To e-mail μας θύμισε τα γενέθλια της υπηρεσίας ιστολογίων https://blogs.sch.gr του Πανελλήνιου Σχολικού Δικτύου. Είναι μία ευκαιρία να ευχαριστήσουμε για τη φιλοξενία.
Μαθαίνουμε λοιπόν ότι αρκετοί -κάπου 4000- «πειραματίστηκαν» στη χρήση ιστολογίων ενώ οι κατ’εξακολούθηση είναι κάπου 500.
Η επισκεψιμότητα είναι ιδιαίτερα ενθαρρυντική καθώς ξεπερνά τα 724.000 hits με αυξητικές τάσεις κάθε μήνα.
Ενα μεγάλο ευχαριστώ στους τεχνικούς γιατί πασχίζουν με αντίξοες συνθήκες να είναι αδιάλειπτη η λειτουργία του ΠΣΔ κι ελπίζουμε οι παιδικές ασθένειες των ιστολογίων να γίνουν παρελθόν…
Το ντοκιμαντέρ με τίτλο «Η ιστορία της Φάρα», που προβλήθηκε για πρώτη φορά το Σάββατο 15/5 στο τηλεοπτικό κανάλι NBC, παρακολουθεί όλα τα στάδια της αρρώστιας και των θεραπειών που ακολούθησε η γνωστή ηθοποιός Φάρα Φόσετ. Τον Σεπτέμβριο του 2006 διαγνώστηκε με καρκίνο του παχέος εντέρου, που ένα χρόνο αργότερα έκανε μετάσταση στο ήπαρ.
Πρόκειται για μία ημερολογιακή καταγραφή που ξεκίνησε με τη βιντεοκάμερα της ηθοποιού. Καθώς όμως η ασθένεια την κατέβαλε ζήτησε τη βοήθεια της καλύτερης φίλης της, της Αλάνα Στιούαρτ, να κινηματογραφήσει την πορεία της ασθένειάς της.
Εντονη αντίδραση προκαλεί στη Βρετανία η είδηση ότι δάσκαλοι δημοτικού σχολείου έστειλαν για σφαγή γουρουνάκια τα οποία φρόντιζαν οι μικροί μαθητές και πούλησαν τα λουκάνικα στους γονείς. Οι μαθητές του σχολείου τάιζαν και φρόντιζαν τα γουρουνάκια από μωρά. Οταν μεγάλωσαν αρκετά, τα ζώα οδηγήθηκαν στο σφαγείο, έγιναν λουκάνικα και πωλήθηκαν προς 3,65 ευρώ το πακέτο. Οι γονείς έμειναν άφωνοι όταν έμαθαν ότι οι δάσκαλοι είχαν ενημερώσει τα παιδιά σχετικά με την τύχη των κατοικιδίων τους και μάλιστα είχαν προσφέρει τα λουκάνικα στους μαθητές για το σχολικό τους γεύμα. Το σχολείο υπερασπίστηκε την απόφασή του αλλά οι γονείς χαρακτήρισαν τους εκπαιδευτικούς «άκαρδους και ψυχρούς».
Σίγουρα έχετε αρχίσει να προβληματίζεστε για τις διακοπές σας. Ως γνωστόν τα καλύτερα πράγματα είναι δωρεάν. Καιρός λοιπόν να πληροφορηθείτε για τα μη κερδοσκοπικά δίκτυα εθελοντικής φιλοξενίας, που μέσω του Ίντερνετ προσφέρουν δωρεάν φιλοξενία σε όλο τον πλανήτη.
Η ιδέα είναι τόσο απλή όσο και παλιά. Η πρώτη υπηρεσία εθελοντικής φιλοξενίας, η Servas Οpen Doors, δημιουργήθηκε λίγο μετά το τέλος του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου, με το σύνθημα «Ανοιχτές πόρτες στη φιλία και την ειρήνη». Παρόμοιες διεθνείς, μη κερδοσκοπικές πρωτοβουλίες, ακολούθησαν τη δεκαετία του ΄60 και του ΄80, ενώ το 2000 δημιουργήθηκε η πρώτη σχετική ιστοσελίδα, το hospitalityclub. org, με τους χρήστες της να φτάνουν πλέον περίπου τα 400.000 μέλη. Τέσσερα χρόνια αργότερα και με το ενδιαφέρον να αυξάνεται κατακόρυφα, προέκυψε ο έτερος διαδικτυακός κόμβος φιλοξενίας, το couchsurfing. com που σήμερα αριθμεί περίπου 1.000.000 μέλη διεθνώς.
Μέλος μπορεί να γίνει οποιοσδήποτε- ανάμεσα στα μέλη υπάρχουν ακόμη και συνταξιούχοι- και η διαδικασία δεν δημιουργεί δυσκολίες σε κάποιον εξοικειωμένο με το Διαδίκτυο. Το κόστος είναι μηδενικό και οι ιστοσελίδες καλύπτουν τα απαραίτητα έξοδά τους με τη βοήθεια διαφημίσεων και εθελοντικής εργασίας. Κάθε χρήστης δημιουργεί ένα προφίλ (κατά τα πρότυπα του Facebook και του Μyspace), στο οποίο εμφανίζονται όσα προσωπικά στοιχεία επιθυμεί και πληροφορίες όπως η δυνατότητα φιλοξενίας ή απλής ξενάγησης, η περίοδος και η διάρκεια που είναι κανείς διαθέσιμος, αλλά και πιθανά κωλύματα όπως το κάπνισμα, ή απαιτήσεις όπως το… σφουγγάρισμα.
Εγγύηση για το ποιόν του κάθε οικοδεσπότη ή φιλοξενουμένου αποτελούν τα σχόλια χρηστών που έχουν ήδη έρθει σε επαφή μαζί του, και φυσικά η επίδειξη διαβατηρίου και λεπτομερών προσωπικών στοιχείων, μόλις κλείσει η «συμφωνία». Πυρήνας ωστόσο και κινητήρια δύναμη όλου του μηχανισμού είναι «η αλληλεγγύη και η ανιδιοτέλεια μεταξύ των ταξιδιωτών».
Oι τεχνικοί της μεγαλύτερης εταιρείας παροχής ιντερνετικών υπηρεσιών στον κόσμο συνεχίζουν να παράγουν νέες τεχνολογίες και υπηρεσίες και επεκτείνονται τώρα στον χώρο των κινητών τηλεφώνων. Η Google ανακοίνωσε ότι θα ξεκινήσει σε λίγες ημέρες να παρέχει την υπηρεσία Star Droid μέσω της οποίας τα κινητά μας τηλέφωνα θα μετατρέπονται σε… αστρολάβους. Το μόνο που θα χρειάζεται να κάνει κάποιος είναι να σηκώνει το τηλέφωνο και με την κάμερά του να «στοχεύει» μία περιοχή του ουρανού που τον ενδιαφέρει.
Πατώντας το πλήκτρο που θα ενεργοποιεί την υπηρεσία το σύστημα θα εντοπίζει σε πρώτη φάση την ακριβή θέση του χρήστη της υπηρεσίας (μέσω της τεχνολογίας εντοπισμού θέσης- το γνωστό GΡS). Στη συνέχεια θα γίνεται αναζήτηση στους διαστημικούς χάρτες για την ταυτοποίηση της εικόνας που θα έχει αποτυπώσει ο χρήστης. Μετά την ταυτοποίηση, μέσα στην εικόνα με τα άστρα που θα βρίσκεται στην οθόνη του κατόχου του κινητού θα αρχίζουν να εμφανίζονται διάφορα στοιχεία. Κάτω από κάθε άστρο, αστερισμό ή πλανήτη θα εμφανίζεται το όνομά του. Η υπηρεσία θα παρέχει και άλλες πληροφορίες, όπως η απόσταση κάθε διαστημικού αντικειμένου από τη Γη αλλά και από άλλα ουράνια σώματα.
Τα οκτώ πρώτα ηλεκτρονικά βιβλία (ebooks) έρχονται στην Ελλάδα- η πρώτη συσκευή κυκλοφορεί ήδη, την ώρα που τα πάνω-κάτω φέρνει στο βιβλίο και μία νέα πλατφόρμα στο Ίντερνετ, το scribd.com, που φιλοδοξεί να γίνει για το κείμενο ό,τι το ΥouΤube για το βίντεο
Η εμφάνιση των πρώτων ηλεκτρονικών βιβλίων στην ελληνική αγορά αναμένεται να φέρει ραγδαίες εξελίξεις στον εκδοτικό χώρο. Μπορεί το Κindle 2 και το Κindle DX με μεγαλύτερη οθόνη- στο οποίο αποθηκεύονται μέχρι 3.500 βιβλία και μπορεί κανείς να διαβάζει και εφημερίδα- να μην έχουν έρθει στην Ευρώπη, αφού η Αmazon τα κρατάει προς το παρόν αποκλειστικά στην αμερικανική αγορά, οκτώ όμως άλλα e-books έκαναν ήδη και θα κάνουν μέχρι το καλοκαίρι την εμφάνισή τους στην Ελλάδα.
Ήδη κυκλοφόρησε το Βebook, ηλεκτρονικό βιβλίο που κοστίζει 330-370 ευρώ και μπορεί να αποθηκεύσει κάπου 1.000 βιβλία, υποστηρίζοντας περίπου είκοσι μορφές κειμένου, από txt και doc μέχρι pdf. Υποστηρίζει επίσης την τεχνολογία ΜΡ3- μπορεί δηλαδή κανείς να ακούσει και μουσική- καθώς και τα audiobooks- μπορεί δηλαδή να ακούσει κανείς ανάγνωση βιβλίου.
Η συσκευή αυτή- που υποστηρίζει πολλές γλώσσες, ανάμεσά τους και τα ελληνικά πωλείται μαζί με 300 βιβλία στη μνήμη, τα 30 από τα οποία είναι ελληνικά (κλασικοί τίτλοι χωρίς δικαιώματα) και θα παρουσιαστεί στη Διεθνή Έκθεση Βιβλίου Θεσσαλονίκης που οργανώνει το Εθνικό Κέντρο Βιβλίου στους χώρους της Ηelexpo, στο τέλος Μαΐου.
Κι αν είναι καλύτερα για τους μαθητές να μαθαίνουν σκάκι αντί να στύβουν το μυαλό τους με τους αφηρημένους τύπους των Μαθηματικών; Σε αυτό το ερώτημα επιχείρησαν να απαντήσουν τα γερμανικά σχολεία με ένα πείραμα που άρχισε πριν από δύο χρόνια. Και σήμερα οι διδάσκοντες δηλώνουν ενθουσιασμένοι.
Στο συμπέρασμα ομονοούν άπαντες, διευθυντές σχολείων, καθηγητές και παιδαγωγοί: ένας μαθητής του Δημοτικού αποκομίζει πολύ περισσότερα οφέλη μαθαίνοντας την τέχνη του ρουά ματ, παρά μαθαίνοντας πόσο κάνει δύο συν δύο… Όπως υποστηρίζουν, το σκάκι βοηθάει τα παιδιά να κάνουν υπολογισμούς, αναπτύσσει τη μαθηματική λογική τους και αποτελεί μία από τις καλύτερες μεθόδους εκγύμνασης του εγκεφάλου τους. Επιπλέον, αποδεικνύεται πολύ χρήσιμο για τη λύση δύο τυπικών προβλημάτων που παρουσιάζονται τα πρώτα χρόνια του σχολείου: πρώτον, βοηθάει τα κλειστά παιδιά να ανοιχτούν και να ενταχθούν στη μαθητική κοινότητα. Και δεύτερον, ευνοεί την ενσωμάτωση των ξένων μαθητών, αφού η νίκη δεν εξαρτάται από τη μητρική σου γλώσσα.
Και δυο χρόνια μετά μια ομάδα ερευνητών από το Πανεπιστήμιο της Τριέρης, στο κρατίδιο Ρηνανία-Παλατινάτο, μελέτησε τα αποτελέσματα της διδασκαλίας σε ένα σχολείο της γενέθλιας πόλης του Καρλ Μαρξ. Τα συμπεράσματά τους; Οι μαθητές που άρχισαν να μαθαίνουν σκάκι από την Α΄ Δημοτικού, όταν έφτασαν στη Δ΄ Δημοτικού αποδείχθηκε ότι ήταν καλύτεροι όχι μόνο στα Μαθηματικά, αλλά και στη Γραμματική και στις ξένες γλώσσες.
Χρησιμοποιούμε cookies για να σας προσφέρουμε την καλύτερη δυνατή εμπειρία στη σελίδα μας. Εάν συνεχίσετε να χρησιμοποιείτε τη σελίδα, θα υποθέσουμε πως είστε ικανοποιημένοι με αυτό.ΕντάξειΔιαβάστε περισσότεραΜη αποδοχή