Το Ίντερνετ διευκολύνει την έκφραση των ιδεών και των συναισθημάτων του καθενός μας, αλλά ήδη άρχισε να «τριγυρνά» αθέατα στο διαδίκτυο μια νέα γενιά προγραμμάτων λογισμικού που καταλαβαίνει το συναισθηματικό περιεχόμενο όσων γράφουμε στις ιστοσελίδες, τα blogs κλπ. Σύντομα μπορεί να βρίσκονται και στον υπολογιστή του γραφείου σας!
Αυτά τα λεγόμενα «εργαλεία ανάλυσης συναισθημάτων» αποτελούν παρακλάδι ενός ευρύτερου τομέα της επιστήμης της πληροφορικής, που προσπαθεί να διδάξει στους ηλεκτρονικούς υπολογιστές να καταλαβαίνουν τα συναισθήματα, τα οποία εκφράζονται σε ένα κείμενο, ακριβώς όπως κάνουν οι άνθρωποι. Οι εμπορικές εφαρμογές του νέου πεδίου ήδη άρχισαν να υλοποιούνται στην αγορά.
Ένα άρθρο της Κatie Ηafner στους Times αναπαράγεται σήμερα σε πολλά πρωτοσέλιδα. Ισως γιατί όλοι παρατηρούμε τα ανησυχητικά σημάδια. Στα Νέα και στην Καθημερινή διαβάζουμε για το SOS που εκπέμπουν γιατροί και ψυχολόγοι:
Το κάνουν αργά τη νύχτα, όταν οι γονείς τους κοιμούνται. Το κάνουν στα καφέ, στις πλατείες, ενόσω διασχίζουν δρόμους. Το κάνουν μέσα στην τάξη, με το χέρι κρυμμένο κάτω από το θρανίο. Το κάνουν τόσο πολύ, που πονάει ο αντίχειράς τους. Έφηβοι και SΜS: μια ολοένα και πιο πονεμένη ιστορία.
Δεν υπάρχει δυτική κοινωνία που να σέβεται τον εαυτό της και να μην έχει εφήβους εθισμένους στην αποστολή και τη λήψη SΜS. Βοηθούντων και των προγραμμάτων κινητής τηλεφωνίας, που συχνά παρέχουν δυνατότητα απεριόριστης χρήσης SΜS, ο αριθμός των γραπτών μηνυμάτων που πληκτρολογούνται καθημερινά από εφηβικά δάχτυλα ολοένα και αυξάνεται.
80 μηνύματα την ημέρα
Μόνο στις ΗΠΑ, κάθε έφηβος έστειλε και έλαβε κατά μέσο όρο το τέταρτο τρίμηνο του 2008 2.272 SΜS τον μήνα- σχεδόν 80 μηνύματα την ημέρα, αριθμός διπλάσιος σε σύγκριση με το προηγούμενο έτος.
Το φαινόμενο αυτό αρχίζει να ανησυχεί γιατρούς και ψυχολόγους, που προειδοποιούν ότι οδηγεί σε υπερδιέγερση, άγχος, αδυναμία συγκέντρωσης στο σχολείο, κακούς βαθμούς, τραυματισμούς σε καρπούς και αντίχειρες, καθώς και στέρηση ύπνου. Ο δρ Μάρτιν Τζοφ, παιδίατρος στο Γκρίνμπρεϊ της Καλιφόρνιας, έκανε πρόσφατα μια μίνι έρευνα σε δύο τοπικά γυμνάσια και διαπίστωσε πως πολλοί μαθητές έστελναν εκατοντάδες SΜS κάθε μέρα: «Πολλά από αυτά αργά το βράδυ, με αποτέλεσμα να εμφανίζονται προβλήματα στον ύπνο- και μάλιστα σε μια πληθυσμική ομάδα που ούτως ή άλλως δεν κοιμάται όπως και όσο θα έπρεπε».
Επιβεβαιωμένα στοιχεία για τις επιπτώσεις που έχει αυτή η υπερβολική χρήση SΜS στην υγεία δεν υφίστανται: είναι ακόμα νωρίς. Η Σέρι Τερκλ, ψυχολόγος και διευθύντρια της Πρωτοβουλίας για την Τεχνολογία και τον Εαυτό στο Ινστιτούτο Τεχνολογίας της Μασαχουσέτης, πιστεύει πως ενδεχομένως να επηρεάζεται ακόμα και η ανάπτυξη των εφήβων. «Μια από τις επιδιώξεις του εφήβου είναι να κόψει τον ομφάλιο λώρο με τους γονείς του και να βρει την ησυχία και τη γαλήνη που χρειάζεται για να γίνει ο άνθρωπος που αποφασίζει ότι θέλει να γίνει. Η υπερβολική χρήση των SΜS πλήττει και τα δύο. Από τη μία, βλέπουμε έφηβες να στέλνουν γραπτά μηνύματα στη μητέρα τους 10-15 φορές την ημέρα, ρωτώντας πράγματα όπως “να πάρω τα κόκκινα ή τα μπλε παπούτσια;”. Και όσο για την ησυχία και τη γαλήνη… Όταν έχεις κάτι δίπλα σου που δονείται κάθε δύο λεπτά, είναι λίγο δύσκολο να βρεθείς σε αυτή την πνευματική κατάσταση».
Υπάρχουν και όρια
Τίποτε απ΄ όλα αυτά δεν σημαίνει ότι τα SΜS πρέπει να ριχτούν στην πυρά. Όπως σημειώνει ο ψυχοθεραπευτής Μάικλ Χάουσαουερ, «οι έφηβοι ενδιαφέρονται πάρα πολύ να μαθαίνουν τι συμβαίνει στη ζωή των φίλων τους και φοβούνται πάρα πολύ μη μείνουν απ΄ έξω. Τα SΜS, λοιπόν, τους προσφέρουν επικοινωνία, παρέα, τους καθησυχάζουν. Ταυτόχρονα, όμως, μπορεί να τους δημιουργήσουν υπερδιέγερση, άγχος, ακόμα και φόβο από μια αίσθηση υπερέκθεσης». Και είναι ήδη γνωστό ότι μπορεί να προκαλέσουν μυοσκελετικές διαταραχές, εξαιτίας της έντονης, επαναλαμβανόμενης χρήσης του καρπού ή του αντίχειρα.
Ποια είναι λοιπόν η λύση; Τα όρια, λένε οι ειδικοί. Οι γονείς πρέπει να εποπτεύουν τη χρήση SΜS, όπως παρακολουθούν τη χρήση βιντεοπαιχνιδιών ή γενικώς τη χρήση ηλεκτρονικών υπολογιστών. Και να δίνουν το καλό παράδειγμα: δεν μπορείς να απαιτείς από το παιδί σου να αφήσει στην άκρη το κινητό, όταν εσύ ζεις κολλημένος επάνω του.
Ο Ανδρέας Παπάς αποκαλύπτει σε άρθρο του στην Athensvoice:
Πριν από περίπου ένα μήνα το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο υιοθέτησε ψήφισμα με το οποίο καταδικάζονταν όλοι οι ολοκληρωτισμοί του πρόσφατου παρελθόντος, και πιο συγκεκριμένα ο φασισμός, ο ναζισμός και ο σταλινισμός. Το ψήφισμα, στο οποίο μεταξύ άλλων τονιζόταν ότι «η Ευρώπη δεν θα ενωθεί ποτέ, εάν δεν μπορέσει να καταλήξει σε κοινή θεώρηση της ιστορίας της», εγκρίθηκε με ψήφους 553 υπέρ, 44 κατά, και 33 αποχές.
Στους 553 περιλαμβάνονταν οι ομάδες των Χριστιανοδημοκρατών (Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα), των Σοσιαλιστών, των Φιλελεύθερων, των Πράσινων, και άλλοι. Να όμως που δεν περιλαμβανόταν ούτε ένας (!) Έλληνας ευρωβουλευτής.
Δε μας έφταναν τα e-mail έχουμε τώρα και τα μηνύματα στο facebook…
Dear Giakoumatou
My name is Banou Tasam. On 23rd November 2006, one of my clients named F.G. Giakoumatou, a national of your country lost his life here as a result of lung cancer as confirmed by a medical specialist who was taking care of his illness for over three month before his death. I have contact you so that you can help to repatriate some money left behind by my late client before they get confiscated or declared unserviceable by the Central Apex Bank here in Republic of Benin. I hereby ask your permission to introduce you to my client’s bank, so that his deposit can be paid to your account. The deposit was lodged in a local bank here where my client had an account value about Seventeen million and five hundred thousand united states dollars($USD17,500,000). This is very serious and urgent case, therefore send you reply and your mobile phone number to my private email address at banoutasam@yahoo.fr So that i will call to inform you how we can legally procceed the claim. Thanks and regard, Banou Tasam
Οι υπάρχοντες δορυφόροι του αμερικανικού συστήματος έχουν πια «γεράσει» και η αντικατάστασή τους δεν έχει αρχίσει καν, με συνέπεια μετά το 2010 το σύστημα να κινδυνεύει με απώλεια της ακρίβειας και αξιοπιστίας του, σύμφωνα με μια έκθεση-καμπανάκι κινδύνου που παραδόθηκε στις αρμόδιες Αρχές των ΗΠΑ.
Οι πάσης φύσης συσκευές GPS υπολογίζουν μια θέση πάνω στη Γη συγκρίνοντας τα σήματα από τουλάχιστον τέσσερις δορυφόρους, που συνεχώς γυρνάνε πάνω από τον πλανήτη μας και βρίσκονται υπό τον έλεγχο της αμερικανικής πολεμικής αεροπορίας (η οποία και κατηγορείται πρωτίστως για τις καθυστερήσεις στην αναβάθμισή τους).
Ο ελάχιστος απαιτούμενος αριθμός δορυφόρων για μια παγκόσμια κάλυψη είναι 24. Αυτή τη στιγμή λειτουργούν 31, αλλά οι 13 από αυτούς έχουν ήδη ξεπεράσει κατά τουλάχιστον τέσσερα χρόνια το όριο ζωής για το οποίο σχεδιάστηκαν.
http://playingforchange.com – Καθώς τριγυρίζαμε τον κόσμο συναντήσαμε αγάπη, μίσος, πλούτο, φτώχεια, λευκούς και μαύρους. Αυτό που ξεκαθάρισε στο μυαλό μας ήταν ότι το ανθρώπινο είδος θα έπρεπε να περάσει από το σκοτάδι στο φως και ότι η μουσική είναι το όπλο του μέλλοντος. Το τραγούδι που ακούτε δημιουργήθηκε από μουσικούς που ξεπέρασαν το μίσος με την αγάπη και την ανεκτικότητα.
Τα προϊόντα και τις υπηρεσίες που προκύπτουν από τις καινοτόμες επιχειρηματικές προτάσεις τους, παρουσίασαν κατά τη διάρκεια δυο εμπορικών εκθέσεων, μαθητές από 28 δημόσια και ιδιωτικά σχολεία όλης της χώρας, που συμμετέχουν φέτος στο εκπαιδευτικό πρόγραμμα «Εικονική Επιχείρηση» του Σωματείου «Επιχειρηματικότητα Νέων» – Junior Achievement Greece. Οι δύο εκθέσεις πραγματοποιήθηκαν την Τρίτη 28 Απριλίου και την Πέμπτη 30 Απριλίου, στο Ευγενίδειο Ίδρυμα στην Αθήνα και στο κέντρο ΝΟΗΣΙΣ στη Θεσσαλονίκη αντίστοιχα.
Από τις 26 εικονικές επιχειρήσεις που παρουσιάστηκαν διακρίθηκαν τρεις. Το βραβείο για την «Καλύτερη Εταιρία» κέρδισε η εταιρία «EcoSeeds s.a» που παρουσίασε η Ελληνογαλλική Σχολή Καλαμαρί στην Θεσσαλονίκη, το βραβείο για το «Καλύτερο Περίπτερο» της εικονικής εταιρείας έλαβε η ομάδα από το Γενικό Λύκειο Μαυροθάλασσας Σερρών, παρουσιάζοντας την πρόταση «Σαπωνοποιεία «ΛΕΩΝ Α.Ε.», ενώ το βραβείο για το πιο «Καινοτόμο Προϊόν» έλαβε η ομάδα από το Γενικό Λύκειο Άργους Ορεστικού, Καστοριάς, η οποία πρότεινε την εικονική εταιρία με τίτλο «MAM-ies, Babyplan»
Το Ιντερνετ μπορεί να μη συμπεριφέρεται καλά σε όλες τις μορφές τέχνης (όπως για παράδειγμα στη μουσική) αλλά ο χώρος των εικαστικών, χάρη στο Διαδίκτυο, έχει αλλάξει, όπως δεν θα φανταζόταν κανείς μέχρι πριν από μια δεκαετία. Η αγορά έργων τέχνης έχει σχεδόν μεταλλαχτεί. Αν κρίνουμε από τις εξειδικευμένες ιστοσελίδες με τις… κόκκινες βούλες (sold), ο παράδεισος του γκαλερίστα έχει εξελιχτεί σ’ έναν δημοκρατικό κόσμο όπου αγοραστές και καλλιτέχνες μπορούν να απολαμβάνουν πλέον την απόλυτη διαφάνεια.
Τι μπορεί να σημαίνει άραγε αυτό; Η συλλογή έργων τέχνης μέχρι σήμερα αποτελούσε δικαίωμα για λίγους. Για κάποιους λόγους, ήδη από τον 15ο αιώνα και μετά, ήταν σαν να θεωρείτο αποκλειστικό προνόμιο της αριστοκρατίας, μιας εύπορης ελίτ, σ’ έναν μικρόκοσμο πλασμένο από τον καλλιτέχνη και τον «προτεζέ» του. Και φυσικά την αυλή τους. Φανταστείτε τους ανθρώπους που βρέθηκαν κοντά στους ζωγράφους που θαυμάζουμε σήμερα στα μουσεία… Τότε δεν αρκούσε μόνο να διαθέτει κανείς μάτι και όσφρηση για να ανακαλύψει νέα (ή και παλιά) ταλέντα, αλλά και η πληροφόρηση (από μέσα), η εμπειρία, η γνώση, η κουλτούρα…
Ομως όλα αυτά έχουν αλλάξει. Τώρα με το πάτημα του ποντικιού (του ηλεκτρονικού μας υπολογιστή) έχουμε άμεση πρόσβαση σε όλα τα στοιχεία του χρηματιστηρίου έργων τέχνης. Πληροφορίες για γκαλερί από την Αθήνα μέχρι το Τόκιο, κριτικές για νεαρούς ζωγράφους, ατέλειωτες σελίδες για τέχνη προς πώληση, σχόλια σε όλες τις αποχρώσεις.
Σε λίγα λεπτά μπορεί κανείς να μάθει για τους καλύτερους Ιρανούς καλλιτέχνες ή τις πιο σημαντικές γκαλερί στο Νέο Δελχί. Να αναζητήσει το αγαπημένο του έργο των παιδικών του χρόνων. Να ταξιδέψει σε μια Μπιενάλε. Να επιχειρήσει ακόμη και μια εικονική ξενάγηση σε γκαλερί στην άλλη άκρη του κόσμου. Μαζί με όλο το κουτσομπολιό και τις κοσμικές εμφανίσεις από τα εγκαίνια.
Διαβάστε όλο το άρθρο της Σάντυς Τσαντάκη στην Καθημερινή
Χρησιμοποιούμε cookies για να σας προσφέρουμε την καλύτερη δυνατή εμπειρία στη σελίδα μας. Εάν συνεχίσετε να χρησιμοποιείτε τη σελίδα, θα υποθέσουμε πως είστε ικανοποιημένοι με αυτό.ΕντάξειΔιαβάστε περισσότεραΜη αποδοχή