Τα… «Όσκαρ του Ίντερνετ» όπως τα αποκαλούν ή επίσημα τα «Webby Awards» ανακοινώθηκαν για 13η χρονιά από την Ακαδημία Ψηφιακών Τεχνών και Επιστημών. Aπό πολιτικά blogs μέχρι και διαφήμιση, ξεχώρισαν τα καλύτερα ανάμεσα σε 10.000 συμμετοχές από 60 χώρες.
Τα Webbies αποτελούν το πληρέστερο σημείο αναφοράς για όλους όσους ασχολούνται με το Internet και η επίσημη απονομή τους θα γίνει στις 8 Ιουνίου στη Νέα Υόρκη.
Σε κάθε μία από τις κατηγορίες απονέμονται δύο βραβεία: Το επίσημο βραβείο της κριτικής επιτροπής «Webby» και το βραβείο του κοινού «People’s Voice Award».
Εντυπωσιακό είναι το γεγονός ότι δεν υπάρχει κατηγορία e-commerce για καταστήματα που δραστηριοποιούνται μόνο στο Διαδίκτυο, αλλά και αισθητή η απουσία από τις συμμετοχές της κατηγορίας κοινωνικής δικτύωσης των Facebook και Twitter.
Στην κατηγορία Τύπος και Ειδησεογραφία νικητές αναδείχθηκαν:
Το νέο μοντέλο του «Κindle» παρουσιάζεται σήμερα στη Νέα Υόρκη, και ήδη έχει προσελκύσει την προσοχή και τις ελπίδες πολλών εκδοτικών συγκροτημάτων, τα οποία βλέπουν τις πωλήσεις των εντύπων τους να μειώνονται και αναζητούν κάποιο τεχνολογικό «φως στο τούνελ». Το ζητούμενο, εδώ και πολλά χρόνια, είναι μια πλατφόρμα ψηφιακής απεικόνισης που να ξεπερνά σε χρηστικότητα τον… Γουτεμβέργιο, δηλαδή το τυπωμένο χαρτί.
Οι «Νew Υork Τimes» συνόψισαν χθες τις ελπίδες της βιομηχανίας. «Οι καινούργιεςσυσκευές όπως το “Κindle 2”,με διαστάσεις οθόνης περίπου ίδιες με αυτέςμιας τυπικής κόλλας χαρτιού, μπορούν να παρουσιάζουνμεγάλο μέρος από το δημοσιογραφικό και διαφημιστικό περιεχόμενοτων παραδοσιακών περιοδικών. Ισως αποδειχτούνένας τρόπος για να πεισθούν οι αναγνώστες να πληρώνουν για αυτά τα περιοδικά-κάτι που ως τώρα δεν επετεύχθη μέσω του Ιnternet» έγραψε η εφημερίδα.
Ειδικά για τις εφημερίδες, η δυνατότητα της ηλεκτρονικής συνδρομής- με το περιεχόμενο της εφημερίδας να «κατεβάζεται» κάθε πρωί ψηφιακά στη συσκευή- είναι πολύ δελεαστική, και ίσως αποτελέσει τη «σανίδα σωτηρίας» πολλών προβληματικών σήμερα τίτλων. Σίγουρα, πάντως, το μεγαλύτερων διαστάσεων «Κindle» θα βρει θιασώτες και στην εκπαιδευτική αγορά, αφού δίνει τη δυνατότητα σε μαθητές και φοιτητές να μεταφέρουν και να χρησιμοποιούν εύκολα τεράστιες βιβλιοθήκες. Ιδίως στην υποαγορά των πανεπιστημιακών συγγραμμάτων και των τεχνικών εγχειριδίων, το νέο «reader» ίσως αλλάξει τις ισορροπίες. Γι΄ αυτό και η Αmazon θα προσφέρει δωρεάν χιλιάδες συσκευές σε σπουδαστές έξι αμερικανικών κολεγίων.
Πώς θα σας φαινόταν να πηγαίνατε πανεπιστήμιο με ένα κλικ; Το Manchester Metropolitan University θα ξεκινήσει από τον Σεπτέμβριο να προσφέρει μία ενότητα του πτυχίου στις “Κινηματογραφικές και Media σπουδές” μέσα από το Second Life. Όπως αναφέρει ο καθηγητής Paul Booth “όλες οι ασκήσεις θα είναι συνδυασμός δεξιοτήτων στον πραγματικό κόσμο με παραγωγή και διάθεση στο ψηφιακό κόσμο “.
Ομιλία του Ελευθέριου Βενιζέλου – Λονδίνο 1917. Από το αρχείο του Γιώργη και της Ηρώς Σγουράκη.
Στις 6 Μαΐου του 1919, ο πρωθυπουργός της Ελλάδος, Ελευθέριος Βενιζέλος, αποδέχεται τη πρόταση – εντολή του Συμβουλίου των Συμμάχων, του προέδρου ΗΠΑ, Ουίλσον, του πρωθυπουργού της Μ. Βρετανίας, Λόυδ Τζορτζ και του προέδρου της Γαλλικής Δημοκρατίας, Κλεμανσώ, για την αποστολή ελληνικών στρατευμάτων στη δυτική Μικρά Ασία, κυρίως στα παράλια της Σμύρνης, με σκοπό την τήρηση της τάξεως.
Οι «νέοι Φάκελοι» αναζητούν την απάντηση στο ερώτημα «ποιος φταίει για το 1922» και ανοίγουν για μια ακόμα φορά τον φάκελο της Μικρασιατικής Καταστροφής, με νέα ερωτήματα: Έπρεπε να πάει ο Ελευθέριος Βενιζέλος το 1919 στη Σμύρνη; Ποιος ήταν ο τελικός του στόχος; Είχε σχέδιο για την εκστρατεία στην Μικρά Ασία; Ιστορικοί και μάρτυρες της καταστροφής μιλούν για την μεγαλύτερη περιπέτεια του ελληνισμού του 20ου αιώνα.
Οι ερευνητές του Πανεπιστημίου της Ουάσινγκτον αξιοποιούν τις φωτογραφίες που ανεβάζουν οι χρήστες στις συλλογές τους για να κατασκευάσουν ένα τρισδιάστατο μοντέλο. Στη φωτογραφία η Αφροδίτη της Μήλου μετά την επεξεργασία 129 φωτογραφιών του Flickr.
Ήταν επόμενο η υπηρεσία Flickr να γίνει αντικείμενο έρευνας. Οι επιστήμονες του πανεπιστημίου Cornell, κατέβασαν και ανέλυσαν στατιστικά περίπου 33.393.835 φωτογραφίες από την δημοφιλή υπηρεσία Flickr. Η έρευνα παρουσιάστηκε στο διεθνές συνέδριο με την επωνυμία World Wide Web, στην Μαδρίτη.
Τα συμπεράσματα που εξήχθησαν ήταν εξίσου αξιοπρόσεκτα:
Η Ν. Υόρκη είναι η πιο φωτογραφημένη πόλη με πάνω από 12 εκατομμύρια φωτογραφίες.
Τα αξιοθέατα που κατείχαν τις 7 πρώτες θέσεις ήταν ο πύργος του Άιφελ, η πλατεία Trafalgar, η Tate Modern Gallery, το Big Ben, ο ναός του Notre Dame, το London Eye και το Empire State Building.
Οι 10 πιο φωτογραφημένες πόλεις ήταν η Ν. Υόρκη, το Σαν Φρανσίσκο, το Παρίσι, το Λος Άντζελες, το Σικάγο, η Ουάσιγκτον, το Σιάτλ, η Ρώμη και το Άμστερνταμ.
Ο David Crandall που ηγείτο της έρευνας, δήλωσε ότι “είναι σημαντικό να θυμόμαστε ότι τα δεδομένα του Flickr δεν είναι αντιπροσωπευτικά για όλο τον κόσμο. Το Flickr είναι περισσότερο δημοφιλές στην Βόρειο Αμερική και την Δυτική Ευρώπη και έτσι το πιθανότερο είναι τα αξιοθέατα πέραν των περιοχών αυτών να μην προβάλλονται αναλογικά”.
Oι ευρωπαίοι γονείς με φωτεινή εξαίρεση τους Σουηδούς γνωρίζουν ότι το ξύλο… δεν βγήκε από τον Παράδεισο, το χρησιμοποιούν ωστόσο ευρέως ως μέσο σωφρονισμού των παιδιών τους. Τα στοιχεία που δημοσιοποιεί ο Συνήγορος του Πολίτη, με αφορμή τη σημερινή παρουσίαση της πανευρωπαϊκής εκστρατείας του Συμβουλίου της Ευρώπης κατά της σωματικής τιμωρίας των παιδιών, καταδεικνύουν ότι τόσο οι έλληνες γονείς όσο και οι υπόλοιποι Ευρωπαίοι καταφεύγουν συχνά στο πλέον παρωχημένο εργαλείο διαπαιδαγώγησης. Σχετικά πρόσφατη έρευνα του Ινστιτούτου Υγείας του Παιδιού σε νησιά του Βορειοανατολικού Αιγαίου αποκαλύπτει ότι οι μισοί από τους γονείς που ερωτήθηκαν (53%) παραδέχονται τη χρήση βίας στα παιδιά- ποσοστό που ανερχόταν στο 65,5% το 1997.Δεν χωρεί αμφιβολία πάντως ότι τα παιδιά όλου του κόσμου θα ήθελαν να ζουν στη Σουηδία: δικαιώνοντας τον τίτλο της πρώτης χώρας που απαγόρευσε διά νόμου τη σωματική τιμωρία των ανηλίκων, το 1979, η Σουηδία απορρίπτει σήμερα το συγκεκριμένο μέσο πειθαρχίας σε ποσοστό 90%.
Παρά τον προηγμένο χαρακτήρα τους ως χωρών, η Βρετανία και η Γαλλία εμφανίζουν μεσαιωνική εικόνα ως προς το «ξύλο». Το 96% των παιδιών στη Γαλλία έχει εμπειρία κάποιας μορφής σωματικής τιμωρίας, ενώ στη Γηραιά Αλβιώνα στατιστικές της δεκαετίας του ΄90 δείχνουν ότι το 38% των μωρών κάτω του ενός έτους δεχόταν «ξύλο» περισσότερο από μία φορά την εβδομάδα!
Την ίδια στιγμή, στο Βέλγιο η βία στα παιδιά χαίρει τέτοιας αποδοχής ώστε σε ποσοστό 17% οι γονείς δεν διστάζουν να δηλώσουν ότι μπορούν να χτυπούν τα παιδιά τους κατά το δοκούν, χωρίς καμία ειδική αιτιολογία.
Χρησιμοποιούμε cookies για να σας προσφέρουμε την καλύτερη δυνατή εμπειρία στη σελίδα μας. Εάν συνεχίσετε να χρησιμοποιείτε τη σελίδα, θα υποθέσουμε πως είστε ικανοποιημένοι με αυτό.ΕντάξειΔιαβάστε περισσότεραΜη αποδοχή