Πώς θα σας φαινόταν να μπορούσατε μέσα σε μία μόνο ημέρα να πάτε από τη μία άκρη του κόσμου στην άλλη, για να γιορτάσετε τον ερχομό του 2009 στη Νέα Υόρκη, στο Ντουμπάι, το Σίδνεϊ, το Παρίσι, ακόμα και στους καταρράκτες του Νιαγάρα;
Οι κάμερες του www.earthTV.com, που βρίσκονται σε διάφορες γωνιές του πλανήτη, από τις 12 το μεσημέρι της Τετάρτης (ώρα Ελλάδας) μέχρι τις 12 το μεσημέρι της Πέμπτης – γιατί ο καινούριος χρόνος θέλει 24 ώρες να φτάσει σε όλη την υφήλιο- θα δείχνουν τους λαμπερούς και γεμάτους πυροτεχνήματα, εορτασμούς για την άφιξη του 2009.
Η αρχή θα γίνει από τη Νέα Ζηλανδία και τελευταία στάση θα είναι το Σιάτλ των ΗΠΑ.
Μεταξύ άλλων, το ταξίδι στις… Πρωτοχρονιές του κόσμου, θα περάσει από το Όκλαντ, το Σίδνεϊ, το Ντουμπάι, το Παρίσι, το Σεμπού των Φιλιππίνων, το Λονδίνο, το Βερολίνο, την Κωνσταντινούπολη κτλ.
Μέσα από την οθόνη του υπολογιστή σας πάρτε μέρος στα πιο λαμπερά πάρτι, θαυμάστε τα πυροτεχνήματα και ευχηθείτε όσες φορές θέλετε “Καλή χρονιά”!
Η εφημερίδα ΤΑ ΝΕΑ μας καλεί να ψηφίσουμε το πρόσωπο της χρονιάς για το 2008. Αν δε σας καλύπτουν οι προτάσεις των συντακτών μπορείτε πάντα να προτείνετε τη δική σας επιλογή.
Τώρα στις γιορτές, που έχετε περισσότερο χρόνο στη διάθεσή σας, επισκεφθείτε έναν εξαιρετικά ενδιαφέροντα κόμβο, στο www.museumonline.at . Πρόκειται για μια διεθνή συνεργασία πολλών μουσείων που προσφέρουν υλικό σε μαθητές και σπουδαστές (αλλά και σε όποιον απλώς ενδιαφέρεται να εντρυφήσει στην ιστορία και στην αρχαιολογία), υλικό που μπορούν να χρησιμοποιήσουν από την άνεση του σπιτιού τους. Η ιδέα ξεκίνησε από την Αυστρία, όπου 450 σχολεία και ιδρύματα συνδέονται σε καθημερινή βάση με τον κόμβο, αλλά επεκτάθηκε γρήγορα και σε άλλες χώρες. Ο ιστότοπος λειτουργεί από το 1995 και προσφέρει θησαυρό γνώσεων που αυξάνεται χρόνο με τον χρόνο. Με τη βοήθεια της τεχνολογίας και σεβασμό στην κουλτούρα κάθε χώρας, θα μπει σίγουρα στα αγαπημένα σας.
Από τη στήλη της Μαρίας Μυστακίδου στην Ελευθεροτυπία
“Ακατάλληληγια ανηλίκους», «Κατάλληλη για παιδιά άνω των 13 ετών». Ο τρόπος με τον οποίο χαρακτηρίζονται οι κινηματογραφικές ταινίες μπορεί να επεκταθεί και στις ιστοσελίδες, σε μια προσπάθεια να αυξηθεί η ασφάλεια στο Ίντερνετ και η προστασία των παιδιών από ακατάλληλα περιεχόμενα, δήλωσε χθες ο υπουργός Πολιτισμού της Βρετανίας. Ο Άντι Μπέρνχαμ είπε ότι η κυβέρνηση του Γκόρντον Μπράουν σχεδιάζει να προχωρήσει σε διαπραγματεύσεις με την κυβέρνηση του νεοεκλεγέντος προέδρου Μπαράκ Ομπάμα, προκειμένου να συμφωνήσουν στον καθορισμό νέων διεθνών κανόνων για τις αγγλόφωνες ιστοσελίδες.
«Όσο περισσότερο αναζητούμε διεθνείς λύσεις γι΄ αυτά τα πράγματα- οι ΗΠΑ και η Βρετανία συνεργάζονται- τόσο πιθανότερο είναι κάποιοι διεθνείς κανόνες να υιοθετηθούν», ανέφερε στην εφημερίδα «Daily Τelegraph» ο Βρετανός υπουργός Πολιτισμού.
Η αξιολόγηση των websites, όπως συμβαίνει με τις ταινίες, είναι ένας πιθανός τρόπος για να επιτευχθεί αυτό. Άλλοι τρόποι μπορεί να είναι να αναγκαστούν οι πάροχοι διαδικτυακών υπηρεσιών να προσφέρουν υπηρεσίες με το σκεπτικό ότι οι μόνες προσβάσιμες ιστοσελίδες θα είναι εκείνες που θεωρούνται κατάλληλες για παιδιά. Οποιαδήποτε κίνηση όμως για λογοκρισία στο Ίντερνετ θα στοχεύσει στην καρδιά της συζήτησης για την ελευθερία του λόγου στο Διαδίκτυο.
«Αν κοιτάξουμε πίσω, στους ανθρώπους που δημιούργησαν το Ίντερνετ, θα δούμε ότι στόχος τους ήταν να δημιουργήσουν ένα μέρος το οποίο δεν θα μπορούσαν να αγγίξουν οι κυβερνήσεις. Νομίζω ότι πρέπει να επανεξετάσουμε σοβαρά αυτήν την προσέγγιση», δήλωσε ο Μπέρνχαμ. «Αυτή δεν είναι μια εκστρατεία εναντίον της ελευθερίας του λόγου, κάθε άλλο», πρόσθεσε. «Διακυβεύεται όμως το συμφέρον του ευρύτερου κοινού, καθώς κινδυνεύουν πολλοί άνθρωποι. Θα πρέπει να ορίσουμε πολύ καλύτερα πού βρίσκεται το κοινό συμφέρον και να είμαστε σαφείς σχετικά με αυτό».
Οι ερασιτέχνες γενετιστές πιστεύουν ότι είναι οι διάδοχοι όσων πειραματίστηκαν, πριν από μερικά χρόνια, στο υπόγειο ή στο γκαράζ του σπιτιού τους για τη δημιουργία των ηλεκτρονικών υπολογιστών, που ήταν επίσης προϊόν ατομικών ερευνών. Πράγματι, η μεγάλη κατασκευάστρια εταιρεία υπολογιστών Αpple και η κορυφαία μηχανή αναζήτησης στο Διαδίκτυο Google δημιουργήθηκαν μέσα σε υπόγεια εργαστήρια επίδοξων ερευνητών και έκτοτε άλλαξαν τις ζωές εκατομμυρίων ανθρώπων σε ολόκληρο τον κόσμο.
Σε κάθε περίπτωση η μόδα των «βιοχάκερ» φαίνεται να κερδίζει ολοένα περισσότερους οπαδούς σε πολλές Πολιτείες των ΗΠΑ. Στη Μασαχουσέτη μία ομάδα ερευνητών καταψύχει βακτήρια σε θερμοκρασία-62 βαθμών Κελσίου προκειμένου να υλοποιήσει τα φιλόδοξα σχέδιά της. Μεταξύ αυτών είναι η παρασκευή «έξυπνων καυσίμων» που θα εξασφαλίζουν μέγιστη απόδοση με λιγότερη κατανάλωση.
Αλλοι βέβαια σπαταλούν τη δημιουργικότητά τους σε περισσότερο «ευτελείς εφευρέσεις», όπως η παρασκευή μελάνης για τατουάζ με βάση το γενετικό υλικό μαλακίων, όπως η σουπιά. «Αυτό που επιδιώκουμε δεν είναι παρά να κάνουμε την επιστήμηπερισσότερο ελκυστικήκαι διασκεδαστική. Να την κάνουμε να μοιάζει με παιχνίδι» λέει ένας από τους ερασιτέχνες ερευνητές. Κάποιοι πιστεύουν ότι όσοι πραγματοποιούν αυτά τα πειράματα θα πρέπει να διαθέτουν περισσότερη υπευθυνότητα και συναίσθηση των κινδύνων που απορρέουν από αυτά.
Τέτοιοι μικροοργανισμοί, προειδοποιούν, μπορούν να προκαλέσουν την εξάπλωση μεταδοτικών ασθενειών με απρόβλεπτες συνέπειες για την ανθρωπότητα. Σε ένα ακόμη πιο εφιαλτικό σενάριο, τρομοκράτες θα μπορούσαν να διεισδύσουν στις ομάδες των «βιοχάκερ» με στόχο την κατασκευή βιολογικών όπλων. Το Διαδίκτυο τους κάνει ερασιτέχνες γενετιστές Το Βήμα
Τη μουσικοθεατρική παράσταση «Των ήχων πανσπερμία» σε ποιητικά κείμενα του Ανδρέα Εμπειρίκου θα παρουσιάσει η θεατρική εταιρεία Πόλις στο Κέντρο Λόγου και Τέχνης “104” από τις 4 Ιανουαρίου και για δεκαπέντε μέρες. «Ένας ευφάνταστος ψυχαναλυτής χρησιμοποιεί ανορθόδοξες (για την εποχή) μεθόδους ψυχοθεραπείας, για να οδηγήσει μία εξίσου ευφάνταστη γυναίκα σε μια αποκάλυψη-εκμυστήρευση σκέψεων, ονείρων, φαντασιώσεων. Η έκθεση, η αποκάλυψη, η εκμυστήρευση είναι αμοιβαία, ώστε στο τέλος ψυχαναλυτής και ψυχαναλυόμενη ορίζουν μαζί το όραμα ενός κόσμου ελευθερίας, δικαίου, αθωότητας, ευδαιμονίας και αγάπης». Ο θεραπευτής – σαμάνος – μουσικός (προσωπείο του ποιητή) χρησιμοποιεί την «μαγεία» του ρυθμού και του καθαρτικού ήχου για να αντλήσει την οδύνη από την ψυχή της θεραπευομένης του, και στη θέση της οδύνης να αποκαταστήσει την χαμένη ηδονή της καθαιρετικής και καθολικής αθωότητας. «Άνευ ορίων! Άνευ όρων!» Με τον ήχο κρουστών μουσικών οργάνων και του ρυθμού αποκαλύπτεται η «κρυμμένη, μυστική, ιερή» μουσική στην ποίηση του Εμπειρίκου, ιδιαίτερα στα λεγόμενα πεζά του κείμενα.
Στην παράσταση δοκιμάζεται η αλληλεπίδραση του μουσικού οργάνου και του ήχου – λέξη στο σώμα με τους ήχους του Σνα και του μπολ απ’ το Θιβέτ, μπιριμπάο από τη Βραζιλία, στάμνα από την Ινδία, Ζαρμπ από την Περσία, αφρικανικό τύμπανο και άλλων μικρότερων οργάνων από όλο των κόσμο. Η παράσταση πρωτοπαρουσιάστηκε στα Λουτρά των Αέρηδων την άνοιξη του 2007, στην έδρα της εταιρείας στη Σύρο και στην πατρίδα του Ανδρέα Εμπειρίκου, την Άνδρο, στο πλαίσιο αφιερώματος στον ποιητή.
«Όταν τελειώσω φέτος το δημοτικό σχολείο θέλω να συνεχίσω στο γυμνάσιο, αλλά χωρίς να φύγω από το νησί μου. Και επειδή εδώ δεν έχει γυμνάσιο, θα αναγκαστώ να εγκαταλείψω τα μαθήματα και θα βοηθώ τους γονείς και τ΄ αδέλφια μου στα ζώα».
«Μόλις τελειώσει τη χρονιά η Άννα που πηγαίνει στην Στ΄, το δημοτικό σχολείο θα κλείσει, γιατί στην Ψέριμο δεν υπάρχουν άλλα παιδιά» λέει η δασκάλα της κ. Χαρά Αγγελέτου από τη Θεσσαλονίκη, η οποία θα είναι υποχρεωμένη να εγκαταλείψει το νησάκι και να πάει- ως νεοδιόριστη- σε κάποιο άλλο «δυσπρόσιτο» σχολείο.
Αυτά είναι τα λόγια της 12χρονης Άννας Μαύρου, της μοναδικής μαθήτριας στο δημοτικό σχολείο της Ψερίμου, ένα μικρό νησί κοντά στην Κάλυμνο. Στην Ψέριμο σχεδιάζεται να λειτουργήσει- για την Άννα και τ΄ αδέλφια της- το πρώτο τηλεσχολείο.
Επειδή δεν είναι δυνατόν να ιδρυθεί γυμνάσιο μόνο για μία μαθήτρια, η Νομαρχία Δωδεκανήσου σχεδιάζει τώρα να εφαρμόσει την τηλεκπαίδευση στην Ψέριμο. «Φιλοδοξούμε να εφαρμόσουμε για πρώτη φορά ένα πιλοτικό πρόγραμμα στην Ψέριμο, όπου καθηγητές από την Κάλυμνο μέσω της τηλεματικής θα παραδίδουν μαθήματα όχι μόνο στη Μαρία αλλά και σε όλα τα άλλα αδέλφια της, τα οποία κι αυτά εξέφρασαν την επιθυμία να μπουν στο πρόγραμμα» δήλωσε ο νομάρχης κ. Μαχαιρίδης.
Το πρόγραμμα αυτό θα εφαρμοστεί σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο Αιγαίου και όπως δήλωσε ο καθηγητής της Πληροφορικής κ. Κώστας Τσολακίδης: «Εάν πετύχει αυτή η σπουδαία προσπάθεια, τότε ανοίγει ο δρόμος για την εφαρμογή ανάλογων τηλεκπαιδεύσεων σε άλλα νησάκια και σε σχολεία μικρών περιοχών, όπου οι μαθητές είναι ελάχιστοι».
Είναι ανάγκη να υπάρξει πλήρης και εξακριβωμένη καταγραφή όλων των ζημιών που προκλήθηκαν στα ελληνικά πανεπιστήμια κατά τις ημέρες των πρόσφατων ταραχών.
Ορισμένοι πρυτάνεις διστάζουν να δημοσιοποιήσουν την ακριβή εικόνα των καταστροφών, προφανώς γιατί δεν μπορούν να δικαιολογήσουν την παθητική τους στάση και την ατολμία τους. Οι καταστροφές έγιναν όμως σε δημόσια περιουσία και η αποκατάστασή τους θα πληρωθεί, για άλλη μια φορά, από χρήματα του Ελληνα φορολογούμενου.
Είναι συνεπώς σημαντικό να δοθεί η συνολική εικόνα στον Ελληνα πολίτη ο οποίος δικαιούται να γνωρίζει πόσο ακριβά πληρώνει το «άσυλο» το οποίο επιτρέπει σε κάποιους να μετατρέπουν τα ελληνικά πανεπιστήμια σε χώρους ανεξέλεγκτης βίας και μανίας. Και κατόπιν όλοι μπορούν να βγάλουν τα συμπεράσματά τους για το ποιος προστατεύει πραγματικά το δημόσιο πανεπιστήμιο και ποιος όχι.
Για άλλη μία φορά εικόνες φρίκης από τη Μέση Ανατολή κατακλύζουν τις οθόνες μας. Αν αντέχετε να παρακολουθήσετε τα γεγονότα σας προτείνουμε τις ανταποκρίσεις του Πάνου Χαρίτου, ενός εκ των σοβαρότερων πολεμικών ανταποκριτών στη Μέση Ανατολή.
“Σήκωσα το τηλέφωνο και κάλεσα την άλλη μεριά των συνόρων. Η φωνή του Γιούσεφ (παλαιστίνιος εικονολήπτης) απάντησε πνιγμένη από φωνές ανθρώπων, ουρλιαχτά και κλάματα. Ήταν στους διαδρόμους του νοσοκομείου Σίφα στη Γάζα. Δεκάδες συγγενείς παλαιστίνιων τραυματιών φώναζαν στους γιατρούς, εκλιπαρούσαν, για βοήθεια, προσπαθούσαν να χρησιμοποιήσουν γνωριμίες και συγγένειες για να ασχοληθούν οι γιατροί με το δικό τους ασθενή ή για να τους φέρουν μια μπουκάλα αίμα. Όμως οι γιατροί δεν έφταναν και το αίμα τελείωσε”.
“…δεν αποτελεί αντίποινο για τους πυραύλους που κατά καιρούς εκτοξεύονται από τη Γάζα στα γειτονικά ισραηλινά εδάφη: πρόκειται, στην πραγματικότητα, για έναν κυνικό πολιτικό υπολογισμό, που υπαγορεύεται από τις εσωτερικές πολιτικές εξελίξεις στο Ισραήλ και την επερχόμενη ανάληψη της προεδρίας των ΗΠΑ από τον Μπάρακ Ομπάμα”.
Το κρασί, το τσάι και η σοκολάτα φαίνεται πως βελτιώνουν τις γνωσιακές λειτουργίες του εγκεφάλου, σύμφωνα με νέα έρευνα του βρετανικού πανεπιστημίου της Οξφόρδης.Καλύτερα αποτελέσματα έχει η κατανάλωση κρασιού.
Συγκεκριμένα, ερευνητές του Τμήματος Φυσιολογίας, Ανατομίας και Γενετικής της Οξφόρδης, σε συνεργασία με Νορβηγούς επιστήμονες, μελέτησαν τη σχέση ανάμεσα στις νοητικές επιδόσεις και στην κατανάλωση τριών κοινών τροφίμων και ποτών που όλα περιέχουν φλαβονοειδή και ειδικότερα την επίδραση αυτών των ουσιών σε άτομα μεγάλης ηλικίας.
Όσοι εθελοντές κατανάλωσαν αυτά τα τρόφιμα-ποτά, εμφάνισαν καλύτερες επιδόσεις, κατά μέσο όρο, στα νοητικά τεστ που ακολούθησαν.
Η σχετική επιστημονική εργασία εμφανίστηκε στο διατροφικό περιοδικό “The Journal of Nutrition”.
Ο ευεργετικός ρόλος τέτοιων ουσιών για την αντιστάθμιση της φυσιολογικής φθοράς, λόγω ηλικίας, των λειτουργιών του εγκεφάλου μελετάται τελευταία όλο και περισσότερο από τους επιστήμονες.
Η έμφαση δίνεται σε τρόφιμα και ποτά (τσάι, κόκκινο κρασί, κακάο, καφές κ.α.) που περιέχουν πολυφαινόλες, μια υποκατηγορία των οποίων είναι τα λεγόμενα φλαβονοειδή.
Προηγούμενες έρευνες έχουν δείξει ότι όσοι καταναλώνουν μεγάλες ποσότητες φλαβονοειδών, έχουν μικρότερες πιθανότητες να πάθουν άνοια.
Η νέα έρευνα έρχεται να υποστηρίξει αυτή τη θεωρία, αν και οι ερευνητές της Οξφόρδης επισημαίνουν ότι χρειάζονται και άλλες έρευνες για να αποδειχτεί με πλήρη βεβαιότητα ότι είναι όντως τα φλαβονοειδή και όχι κάποια άλλη ουσία που φέρνει τα επωφελή αποτελέσματα.
Συγκίνηση προκάλεσε η περιπέτεια του 20χρονου Ταξιάρχη Γαϊτανή από τα Πάμφιλα της Λέσβου. Ο νεαρός που πάσχει από το εξαιρετικά σπάνιο σύνδρομο Ντούσεναπό το οποίο πάσχουν μόνο πέντε παιδιά σε όλη την Ελλάδα- και χρόνο με τον χρόνο το σώμα του παραλύει, βρίσκεται τα τελευταία οκτώ χρόνια καθηλωμένος σε αναπηρικό αμαξίδιο. Πρόσφατα οι γιατροί συνέστησαν στη μητέρα του να πάρει ένα ειδικό αναπηρικό αμαξίδιο που λόγω της θέσης του σώματος θα διευκολύνει την αναπνοή του, η οποία τελευταία έχει επιβαρυνθεί. Η μητέρα αγόρασε το αμαξίδιο, αξίας 13.000 ευρώ, παίρνοντας δάνειο. Αυτός είναι και ο λόγος που χρήστες του Ίντερνετ δημιούργησαν ένα γκρουπ στο Facebook με τον τίτλο «Οι φίλοι του Ταξιάρχη».
Η βίβλος των καλωδιωμένων το περιοδικό Wired κάνει τον απολογισμό των τεχνολογικών επιτεύξεων του 2008.
Μπορεί η οικονομία να στενάζει αλλά η τεχνολογία δε σταματάει την πρόοδό της. Σχετικά με τα προϊόντα τα τηλέφωνα έγιναν ταχύτερα, (β.λ. iPhone 3G), τα notebooks συρρικνώθηκαν σε netbooks και οι φωτογραφικές μηχανές απέκτησαν δυνατότητες HD video.
“Η αλήθεια είναι ότι τα παιδιά διαισθάνονται πως τους ετοιμάζουμε ένα άνυδρο αύριο, με λιγότερες ευκαιρίες. Το προμηνύει η σημερινή δηλητηριώδης αξιακή ατμόσφαιρα.
Για να είμαστε ειλικρινείς, ως κοινωνία χρωστάμε στα παιδιά.
Χωνέψαμε τέσσερα κοινοτικά πακέτα, χωρίς να φτιάξουμε δομές που θα βελτιώνουν το δικό τους αύριο, αποφεύγοντας τα κοπιαστικά (αύξηση παραγωγικότητας, βελτίωση ανταγωνιστικότητας κ.ά.) Ως κράτος, καταναλώνουμε με δανεικά και εν ψυχρώ παραπέμπουμε τους ξένους τραπεζίτες στις δικές τους γενιές. Αρνούμαστε να κοστολογήσουμε το φυσικό περιβάλλον, αυταπατώμενοι ότι είναι «φτηνή» η ενέργεια και «φτηνά» τα νερά, ταχυδρομώντας στην ωριμότητα των παιδιών μας το κόστος της δικής μας εγκληματικής σπατάλης και αμέλειας.
Θέμα χρόνου είναι, τα παιδιά να καταλάβουν ότι δεν τα ζούσαμε εμείς ? όπως νόμιζαν. Μάλλον εμείς ζούσαμε σε βάρος τους”.
Τόσοι πόροι στον πίθο των Δαναΐδων δηλαδή στους τραπεζικούς λογαριασμούς των σουλατσαδόρων των Υπουργείων. Φαίνεται ούτε η Νέμεση πλέον κατοικεί εδώ.
Η Καθημερινή δημοσιεύει στην Κυριακάτικη έκδοση τον Ελληνικό Δείκτη Εμπιστοσύνης στους Θεσμούς όπως διαμορφώνεται με βάση την ετήσια έρευνα της Public Issue. Από τη φετινή μέτρηση προκύπτει ότι η απαξίωση των πολιτικών κομμάτων, των κυβερνήσεων και της κρατικής διοικητικής μηχανής παραμένει ολοκληρωτική. Ειδικότερα, από τους σαράντα οκτώ θεσμούς απ’ όλες τις περιοχές της κοινωνικής ζωής που συνολικά μετρούνται στην έρευνα, τα πολιτικά κόμματα κατατάσσονται και πάλι στην τελευταία (48η) θέση. Οι κυβερνήσεις καταλαμβάνουν την προτελευταία (47η) θέση -έναντι της 42ης το 2007- και τα υπουργεία την 44η.
Φαίνεται για αυτό αποφάσισαν να αυτοαξιολογηθούν οι υπηρεσίες του Υπουργείου μας. Ντροπιάστηκαν!
Ισως θα πρέπει να μετρηθεί και κατά πόσον οι υπηρεσίες του Υπουργείου καταφεύγουν σε outsourcing γιατί είναι σε πλήρη αδυναμία να επιτελέσουν τον ρόλο τους. Η Ειδική Υπηρεσία π.χ. ενώ στελεχώνεται από υπαλλήλους αυξημένων προσόντων καταφεύγει σε εταιρείες συμβούλων που πληρώνονται αδρά για να συντάξουν μία μελέτη αξιολόγησης. Η υπηρεσία μηχανογράφησης αναθέτει σε γνωστή και μη εξαιρετέα εταιρεία την επεξεργασία των αιτήσεων μετάθεσης και πάει λέγοντας…
Από την άλλη μπορεί τα κόμματα να πατώνουν αλλά προτιμώνται παραδοσιακά για την τακτοποίηση των τέκνων μας σε μία θεσούλα στο δημόσιο.
Πιο πειστική φαίνεται η ετυμολογία της λέξης αιγαίον από το αιξ (κατσίκα), παράγωγο του ομηρικού ρήματος αΐσσω (πηδώ). Από τα αρχαιότερα εξημερωμένα ζώα η αίγα είναι αυτό που κατ’ εξοχήν αναρριχάται, σκαρφαλώνει στους βράχους πηδώντας. Οι αρχαίοι Ελληνες συνεκδοχικά συνήθιζαν να αποκαλούν «αίγες» και τα κύματα, προφανώς επειδή κι αυτά? πηδούν όταν η θάλασσα είναι αγριεμένη. Ο παραδοξογράφος Αρτεμίδωρος ο Δαλδιανός από την Εφεσο (2ος αι. μ.Χ.) είναι σαφής, όταν γράφει: «?τα μεγάλα κύματα αίγας εν τη συνηθεία λέγομεν? και το φοβερώτατον πέλαγος Αιγαίον λέγεται» («Ονειροκριτικόν» II, 12). Με παρόμοια συνεκδοχή σημερινοί νησιώτες του Αιγαίου αποκαλούν «πρόβατα» τα μεγάλα κύματα, ακριβώς όπως οι Γάλλοι («moutons»), ενώ οι Αγγλοι τα αποκαλούν «άσπρα άλογα» (white horses). Τι πιο ταιριαστό όνομα θα μπορούσε, λοιπόν, να δοθεί σε μια θάλασσα σχεδόν μονίμως φουρτουνιασμένη, γεμάτη «αίγες», παρά αυτό που την περιγράφει; Προφανώς για τον ίδιο λόγο η ακτή, όπου καταλήγουν πηδώντας «οι αίγες της αλός» (τα θαλάσσια κύματα), ονομάστηκε αιγιαλός (σημ. γιαλός).
Επίθετα με κατάληξη -αιος δηλώνουν σχέση με αυτό που σημαίνει η αντίστοιχη ρίζα. Παραδείγματος χάριν αγελαίος είναι ο ανήκων σε αγέλη, αγοραίος ο της αγοράς, αρχαίος ο έχων απόσταση από την αρχή, βουλαίος ο σχετιζόμενος με τη βουλή, δίκαιος ο σεβόμενος και εφαρμόζων την δικαιοσύνη, εδραίος ο έχων έδρα, ο σταθερός, Ηραίος ο έχων σχέση με την Ηρα, θυραίος ο εκτός της θύρας, πηγαίος ο της πηγής, ωραίος ο της ώρας κ.ο.κ. Ετσι, και η πλήρης «αιγών» θάλασσα αποκλήθηκε Αιγαίον Πέλαγος.
Χτες το πρωί εντελώς τυχαία έπεσα σε ένα ντοκιμαντέρ για τον τρόπο ψηφοφορίας των ΗΠΑ. Εν ολίγοις έδειχναν τους τρόπους αλλοίωσης των αποτελεσμάτων. Η Μπεβ Χάρις άρχισε να ψάχνει το ζήτημα των ηλεκτρονικών μηχανών καταμέτρησης ψήφων και μετά από μία σειρά τυχαίων ανακαλύψεων (κατέβασε από ftp server το πρόγραμμα καταμέτρησης) αφιέρωσε τη ζωή της σε αυτό τον σκοπό ιδρύοντας μία ΜΚΟ. Το ντοκιμαντέρ αποκάλυπτε τις διασυνδέσεις του Ρεπουμπλικανικού κόμματος με την εταιρεία Diebold που κατασκευάζει συστήματα ηλεκτρονικής ψηφοφορίας, επιρρεπή σε εξωτερικές παρεμβάσεις. Μέχρι και αρνητικές ψήφους εμφάνιζαν.
Ευτυχώς που στην Ελλάδα ακόμη έχουμε παραμείνει στη χειροκίνητη μέθοδο αλλιώς δεν θα ξέραμε καν σε ποιον να ρίξουμε το ανάθεμα. Και όταν θέλουμε τα “μαγειρεύουμε” με ελληνοποιήσεις. Είναι μία τιμωρία πλέον να ζεις στην Ελλάδα.
www.blackboxvoting.org
Η ιστοσελίδα της Μπεβ Χάρις, η οποία ειδικεύεται σε θέματα ηλεκτρονικών μηχανών ψηφοφορίας και έχει δημοσιεύσει σχετική μελέτη με τίτλο «Black Box Voting».
Μία εξαιρετική ανάλυση από τον Θοδωρή Πελαγίδη στην Κ για το modus operandi των πανεπιστημίων μας.
…Συνήθως μπορεί να βρεθεί κάποιος καθηγητής από ένα πανεπιστήμιο του εξωτερικού όπως το Rutgers, το ΜΙΤ, το Bristol, το Southampton μ? ένα κάρο δημοσιεύσεις και ετεροαναφορές στο έργο του, που έχει το θράσος να υποβάλει στην ανοικτή προκήρυξη θέσης, η οποία, εννοείται ότι είναι «φωτογραφία» από κάποιο άθλιο ελληνικό βιβλίο του «εσωτερικού συναδέλφου» Α? δυστυχώς ατύχησε ο ξενιστής! Προτεραιότητα έχει ο «ντόπιος» με το ανύπαρκτο έργο, τα σπασμένα αγγλικά, το «κοινωνικό έργο» και το «δημοκρατικό ήθος» (δηλαδή τη ?«συνδικαλιστική δράση»). Ο τρόπος είναι πάντα ο ίδιος. Συγκροτείται μια στημένη επιτροπή που συντάσσει μια άθλια έκθεση η οποία βγάζει ένα αστείο πόρισμα που εξυμνεί τον εξωτερικό αλλά? δυστυχώς τον βγάζει εκτός γνωστικού αντικειμένου. Εκλέγεται ο «ντόπιος» (insider). Αλλωστε έχει την ψήφο του για την οποία ενδιαφέρονται οι πρόεδροι, οι διευθυντές και κυρίως οι διακομματικές πρυτανίες, οι οποίες μονίμως παρεμβαίνουν. Τι στο καλό, τόσα χρόνια οικοδομούνται οι σχέσεις, σφυρηλατούνται οι προσοδοθηρικές ομάδες, γίνονται οι αλληλοεξυπηρετήσεις.
Ολα μέχρι εδώ αφορούν ένα μέρος της Γενικής Συνέλευσης (Γ.Σ.). Το άλλο είναι οι φοιτητές. Σχεδόν 50% της Γ.Σ. (!). Ενας σοβαρός υπουργός δεν έχει βρεθεί να καταργήσει αυτήν την αθλιότητα. Σθεναρά αντιστέκονται όλοι, και ιδίως οι «εσωτερικοί τρόφιμοι-σουλατσαδόροι». Και όχι τυχαία! Δείτε τι γίνεται:
H συνδικαλιστική μαφία (μην σοκάρεστε από τον όρο, θα καταλάβετε στη συνέχεια), έχει στην κατοχή της τις ψήφους των φοιτητών. Τι διδάσκει η «ορθολογική επιλογή»; Διδάσκει ότι το κίνητρο που έχουν είναι να προχωρήσουν στην ανταλλαγή των ψήφων με οτιδήποτε διευκολύνει την αναπαραγωγή των ιδίων. Ωπ, εδώ υπάρχει βαρέλι με «χοιρινό λίπος» (pork-barrel politics), θα έλεγε ένας καθηγητής «θετικής πολιτικής οικονομίας». Η αδίστακτη φάρα των σουλατσαδόρων θα κοιτάξει να πουλήσει τους φοιτητικούς βαθμούς ώστε να κερδίσει ψήφους. Ενα πολύ ωραίο εμπόριο ορθολογικών παικτών. Η ομάδα φοιτητών που θα βρεθεί κάτω από την «παράταξη» θα περάσει με ευκολία τα μισά μαθήματα. Ακόμη και οι απλοί, ανυποψίαστοι φοιτητές θα έχουν ισχυρό κίνητρο να συνταχθούν στη συνδικαλιστική νεολαία. Οι δε συνδικαλιστές που διακρίνονται για τη δουλειά αυτή, προβιβάζονται σε υπαλλήλους του Πανεπιστημίου συνήθως στο Ταμείο, στον λεγόμενο «ειδικό λογαριασμό» της διοίκησης, ο οποίος είναι γεμάτος από αργόσχολα και άχρηστα παιδιά καθηγητών (νεποτισμός), συγγενείς και πρώην συνδικαλιστές. Ολοι λοιπόν αυτοί συγκροτούν μια ωραία, μεγάλη ομάδα/παρέα των κολλητών. Να μην ξεχάσουμε όμως το πιο σημαντικό, την πιο ισχυρή κολλητική ουσία. Το χρήμα.
Φυσικά θυμάμαι κι εγώ μία περίπτωση συμφοιτητή συνδικαλιστή που αρίστευε χωρίς να πατήσει ποτέ στις εξετάσεις… Διορίστηκε μάλιστα και για χρόνια μάζευε τα μόρια δυσπροσίτων, ενώ υπηρετούσε σε πολιτικά γραφεία. Η τάξη δεν τον έχει δει – μάλλον όμως αυτό είναι για καλό.
Εχουμε πολλούς τέτοιους σουλατσαδόρους. Κατανέμουν τον χρόνο τους αποκλειστικά σχεδόν στην αναζήτηση συμμαχιών, αλληλοεξυπηρετήσεων, εκβιασμών, αδιαφανών συμφωνιών. Ασταμάτητα, μέχρι να επιτύχουν τις καλύτερες δυνατές συμμαχίες στη βάση των προσωπικών τους συμφερόντων.
Χρησιμοποιούμε cookies για να σας προσφέρουμε την καλύτερη δυνατή εμπειρία στη σελίδα μας. Εάν συνεχίσετε να χρησιμοποιείτε τη σελίδα, θα υποθέσουμε πως είστε ικανοποιημένοι με αυτό.ΕντάξειΔιαβάστε περισσότεραΜη αποδοχή