Αρχείο για Μάιος 30th, 2009

terrorism.jpgΣτα συνέδρια με θέμα την κυβερνο-τρομοκρατία, κοινή συνισταμένη των συμμετεχόντων ερευνητών είναι ότι οι πιθανότητες πραγματοποίησης μιας τέτοιας επίθεσης είναι προς το παρόν μικρές.

Ομως, δεν υπάρχει χρόνος για εφησυχασμό, καθώς η εξάπλωση και η ολοένα αυξανόμενη ευχρησία του Διαδικτύου έχουν καταστήσει αδύνατο τον έλεγχό του από τις βραδυκίνητες γραφειοκρατικές αρχές ολόκληρου του πλανήτη.

Από την άλλη, κρατικές υποδομές και υπηρεσίες κοινής ωφελείας (ηλεκτροδότηση, υδροδότηση, τράπεζες, εφορία, κοινωνικά ταμεία, σχολικά, δημοτικά, κ.ά. μητρώα) δεν μπορούν παρά να εκσυγχρονιστούν. Αυτό θα τις καταστήσει ευάλωτες σε ένα περιβάλλον διπλά εχθρικό.

Τα σημερινά δεδομένα, τα οποία υποδεικνύουν μια νεότερη μορφή τρομοκρατίας -πιο θανατηφόρα, λιγότερο συμπαγή ιδεολογικά, έως και παρανοϊκή- μας οδηγούν στο συμπέρασμα ότι το Ιντερνετ προσφέρεται ως ο παράδεισος του τρομοκράτη: με μηδαμινό ρίσκο τραυματισμού, θανάτου, ή εμπλοκής του, ολόκληρες χώρες θα μπορούσαν να γονατίσουν με το πάτημα ενός κουμπιού.

ENET

Comments 0 σχόλια »

«Αν μπορέσουμε να δείξουμε τον κόσμο ομορφότερο, ίσως καταφέρουμε να τον βελτιώσουμε», έχει πει ο Βιμ Βέντερς. Φαίνεται πως τα λόγια αυτά, ο Λικ Μπεσόν και ο Ιαν Αρτού-Μπερτράν, πρόεδρος της περιβαλλοντικής οργάνωσης GoodPlanet, τα πήραν τοις μετρητοίς.

Στο ντοκιμαντέρ-υπερπαραγωγή τους «Home», την πρώτη ταινία που γυρίστηκε εξ ολοκλήρου με εναέρια πλάνα, μας παρουσιάζουν τη Γη όπως δεν την έχουμε ξαναδεί, προτρέποντάς μας να τη σώσουμε. Το αποτέλεσμα θα το δούμε ταυτόχρονα σε όλον τον πλανήτη στις 5 Ιουνίου: η ταινία θα προβληθεί στους κινηματογράφους, το Ιντερνετ και την τηλεόραση (Σκάι) και θα υπάρχει και σε DVD.

«Η ταινία έχει ένα ξεκάθαρο μήνυμα: ότι ο αντίκτυπός μας στη Γη υπερβαίνει τις αντοχές της. Από τον ουρανό είναι εύκολο να εντοπίσει κάποιος τις πληγές της».

ENET

Comments 0 σχόλια »

violence-180.jpgΟ Δημήτρης Νόλλας από τη στήλη του Εξ αφορμής:

…Ο προηγούμενος αιώνας δεν σημαδεύτηκε από τις ανθρωποσφαγές των δύο Μεγάλων Πολέμων. Η βαρβαρότητα του 20ού αιώνα σημαδεύεται από το «δικαίωμα στην εργασία», το οποίο ο καπιταλισμός και το αρνητικό του είδωλο ώθησαν στα άκρα, ενσωματώνοντας το σύνολο της κοινωνίας στην καθημερινή, συχνά υποχρεωτική, εργασία.

Το πρώτο και άμεσο αποτέλεσμα ήταν να αποσαθρωθεί η οικογένεια. Οταν οι γυναίκες άρχισαν να εργάζονται, τα παιδιά, από το μαιευτήριο στον βρεφονηπιακό σταθμό και τα νηπιαγωγεία, άρχισαν να μεγαλώνουν σε ξένα χέρια. Κι όποιος μεγαλώνει σε ξένα χέρια μαθαίνει να μισεί τον κόσμο.

Οσοι γεννήθηκαν και μεγάλωσαν κυρίως μετά τον τελευταίο Παγκόσμιο Πόλεμο, βίωσαν αυτού του είδους την αγωγή και εκπαίδευση, όπου γεννιέται το μίσος για τον κόσμο, μίσος από το οποίο πλάθεται το νέο είδος των ανθρώπων. Των υπαλλήλων, των τρομοκρατών και των απατεώνων.

Μαντρωμένα τα παιδιά στα σχολεία, αυτά τα πνευματοκτόνα ιδρύματα, τα κολαστήρια της προσωπικής δημιουργίας αλλά και της ταπείνωσής τους, τα παιδιά είναι διαρκώς σε αναζήτηση οράματος, προσφοράς και, κυρίως, θυσίας, λαχταρώντας, ναι, ζητιανεύοντας στοργή κι αγάπη. Οταν γύρω τους βιώνουν τους μεγαλύτερους να αποχαυνώνονται με τα βελάσματα των πολιτικών, παρακολουθώντας μπροστά στα μάτια τους να συνασπίζονται η συναλλαγή με την χυδαιότητα και την βλακεία, δεν συναινούν (Βασίλη, κάτσε φρόνιμα, να γίνεις νοικοκύρης). Οταν κανείς δεν αναγνωρίζει την αγωνία τους, και κανείς δεν τους δείχνει το δρόμο και νιώθουν το αδιέξοδο, έ τότε, ναι, επιλέγουν το ΝΤΟΥ! στο κενό.

Καθημερινή

Comments 0 σχόλια »

iceberg.JPGΚάτω από τα δεκάδες ανεπιθύμητα μηνύματα που λαμβάνει καθημερινά ο καθένας μας στο ηλεκτρονικό του ταχυδρομείο, τις ειδήσεις για εντοπισμό διακινητών πορνογραφικού υλικού ανηλίκων στο Διαδίκτυο, και τους χάκερ που ταράζουν κάθε τόσο την ηρεμία των διαχειριστών ιστοσελίδων, υπάρχει κάτι που ο κοινός χρήστης του Διαδικτύου συνήθως αγνοεί: Το υπόλοιπο παγόβουνο.

Οι έννοιες του ηλεκτρονικού εγκλήματος και του κυβερνοεγκλήματος ταυτίζονται συνήθως μ’ αυτές τις περιπτώσεις, που αποτελούν συνήθως την κορυφή του παγόβουνου, κυρίως επειδή αυτές είναι που συνήθως εξιχνιάζονται από την ΕΛ.ΑΣ.

Σύμφωνα με τους ελάχιστους έλληνες νομικούς που έχουν εμπειρία σε υποθέσεις ηλεκτρονικού εγκλήματος, η αστυνομία αδυνατεί να εξιχνιάσει εκατοντάδες άλλες, επειδή σκοντάφτει στους περιορισμούς που θέτει η νομοθεσία για άρση του απορρήτου των επικοινωνιών.

Οπως επισημαίνει ο δικηγόρος Βασ. Σωτηρόπουλος, που ειδικεύεται σε υποθέσεις παραβίασης προσωπικών δεδομένων και πνευματικών δικαιωμάτων «η Δικαιοσύνη δυστυχώς δεν είναι ιδιαίτερα εξοικειωμένη με τις νέες μορφές ηλεκτρονικής εγκληματικότητας. Κατά συνέπεια, ο κύριος ρόλος στην εξιχνίαση τέτοιων αδικημάτων πέφτει κατ’ ανάγκην στους δικηγόρους. Δηλαδή εμείς πρέπει να τα πάμε όλα έτοιμα στον δικαστή για να βγάλει απόφαση».

ΕΝΕΤ

Comments 0 σχόλια »

layout_logo_p2y.jpgΠροφίλ στον γνωστό ιστότοπο κοινωνικής δικτύωσης θα αποκτήσει σύντομα ο Ποντίφικας, σε μια προσπάθεια να έρθει πιο κοντά στην καθολική νεολαία.Η κίνηση αυτή είναι ένα μόνο μικρό βήμα στην τεχνολογική αναβάθμιση που τον τελευταίο καιρό επιχειρείται από το Βατικανό.

Το πασχαλινό μήνυμα του Πάπα στο YouTube, το οποίο διέθετε υποτίτλους σε 27 γλώσσες έσπασε το ρεκόρ της ιστοσελίδας.

Ταυτόχρονα η Αγία Έδρα έχει προχωρήσει στην δημιουργία εφαρμογών για τις συσκευές iPhone, iPod για να μην χάνουν οι πιστοί τις λειτουργίες, ενώ σε λίγες ημέρες θα είναι έτοιμη και η προσωπική ιστοσελίδα του Βενέδικτου ΙΣΤ’, www.pope2you.net

Ελεύθερος Τύπος

Comments 0 σχόλια »

alexander11.jpgΟ Νίκος Κωσταντάρας αναρωτιέται τι θα κάναμε αν ο Μέγας Αλέξανδρος εμφανιζόταν μπροστά μας σήμερα;

Ας μην κρίνουμε, λοιπόν, τον Αλέξανδρο με σημερινά, άκαιρα κριτήρια. Ας συγκρίνουμε τους εαυτούς μας μαζί του – για να κριθούμε. Στη σημερινή Ελλάδα δεν θα είχε την τύχη να αναλάβει την εξουσία σε ηλικία 20 χρόνων, όσο ικανός και αν ήταν (εκτός αν ήταν γιος βασιλιά, όπως ήταν, βέβαια!). Στην Ελλάδα επικρατεί η μετριότητα και η ιδιοτέλεια – και χρειάζονται πολλά χρόνια για να ισοπεδωθεί ο ικανός νέος και να μπει στη συναλλαγή (με τα διαπλεκόμενα πολιτικά, οικονομικά και ακαδημαϊκά συμφέροντα) μέχρι να του επιτραπεί να αναρριχηθεί στην εξουσία. Θα πρέπει να φτάσει τουλάχιστον τα 40 για να το πετύχει αυτό. Και τότε θα βρει μπροστά του τα προβλήματα που αντιμετωπίζει η χώρα σε όλους τους τομείς. Απόφοιτος του στενόμυαλου ελληνικού εκπαιδευτικού συστήματος (άλλο Αριστοτέλης και άλλο Αριστοτέλειο), δέσμιος των συμφερόντων και της διαφθοράς που συντηρούν την πολιτική ατολμία και συντηρούνται απ’ αυτήν, δεν θα κόψει κανένα «Γόρδιο Δεσμό». Απλώς θα μιλάει συνέχεια για αλλαγή και μεταρρύθμιση, ώστε να πριονίζει το χρόνο. Θα αφήνει τη χώρα να βουλιάζει, αρκεί να βρίσκεται αυτός στην εξουσία.

Καθημερινή

Comments 0 σχόλια »

despot.jpgΟ ακαδημαϊκός Κ. Δεσπτόπουλος δηλώνει απογοητευμένος από την έκβαση της έρευνας του ΣΚΑΪ για τους «μεγάλους Έλληνες»:

Το αποτέλεσμα της εκλογής στις 18 Μαΐου είναι μάλλον απογοητευτικό φρονώ, αφού μεταξύ των δέκα «μεγάλων Ελλήνων» βρέθηκε τελευταίος ο μεγαλύτερος πολιτικός της Ελλάδος, και ίσως της ανθρωπότητας, ο Περικλής, και προτελευταίος ο μεγαλύτερος φιλόσοφος της ανθρωπότητας, ο Πλάτων. Ως πρώτος σε ιστορική μεγαλοσύνη ψηφίσθηκε ο Αλέξανδρος, ο Ελλην και στην καταγωγή και στο φρόνημα βασιλιάς της Μακεδονίας και αρχηγός όχι μόνο των Μακεδόνων αλλά και των άλλων Ελλήνων («πλην Λακεδαιμονίων»), με κριτήριο, προφανώς το κατόρθωμά του να μεταβάλει τον πολιτικό χάρτη μεγάλου μέρους της τότε γνωστής οικουμένης, και την προσπάθειά του να εξελληνίσει, δηλαδή να εκπολιτίσει, τους βαρβάρους κατοίκους των κατακτημένων χωρών ή και να πολιτευθεί τελικά με κοσμοπολιτικό ήθος, αλλά ίσως και την επιμονή του να συμμετέχει στις κακουχίες και στους κινδύνους της εκστρατείας με ακέραιη αλληλεγγύη προς τους απλούς στρατιώτες ή και το έντονο ενδιαφέρον του για καθαρά πνευματικές επιδόσεις.

Ετόνισα για τον Πλάτωνα, προτελευταίο φευ στην τελική ψηφοφορία, ότι έδρασε δημιουργικά ως φιλόσοφος και πολιτικός εμπνευστής, όχι όμως όσο ζούσε μόνο, αλλά με παρουσία ενεργό στις συνειδήσεις των μεταγενεστέρων του επί είκοσι τρεις αιώνες και πλέον έως και σήμερα, και ότι από τη φιλοσοφία του διαπλάσθηκαν, έστω και με παρανοήσεις της συχνά, οι πλείστοι από τους διάσημους πνευματικούς ταγούς της Ευρώπης στους Νεώτερους ιδιαίτερα χρόνους, ενώ και πνευματικός ταγός της Ευρώπης στον ύστερο Μεσαίωνα, ή και των Αράβων προηγουμένως στην Ασία και στην Ευρώπη, υπήρξε ο μεγαλοφυής του Πλάτωνος μαθητής Αριστοτέλης, γόνος της βορείου Ελλάδος, με την έξοχη φιλοσοφία του, παρέκταμα της φιλοσοφίας του Πλάτωνος, έστω αυτοδύναμο και αυτοέγκυρο.

Εκδηλα είναι σφαλερό και το προβάδισμα στην αξιολόγηση του Κολοκοτρώνη και του Καραμανλή προς τον Καποδίστρια και τον Βενιζέλο.

Και με κριτήριο την ηθικοπνευματική συγκρότηση και με κριτήριο τη συμβολή στην πολιτική παλιγγενεσία του ελληνικού έθνους και στην πολλαπλή προαγωγή της ελληνικής πολιτείας, ο Καποδίστριας είναι ο μέγιστος πολιτικός της νεωτέρας Ελλάδος, άλλωστε και ο μέγιστος πολιτικός της Ευρώπης στην εποχή του, καθώς είχε κρίσιμη συμβολή για την εμπέδωση της ειρήνης, το 1815, όταν ως υπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας, αν και μη Ρώσος αλλά Ελλην, έδρασε και διακρίθηκε στο Συνέδριο της Βιέννης. Προπάντων, όμως, αυτός ήδη το 1821 διέσωσε την Ελληνική Επανάσταση, καθώς απέτρεψε στο Λάυμπαχ απόφαση για επέμβαση των Ευρωπαϊκών Δυνάμεων εναντίον της Ελληνικής Επαναστάσεως αυτός και υπήρξε το 1828 έως το 1831 θαυματουργός για την Ελλάδα, καθώς βρήκε το μεγαλύτερο μέρος των αρχικά ελευθερωμένων εδαφών κατεχόμενο από τους Τούρκους, τη Διοίκηση, τις πολεμικές δυνάμεις και την οικονομία υπό διάλυση, και παρά ταύτα με ικανότητα καταπληκτική ανασύνταξε πολύ γρήγορα τις δυνάμεις και τους θεσμούς του μαχόμενου ακόμη έθνους, και αναζωπύρωσε την οικονομία του, και ταυτόχρονα με τη διπλωματική δεξιοσύνη του και τις φιλίες του και το κύρος του κατόρθωσε να κινητοποιηθούν και στρατιωτικά Ρωσία και Γαλλία υπέρ της Ελλάδος και τελικά να δημιουργηθεί ανεξάρτητη ελληνική πολιτεία. Ο Κολοκοτρώνης, λοιπόν, έξοχος στρατιωτικός αρχηγός των Πελοποννησίων, με αφοσίωση ολόψυχη στον Απελευθερωτικό Αγώνα, είναι υποδεέστερος κατά πολύ του Ιωάννη Καποδίστρια και δεν είναι καν συγκρίσιμος προς αυτόν ούτε ως προς τη συγκρότηση της προσωπικότητας εκατέρου ούτε ως προς τη συμβολή στην τελεσφόρηση της Επαναστάσεως.

Εξάλλου και του Βενιζέλου η πολιτική μεγαλουργία είναι κατάδηλη, αλλά και μοναδική στην Ελλάδα του εικοστού αιώνα. Αυτός, εκτός από άλλα, με την πολιτική διορατικότητα και τόλμη του διπλασίασε το έδαφος της Ελλάδος το 1912-1913 και προσπάθησε να ολοκληρώσει την πραγμάτωση των υπαγορεύσεων της Μεγάλης Ιδέας το 1919, αλλά και πρωτοστάτησε το 1923 για την αντιμετώπιση νηφάλια και σωστικά των συνεπειών της εθνικής συμφοράς του 1922, και ύστερα, το 1929, κατόρθωσε με το κύρος του και με το σθένος του να μετατρέψει το περιεχόμενο της Μεγάλης Ιδέας από εδαφικό-αλυτρωτικό σε αναπτυξιακό της οικονομίας και του πολιτισμού. Εξάλλου, είχε ο Βενιζέλος και τον θαυμασμό κορυφαίων ξένων πολιτικών της εποχής του.

Ο Καραμανλής βρήκε την Ελλάδα με το έδαφός της από τα Κύθηρα έως τον Εβρο και από την Κέρκυρα έως τη Ρόδο, και με λαό αρκετά μορφωμένο και με κρατική οργάνωση αποδοτική. Υπήρξε πρωθυπουργός ισχυρός, αν και απροσδόκητος κάπως στην πρώτη πρωθυπουργία του, ευρύτερα όμως στη δεύτερη πρωθυπουργία του παραδεκτός. Αλλά ευτύχησε και να έχει πολύτιμους συνεργάτες δύο έξοχους Ελληνες, κορυφαίους πνευματικούς ταγούς του έθνους, τον Παναγιώτη Κανελλόπουλο και τον Κωνσταντίνο Τσάτσο, ώστε η κυβέρνησή του να διαθέτει και προς τα έξω εμφάνιση εξαίρετη· παρά το σθένος του όμως και το κύρος του δεν είναι δυνατόν σοβαρά να προταχθεί σε ιστορική μεγαλοσύνη από τον Βενιζέλο, μέγιστο Ελληνα πολιτικό στον εικοστό αιώνα.

Αμετρη εμφανέστατα είναι και η κατάταξη του δημοφιλέστατου γιατρού Παπανικολάου στη δεύτερη θέση των «Μεγάλων Ελλήνων». Είναι δυνατόν να παραδεχθούμε την υπεροχή του, ακόμα και προς τον Ιπποκράτη, κορυφαίο ιατρό της ανθρωπότητας, αρχαίο Ελληνα με απαράμιλλο δίκαιο γόητρο και στην εποχή μας;

Το αποτέλεσμα της ολοκληρωμένης στις 18 Μαΐου ιδιότυπης «έρευνας» του ΣΚΑΪ για την ανάδειξη των δέκα «πιο μεγάλων Ελλήνων» είναι απλώς, τι φρονούν πολλοί Ελληνες για τους πολιτικούς ή πνευματικούς ταγούς της Ελλάδος, αρχαίους και νεώτερους, σύμφωνα όμως όχι με καίρια κριτήρια και δίχως επάρκεια γνώσεων. Ας συναγάγουν συμπεράσματα ο υπουργός Παιδείας και οι σύμβουλοί του.

 Καθημερινή

Comments 0 σχόλια »

excavator_crane_1.jpgΜπορεί να είναι μόλις τριών ετών, ωστόσο η Pipi Quinlan είναι το πρόσωπο των ημερών με την ιστορία της να κάνει το γύρο του κόσμου. Η μικρή από τη Νέα Ζηλανδία κατάφερε να αγοράσει έναν εκσκαφέα σε online δημοπρασία έναντι 8.800 ευρώ. Το περιστατικό αυτό αποδεικνύει με τον πλέον ξεκάθαρο τρόπο γιατί οι γονείς πρέπει να λαμβάνουν μέτρα ασφαλείας όσον αφορά τη χρήση του Internet.

Αποδεικνύει ακόμη ότι και τα τρίχρονα μπορούν να χρησιμοποιήσουν τον υπολογιστή. Τώρα γιατί οι 40χρονοι εκπαιδευτικοί ζορίζονται απομένει να εξετασθεί από την επιστήμη.

www.timesonline.co.uk

Comments 0 σχόλια »

Top
 
Μετάβαση σε γραμμή εργαλείων