πρόληψη της παχυσαρκίας και τη βελτίωση της υγείας τους.

Αν φέρουν και τον Jamie Oliver να μας μαγειρεύει με λαχανικά από τον κήπο του θα συμφωνήσω. Οπως φαίνεται κάποιοι νοιάζονται για το καλό μας. Οπότε μην παραξενευτείτε αν δείτε σε λίγο καιρό να καταφθάνει και η εγκύκλιος για υποχρεωτικό σούσι στο πρόγευμα.

Μαθαίνω ότι το προτιμάει και η ηγεσία του υπουργείου μας…

Comments 0 σχόλια »

terrorism.jpgΣτα συνέδρια με θέμα την κυβερνο-τρομοκρατία, κοινή συνισταμένη των συμμετεχόντων ερευνητών είναι ότι οι πιθανότητες πραγματοποίησης μιας τέτοιας επίθεσης είναι προς το παρόν μικρές.

Ομως, δεν υπάρχει χρόνος για εφησυχασμό, καθώς η εξάπλωση και η ολοένα αυξανόμενη ευχρησία του Διαδικτύου έχουν καταστήσει αδύνατο τον έλεγχό του από τις βραδυκίνητες γραφειοκρατικές αρχές ολόκληρου του πλανήτη.

Από την άλλη, κρατικές υποδομές και υπηρεσίες κοινής ωφελείας (ηλεκτροδότηση, υδροδότηση, τράπεζες, εφορία, κοινωνικά ταμεία, σχολικά, δημοτικά, κ.ά. μητρώα) δεν μπορούν παρά να εκσυγχρονιστούν. Αυτό θα τις καταστήσει ευάλωτες σε ένα περιβάλλον διπλά εχθρικό.

Τα σημερινά δεδομένα, τα οποία υποδεικνύουν μια νεότερη μορφή τρομοκρατίας -πιο θανατηφόρα, λιγότερο συμπαγή ιδεολογικά, έως και παρανοϊκή- μας οδηγούν στο συμπέρασμα ότι το Ιντερνετ προσφέρεται ως ο παράδεισος του τρομοκράτη: με μηδαμινό ρίσκο τραυματισμού, θανάτου, ή εμπλοκής του, ολόκληρες χώρες θα μπορούσαν να γονατίσουν με το πάτημα ενός κουμπιού.

ENET

Comments 0 σχόλια »

«Αν μπορέσουμε να δείξουμε τον κόσμο ομορφότερο, ίσως καταφέρουμε να τον βελτιώσουμε», έχει πει ο Βιμ Βέντερς. Φαίνεται πως τα λόγια αυτά, ο Λικ Μπεσόν και ο Ιαν Αρτού-Μπερτράν, πρόεδρος της περιβαλλοντικής οργάνωσης GoodPlanet, τα πήραν τοις μετρητοίς.

Στο ντοκιμαντέρ-υπερπαραγωγή τους «Home», την πρώτη ταινία που γυρίστηκε εξ ολοκλήρου με εναέρια πλάνα, μας παρουσιάζουν τη Γη όπως δεν την έχουμε ξαναδεί, προτρέποντάς μας να τη σώσουμε. Το αποτέλεσμα θα το δούμε ταυτόχρονα σε όλον τον πλανήτη στις 5 Ιουνίου: η ταινία θα προβληθεί στους κινηματογράφους, το Ιντερνετ και την τηλεόραση (Σκάι) και θα υπάρχει και σε DVD.

«Η ταινία έχει ένα ξεκάθαρο μήνυμα: ότι ο αντίκτυπός μας στη Γη υπερβαίνει τις αντοχές της. Από τον ουρανό είναι εύκολο να εντοπίσει κάποιος τις πληγές της».

ENET

Comments 0 σχόλια »

violence-180.jpgΟ Δημήτρης Νόλλας από τη στήλη του Εξ αφορμής:

…Ο προηγούμενος αιώνας δεν σημαδεύτηκε από τις ανθρωποσφαγές των δύο Μεγάλων Πολέμων. Η βαρβαρότητα του 20ού αιώνα σημαδεύεται από το «δικαίωμα στην εργασία», το οποίο ο καπιταλισμός και το αρνητικό του είδωλο ώθησαν στα άκρα, ενσωματώνοντας το σύνολο της κοινωνίας στην καθημερινή, συχνά υποχρεωτική, εργασία.

Το πρώτο και άμεσο αποτέλεσμα ήταν να αποσαθρωθεί η οικογένεια. Οταν οι γυναίκες άρχισαν να εργάζονται, τα παιδιά, από το μαιευτήριο στον βρεφονηπιακό σταθμό και τα νηπιαγωγεία, άρχισαν να μεγαλώνουν σε ξένα χέρια. Κι όποιος μεγαλώνει σε ξένα χέρια μαθαίνει να μισεί τον κόσμο.

Οσοι γεννήθηκαν και μεγάλωσαν κυρίως μετά τον τελευταίο Παγκόσμιο Πόλεμο, βίωσαν αυτού του είδους την αγωγή και εκπαίδευση, όπου γεννιέται το μίσος για τον κόσμο, μίσος από το οποίο πλάθεται το νέο είδος των ανθρώπων. Των υπαλλήλων, των τρομοκρατών και των απατεώνων.

Μαντρωμένα τα παιδιά στα σχολεία, αυτά τα πνευματοκτόνα ιδρύματα, τα κολαστήρια της προσωπικής δημιουργίας αλλά και της ταπείνωσής τους, τα παιδιά είναι διαρκώς σε αναζήτηση οράματος, προσφοράς και, κυρίως, θυσίας, λαχταρώντας, ναι, ζητιανεύοντας στοργή κι αγάπη. Οταν γύρω τους βιώνουν τους μεγαλύτερους να αποχαυνώνονται με τα βελάσματα των πολιτικών, παρακολουθώντας μπροστά στα μάτια τους να συνασπίζονται η συναλλαγή με την χυδαιότητα και την βλακεία, δεν συναινούν (Βασίλη, κάτσε φρόνιμα, να γίνεις νοικοκύρης). Οταν κανείς δεν αναγνωρίζει την αγωνία τους, και κανείς δεν τους δείχνει το δρόμο και νιώθουν το αδιέξοδο, έ τότε, ναι, επιλέγουν το ΝΤΟΥ! στο κενό.

Καθημερινή

Comments 0 σχόλια »

iceberg.JPGΚάτω από τα δεκάδες ανεπιθύμητα μηνύματα που λαμβάνει καθημερινά ο καθένας μας στο ηλεκτρονικό του ταχυδρομείο, τις ειδήσεις για εντοπισμό διακινητών πορνογραφικού υλικού ανηλίκων στο Διαδίκτυο, και τους χάκερ που ταράζουν κάθε τόσο την ηρεμία των διαχειριστών ιστοσελίδων, υπάρχει κάτι που ο κοινός χρήστης του Διαδικτύου συνήθως αγνοεί: Το υπόλοιπο παγόβουνο.

Οι έννοιες του ηλεκτρονικού εγκλήματος και του κυβερνοεγκλήματος ταυτίζονται συνήθως μ’ αυτές τις περιπτώσεις, που αποτελούν συνήθως την κορυφή του παγόβουνου, κυρίως επειδή αυτές είναι που συνήθως εξιχνιάζονται από την ΕΛ.ΑΣ.

Σύμφωνα με τους ελάχιστους έλληνες νομικούς που έχουν εμπειρία σε υποθέσεις ηλεκτρονικού εγκλήματος, η αστυνομία αδυνατεί να εξιχνιάσει εκατοντάδες άλλες, επειδή σκοντάφτει στους περιορισμούς που θέτει η νομοθεσία για άρση του απορρήτου των επικοινωνιών.

Οπως επισημαίνει ο δικηγόρος Βασ. Σωτηρόπουλος, που ειδικεύεται σε υποθέσεις παραβίασης προσωπικών δεδομένων και πνευματικών δικαιωμάτων «η Δικαιοσύνη δυστυχώς δεν είναι ιδιαίτερα εξοικειωμένη με τις νέες μορφές ηλεκτρονικής εγκληματικότητας. Κατά συνέπεια, ο κύριος ρόλος στην εξιχνίαση τέτοιων αδικημάτων πέφτει κατ’ ανάγκην στους δικηγόρους. Δηλαδή εμείς πρέπει να τα πάμε όλα έτοιμα στον δικαστή για να βγάλει απόφαση».

ΕΝΕΤ

Comments 0 σχόλια »

layout_logo_p2y.jpgΠροφίλ στον γνωστό ιστότοπο κοινωνικής δικτύωσης θα αποκτήσει σύντομα ο Ποντίφικας, σε μια προσπάθεια να έρθει πιο κοντά στην καθολική νεολαία.Η κίνηση αυτή είναι ένα μόνο μικρό βήμα στην τεχνολογική αναβάθμιση που τον τελευταίο καιρό επιχειρείται από το Βατικανό.

Το πασχαλινό μήνυμα του Πάπα στο YouTube, το οποίο διέθετε υποτίτλους σε 27 γλώσσες έσπασε το ρεκόρ της ιστοσελίδας.

Ταυτόχρονα η Αγία Έδρα έχει προχωρήσει στην δημιουργία εφαρμογών για τις συσκευές iPhone, iPod για να μην χάνουν οι πιστοί τις λειτουργίες, ενώ σε λίγες ημέρες θα είναι έτοιμη και η προσωπική ιστοσελίδα του Βενέδικτου ΙΣΤ’, www.pope2you.net

Ελεύθερος Τύπος

Comments 0 σχόλια »

alexander11.jpgΟ Νίκος Κωσταντάρας αναρωτιέται τι θα κάναμε αν ο Μέγας Αλέξανδρος εμφανιζόταν μπροστά μας σήμερα;

Ας μην κρίνουμε, λοιπόν, τον Αλέξανδρο με σημερινά, άκαιρα κριτήρια. Ας συγκρίνουμε τους εαυτούς μας μαζί του – για να κριθούμε. Στη σημερινή Ελλάδα δεν θα είχε την τύχη να αναλάβει την εξουσία σε ηλικία 20 χρόνων, όσο ικανός και αν ήταν (εκτός αν ήταν γιος βασιλιά, όπως ήταν, βέβαια!). Στην Ελλάδα επικρατεί η μετριότητα και η ιδιοτέλεια – και χρειάζονται πολλά χρόνια για να ισοπεδωθεί ο ικανός νέος και να μπει στη συναλλαγή (με τα διαπλεκόμενα πολιτικά, οικονομικά και ακαδημαϊκά συμφέροντα) μέχρι να του επιτραπεί να αναρριχηθεί στην εξουσία. Θα πρέπει να φτάσει τουλάχιστον τα 40 για να το πετύχει αυτό. Και τότε θα βρει μπροστά του τα προβλήματα που αντιμετωπίζει η χώρα σε όλους τους τομείς. Απόφοιτος του στενόμυαλου ελληνικού εκπαιδευτικού συστήματος (άλλο Αριστοτέλης και άλλο Αριστοτέλειο), δέσμιος των συμφερόντων και της διαφθοράς που συντηρούν την πολιτική ατολμία και συντηρούνται απ’ αυτήν, δεν θα κόψει κανένα «Γόρδιο Δεσμό». Απλώς θα μιλάει συνέχεια για αλλαγή και μεταρρύθμιση, ώστε να πριονίζει το χρόνο. Θα αφήνει τη χώρα να βουλιάζει, αρκεί να βρίσκεται αυτός στην εξουσία.

Καθημερινή

Comments 0 σχόλια »

despot.jpgΟ ακαδημαϊκός Κ. Δεσπτόπουλος δηλώνει απογοητευμένος από την έκβαση της έρευνας του ΣΚΑΪ για τους “μεγάλους Έλληνες”:

Το αποτέλεσμα της εκλογής στις 18 Μαΐου είναι μάλλον απογοητευτικό φρονώ, αφού μεταξύ των δέκα «μεγάλων Ελλήνων» βρέθηκε τελευταίος ο μεγαλύτερος πολιτικός της Ελλάδος, και ίσως της ανθρωπότητας, ο Περικλής, και προτελευταίος ο μεγαλύτερος φιλόσοφος της ανθρωπότητας, ο Πλάτων. Ως πρώτος σε ιστορική μεγαλοσύνη ψηφίσθηκε ο Αλέξανδρος, ο Ελλην και στην καταγωγή και στο φρόνημα βασιλιάς της Μακεδονίας και αρχηγός όχι μόνο των Μακεδόνων αλλά και των άλλων Ελλήνων («πλην Λακεδαιμονίων»), με κριτήριο, προφανώς το κατόρθωμά του να μεταβάλει τον πολιτικό χάρτη μεγάλου μέρους της τότε γνωστής οικουμένης, και την προσπάθειά του να εξελληνίσει, δηλαδή να εκπολιτίσει, τους βαρβάρους κατοίκους των κατακτημένων χωρών ή και να πολιτευθεί τελικά με κοσμοπολιτικό ήθος, αλλά ίσως και την επιμονή του να συμμετέχει στις κακουχίες και στους κινδύνους της εκστρατείας με ακέραιη αλληλεγγύη προς τους απλούς στρατιώτες ή και το έντονο ενδιαφέρον του για καθαρά πνευματικές επιδόσεις.

Ετόνισα για τον Πλάτωνα, προτελευταίο φευ στην τελική ψηφοφορία, ότι έδρασε δημιουργικά ως φιλόσοφος και πολιτικός εμπνευστής, όχι όμως όσο ζούσε μόνο, αλλά με παρουσία ενεργό στις συνειδήσεις των μεταγενεστέρων του επί είκοσι τρεις αιώνες και πλέον έως και σήμερα, και ότι από τη φιλοσοφία του διαπλάσθηκαν, έστω και με παρανοήσεις της συχνά, οι πλείστοι από τους διάσημους πνευματικούς ταγούς της Ευρώπης στους Νεώτερους ιδιαίτερα χρόνους, ενώ και πνευματικός ταγός της Ευρώπης στον ύστερο Μεσαίωνα, ή και των Αράβων προηγουμένως στην Ασία και στην Ευρώπη, υπήρξε ο μεγαλοφυής του Πλάτωνος μαθητής Αριστοτέλης, γόνος της βορείου Ελλάδος, με την έξοχη φιλοσοφία του, παρέκταμα της φιλοσοφίας του Πλάτωνος, έστω αυτοδύναμο και αυτοέγκυρο.

Εκδηλα είναι σφαλερό και το προβάδισμα στην αξιολόγηση του Κολοκοτρώνη και του Καραμανλή προς τον Καποδίστρια και τον Βενιζέλο.

Και με κριτήριο την ηθικοπνευματική συγκρότηση και με κριτήριο τη συμβολή στην πολιτική παλιγγενεσία του ελληνικού έθνους και στην πολλαπλή προαγωγή της ελληνικής πολιτείας, ο Καποδίστριας είναι ο μέγιστος πολιτικός της νεωτέρας Ελλάδος, άλλωστε και ο μέγιστος πολιτικός της Ευρώπης στην εποχή του, καθώς είχε κρίσιμη συμβολή για την εμπέδωση της ειρήνης, το 1815, όταν ως υπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας, αν και μη Ρώσος αλλά Ελλην, έδρασε και διακρίθηκε στο Συνέδριο της Βιέννης. Προπάντων, όμως, αυτός ήδη το 1821 διέσωσε την Ελληνική Επανάσταση, καθώς απέτρεψε στο Λάυμπαχ απόφαση για επέμβαση των Ευρωπαϊκών Δυνάμεων εναντίον της Ελληνικής Επαναστάσεως αυτός και υπήρξε το 1828 έως το 1831 θαυματουργός για την Ελλάδα, καθώς βρήκε το μεγαλύτερο μέρος των αρχικά ελευθερωμένων εδαφών κατεχόμενο από τους Τούρκους, τη Διοίκηση, τις πολεμικές δυνάμεις και την οικονομία υπό διάλυση, και παρά ταύτα με ικανότητα καταπληκτική ανασύνταξε πολύ γρήγορα τις δυνάμεις και τους θεσμούς του μαχόμενου ακόμη έθνους, και αναζωπύρωσε την οικονομία του, και ταυτόχρονα με τη διπλωματική δεξιοσύνη του και τις φιλίες του και το κύρος του κατόρθωσε να κινητοποιηθούν και στρατιωτικά Ρωσία και Γαλλία υπέρ της Ελλάδος και τελικά να δημιουργηθεί ανεξάρτητη ελληνική πολιτεία. Ο Κολοκοτρώνης, λοιπόν, έξοχος στρατιωτικός αρχηγός των Πελοποννησίων, με αφοσίωση ολόψυχη στον Απελευθερωτικό Αγώνα, είναι υποδεέστερος κατά πολύ του Ιωάννη Καποδίστρια και δεν είναι καν συγκρίσιμος προς αυτόν ούτε ως προς τη συγκρότηση της προσωπικότητας εκατέρου ούτε ως προς τη συμβολή στην τελεσφόρηση της Επαναστάσεως.

Εξάλλου και του Βενιζέλου η πολιτική μεγαλουργία είναι κατάδηλη, αλλά και μοναδική στην Ελλάδα του εικοστού αιώνα. Αυτός, εκτός από άλλα, με την πολιτική διορατικότητα και τόλμη του διπλασίασε το έδαφος της Ελλάδος το 1912-1913 και προσπάθησε να ολοκληρώσει την πραγμάτωση των υπαγορεύσεων της Μεγάλης Ιδέας το 1919, αλλά και πρωτοστάτησε το 1923 για την αντιμετώπιση νηφάλια και σωστικά των συνεπειών της εθνικής συμφοράς του 1922, και ύστερα, το 1929, κατόρθωσε με το κύρος του και με το σθένος του να μετατρέψει το περιεχόμενο της Μεγάλης Ιδέας από εδαφικό-αλυτρωτικό σε αναπτυξιακό της οικονομίας και του πολιτισμού. Εξάλλου, είχε ο Βενιζέλος και τον θαυμασμό κορυφαίων ξένων πολιτικών της εποχής του.

Ο Καραμανλής βρήκε την Ελλάδα με το έδαφός της από τα Κύθηρα έως τον Εβρο και από την Κέρκυρα έως τη Ρόδο, και με λαό αρκετά μορφωμένο και με κρατική οργάνωση αποδοτική. Υπήρξε πρωθυπουργός ισχυρός, αν και απροσδόκητος κάπως στην πρώτη πρωθυπουργία του, ευρύτερα όμως στη δεύτερη πρωθυπουργία του παραδεκτός. Αλλά ευτύχησε και να έχει πολύτιμους συνεργάτες δύο έξοχους Ελληνες, κορυφαίους πνευματικούς ταγούς του έθνους, τον Παναγιώτη Κανελλόπουλο και τον Κωνσταντίνο Τσάτσο, ώστε η κυβέρνησή του να διαθέτει και προς τα έξω εμφάνιση εξαίρετη· παρά το σθένος του όμως και το κύρος του δεν είναι δυνατόν σοβαρά να προταχθεί σε ιστορική μεγαλοσύνη από τον Βενιζέλο, μέγιστο Ελληνα πολιτικό στον εικοστό αιώνα.

Αμετρη εμφανέστατα είναι και η κατάταξη του δημοφιλέστατου γιατρού Παπανικολάου στη δεύτερη θέση των «Μεγάλων Ελλήνων». Είναι δυνατόν να παραδεχθούμε την υπεροχή του, ακόμα και προς τον Ιπποκράτη, κορυφαίο ιατρό της ανθρωπότητας, αρχαίο Ελληνα με απαράμιλλο δίκαιο γόητρο και στην εποχή μας;

Το αποτέλεσμα της ολοκληρωμένης στις 18 Μαΐου ιδιότυπης «έρευνας» του ΣΚΑΪ για την ανάδειξη των δέκα «πιο μεγάλων Ελλήνων» είναι απλώς, τι φρονούν πολλοί Ελληνες για τους πολιτικούς ή πνευματικούς ταγούς της Ελλάδος, αρχαίους και νεώτερους, σύμφωνα όμως όχι με καίρια κριτήρια και δίχως επάρκεια γνώσεων. Ας συναγάγουν συμπεράσματα ο υπουργός Παιδείας και οι σύμβουλοί του.

 Καθημερινή

Comments 0 σχόλια »

excavator_crane_1.jpgΜπορεί να είναι μόλις τριών ετών, ωστόσο η Pipi Quinlan είναι το πρόσωπο των ημερών με την ιστορία της να κάνει το γύρο του κόσμου. Η μικρή από τη Νέα Ζηλανδία κατάφερε να αγοράσει έναν εκσκαφέα σε online δημοπρασία έναντι 8.800 ευρώ. Το περιστατικό αυτό αποδεικνύει με τον πλέον ξεκάθαρο τρόπο γιατί οι γονείς πρέπει να λαμβάνουν μέτρα ασφαλείας όσον αφορά τη χρήση του Internet.

Αποδεικνύει ακόμη ότι και τα τρίχρονα μπορούν να χρησιμοποιήσουν τον υπολογιστή. Τώρα γιατί οι 40χρονοι εκπαιδευτικοί ζορίζονται απομένει να εξετασθεί από την επιστήμη.

www.timesonline.co.uk

Comments 0 σχόλια »

Οδυσσέα Ελύτη, ΘΑΝΑΤΟΣ ΚΑΙ ΑΝΑΣΤΑΣΙΣ ΤΟΥ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ ΠΑΛΑΙΟΛΟΓΟΥ

Έτσι καθώς εστέκονταν ορθός μπροστά στην Πύλη κι άπαρτος μες στη λύπη του

Μακριά του κόσμου που η ψυχή του γύρευε να λογαριάσει στο φάρδος Παραδείσου Και σκληρός πιο κι απ’ την πέτρα που δεν τον είχανε κοιτάξει τρυφερά ποτέ – κάποτε τα στραβά δόντια του άσπριζαν παράξενα

Κι όπως περνούσε με το βλέμμα του λίγο πιο πάνω απ’ τους ανθρώπους κι έβγανε απ’ όλους Έναν που του χαμογελούσε τον Αληθινόν που ο χάρος δεν τον έπιανε

Πρόσεχε να προφέρει καθαρά τη λέξη θάλασσα έτσι που να γυαλίσουν μέσα της όλα τα δελφίνια Κι η ερημιά πολλή που να χωρά ο Θεός κι η κάθε μια σταγόνα σταθερή στον ήλιο ν’ ανεβαίνει

Νέος ακόμα είχε δει στους ώμους των μεγάλων τα χρυσά να λάμπουν και να φεύγουν Και μια νύχτα θυμάται σ’ ώρα μεγάλης τρικυμίας βόγκηξε ο λαιμός του πόντου τόσο που θολώθη μα δεν έστερξε να τού σταθεί

Βαρύς ο κόσμος να τον ζήσεις όμως για λίγη περηφάνια το άξιζε.
II

Θεέ μου και τώρα τι Που ‘χε με χίλιους να παλέψει χώρια με τη μοναξιά του ποιος αυτός που ‘ξερε μ’ ένα λόγο του να δώσει ολάκερης της γης να ξεδιψάσει τι

Που όλα τού τα ‘χαν πάρει Και τα πέδιλά του τα σταυροδετά και το τρικράνι του το μυτερό και το τοιχίο που καβαλούσε κάθε απομεσήμερο να κρατάει τα γκέμια ενάντια στον καιρό σαν ζόρικο και πηδηχτό βαρκάκι

Και μια φούχτα λουίζα που την είχε τρίψει στα μάγουλα ενός κοριτσιού μεσάνυχτα να το φιλήσει (πως κουρναλίζαν τα νερά του φεγγαριού στα πέτρινα τα σκαλοπάτια τρεις γκρεμούς πάνω απ’ τη θάλασσα…)

Μεσημέρι από νύχτα Και μήτ’ ένας πλάι του Μονάχα οι λέξειςτου οι πιστές που ‘σμιγαν όλα τους τα χρώματα ν’ αφήσουν μες στοχέρι του μια λόγχη από άσπρο φως

Και αντίκρυ σ’ όλο των τειχών το μάκρος μυρμηκιά οι χυμένες μες στο γύψο κεφαλές όσο έπαιρνε το μάτι του

«Μεσημέρι από νύχτα – όλ’ η ζωή μια λάμψη!» φώναξε κι όρμησε μες στο σωρό σύρνοντας πίσω του χρυσή γραμμή ατελεύτητη

Και αμέσως ένιωσε ξεκινημένη από μακριά η στερνή χλωμάδα να τον κυριεύει.
III

Τώρα καθώς του ήλιου η φτερωτή ολοένα γυρνούσε και πιο γρήγορα οι αυλές βουτούσαν μέσα στο χειμώνα κι έβγαιναν πάλι κατακόκκινες απ’ τα γεράνια

Κι οι μικροί δροσεροί τρούλοι όμοια μέδουσες γαλάζιες έφταναν κάθε φορά και πιο ψηλά στ’ ασήμια που τα ψιλοδούλευε ο αγέρας γι’ άλλων καιρών πιο μακρινών το εικόνισμα

Κόρες παρθένες φέγγοντας η αγκαλιά τους ένα θερινό ξημέρωμα φρέσκα βαγιόφυλλα και της μυρσίνης της ξεριζωμένης των βυθών σταλάζοντας ιώδιο τα κλωνάρια

Του ‘φερναν Ενώ κάτω απ’ τα πόδια του άκουγε στη μεγάλη καταβόθρα να καταποντίζονται πλώρες μαύρων καραβιών τ’ αρχαία και καπνισμένα ξύλα όθε με στυλωμένο μάτι ορθές ακόμη Θεομήτορες επιτιμούσανε

Αναποδογυρισμένα στις χωματερές αλόγατα σωρός τα χτίσματα μικρά μεγάλα θρουβαλιασμός και σκόνης άναμμα μες στον αέρα

Πάντοτε με μια λέξη μες στα δόντια του άσπαστη κειτάμενος

Αυτός
ο τελευταίος Έλληνας!

www.netschoolbook.gr/1453.html

Κωνσταντίνος Παλαιολόγος (Ο τελευταίος λόγος του, Χρονικόν Σφραντζή) Κωνσταντίνος Παλαιολόγος (Ο τελευταίος λόγος του, Χρονικόν Σφραντζή) ΚΑΛΛΙΜΑΧΟΣ Γεωργίου Σφραντζῆ, Χρονικὸν α) Οἱ ὑποσχέσεις τοῦ Μεχμὲτ B’ τοῦ Πορθητοῦ πρὸς τὸν στρατό του, τὴν παραμονὴ τῆς ἁλώσεως τῆς Κωνσταντινουπόλεως β) Ὁ λόγος τοῦ Αὐτοκράτορος Κωνσταντίνου ΙΑ’ Παλαιολόγου πρὸς τοὺς συμπολεμιστές του, τὴν παραμονὴ τῆς ἁλώσεως τῆς Κωνσταντινουπόλεως Εἰσαγωγή-σχόλια: Φειδίας Ν. Μπουρλᾶς

Publish at Scribd or explore others: Other Research historyeuropean άλωση

Comments 1 σχόλιο »

To Giveaway of the day project  προσφέρει κάθε ημέρα ΔΩΡΕΑΝ άδειες χρήσης λογισμικού που αλλιώς θα ‘πρεπε ν’ αγοράσετε! Το λογισμικό είναι διαθέσιμο για download για 24 ώρες (η περισσότερο, αν συμφωνηθεί με τον εκδότη λογισμικού).
Να διευκρινιστεί ότι- όχι μια δοκιμαστική και όχι μια περιορισμένη εκδοχή – αλλά η εγγεγραμμένη και νόμιμη μορφή του λογισμικού δίνεται  δωρεάν στους επισκέπτες της ιστοσελίδας.

http://gr.giveawayoftheday.com

Comments 0 σχόλια »

bigbang.gifΜπιγκ Μπανγκ μεγάλου μήκους! Οι μικρομικάδες έχουν βρει καταφύγιο σε φιλόξενη διαδικτυακή διεύθυνση, που ξεκίνησε με μπιγκ φιλοδοξίες και έκανε το μπανγκ. Τo www.bigbang.gr είναι ένας χώρος αφιερωμένος αποκλειστικά στις ελληνικές ταινίες μικρού μήκους. Εδώ θα βρεις δεκάδες δημιουργίες και θα τις φιλοδωρήσεις με την ψήφο σου. Ναι, υπάρχει και διαγωνιστικό τμήμα -το bigbang- στο οποίο λαμβάνουν μέρος ταινίες που δεν ξεπερνούν τα επτά λεπτά. Το site κοιτάζει προς το μέλλον: η ψηφιακή του αίθουσα είναι ανοιχτή όλο το 24ωρο σε όλο τον πλανήτη. Σας περιμένει σκοτεινή, όπως αρμόζει στο σινεμά.

Ελ. Τύπος

Comments 0 σχόλια »

Αλλαγή μεγέθους γραμματοσειράς
Αντίθεση
Μετάβαση σε γραμμή εργαλείων