Αρχείο για Δεκέμβριος, 2012

Comments 0 σχόλια »

Comments 0 σχόλια »

Comments 0 σχόλια »

Comments 0 σχόλια »

Comments 0 σχόλια »

Comments 0 σχόλια »

Comments 0 σχόλια »

Comments 0 σχόλια »

 Εκπληκτικές νυχτερινές εικόνες της Γης από το Διάστημα έδωσε στη δημοσιότητα η NASA. Οι λήψεις είναι οι λεπτομερέστερες που έχουμε δει ποτέ και έγιναν από τον δορυφόρο Suomi με έναν αισθητήρα υπέρυθρων εξαιρετικά υψηλής ανάλυσης.

Ο VIIRS (Visible Infrared Imaging Radiometer Suite) λειτουργεί με μια «ζώνη ημέρας-νύχτας» η οποία του επιτρέπει να ανιχνεύει το φυσικό και το ανθρωπογενές φως με πρωτοφανή ανάλυση και ευκρίνεια.

Όπως μπορείτε να δείτε στο βίντεο, μπορεί να συλλάβει οτιδήποτε φωτίζεται στη σκοτεινή Γη: τη νυχτερινή λάμψη της ατμόσφαιρας και του σέλαος, την αντανάκλαση του φεγγαρόφωτου και των άστρων στα σύννεφα, στα νερά και στους πάγους, τις πυρκαγιές στα δάση, τα φώτα των μεγάλων πόλεων και αυτοκινητοδρόμων αλλά και ενός μοναχικού πλοίου στη θάλασσα.

Ο αισθητήρας έχει έξι φορές καλύτερη χωρική ανάλυση και 250 φορές καλύτερη ανάλυση των επιπέδων φωτός από όλα τα υπάρχοντα όργανα. Οι εικόνες παρουσιάστηκαν στο 45ο συνέδριο της Αμερικανικής Γεωφυσικής Ένωσης (AGU) στο Σαν Φρανσίσκο.

via

Comments 0 σχόλια »

Κι ενώ μερικοί αρέσκονται να πιστεύουν ότι έχουν κατακτήσει την πεμπτουσία της καινοτομίας με τα κακομοιριασμένα τους powerpoint κάποιοι σχεδιάζουν διαδραστικά μαθήματα και μας καλούν να τα “πειράξουμε”.

Πειράξτε τα λοιπόν http://ed.ted.com/lessons/a-glimpse-of-teenage-life-in-ancient-rome-ray-laurence

Comments 0 σχόλια »

Στο πλαίσιο των εμφανίσεων του Akram Khan στη Στέγη Γραμμάτων & Τεχνών, το Σάββατο 8/12  θα προβληθεί η ταινία The Akram Tree, η οποία παρουσιάζει την ζωή και το έργο του Βρετανού χορογράφου και χορευτή.

Σκηνοθέτες: Francesco Cabras και Alberto Molinari
Παραγωγοί: ADACH/Rola Shamas/Toufic Traboulsi for Independent Productions
Διάρκεια: 81 λεπτά

Comments 0 σχόλια »

 Παγκόσμιος Μαραθώνιος Γραμμάτων 2012

Από τώρα και μέχρι τις 16 Δεκεμβρίου, ζητάμε να αφιερώσεις λίγο χρόνο και να στείλεις ένα μήνυμα συμπαράστασης ή να υπογράψεις μια από τις εκκλήσεις μας στις αρχές, για μία ή περισσότερες υποθέσεις του Παγκοσμίου Μαραθωνίου 2012. Ανακάλυψε τις προσωπικές ιστορίες τους στο site μας: www.amnesty.org.gr/letter-writing-marathon-2012

Ένα απλό μήνυμα προσφέρει ελπίδα και κουράγιο σε όσους υφίστανται παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων, ενώ η υπογραφή σου καθιστά δυσκολότερο για τις κυβερνήσεις και τις αρχές να αγνοήσουν τις εκκλήσεις μας.

Το γράμμα ή η υπογραφή σου μπορεί να κάνει τη διαφορά.

Comments 0 σχόλια »

You ain’t seen nothing yet

Το «Διαδίκτυο των Πραγμάτων» είναι μια μελλοντική κατάσταση, κατά την οποία καθημερινά αντικείμενα – όπως κινητά τηλέφωνα, αυτοκίνητα, οικιακές συσκευές, ρούχα, ακόμη και τρόφιμα – θα συνδέονται ασύρματα στο διαδίκτυο μέσω έξυπνων μικροκυκλωμάτων και θα μπορούν να συλλέγουν και να ανταλλάσσουν δεδομένα.

Σήμερα, ο μέσος άνθρωπος διαθέτει τουλάχιστον 2 αντικείμενα που συνδέονται με το διαδίκτυο· έως το 2015, ο αριθμός αυτός αναμένεται να αυξηθεί σε 7, με 25 δισεκατομμύρια συσκευές συνδεμένες ασύρματα παγκοσμίως. Έως το 2020, ο αριθμός αυτός μπορεί να διπλασιαστεί, φτάνοντας τα 50 δισεκατομμύρια. Αυτό σημαίνει μια πιθανή μελλοντική κατάσταση όπου θα συνδέονται πολλά καθημερινά πράγματα.

Comments 0 σχόλια »

Μπορούν οι (όχι και τόσο) νέες τεχνολογίες να επαναπροσδιορίσουν τον τρόπο που μαθαίνουμε;

www.ericsson.com/networkedsociety

Comments 0 σχόλια »

Μια διαφήμιση της UNICEF για την παιδική κακοποίηση, που κέρδισε το αργυρό βραβείο στην κατηγορία Τηλεόραση / Κινηματογράφος των βραβείων «Clio» ως υποψήφια στις πιο δημιουργικές διαφημίσεις την χρονιάς.

Comments 0 σχόλια »

[dailymotion xttwkp_black-box-trailer_shortfilms]
Ο Γεράσιμος Ρήγας, διακεκριμένος σκηνοθέτης που άφησε το αποτύπωμά του στο νέο ελληνικό σινεμά το 2008, με την ταινία «Πάρβας, Αγονη Γραμμή», ξεχώρισε και πάλι πέρσι, με το ντοκιμαντέρ «100 (Αλεξάνδρας 173, Αθήνα)».

Φέτος, ο Ρήγας αγγίζει ένα διαφορετικό πεδίο ενδιαφέροντος, με την ίδια πρόθεση εμβάθυνσης και τον ίδιο ρεαλισμό: τον κόσμο του χορού.

Δεν είναι η πρώτη φορά που ο σκηνοθέτης επισκέπτεται αυτό το ιδιότυπο σύμπαν. Το 2005, όταν γύρισε στην Ελλάδα από τις σπουδές του στο Πανεπιστήμιο Μπέρκλεϊ και τη συνεργασία του με τον Ρομπ Νίλσον, σκηνοθέτησε τις «Συνήθειες», την πρώτη μεγάλου μήκους ταινία του, μια ματιά σε ύφος σινεμά-ντιρέκτ στο χορό και τους ανθρώπους του.

Η νέα ταινία του Γεράσιμου Ρήγα λέγεται «Black Box», έχει ως επίκεντρο τον χορό, αλλά στην πραγματικότητα είναι μια ταινία για τις ανθρώπινες σχέσεις, για την αγάπη, τον πόνο της απώλειας, τον παραλογισμό της εξουσίας, την αγωνία του θανάτου.

Στο «Black Box», ο θεατής θα παρακολουθήσει τους χορευτές να μιλάνε, να τραγουδούν, να ερωτεύονται, να λυπούνται.

Κινηματογραφημένη με αμεσότητα η ταινία αποφεύγει την αφήγηση και αφήνει τον πρωταγωνιστικό ρόλο στο σώμα.Η ταινία ολοκληρώνεται με την παράσταση των σπουδαστών στην αίθουσα Black Box της Κρατικής Σχολής Χορού, όπου παρουσιάζονται οι χορογραφίες «Appalachian Spring» της Μάρθα Γκρέιαμ, «Old Man’s Dream» του Τόνο Λάκι, «White Noise» του Κωσταντίνου Ρήγου, «Μαρία» του Αλέξη Φουσέκη, «Folly» της Χριστίνας Γουζέλη και του Πολ Μπλάκμαν και «A Hard Day’s Night» του Αρη Παπαδόπουλου.

Το «Black Box», σε παραγωγή και σκηνοθεσία του Γεράσιμου Ρήγα και μοντάζ του Χρόνη Θεοχάρη, αναμένεται να προβληθεί στους κινηματογράφους της Αθήνας το χειμώνα του 2013.

Comments 0 σχόλια »

Βοηθήστε να ανοίξουν τα σχολεία στο Πακιστάν. Διαδώστε τη διεύθυνση: http://portal.sliderocket.com/BBVXH/Hoshyar-Foundation

Comments 0 σχόλια »

Αντάμωσα δύο καθηγητές μου το Θανάση Χατζηλάκο και το Δημήτρη Γκούσκο. Έκλεψαν και οι δύο την παράσταση στην ηµερίδα µε τίτλο “Εκπαίδευση και Δηµοκρατία” με δύο προβοκατόρικες εισηγήσεις. Κρίμα αλήθεια που ο κ. Μπαμπινιώτης επέμεινε στο θέμα του χρόνου και δεν άφησε να ολοκληρωθεί η τελευταία εισήγηση.

Βρήκα και μία φίλη που περνάει δύσκολα, επειδή αγωνίζεται για την αλλαγή κι επιμένει να καινοτομεί σε δύσκολους καιρούς. Ο Χατζηλάκος μας θύμισε μια διαφάνεια από παρουσίαση των 90’s, όπου έγραφε ότι χρειάζονται δυο γενιές για να αρχίσει κάτι να αλλάζει.

Κοντεύουμε άραγε να περάσει η μία από τις δύο γενιές;

Το παλεύω μόνο 12 χρόνια. Κάπου στο 2000 επιβιβάστηκα στη σχεδία της Οδύσσειας, κάπου στο 2006 λύγισα και είπα θα τα παρατήσω. Τελικά ακόμα την “παλεύω” και τραβάω κουπί. Αλλά πολλές φορές νιώθω ότι ακόμα η γαλέρα μας είναι δεμένη στο λιμάνι.

Είναι γεροί οι κάβοι…

Μπορείτε να παρακολουθήσετε τις δύο ομιλίες στη διεύθυνση www.sgt.gr/players/athensdialogues/greek.html κάπου στο 399 ξεκινά η παρουσίαση Χατζηλάκου. Ευχαριστούμε το φίλο pgavalakis για το link.

ΥΓ. Στο σημείο που αγλαϊζόταν η TerraComputerata στη γιγαντοθόνη της Στέγης κι ενώ έχω υψώσει το κινητό για μία αναμνηστική φωτό, με πλησιάζει μία υπάλληλος για να μου πει ότι απαγορεύεται η φωτογράφηση. Στο μεταξύ δίπλα μου ένα i-phone είχε βιντεοσκοπήσει όλη την παρουσίαση Χατζηλάκου… Ελάτε κύριοι, στην εποχή της επανάστασης των συλλογικών δικτύων υψώνετε απαγορευτικά τείχη; Μακάρι να ήταν μέσα κάποιοι που να τουιτάριζαν τις εντυπώσεις τους ζωντανά. Για ποιες ελευθερίες συζητούσαμε τελικά; Δεν θέλουμε γεμάτα τα αμφιθέατρα; Αφήστε μας επιτέλους ελεύθερους να διαδώσουμε εντυπώσεις, συναισθήματα, ιδέες. Ίσως αν δεν βάζατε φραγμούς στην ενημέρωση, το αμφιθέατρο να ήταν πιο γεμάτο. Υποθετικός λόγος του απραγματοποίητου…

Comments 4 σχόλια »

Στο πρώτο επεισόδιο της σειράς ου ΣΚΑΙ Έλληνες του πνεύματος και της τέχνης ο Γιώργος Σεφέρης με παρουσιαστή τον Γιώργο Κιμούλη. Μιλούν οι: Άννα Λόντου, κόρη της συζύγου του Σεφέρη Μαρώς, ο πανεπιστημιακός, συγγραφέας και βιογράφος του Σεφέρη Ρόντρικ Μπίτον, ο Έντμουντ Κήλυ, πανεπιστημιακός, συγγραφέας και μεταφραστής του Σεφέρη, ο ποιητής Νάνος Βαλαωρίτης και ο συγγραφέας Σάββας Παύλου.

Είναι ένα πρόσωπο από αυτά που φαίνεται σαν η δύναμη της βαρύτητας να ασκείται πάνω τους πιο έντονα απ’ ό,τι στα άλλα πλάσματα γύρω τους. Βλοσυρός συνήθως στις φωτογραφίες, ο σοβαρός κύριος της ελληνικής ποίησης, ο πρέσβης Γιώργος Σεφέρης, εμπνέει δέος και σεβασμό, ενέπνεε πάντα, και ενώ ήταν νεότατος, ακόμα και στους ομότεχνούς του. Συνέχεια »

Comments 0 σχόλια »

Αλλαγή μεγέθους γραμματοσειράς
Αντίθεση
Μετάβαση σε γραμμή εργαλείων