Αρχείο για 3 Μαΐου, 2009
Η Μαρία Δεληθανάση στην Καθημερινή αποκαλύπτει κοινά μυστικά:
Την ίδια ώρα που οι αλλοδαποί μαθητές αποτελούν το 17% του συνολικού μαθητικού πληθυσμού, τα διαπολιτισμικά σχολεία στη χώρα μας αποτελούν μόλις το 0,17% του συνόλου. Την ίδια ώρα που ο αριθμός π.χ. Αλβανών φοιτητών σε ελληνικά ΑΕΙ εκτινάχθηκε τα τελευταία χρόνια, σε ελάχιστα σχολεία τηρείται η λειτουργία τάξης υποδοχής για τους αλλοδαπούς ούτε ακολουθείται φροντιστηριακή υποστήριξη. Παράλληλα, πολλοί Ελληνες γονείς αποφεύγουν να στέλνουν τα παιδιά τους σε σχολεία με πολλές εθνικότητες, δάσκαλοι και καθηγητές ρίχνονται απροετοίμαστοι στη διδασκαλία, η μη ενσωμάτωση των μικρών αλλοδαπών στη σχολική πραγματικότητα, αντανακλάται ευθέως και στην κοινωνία.
«Το πρόβλημα στα σχολεία δεν είναι οι μετανάστες», υπογραμμίζει στην «Κ» ο εκπαιδευτικός και ερευνητής κ. Κώστας Θεριανός. «Το πρόβλημα είναι το μονογλωσσικό, μονοπολιτισμικό ελληνικό σχολείο που διαθέτει ελάχιστα μέσα (τάξεις υποδοχής, φροντιστηριακά τμήματα, δίγλωσσα προγράμματα) για την ένταξή τους και το γεγονός ότι η σχολική επίδοση σχετίζεται άμεσα με την κοινωνική προέλευση. Στο Πέραμα και τη Δραπετσώνα η σχολική διαρροή ήταν 50% – 60% πριν από την έλευση των μεταναστών. Το πρόβλημα, λοιπόν, σχετίζεται με τη φτώχεια και όχι με τους μετανάστες. Κι όσο προχωράει η κρίση, τα προβλήματα θα εμφανίζονται όλο και συχνότερα στα σχολεία περιοχών που κατοικούνται από μεσαία στρώματα».
0 σχόλια »
Αναρτήθηκε από terracomputerata στο βιβλίο, με ετικέτες: μέντορες
«Καθήστε, κύριε. Μέχρι να πιείτε τον καφέ σας, το βιβλίο που μάς παραγγείλατε θα έχει τυπωθεί»… Αυτή η σκηνή, θα αποτελεί συνήθη καθημερινότητα και στο (μελλοντικό) βιβλιοπωλείο της γειτονιάς, με την «παρουσία» ενός ρομποτικού τυπογράφου.
Αλλωστε, η αρχή έγινε. Από αυτόν το μήνα, όποιος πελάτης θέλει να αγοράσει ένα βιβλίο από το υποκατάστημα των βρετανικών βιβλιοπωλείων Blackwell στην οδό Charing Cross, στο Λονδίνο, και αυτό δεν υπάρχει στα ράφια, δεν θα χρειάζεται απαραίτητα να το παραγγείλει. Αν το βιβλίο αυτό συμπεριλαμβάνεται στη λίστα των 500.000 τίτλων που το βιβλιοπωλείο μπορεί πλέον να εκτυπώσει σε λιγότερο από τέσσερα λεφτά, το «φρέσκο» αντίτυπο θα βρίσκεται στα χέρια του. Αρκεί ο υπάλληλος να βρει στην ηλεκτρονική τράπεζα δεδομένων του βιβλιοπωλείου το ψηφιακό αρχείο που αντιστοιχεί στον συγκεκριμένο τίτλο και να δώσει την κατάλληλη εντολή στο Espresso Book Machine, δηλαδή τον ρομποτικό τυπογράφο που θα ετοιμάσει το αντίτυπο τόσο γρήγορα όσο χρειάζεται για να ετοιμαστεί ένας καφές εσπρέσο.
Πρακτικά, αυτό σημαίνει πως στο μέλλον οι αναγνώστες θα έχουν τη δυνατότητα να επιλέξουν ανάμεσα σε εκατομμύρια διαφορετικά βιβλία, πηγαίνοντας απλώς στο βιβλιοπωλείο της γειτονιάς τους – και ότι ο βιβλιοπώλης της γειτονιάς θα μπορεί να εμπορεύεται αμέτρητους τίτλους, «κατεβάζοντας» σε ψηφιακή μορφή τα πρωτότυπα από μία ηλεκτρονική βάση δεδομένων.
Καθημερινή
0 σχόλια »
Στις 7, 8 και 9 Μαΐου, «ανοίγει τα φτερά του» στην Αθήνα, ο Γιώργος Κυρκιλής, με την παράσταση Flamenco Basicamente Puro “Diferentes”. Ο “El Griego”, o Έλληνας, γεννήθηκε στην Αθήνα πριν 20 χρόνια. Το 2004-2005 παίρνει το 1ο βραβείο, ως σολίστας στο Flamenco, στους σχολικούς αγώνες χορού και την ίδια χρονιά φεύγει με υποτροφία στο Λονδίνο, για να πραγματοποιήσει μαθήματα δίπλα στην Inmaculada Ortega και Jose Antonio ( διευθυντή του Ballet National de Espania). Το 2006, μπαίνει στο Πανεπιστήμιο αλλά τον κερδίζει η Ισπανία! Φεύγει στην Μαδρίτη όπου πετυχαίνει και στο Universidad Complutense και συνάμα σπουδάζει χορό δίπλα στους: Inmaculada Ortega, Domingo Ortega, Joaquin Ruiz, Manuel Reyes, Miquel Canias, Cristian Almodovar,. To 2007-2008 γίνεται μέλος του Ballet Flamenco de Madrid και χορεύει στις παραστάσεις: ” Carmen” , “El Sentimiento”, Espania baila Flamenco”, “Carmina Burana”, τόσο στην Ισπανία όσο και στο εξωτερικό, κάτω απο την καλλιτεχνική διεύθυνση της Sara Lezana.
Στην πρώτη του αυτή παράσταση στην Αθήνα μαζί του είναι ο Jose Manuel “Titi” Flores. Χορεύουν ακόμη οι Dalia Martin Flores και Rocio Giner Garrido. Τραγούδι, η Patricia Prieto Muriel. Cajon παίζει ο Ivan Mellen και κιθάρες οι διάσημοι κιθαρίστες Fernando de la Rua και Andres Heredia.
Αν αναζητάτε μία απολαυστική εμπειρία αυθεντικού συναρπαστικού χορού, ξέρουμε ότι θα σας βρούμε στο «Θέατρο κάτω από τη Γέφυρα»…
Πληροφορίες: Κα Λιγνού 694.777.6122
0 σχόλια »
Η Βιβλιοθήκη & Κέντρο Πληροφόρησης του Πανεπιστημίου Πατρών μας ενημερώνει για την έναρξη της πιλοτικής λειτουργίας του Ευρετηρίου των Ελληνικών Ψηφιακών Πηγών.
Το Ευρετήριο λειτουργεί στην διεύθυνση: http://www.lis.upatras.gr/Libworld/gr_resources_EL.php και φιλοδοξεί να αποτελέσει ένα εθνικό σημείο αναφοράς για το σύνολο των ελληνικών ψηφιακών συλλογών και πηγών πληροφόρησης οι οποίες παρέχουν πληροφορίες ή/και πρόσβαση σε πρωτότυπο περιεχόμενο στην ελληνική γλώσσα.
Το Ευρετήριο δίνει την δυνατότητα για:
* Αναζήτηση Ελληνικών Ψηφιακών Πηγών οι οποίες είναι ήδη καταγεγραμμένες σε αυτό
* Καταχώρηση νέων ελληνικών ψηφιακών συλλογών/πηγών ή/και σχετικών πρωτοβουλιών από οποιονδήποτε φορέα
Η δημιουργία του Ευρετηρίου υλοποιήθηκε στα πλαίσια του έργου “ΤΗΛΕΦΑΕΣΣΑ: Παροχή ηλεκτρονικών υπηρεσιών πληροφόρησης της Βιβλιοθήκης & Κέντρου Πληροφόρησης του Πανεπιστημίου Πατρών στην ακαδημαϊκή κοινότητα” – ΕΠΕΑΕΚ ΙΙ/Γ’ ΚΠΣ.
0 σχόλια »
[google 6245044032219067313]Πρόκειται για μία ταινία -ντοκιμαντέρ που καταγράφει το Αιγαίο: την αισθητική υποβάθμιση, την καταστροφή του οικοσυστήματος, την άναρχη δόμηση, τη ρύπανση…
Η ταινία της Λυδίας Καρρά, ανιχνεύει τις ιστορικές και κοινωνικές ρίζες των σημερινών εξελίξεων. Με αρχειακό υλικό παρουσιάζεται η εμπειρία των πολέμων και της οδυνηρής μετανάστευσης, η άνοδος της ναυτιλίας. Καταγράφεται ο λόγος μελετητών και αναμειγνύεται με τον λόγο και αντίλογο των κατοίκων. Ξαναγυρνώντας σε ίδιους τόπους διαφορετικές εποχές του χρόνου, εντοπίζονται οι ακραίες αλλαγές στους ρυθμούς ζωής.
Σ’ ένα άλλο επίπεδο, η ταινία πραγματεύεται τη σημασία της φύσης στη ζωή του ανθρώπου, την αξία της ομορφιάς του φυσικού και δομημένου χώρου. Ο φακός εγκλωβίζει αυτή την ομορφιά, όπου υπάρχει ακόμα αλώβητη. Τα λόγια του Ελύτη, σταθερή αναφορά στον κόσμο των ονείρων. Νέες, δημιουργικές ιδέες προβάλλουν … Όπως λέει κι ένας νησιώτης: «… το Αιγαίο είναι ένα καράβι που ταξιδεύει αιώνες. Το θέμα είναι εμείς τι θα αφήσουμε πίσω μας…»
1 σχόλιο »
Το CAID και το 4ο Διεθνές Φεστιβάλ Επιστημονικών Ταινιών έχουν τη χαρά να σας προσκαλέσουν στο νέο τους χώρο, στην Πειραιώς, και σε καθημερινές πρώτες προβολές επιστημονικών ταινιών, από τις 4 έως και τις 31 Μαΐου 2009, πριν από την επίσημη έναρξη του διαγωνιστικού μέρους του Φεστιβάλ που θα λάβει χώρα στις 19-26 Οκτωβρίου 2009.Τα επιστημονικά φιλμ που προγραμματίζεται να προβληθούν κατά θεματικές ενότητες, σε αυτή την πρώτη φάση, καλύπτουν κάθε επιστημονικό πεδίο και ενδιαφέρον: ιατρική και νευροεπιστήμες, φύση και περιβάλλον, πολιτισμός και κοινωνία, παλαιοντολογία- αρχαιολογία-ιστορία, τέχνη και αρχιτεκτονική, θετικές επιστήμες, τεχνολογία, ιστορία της επιστήμης και της τεχνολογίας, επιστήμες της εξέλιξης, διάστημα και αστρονομία, βιολογία και γενετική.
Θα σας περιμένουμε και θα χαρούμε να σας δούμε και από κοντά, από τις 4 έως και τις 31 Μαΐου, για 28 ημέρες και 150 ώρες προβολών, σε 170 πρεμιέρες επιστημονικών ταινιών από 25 χώρες του κόσμου.
Η πρώτη προβολή των ταινιών θα γίνει στη γλώσσα παραγωγής τους, ενώ το αναλυτικό πρόγραμμα προβολής τους θα ανακοινωθεί και θα αποσταλεί ηλεκτρονικά μέχρι τη Δευτέρα 27 Απριλίου 2009.
Προβολές στο Κέντρο CAID | Αίθουσα προβολών
Ελληνικού Κόσμου (πρώην Σπ. Πολυκράτους) 6, 18 233, Αγ, Ι. Ρέντης
Δευτέρα-Κυριακή | 16.00-21.00
Είσοδος ελεύθερη
Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τις ώρες προβολών, κρατήσεις θέσεων κλπ. μπορείτε να επισκεφθείτε τις ιστοσελίδες www.caid.gr/isffa και http://isffa.blogspot.com ή να απευθύνεστε στο τηλέφωνο 210-7251893, καθημερινά 10:00-16:00, και στην ηλεκτρονική διεύθυνση caid ΑΤ otenet.gr.
0 σχόλια »
Ο Ευγένιος Αρανίτσης τοποθετείται για το μάθημα των θρησκευτικών:” Έτσι, το περιλάλητο μάθημα θρησκευτικών μπορεί να θεωρηθεί σαν το μοντέλο όλων των μαθημάτων: η κοινωνία το βλέπει με συμπάθεια και, συνάμα, το περιφρονεί, ενώ κανένας δεν μπορεί να το καταργήσει, ακριβώς επειδή, κατ’ ουσίαν, έχει ήδη καταργηθεί. Αντιπροσωπεύει το ερείπιο που άφησαν πίσω τους αφ’ ενός ο προτεσταντικός πουριτανισμός και τα κατηχητικά που δίδασκαν επί δεκαετίες την Ορθοδοξία σαν να επρόκειτο για κώδικα αγνότητας, αφ’ ετέρου η κατάρρευση του κοινωνικού μας δεσμού με τις πνευματικές έννοιες, εξαιτίας της οποίας, για παράδειγμα, το Πάσχα είναι, πια, οτιδήποτε εκτός από γιορτή πένθους και χαράς. Κάνοντας έκκληση για την «αναβάθμιση» του μαθήματος, ο Αρχιεπίσκοπος, σίγουρα απείρως ευφυέστερος απ’ τους προκατόχους του, ξεχνάει ωστόσο ότι η πραγματικότητα στην οποία το μάθημα αντιστοιχεί είναι αυτή καθεαυτήν εγκαταλελειμμένη από κάθε πνευματικότητα. Μοιάζει με το να θέλεις να ενισχύσεις τη διδασκαλία του μαθήματος της ζωγραφικής σ’ έναν κόσμο τυφλών”.
Ελευθεροτυπία
0 σχόλια »
Ο MATHIEU Ο’NEIL είναι ερευνητής, καθηγητής στο Εθνικό Πανεπιστήμιο της Αυστραλίας και στο Πανεπιστήμιο Grenoble-ΙΙΙ (Stendhal), συγγραφέας του βιβλίου «Cyberchiefs: Autonomy and Authority in Online Tribes», Pluto Press, Λονδίνο, 2009. Σε άρθρο του στη Le Monde που αναδημοσιεύεται στην Ελευθεροτυπία με τίτλο Βικιπαίδεια, γρήγορη «ναι», σίγουρη «όχι» προσεγγίζει το σύμβολο της αλματώδους ανάπτυξης μιας μη θεσμοθετημένης πηγής πληροφόρησης,την ηλεκτρονική συμμετοχική εγκυκλοπαίδεια Βικιπαίδεια η οποία κατατάσσεται πρώτη μεταξύ όλων των προτιμήσεων στις μηχανές αναζήτησης. Ο τρόπος λειτουργίας της, αν και δεν είναι αψεγάδιαστος, στηρίζεται σε κανόνες πολύ πιο περίπλοκους από όσο μπορούμε να φανταστούμε.
0 σχόλια »
Εκατό χρόνια από τη γέννηση του Γιώργου Σαραντάρη, η Μαρίζα Κωχ σκέφθηκε να μελοποιήσει έξι ποιήματά του για τον καινούργιο της δίσκο, ο οποίος συμπίπτει με τα δικά της 40 χρόνια στη δισκογραφία. Μελοποιώντας το υλικό που συναντάμε στην έκδοση «Πάνω στη θάλασσα εγώ τραγουδώ», η δημιουργός και ερμηνεύτρια (και καλή παιδαγωγός) τα φαντάστηκε με πιάνο και τύμπανα.
Το τελικό αποτέλεσμα συνδυάζει το πιάνο με τα τύμπανα, το μπάσο και το νέι. Και, βέβαια, καλούς μουσικούς. Στο γνώριμο ύφος της τραγουδοποιού, που από τα χρόνια του πολυαγαπημένου «Αραμπά» έδειξε ότι δεν την ενδιαφέρει η πεπατημένη.
Καθημερινή
Η terra θα αναζητήσει το cd και θα επανέλθει μετά την ακρόαση….
0 σχόλια »
Τη θέση του συντάκτη κοινωνικής δικτύωσης δημιούργησαν οι New York Times, σύμφωνα με πληροφορίες από τον εκδοτικό οργανισμό και δημοσιεύματα του Guardian. Η νέα θέση, σύμφωνα με τον βοηθό γενικό διευθυντή της εφημερίδας, Τζόναθαν Λάντμαν, αφορά την επέκταση της χρήσης των μέσων κοινωνικής δικτύωσης, με στόχο τόσο τη βελτίωση του περιεχομένου των New York Times αλλά και του τρόπου διοχέτευσης του περιεχομένου στους αναγνώστες.
Από πρακτική άποψη, επεσήμανε ο Λάντμαν, αυτό σημαίνει ότι η Τζένιφερ Πρέστον, που ορίστηκε ως η πρώτη συντάκτης για τη θέση αυτή, θα συνεργάζεται στενά με τους δημοσιογράφους και τους ρεπόρτερ της εφημερίδας, αλλά και bloggers, με σκοπό τη χρήση των εργαλείων κοινωνικής δικτύωσης σε μια αμφίδρομη σχέση συγκέντρωσης και παροχής πληροφοριών. Ταυτόχρονα, θα καθοδηγήσει και θα εκπαιδεύσει το προσωπικό του οργανισμού ώστε να εξοικειωθεί με υπηρεσίες όπως το Twitter, το Facebook, το YouTube, το Flickr και το Digg.
Πηγή: The Guardian
www.kathimerini.gr
Πόσες ελληνικές εφημερίδες αξιοποιούν τα κοινωνικά δίκτυα με διάχυση των άρθρων τους; Για να μην παιδεύεστε μετριούνται στα δάχτυλα του ενός χεριού. Εδώ αρκετές δεν έχουν ιστοσελίδα…
0 σχόλια »
|