Αρχείο για Νοέμβριος, 2007

world-endΚάποιοι λένε ότι το τέλος του κόσμου είναι κοντά. Πόσο κοντά; 25? κεφάλαια, σύμφωνα με το site www.endofthisworld.com.Ένα πρωινό Δευτέρας του 2008. Ένας συνηθισμένος άνθρωπος λερώνει με καφέ το πουκάμισό του καθώς πηγαίνει στη δουλειά. Το φαινομενικά αθώο γεγονός πυροδοτεί μια αλυσίδα παράδοξων συμπτώσεων που, με τη χορογραφία του ντόμινο, οδηγούν μέσα σε λίγες εβδομάδες τον κόσμο προς το αναπότρεπτο τέλος? Λίγες εβδομάδες ή, σύμφωνα με άλλους υπολογισμούς, 25 κεφάλαια χωρίζουν την ανθρωπότητα από τον αφανισμό της, τουλάχιστον στο διαδικτυακό μυθιστόρημα με τίτλο End of this world, στο οποίο καλούνται να προσθέσουν τη δική τους πινελιά συγγραφείς, ερασιτέχνες και μη, από όλο τον κόσμο και να χτίσουν την πλοκή του μέρα προς μέρα μέχρι την ημέρα της Κρίσης. Το εν λόγω διαδικτυακό project θα αποτελείται από 25 κεφάλαια, τα οποία, με εξαίρεση το πρώτο και το τελευταίο των οποίων η πλοκή είναι δεδομένη, βρίσκονται στη διακριτική ευχέρεια της έμπνευσης των επίδοξων συγγραφέων του. Την επίσημη, τελική εκδοχή κάθε κεφαλαίου, και κατ? επέκταση ολόκληρου του έργου, θα αποφασίζουν τα μέλη της κοινότητας των συμμετεχόντων με ψηφοφορία. Με την ολοκλήρωσή του, το μυθιστόρημα φιλοδοξεί να αποτελέσει υλικό για βιβλίο, κόμικς ή ακόμη και κινηματογραφικό σενάριο.Όσοι επιθυμούν να επισπεύσουν τη συντέλεια του κόσμου, ας οπλιστούν με την πένα ή το πληκτρολόγιό τους, γιατί η αντίστροφη μέτρηση άρχισε!

Comments 1 σχόλιο »

brain-webΑντίθετα με ό,τι νομίζαμε, αυτό που αναγνωρίζουμε σήμερα ως Διαδίκτυο δεν γεννήθηκε στις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής, κάπου ανάμεσα στη δεκαετία του ’60 και στη δεκαετία του ’70, αλλά μερικές δεκαετίες πιο πριν, και συγκεκριμένα το 1937 στην Αγγλία. Πνευματικός του πατέρας ήταν ένας πολυτάλαντος δάσκαλος, δραστήριος σοσιαλιστής και ευρύτερα γνωστός ως ένας από τους σημαντικότερους συγγραφείς επιστημονικής φαντασίας, ο Χέρμπερτ Τζορτζ Γουέλς. Ο Γουέλς πρώτος συνέλαβε την εικόνα αυτού που σήμερα είναι το Internet και την παρουσίασε όχι ως μυθιστόρημα επιστημονικής φαντασίας, αλλά ως ένα – διορατικό – άρθρο στην «Εγκυκλοπαίδεια». Το άρθρο είχε τον τίτλο «Ο Παγκόσμιος Εγκέφαλος: η ιδέα μιας μόνιμης παγκόσμιας εγκυκλοπαίδειας», που αποτελούσε και τη ρηξικέλευθη πρότασή του: να δημιουργηθεί ένα δίκτυο της ανθρώπινης γνώσης στο οποίο όλοι θα έχουν δυνατότητα πρόσβασης μέσα από μία οθόνη, στην απέραντη βιβλιοθήκη που θα περιλαμβάνει όλα τα έργα της ανθρώπινης διάνοιας. Οι ουσιώδεις διαφορές της μόνιμης παγκόσμιας εγκυκλοπαίδειας του Γουέλς με το σημερινό Διαδίκτυο έγκεινται στον τύπο της οθόνης στη χρησιμοποίηση σήμερα ψηφιακών μεθόδων αναπαραγωγής έναντι των αναλογικών του Μεσοπολέμου και στην αξιοποίηση των ηλεκτρονικών τηλεπικοινωνιακών δικτύων αντί του κλασικού ταχυδρομείου. Συνέχεια »

Comments 0 σχόλια »

To Εθνικό Κέντρο Βιβλίου και η Ελληνική Ραδιοφωνία Τηλεόραση συνδιοργανώνουν το Βραβείο Αναγνωστών 2007. Για τρίτη χρονιά οι αναγνώστες παίρνουν το λόγο και ψηφίζουν το αγαπημένο τους ελληνικό μυθιστόρημα. Τη Δευτέρα 12 Νοεμβρίου ξεκίνησε η ψηφοφορία, διάρκειας τριών εβδομάδων, που θα αναδείξει το Βραβείο Αναγνωστών 2007. Φέτος, επίσης, εφαρμόζεται για πρώτη φορά η ιδέα της επιτροπής του Βραβείου Αναγνωστών. Η τετραμελής επιτροπή που αποτελείται από τρεις έγκυρους κριτικούς λογοτεχνίας τους: Αλέξη Ζήρα, Ελισάβετ Κοτζιά και Βαγγέλη Χατζηβασιλείου και το συγγραφέα κ. Διονύση Μαγκλιβέρα, μέλος του Δ.Σ. του ΕΚΕΒΙ, επέλεξε την δεκάδα (short list) των βιβλίων, από την οποία καλείται να ψηφίσει το κοινό: Συνέχεια »

Comments 0 σχόλια »

examsΘεμελιώδη ερωτήματα για την ποιότητα της παρεχόμενης εκπαίδευσης και την ευελιξία της θέτει μεγάλη έρευνα του Κέντρου Εκπαιδευτικής Ερευνας, καταγράφοντας τα γλωσσικά λάθη των μαθητών της Α΄ Λυκείου, ελλείψεις και αδυναμίες, με κυρίαρχη τη διαπίστωση ότι το 73% των δεκαεξάρηδων δεν διαθέτει αλληλουχία στα γραπτά του.
Τα ορθογραφικά και συντακτικά λάθη είναι συχνά και πυκνότατα, τα σημεία σχολιαστικής στίξης απουσιάζουν σε ποσοστό 92,3%, αλλά αυτές οι αδυναμίες θεωρούνται ήσσονος σημασίας μπροστά στις αντιφάσεις και τα λογικά άλματα που κάνουν οι μαθητές, όπως π.χ. αυτό που κατέγραψαν στην έρευνά τους οι φιλόλογοι: «Η τηλεόραση έχει περισσότερα αρνητικά, παρά θετικά και πολλοί άνθρωποι ζούνε με σοβαρά εγκεφαλικά προβλήματα λόγω αυτού», γράφει ένας μαθητής.
Η ευθύνη δεν βαρύνει βέβαια μόνον τα παιδιά, αποφαίνονται, μιλώντας στην «Κ», γλωσσολόγοι και φιλόλογοι αλλά το σύνολο του σχολικού συστήματος, από τα εγχειρίδια και τη διδακτική προσέγγιση των καθηγητών έως το ίδιο το πρόγραμμα του σχολείου.
Μήπως απαιτούμε από τα παιδιά περισσότερα από όσα προσφέρουμε, ρωτούν. Το σίγουρο είναι ότι οι μαθητές καλούνται να ανταποκριθούν σε απαιτητική μορφή κειμένου χωρίς να έχουν προετοιμαστεί, έτσι εκτίθενται πολλές φορές άδικα, προκαλώντας την εύκολη χλεύη των μεγαλυτέρων…
Καθημερινή Σάββατο 10-11-07
Διαβάστε περισσότερα: Τα «λογικά άλματα» των 16άρηδων
http://news.kathimerini.gr/4dcgi/_w_articles_ell_100034_10/11/2007_248442

Comments 0 σχόλια »

Αλλαγή μεγέθους γραμματοσειράς
Αντίθεση
Μετάβαση σε γραμμή εργαλείων