Αρχείο για Μάιος 12th, 2009

 

Μπορεί οι πιστοί να προσήλθαν στο Terravibe αλλά το μόνο που κατάφεραν ήταν να μποτιλιαριστούν. Γιατί η συναυλία αναβλήθηκε. So wrong!

Και το σχετικό λήμμα για τους φιλομαθείς: http://el.wikipedia.org/wiki/Depeche_Mode

Comments 0 σχόλια »

pi.jpg Δεν… ενθουσίασε τα μέλη του Συμβουλίου Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης (ΣΠΔΕ) η πρόταση του Παιδαγωγικού Ινστιτούτου, που παρουσιάστηκε στη χθεσινή συνεδρίαση του Συμβουλίου στο πλαίσιο του εθνικού διαλόγου για τις αλλαγές στο λύκειο και στο σύστημα πρόσβασης στα ΑΕΙ. Αντίθετα, σύμφωνα με πληροφορίες, η πρόταση που συγκεντρώνει τα περισσότερα θετικά σχόλια από μέλη του ΣΠΔΕ είναι η θεσμοθέτηση περιφερειακών, προαγωγικών εξετάσεων ώστε να διασφαλίζεται η αντικειμενικότητα του βαθμού προαγωγής των υποψηφίων, ο οποίος θα προσμετρείται (μαζί με τους βαθμούς των πανελλαδικώς εξεταζομένων μαθημάτων) για τα συνολικά μόρια εισαγωγής στα ΑΕΙ. «Θα έλεγε κανείς ότι είναι μία από τα ίδια», ήταν, σύμφωνα με πληροφορίες της «Κ», η πρώτη αντίδραση του προέδρου του ΣΠΔΕ κ. Γ. Μπαμπινιώτη, αντίδραση που «πάγωσε» τον πρόεδρο του Π. Ι. κ. Σ. Γκλαβά. Ανάλογες με εκείνη του κ. Μπαμπινιώτη αντιδράσεις υπήρξαν και από εκπροσώπους άλλων φορέων που μετέχουν στο ΣΠΔΕ. «Το ζητούμενο είναι γενναίες αλλαγές και όχι προσθαφαιρέσεις. Στόχος μας είναι ένα λύκειο γενικής παιδείας, πλήρως απεξαρτημένο από κύκλους σπουδών», δήλωσε ο κ. Μπαμπινιώτης, δίνοντας τη φιλοσοφία των μεταρρυθμίσεων που προωθούνται. Οι κύκλοι σπουδών περιλαμβάνονται στην πρόταση του Π. Ι. η οποία, σε γενικές γραμμές για το πρόγραμμα σπουδών του λυκείου είναι η ακόλουθη:

– Για την Α΄ Λυκείου προτείνεται η ύπαρξη ομάδας υποχρεωτικών μαθημάτων Γενικής Παιδείας και υποχρεωτικών μαθημάτων Επιλογής, καθώς και Ζώνη Πολιτισμού και Δραστηριοτήτων.

– Για τη Β΄ Λυκείου οι μαθητές θα επιλέγουν ανάμεσα σε δύο Κύκλους Σπουδών. Προβλέπονται υποχρεωτικά μαθήματα Γενικής Παιδείας κοινά και για τους δύο Κύκλους. Κάθε Κύκλος Σπουδών θα περιλαμβάνει υποχρεωτικά μαθήματα Γενικής Παιδείας και υποχρεωτικά μαθήματα Επιλογής (Ειδίκευσης). Και για τους δύο Κύκλους προβλέπονται μαθήματα Ελεύθερης Επιλογής και Ζώνη Πολιτισμού και Δραστηριοτήτων.

– Για τη Γ΄ Λυκείου οι Κύκλοι Σπουδών θα είναι τρεις (τώρα στο Γενικό Λύκειο υπάρχουν επίσης τρεις Κατευθύνσεις –θεωρητική, θετική, τεχνολογική– για κάθε επιστημονικό κλάδο). Η διάρθρωση του προγράμματος σπουδών της Γ΄ Λυκείου θα είναι ανάλογη με αυτήν της Β΄ Λυκείου.

Καθημερινή

Comments 0 σχόλια »

cgl_logo.jpgΗ παρουσία της ελληνικής γλώσσας ανά τους αιώνες και το μέλλον της στην εποχή της παγκοσμιοποίησης ήταν τα θέματα που απασχόλησαν τους συμμετέχοντες επιστήμονες σε σχετική ημερίδα, που οργανώθηκε απόψε στην αίθουσα τελετών της παλιάς Φιλοσοφικής Σχολής του ΑΠΘ. «Κινδυνεύει η ελληνική γλώσσα από την παγκοσμιοποίηση;» ήταν το ερώτημα που τέθηκε αρκετές φορές κατά τη διάρκεια της ημερίδας από επιστήμονες και κοινό.

«Προσωπική μου άποψη είναι ότι η παγκοσμιοποίηση μπορεί να αποτελέσει απειλή ή ευκαιρία ανάλογα με τη χρήση της. Πρόκειται για ένα φαινόμενο που υπάρχει είτε το θέλουμε είτε όχι», παρατήρησε ο πρύτανης του ΑΠΘ, Αναστάσιος Μάνθος. Ο κ. Μάνθος αναφέρθηκε στη σημασία της διατήρησης «της βιοποικιλότητας των πολιτισμών, ώστε ο κάθε λαός να έχει τη δική του ξεχωριστή θέση στο παγκόσμιο γίγνεσθαι».

Για έκπτωση των γλωσσών σε παγκόσμιο επίπεδο, που οδηγεί σε μια μορφή εκβαρβαρισμού έκανε λόγο ο τέως πρύτανης του Παντείου Πανεπιστημίου, Βασίλης Φίλιας. Ο ομιλητής υπογράμμισε τη σημασία της ενίσχυσης της διδασκαλίας των αρχαίων ελληνικών προκειμένου να διασφαλιστεί το μέλλον της ελληνικής γλώσσας.

Την περαιτέρω διδασκαλία της αρχαίας ελληνικής γλώσσας, η οποία «αποτέλεσε βασικό όχημα της διάδοσης του πολιτισμού μας σε όλο τον κόσμο», υποστήριξε και ο ακαδημαϊκός, Αντώνης Κουνάδης, προσθέτοντας χαρακτηριστικά: «Η προς το μέλλον πορεία του έθνους πρέπει να έχει ως πυξίδα πορείας το παρελθόν».

Μια περισσότερο σύγχρονη διάσταση της εκμάθησης της ελληνικής γλώσσας, με ηλεκτρονικά μέσα, όπως την επιχειρεί μέσα από το δικτυακό του τόπο το Κέντρο Ελληνικής Γλώσσας του ΑΠΘ, παρουσίασε ο αναπληρωτής πρόεδρος του Κέντρου και καθηγητής του ΑΠΘ, Ιωάννης Καζάζης. «Πλάι στα βιβλία πρέπει να αναπτύξουμε και όλες εκείνες τις ηλεκτρονικές δυνατότητες που μας παρέχει αφειδώς η εποχή», εξήγησε ο κ. Καζάζης.

Τέλος, ο φιλόλογος και συγγραφέας, Αχιλλέας Λαζάρου, έκανε αναδρομή στη μεγάλη πορεία της ελληνικής γλώσσας από την αρχαιότητα μέχρι σήμερα και σε όλο τον κόσμο, δίνοντας ιδιαίτερη έμφαση στη διαδρομή της ελληνικής γλώσσας στη νοτιοανατολική Ευρώπη.

Την ημερίδα διοργάνωσε το Σωματείο «Ελληνική Γλωσσική Κληρονομιά» σε συνεργασία με το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης. Τη συζήτηση συντόνισε ο δημοσιογράφος, Νίκος Μέρτζος.

Καθημερινή

Comments 0 σχόλια »

europeancitizenprize.jpgΤο blog της «Γενιάς των 700 ευρώ» (http://g700.blogspot.com) απέσπασε τιμητική διάκριση από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο κερδίζοντας το «βραβείο του Ευρωπαίου Πολίτη 2009».

Το blog της «Γενιάς των 700 ευρώ» αποτελεί εναλλακτική κίνηση νέων ανθρώπων ηλικίας 25-35 ετών στο Διαδίκτυο. Μέσα από το blog οι νέοι παρουσιάζουν, συζητούν και καταγράφουν τα προβλήματα της γενιάς τους και του αβέβαιου μέλλοντος που τους περιμένει.

Το βραβείο δίνεται κάθε χρόνο σε 37 ευρωπαϊκές οργανώσεις και πολίτες που διακρίνονται για δράσεις που «προωθούν την ευρωπαϊκή ιδέα και συνεργασία υπερβαίνοντας τα εθνικά σύνορα». Την επιλογή των νικητών κάνει 9μελής επιτροπή υπό τον πρόεδρο του Ευρωκοινοβουλίου Hans-Gert Pottering.

Comments 0 σχόλια »

22-1.jpgΔιαβάζω στην Ελευθεροτυπία: Μπορεί σε ενάμιση μήνα τα δημόσια σχολεία να κλείνουν, οι 6.500 καθαρίστριες, όμως, που εργάζονται σε αυτά, παραμένουν εδώ και οκτώ μήνες απλήρωτες!

Κι αυτό γιατί, όπως καταγγέλλουν, άλλη σύμβαση υπέγραψαν στην αρχή της σχολικής χρονιάς και άλλη έφτασε στα χέρια τους τον προηγούμενο μήνα, με αποτέλεσμα ούτε η πρώτη να έχει ισχύ, αλλά και ούτε η δεύτερη να έχει υπογραφεί από τους αρμόδιους φορείς. Γεγονός βέβαια που δεν επιθυμούν οι καθαρίστριες, αφού τη χαρακτηρίζουν «σύμβαση ντροπής» και ζητούν να αποσυρθεί.

Κάτι μου θυμίζει αυτή η ιστορία. Δεν πρέπει λοιπόν να παραπονιούνται οι επιμορφωτές ΤΠΕ αν εξαπατήθηκαν από την προϊσταμένη αρχή για τη δική τους σύμβαση.

Είναι όπως φαίνεται πάγια τακτική άλλα να υπογράφεις κι άλλα να ισχύουν. Οπως είναι πάγια τακτική των ανευθυνο-υπεύθυνων να εκφράζουν τη λύπη τους για τις απαράδεκτες καθυστερήσεις…

Μας βλέπω τα επόμενα χρόνια να πιάνουμε τη σφουγγαρίστρα… κοινώς μάπα.

Comments 0 σχόλια »

idea-lightbulb.jpgΑπό τότε που ο Αρχιμήδης αναφώνησε το διάσημο «εύρηκα», σύμβολο για κάθε δημιουργική ενόραση, οι επιστήμονες πασχίζουν να καταλάβουν πώς έρχονται στο μυαλό μας οι ξαφνικές ιδέες, οι λύσεις προβλημάτων κλπ. Τώρα, μια νέα έρευνα νευροεπιστημόνων έρχεται να ρίξει νέο φως στο αίνιγμα.Όπως όλοι ξέρουν, δεν είναι ανάγκη να είναι κανείς Αρχιμήδης για να βιώσει τέτοιες στιγμές. Ο καθένας μπορεί να αντιμετωπίζει ένα πολύπλοκο πρόβλημα ή ζήτημα στη ζωή του, να αναζητά απεγνωσμένα την λύση, να νομίζει ότι «κόλλησε» και ξαφνικά, μετά από μια βόλτα, να του έρχεται η «έκλαμψη». Πώς και γιατί συνέβη αυτό; Ήταν πράγματι κάτι ξαφνικό που εμφανίστηκε από το πουθενά;

Μια νέα έρευνα, των νευροεπιστημόνων Τζόιντιπ Μπατατσάρια του Κολλεγίου Γκόλντσμιθς του Λονδίνου και Μπάβιν Σεθ του πανεπιστημίου του Χιούστον των ΗΠΑ, που δημοσιεύεται στο περιοδικό «Journal of Cognitive Neuroscience», σύμφωνα με τον «Εκόνομιστ», διαπίστωσε ότι αν και οι άνθρωποι δεν το συνειδητοποιούν, βρίσκονται ήδη σε μια ορισμένη κατάσταση πριν η ενόραση εμφανιστεί. Επιπλέον, αυτή η κατάσταση του εγκεφάλου μπορεί να ανιχνευτεί ηλεκτρικά αρκετά δευτερόλεπτα πριν ο άνθρωπος αναφωνήσει το «εύρηκα»!

Το ζήτημα της προέλευσης των ενοράσεων έχει γίνει κεντρικό θέμα στη νευροεπιστήμη, μολονότι δεν είναι εύκολο να μελετηθεί σε συνθήκες εργαστηρίου, οι οποίες δεν ευνοούν τον αναγκαίο αυθορμητισμό. Οι δύο νευροεπιστήμονες ζήτησαν από την ομάδα των εθελοντών να λύσουν μια σειρά από πρακτικά προβλήματα και παζλ, ενώ την ίδια ώρα οι εγκέφαλοί τους ήσαν συνδεμένοι σε ηλεκτροεγκεφαλογράφο.

Όσοι είχαν ενόραση, εμφάνιζαν διαφορετικού τύπου εγκεφαλική δραστηριότητα από όσους δεν είχαν. Η διαφορά αφορούσε κυρίως το δεξί μετωπιαίο φλοιό, όπου καταγράφηκε αύξηση στα εγκεφαλικά κύματα γάμμα υψηλής συχνότητας (αυτά που έχουν 47-48 κύκλους το δευτερόλεπτο). Εξίσου σημαντικό είναι ότι αυτή η διακριτή εγκεφαλική δραστηριότητα ήταν ορατή μέχρι και οκτώ δευτερόλεπτα πριν ο εθελοντής συνειδητοποιήσει ότι έχει βρει τη λύση και περιχαρής την ανακοινώσει.

Η συγκεκριμένη έρευνα είναι η πρώτη που δείχνει ότι το ίδιο ισχύει και για ποιο πολύπλοκες διαδικασίες, όπως οι στιγμές ενόρασης. Η ανακάλυψη θέτει σημαντικά ερωτήματα για το πώς δουλεύει τελικά ο εγκέφαλος, καθώς φαίνεται πως δεν είναι η συνειδητή σκέψη αυτή που λύνει τα προβλήματα, αλλά η όλη διεργασία γίνεται ασυνείδητα και στη συνέχεια η απάντηση «παραδίδεται» στη συνείδηση στο πιάτο!

Ελεύθερος Τύπος

Comments 0 σχόλια »

zombie-pc.jpgΠερισσότεροι από δώδεκα εκατομμύρια υπολογιστές τελούν υπό τον έλεγχο εγκληματικών στοιχείων, που δρουν ανενόχλητα στον λεγόμενο κυβερνοχώρο. Πρόκειται για κομπιούτερ που η λειτουργία τους ελέγχεται πλήρως από εγκληματίες, δίχως αυτό να έχει γίνει αντιληπτό από τους ιδιοκτήτες τους και τα οποία οι ειδικοί αποκαλούν ζωντανά – νεκρά ή αλλιώς «ζόμπι». Σύμφωνα, μάλιστα, με την εταιρεία παροχής ασφάλειας στο Διαδίκτυο, McAfee, ο αριθμός των κομπιούτερ–ζόμπι έχει αυξηθεί κατά 50% από τις αρχές του έτους. Την ίδια στιγμή, έκθεση μιας ακόμα εταιρείας που ειδικεύεται στην ασφάλεια του Διαδικτύου –της Deloitte– καταλήγει στο συμπέρασμα ότι η ανάγκη συντονισμένων μέτρων από πλευράς της διεθνούς κοινότητας προς όφελος μιας ασφαλούς ψηφιακής οικονομίας είναι επιτακτική.

«Η ελευθερία της δράσης στον κυβερνοχώρο στον 21ο αιώνα έχει ανάλογη σημασία μ’ αυτή που είχε η ελευθερία πλεύσης στις θάλασσες τον 19ο αιώνα»

Καθημερινή

Comments 0 σχόλια »

download.jpgΗ πρόσβαση στο Ιντερνετ είναι θεμελιώδες δικαίωμα και η διακοπή της θα πρέπει να είναι δυνατή μόνο με δικαστική απόφαση, αποφάσισε χθες το Ευρωκοινοβούλιο. Οι ευρωβουλευτές με τροπολογία που ψήφισαν ανέτρεψαν προηγούμενη συμφωνία που είχε επιτευχθεί με το Συμβούλιο η οποία, εξαιτίας της ασάφειάς της, άφηνε το περιθώριο στα κράτη-μέλη να διακόπτουν τη σύνδεση πολιτών που κατηγορούνται ότι «κατεβάζουν» παράνομα υλικό μέσω του Ιντερνετ.

Καθημερινή

Comments 0 σχόλια »

newzeland.jpgΣτη γεωγραφία, αντίποδας ονομάζονται δύο σημεία που είναι διαμετρικά αντίθετα. Αυτά τα δύο σημεία συνδέονται με μία ευθεία γραμμή, η οποία περνάει από το κέντρο της γης.
Στη διεύθυνση www.antipodemap.com μπορείτε να δείτε τον αντίποδα για οποιοδήποτε μέρος του κόσμου σας ενδιαφέρει.

Στον αντίποδά μας η θάλασσα έξω από τη Νέα Ζηλανδία…

Comments 0 σχόλια »

photo-teaching.jpgΣτο άρθρο του Γιάννη Ζέρβα, Επίκουρου καθηγητή ψυχιατρικής στο πανεπιστήμιο Αθηνών διαβάζουμε:

Η χρήση της αφήγησης στη διδασκαλία είναι πολλαπλά χρήσιμη. Τόσο στον γραπτό όσο και στον προφορικό λόγο η παρουσίαση ενός θέματος μπορεί να παραμείνει άψυχη και κουραστική, όσο σημαντικά και αν είναι αυτά που παρουσιάζονται, αν δεν περιλαμβάνει καθόλου «δραματικό στοιχείο». Ως προς αυτό οι ψυχοθεραπευτές είναι πολύ τυχεροί. Η ίδια η φύση της θεραπευτικής σχέσης εγγυάται την παρουσία «δραματικού στοιχείου», δηλαδή τη διαλεκτική.

Δεν είναι τυχαίο ότι, όσον αφορά τη διδασκαλία γενικότερα, οι καλύτεροι δάσκαλοι είναι ικανοί αφηγητές. Ισως οι δάσκαλοι (κάθε βαθμίδας, κατεύθυνσης και προσανατολισμού) να έπρεπε, πέρα από τη γνώση της τεχνολογίας, να παρακολουθούν και μαθήματα αφήγησης. Ισως εκτός από την υποχρέωση για ΕCDL* να έπρεπε να πάρουν και μια εκπαίδευση στη μυθοπλασία ή στη λογοτεχνία! Οσο ακραίο και αν ακούγεται αυτό (και γιατί άραγε είναι πιο ακραίο από το ζητούν να γίνει… καλύτερη γραμματέας ο δάσκαλος; Τι θα είχε να γράψει στο Word ή στο ΡowerΡoint αν δεν έχει τίποτε να αφηγηθεί;). Η σύγχρονη τάση διδασκαλίας με αλγόριθμους, επιστημονική ουδετερότητα, αποστασιοποίηση και μια ανόητη διασπαστική γραφιστική τυπογραφική παρουσίαση, κακέκτυπο ξένων προτύπων, αντί να λειτουργεί στην υπηρεσία της αφήγησης, καταφέρνει ουσιαστικά να την καταστρέφει. Και όταν η αφήγηση υπονομεύεται, υπονομεύεται και το νόημα και η δυνατότητα να γίνει η διδασκαλία αυτό που θα έπρεπε εξαρχής να είναι: ερέθισμα για δημιουργία. Στο μέτρο που η σχέση με τους διδασκoμένους περιλαμβάνει φροντίδα, ο δάσκαλος θα πρέπει να βρει τρόπο να «φροντίσει» και να «εξανθρωπίσει» την παρουσίαση του υλικού διδασκαλίας. Γιατί αν δεν καταφέρουμε να εμπνεύσουμε τους μαθητές να βρουν τη δική τους δημιουργική δύναμη, είμαι βαθύτατα πεπεισμένος ότι θα χάσουμε και το νόημα και το παιχνίδι.

Comments 0 σχόλια »

hail.jpgΈχετε ζηλέψει τη δόξα του Αρναούτογλου; Το Effing Hail είναι ένα παιχνίδι εντυπωσιακό στην απλότητα του.  Ο σκοπός σας είναι να κάνετε την μεγαλύτερη δυνατή ζημιά σε μια περιοχή ελέγχοντας μια ισχυρή χαλαζόπτωση. Με το ποντίκι κατευθύνετε μια ριπή ανέμου προσπαθώντας να κρατήσετε όσο δυνατόν γίνεται περισσότερο στον αέρα μεγάλα κομμάτια χαλαζιού.

Όσο περισσότερο χρόνο κρατάτε αυτά τα μεμονωμένα κομμάτια ψηλά στην ατμόσφαιρα, τόσο αυτά μεγαλώνουν και στην συνέχεια κάνουν μεγαλύτερη καταστροφή πέφτοντας.

Comments 0 σχόλια »

dna.jpgΜε αφορμή ένα άρθρο που διάβασα στην εφημερίδα The New York Times, Clues to future health from a drop of saliva της Amy Harmon, που αναφερόταν στην δυνατότητα να πάρεις μια ανάλυση του DNA σου με μόνο $1000 και λίγο σάλιο, προβληματίστηκα για την νέα βιομηχανία που αναδύεται μπροστά μας. Πάνω από 20 εταιρίες προσφέρουν τέτοιες υπηρεσίες σε σχέση με δύο, τρεις πριν 6 χρόνια.

Γνωστές ειδικότητες επιστημόνων αποκτούν τώρα νέο ρόλο. Μικροβιολόγοι – αναλυτές του DNA σου, γενετιστές για να σε βοηθήσουν να ερμηνεύσεις τα αποτελέσματα, ψυχολόγοι για να σε βοηθήσουν ν’αντέξεις τα τυχόν δυσάρεστα νέα, γιατροί με πρωτότυπες θεραπείες για να διώξουν τον πιθανό(?) κίνδυνο να ασθενήσεις από το Α ή το Β μελλοντικά, βοτανολόγοι, ματζουνορολόγοι και ου το καθ’εξής. Ειδικοί στις εναλλακτικές θεραπείες, υγιεινιστές, γυμναστές και κάθε λογής θεραπευτές για αλλαγή του πεπρωμένου που διέγραψε η φύση για εσένα και ανακάλυψες μέσω της αποκρυπτογράφησης του DNA σου. Ξορκιστές και λοιποί θρησκευτικοί ειδήμονες θ’ανακαλύψουν νέα νοήματα στις γραφές για να ερμηνεύσουν τα σημεία των καιρών. Και όλα αυτά γιατί ο άνθρωπος θέλει να ξέρει το μέλλον του. Θέλει να ξέρει εαν κινδυνεύει 23% περισσότερο από τον μέσο όρο για καρδιακή προσβολή, 100 φορές περισσότερο για μυϊκή ατροφία σε σύγκριση με αυτόν που έχει τον ευνοϊκό νουκλεϊνικό συνδυασμό ACGT ή κάτω του μέσου όρου να πάθει Alzheimer.

Δεν ξέρω για σας προσωπικά θα προτιμούσα να μην ξέρω τι μου επιφυλάσσει το DNA μου…

Comments 0 σχόλια »

 worldblacksmall.jpg

Οχι δεν είναι ένα καταπληκτικό τυχαίο σχέδιο κάποιου καλλιτέχνη αλλά ένας χάρτης των παγκόσμιων συνδέσεων Internet από πόλη σε πόλη. Αντιλαμβάνεστε βέβαια οτι εκεί αριστερά με την μεγάλη πυκνότητα είναι η Αμερική.

www.chrisharrison.net/projects/InternetMap/index.html

Comments 0 σχόλια »

worldpressphotooftheyear.jpgΦωτογραφικά στιγμιότυπα που σημάδεψαν τη χρονιά που πέρασε μέσα από το φακό διεθνώς καταξιωμένων φωτορεπόρτερ που βραβεύτηκαν στον 52ο παγκόσμιο διαγωνισμό World Press Photo 2008, θα έχουν την ευκαιρία να δουν από κοντά οι ταξιδιώτες και οι επισκέπτες του Διεθνούς Αερολιμένα Αθηνών από τις 7 έως και τις 29 Μαΐου 2009.

Η διεθνούς κύρους έκθεση, που περιοδεύει σε περισσότερες από 100 πόλεις του κόσμου, παρουσιάζει φέτος 196 έργα που τιμήθηκαν ως οι καλύτερες φωτογραφικές στιγμές του 2008 με τα ετήσια βραβεία «World Press Photo», του σημαντικότερου θεσμού για τον κόσμο της δημοσιογραφικής φωτογραφίας και ενημέρωσης.

Τα βραβευμένα έργα ξεχώρισαν ανάμεσα σε 96.268 συμμετοχές 5.508 φωτογράφων από 124 χώρες, σε 10 θεματικές κατηγορίες φωτορεπορτάζ (επικαιρότητα, ειδησεογραφία, σύγχρονα θέματα, πρόσωπα της ειδησεογραφίας, θέματα από την καθημερινή ζωή, φύση και περιβάλλον, αθλητισμός, αθλητικά στιγμιότυπα, πορτραίτα, τέχνη και ψυχαγωγία).

Ανάμεσά τους, το βραβευμένο έργο του Έλληνα φωτορεπόρτερ Γιάννη Κολεσίδη, που απέσπασε το δεύτερο βραβείο στην κατηγορία «Ανθρωποι στα Γεγονότα» (People in the News).

Ο Γιάννης Κολεσίδης εργάζεται ως φωτορεπόρτερ από το 1994. Σήμερα είναι μόνιμος συνεργάτης του πρακτορείου Reuters. Οι φωτογραφίες του έχουν δημοσιευθεί στις μεγαλύτερες εφημερίδες και περιοδικά του διεθνούς Τύπου.

Η έκθεση «World Press Photo 2009» θα διαρκέσει μέχρι και τις 29 Μαΐου και θα είναι ανοικτή όλο το 24ωρο για το κοινό.

Το ίδρυμα «World Press Photo» είναι πρωτίστως γνωστό για την ετήσια διοργάνωση του μεγαλύτερου παγκόσμιου διαγωνισμού δημοσιογραφικής φωτογραφίας.

Τον ετήσιο διαγωνισμό ακολουθεί το «ταξίδι» των βραβευμένων έργων ανά τον κόσμο, σε μια έκθεση που προσελκύει περισσότερους από δύο εκατομμύρια επισκέπτες σε 45 χώρες. Οι βραβευμένες φωτογραφίες συγκεντρώνονται κάθε χρόνο σε ειδικό λεύκωμα, που μεταφράζεται σε έξι γλώσσες.

 Βήμα

www.worldpressphoto.org

Comments 0 σχόλια »

Top
 
Μετάβαση σε γραμμή εργαλείων