Αρχείο για 14 Μαΐου, 2009

grafi.jpgΕνδιαφέρουσα η προσέγγιση του Θανάση Παπαχρίστου, Καθηγητή αστικού δικαίου στο τμήμα νομικής του πανεπιστημίου Αθηνών για το θέμα της ηλεκτρονικής γραφής: “Aν η καθοριστική στιγμή για τη γραφή ήταν η ανακάλυψη της τυπογραφίας, αφού η έντυπη γραφή συνεπάγεται τη μαζική αναπαραγωγή των συγγραφικών έργων και εξασφαλίζει δυνητικά άπειρους αποδέκτες του λόγου, η ψηφιακή γραφή, ιδίως με τη χρήση Η/Υ, τείνει όχι απλώς να περιορίσει την έντυπη, αλλά και να μεταβάλει ουσιωδώς τη διαδικασία της γραφής και της ανάγνωσης, με σημαντικές πολιτισμικές επιπτώσεις.

Κατά πρώτο λόγο, η δυνατότητα της ηλεκτρονικής γραφής για άμεση διόρθωση και αντικατάσταση του κειμένου οδηγεί αυτόματα τον συγγραφέα σε διαρκή διάλογο με το γραπτό του· η εποχή της γομολάστιχας αναβιώνει με πολύ πιο εύκολο τρόπο! Η ηλεκτρονική γραφή δημιουργεί έτσι αίσθημα ελευθερίας στον συγγραφέα, ο οποίος ελέγχει συνεχώς ό,τι γράφει. Η ελευθερία αυτή περιορίζεται όμως με τον γλωσσικό έλεγχο που «επιβάλλει» ο υπολογιστής, «κοκκινίζοντας» λέξεις που αγνοεί ή γλωσσικούς τύπους που απορρίπτει. Η επιμονή αυτή για προσαρμογή στο επιβαλλόμενο υπόδειγμα περικλείει τον κίνδυνο ολοκληρωτικών παρεμβάσεων στη γλώσσα, με «υποδούλωση» του συγγραφέα σε αυτές, ενώ ο εξοβελισμός μη αρεστών λέξεων ενέχει τον κίνδυνο αποστείρωσης του λόγου και περιορισμού του γλωσσικού πλούτου.

Κατά δεύτερο λόγο, η ηλεκτρονική γραφή συνδέεται με τη δυνατότητα «ξεσηκώματος» αποσπασμάτων από άλλα κείμενα, που διακινούνται στον διαδικτυακό χώρο – το «κατέβασμα» των κειμένων, που συχνά είναι ελεύθερο, επιτρέπει την «αντιγραφή» αποσπασμάτων και την «επικόλληση» στο υπό επεξεργασία κείμενο. Η δυνατότητα αυτή περιορίζει την αναγκαία απόσταση του συγγραφέα από άλλα κείμενα, με συνέπεια η διακειμενικότητα να καταλήγει σε άκριτη μεταφορά, επιβεβαιώνοντας τη ρήση «οι ταλαντούχοι αντιγράφουν, οι ατάλαντοι μιμούνται»!

Τέλος, η συγγραφή με ηλεκτρονικό τρόπο επηρεάζεται άμεσα από τη διαρκή ταλάντευση ανάμεσα στην «αποθήκευση» και στη «διαγραφή». Τόσο στην ιδιόχειρη όσο και στη μηχανική γραφή, το «σκίσιμο» της σελίδας και το πέταμα στον «κάλαθο αχρήστων» ήταν ψυχολογικά πολύ πιο δύσκολο από ό,τι η αποστολή στον κατ΄ ευφημισμό «κάδο ανακύκλωσης». Βέβαια, τα «απορρίμματα» παραμένουν στον κάδο τους, ωσότου αποφασιστεί αν θα ανασυρθούν ή, το πιθανότερο, θα εξαφανιστούν στα άδυτα του σκληρού δίσκου του υπολογιστή. Οι αρχαιολόγοι, σε κάποιο όχι και τόσο μακρινό μέλλον, θα αναζητούν πληροφορίες όχι με την αξίνα, αλλά με ηλεκτρονικά προγράμματα ανίχνευσης δεδομένων.

Η ηλεκτρονική γραφή επενεργεί όμως και στην ανάγνωση των κειμένων. Το κείμενο πλέον δεν «κείται», αλλά «αναρτάται». Πρόκειται στην ουσία για εικονική προβολή του στην οθόνη του υπολογιστή. Ο αναγνώστης δεν έχει σωματική επαφή μαζί του ούτε την καθολική εποπτεία του, αλλά το προσεγγίζει αποστασιοποιημένα και αποσπασματικά. Το ξεφύλλισμα είναι αδύνατο – ο αναγνώστης του ηλεκτρονικού κειμένου έχει όμως την ευχέρεια ξετυλίγματος του νοητού κυλίνδρου των σελίδων του, διαδικασία που παραπέμπει στην ανάγνωση των παπύρων! Είναι προφανές ότι η ηλεκτρονική γραφή μεταβάλλει όχι απλώς τη διαδικασία της ανάγνωσης, αλλά και την ίδια τη φύση της, θέτοντας τον αναγνώστη σε πιο παθητική στάση από ό,τι η έντυπη. Από το άλλο όμως μέρος η δυνατότητα που προσφέρουν ορισμένα κείμενα- ιδίως αυτά που περιέχονται σε εγκυκλοπαίδειες για παρέμβαση του αναγνώστη στη διαμόρφωσή τους ανοίγει νέους ορίζοντες στην αμφίδρομη σχέση κειμένου- αναγνώστη”.

 

Βήμα Ιδεών

Comments 0 σχόλια »

O Παναγιώτης Κακαλέτρης, Εκπαιδευτικός προσπαθεί να απαντήσει στο εξής ερώτημα: Aν διαπεράσουμε τη «βιτρίνα» του εκμοντερνισμού και το «πέπλο» της εξέλιξης, αν παρακολουθήσουμε μια διδακτική ενότητα σε μια σχολική τάξη χωρίς αυτή να είναι προετοιμασμένη, θα παρατηρήσουμε ότι τα πράγματα παραμένουν παραδοσιακά, προσκολλημένα σε λογικές που επικρατούσαν αρκετά χρόνια πριν. Μια βασική παράμετρος που ξεχνά κάθε εκπαιδευτική μεταρρύθμιση είναι η σχολική ευδαιμονία. Αραγε τα παιδιά μας είναι ευτυχισμένα από το σχολικό περιβάλλον που τους προσφέρουμε; Η τάξη ως χώρος εργασίας δίνει τα κατάλληλα ερεθίσματα στο παιδί του 21ου αιώνα ώστε να παρακολουθεί με ευχαρίστηση το μάθημα, να χαμογελά, να κάνει όνειρα;

Βήμα Ιδεών

Comments 0 σχόλια »

Oμάδα στη δημοφιλή ιστοσελίδα κοινωνικής δικτύωσης «Facebook» με τίτλο «για όσους βαρέθηκαν τη ζωή τους και θέλουν κάτι διαφορετικό» και αντικείμενο την αυτοκτονία είχε δημιουργήσει 30χρονος κάτοικος Κορίνθου. Η ομάδα αριθμούσε 64 μέλη, τα οποία ο 30χρονος προέτρεπε να προτείνουν τρόπους αυτοκτονίας. Οι απαντήσεις εμπλούτιζαν το περιεχόμενο της σελίδας, ενώ ο διαχειριστής της καλούσε τα μέλη της να προχωρήσουν, όλοι μαζί, σε αυτοκτονία. Αστυνομικοί του Tμήματος Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος προχώρησαν το προηγούμενο διάστημα σε άρση απορρήτου, εντόπισαν τον δημιουργό της ομάδας και απενεργοποίησαν το δικτυακό «προφίλ» της.

Καθημερινή

Comments 0 σχόλια »

sheep.jpgΗ παραδοσιακή στάνη με τα μαντριά και τη στρούγκα πέθανε, ζήτω ο «ηλεκτρονικός» τσοπάνης! Αυτό το μήνυμα εκπέμπει μια πρότυπη προβατοτροφική μονάδα που λειτουργεί από την Κτηνιατρική Σχολή του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου στο Κολχικό Θεσσαλονίκης και σηματοδοτεί το μέλλον της ελληνικής κτηνοτροφίας.Ο κτηνοτρόφος με τη χοντρή μάλλινη κάπα και την γκλίτσα δεν έχει «καμία θέση» σ’ αυτή τη μονάδα, τουλάχιστον στον ρόλο που έως πρόσφατα γνωρίζαμε, και αυτό γιατί: ηλεκτρονικός εγκέφαλος αναγνωρίζει κάθε προβατίνα από τις υπόλοιπες και καταγράφει τα χαρακτηριστικά της, αισθητήρες καταμετρούν τη ροή γάλακτος για κάθε ζώο, καταγράφεται ηλεκτρονικά ο χρόνος ωρίμανσης του γάλακτος και τα ποιοτικά χαρακτηριστικά του, τα ζώα αρμέγονται αυτόματα με θήλαστρο, και αυτόματα γίνεται η μεταφορά του γάλακτος στην ειδική δεξαμενή ψύξης χωρίς να έρθει σε επαφή με την ατμόσφαιρα και να «φορτωθεί» με μικρόβια.

Καθημερινή

Comments 0 σχόλια »

fb.jpgΜια Καναδική εταιρία συλλογής χρεών χρησιμοποιούσε την εικόνα μιας όμορφης ξανθιάς κοπέλας ως δόλωμα για να γίνει “φίλη” με άτομα που φέρονταν να χρωστάνε σε τράπεζες κτλ.Η υπάλληλος που ήταν υπεύθυνη για την απάτη συνέλεγε δεδομένα για την συμπεριφορά, την διεύθυνση και τις συνήθειες των “φίλων” της και στην συνέχεια η εταιρία χρησιμοποιούσε τα ίδια αυτά δεδομένα για να κυνηγήσει τα ίδια άτομα, με τηλέφωνα επιστολές, επισκέψεις και άλλες επιθετικές συμπεριφορές.

Η ξανθιά ως δούρειος ίππος…

Comments 0 σχόλια »

Αλλαγή μεγέθους γραμματοσειράς
Αντίθεση
Μετάβαση σε γραμμή εργαλείων