Αρχείο για Μάρτιος, 2012

To Pinterest είναι μια νέα (προς το παρόν σε closed beta) υπηρεσία κοινωνικής δικτύωσης που επιτρέπει στους χρήστες της να συλλέγουν τις  ιστοσελίδες της επιλογής τους, καρφιτσώνοντας τες σε έναν προσωπικό  πίνακα. Με αυτόν τον τρόπο, οι ιστοσελίδες οργανώνονται σε διαφορετικές θεματικές κατηγορίες και παρουσιάζονται με ελκυστικό τρόπο, δίνοντας έμφαση στην εικόνα και το video.


Comments 0 σχόλια »

Κι ενώ τα ελληνικά πανεπιστήμια προχωρούν σε μειώσεις των διδάκτρων τους της τάξης των 50 ευρώ στα μεταπτυχιακά τους προγράμματα διαβάζουμε στο Wired για τα δωρεάν μαθήματα του Stanford και του ΜΙΤ που παρακολουθούν περισσότεροι από 160.000 φοιτητές από όλο τον κόσμο. Η παρακολούθηση γίνεται από το site του προγράμματος και οι διαλέξεις των καθηγητών καταγράφονται σε βίντεο που ανεβαίνει στο Youtube. Υπάρχει ένα πολύ σαφές και αυστηρό πρόγραμμα για την παρακολούθηση των διαλέξεων, την κατάθεση εργασιών αλλά και την διεξαγωγή των εξετάσεων. Στο τέλος του κύκλου μαθημάτων οι φοιτητές λαμβάνουν ένα πιστοποιητικό ολοκλήρωσης του προγράμματος, από το Stanford, με την βαθμολογία που μάζεψαν, τόσο από τις εργασίες που κατέθεσαν, όσο κι από τις τελικές εξετάσεις.

Είναι πολύ έντονη η συζήτηση τον τελευταίο καιρό πως τα προγράμματα του Stanford, του MIT και άλλων πανεπιστημίων, που χρησιμοποιούν το διαδίκτυο για την παράδοση διαλέξεων και ολόκληρων κύκλων μαθημάτων, αλλά και πιστοποιήσεων, αλλάζουν δραματικά το τοπίο στην ανώτατη εκπαίδευση. Κάποιοι φοιτητές, ονομάζουν αυτά τα μαθήματα «το νέο Woodstockτης ψηφιακής εποχής» και δεν έχουν άδικο.

Κάποιοι άλλοι υποστηρίζουν ότι σε 50 χρόνια μόνο 10 ιδρύματα παγκοσμίως θα παρέχουν ανώτατη εκπαίδευση….

Comments 0 σχόλια »

Πολλές φορές συνάδελφοι στα πλαίσια των διπλωματικών τους φτιάχνουν ωραίες εφαρμογές οι οποίες όμως δεν φθάνουν στο ευρύ κοινό. Τα πανεπιστήμια προωθούν τις εργασίες των φοιτητών τους είτε σε ημερίδες είτε σε αναρτήσεις στις ιστοσελίδες τους. Τόσα χρόνια δεν έχουμε πετύχει τι διασύνδεση του πανεπιστημίου με την πρωτοβάθμια και δευτεροβάθμια εκπαίδευση. Άλλο ένα κρίμα…

Αλλά σήμερα υποσχέθηκα να μην πολυγκρινιάξω και με χαρά  σας παρουσιάζω τη διπλωματική της συναδέλφου Μαρίνας  Τομαρά.

Το “ηλεκτρο-δωμάτιο” αποτελεί μια προσπάθεια υλοποίησης ενός ρεαλιστικού διαδραστικού περιβάλλοντος, το οποίο προσομοιώνει ένα πραγματικό «εργαστήριο» ηλεκτρικών κυκλωμάτων. Το παιχνίδι είναι σχεδιασμένο με βάση την ανακαλυπτική θεωρία προσέγγισης της γνώσης και εμπεριέχει χαρακτηριστικά που απορρέουν από τις εποικοδομητικές θεωρίες μάθησης. Έχει σαν πρωταρχική του επιδίωξη τόσο την ενθάρρυνση της μάθησης όσο και την διασκέδαση του μαθητή και περιλαμβάνει ένα πλήθος από διαδραστικά πειράματα, τα οποία παρουσιάζονται περισσότερο ως ρεαλιστικές αναπαραστάσεις αντικειμένων και διατάξεων της καθημερινής ζωής και λιγότερο ως εργαστηριακές ασκήσεις.
Το παιχνίδι απευθύνεται κυρίως σε μαθητές της Ε’ δημοτικού και μέσω αυτού επιδιώκεται να καλυφθούν όσο το δυνατόν περισσότερο οι διδακτικοί στόχοι της ενότητας “Ηλεκτρισμός” του σχολικού βιβλίου “ΦΥΣΙΚΑ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ – Ερευνώ και Ανακαλύπτω” (ΥΠΒΔΜΘ, ΠΙ), σύμφωνα με τα όσα προβλέπει σχετικά το επίσημο Αναλυτικό Πρόγραμμα Σπουδών.

Το παρόν παιχνίδι αναπτύχθηκε στο πλαίσιο διπλωματικής εργασίας στο Διαπανεπιστημιακό Διατμηματικό Μεταπτυχιακό Πρόγραμμα Σπουδών «Τεχνολογίες της Επικοινωνίας και της Πληροφορίας για την Εκπαίδευση» (http://www.icte.ecd.uoa.gr/), υπό την επίβλεψη του Επίκουρου Καθηγητή κ. Γκούσκου Δημήτρη.


Comments 0 σχόλια »

Αλλαγή μεγέθους γραμματοσειράς
Αντίθεση
Μετάβαση σε γραμμή εργαλείων