Αρχείο για 28 Μαΐου, 2009

Mε έντονες συζητήσεις και μπόλικη «τροφή για σκέψη» ξεκίνησε η δεύτερη ημέρα της προσυνεδριακής διαδικασίας του πρώτου συνεδρίου, σε επίπεδο υπουργών, για τα μίντια και τους νέους τρόπους μαζικής επικοινωνίας, υπό την αιγίδα του Συμβουλίου της Ευρώπης.

«Έλεγα τις προάλλες σε κάποιους μαθητές πως όταν εγώ πήγαινα σχολείο, δεν είχαμε υπολογιστές. Με κοίταξαν με ένα βλέμμα γεμάτο απορία και με ρώτησαν: ‘Και τότε πως μπαίνατε στο ίντερνετ;’». Με τον τρόπο αυτό, η υπουργός παιδείας και πολιτισμού της Ισλανδίας, Κατρίν Γιακομπσντόντιρ, άνοιξε τις προσυνεδριακές εργασίες σήμερα στο Ρέικιαβικ.

http://www.ministerialconference.is/

Comments 0 σχόλια »

olympic.jpgΗ νέα Ολυμπιακή, aka Olympic Air, ξεκίνησε από τα σωστά: Πρώτα θέλει να διαλέξει στολές αεροσυνοδών και μετά θα αλλάξει λογότυπο. Ακούγεται πρωθύστερο; Ίσως επειδή είναι. Α επίσης για τις στολές έδωσε προθεσμία μηνών, ενώ για το λογότυπο έδωσε αρχικά προθεσμία μίας εβδομάδας, την οποία αναγκάστηκε να παρατείνει. Όμως κανένα rebranding, relaunching και γενικό ρεκτιφιέ δεν είναι ολοκληρωμένο αν δεν συμμετέχει το κοινό.

Ψηφίστε λοιπόν τις στολές με τις οποίες θέλετε να σας σερβίρουν γιουβαρλάκια οι αεροσυνοδοί της Olympic Air: www.oafashion.gr. Υπάρχουν τρεις προτάσεις, η μία πιο αδιάφορη από την άλλη, αλλά αν συμμετέχετε θα μπείτε σε μια κλήρωση και επίσης θα συμβάλλετε στην αισθητική ανύψωση του εθνικού αερομεταφορέα, άρα του έθνους, άρα θα δικαιούστε ανδριάντα στην πλατεία του χωριού σας.

brandingr

Comments 0 σχόλια »

alicemunro.jpgΓια δεύτερη συνεχή χρονιά, σε Καναδή συγγραφέα απονέμεται το πολύ σημαντικό λογοτεχνικό βραβείο Man Booker International. Θυμίζουμε ότι η περσινή νικήτρια ήταν η Μάργκαρετ Ατγουντ, φέτος όμως θριάμβευσε η Αλις Μούνρο. Εβδομήντα επτά ετών σήμερα, η Μούνρο απέσπασε το βραβείο (που συνοδεύεται από χρηματική αμοιβή 60.000 λιρών) μολονότι είχε να αναμετρηθεί με μερικά σύγχρονα μεγαθήρια της διεθνούς λογοτεχνίας: Μάριο Βάργκας Γιόσα, Νάιπουλ, Πίτερ Κάρεϊ, Τζέιμς Κέλμαν κ. ά. Το ενδιαφέρον είναι ότι το βραβείο δόθηκε φέτος σε διηγηματογράφο και όχι σε μυθιστοριογράφο. Η ίδια η Μούνρο είχε δηλώσει στον Guardian το 2003 ότι θα ήθελε τώρα να ασχοληθεί με τη μεγάλη φόρμα, όμως τα μέλη της επιτροπής θεωρούν ότι μέσα σε 30 σελίδες η Μούνρο κατορθώνει πολύ περισσότερα απ’ ό, τι άλλοι συγγραφείς σε ολόκληρα μυθιστορήματα.Συνολικά, έως σήμερα, η Μούνρο έχει εκδώσει έντεκα συλλογές διηγημάτων συν άλλη μία που θα μπορούσε να χαρακτηριστεί μυθιστόρημα αλλά που στην πραγματικότητα πρόκειται για σειρά ιστοριών που συνδέονται μεταξύ τους (το «Lives of Girls and Women»). Η Μούνρο γεννήθηκε το 1931 στο Οντάριο του Καναδά, όπου και μεγάλωσε. Εχει διακριθεί τρεις φορές με την υψηλότερη λογοτεχνική διάκριση στον Καναδά, το Governor General’s Literature Award. Εχει επίσης βραβευτεί από την Ενωση Κριτικών ΗΠΑ κι έχει λάβει το βραβείο Rea για τη συνολική προσφορά της στο διήγημα. Στα ελληνικά κυκλοφορεί το βιβλίο της «Μ’ αγαπάει δεν μ’ αγαπάει» (εκδ. Μεταίχμιο) που συμπεριλήφθηκε τόσο στις λίστες των μπεστ σέλερ όσο και στις λίστες με τα καλύτερα βιβλία του 2001.

Πηγή: Καθημερινή

www.themanbookerprize.com

Comments 0 σχόλια »

sof1.jpg

Ο πρωθυπουργός Κ. Καραμανλής επισκέφθηκε το πρωί την πρότυπη «σχολική τάξη του μέλλοντος» στο Χαλάνδρι, συνοδευόμενος από τον υπουργό Παιδεία,ς Άρη Σπηλιωτόπουλο, και τον υφυπουργό, Ανδρέα Λυκουρέντζο.

Ο πρωθυπουργός μετά την επίσκεψή του, υπογράμμισε ότι η κυβέρνηση δίνει έμφαση στις νέες τεχνολογίες, στις σύγχρονες υποδομές και σημείωσε ότι η τάξη του μέλλοντος την οποία βλέπουμε για πρώτη φορά στην Ελλάδα θα περιέχει όλες τις απαραίτητες υποδομές για εφαρμογή εξατομικευμένης εκπαίδευσης, χρησιμοποιώντας τις πιο σύγχρονες τεχνολογικά λύσεις.

Το χαρακτηριστικότερο στοιχείο είναι η χρήση του διαδραστικού πίνακα, ο οποίος προσφέρει απεριόριστες οπτικοακουστικές δυνατότητες και ενθαρρύνει τη συμμετοχή στο μάθημα. Οι μαθητές θα έχουν, είπε ο κ. Καραμανλής, στη διάθεσή τους ένα ηλεκτρονικό τετράδιο που εμπεριέχει το εκπαιδευτικό υλικό, το οποίο θα πολλαπλασιάζεται και θα ανανεώνεται με τη χρήση των πολυμέσων.

Η αξιοποίηση της τεχνολογίας με τη σχεδίαση και την υλοποίηση της ψηφιακής τάξης, η οποία θα λειτουργεί με το κατάλληλο λογισμικό θα προσφέρει στους μαθητές πρωτοποριακές δυνατότητες ανακάλυψης και άσκησης των ιδιαίτερων δεξιοτήτων τους.

Ο πρωθυπουργός σημείωσε, ότι πρέπει να προετοιμάσουμε τα παιδιά που αρχίζουν σήμερα το σχολείο για να μπορούν να ζήσουν στο παγκοσμιοποιημένο περιβάλλον που διαμορφώνεται από τις νέες τεχνολογίες, τους υπολογιστές, την ψηφιακή απεικόνιση, τις δορυφορικές επικοινωνίες.

Οι απόφοιτοι της τάξης του μέλλοντος θα έχουν καλλιεργήσει τις δεξιότητες εκείνες που θα τους εξοικειώσουν πλήρως με το ανταγωνιστικό περιβάλλον, στο οποίο πρόκειται να ζήσουν και να εργαστούν.

Η καινοτομία και η δημιουργικότητα είναι δυο βασικές προϋποθέσεις για την εξέλιξη της Ελλάδας του αύριο, είπε ο κ. Καραμανλής, σημειώνοντας ότι στόχος είναι η αναπτυξιακή πορεία και ο πρωταγωνιστικός ρόλος μέσα στην ευρωπαϊκή οικογένεια.

Η έρευνα και η τεχνολογία σε διεθνές επίπεδο, σημείωσε ο πρωθυπουργός μεταβάλλει ριζικά την εκπαίδευση, την επιχειρηματικότητα, τον τομέα των υπηρεσιών και τη γενικότερη κοινωνική και οικονομική ανάπτυξη μιας χώρας. Η γνώση, η μάθηση, οι ανοιχτοί ορίζοντες, η εξωστρέφεια, συνιστούν βασικά υλικά οικοδόμησης της ισχυρής Ελλάδας που οραματιζόμαστε με ενεργό παρουσία στη συνολική ευρωπαϊκή προσπάθεια, είπε ο κ. Καραμανλής και συμπλήρωσε «γι’ αυτό το λόγο επενδύουμε στη νέα γενιά που αποτελεί το μεγαλύτερο κεφάλαιο του τόπου μας. Το μέλλον ανήκει σε όσους προετοιμάζονται συστηματικά για αυτό, σε όσους προβλέπουν και εργάζονται προς συγκεκριμένη κατεύθυνση με σταθερούς στόχους.

Η εκπαίδευση είναι άμεσα συνυφασμένη με το μέλλον της χώρας. Προετοιμάζουμε το σχολείο που θα ανταποκρίνεται στα σύγχρονα παγκόσμια δεδομένα, παρέχοντας στους μαθητές όλα τα εφόδια που θα τους επιτρέψουν να ανταποκριθούν με αξιώσεις στις απαιτήσεις του διεθνούς δύσκολου ανταγωνιστικού περιβάλλοντος».

www.kathimerini.gr με πληροφορίες από ΑΠΕ – ΜΠΕ

Comments 1 σχόλιο »

Το Microsoft Surface δεν χρειάζεται ιδιαίτερες συστάσεις. Είναι η λύση της Microsoft για μια multi touch επιφάνεια εργασίας και παιχνιδιού. Η μαγεία του Surface εκτός από την λειτουργικότητα, είναι το κόστος της κατασκευής και τα απλά υλικά που χρησιμοποιούνται κάτω από την επιφάνεια – οθόνη. Projector, κάμερες, infrared sensors, η 30″ επιφάνεια και το software από την Microsoft επιτρέπουν όχι απλά multi touch από ένα χρήστη αλλά και περισσότερους ταυτόχρονα.

Στο video βλέπουμε πως ένας γιατρός αξιοποιεί το surface για να διασυνδέσει περίπλοκες έννοιες. Ισως κάποτε στο μέλλον η κάρτα του ΑΜΚΑ να περιλαμβάνει όλο τον ιατρικό μας φάκελο.

www.microsoft.com/surface

Comments 0 σχόλια »

col2.jpgΤο σπίτι του Αγγελου και της Λητώς Κατακουζηνού, το ιστορικό αθηναϊκό διαμέρισμα που βρίσκεται στη λεωφόρο Αμαλίας 4, ανακαινίστηκε και «άνοιξε» τον Σεπτέμβριο του 2008 ενθουσιάζοντας το κοινό.

Δεν είναι μόνο η θέα στον Εθνικό Κήπο, τη Βουλή και τον Υμηττό, που προσφέρει η βεράντα του. Είναι η ιστορία του. Το διαμέρισμα των Κατακουζηνών υπήρξε ένα από τα σημαντικότερα φιλολογικά σαλόνια της γενιάς του ’30. Εκεί απήγγειλε ποιήματά του ο Γιώργος Σεφέρης, η Μυρτιώτισσα, ο Γιώργος Παππάς. Εκεί έπαιξε τραγούδια από τον «Μεγάλο ερωτικό» ο Μάνος Χατζιδάκις και ο Ανδρέας Εμπειρίκος διάβασε αποσπάσματα από τον «Μεγάλο Ανατολικό». Στο σαλόνι του δόθηκε η πρώτη δεξίωση για το Νόμπελ του Ελύτη το 1979. Εκεί φιλοξενήθηκαν ο Αλμπέρ Καμί και ο Ουίλιαμ Φόκνερ.

www.katakouzenos.gr

Comments 0 σχόλια »

boks.jpgΗ Ολγα Σελλά επισημαίνει πως σε όλες τις χώρες του κόσμου και στην Ελλάδα ξαναδιαβάζουν τις πηγές, διατυπώνουν νέες ερμηνείες και προκαλούν συζητήσεις.Πραγματεύονται την παλαιότερη ή την πρόσφατη ιστορία. Τους επώνυμους ήρωες ή το ανώνυμο πλήθος της ιστορίας. Και διαβάζονται πολύ. Είτε πρόκειται για νέες προσεγγίσεις της ιστοριογραφίας, είτε για βιογραφίες και μαρτυρίες των πρωταγωνιστών, είτε απλώς για ιστορικό μυθιστόρημα, που μας μεταφέρει στο κλίμα μιας κάποιας εποχής. Τα βιβλία ιστορίας έχουν αυξήσει τις πωλήσεις τους και αντιστοίχως έχουν αυξηθεί και οι άνθρωποι που μελετούν ιστορία, στην Ελλάδα και διεθνώς. Τα τελευταία δέκα χρόνια, όσα βιβλία αγγίζουν με κάποιο τρόπο ένα ιστορικό θέμα αυξήθηκαν κατά 35%, σύμφωνα με τα στοιχεία που συγκεντρώνει το Βιβλιονέτ του Εθνικού Κέντρου Βιβλίου. Και όσα βιβλία καταπιάνονται αμιγώς με την ιστορία αυξήθηκαν κατά 18,7% από το 1999 μέχρι το 2008.

Διαβάστε όλο το άρθρο στην Καθημερινή

Comments 0 σχόλια »

archaeology.jpgΤα μεγάλα αμερικανικά μουσεία αποφάσισαν τον περασμένο Ιούνιο να υιοθετήσουν μια νέα πολιτική ως προς την απόκτηση αρχαιοτήτων: τον έλεγχο της προέλευσής τους και την επιβεβαίωση της νομιμότητάς τους.

Με άδειες αίθουσες
Η απόφαση υπήρξε βεβαίως αποτέλεσμα της πανωλεθρίας που υπέστησαν μεγάλα μουσεία επιστρέφοντας αρχαία σε χώρες κυρίως της Μεσογείου (Ιταλία, Ελλάδα, Αίγυπτος) καθώς οι συλλογές τους έχουν δημιουργηθεί με αρχαιότητες των περιοχών αυτών. Ετσι η απειλή ότι το Μητροπολιτικό Μουσείο της Νέας Υόρκης, το Βρετανικό Μουσείο ή το Λούβρο θα μπορούσαν να βρεθούν με άδειες αίθουσες- ακραία υπόθεση – ήταν ικανή για τη συγκρότηση ενός σκληρού πυρήνα υπεράσπισης της καθεστηκυίας τάξης.

Ως πρόσφατα, όπως αναφέρει ο ο αρθρογράφος Χιου Ικιν του Νew Υork Βook Review στο τετρασέλιδο άρθρο του με τίτλο «Σε ποιον θα έπρεπε να ανήκουν οι αρχαιότητες του κόσμου;» , το εμπόριο αρχαιοτήτων ήταν ανεπιθύμητο, σύμφωνα με το διεθνές μορατόριουμ, μόνον για έργα που μόλις είχαν έρθει στο φως και είχαν διαρπαγεί ή εξαχθεί παράνομα από τη χώρα τους ή και τα δύο. Συνθήκη που άλλαξε άρδην μετά την απόφαση της UΝΕSCΟ να λάβει μέτρα προστασίας της πολιτιστικής κληρονομιάς των λαών επιβάλλοντας την επιστροφή αρχαιοτήτων στις χώρες προέλευσής τους, εφόσον έχουν εξαχθεί παράνομα ή είναι προϊόντα αρχαιοκαπηλίας μετά το 1970. (Για την Ελλάδα και την Αίγυπτο βέβαια το συγκεκριμένο χρονικό ορόσημο είναι πολύ μικρό.)

Το Βήμα

Comments 0 σχόλια »

spartium.jpgΟ Νίκος Δήμου στη στήλη του στη LIFO:

Πάντα τα σπάρτα με ξάφνιαζαν, σαν απροσδόκητο θαύμα.

Comments 0 σχόλια »

Στις 10 Ιουνίου, η κυρία της κελτικής μουσικής Λορίνα ΜακΚένιτ επανέρχεται στη χώρα μας, παρουσιάζοντας τραγούδια από τον καινούργιο της δίσκο, Ancient Muse. Το συγκεκριμένο κομμάτι είναι εμπνευσμένο από την Άννα Κομνηνή.

Comments 0 σχόλια »

cuba_flag.jpgΈνας ιδιότυπος εμφύλιος πόλεμος μαίνεται στην Κούβα, με τους bloggers της χώρας να δίνουν τον κυβερνοπόλεμό τους ενάντια στην κυβέρνηση, προσπαθώντας να γκρεμίσουν τον έλεγχο των μέσων ενημέρωσης που ασκείται από αυτήν.

Bloggers με αντικαθεστωτικές αντιλήψεις αναφέρουν πως γίνεται ολοένα και πιο δύσκολο να αντιμετωπίσουν την κυβερνητική λογοκρισία, ωστόσο οι αριθμοί τους αυξάνονται συνέχεια – ένα επίτευγμα η έκταση του οποίου γίνεται αντιληπτή μόνο αν ληφθεί υπόψιν η σχετικά μικρή εισχώρηση του Ίντερνετ στη χώρα.

Η επίσημη θέση της Αβάνας είναι πως οι εν λόγω bloggers είναι πράκτορες των ΗΠΑ και άλλων ξένων δυνάμεων, αιτιολογώντας την άσκηση της λογοκρισίας στα μέσα και το Ίντερνετ από πλευράς της ως άσκηση του νομίμου δικαιώματός της έναντι όσων επιβουλεύονται τη σταθερότητα και την ευημερία του πολιτεύματος.

Οι επαναστάτες απέναντι στην Κουβανέζικη Επανάσταση bloggers πραγματεύονται θέματα όπως η χορήγηση ταξιδιωτικών αδειών, προβλήματα στα συστήματα υγείας και παιδείας και την αντιμετώπιση των πολιτικών κρατουμένων.

Στους Κουβανούς πολίτες δεν επιτρέπεται η απόκτηση λογαριασμών Ίντερνετ, ενώ πρόσβαση στους λογαριασμούς email τους έχουν μόνο μέσω κρατικών ίντερνετ καφέ, στα οποία δεν επιτρέπεται η περιήγηση στο Web.

Ωστόσο, υπάρχουν ξενοδοχεία τα οποία πωλούν κάρτες συνδέσεων Ίντερνετ, των οποίων το κόστος όμως κρίνεται ως απαγορευτικό για τα δεδομένα της χώρας (8 δολάρια ανά ώρα, τη στιγμή που ο μέσος μηνιαίος μισθός είναι 17 δολάρια).

Κατά την κυβέρνηση, οι χαμηλές δυνατότητες πρόσβασης στο Ίντερνετ οφείλονται στο αμερικανικό εμπάργκο, το οποίο δεν επιτρέπει στη χώρα να έχει πρόσβαση στα υποθαλάσσια καλώδια τηλεπικοινωνιών, με αποτέλεσμα να εξαρτάται από πιο αργές δορυφορικές συνδέσεις- ως εκ τούτου, προτεραιότητα έχουν τα κέντρα ερευνών και εκπαιδευτικού χαρακτήρα, καθώς και κυβερνητικοί φορείς.

Οι bloggers ωστόσο έχουν βρει τρόπους να παρακάμπτουν τα εμπόδια: γράφουν τα κείμενά τους εκτός Ίντερνετ, τα αποθηκεύουν σε φορητές κάρτες μνήμης και τα στέλνουν ως email σε φίλους τους στο εξωτερικό, οι οποίοι και τα ανεβάζουν στο Διαδίκτυο.

Καθημερινή

Comments 0 σχόλια »

Αλλαγή μεγέθους γραμματοσειράς
Αντίθεση
Μετάβαση σε γραμμή εργαλείων