Αρχείο για Μάιος, 2008

ghost-logoΙσραηλινοί και Παλαιστίνιοι δουλεύουν μαζί για να υλοποιήσουν το όνειρο κάθε καλωδιωμένου. Το G.ho.st (Global Hosted Operating System) είναι ένα νέο, δωρεάν, web-based λειτουργικό σύστημα, στο οποίο μπορείτε να έχετε πρόσβαση στα αρχεία σας από οποιοδήποτε υπολογιστή μέσω του broswer σας.  Η ανάπτυξη του βρίσκεται ακόμα σε αρχικό στάδιο, ωστόσο αξίζει να το δοκιμάσετε. http://g.ho.st/

ΟΚ δεν δουλεύουν για την ειρήνη και τη συμφιλίωση των λαών, αλλά θα πρέπει να συμφωνήσετε ότι είναι μία αρχή… Και το σύνθημά τους: No walls!

ghost2

Comments 0 σχόλια »

και πιστεύετε λίγο στις θεωρίες συνομωσίας… αν μάλιστα προσθέσουμε μία ιδέα μανίας καταδίωξης τότε…

Comments 0 σχόλια »

Αν ετοιμάζεστε για διακοπές, ίσως θέλετε να πάρετε μία πρόγευση της περιοχής που θα επισκεφθείτε. Δείτε πως λειτουργεί…

Comments 0 σχόλια »

metmuseumΕίδα τη διαδραστική παρουσίαση της νέας πτέρυγας του Μητροπολιτικού Μουσείου της Νέας Υόρκης με ελληνικές και ρωμαϊκές αρχαιότητες και πληγώθηκα για άλλη μία φορά. Γιατί ενώ στην Ελλάδα διαθέτουμε εντυπωσιακό πολιτισμικό κεφάλαιο, συναντάμε τεράστιες δυσκολίες στο ζήτημα της διαφύλαξής  του στην επερχόμενη κοινωνία της γνώσης και άλλες τόσες στον τομέα της προβολής του. Κι ας ρέει πακτωλός χρημάτων από την Ε.Ε. Μπορεί τα αρχαία κείμενα να διασώθηκαν -έστω αποσπασματικά- χάρη στους μοναχούς, η πολιτιστική κληρονομιά μας στις ημέρες μας αναζητά τους σωτήρες της.

www.nytimes.com

Comments 0 σχόλια »

gameΔιαβάζοντας ένα κείμενό μου του 2001 με τίτλο “Ο Προμηθέας αυτή τη φορά θα μας δικτυώσει” στάθηκα στη φράση: “Το μέλλον είναι ήδη στην αγορά. Μπορεί να ακμάσει ή να καταστραφεί, όμως η αγορά έχει τρόπους να αλλάζει τα πράγματα χωρίς να περιμένει να μετρήσει το κόστος”. Η αγορά λοιπόν βλέποντας την επιτυχία του second life, αποφάσισε ότι υπήρχε πεδίο εφαρμογής και σε πιο τρυφερές ηλικίες, αφού τα πραγματικά κέρδη βρίσκονται στις ηλικιακές ομάδες που πηγαίνουν ακόμη σχολείο. Ενημερωθείτε γιατί το μέλλον καταφτάνει.

Ψηφιακοί παιδότοποι “Καθημερινή”

«Χρήσιμοι» οι ψηφιακοί κόσμοι για παιδιά

www.clubpenguin.com

www.webkinz.com

Comments 0 σχόλια »

mars Τώρα μπορείτε να στείλετε ηλεκτρονική κάρτα με ευχές από τον Άρη! Η αποστολή του «Μars Phoenix Lander» μας χαρίζει σειρά από εντυπωσιακές φωτογραφίες που στέλνει πίσω στη Γη το ρομπότ-γεωλόγος από την απομονωμένη παγωμένη τούντρα στον Βόρειο Πόλο του Κόκκινου Πλανήτη, όπου προσεδαφίστηκε. Αυτή είναι η πρώτη επιτυχής απαλή προσεδάφιση σκάφους στον Αρη εδώ και 32 ολόκληρα χρόνια, ενώ είναι μόλις η δεύτερη που η NASA θα προσπαθήσει να εντοπίσει οργανικές ενώσεις, δηλαδή τα βασικά δομικά στοιχεία των έμβιων όντων. Is there anybody out there?  Τι θα λέγατε για μία eCard ;

Comments 0 σχόλια »

evolutiondarwinΗ βιβλιοθήκη του Πανεπιστημίου του Κέμπριτζ χαρίζει στο διαδίκτυο το σύνολο του επιστημονικού έργου του Δαρβίνου. Περιλαμβάνει 20.000 εργασίες, σημειώσεις και προσχέδια που προέκυψαν από τα χρόνια έρευνας του μεγάλου φυσιοδίφη, καθώς και 90.000 φωτογραφίες και σχέδια. Μέχρι τώρα, μόνο οι δημοσιεύσεις του ήταν διαθέσιμες στο ευρύ κοινό, ενώ τα υπόλοιπα γραπτά του μπορούσαν να τα δουν οι ακαδημαϊκοί ερευνητές.
Αν διατηρείτε αμφιβολίες για τους στενούς συγγενείς σας πλέον δεν έχετε δικαιολογία, το προσχέδιο της εργασίας του Δαρβίνου για την «προέλευση των ειδών» είναι διαθέσιμο online!

http://darwin-online.org.uk/

Αλήθεια τι γίνεται με τη διδασκαλία της θεωρίας της εξέλιξης στο ελληνικό σχολείο;

https://blogs.sch.gr/tgiakoum/archives/83

Comments 0 σχόλια »

thinkΣτο Πανεπιστήμιο πάντοτε έχασκα στο μάθημα της φιλοσοφίας. Παραμένει ένα από τα μυστήρια του σύμπαντος πως πέρασα το μάθημα του Μουτσόπουλου. Οταν έπιασα το βιβλίο του, με κυρίευσε η απόλυτη απελπισία. Ήμουν σίγουρη ότι θα με εγκλώβιζε στη φιλοσοφική για την επόμενη πεντηκονταετία. Καμία τεχνική αντιγραφής δεν μπορούσε να με βοηθήσει στην “περιδίνηση του σύμπαντος”. Κάπου τότε ήταν που πίστεψα στα θαύματα, όταν είδα ότι πέρασα με άριστα! Το εντυπωσιακότερο όλων όμως ήταν, ότι υπήρχαν φοιτητές που συζητούσαν με τον κ. καθηγητή -πάει να πει συντονίζονταν στο ίδιο μήκος κύματος.

Πώς φιλοσοφείς στην εποχή του διαδικτύου; Αφιερωμένο εξαιρετικά λοιπόν στους φιλοσοφούντες το σημερινό post. www.bigthink.com

Comments 0 σχόλια »

wired Εγκαθιστάτε τα service packs 1.0, 2.0. Πόσες φορές δεν ευχηθήκατε να μπορούσατε να αναβαθμίσετε τον εγκέφαλό σας; Τι να σου κάνουν τα σταυρόλεξα και τα sudoku; Πρόσφατα διάβασα ότι έσκασε άλλη μία βόμβα (διάβαζε κοινό μυστικό): μαθητές και φοιτητές ντοπάρονται με διεγερτικά φάρμακα και σκευάσματα που χορηγούνται για την αντιμετώπιση της νόσου Αλτσχάιμερ και άλλων νευρολογικών διαταραχών, με στόχο να βελτιώσουν τις επιδόσεις τους στις εξετάσεις. Αν λοιπόν το ψάχνετε το ζήτημα και έχετε τσακίσει τους σολωμούς και τα gingko biloba, ιδού μερικές χακεριές κατευθείαν από τη βίβλο των απανταχού καλωδιωμένων: www.wired.com

Comments 0 σχόλια »

paleologo3Βαρύς ο κόσμος να τον ζήσεις, όμως για λίγη περηφάνια το άξιζε.

Έτσι καθώς εστέκονταν ορθός μπροστά στην Πύλη κι άπαρτος μες τη λύπη του ?
 Μεσημέρι από νύχτα και μήτ’ ένας πλάι του
   «Μεσημέρι από νύχτα – όλ’ η ζωή μια λάμψη!»  φώναξε κι όρμησε μες στο σωρό σύρνοντας πίσω του χρυσή γραμμή ατελεύτητη
 Και αμέσως ένιωσε ξεκινημένη από μακριά η στερνή χλωμάδα να τον κυριεύει
κάτω απ’ τα πόδια του άκουγε στη μεγάλη καταβόθρα να καταποντίζονται πλώρες μαύρων καραβιών    τ’ αρχαία και καπνισμένα ξύλα όθε με στυλωμένο μάτι ορθές ακόμη Θεομήτορες επιτιμούσανε
 Αναποδογυρισμένα στις χωματερές αλόγατα σωρός τα χτίσματα μικρά μεγάλα
     θρουβαλιασμός και σκόνης άναμμα μες στον αέρα

                                                                 Πάντοτε με μια λέξη μες στα δόντια του
                                                                     άσπαστη
                                                                       κειτάμενος

                                                                         Αυτός ο τελευταίος Έλληνας.

Comments 0 σχόλια »

tiredΤι συνέπειες μπορεί να έχει ο συνεχής διπλασιασμός της πληροφορίας που διακινείται μέσα από τα ψηφιακά δίκτυα; Τι άμεσες επιπτώσεις μπορεί να έχει το γεγονός ότι μέσα στο 2007 η ποσότητα των ψηφιακών πληροφοριών που δημιουργήθηκε, διακινήθηκε και αποθηκεύτηκε ήταν σχεδόν διπλάσια από την προηγούμενη χρονιά; Αν μάλιστα προσπαθούσαμε να αντιστοιχίσουμε αυτή την ποσότητα πληροφοριών σε σελίδες, θα ξεπερνούσε κατά πέντε εκατομμύρια φορές τα βιβλία που έχουν τυπωθεί σε όλη την ιστορία της ανθρωπότητας! Και οι προβλέψεις δείχνουν ότι μέσα στην επόμενη πενταετία αυτός ο όγκος θα δεκαπλασιαστεί.

άρθρο του Ι. Γιανναράκη στο Κυριακάτικο Βήμα

Σχετικό: https://blogs.sch.gr/tgiakoum/archives/189

Comments 0 σχόλια »

cannes«Το να είσαι μαθητής είναι μια παράσταση, είναι παιχνίδι ρόλων που σου παραχωρούν ή που υπερασπίζεσαι ο ίδιος: του καλού μαθητή, του σκράπα, του ζιζάνιου, του σκληρού… Περνούν τον καιρό τους δημιουργώντας προσωπεία», λέει ο Λοράν Καντέ, που πήρε τον Χρυσό Φοίνικα προχθές στις Κάννες.
Η ταινία του «Ανάμεσα στους τοίχους» αφηγείται τη ζωή μαθητών του σχολείου στην εποχή της παιδείας Σαρκοζί. Ο σκηνοθέτης δήλωσε ότι θεωρεί σημαντικά «την αγκίστρωση στην πραγματικότητα, την κατάδυση στην κοινωνία, τη μελέτη των σχέσεων εξουσίας, όλων εκείνων των πραγμάτων που γεννούν τη βία και τον αποκλεισμό».

Η ταινία είναι βασισμένη στην αυτοβιογραφική νουβέλα του καθηγητή Φρανσουά Μπεγκοντό που είναι και ο πρωταγωνιστής του φιλμ στον ομώνυμο ρόλο.

Comments 1 σχόλιο »

generationM

Οι σύγχρονοι έφηβοι συμπεριφέρονται στον ελεύθερο χρόνο του ως πολυάσχολοι μάνατζερς καθώς επικοινωνούν  ταυτόχρονα με instant messaging, Facebook, Myspace, τα  iPods, τα κινητά και τα blogs τους.

Οι ψυχολόγοι υποστηρίζουν ότι αυτή η “παράλληλη επεξεργασία” είναι ευκολότερη στα παιδιά,χάρη στην ανάπτυξη συγκεκριμένου τμήματος του εγκεφάλου, το οποίο όμως καθιστά δύσκολη τη συγκέντρωση σε μία και μοναδική δραστηριότητα. Πολυδιάσπαση; Ο ανθρώπινος εγκέφαλος προσαρμόζεται στο νέο ψηφιακό περιβάλλον. Το σχολείο;

http://www.time.com

https://blogs.sch.gr/tgiakoum/archives/68

Comments 2 σχόλια »

rwf
Ο Στέλιος Κούλογλου δημιουργεί ένα δικτυακό τόπο πληροφόρησης στο ίντερνετ, με στόχο τη δημιουργία ενός τηλεοπτικού καναλιού μέσω διαδικτύου. Οι τεχνολογίες αντικρίζονται και συνομιλούν. Στη διεύθυνση  www.banana-republic.gr μπορείτε να δείτε -α κόμα στα σπάργανα-τη φιλόδοξη προσπάθεια δημιουργίας ενός εναλλακτικού τόπου ενημέρωσης και κριτικής των ΜΜΕ.

Στη σελίδα του banana republic διαβάζουμε:

Θέλουμε να δημιουργήσουμε ένα διαδικτυακό τόπο αξιόπιστης και δημοκρατικής ενημέρωσης, με την ενεργή συμμετοχή των χρηστών. Στόχος μας είναι η δημιουργία ενός διαδικτυακού τηλεοπτικού σταθμού.

Comments 0 σχόλια »

bigdrawing

Είναι πολλοί αυτοί που κυνηγούν τη δημοσιότητα. Είναι λίγοι αυτοί που το κάνουν με πρωτότυπο τρόπο. Ο Erik Rordenankar αποφάσισε να ζωγραφίσει την υφήλιο με το GPS του, δημιουργώντας τη ?μεγαλύτερη ζωγραφιά του κόσμου? και πλέον το πορτραίτο του καλύπτει όλη τη γη!

Το μόνο που χρειάστηκε, ήταν μια βαλίτσα με μια gps συσκευή και τις κατάλληλες μπαταρίες για την απαραίτητη αυτονομία κατά τη διάρκεια του μεγάλου ταξιδιού. Μπορείτε, αν θέλετε, να επισκεφθείτε και τη σελίδα του project.

Comments 1 σχόλιο »

tired-studentΔεν περίμενα να το ομολογήσω αλλά φέτος σφίχτηκε η καρδιά μου όταν ήρθε η ώρα να αποχαιρετίσω τους μαθητές μου της Γ΄Λυκείου και να τους στείλω στις Πανελλαδικές. Η αλήθεια είναι ότι τους είχα χάσει αρκετά νωρίτερα.

Διαβάζοντας το άρθρο της Μ. Τζιαντζή στην Κυριακάτικη Κ κατάλαβα ότι το γράφει και για μένα: 

Τις πρώτες εβδομάδες του Μαΐου οι δύο τελευταίες τάξεις του λυκείου υπολειτουργούν και οι καθηγητές αντικρίζουν άδεια θρανία. Οχι επειδή οι ζωηροί μαθητές κάνουν κοπάνα και πηγαίνουν στη θάλασσα, στο μολ, στις καφετέριες, αλλά γιατί οι καλοί μαθητές, οι καλοί υποψήφιοι μένουν σπίτι και διαβάζουν τα πέντ’ έξι μαθήματα της «κατεύθυνσης». Συνέχεια »

Comments 0 σχόλια »

newspaperΤο αρχείο του δημοσιογράφου και συγγραφέα Αλέκου Λιδωρίκη είναι το πρώτο ιδιωτικό δημοσιογραφικό αρχείο που θα αποκτήσει δικό του site στο Διαδίκτυο. Εδώ και ένα χρόνο έχει αρχίσει η ψηφιοποίηση 45.000 κειμένων, δημοσιευμένων και αδημοσίευτων: άρθρων, μελετών, συνεντεύξεων, αποστολών στην Ελλάδα και στο εξωτερικό, χρονογραφημάτων, μυθιστορημάτων σε συνέχειες στον ελληνικό Τύπο, μεταφράσεων λογοτεχνικών κειμένων από τα γαλλικά, επιστολών, άγνωστων χειρογράφων και προσωπικών σημειωμάτων.

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζουν οι σημειώσεις πολέμου 1940-1941 του Αλέκου Λιδωρίκη όταν πήγε στο μέτωπο τον Δεκέμβριο του 1940 ως πολεμικός ανταποκριτής της εφημερίδας «Νίκη».

Μακάρι αυτή η πρωτοβουλία να βρει μιμητές.

Περισσότερα?

Comments 0 σχόλια »

math Για τους έλληνες μαθητές τα μαθηματικά έχουν χάσει το νόημα. Ασφυκτικά παγιδευμένοι σε μια μηχανιστική προσέγγιση και υποταγμένοι στην παντοκρατορία των ασκήσεων, οι μελλοντικοί φοιτητές φθάνουν γυμνοί στην πόρτα του Πολυτεχνείου.

Άραγε δεν συμβαίνει το ίδιο με τα Αρχαία ελληνικά, την Ιστορία;

Πανελλαδικές εξετάσεις και πάλι. Οι υποψήφιοι, έπειτα από κόπους ετών, μέσα σε λίγες ώρες καλούνται να δείξουν πόσο καλά έχουν αφομοιώσει τη δομή του εξεταστικού συστήματος και ότι κατέχουν τους απαραίτητους κώδικες για το άνοιγμα των πυλών και τη διολίσθησή τους στους χώρους των ΑΕΙ και ΤΕΙ. Τι έχουν μάθει, όμως, στην πραγματικότητα και γιατί αυτά που έχουν συγκρατήσει στην ουσία μπορεί και να είναι άχρηστα; «Μου έχει κάνει εντύπωση, και το συζητούσαμε και με άλλους συναδέλφους, ότι παρ’ όλο που πρόκειται για παιδιά με υψηλότατες βαθμολογίες και μερικές φορές μεγάλη ευφυΐα, όταν φθάνουν σε εμάς έχεις την εντύπωση ότι στο μυαλό τους, όσον αφορά τα μαθηματικά, υπάρχει κάτι σαν κενό». Λίγο πριν από τις πανελλαδικές, και η συζήτηση ήταν για τα θέματα και τις απαιτήσεις των εξετάσεων αυτών. Την παραπάνω άποψη είχε κάποιος καθηγητής του Πολυτεχνείου. Ο οποίος είναι αναμφισβήτητα σε θέση να γνωρίζει με τι πενιχρές αποσκευές στα μαθηματικά φθάνουν, ακόμη και οι επιτυχόντες, στην είσοδο του Πολυτεχνείου.

Ξεχασμένοι στον 17ο αιώνα, οι έλληνες μαθητές διδάσκονται πώς να λύνουν ασκήσεις, αλλά όχι και σε τι αυτό μπορεί να χρησιμεύει…

Άρθρο στο Βήμα Science

 

Comments 1 σχόλιο »

brain Οι επιστήμονες μιλούν για μια νέα ασθένεια, την IFS (Information Fatigue Syndrome – Σύνδρομο Πληροφοριακής Κόπωσης), που είναι αποτέλεσμα της υπερφόρτωσης του ανθρώπινου εγκεφάλου με πληροφορία και εμφανίζει συμπτώματα άγχους, μείωση της ικανότητας συγκέντρωσης, της απομνημόνευσης και της λήψης αποφάσεων. Δηλώνω ασθενής, θα μου γράψετε γιατρέ μου την άδεια;

Αρκετοί επιστήμονες εκτιμούν ότι το ανθρώπινο είδος δέχεται τη σημαντικότερη εξελικτική πίεση σε όλη την ιστορία του, μια και ο σύγχρονος άνθρωπος δέχεται σε μία ημέρα ποσότητα πληροφοριών αντίστοιχη με αυτή που οι μακρινοί μας πρόγονοι δέχονταν σε όλη τη διάρκεια της ζωής τους. Πρόσφατα διάβαζα στο διαδίκτυο για τους τρυπανιστές κρανίων που διοχετεύουν αυτήν την ενδοκρανιακή πίεση κάνοντας μία τρύπα στο σκάλπ τους. Βέβαια διαφεύγει μία ποσότητα εγκεφαλικής ουσίας, αλλά υποστηρίζουν ότι γίνεσαι εξυπνότερος. Σβέλτα φέρτε μου το Black & Decker!

Βέβαια, ένα μεγάλο μέρος των πληροφοριών που παράγονται και διακινούνται ψηφιακά δεν γίνεται ποτέ άμεσα αντιληπτό από τον άνθρωπο. Ακόμη, όμως, και αυτό το μικρό ποσοστό που φθάνει στην οθόνη μας ή αποθηκεύεται στον σκληρό μας δίσκο αρκεί για να δημιουργήσει την αίσθηση του ξεχειλίσματος. Το νιώθουν συχνά πλέον όσοι προσπαθούν να οργανώσουν τα αρχεία τους, τις ψηφιακές φωτογραφίες που τραβούν με τη νέα τους μηχανή… τα mp3 τους…

Εγώ γιατί ενώ τα οργανώνω, ποτέ δεν τα βρίσκω;

Γιατρέ μου εκείνη την αδειούλα που λέγαμε;

Comments 3 σχόλια »

losthyperspaceΥπάρχει ένα σαφές χάσμα ανάμεσα στα παιδιά, τους εκπαιδευτικούς και τους γονείς οι οποίοι δεν παρακολουθούν τις εξελίξεις στο Διαδίκτυο, με αποτέλεσμα τα παιδιά να είναι μόνα τους επί της ουσίας σε αυτό. Η ελληνική κοινωνία δεν έχει αναπτυγμένη τεχνολογική κουλτούρα για να αντιμετωπίσει τα θέματα των τεχνολογιών, είτε πρόκειται για την ασφάλεια είτε για τη συνετή χρήση τους. Επιπλέον οι τεχνολογίες αυτές σχετίζονται με την ελεύθερη και δημιουργική αναζήτηση, η οποία δεν είναι ιδιαίτερα αγαπητή στο ελληνικό σχολείο. Στο λύκειο όλα αυτά εκτοπίζονται μπροστά στην ανάγκη να πετύχει κανείς στο πανεπιστήμιο. Σε κάποιες χώρες της Ευρώπης, όπως στη Μεγάλη Βρετανία, δίπλα στο μάθημα της πληροφορικής έχει μπει ισότιμα πλέον και το μάθημα της επικοινωνίας και των media. Εδώ φαίνεται να αφορά όχι μόνο το εκπαιδευτικό μας σύστημα αλλά ολόκληρη την κοινωνία μας, η οποία δεν μπορεί να κάνει ορθή χρήση ούτε του υπολογιστή ούτε της τηλεόρασης.

Έρευνα της Καθημερινής

Χαμένοι στα παιχνίδια του Ιντερνετ_
5-10% των χρηστών είναι εξαρτημένοι_  
Η γνώση και η διαφάνεια φέρνουν τη συνετή χρήση_
Πώς να βοηθήσουν οι γονείς_
Οποιος πίνει δεν είναι αλκοολικός_
Ζήτημα προσωπικής επιλογής_
 

Comments 0 σχόλια »

Αλλαγή μεγέθους γραμματοσειράς
Αντίθεση
Μετάβαση σε γραμμή εργαλείων