iceberg.JPGΚάτω από τα δεκάδες ανεπιθύμητα μηνύματα που λαμβάνει καθημερινά ο καθένας μας στο ηλεκτρονικό του ταχυδρομείο, τις ειδήσεις για εντοπισμό διακινητών πορνογραφικού υλικού ανηλίκων στο Διαδίκτυο, και τους χάκερ που ταράζουν κάθε τόσο την ηρεμία των διαχειριστών ιστοσελίδων, υπάρχει κάτι που ο κοινός χρήστης του Διαδικτύου συνήθως αγνοεί: Το υπόλοιπο παγόβουνο.

Οι έννοιες του ηλεκτρονικού εγκλήματος και του κυβερνοεγκλήματος ταυτίζονται συνήθως μ’ αυτές τις περιπτώσεις, που αποτελούν συνήθως την κορυφή του παγόβουνου, κυρίως επειδή αυτές είναι που συνήθως εξιχνιάζονται από την ΕΛ.ΑΣ.

Σύμφωνα με τους ελάχιστους έλληνες νομικούς που έχουν εμπειρία σε υποθέσεις ηλεκτρονικού εγκλήματος, η αστυνομία αδυνατεί να εξιχνιάσει εκατοντάδες άλλες, επειδή σκοντάφτει στους περιορισμούς που θέτει η νομοθεσία για άρση του απορρήτου των επικοινωνιών.

Οπως επισημαίνει ο δικηγόρος Βασ. Σωτηρόπουλος, που ειδικεύεται σε υποθέσεις παραβίασης προσωπικών δεδομένων και πνευματικών δικαιωμάτων «η Δικαιοσύνη δυστυχώς δεν είναι ιδιαίτερα εξοικειωμένη με τις νέες μορφές ηλεκτρονικής εγκληματικότητας. Κατά συνέπεια, ο κύριος ρόλος στην εξιχνίαση τέτοιων αδικημάτων πέφτει κατ’ ανάγκην στους δικηγόρους. Δηλαδή εμείς πρέπει να τα πάμε όλα έτοιμα στον δικαστή για να βγάλει απόφαση».

ΕΝΕΤ

Αφήστε μια απάντηση

Αλλαγή μεγέθους γραμματοσειράς
Αντίθεση
Μετάβαση σε γραμμή εργαλείων