Αρχείο για 15 Μαΐου, 2009

Μια νέα μορφή αναζήτησης παρουσίασε η Google, εκτιμώντας προφανώς πως η παραδοσιακή διαδικασία αναζήτησης βάσει κειμένου φτάνει στα όριά της. Με δεδομένη τη διαρκή αύξηση στην πολυπλοκότητα του Web αλλά και ενόψει κάποιων φιλόδοξων υποψήφιων ανταγωνιστών, η εταιρεία παρουσίασε σε ειδική εκδήλωση στο Σαν Φρανσίσκο το Google Squared.
Η υπηρεσία ανακτά δεδομένα από σελίδες του Web και τις εμφανίζει ομαδοποιημένες σε πίνακες, όμοιους με εκείνους που έχουμε συνηθίσει να βλέπουμε σε προγράμματα όπως το Excel. Στόχος είναι οι χρήστες να έχουν πρόσβαση σε περισσότερο οργανωμένα αποτελέσματα αναζήτησης σε σύγκριση με σήμερα, και το Google Squared αναμένεται να είναι διαθέσιμο στους χρήστες του διαδικτύου ώς τα τέλη Μαΐου.

Comments 0 σχόλια »

libro.jpgΜια που σήμερα το βιβλίο έχει την τιμητική του λόγω του θέματος των πανελλαδικών ρίξτε και μια ματιά στο απόσπασμα του άρθρου του Γιάννη Μπασκόζου “Τρία κι ένα σχόλια για το βιβλίο και την ανάγνωση” :

Κατά τη μεταφορά του βιβλίου στoν ηλεκτρονικό υπολογιστή ο αναγνώστης δεν είναι απλώς θεατής. Αυτός που βλέπει το νόημα από το παράθυρο που άνοιξε στην οθόνη του υπολογιστή του έχει πια τη δυνατότητα να είναι κι αυτός δεύτερος συγγραφέας, ενεργητικός συμμέτοχος. Το κείμενο, όπως έγραφε ο Ρεζίς Ντεμπρέ, δεν είναι πλέον μια στατική σταθερά, ένας δρόμος που πρέπει να τον διατρέξουμε μέσα σε ένα δεδομένο νόημα, που έχει καταγραφεί μια για πάντα, αλλά είναι ένα ψηφιδωτό σε κίνηση (κείμενο, ήχος, εικόνα), μια αβέβαιη ακολουθία διακλαδώσεων, μη ιεραρχημένο και μη προκαθορισμένο, όπου κάθε αναγνώστης μέσα σε ένα δίκτυο κόμβων επικοινωνίας μπορεί να επινοήσει τη δική του ιδιαίτερη διαδρομή. Πώς όμως θα κατανοήσει ο αναγνώστης το κείμενο ή τα κείμενα; Δεν χρειάζεται να έχει κριτήρια, γνώσεις, εργαλεία, επεξεργασμένες πληροφορίες; Πώς θα παρέμβει αν δεν διαθέτει «εκ των προτέρων» γνώσεις, αν δεν είναι δηλαδή επαρκής αναγνώστης; Υπάρχουν αυτοί που πιστεύουν ότι το μέσον δίνει τα κριτήρια. Το ζήτημα είναι τι είδους κριτήρια δίνει αφού το δίκτυο διακρίνεται για τη χαοτική ροή πληροφοριών. Υπάρχει η δυνατότητα να αντικατασταθεί ποτέ η κριτική ικανότητα που αποκτάται από το οργανωμένο σύστημα γνώσεων μέσα από το (ηλεκτρονικό ή έντυπο) βιβλίο, ιδίως όταν αυτό το προσλαμβάνεις σε μικρή ηλικία; Να καταργηθεί η ίδια η διαδικασία της εκπαίδευσης μέσω των βιβλίων- ανεξαρτήτως του με ποιες τεχνολογίες υποστηρίζεται κάθε φορά; Αυτό είναι ένα ερώτημα των καιρών.

Βήμα των Ιδεών

Comments 0 σχόλια »

273-panelladikes.jpgΤου Αθανάσιου Γκότοβου*

Η δραματοποίηση του σκηνικού των εξετάσεων στο τέλος του λυκείου -οι οποίες περιγράφονται με όρους «πολέμου», «μάχης», «αγώνα» και «σφαγής» – περιέχει στοιχεία υπερβολής, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι δεν πρόκειται για «δράμα». Ενα βαρύ, διπλό φορτίο επιβαρύνει δεκαετίες τώρα την ελληνική οικογένεια.

Ο ένας σταυρός είναι ο οικονομικός (έξοδα για φροντιστήρια), ο άλλος ο ψυχολογικός: η αγωνία για το τι «θα πέσει» στις εξετάσεις, για το αν η θεά Τύχη χαμογελάσει στον υποψήφιο ώστε ο τελευταίος να μπορέσει να αποδείξει στους «φύλακες των πυλών» μέσα σε τρεις ώρες ό, τι δεν μπόρεσε, υποτίθεται, να αποδείξει τα προηγούμενα δώδεκα χρόνια.

Θεματοδότες που αν τους ρωτήσεις δεν ξέρουν οι ίδιοι γιατί βάζουν αυτά τα θέματα και όχι άλλα, που δεν λογοδοτούν για την ικανότητά τους να οργανώσουν μια αντιπροσωπευτική, έγκυρη και αξιόπιστη αποτίμηση των γνώσεων και των ικανοτήτων των υποψηφίων, θα κληθούν να συνθέσουν ή να προτείνουν θέματα κι όποιον πάρει ο χάρος.

Διορθωτές θα κρίνουν με βάση φωτογραφικές αντιστοιχίσεις εγχειριδίων – δοκιμίων τις γνώσεις των υποψηφίων. Πολιτικοί θα μας διαβεβαιώσουν όπως κάθε χρόνο ότι οι εξετάσεις είναι αδιάβλητες, λες και αυτό αρκεί. Πόσο αναγκαίο είναι τελικά αυτό το οδυνηρό θέατρο του παραλόγου;

Γιατί πρέπει να μπαίνουν στη δοκιμασία αυτή όλοι ανεξαιρέτως οι υποψήφιοι: φιλόδοξοι γιατροί και λιγότερο φιλόδοξοι φιλόλογοι; Προς τι η δυσανάλογη και ασύμμετρη επένδυση για τον μέσο υποψήφιο μιας σχολής χωρίς αξιώσεις επαγγελματικής αποκατάστασης; Το θέατρο του παραλόγου με τις εξετάσεις όπως γίνονται στη χώρα έχει βαθύτερες αιτίες.

Ο τεχνητός ανταγωνισμός υπηρετεί την ανακατανομή εισοδήματος μέσα στην ίδια την κοινωνία, η οποία δεν θα μπορούσε να συντελεστεί διαφορετικά.

Από την άλλη μεριά, συντηρεί τον πελατειακό χαρακτήρα του κομματικού μας συστήματος, το οποίο μπορεί να ψιθυρίζει στο αφτί κάθε υποψηφίου ότι ειδικά γι’ αυτόν -επειδή είναι «δικό τους παιδί» – θα βρεθεί τρόπος να τακτοποιηθεί μόλις πάρει το πτυχίο…

* Ο Αθ. Γκότοβος είναι καθηγητής Παιδαγωγικών στο Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων.

Καθημερινή

Comments 0 σχόλια »

Γιορτή των Μουσείων (επισήμως στις 18 Μαΐου) στο εξωτερικό σημαίνει αφιερώματα, εκθέσεις, εκδηλώσεις και ξενύχτια. Ειδικά όταν πρόκειται για τις Νύχτες Μουσείων, έναν καινούργιο σχετικά θεσμό που καθιέρωσε το γαλλικό υπουργείο Πολιτισμού.

Στη χώρα μας πάντως, η μεγαλύτερη συμμετοχή αφορά τη «Διεθνή Ημέρα Μουσείων» που φέτος είναι αφιερωμένη στα «Μουσεία και Πολιτιστικός Τουρισμός». Οσο για το τιμώμενο μουσείο, είναι το Εθνικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης.

Το βράδυ της Δευτέρας στο κοινό θα δοθεί ευκαιρία να περιηγηθεί στην έκθεση της Shirin Neshat «Women without men» και να απολαύσει τη Λένα Πλάτωνος.

Ωστόσο, δεν είναι οι μοναδικές προτάσεις. Πολλά μουσεία της Αθήνας και της περιφέρειας, αρχίζουν τη γιορτή από αύριο με ελεύθερη είσοδο.

Στο Νομισματικό Μουσείο λοιπόν σας περιμένουν «Τα αρχαιολογικά ταξίδια του Σλήμαν», στο Αρχαιολογικό Θεσσαλονίκης «Ταξίδια ώς τα γυάλινα βουνά, τους κοκαλένιους κάμπους», στα Ιωάννινα μια ωραία ιδέα για τους πρώτους πολιτιστικούς τουρίστες που δεν ήταν άλλοι από τους περιηγητές. Στο Σουφλί στο Μουσείο Μετάξης, το Πολιτιστικό Ιδρυμα της Πειραιώς προτείνει την έκθεση φωτογραφιών «Αρχιτεκτονικές αντιστίξεις», ενώ στο Ιστορικό Μουσείο Κομοτηνής διαλέξτε τις λαογραφικές συλλογές με νέο βλέμμα. Από τις πιο έξυπνες ιδέες είναι αυτή του Λυκείου Ελληνίδων. «WEB + πολιτιστικός τουρισμός: Από τους παραδοσιακούς… στους online επισκέπτες των μουσείων» αλλά και του Κυκλαδικής Τέχνης για όσους ενδιαφέρονται για τα πνευστά της κλασικής ορχήστρας.

Αν πάλι είστε δηλωμένοι ξενύχτηδες, υπάρχει μεσάνυχτα Σαββάτου η συναυλία του Βασίλη Τσαμπρόπουλου στο Ιδρυμα Κατακουζηνού (συνεργασία με Μικρή Αρκτο). Πιάνο στην οδό Αμαλίας 4 και μια ομαδική έκθεση με έργα νυχτερινής θεματολογίας που επιμελήθηκε η Ιρις Κρητικού.

Comments 0 σχόλια »

junkie1.jpgΚαχεξία, απομόνωση και κατάθλιψη. Αυτά είναι τα πρώτα συμπτώματα του εθισμού στο Διαδίκτυο, ενός φαινομένου που τείνει να πάρει ιδιαίτερα επικίνδυνες διαστάσεις στη χώρα μας. Στην Ελλάδα, εθισμό στο Διαδίκτυο έχει αναπτύξει το 8,2% των νεαρών χρηστών, ποσοστό που κρίνεται από τους ειδικούς ιδιαίτερα υψηλό. Είναι ενδεικτικό ότι στη Νορβηγία το ποσοστό των εθισμένων εφήβων δεν ξεπερνάει το 2%, στην Ιταλία φτάνει το 5,4% και στην Κίνα κυμαίνεται μεταξύ 2,4% και 5,52%.

Αυτά τα στοιχεία παρέθεσαν χθες οι ειδικοί γιατροί, με αφορμή το 6ο Πανελλήνιο Παιδοψυχιατρικό Συνέδριο που διοργανώνουν στην Αθήνα από τις 15 έως τις 17 Μαΐου η Παιδοψυχιατρική Εταιρεία Ελλάδας και η Ενωση Ψυχιάτρων Παιδιών και Εφήβων. Οπως τόνισαν οι παιδοψυχίατροι, το υψηλό ποσοστό εθισμένων εφήβων που καταγράφεται στη χώρα μας ίσως να εξηγείται από τον τρόπο «ψηφιακού αλφαβητισμού» των παιδιών στην Ελλάδα, ο οποίος ξεκίνησε κυρίως μέσα από την εμπειρική απασχόληση και όχι ως αποτέλεσμα συντονισμένης μαθησιακής διαδικασίας. Για το λόγο αυτό τόνισαν τη σημασία της έγκαιρης εισαγωγής των ηλεκτρονικών υπολογιστών στη μαθησιακή διαδικασία ώστε η γνωριμία με τις νέες τεχνολογίες να γίνεται σε ένα ελεγχόμενο περιβάλλον με ισορροπημένη παρουσίαση και έγκαιρη ανίχνευση παθολογικών σημείων και συμπτωμάτων.

Οι ειδικοί προειδοποίησαν ότι ο εθισμός αφορά κυρίως αγόρια που παίζουν διαδικτυακά παιχνίδια, με μέσο όρο καθημερινής χρήσης 5,5 ώρες. Ως ομάδες υψηλού κινδύνου για την ανάπτυξη εθισμού στο Διαδίκτυο καταγράφονται οι φοιτητές και οι έφηβοι.

Καθημερινή

Comments 0 σχόλια »

Στις 15 Μαΐου του 1919, μετά από αυτή την εντολή, αποβιβάζεται ο Ελληνικός Στρατός, ο οποίος γίνεται δεκτός ενθουσιωδώς από τους εκεί Έλληνες. Είναι η αρχή όμως της τραγωδίας που θα κορυφωθεί με την καταστροφή της Σμύρνης το 1922. Λίγες ημέρες αργότερα, στις 19 Μαΐου του 1919, τα στρατεύματα του Κεμάλ αρχίζουν νέες εκκαθαριστικές επιχειρήσεις εναντίον των Ποντίων. Γι΄ αυτό και η 19η Μαΐου είναι ημέρα μνήμης του Ποντιακού Ολοκαυτώματος.

Comments 0 σχόλια »

Η τεχνολογία απαιτεί να γνωρίζετε όλα τα κόλπα!

Comments 0 σχόλια »

H Λαοκρατία Λάκκα, σχολική σύμβουλος τοποθετείται για τον κατακερματισμό του χρόνου και της διδακτέας ύλης σε αυτόνομους και μη επικοινωνούντες γνωστικούς κλάδους. «Είναι γεγονός ότι στην εποχή μας, στην οποία η επιστημονική και η τεχνολογική γνώση αναπτύσσονται με θεαματικούς ρυθμούς, η γνώση που προσφέρεται μέσα από την παραδοσιακά κατακερματισμένη εκπαίδευση γεννά πολλά προβλήματα επιστημονικής, πολιτισμικής και κοινωνικής φύσης. Είναι φανερό ότι οι διάφορες επιστήμες και τεχνολογίες δεν μπορούν να παραμείνουν “κλειστές” στον εαυτό τους, και συνεπώς θεωρείται πλέον αναγκαίο το γκρέμισμα των παραδοσιακών διαχωριστικών γραμμών. Το σχολείο, που διαδραματίζει ουσιαστικό ρόλο στην επιστημονική και τεχνολογική ενημέρωση και πληροφόρηση των αυριανών πολιτών, δεν μπορεί να παραμείνει αδιάφορο σε αυτήν τη νέα ανάγκη για μια διεπιστημονική προσέγγιση των επιμέρους επιστημών αλλά και για τη συνάρθρωση των εξηγητικών σχημάτων τους. Υποτίθεται ότι τα νέα αναλυτικά σχολικά προγράμματα θεμελιώνονται πάνω σε αυτήν τη νέα αντίληψη που εναντιώνεται στον κατακερματισμό της γνώσης σε ξεχωριστά αντικείμενα, προσεγγίζοντας τον κόσμο της γνώσης με έναν ολιστικό τρόπο. Ομως, τα νέα βιβλία που γράφτηκαν σύμφωνα με αυτά τα προγράμματα δεν κατάφεραν να υπερβούν τις παραδοσιακές διαχωριστικές γραμμές μεταξύ των επιστημονικών κλάδων. Το περιεχόμενό τους παραμένει ασφυκτικά “ακαδημαϊκό”. Από την άλλη, στο χώρο της εκπαίδευσης οι θιασώτες της διεπιστημονικής και πολυεπιστημονικής προσέγγισης, κατά την εφαρμογή της στην παιδαγωγική, φρενάρονται από τις θεσμικές δεσμεύσεις των εκπαιδευτικών συστημάτων, αλλά και από τη μη ορθή προετοιμασία της καινοφανούς προσέγγισής τους. Μόνο μέσα από μια ριζικά νέα οργάνωση των προγραμμάτων, από την πολύμορφη διεπιστημονική κατάρτιση και επιμόρφωση των εκπαιδευτικών και από τη δυνατότητα άμεσης, προσωπικής εμπλοκής τους, μπορεί να αλλάξει η εκπαιδευτική σχολική πραγματικότητα».

Ελευθεροτυπία

Comments 0 σχόλια »

Ο παίκτης βρίσκεται αντιμέτωπος με μία απάντηση στην οποία καλείται να βρει την ορθή ερώτηση. Για να κερδίσει λοιπόν κάποιος σε αυτό το παιχνίδι, δεν αρκεί μόνο να έχει πολλές γνώσεις, όπως σε παιχνίδια σαν το Trivial Pursuit, αλλά πρέπει και να μπορεί να κάνει τους σωστούς συλλογισμούς που θα τον οδηγήσουν στη σωστή απάντηση/ερώτηση. Με άλλα λόγια, πρέπει να μπορεί να σκέφτεται! Ενα χρόνο μετά την εξαιρετική επιτυχία ενός άλλου προγράμματος φτιαγμένου για να παίζει σκάκι με ανθρώπους, το οποίο κατάφερε να κατατροπώσει, σε έναν ιδιαίτερα σκληρό αγώνα, τον παγκόσμιο πρωταθλητή Γκάρι Κασπάροφ, η επιστημονική ομάδα της ΙΒΜ καταπιάστηκε με ένα ακόμη πιο τολμηρό εγχείρημα, που, όπως πιστεύει, θα μας οδηγήσει ακόμη πιο κοντά στη δημιουργία της πολυπόθητης τεχνητής νοημοσύνης: τον σχεδιασμό ενός προγράμματος ικανού να νικά τον άνθρωπο στο παιχνίδι Jeopardy. Οι απαιτήσεις του προγράμματος αυτού είναι ιδιαίτερα υψηλές: για να νικήσει η μηχανή, θα πρέπει να είναι σε θέση να αλληλεπιδρά με ανθρώπους, ερμηνεύοντας τη γλώσσα τους και κάνοντας μια σειρά από λογικούς συλλογισμούς που για έναν άνθρωπο είναι απλή, ασυνείδητη υπόθεση, για μια μηχανή όμως είναι σωστός άθλος.

Η δυσκολία του εγχειρήματος είναι τόσο μεγάλη ώστε ακόμα και οι ίδιοι οι «δημιουργοί» του προγράμματος εμφανίζονται ιδιαίτερα επιφυλακτικοί. «Η μεγαλύτερη πρόκληση είναι να φτιάξουμε μια μηχανή που θα μπορεί να εκφράζεται όπως ένας άνθρωπος. Και εμείς δεν έχουμε φτάσει ακόμη σε αυτό το στάδιο», διευκρινίζει ο David Ferrucci, προγραμματιστής και μέλος της ομάδας.

Το ζητούμενο από τον υπολογιστή στην προκειμένη περίπτωση δεν είναι μόνο να βρει τη λύση στο κουίζ, αλλά και να τη διατυπώσει ορθά, σε μια πρόταση συντακτικά ορθή, με υποκείμενο, ρήμα και κατηγόρημα.

Είκοσι ειδικοί στη μηχανική μάθηση, στην επεξεργασία φυσικής γλώσσας και στην ανάκτηση πληροφοριών εργάζονται πυρετωδώς εδώ και τρία χρόνια για την υλοποίηση του φιλόδοξου αυτού σχεδίου.

Ελευθεροτυπία

Comments 0 σχόλια »

brain-cap.jpgΟ Άνταμ Γουίλσον έγραψε ιστορία. Έγινε ο πρώτος άνθρωπος που έγραψε μήνυμα στο Ίντερνετ χρησιμοποιώντας μόνο τη σκέψη του. Ο Γουίλσον συμμετείχε σε πείραμα που έγινε στο Πανεπιστήμιο του Ουισκόνσιν και απέδειξε πως οι επιστήμονες μπορούν να διαβάσουν τη σκέψη μας.

Oι ερευνητές χρησιμοποίησαν έναν μίνι σαρωτή εγκεφάλου (σκάνερ), που διαβάζει τα ηλεκτρικά πεδία τα οποία σχηματίζονται από την κυτταρική δραστηριότητα στον εγκέφαλο.

Με λίγη προπόνηση, ο Γουίλσον, επιστήμονας ο ίδιος, κατάφερε να διαλέξει γράμματα του αλφαβήτου από την οθόνη του υπολογιστή, να γράψει ένα μήνυμα και να το στείλει μέσα σε λίγα λεπτά. Στόχος του είναι να δημιουργήσει ένα σύστημα που θα βοηθά άτομα τα οποία δεν μπορούν πλέον να μιλήσουν λόγω εγκεφαλικών ή άλλων παθήσεων, να επικοινωνούν με το περιβάλλον τους.

Το συγκεκριμένο πείραμα δεν είναι το μοναδικό που πέτυχε στην προσπάθεια των ειδικών να διαβάσουν τη σκέψη. Αντίστοιχες προσπάθειες σε διάφορους τομείς διαδέχονται η μία την άλλη και οι προοπτικές που ανοίγονται είναι απεριόριστες αλλά και τρομακτικές συνάμα.

Τα Νέα

Comments 0 σχόλια »

Αλλαγή μεγέθους γραμματοσειράς
Αντίθεση
Μετάβαση σε γραμμή εργαλείων