Αρχείο για 7 Μαΐου, 2009

robots.jpgΗ ηλεκτρονική υπηρεσία κοινωνία δικτύωσης Facebook τελικά δεν είναι ικανή να γεφυρώνει το χάσμα μεταξύ των ανθρώπων, αλλά στο μέλλον ίσως κάνει το ίδιο για το χάσμα μεταξύ των ανθρώπων και των μηχανών.

Αυτό τουλάχιστον πιστεύει ο δρ Νίκος Μαυρίδης, που πρόκειται να δημιουργήσει το «προφίλ» στο Facebook ενός ρομπότ, το οποίο ο ίδιος και οι συνεργάτες του έχουν δημιουργήσει.

Η σελίδα στο Facebook θα περιέχει επικοινωνία του ρομπότ με τους διαθέσιμους ηλεκτρονικούς ανθρώπινους φίλους του, καθώς και φωτογραφίες και βίντεο από τον χρόνο που περνά παρέα με πραγματικούς ανθρώπους. Στόχος των επιστημόνων είναι να βοηθήσει στη σύσφιξη των σχέσεων και τη βελτίωση της αλληλοκατανόησης μεταξύ ανθρώπων και ρομπότ, τα οποία στο μέλλον πιθανότατα θα βρίσκονται ολόγυρά μας σε μεγάλους αριθμούς.

Η ιδέα ανήκει στον Νίκο Μαυρίδη και τους συνεργάτες του στο Εργαστήριο Διαδραστικών Ρομπότ και Μέσων (IRML) του πανεπιστημίου των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων και στο όλο σχέδιο συνεργάζονται ερευνητές από τη Γερμανία και την Ελλάδα. Το ρομπότ προσωρινά ονομάζεται «Σάρα», αλλά όταν το πρόγραμμα ξεκινήσει επίσημα, θα μετονομαστεί σε «Αβικέννα» (προς τιμήν του διάσημου Άραβα σοφού) και θα φέρει το σχετικό προσωπείο.

Οι δημιουργοί του προσδοκούν να μελετήσουν αν και πώς μπορεί να εξελιχτεί μια φιλία διαρκείας ανάμεσα σε ανθρώπους και ρομπότ και θεωρούν ότι ένα ηλεκτρονικό κοινωνικό δίκτυο, όπως το Facebook, είναι κατάλληλο γι’ αυτό. Ιδιαίτερα θα εξεταστεί σε ποιο βαθμό οι άνθρωποι μπορούν να ξεπεράσουν την παρατηρούμενη μέχρι τώρα διστακτικότητά τους να μείνουν σε επαφή με ένα ρομπότ.

Έχει παρατηρηθεί ότι οι άνθρωποι γρήγορα χάνουν το ενδιαφέρον τους για επαφή με ένα ρομπότ, λίγες μόλις εβδομάδες αφού δουν και μάθουν όλη τη γκάμα των πιθανών συμπεριφορών του ρομπότ. Ο έλληνας ερευνητής και οι συνεργάτες του θέλουν να δουν αν αυτή η τάση αδιαφορίας μπορεί να καταπολεμηθεί, δίνοντας στους ανθρώπους και τα ρομπότ μια σειρά από κοινές αναμνήσεις και ένα κοινό κύκλο γνωριμιών.

Το συγκεκριμένο ρομπότ «Σάρα-Αβικένας» έχει λογισμικό που του επιτρέπει να αναγνωρίζει πρόσωπα πραγματικών ανθρώπων ή ψηφιακές εικόνες τους στο Facebook. Επίσης μπορεί να διεξάγει συζητήσεις σε πραγματικό χρόνο, καθώς και να διατηρεί μια κοινωνική βάση δεδομένων με τους φίλους του και τις επαφές του. Χάρη σε αυτή τη βάση, θα μπορεί να ανανεώνει συνεχώς το προφίλ του στο Facebook.

Θα προηγηθεί μια δοκιμή διάρκειας ενός μηνός, κατά την οποία οι ερευνητές θα αφήσουν το ρομπότ να περιπλανηθεί μόνο του στο επιστημονικό εργαστήριο τους, μιλώντας σε ανθρώπους και κάνοντας νέες γνωριμίες. Κάθε φορά που θα συναντά έναν άγνωστο, θα ελέγχει το Facebook για να δει αν αυτός ή αυτή έχουν σελίδα με το προφίλ τους και θα χρησιμοποιεί αυτά που θα μαθαίνει μέσα από αυτό το προφίλ, σαν αφετηρία μιας συζήτησής μαζί τους.

Ελευθεροτυπία

Comments 0 σχόλια »

ondigitalmedia.jpgΤο μέλλον της δημοσιογραφίας και οι προκλήσεις που αντιμετωπίζει ο παραδοσιακός γραπτός Τύπος στο «πέρασμά του» στο Διαδίκτυο ήταν το βασικό θέμα που συζητήθηκε στην εκδήλωση που διοργάνωσε χθες το Μegaron Ρlus με τίτλο «Η δημοσιογραφία στην εποχή του Διαδικτύου» με τη συμμετοχή εκπροσώπων διεθνών Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης.

Οπως ανέφεραν οι ομιλητές τη στιγμή που η δημοσιογραφία αλλάζει εντελώς μορφή και περιεχόμενο η οικονομική κρίση αναγκάζει τις εφημερίδες να αντιμετωπίσουν την πρόκληση αυτή κάτω από τις πιο αντίξοες συνθήκες.

Η κυρία Αγκουίρε, διευθύντρια της ηλεκτρονικής έκδοσης της ισπανικής εφημερίδας «Εl Ρais», αναφέρθηκε στις τεράστιες αλλαγές που οι εφημερίδες και οι δημοσιογραφικοί οργανισμοί θα πρέπει να κάνουν προκειμένου να επιβιώσουν στην εποχή της ψηφιακής ενημέρωσης. «Οι εφημερίδες είναι σημαντικό τμήμα οποιασδήποτε ελεύθερης και δημοκρατικής κοινωνίας. Είναι υποχρέωσή μας να διατηρήσουμε ζωντανές τις εφημερίδες» τόνισε χαρακτηριστικά και μίλησε για τον τρόπο με τον οποίο η «Εl Ρais» αναγκάστηκε να αλλάξει τα τελευταία χρόνια όχι μόνο στο επιχειρηματικό της μοντέλο αλλά και στον τρόπο λειτουργίας των δημοσιογράφων που εργάζονται σε αυτή.

Οπως υπογράμμισε η κυρία Αγκουίρε, μετά την «έκρηξη» του Διαδικτύου«τα πάντα άλλαξαν,το τοπίο απορρυθμίστηκε εντελώς και οι κανόνες του ανταγωνισμού άλλαξαν. Οι πηγές της ενημέρωσης πολλαπλασιάστηκαν, σε εκρηκτικό βαθμό. Με τη βοήθεια του Ιnternet μπορεί κάποιος να διαβάσει όλες τις εφημερίδες του κόσμου.Ταυτόχρονα υπάρχουν εκατομμύρια ιστολόγια και ιστοσελίδες που συναθροίζουν ειδήσεις. Πολλές από τις ιστοσελίδες αυτές αποκομίζουν κέρδη χρησιμοποιώντας τις ειδήσεις που εμείς συλλέξαμε. Με λίγα λόγια οι εφημερίδες πληρώνουν ακριβά για να έχουν τους ρεπόρτερ τους στη Γάζα ή στα άλλα “καυτά” σημεία του πλανήτη και τη δουλειά των δημοσιογράφων αυτών την εκμεταλλεύονται συναθροιστές ειδήσεων στο Διαδίκτυο, όπως το Google Νews, για να αποκομίζουν μεγάλα κέρδη».

Το Βήμα

Comments 0 σχόλια »

06-05-09_1288489_11.jpgΗ Καθημερινή δημιουργεί ένα χώρο όπου φιλοξενείται γόνιμη αντιπαράθεση απόψεων για τα αμφιλεγόμενα ζητήματα της επικαιρότητας.

Η απόφαση του Ελευθερίου Βενιζέλου το 1919 να στείλει στρατό στην Σμύρνη, ικανοποιούσε δύο ανάγκες της εποχής. Αφενός, η νικήτρια δυτική συμμαχία Αντάτ χρειαζόταν ετοιμοπόλεμο στρατό, για να αστυνομεύσει την περιοχή της Σμύρνης (βάζοντας ακόμη ένα καρφί στο φέρετρο της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας) και αφετέρου εξυπηρετούσε τον στόχο της Μεγάλης Ιδέας που στοίχειωνε στο ελληνικό πολιτικό σκηνικό από τον 19ο αιώνα.

Η ιστορία όμως δεν εξελίχθηκε κατά τους ελληνικούς πόθους και τους πρώιμους συμμαχικούς στόχους. Η αλλαγή της κυβέρνησης στην Ελλάδα, μαζί με το φούντωμα του κινήματος των Νεότουρκων υπό τον Κεμάλ Ατατούρκ και μαζί με τη διεύρυνση του μετώπου προς ανατολάς οδήγησε την ελληνική εκστρατεία σε καταστροφή. Οι ελληνικοί πληθυσμοί της Μικράς Ασίας εκδιώχθηκαν και η Μεγάλη ιδέα χάθηκε στο λιμάνι της Σμύρνης τον Σεπτέμβριο του 1922.

Έκτοτε οι γνώμες για το παράτολμο εγχείρημα του Ελευθερίου Βενιζέλου διίστανται. Έπρεπε παρά τους εμφανείς -και διακηρυγμένους από πολλούς- κινδύνους να στείλει στρατό στην Μικρά Ασία. Υπήρχε τρόπος να περιοριστεί το μέτωπο στα παράλια ή η επέκταση του στην ενδοχώρα και συνεπώς η ήττα του ελληνικού στρατού ήταν αναπόφευκτη;

Η Μικρασιατική εκστρατεία και καταστροφή υπήρξε ένα κομβικό σημείο στην ελληνική ιστορία και η συζήτηση γι’ αυτή συνεχίζεται και από τις στήλες της «Καθημερινής».

Comments 0 σχόλια »

mae_elpida.jpgΚομπιούτερ αντί δασκάλου για την εκπαίδευση των αυτιστικών ατόμων. Ενα ανθρωπόμορφο είδωλο με την ονομασία avatar που θα εμφανίζεται στην οθόνη του υπολογιστή θα μπορεί να εκπαιδεύει διά βίου το αυτιστικό άτομο και να συμβάλει στη βελτίωση της ανάπτυξής του.Ερευνητικό πρόγραμμα

Το καινοτόμο λογισμικό δημιούργησε το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης στο πλαίσιο ερευνητικού προγράμματος με τίτλο «Εκπαίδευση αυτιστικών ατόμων με χρήση νέων τεχνολογιών». Βασίστηκε στον «ειδικό» τρόπο λειτουργίας του εγκεφάλου των αυτιστικών ατόμων και αναπτύχθηκε προσαρμοσμένο στις παιδαγωγικές απαιτήσεις τους. Ο αυτισμός είναι ένα ιατρο-κοινωνικο-ψυχο-εκπαιδευτικό πρόβλημα με μεγάλη συχνότητα (μία στις 150 γεννήσεις) και με τεράστιες επιπτώσεις στο παιδί και στην οικογένειά του, αφού δεν θεραπεύεται, απλώς βελτιώνεται με «ειδικές εκπαιδευτικές μεθόδους».

Η Μονάδα Ακοής – Ομιλίας (διαταραχών επικοινωνίας) της ΩΡΛ Κλινικής του ΑΧΕΠΑ με επιστημονική υπεύθυνη την καθηγήτρια Iατρικής Μαγδαληνή Χίτογλου – Αντωνιάδου και το Εργαστήριο Ιατρικής Πληροφορικής με επικεφαλής τον επίκουρο καθηγητή Π. Μπαμίδη, σε συνεργασία με το εκπαιδευτικό προσωπικό της Μονάδας Αυτιστικού Aτόμου  «Ελπίδα», δημιούργησαν ένα εύκολο και λειτουργικό εργαλείο που θα μπορεί να χρησιμοποιηθεί και στο σπίτι από τους γονείς. Το αυτιστικό άτομο θα κάθεται μπροστά στην οθόνη του υπολογιστή και θα επικοινωνεί με το είδωλο, το πρόσωπο του οποίου αργότερα μπορεί να αντικατασταθεί από οικεία άτομα. «Το αυτιστικό άτομο βλέπει τον κόσμο σαν κύλινδρο. Το κομπιούτερ μπορεί να επιβραδύνει τον ρυθμό εμφάνισης των εικόνων, καθώς φαίνεται ότι ο εγκέφαλος των αυτιστικών παιδιών λειτουργεί καλύτερα όταν η επικοινωνία γίνεται μέσω τεχνολογίας», εξηγεί η κ. Αντωνιάδου. Το avatar μπορεί να εκπαιδεύσει το αυτιστικό παιδί σε θέματα αυτοεξυπηρέτησης, κοινωνικών δεξιοτήτων (σούπερ μάρκετ, οδοντίατρο), κατανόησης του σώματος, συναισθηματικής ανταπόκρισης (να αναγνωρίζει εάν ένα πρόσωπο είναι λυπημένο ή χαρούμενο) ώστε να μπορεί να ζήσει μια αυτόνομη καλύτερη ζωή.

Καθημερινή

www.autism-elpida.gr

Comments 0 σχόλια »

Η ποίηση και η στάση ζωής του Τάσου Λειβαδίτη δίνουν το έναυσμα για μία συνάντηση ποιητών, λογοτεχνών, καθηγητών φιλοσοφίας, μουσικών και δημοσιογράφων. «Η Ποίηση σήμερα» είναι ο τίτλος συνεδρίου αφιερωμένου στη μνήμη του ποιητή, με αφορμή τα 20 χρόνια από τον θάνατό του και το οργανώνουν το Μορφωτικό Ίδρυμα της ΕΣΗΕΑ και το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων με στόχο η σύγχρονη γενιά Ελλήνων ποιητών να δώσει το στίγμα της.

Οι εισηγητές του Συνεδρίου θα μιλήσουν για το μεταφρασμένο έργο του Λειβαδίτη, για το στίγμα που άφησαν οι στίχοι του στους νεώτερους, για τη σχέση της ποίησης με τη μουσική και τον κινηματογράφο. Ενώ η παρουσία των σημερινών ποιητών στον χώρο του Διαδικτύου και της μπλογκόσφαιρας θα συζητηθεί από δημιουργούς ηλεκτρονικών πολιτιστικών και ποιητικών εκδόσεων. Στη διάρκεια της εκδήλωσης θα προβληθεί η εκπομπή «Τάσος Λειβαδίτης» της Λίλας Κουρκουλάκου από τη σειρά της ΕΡΤ «Οι ποιητές μας».

Συνέδριο «Η Ποίηση σήμερα», την Παρασκευή και το Σάββατο, στην αίθουσα «Γεώργιος Καράντζας» της ΕΣΗΕΑ (Ακαδημίας 20, τηλ.
210-3675.430)

Τα Νέα

Comments 0 σχόλια »

stolen-laptop.jpgΣας έκλεψαν το laptop; Μπορείτε να το ανακτήσετε. Για την ακρίβεια το ίδιο θα σας βοηθήσει. Το πρόγραμμα μετά την απαιτούμενη εγκατάσταση στέλνει σε τακτά διαστήματα σε  e-mail της επιλογής σας την διεύθυνση ip, τη διαδικτυακή σύνδεση και τη φωτογραφία του κλέφτη αξιοποιώντας τη webcamera.

Το καλύτερο; είναι δωρεάν

http://adeona.cs.washington.edu/

Comments 0 σχόλια »

Μια επιστημονική εφαρμογή, η οποία χρησιμοποιεί το Twitter ως μέσο για να βοηθήσει άτομα που είναι καθηλωμένα να επικοινωνήσουν με τους γύρω τους, αποτελεί ήδη πραγματικότητα.

Χωρίς πληκτρολόγιο ή mouse, φορώντας μόνο ένα κόκκινο «κράνος» που συνδέεται με ηλεκτρόδια, παρακολουθείται η εγκεφαλική δραστηριότητα του χρήστη ο οποίος μπορεί να «πληκτρολογεί» στο Twitter μόνο με τη σκέψη του τα γράμματα που εμφανίζονται στην οθόνη του υπολογιστή.

Η εφαρμογή αυτή, η οποία χρησιμοποιεί το γνωστό SNS, δεν αποτελεί κάποιου είδους τεχνολογικό «τρικ» καθώς στοχεύει στο να προσφέρει ουσιαστική βοήθεια σε άτομα που βρίσκονται καθηλωμένα, παρότι ο εγκέφαλός τους λειτουργεί κανονικά, λόγω εγκεφαλικού επεισοδίου, παραπληγίας ή εκφυλιστικών ασθενειών παρόμοιες με αυτή από την οποία πάσχει ο γνωστός βρετανός επιστήμονας Στίβεν Χόκινγκ, (Stephen Hawking).

Όπως τονίζουν οι επιστήμονες «το πιο ενδιαφέρον στοιχείο της νέας ανακάλυψης είναι ότι μπορεί και ικανοποιεί πολλές από τις επιθυμίες των ατόμων που πάσχουν από τέτοιες ασθένειες, καθώς πολλές φορές αυτό που θέλουν περισσότερο είναι να επικοινωνήσουν με τους γύρω τους.

Όπως κρίνει ο Τζάστιν Γουίλιαμς, το Twitter είναι πολύ πιο απλό στη χρήση του από τα παραδοσιακά e-mail, εφόσον δεν απαιτεί πολλά copy paste, διευκολύνοντας έτσι και τα άτομα που βρίσκονται καθηλωμένα να το χρησιμοποιούν με μεγαλύτερη άνεση.

Πηγή: CNN – E-tipos

Comments 0 σχόλια »

Comments 0 σχόλια »

Ισως να έχετε δει την ταινία η Αρκούδα του γνωστού σκηνοθέτη Jean-Jacques Annaud. Αξίζεινα θυμηθείτε αυτή τη σκηνή. Την αγωνία του μικρού, την ανάσα του

Comments 0 σχόλια »

camel.jpgΗταν να το δούμε κι αυτό. Από την Καθημερινή έμαθα για τα ηλεκτρονικά καφεμαντεία: “Ο λόγος για την ιστοσελίδα www. kafetzou. gr, στην οποία μπορούμε να στέλνουμε φωτογραφίες του… φλιτζανιού μας και να περιμένουμε τη μοίρα μας στο ηλεκτρονικό ταχυδρομείο. Η ιστοσελίδα έχει ήδη αποκτήσει ένα δυναμικό κοινό, που προφανώς πιστεύει ότι «ένας καφές που θα πιούμε στον ελεύθερο χρόνο μας μπορεί σχετικά να μας εξασφαλίσει τη γνώση του αύριο», όπως γράφουν οι ιδιοκτήτες της. Ποιος ξέρει… Ισως εν καιρώ οικονομικής κρίσης, οι μόνες μετοχές που ανεβαίνουν να είναι της μεταφυσικής…”

Να σε πω τη μοίρα σου… Στη φωτογραφία πάντως διακρίνεται ένα καραβάνι καμήλες. Λέτε να βρεθούμε στην Αίγυπτο;

Comments 0 σχόλια »

To Pecha Kucha Night είναι μια εκδήλωση που έχει γίνει θεσμός πλέον και πραγματοποιείται σε 155 πόλεις παγκοσμίως. Το κοινό της είναι κυρίως νεαρό και από τον ευρύτερο χώρο της τέχνης – design.

Οι κανόνες του παιχνιδιού παραμένουν οι ίδιοι. Καλεσμένοι από ετερόκλητους δημιουργικούς χώρους συναντιούνται και παρουσιάζουν τη δουλειά, τις σκέψεις, τις ιδέες τους ή ό,τι άλλο θεωρούν συναρπαστικό μέσα σε 6΄ και 40΄΄, συγκεκριμένα 20 δευτερόλεπτα x 20 εικόνες. Οι φετινοί καλεσμένοι φτιάχνουν ένα δημιουργικό patchwork: ο γενετιστής – science communicator Θοδωρής Αναγνωστόπουλος, ο επιχειρηματίας Βασίλης Μπαρτζώκας, οι Nomint – Motion Design, οι τραγουδιστές όπερας Operalab, ο βιομηχανικός σχεδιαστής Tim Stolzenburg, οι αρχιτέκτονες Πάνος Δραγώνας & Βαρβάρα Χριστοπούλου, ο εικαστικός Aντωνάκης Χριστοδούλου, ο αρχιτέκτονας Αλέξης Βανδώρος, ο σεφ Χριστόφορος Πέσκιας και ο art director της A.V., ο εικαστικός Φώτης Πεχλιβανίδης. Το ραντεβού είναι το βράδυ της Παρασκευής 8/5 στις 20.20 ακριβώς.
Τοποθεσία: Μy Loft (παλιό εργοστάσιο Palco), Κειριαδών 16, Γκάζι.  Μετά τις ομιλίες θα ακολουθήσει πάρτι. Είσοδος ελεύθερη.

www.pecha-kucha.org/cities/athens

Comments 0 σχόλια »

Αλλαγή μεγέθους γραμματοσειράς
Αντίθεση
Μετάβαση σε γραμμή εργαλείων