Η Εκπαιδευτική Τηλεόραση στο Παρατηρητήριο Καινοτομίας του Υπουργείου Εσωτερικών
Η ενότητα των εκπομπών: «Μαθαίνουμε στο σπίτι» και «Μαθαίνουμε ασφαλείς» της Εκπαιδευτικής Ραδιοτηλεόρασης παρουσιάζεται στο Αποθετήριο καινοτομίας του Υπουργείου Εσωτερικών. Οι εκπομπές -πρότυπα μαγνητοσκοπημένα βιντεομαθήματα- για την Πρωτοβάθμια Εκπαίδευση δημιουργήθηκαν στο πλαίσιο των πρωτοβουλιών ενίσχυσης της εκπαιδευτικής κοινότητας μέσω τηλεκπαίδευσης, ως ανταπόκριση στις συνθήκες που δημιούργησε η πανδημία του Covid-19. .
Τα βιντεομαθήματα διατίθενται πλέον «κατ’ απαίτηση» στον ιστότοπο της Εκπαιδευτικής Ραδιοτηλεόρασης www.edutv.gr ώστε να αξιοποιούνται στην εκπαιδευτική διαδικασία μετά την προβολή τους, κατηγοριοποιημένα ανά τάξη. Παράλληλα, στην πλατφόρμα υπάρχουν διαθέσιμα μαθήματα για την Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση, μαθήματα για δια βίου μάθηση (σχολείο επιχειρηματικότητας, βιβλιοθήκες) καθώς και ενημέρωση για εκπαιδευτικές δράσεις. Τα μαθήματα διατίθενται επίσης και σε διερμηνεία στην ελληνική νοηματική γλώσσα (ΕΝΓ).
Η Εκπαιδευτική Τηλεόραση καινοτομεί για μια ακόμη φορά, καθώς αναπτύσσει και θέτει σε εφαρμογή έναν νέο τρόπο παροχής εκπαίδευσης από δημόσιο φορέα για την ανταπόκριση σε νέες συνθήκες και ανάγκες..
Στόχοι της Καινοτομίας
Στόχος για την εξ αποστάσεως εκπαίδευση στους μαθητές και τις μαθήτριες της Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης ήταν η διατήρηση της στενής επαφής με την εκπαιδευτική διαδικασία για όσο διαρκούσαν οι έκτακτες συνθήκες που δημιούργησε η πανδημία του Covid-19, οι οποίες δεν επέτρεπαν την διεξαγωγή της δια ζώσης εκπαίδευσης. Ποσοτικά δεδομένα αποτελούν:
- Το πλήθος των πρότυπων μαγνητοσκοπημένων μαθημάτων για το Νηπιαγωγείο και τις τάξεις του Δημοτικού Σχολείου,
- Ο αριθμός των επισκέψεων στις ιστοσελίδες που έχουν αναρτηθεί τα βιντεοσκοπημένα μαθήματα.
«Η Εκπαιδευτική Τηλεόραση στη Βουλή Τηλεόραση» Επαναλήψεις Εκπομπών
Παρακολουθήστε καθημερινά σε επανάληψη στο Κανάλι της Βουλής των Ελλήνων επιλεγμένες εκπομπές της Εκπαιδευτικής Ραδιοτηλεόρασης.
Οι εκπομπές που θα προβληθούν αυτήν την εβδομάδα στις 9:00 π.μ. είναι οι εξής:
- Δευτέρα, 15/05/23: Κοντά στη φύση
- Τρίτη, 16/05/23: 5ος Πανελλήνιος Διαγωνισμός: Ποντιακός Ελληνισμός
- Τετάρτη, 17/05/23: Cineμάθεια: Τέχνες και Θρύλοι
- Πέμπτη, 18/05/23: Cineμάθεια: Ταξίδια στις τέχνες και στους Θρύλους
- Παρασκευή, 19/05/23: Γνωρίζοντας την Πατρίδα μας
Προηγούμενες εκπομπές Απριλίου
- Δευτέρα, 24/04/23: Φεστιβάλ Βορείου και Νοτίου Αιγαίου Cineμάθεια, Σημάδια των Τόπων
- Τρίτη, 25/04/23: Σινεμά… Διάβασες; (Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση)
- Τετάρτη, 26/04/23: Σινεμά Μυθοπλασίας… Διάβασες;
- Πέμπτη, 27/04/23: Θεατρική Παιδεία
- Παρασκευή, 28/04/23: Σινεμά Τεκμηρίωσης… Διάβασες;
Η online βιβλιοθήκη ήχων της Εκπαιδευτικής Ραδιοτηλεόρασης είναι εδώ!
Είσαι μαθητής/τρια ή εκπαιδευτικός δημιουργός περιεχομένου;
Μέσα από την πλατφόρμα μας μπορείς τώρα να βρεις δωρεάν μελωδίες και ηχητικά εφέ για κάθε οπτικοακουστική δημιουργία.
Το https://soundcloud.com/educationaltvgreece είναι η online βιβλιοθήκη της Εκπαιδευτικής Ραδιοτηλεόρασης που περιλαμβάνει μελωδίες και ηχοτοπία με άδεια Creative Commons (Αναφορά Δημιουργού – Μη Εμπορική Χρήση – Παρόμοια Διανομή CC BY-NC-SA).
Αν είσαι δημιουργός περιεχομένου και ψάχνεις ήχους για τα βίντεο σου, χωρίς περιορισμό πνευματικών δικαιωμάτων, τότε αυτή η πλατφόρμα σε ενδιαφέρει!
Μπορείς να διαλέξεις τον ήχο που σε ενδιαφέρει από τη μεγάλη συλλογή μας και να τον κατεβάσεις στον υπολογιστή σου. Η βιβλιοθήκη μας ανανεώνεται καθημερινά με νέους ήχους.
5ος Διεθνής Μαθητικός Διαγωνισμός Οπτικοακουστικής Δημιουργίας «Τα σχολεία εκπέμπουν στην ΕΡΤ»
Η Εκπαιδευτική Ραδιοτηλεόραση του Υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων σε συνεργασία με το Αρχείο της Ε.Ρ.Τ. Α.Ε. διοργανώνουν τον 5ο Διεθνή Μαθητικό Διαγωνισμό Οπτικοακουστικής Δημιουργίας «Τα σχολεία εκπέμπουν στην ΕΡΤ» για τους/τις μαθητές/μαθήτριες όλων των εκπαιδευτικών βαθμίδων της Ελλάδας και της Ομογένειας, δημόσιων και ιδιωτικών.
Σκοπός του διαγωνισμού είναι η αξιοποίηση και χρήση των οπτικοακουστικών τεκμηρίων του Αρχείου της ΕΡΤ στη δημιουργία μαθητικών ταινιών μικρού μήκους ώστε να αναδειχθεί η οπτικοακουστική μας κληρονομιά με τη ματιά των νεότερων γενεών.
Η Εκπαιδευτική Ραδιοτηλεόραση έχει αναπτύξει έναν ιδιαίτερο ρόλο στην υποστήριξη της οπτικοακουστικής παιδείας, της εκπαιδευτικής τεχνολογίας και καινοτομίας τα τελευταία 40 χρόνια. Ξεκινώντας το 1977 από την ΕΡΤ και συνεχίζοντας από το 1981 στο Υπουργείο Παιδείας, η Εκπαιδευτική Ραδιοτηλεόραση στοχεύει στην παραγωγή, προβολή και διάθεση τηλεοπτικών και διαδικτυακών προγραμμάτων για την υποστήριξη της εκπαιδευτικής διαδικασίας σε όλες τις βαθμίδες.
Η ανάπτυξη και διείσδυση των νέων τεχνολογιών στο σύγχρονο κοινωνικό και εκπαιδευτικό περιβάλλον, όπου το σχολείο δεν καταναλώνει απλώς, αλλά δημιουργεί περιεχόμενο, κινητοποίησε την Εκπαιδευτική Ραδιοτηλεόραση, ώστε να συναντήσει τη νέα ψηφιακή γενιά, στους δικούς της χώρους και να γίνει μέρος της κοινότητάς της. Η Εκπαιδευτική Ραδιοτηλεόραση μπαίνει στην ψηφιακή εποχή και συνδέεται με τη στρατηγική του Υπουργείου για την ψηφιακή εκπαίδευση. Στόχος είναι η επικοινωνία με το νεανικό κοινό μεταβαίνοντας από τα παραδοσιακά μέσα στην ψηφιακή εποχή, όπου ο καθένας γίνεται Μέσο.
Στόχος της συγκεκριμένης πρότασης – πρωτοβουλίας είναι να προβληθεί το οπτικοακουστικό περιεχόμενο της ΕΡΤ ως ένα επιπλέον δυναμικό μαθησιακό εργαλείο για τους μαθητές και τους εκπαιδευτικούς.
Ως καταληκτική ημερομηνία υποβολής των μαθητικών δημιουργιών ορίζεται η 31/5/2023
Περισσότερες πληροφορίες για το διαγωνισμό και για τη διαδικασία υποβολής των έργων μπορείτε να βρείτε εδώ.
5ος Διεθνής Μαθητικός Διαγωνισμός: «Η ιστορία σου, είναι ιστορία της πόλης σου» (2022-2023)
Το Τμήμα Εκπαιδευτικής Ραδιοτηλεόρασης και Ψηφιακών Μέσων του Υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων (ΥΠΑΙΘ) με το Εθνικό Κέντρο Οπτικοακουστικών Μέσων & Επικοινωνίας (ΕΚΟΜΕ Α.Ε.), το Γενικό Συμβούλιο Βιβλιοθηκών του ΥΠΑΙΘ, το Τμήμα Αρχειονομίας, Βιβλιοθηκονομίας και Μουσειολογίας του Ιονίου Πανεπιστημίου, το Τμήμα Πολιτισμικής Τεχνολογίας και Επικοινωνίας του Πανεπιστημίου Αιγαίου και τα Γενικά Αρχεία του Κράτους (Γ.Α.Κ.) συν-διοργανώνουν Μαθητικό Διαγωνισμό Οπτικοακουστικής και Ψηφιακής Δημιουργίας «Η ιστορία σου, είναι ιστορία της πόλης σου» για τους/τις μαθητές/μαθήτριες της Δευτεροβάθμιας Εκπ/σης της χώρας και της Ομογένειας. Ο Διαγωνισμός διοργανώνεται για πέμπτη σχολική χρονιά το σχολικό έτος 2022-23 και απευθύνεται στα σχολεία της Δευτεροβάθμιας Εκπ/σης έχοντας ως θεματική την ιστορία της πόλης τους από την ίδρυση του Νεότερου Ελληνικού Κράτους έως σήμερα.
Οι μαθητές και μαθήτριες καλούνται να αναζητήσουν μια ιστορία που αναφέρεται στη σύγχρονη ζωή ή στο παρελθόν της πόλης τους (ενδεικτικά, λαμβάνοντας αφορμή από γεγονότα, σημαντικά κτήρια, πλατείες, δρόμους, δημόσιες εκδηλώσεις, οικονομικές – κοινωνικές δραστηριότητες, την ενσωμάτωση της πόλης στο Νεότερο Ελληνικό Κράτος, ενσωμάτωση των προσφύγων της Μικρασιατικής Καταστροφής κλπ.) λειτουργώντας συνεργατικά σε επίπεδο σχολικού τμήματος ή ομάδας. Στην προσπάθεια αυτή, καλούνται να αναζητήσουν οικογενειακά αντικείμενα, παλιότερες φωτογραφίες, αφηγήσεις παππούδων, γειτόνων ή ανθρώπων που μπορούν να δώσουν μια μαρτυρία ή συνέντευξη ή άλλα τεκμήρια που οι ομάδες μπορεί να σκεφτούν να αξιοποιήσουν.
Στο πλαίσιο της παραπάνω διαδικασίας και της σωστής ιστορικής τεκμηρίωσης αλλά και της αναζήτησης περαιτέρω ιστορικών πηγών, μαθητές και εκπαιδευτικοί ενθαρρύνονται να στραφούν σε τοπικές ή κεντρικές δημόσιες βιβλιοθήκες σε συνεργασία με το Γενικό Συμβούλιο Βιβλιοθηκών του ΥΠΑΙΘ, να μεταβαίνουν στα Γενικά Αρχεία του Κράτους των περιοχών των σχολείων, να επισκέπτονται φυσικά και διαδικτυακά αρχεία (συμπεριλαμβανομένων των οπτικοακουστικών) και αποθετήρια για την αναζήτηση επιπλέον τεκμηρίων.
Στη συνέχεια, ζητείται να ψηφιοποιήσουν και να επεξεργαστούν τα τεκμήρια (φωτογραφίες, αντικείμενα, προφορικές συνεντεύξεις κλπ) και να καταγράψουν με τη συμβολή των εκπαιδευτικών τους την ιστορία τους με τη μορφή σύντομης ταινίας ή θα προχωρήσουν στη σύνθεση μιας ψηφιακής δημιουργίας (πχ. φωτογραφικού άλμπουμ, ψηφιακής αφήγησης, παρουσίασης, ψηφιακού παιχνιδιού κ.ά.) που θα αξιοποιεί τον παραπάνω πλούτο των τεκμηρίων.
Η προθεσμία υποβολής των ψηφιακών δημιουργιών είναι η 31η Μαΐου 2023
Περισσότερες πληροφορίες για τον διαγωνισμό μπορείτε να βρείτε στον ιστότοπο της i-create εδώ.