Αρχείο για Σεπτέμβριος, 2011

Αναμένονται στην αμερικανική αγορά  e-books που θα συνοδεύονται από σάουντρακ!!

Η εταιρεία λέγεται «Booktrack» (ωραίος τίτλος, δεν λέω) και θα βγάλει πειραματικά τα βιβλία «Οι περιπέτειες του Χοκ Φιν», «Τζέιν Εϊρ», «Ρωμαίος και Ιουλιέτα», «Οι τρεις σωματοφύλακες» και αργότερα Ρούσντι και ΜακΙνερνι, πάντα με συνοδεία μουσικής και ήχων (βήματα, ρολόγια κ.λπ.).

Ο εμπλουτισμός των e-books, λες και ήδη πάλιωσαν και έχουν ανάγκη από ανανέωση, ξεκίνησε με τη χρήση βίντεο. Αποδείχτηκε πανάκριβη ιστορία. Η προσθήκη μουσικής είναι πιο απλή υπόθεση. Μπορεί, κάλλιστα, να δούμε συγγραφείς που θα προτείνουν μόνοι τους το booktrack του μυθιστορήματός τους. Ή ένα καινούργιο επάγγελμα, το μουσικό επιμελητή λογοτεχνίας. Δεν λέω, σε εποχές ανεργίας, όλα καλοδεχούμενα είναι.

ΕΝΕΤ

Comments 0 σχόλια »

Έχει σημασία σε ποιά γλώσσα ονειρεύεται ένα παιδί; Δεν θα έπρεπε αλλά όταν η ζωή ακολουθεί τη δική της πολυπλοκότητα τότε και τα όνειρα μιλούν τη δική τους γλώσσα. Γλώσσα με αλήθεια, χιούμορ, πίκρα, απορία, τρυφερότητα, αγάπη. Και τα όνειρα γίνονται τόπος και δύναμη ζωής σε όποια γλώσσα, σε όποια συνθήκη και αποκαλύπτονται όταν βρουν γόνιμη γη.
Το σχολείο ίσως δεν μπορεί να αλλάξει την κοινωνία γύρω του όμως στη Φανερωμένη προσπαθούν να βελτιώσουν την κοινωνία των παιδιών του σχολείου και να ανταποκριθούν στις ανάγκες τους.
Σχολείο Φανερωμένης 300 πρόσωπα 300 όνειρα καθένα στη γλώσσα του.
Το σχολείο είναι η χώρα των παιδιών. Μια νέα πατρίδα όπου εκτός του ότι μιλούν διάφορες γλώσσες, μαθαίνουν να εκφράζονται ακόμη και να ονειρεύονται σε μια άλλη γλώσσα. Ειδικά η Φανερωμένη αποτελεί φιλόδοξο πρόγραμμα του Υπουργείου Παιδείας, της Κύπρου το οποίο κάνει ένα άνοιγμα στην κοινωνία.
Στο ντοκιμαντέρ που έχει παρουσιαστεί μόνο σε δύο μέχρι σήμερα προβολές στην Κύπρο και την Αθήνα και έχει ήδη αποκτήσει φανατικούς υποστηρικτές, η σκηνοθέτιδα, μετά από προετοιμασία σχεδόν ενάμιση χρόνου, καταγράφει τα όνειρα, τις προσδοκίες και τις αγάπες παιδιών, που ένας άγριος άνεμος -πόλεμος, καταστροφή, φτώχεια, διώξεις, προκαταλήψεις- έφερε στο κέντρο της Παλιάς Λευκωσίας, στο Σχολείο της Φανερωμένης. Πρόκειται για ένα εντυπωσιακό κτήριο, το οποίο κάποτε στέγαζε το Παρθεναγωγείο Φανερωμένης, όπου φοίτησαν πολλές γενιές Κυπρίων κορασίδων και βρίσκεται πολύ κοντά στην Πράσινη γραμμή που χωρίζει τη Λευκωσία στα δύο.

Δεν ξεχνώ λένε ακόμη τα μαθητικά τετράδια αλλά για τους σημερινούς μαθητές της Φανερωμένης αυτό σημαίνει άλλα πράγματα.
Αυτοί πασχίζουν τώρα να ζήσουν σε μια νέα χώρα την Κύπρο και πολλοί απ αυτούς δεν ξεχνούν τις δικές τους χώρες. Σκηνικά πολέμων, διωγμοί φτώχεια τους έφεραν εδώ σε αυτή τη γωνιά του κόσμου, σε αυτό το νησί.
Ποιος άνεμος τους έφερε εδώ;
Τύχη καλή, την υποδοχή τους ανέλαβαν δάσκαλοι με καρδιά μικρού παιδιού. Ο πόλεμος δεν καταστρέφει μόνο τη γη αλλά κάνει τις καρδιές πέτρινες, τα μάτια τυφλά. Μετανάστης είναι ο άνθρωπος χωρίς σπίτι, το σπίτι δεν είναι ένα μέρος μα ένα πρόσωπο που σε αναγνωρίζει. Η μετανάστευση ενσωματώνει την αιχμή της προσωπικής του ελπίδας ως προς το απρόσωπο μέλλον.

Το ντοκιμαντέρ, «Όνειρα σε άλλη γλώσσα» – της Λουκίας Ρικάκη είναι το δεύτερο της σκηνοθέτιδας μετά το «Ο Άλλος» (2004), που ασχολείται με την εκπαίδευση των παιδιών των μεταναστών και την καθημερινότητα σε μια πολυπολιτισμική κοινωνία.

Comments 0 σχόλια »

 Tο TedxAcademy επιστρέφει στην Αθήνα για τη δεύτερη διοργάνωση, με θέμα “Step Forward”. Στις 10 Οκτωβρίου στο Μουσείο Μπενάκη της οδού Πειραιώς, θα διοργανωθεί το 2ο TedxAcademy στην Ελλάδα, μια συνάντηση με κορυφαίους ομιλητές που συνεχίζει το νέο τρόπο συζήτησης, προβληματισμού και ανταλλαγής απόψεων που ξεκίνησε πέρυσι, σε μια εξαιρετικά σημαντική στιγμή για την ίδια τη χώρα. Το TedxAcademy φιλοδοξεί να λειτουργήσει ως χώρος ανταλλαγής απόψεων για τον επαναπροσδιορισμό της Ελλάδας.

Η διοργάνωση θα κινηθεί σε τρεις θεματικούς άξονες, που θα εξερευνούν το πώς μπορεί η Ελλάδα να «προχωρήσει μπροστά», μέσα από ευαισθητοποίηση, αλλαγή νοοτροπίας και κινητοποίηση για δράσεις. Ο πρώτος άξονας θα έχει τίτλο «Ριζική Αλλαγή» και εξετάζει τις προκλήσεις που αντιμετωπίζει η Ελλάδα, αλλά και οι πολίτες της σε προσωπικό επίπεδο. Ο δεύτερος άξονας έχει τίτλο «Μεταμόρφωση» και εξετάζει τη διαδικασία της μεταλλαγής και το πώς το άτομο μπορεί να οδηγήσει στη συλλογική αλλαγή και τον επαναπροσδιορισμό της κοινωνίας. Τέλος, ο τρίτος άξονας έχει τίτλο «Νέα Εποχή» και παρουσιάζει παραδείγματα από τη μετάβαση σε μια νέα εποχή, συζητώντας κρίσιμους τομείς που θα βοηθήσουν την Ελλάδα να προχωρήσει μπροστά.

15 κορυφαίοι ομιλητές από την Ελλάδα και τον κόσμο θα συμμετάσχουν στη διοργάνωση, προσφέροντας τη δική τους προοπτική για το πώς μπορούμε να προχωρήσουμε μπροστά:

Larry Keeley: Ενας από τους 7 γκουρού της καινοτομίας σύμφωνα με το περιοδικό Business Week.

Ηλίας Παπαϊωάννου Assistant Professor at Darthmout and Visiting Ass. Professor at Harvard University at the Economics Department.

Πάσχος Μανδραβέλης: Αρθρογράφος στην εφημερίδα “Καθημερινή”.

Κώστας Αποστολίδης: Πρόεδρος Δ.Σ. και διευθύνων σύμβουλος Raycap SA.

Στάθης Καλύβας: Καθηγητής Πολιτικών Επιστημών στο Πανεπιστήμιο Yale

Γιάννης Βαρουφάκης: Καθηγητής Οικονομικών στο Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών.

Adital Ela, sustainability designer και TED Fellow.

Παναγιώτης Κανέλλης, Πρόεδρος, American Farm School.

Έλενα Σαρή, Managing Director TNS, ICAP.

Eve Geroulis, καθηγήτρια στο Loyola University, Chicago.

Corinne Webber, Yvonne Senouf, ιδρυτικά μέλη της πλατφόρμας τέχνης MELD

Walter De Bouwer, futurist, ex-CEO One Laptop per Child, CEO Scanadu, San Francisco.

Κώστας Ευριπίδης, Δ/νων Σύμβουλος Genesis Pharma.

Αντώνης Σγαρδέλης, Πολιτικός Μηχανικός, KINSTERNA HOTEL & SPA.

Παναγιώτα Βλάχου, επιχειρηματίας, συνιδρύτρια της Fereikos-Helix

Costas Mallios, Intellectual Ventures.

Joseph Riggio, change agent.

Θα ακολουθήσει party με τη Μαριέττα Φαφούτη και τους μουσικούς της.

Το 1ο TedxAcademy πραγματοποιήθηκε τον Οκτώβριο του 2010 στο Μουσείο Μπενάκη. Στη διάρκειά του, 17 ομιλητές με διαφορετικές εμπειρίες και αφετηρίες (όπως συγγραφείς, στοχαστές, επιχειρηματίες και καινοτόμοι) μοιράστηκαν τις σκέψεις τους με τους 400 μετέχοντες που κατέκλυσαν την αίθουσα, αλλά και με περισσότερους από 4.000 ανθρώπους που παρακολούθησαν τις ομιλίες ζωντανά μέσω διαδικτύου. Ολες οι ομιλίες και οι παρουσιάσεις αναρτήθηκαν στον επίσημο ιστότοπο του TedxAcademy, όπου σε διάστημα μικρότερο των 12 μηνών τις έχουν δει περισσότεροι από 130.000 άνθρωποι.

Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να επισκεφθούν το site και να δηλώσουν τη συμμετοχή τους στοhttp://www.tedxacademy.com/

Λίγα λόγια για το TEDxAcademy

Το TedxAcademy είναι μη κερδοσκοπικός οργανισμός που λειτουργεί από μια ομάδα εθελοντών υπό την άδεια του οργανισμού TED και με όραμα τον επαναπροσδιορισμό της Ελλάδας.

Δείτε περισσότερα

Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με το 2ο TEDxAcademy της Ελλάδας, καθώς και αρχειακό υλικό σχετικό με την 1η διοργάνωση επισκεφθείτε τη διεύθυνση www.tedxacademy.com.

Μείνετε σε επαφή

Facebook: www.facebook.com/TEDxAcademy

twitter: http://www.twitter.com/tedxacademy

flickr: http://www.flickr.com/photos/tedxacademy/

Comments 0 σχόλια »

Ο χείμαρρος πληροφοριών που είναι διαθέσιμος στο Διαδίκτυο με μόλις μερικά κλικ μπορεί να αλλάξει τον τρόπο με τον οποίο συγκρατούμε πληροφορίες, σύμφωνα με μία νέα μελέτη. Ομως αυτό δεν σημαίνει πως γινόμαστε λιγότερο εύστροφοι ή αναλυτικοί, λένε οι ερευνητές. Η αλλαγή εκλαμβάνεται ως μία φυσική προέκταση του τρόπου με τον οποίο ήδη βασιζόμαστε σε κοινωνικά βοηθήματα μνήμης – όπως για παράδειγμα σε ένα φίλο που γνωρίζει πολύ καλά ένα συγκεκριμένο θέμα.

Πολλοί ερευνητές και αρθρογράφοι αναρωτιούνται κατά πόσον η αυξανόμενη εξάρτησή μας από το Διαδίκτυο μπορεί να αλλάζει τις νοητικές μας ικανότητες. Η συνεχής ροή πληροφοριών που δεχόμαστε μπορεί να μας κάνει πιο αφηρημένους και λιγότερο αναλυτικούς – με λίγα λόγια πιο χαζούς. Ωστόσο, υπάρχουν λίγα εμπειρικά στοιχεία σχετικά με την επίδραση του Ιντερνετ στις νοητικές μας λειτουργίες, και ειδικά στη μνήμη.

Η Μπέτσι Σπάροου, αναπληρώτρια καθηγήτρια Ψυχολογίας στο Πανεπιστήμιο Κολούμπια στη Νέα Υόρκη και επικεφαλής της νέας μελέτης, υπέβαλε μαθητές του πανεπιστημίου σε μία σειρά τεσσάρων πειραμάτων για να βγάλει τα ανάλογα συμπεράσματα.

Σε ένα πείραμα έβαζε τους συμμετέχοντες να διαβάσουν και μετά να πληκτρολογήσουν μία σειρά προτάσεων όπως, «τα λαστιχάκια διαρκούν περισσότερο εάν καταψύχονται», σε έναν υπολογιστή. Στους μισούς μαθητές είπε πως οι προτάσεις αυτές θα αποθηκευτούν και στους άλλους μισούς πως θα διαγραφούν. Επιπλέον, στους μισούς συμμετέχοντες σε κάθε γκρουπ είπε πως πρέπει αργότερα να θυμηθούν αυτά που γράψανε, ενώ στους άλλους μισούς όχι. Εκείνοι που πίστευαν πως οι προτάσεις τους θα διαγραφούν μπόρεσαν να θυμηθούν περισσότερες προτάσεις, άσχετα με το αν τους είπε πως πρέπει να τις απομνημονεύσουν ή όχι.

Σε ένα άλλο πείραμα οι συμμετέχοντες έπρεπε να πληκτρολογήσουν και πάλι προκαθορισμένες προτάσεις σε έναν υπολογιστή, όμως αυτή τη φορά τους ενημέρωσε πως θα αποθηκευτούν σε έναν συγκεκριμένο φάκελο στον υπολογιστή. Οι συμμετέχοντες μπορούσαν πιο εύκολα να θυμηθούν τα ονόματα των φακέλων που ήταν αποθηκευμένες οι προτάσεις, παρά τις ίδιες τις προτάσεις που γράψανε. Τα πειράματα δείχνουν πως τείνουμε να θυμόμαστε λιγότερο πληροφορίες που ξέρουμε πως μπορούμε να βρούμε με ευκολία στο Ιντερνετ, λένε οι ερευνητές. Αυτό το συμπέρασμα αποτελεί προέκταση μιας ιδέας που πρότεινε πριν από περίπου 30 χρόνια ο μέντορας της Σπάροου, Ντάνιελ Βέγκνερ, από το τμήμα Ψυχολογίας του Πανεπιστημίου Χάρβαρντ.

Ο Βέγκνερ πρότεινε την ιδέα της «διενεργητικής μνήμης», ενός είδους συλλογικής κοινωνικής μνήμης. Για παράδειγμα, εάν ένας φίλος σου είναι γνώστης της ελληνικής ιστορίας, μπορείς απλά να θυμάσαι πως η «Ιλιάδα» είναι ελληνική και πως ο φίλος σου έχει γνώσεις σχετικά με την Ελλάδα, αντί να θυμάσαι ποιος έγραψε το επικό ποίημα. Η Σπάροου και ο Βέγκνερ λένε πως το Ιντερνετ μπορεί να επιδρά με παρόμοιο τρόπο, σαν μία προέκταση αυτής της εξωτερικής μνήμης.

Η Μέρι Πότερ, καθηγήτρια Ψυχολογίας στο ΜΙΤ, λέει πως η μελέτη επαληθεύει τη λογική ιδέα πως χρησιμοποιούμε εξωγενή εργαλεία για να θυμόμαστε πληροφορίες. Σημειώνει, ωστόσο, πως πολλά από τα αποτελέσματα μπορεί να μην έχουν ιδιαίτερη στατιστική σημασία. «Η μελέτη θα έπρεπε να προσπαθεί να βρει την απάντηση στο ερώτημα αντί να επιζητεί να επαληθεύσει την απάντηση», λέει.

Η Πότερ επίσης αναρωτιέται κατά πόσον για τα αποτελέσματα ευθύνονται κοινωνιολογικοί παρά ψυχολογικοί παράγοντες. Δηλαδή, όταν κάποιος βγάζει το κινητό του για να ψάξει πληροφορίες για ένα συγκρότημα, μπορεί να το κάνει επειδή είναι κάτι διασκεδαστικό και όχι επειδή έχει αλλάξει ο τρόπος που ο εγκέφαλός του αποθηκεύει πληροφορίες.

Ο Νίκολας Καρ έχει επίσης ασχοληθεί εκτενώς με το ζήτημα. Το βιβλίο του «The Shallows», που εκδόθηκε τον Ιούνιο, υποστηρίζει πως το Διαδίκτυο επηρεάζει αρνητικά τη μνήμη μας, και στηρίζει αυτή την άποψη σε πολλές επιστημονικές μελέτες. Λέει πως τα πειράματα της Σπάροου «δείχνουν πόσο προσαρμόσιμος είναι ο εγκέφαλός μας σε νέα τεχνολογικά εργαλεία».

«Είναι πολύ σημαντικό να θυμηθούμε πως υπάρχει διαφορά μεταξύ εξωτερικής και εσωτερικής μνήμης. Εάν δεν εσωτερικεύεις τις πληροφορίες, δεν τις κατανοείς τόσο καλά και τις επεξεργάζεσαι πιο επιφανειακά» προσθέτει. Η Σπάροου, αντίθετα, πιστεύει πως αυτή η νοητική προσαρμογή είναι μία θετική εξέλιξη. Λέει πως ο εγκέφαλός μας «ενώνεται» με το Διαδίκτυο, όπως έκανε παλαιότερα με τον γραπτό λόγο.

Τώρα προσπαθεί να εξετάσει τα πλεονεκτήματα αυτής της εξωτερικής μνήμης με περισσότερα πειράματα. Μας καλεί να σκεφτούμε έναν μαθητή Ιστορίας να διαβάζει ένα εκτενές κείμενο, γεμάτο ημερομηνίες και ονόματα για την Αμερικανική Επανάσταση. Ισως, εάν ο μαθητής έχει τη σιγουριά ότι μπορεί να ανατρέξει στο Διαδίκτυο αργότερα για τις λεπτομέρειες, θα μπορεί να κατανοήσει καλύτερα τα αίτια της επανάστασης και να δει τη συνολική εικόνα.

enet

Comments 0 σχόλια »

Ο Δημοσθένης Βουτυράς γεννήθηκε το 1871 ή το 1872 σε ένα πλοίο έξω από την Κωνσταντινούπολη. Μεγάλωσε στον Πειραιά. Υπήρξε τενόρος, ξιφομάχος, εμποροπλοίαρχος, ιδιοκτήτης χρεοκοπημένου χυτηρίου, καβγατζής και μπεκρής. «Δεν είμαι λογοτέχνης», έλεγε, «γράφω για να ζω». Πέθανε διπλά αποκηρυγμένος, αφού την φιλολογική του υπεράσπιση είχε αναλάβει ο Στρατής Τσίρκας. Ο τελευταίος ήταν «εκείνος ο κομμουνιστής» για το κράτος της Δεξιάς και «ένας συγγραφέας από την Αλεξάνδρεια» για τους κομμουνιστές. «Για να σχολιαστούν ορισμένες πρωτοτυπίες του Βουτυρά -έγραφε ο Τσίρκας- χρειάζεται να γίνει ένας παραλληλισμός με εκπροσώπους του πιο μοντέρνου γραψίματος σήμερα».

Comments 0 σχόλια »

Τέλος του δεύτερου μ.Χ. αιώνα. Η ρωμαϊκή αυτοκρατορία καταρρέει. Είναι το τέλος μιας εποχής.
Μέσα σε αυτό το κλίμα της κατάρρευσης και της παρακμής φτάνουν σε ένα αρχαίο θέατρο τρεις θίασοι από τρεις άκρες της αυτοκρατορίας και στήνουν τους δικούς τους, αυτοσχέδιους δραματικούς αγώνες, κατά το πρότυπο του «ένδοξου» παρελθόντος.

Σε μια σπαρταριστή σκηνική σύνθεση που πηγαίνει στο βάθος του χρόνου και στις απαρχές της αρχαίας ελληνικής Γραμματείας για να φτάσει στη ρωμαϊκή περίοδο, η ιστορία του θεάτρου ζωντανεύει επί σκηνής. Αποσπάσματα από τραγωδίες και κωμωδίες Ελλήνων και ρωμαίων ποιητών, ύμνοι και χορικά, μίμοι καθώς και εντυπωσιακές αθλοπαιδιές, και ακροβατικά συνθέτουν ένα ετερόκλητο, πολύχρωμο και γοητευτικό κολάζ!

Μια παράσταση που φτάνει μέχρι τις μέρες μας μέσα από τις αναλογίες του χθες και του σήμερα, που εναλλάσσει το γέλιο με το δάκρυ και κλείνει το μάτι στον σύγχρονο θεατή σε πρώτη παρουσίαση στις 15 και 16 Ιουλίου στο Αρχαίο Θέατρο Επιδαύρου και στη συνέχεια σε περιοδεία σε όλη την Ελλάδα.

Ένα εντυπωσιακό σύνολο ηθοποιών δίνει ζωή στο πρωτότυπο αυτό σκηνικό εγχείρημα.

http://www.n-t.gr/el/events/skinobates/

Comments 0 σχόλια »

Φοβερή οικονομία φέτος. Εκτός από τα βιβλία (με απευθείας ανάθεση και με καθυστέρηση στην παράδοση) θα δοθούν και dvd γιατί ως γνωστόν όλοι οι μαθητές έχουν προσωπικούς υπολογιστές και τα μελάνια είναι φτηνά. Οι γονείς είναι ενθουσιασμένοι που θα συμμετέχουν σε αυτήν την καινοτομία. Συγχαρητήρια στο think tank της δια βίου!

Comments 0 σχόλια »

Αλλαγή μεγέθους γραμματοσειράς
Αντίθεση
Μετάβαση σε γραμμή εργαλείων