Αρχείο για 25 Μαΐου, 2009

roulis.jpgΕφτιαξαν τον δικό τους… «Wall-e» και κατέκτησαν την 1η θέση! Πέντε μαθήτριες του Ράλλειου Πειραματικού Γυμνασίου Θηλέων Πειραιά, με την αρωγή των καθηγητών τους, κατάφεραν να δημιουργήσουν με τα πασίγνωστα Lego ένα ικανό ρομποτάκι και να διακριθούν στον 1ο Πανελλήνιο Μαθητικό Διαγωνισμό Ρομποτικής, που έγινε στην Τεχνόπολη στο Γκάζι στις αρχές Μαΐου.

Μπορεί ο… Ρούλης τους, όπως τον αποκαλούν, να υστερούσε σε εμφάνιση και να μην ήταν τελικά τόσο εντυπωσιακός όσο οι αντίπαλοί του, ωστόσο, όπως αποδείχθηκε, η επιστήμη της τεχνολογίας δεν επιβραβεύεται από την πολυπλοκότητα αλλά από τη λειτουργικότητα.

Οι πέντε μαθήτριες-νικήτριες, η Κωνσταντίνα Αντιμαχίτη από την Γ’ τάξη Γυμνασίου και οι Διάνα Βουτυράκου, Τζώρτζια Κουβουτσάκη, Καλλιόπη Τσαρνά, Ιριδα Κάραλη από τη Β’, με προπονητές τους καθηγητές Αγνή Παχούλη (Πληροφορική) και Γιάννη Τούρλο (Τεχνολογία) λάμπουν από χαρά.

ENET

Comments 0 σχόλια »

argyr.jpgΚορυφαίος μελετητής της ελληνικής λογοτεχνίας, ο ακαταπόνητος Αλέξανδρος Αργυρίου πέθανε στα 88 του χρόνια αφήνοντας πίσω του μοναδικό έργο.
Η λογοτεχνία ήταν γι΄ αυτόν ιστορικό γεγονός. Πάνω της, έλεγε, εκφράζονται οι μεγάλες ρήξεις με την κρατούσα νοοτροπία, αλλά και ο αγώνας να διαμορφωθούν συνειδήσεις… Αυτήν του την άποψη, ο Αλέξανδρος Αργυρίου την αποτύπωσε ολοκληρωμένη στην οκτάτομη «Ιστορία της Ελληνικής Λογοτεχνίας» (Καστανιώτης), έργο-σταθμό που ολοκλήρωσε πρόπερσι στα 86 του και είναι το «απόλυτο» εργαλείο για τη λογοτεχνία μας από την εμφάνιση του φαινομένου του δημοτικισμού μέχρι τις μέρες μας. Και πάλι όμως δεν έλεγε να ξεκουραστεί. Ετοίμαζε έναν κριτικό απολογισμό της νεοελληνικής λογοτεχνίας και παράλληλα τα Απομνημονεύματά του όταν μια πνευμονία τον έστειλε στο νοσοκομείο, όπου πέθανε το απόγευμα της Παρασκευής.

TA NEA

Comments 0 σχόλια »

pl-theatrou.jpgΟ Φώτης Γεωργελές για την απαράδεκτη κατάσταση του ιστορικού κέντρου:

Είναι πάνω από ένα χρόνο τώρα που στις εφηµερίδες, στα «ψιλά», διαβάζουµε τους αρµόδιους να καταγγέλλουν ότι οι προϋπολογισµοί για την ψυχική υγεία µειώνονται, για την απεξάρτηση µειώνονται, ότι όλη η προσπάθεια 20 ετών να γίνουµε πολιτισµένη χώρα κατεδαφίζεται συστηµατικά, ότι η κοινωνική πολιτική καταρρέει. Δεν δίνουµε σηµασία, δεν µας αφορά. Καθώς σιγά-σιγά βλέπουµε τους δρόµους µας να αλλάζουν, την πόλη µας να αγριεύει, θ’ αρχίσουµε να καταλαβαίνουµε την αιτία.

 

Αυτό είναι το πρόβληµα της πολιτικής. Όταν είναι σωστή, δεν είναι θεαµατική. Δεν είναι µεγαλεπήβολη. Δεν κάνει ωραίο θέαµα στην τηλεόραση, είναι το αντίθετο του λαϊκισµού. Δεν «φυλάει Θερµοπύλας», δεν δίνει µάχες για τη σωτηρία του έθνους και της ορθοδοξίας, για την καθαρότητα της φυλής, δεν προτάσσει τα στήθη στην «παγκοσµιοποίηση», δεν υπόσχεται «έναν άλλο κόσµο εφικτό», που κανείς δεν ξέρει τι σηµαίνει και όταν σηµαίνει, συνήθως σηµαίνει κόλαση.

 

Η πολιτική είναι απλή και συγχρόνως δύσκολη, επίπονη. Είναι αντιφάσεις, συγκρούσεις και επιλογές. Μικρές κινήσεις, σωστές επιλογές, όσο πιο σωστές τόσο λιγότερο τις αντιλαµβανόµαστε. Κι όµως αυτές οι µικρές µεταρρυθµίσεις αλλάζουν τα πράγµατα. Το καταλαβαίνουµε µόνο όταν χαθούν.

AthensVoice

Comments 0 σχόλια »

books.jpgΟι Εκδόσεις Καστανιώτη, με τη σύμφωνη γνώμη οκτώ συγγραφέων τους, παραχώρησαν δωρεάν ισάριθμα βιβλία τους- όχι τα πιο πρόσφατα- προκειμένου το πρώτο e-book που διατίθεται στην ελληνική αγορά- σύντομα θα ακολουθήσουν κι άλλα- να μπορεί να διαθέτει περιεχόμενο προς ανάγνωση. Τα βιβλία αυτά θα διατίθενται δωρεάν και από την ιστοσελίδα του εκδοτικού οίκου, σε μορφή συμβατή με όλες τις συσκευές ανάγνωσης, αλλά και με τα κινητά τηλέφωνα τύπου smart phone, iΡod Τouch και iΡhone.

Τα βιβλία που θα περιέχονται στη συσκευή είναι: «Έρως μετ΄ εμποδίων» (Ντόρα Γιαννακοπούλου), «Νέρων. Εγώ ένας θεός» (Στέφανος Δάνδολος), «Εργαζόμενο αγόρι» (Λένα Διβάνη), «Το Μπουντουάρ του Ναδίρ» (Ιωάννα Μπουραζοπούλου), «Οι Εννέα Καίσαρες» (Βασίλης Παπαθεοδώρου), «Οδός Θησέως» (Αλέξης Σταμάτης), «Έρως, Θέρος, Πόλεμος» (Ευγενία Φακίνου), «Ψυχ» (Λένος Χρηστίδης).

Comments 0 σχόλια »

addict_varvel.gifΤι λέγεται εξάρτηση;Εξάρτηση από το διαδίκτυο λέγεται η κατάσταση στη οποία ο χρήστης εμφανίζει τα εξής χαρακτηριστικά: :

Χαμηλή αυτοπεποίθηση, ψυχαναγκαστική διάθεση, ψυχολογική αναστολή, σιωπή, απόσυρση στον εαυτό του, σύγκρουση με το περιβάλλον του λόγω της χρήσης (καθηγητές, γονείς, φίλοι), χαμηλή επίδοση στις σπουδές του και υποτροπή. Η εξάρτηση από το διαδίκτυο διαπιστώνεται ,όταν ο χρήστης απαντήσει θετικά στις πέντε από τις οκτώ διαγνωστικές ερωτήσεις της YOUNG

Τα διαγνωστικά κριτήρια της Young για την εξάρτηση από το Διαδίκτυο.

1. Αισθάνεσαι απορροφημένος στο INTERNET (σκέψου μια προηγουμένη ή μια μελλοντική περίοδο σύνδεσης στο INTERNET);

2. Αισθάνεσαι την ανάγκη να χρησιμοποιείς το INTERNET για, διαρκώς αυξανόμενα, χρονικά διαστήματα για να επιτύχεις την ικανοποίησή σου;

3. Έκανες, επανειλημμένα, προσπάθειες, που δεν ήταν επιτυχημένες, για να ελέγξεις ή να περιορίσεις ή να σταματήσεις ολοκληρωτικά τη χρήση του INTERNET;

4. Αισθάνεσαι ανήσυχος, βαρύθυμος, μελαγχολικός και ευέξαπτος όταν προσπαθείς να περιορίσεις ή να σταματήσεις ολοκληρωτικά το INTERNET;

5. Όταν είσαι συνδεδεμένος με το INTERNET, παραμένεις συνδεδεμένος για περισσότερο χρόνο από όσο σκόπευες αρχικά;

6. Έχεις χάσει ή κινδύνευσες να χάσες μια σημαντική σχέση, μια σημαντική εργασία, μια εκπαιδευτική ευκαιρία ή μια ευκαιρία καριέρας, επειδή είσαι χρήστης του INTERNET;

7. Είπες ποτέ ψέματα σε μέλη της οικογενείας σου, στο γιατρό σου ή στον ψυχολόγο σου, για να κρύψεις την έκταση της χρήσης, από σένα, των εφαρμογών του INTERNET;
8. Χρησιμοποιείς το INTERNET,σαν ένα τρόπο απόδρασης από τα προβλήματα ή ανακούφησηςτης πολύ κακής σου διάθεσης:;(π.χ αισθήματα έλλειψης βοήθειας,ενοχής,ανυπομονησίας,μελαγχολίας) ;

Προφίλ του εξαρτημένου χρήστη;

Άτομο με χαμηλή αυτοπεποίθηση,συνήθως χωρίς σχέσεις με το άλλο φύλο,χωρίς πολλές κοινωνικές σχέσεις, που επιδιώκει τον εντυπωσιασμό από τη χρήση του INTERNET, θιασώτη της θεωρίας ότι η ζωή είναι πεδίο για διαρκή απόλαυση, εύκολα ψευδόμενο για να αποκρύψει τη χρήση ου INTERNET, απογοητευμένο από τη ζωή, με παράπλευρες εξαρτήσεις,όπως ο αλκοολισμός, το κάπνισμα και οι ναρκωτικές ουσίες.

ΠΑΘΟΛΟΓΙΚΗ ΧΡΗΣΗ ΤΟΥ INTERNET

Οι παθολογικές καταστάσεις στις οποίες μπορεί να εμπλακεί ένας χρήστης του INTERNET είναι¨

1. CYBERBULLYING(ΕΚΦΟΒΙΣΜΟΣ ΚΑΠΟΙΟΥ ΧΡΗΣΤΗ ΑΠΟ ΑΛΛΟΝ ΜΕΣΩ ΤΟΥ ΙΝTERNET

2. CYBERSEX (ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΣΕ ΠΡΑΞΕΙΣ ΦΑΝΤΑΣΤΙΚΟΥ ΕΡΩΤΑ ΜΕ ΤΟ ΙΔΙΟ Η ΑΛΛΟ ΦΥΛΟ ΜΕΣΩ ΤΟΥ INTERNET

3. CYBERPORN (ΔΙΑΚΙΝΗΣΗ ΠΟΡΝΟΓΡΑΦΙΚΩΝ ΦΙΛΜΚΑΙ VIDEO ΜΕΣΩ INTERNET

4. CYBER SUICIDE(ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΑΥΤΟΚΤΟΝΙΚΩΝ ΤΑΣΕΩΝ ΜΕΤΑ ΑΠΟ ΠΑΡΟΡΜΗΣΗ ΑΛΛΩΝ ΧΡΗΣΤΩΝ ΜΕΣΩ ΤΟΥ INTERNET.ΣΕ ΑΚΡΑΙΕΣ ΚΑΤΑΣΤΑΣΕΙΣ ΠΡΑΓΜΑΤΟΠΟΙΗΣΗ ΑΥΤΟΚΤΟΝΙΩΝ ΣΑΝ(ΔΩΡΟ)ΣΤΗ ΑΟΡΑΤΗ ΚΟΙΝΩΝΙΑ ΤΟΥ INTERNET

5. CYBERTERROR(ΣΥΜΒΟΥΛΕΣ ΜΕΣΩ INTERNET ΣΤΗ ΠΡΑΓΜΑΤΟΠΟΙΗΣΗ ΜΗ ΝΟΜΙΜΩΝ ΕΝΕΡΓΕΙΩΝ)

6. ΥΠΕΡΒΟΛΙΚΗ ΧΡΗΣΗ ΤΟΥ INTERNET ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΥΠΑΛΛΗΛΟΥς ΕΤΑΙΡΕΙΩΝ ΣΤΟΝ ΕΡΓΑΣΙΑΚΟ ΧΩΡΟ.

(GRIFFITHS,M.” TECHNOLOGICAL ADDICTIONS : CLINICAL PSYCHOLOGY FORUM 76,1995.14-19.

Το Βήμα

Comments 0 σχόλια »

junkie1.jpgΤο 13% των ελλήνων φοιτητών είναι εξαρτημένοι από το Ιντερνετ, δηλαδή το χρησιμοποιούν 24 ώρες την εβδομάδα, όπως προκύπτει από έρευνα του ΤΕΙ Αθήνας που έδωσε σήμερα στη δημοσιότητα. Η έρευνα είναι η πρώτη που έχει γίνει στην Ελλάδα και αφορά την εξάρτηση από το Ιnternet των φοιτητών Ανώτατων Εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων και  διεξήχθη από τον Ιούλιο του 2008 μέχρι τον Δεκέμβριο του 2008.

Όπως σημειώνουν οι ερευνητές, η έρευνα διεξήχθη από τον Ιούλιο του 2008 μέχρι τον Δεκέμβριο του 2008. Το δείγμα ήταν τυχαίο και το μέγεθός του ήταν 1207 φοιτητές των 5 Σχολών του ΤΕΙ Αθήνας,του Οικονομικού Πανεπιστημίου, του Γεωπονικού Πανεπιστημίου και του Πανεπιστημίου Αθηνών. Η ηλικία των φοιτητών ήταν 18-28 χρονών. Οι 585 εξ’ αυτών ήταν άντρες και οι 622 ήταν γυναίκες. Η μέση ηλικία των φοιτητών είναι 21 χρονών με τυπική απόκλιση 0,2 χρόνια.

Η δειγματοληψία ήταν τυχαία διαστρωματική με συμπλήρωση ερωτηματολογίων από 72 ερωτήσεις το καθένα. Το δείγμα ήταν απότις 5 σχολές του ΤΕΙ Αθήνας (Σχολή Διοίκησης Οικονομίας, Σχολή Τεχνολογικών Εφαρμογών,Σχολή Γραφικών Τεχνών και Καλλιτεχνικών Σπουδών, Σχολή Τεχνολογίας Τροφίμων, Σχολή Επιστημών Υγείας,),Γεωπονικό Πανεπιστήμιο, Οικονομικό Πανεπιστήμιο και Εθνικό Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών

Τα συμπεράσματα της έρευνας όπως παρουσιάσθηκαν σήμερα, είναι τα εξής:

  • 13% είναι εξαρτημένοι στο Internet, σύμφωνα με τα κριτήρια της Young (ικανοποιούν 5 τουλάχιστον κριτήρια Young)
  • 21% είναι οι προεξαρτημένοι (ικανοποιούν 3-4 κριτήρια τηςYoung)
  • Μεταξύ των εξαρτημένων στο Internet, οι άντρες είναι περισσότεροι από τις γυναίκες (63% άνδρες – 37% γυναίκες).
  • Οι εξαρτημένοι στο Internet χρησιμοποιούν το Internet 24 ώρες την εβδομάδα κατά μέσο όρο. Δηλαδή μια ολόκληρη ημέρα. Οι φοιτητές που σπουδάζουν γνωστικά αντικείμεναπου προϋποθέτουν μεγαλύτερη ενασχόληση με τον Ηλεκτρονικό Υπολογιστή,όπως οι φοιτητές Πληροφορικής παρουσιάζουν διπλάσιο ποσοστό, εξάρτησης από το INTERNET (16%), από φοιτητές πού δεν είναι εξοικειωμένοι, λόγω γνωστικού αντικειμένου,με τον Ηλεκτρονικό Υπολογιστή,όπως οι φοιτητές της Σχολής Διοίκησης Επιχειρήσεων(8%)
  • Το 50% των εξαρτημένων στο Internet βρίσκεται μεταξύ 18-20 ετών. Αυτό εξηγείται διότι οι εξαρτημένοι από το Διαδίκτυο χρήστες νιώθουν εγκαταλειμμένοι απ’ όλους, απογοήτευση και μοναξιά περισσότερο απ’ ότι οι μη εξαρτημένοι. Δεν νιώθουν κοινωνική υποστήριξη. Φαίνεται πιθανό ότι η χρήση του Διαδικτύου γίνεται προβληματική σε μια περίοδο που ο φοιτητής είναι ακάλυπτος από κοινωνική υποστήριξη, τόσο αναπτυξιακά όσο και μαθησιακά, και στρέφεται στο Διαδίκτυο για κοινωνική υποστήριξη. Η ερμηνεία αυτή υποστηρίζεται από το γεγονός ότι το ποσοστό των εξαρτημένων από το Διαδίκτυο είναι μεγαλύτερο στην ηλικία 18-20, η οποία είναι ηλικία στην οποία έχει γίνει η είσοδος στο Πανεπιστήμιο. Στην ηλικία 18-20 βρίσκονται περισσότεροι εξαρτημένοι απ’ ότι μη-εξαρτημένοι από το Διαδίκτυο.
  • Οι εξαρτημένοι στο Internet χρησιμοποιούν πολύ περισσότερο από τους μη εξαρτημένους το CHAT και τα παιχνίδια στο Internet.
  • To 27% των εξαρτημένων στο Internet χρησιμοποιούν το CHAT για πάνω από 5 ώρες καθημερινά.
  • Το 53% των εξαρτημένων στο Internet έχει χαμηλή ακαδημαϊκή επίδοση (μέχρι 6,5 ,σε κλίμακα από 1 μέχρι 10).
  • Tο 47% των εξαρτημένων στο Internet νιώθουν μονοικαι απροστάτευτοι σε σύγκριση με το 10,5% των μη εξαρτημένων.
  • Παρατηρούμε ότι το 29 %των εξαρτημένων στο Internet παίρνει ναρκωτικές ουσίες τουλάχιστον μια φορά την ημέρα.
  • To 20% των εξαρτημένων στο Internet καταναλώνει πάνω από 5 κανονικά ποτήρια οινοπνευματωδών ποτών την ημέρα.

To BHMA

Comments 0 σχόλια »

shut_down.jpgΟ επικεφαλής της πιο δημοφιλούς στον κόσμο μηχανής αναζήτησης συμβούλευσε τους φοιτητές να μην «κολλάνε» στον ψηφιακό κόσμο, να κλείσουν για μεγάλο χρονικό διάστημα τους ηλεκτρονικούς υπολογιστές τους και να κάνουν πραγματικές ανθρώπινες διασυνδέσεις και όχι μέσω Ίντερνετ.

Η μάλλον απρόσμενη προτροπή έγινε από τον πρόεδρο και διευθύνοντα σύμβουλο Έρικ Σμιτ, σε ομιλία του σε χιλιάδες πτυχιούχους του πανεπιστημίου της Πενσιλβάνια, σύμφωνα με τα ξένα πρακτορεία. Όπως είπε στους φοιτητές, αν θέλουν να καταλάβουν τι πραγματικά είναι σημαντικό γι’ αυτούς, πρέπει να…γίνουν «αναλογικοί», αντί για «ψηφιακοί».

«Κλείστε τον κομπιούτερ σας και το κινητό τηλέφωνό σας, αν πρόκειται πραγματικά να ανακαλύψετε τι είναι αληθινά ανθρώπινο γύρω μας. Τίποτε δεν είναι καλύτερο από το να κρατάτε το χέρι του εγγονού σας, καθώς κάνει τα πρώτα του βήματα», είπε χαρακτηριστικά ο Σμιτ, που έχει διδακτορικό από το πανεπιστήμιο της Καλιφόρνιας-Μπέρκλεϊ.

Μεταξύ άλλων, αναφερόμενος στο μέλλον, κάλεσε τους φοιτητές να είναι ευέλικτοι στη ζωή τους και να μη διστάζουν να κάνουν λάθη και να μαθαίνουν από αυτά. Συγκρίνοντας τη δική του γενιά με τη νέα «γενιά του Google και του Facebook», είπε ότι στο παρελθόν οι άνθρωποι περνούσαν τον χρόνο τους προσπαθώντας να κρύψουν τις πιο ενοχλητικές τους στιγμές, ενώ σήμερα οι νέοι καταγράφουν και δημοσιοποιούν τα πάντα στο διαδίκτυο (στο YouTube, σε blogs κλπ).

Ελευθεροτυπία

Comments 0 σχόλια »

H εισήγηση του Παντελή Μπουκάλα στο συνέδριο με θέμα «Η ποίηση σήμερα» δημοσιεύτηκε στην Καθημερινή:

Αν υποθέσουμε πως η Ποίηση, που έχει δώσει φωνή σε αναρίθμητους πιστούς της, έπαιρνε η ίδια φωνή, ίσως να σιγοτραγουδούσε ένα θραύσμα από την «Πρέβεζα» του Κώστα Καρυωτάκη, το «”Υπάρχω;” λες, κι ύστερα: ”δεν υπάρχεις”». Μετά το ρήμα «υπάρχω» όμως δεν θα έβαζε ερωτηματικό όπως ο ποιητής, δεν θα αναρωτιόταν δηλαδή. Θα απέφευγε τα σημεία στίξης ή το πολύ να έθετε το θαυμαστικό της ενθουσιώδους κατάφασης (περίπου όπως τραγουδιέται συνήθως ο στίχος), για να προχωρήσει αμέσως έπειτα στην αναίρεση, στην άρνηση: «δεν υπάρχεις». Χωρίς να έχω την παραμικρή πρόθεση να πέσω στην πατροπαράδοτη γκρίνια που συνήθως αφορμάται από την αφοριστική διαπίστωση του Χέλντερλιν, «Κι οι ποιητές τι χρειάζουνται σ’ ένα μικρόψυχο καιρό», μια γκρίνια που μάλλον εύκολα γυρνάει σε ναρκισσισμό, θα ήθελα να πω ότι η εντύπωσή μου είναι πως η ποίηση, όσον αφορά την υποδοχή της από τα ΜΜΕ υπάρχει και δεν υπάρχει. Εκκρεμεί ανάμεσα στο ον και το μη ον. Είναι ταυτόχρονα θεατή και αθέατη. Δημοσιεύεται δηλαδή αλλά δεν διαβάζεται, ή δεν διαβάζεται και δεν συζητείται όσο θα επιθυμούσαν οι δημιουργοί της. Εκτίθεται δημοσίως αλλά δεν είναι πολλά τα μάτια που στρέφονται πάνω της, κι όσα στρέφονται δεν μπαίνουν πάντοτε στον κόπο της δεύτερης ανάγνωσης, ή και της τρίτης, δίχως τις οποίες η ποίηση μένει αλειτούργητη.

Διαβάστε τη συνέχεια

Comments 0 σχόλια »

amalia.jpgΣτις 25 Μαΐου του 2007 η Αμαλία έφυγε από τη ζωή. Δεν μπορούμε να ξεχάσουμε την περίπτωση της 30χρονης φιλολόγου Αμαλίας Καλυβινού, που εξιστόρησε στο ιστολόγιό της την τραγική περιπέτειά της με τον καρκίνο, τον οποίο οι γιατροί καθυστέρησαν 17 χρόνια να διαγνώσουν. Οι δημοσιεύσεις της  συγκλόνιζαν το πανελλήνιο. Μέχρι εκείνη τη στιγμή τής έλεγαν ότι πρόκειται απλώς για ιδιοπάθεια, ένας χρόνιος πόνος που δεν μπορούσε να εξηγηθεί.

Η κραυγή της εξακολουθεί να αντιλαλεί στο διαδίκτυο: “Οι γιατροί είναι ανεύθυνοι,ανίκανοι και άρπαγες στη συντριπτική τους πλειοψηφία.Η μόνη τους έννοια είναι η “κονόμα”.Οι φαρμακευτικές κάνουν κουμάντο,η δικαιοσύνη τους αφήνει ατιμώρητους και ανθρώπινες ευτυχίες εξακολουθούν να χάνονται ΑΔΙΚΑ”

http://fakellaki.blogspot.com/

Comments 0 σχόλια »

Αλλαγή μεγέθους γραμματοσειράς
Αντίθεση
Μετάβαση σε γραμμή εργαλείων