Αρχείο για 5 Μαΐου, 2009

Συνεχίζοντας την προσπάθειά της για μείωση των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα από τις εγκαταστάσεις της, η Google αντικαθιστά τις βενζινοκίνητες χλοοκοπτικές μηχανές με ένα κοπάδι από κατσίκες.

Ο κολοσσός της διαδικτυακής αναζήτησης ανέθεσε την περιποίηση του γκαζόν έξω από τα κεντρικά της γραφεία στη Σίλικον Βάλεϊ στη νεοσύστατη εταιρεία California Grazing. Οι κατσίκες αναλαμβάνουν να κουρεύουν το γκαζόν και να κρατούν υπό έλεγχο τα ζιζάνια και τους θάμνους που μπορεί να πάρουν φωτιά τους καλοκαιρινούς μήνες.

«Ένας βοσκός φέρνει περίπου 200 κατσίκες που περνούν περίπου μια εβδομάδα μαζί μας εδώ στη Google, τρώγοντας το γρασίδι και ταυτόχρονα λιπαίνοντας το έδαφος» εξηγεί ανάρτηση στο εταιρικό ιστολόγιο της εταιρείας.

«Μας κοστίζει περίπου όσο και το κούρεμα, αλλά είναι πολύ πιο χαριτωμένο να παρακολουθεί κανείς τις κατσίκες από ό,τι τις μηχανές κουρέματος του γκαζόν».

Το κοπάδι συνοδεύεται από το τσοπανόσκυλο Τζεν, ράτσας κόλεϊ.

Το Βήμα

Comments 0 σχόλια »

book-prize-sm.jpgΠαρουσία συγγραφέων και ανθρώπων των Γραμμάτων και των Τεχνών απενεμήθησαν χθες στις 19.00 στο Νέο Μουσείο Μπενάκη τα Λογοτεχνικά Βραβεία Διαβάζω 2009. Το Βραβείο Μυθιστορήματος απέσπασε «Το ευχαριστημένο ή Οι δικοί μου άνθρωποι» της Μαρίνας Καραγάτση (εκδόσεις Αγρα). Απενεμήθη από τον ακαδημαϊκό και θεατρικό συγγραφέα Ιάκωβο Καμπανέλλη .

Το Βραβείο Διηγήματος δόθηκε στο «Αγριο βελούδο» της Μαρίας Κουγιουμτζή (εκδόσεις Καστανιώτη) από τον πεζογράφο-θεατρικό συγγραφέα Κώστα Μουρσελά . Το Βραβείο Πρωτοεμφανιζόμενου Συγγραφέα, στην μνήμη του Ηρακλή Παπαλέξη,δόθηκε στη Σταυρούλα Σκαλίδη για το «Προδοσία και εγκατάλειψη» (εκδόσεις Πόλις), ενώ το Βραβείο Ποίησης και το Βραβείο Δοκιμίου απέσπασαν αντιστοίχως τα «Εποχή παραδείσου» (εκδόσεις Γαβριηλίδης) του Στρατή Πασχάλη και «Από τη “Λέσχη” στις “Ακυβέρνητες Πολιτείες”: Η στίξη της ανάγνωσης» (εκδόσεις Πόλις) του Μίλτου Πεχλιβάνου .

Βραβείο Προσφοράς στο Βιβλίο, στη μνήμη του Περικλή Αθανασόπουλου , ιδρυτή του περιοδικού «Διαβάζω», δόθηκε στον διευθυντή των Πανεπιστημιακών Εκδόσεων Κρήτης Στέφανο Τραχανά από τον Γιώργο Γαλάντη, εκδότη του περιοδικού «Διαβάζω». Το Βραβείο Εικονογραφημένου Παιδικού Βιβλίου κέρδισε το «Εφτά ορφανά μολύβια… εφτά ιστορίες» (εκδόσεις Ελληνικά Γράμματα) των Φωτεινής Φραγκούλη (κείμενο) και Φωτεινής Στεφανίδη(εικονογράφηση). Τέλος, το Βραβείο Λογοτεχνικού Βιβλίου για μεγάλα παιδιά δόθηκε στο «Σύνθημα» (Ελληνικά Γράμματα) της Ελένη Πριοβόλου .

Πηγή: Το Βήμα

Comments 0 σχόλια »

5min.jpgΑν ανήκετε στους φιλομαθείς τότε η συγκεκριμένη συλλογή εκπαιδευτικών βίντεο θα κορέσει -για λίγο- τη δίψα σας για μάθηση. Οι δημιουργοί έχουν κατηγοριοποιήσει σε θεματικές ενότητες πεντάλεπτα βίντεο που σε μαθαίνουν πολύτιμα πράγματα σχετικά με τα χόμπι που διαθέτετε.

www.5min.com

Comments 0 σχόλια »

left-brainΗ νομπελίστρια και ειδική στον εγκέφαλο Ρίτα Λεβί- Μονταλτσίνι έκλεισε πρόσφατα τα 100 της χρόνια. Υπάρχει μυστικό για τη μακροζωία της; Λίγο φαγητό, κανένας σύζυγος, καθόλου τύψεις και μια ήρεμη ζωή «χρησιμοποιώντας το λογικό αριστερό μέρος του εγκεφάλου και όχι τη δεξιά, ενστικτώδη πλευρά του, που οδηγεί στη δυστυχία». 

Η Ρίτα Λεβί-Μονταλτσίνι, νευρολόγος και βιολόγος, είναι ειδική στον εγκέφαλο. Ιδρυσε το Ευρωπαϊκό Ινστιτούτο Έρευνας Εγκεφάλου στη Ρώμη πριν από 5 χρόνια και την περασμένη Τετάρτη γιόρτασε τα 100ά της γενέθλια όχι με ένα πάρτι, αλλά με το σεμινάριο «Ο εγκέφαλος σε υγεία και ασθένεια» με τη συμμετοχή ομιλητών από όλο τον κόσμο. «Ο εγκέφαλος έχει δύο ημισφαίρια», λέει, «ένα αρχαϊκό που κυβερνά τα συναισθήματα και τα ένστικτά μας και ένα νεώτερο, που ελέγχει την ικανότητά μας για λογική. Σήμερα το αρχαϊκό κομμάτι επικρατεί. Ήταν το κομμάτι του εγκεφάλου μας που μας ώθησε να κατέβουμε από τα δέντρα αλλά είναι η αιτία όλων των καταστροφών και του μεγάλου κινδύνου που αντιμετωπίζει ο πλανήτης σήμερα. Οδηγεί την ανθρωπότητα στην εξαφάνιση. Το τέλος έχει φτάσει».

Μα, δηλαδή, δεν υπάρχει ελπίδα; «Δυστυχώς, η ανθρώπινη συμπεριφορά δεν είναι απλά αποτέλεσμα των γονιδίων μας. Ένα παιδί σε ηλικία 2 ή 3 ετών απορροφά όσα βρίσκονται στο περιβάλλον γύρω του, ακόμα και το μίσος για όσους είναι διαφορετικοί. Απορροφάμε τα πάντα. Όλα όσα καμουφλάρονται ως “ευφυή” και λογικά, είναι στην πραγματικότητα ένστικτα- και μάλιστα ένστικτα χαμηλού επιπέδου. Έτσι προκύπτουν η τρομοκρατία, ο φονταμενταλισμός και τα όπλα μαζικής καταστροφής. Ο κίνδυνος είναι ότι σε τραγικές στιγμές αυτή η πλευρά του εγκεφάλου κυριαρχεί και ελέγχει τη συμπεριφορά μας και τέτοιου είδους άνθρωποι θριαμβεύουν».

Τα Νέα

Comments 0 σχόλια »

haiti02.jpgΟι 19 ασπρόμαυρες φωτογραφίες, υπό το γενικό τίτλο «Ανθρωποι σε απόγνωση: Ενας χρόνος δίχως έλεος για την Αϊτή», συγκλόνισαν την κριτική επιτροπή των Πούλιτζερ, που απένειμε την περασμένη Δευτέρα στο 49χρονο φωτορεπόρτερ της «Miami Herald» Patrick Farrell το βραβείο στην κατηγορία «Breaking News Photography».

Στα τέλη του περασμένου Αυγούστου η Αϊτή μετρούσε τις πληγές της από την επισιτιστική κρίση, που προκάλεσε την «εξέγερση των πεινασμένων» και την πτώση της κυβέρνησης του Ζακ-Εντουάρ Αλέξις. Η καταιγίδα «Χάνα», που «έγλειψε» τις βόρειες ακτές της χώρας, επέφερε το τελικό χτύπημα. Συνολικά 793 άνθρωποι βρήκαν το θάνατο και περισσότεροι από ένα εκατομμύριο έμειναν άστεγοι.

Το φωτορεπορτάζ του κ. Φαρέλ συνέβαλε σημαντικά στο να αφυπνίσει τις συνειδήσεις διεθνώς γύρω από την καταστροφή στην Αϊτή. Κατέγραψε τις πλημμυρισμένες πόλεις, τα άψυχα κορμιά που κείτονταν στους λασπωμένους δρόμους, την απόγνωση στο βλέμμα των παιδιών (συνολικά 300.000 έχασαν το σπίτι τους).

Ελεύθερος Τύπος

www.pulitzer.org/works/2009-Breaking-News-Photography

Comments 0 σχόλια »

Oι Βερολινέζοι κλήθηκαν να αποφασίσουν, σε δημοψήφισμα την περασμένη Κυριακή, ποια είναι η θέση του Θεού στα σχολεία της γερμανικής πρωτεύουσας. Αλλά το ερώτημα έμεινε αναπάντητο, καθώς δεν προσήλθε στις κάλπες το 25% των πολιτών, ώστε να είναι έγκυρο το αποτέλεσμα.

Οι Βερολινέζοι ψήφισαν για το αν οι χριστιανοί, οι μουσουλμάνοι και οι εβραίοι μαθητές θα παρακολουθούν ένα κοινό μάθημα για τις ηθικές αξίες ή αν θα διδάσκονται ξεχωριστά το μάθημα των Θρησκευτικών.

Το ζήτημα είχε προκαλέσει πολιτική αντιπαράθεση ανάμεσα στους Σοσιαλδημοκράτες, που ελέγχουν την τοπική κυβέρνηση μαζί με τους Οικολόγους, και στη συντηρητική αντιπολίτευση, που είχε πάρει το μέρος της διδασκαλίας των Θρησκευτικών.

Το 2005, έπειτα από έγκλημα τιμής με θύμα μια νεαρή τουρκάλα, το Βερολίνο αποφάσισε να εγκαινιάσει στα σχολεία ένα μάθημα για τις ηθικές αξίες. Οι πιο συντηρητικοί απάντησαν με το αίτημα της διδασκαλίας των Θρησκευτικών.

Η πρωτοβουλία τους συγκέντρωσε τις 270.000 υπογραφές που χρειάζονταν για τη διεξαγωγή του δημοψηφίσματος, αλλά οι κάλπες δεν έδωσαν λύση. Το μόνο βέβαιο είναι ότι σε μια πόλη όπου σχεδόν οι μισοί μαθητές σε κάποιες γειτονιές είναι μουσουλμάνοι το θέμα της διδασκαλίας των Θρησκευτικών δεν πρόκειται να φύγει από το προσκήνιο.

Το Βήμα

Comments 0 σχόλια »

panoramio1.jpgΜια εκπληκτική υπηρεσία διαχείρισης φωτογραφιών θα βρείτε στο www.panoramio.com . Πρόκειται για δημιουργία της Google και σας επιτρέπει να βλέπετε φωτογραφίες από κάθε γωνιά του πλανήτη, μέσω περιήγησης e-χάρτη και του Google Earth. Τις φωτογραφίες ανεβάζουν χρήστες του Ιστού, πράγμα που σημαίνει ότι μπορείτε να δείξετε και εσείς σε ολόκληρο τον κόσμο τα αγαπημένα σας τοπία, βάζοντας στο σύστημα της υπηρεσίας τις δικές σας δημιουργίες. Επιπλέον είναι ένα καλό, εύχρηστο σύστημα αρχειοθέτησης των φωτογραφικών σας αρχείων με ετικέτες, ώστε να μη χάνετε τίποτα και να βρίσκετε σε χρόνο dt ό,τι ζητάτε! Κι αν είστε πραγματικά καλοί, το panoramio διοργανώνει κάθε μήνα διαγωνισμούς φωτογραφίας με δώρα για τους νικητές!

Comments 0 σχόλια »

archives.jpgΝα συστήσουν ηλεκτρονικές εφημερίδες, υπό την ονομασία «Εφημερίδα της Υπηρεσίας», υποχρεώνει όλους ανεξαιρέτως τους φορείς του Δημοσίου η κυβέρνηση με στόχο την εμπέδωση της διαφάνειας και την ενίσχυση του δικαιώματος των πολιτών και των επιχειρήσεων στην πρόσβαση και γνώση των διοικητικών εγγράφων. «Εφημερίδα της Υπηρεσίας», όπως αναφέρεται στη σχετική εγκύκλιο του αρμόδιου υπουργού Εσωτερικών κ. Πρ.Παυλόπουλου, εννοείται μια συγκεκριμένη ιστοσελίδα στη διαδικτυακή τοποθεσία (Ιστοχώρο) της Υπηρεσίας, «στην οποία δημοσιεύονται τα διοικητικά έγγραφα που παράγει η Υπηρεσία, με προκαθορισμένο τρόπο και σύμφωνα με τους περιορισμούς και τις προϋποθέσεις που προβλέπονται από την κείμενη νομοθεσία για την προστασία συμφερόντων, δικαιωμάτων και εννόμων αγαθών».

Για να δούμε… ευκαιρία να περιοριστεί όλη η χαρτούρα που διακινείται στα σχολεία της επικράτειας…

Comments 0 σχόλια »

To Amazon.com προχώρησε στη διάθεση της ηλεκτρονικής έκδοσης του kindle reader που προορίζεται για Apple iPhone κινητά τηλέφωνα και iPod Touch, εντελώς δωρεάν.

Η δωρεάν εφαρμογή βρίσκεται διαθέσιμη στο Apple App Store και επιτρέπει στους αναγνώστες τον αυτόματο συγχρονισμό των ηλεκτρονικών τους βιβλίων και αγαπημένων διευθύνσεων με τους Kindle και Kindle 2 e-book readers. Με αυτό το τρόπο δίνεται η δυνατότητα ανάγνωσης βιβλίων ακόμα και όταν ο ιδιοκτήτης του Kindle δεν το έχει μαζί του. (αρκεί να έχει Apple iPhone κινητό ή iPod Touch.)

PCW

Comments 0 σχόλια »

folded-in1.jpgΤο Tag ties & affective spies είναι μία κριτική προσέγγιση στα κοινωνικά μέσα της εποχής μας. Τι συμβαίνει όταν κάνουμε tag, post ή share τις εμπειρίες μας και τις απόψεις μας σε πλατφόρμες όπως αυτές του Facebook, του YouTube, του flickr ή του del.icio.us;  Πρόκειται για νέες διασυνδέσεις και νέους τρόπους διάδρασης ή για νέες διαδικασίες διαμόρφωσης του περιεχομένου και της δομής του κοινωνικού διαδικτύου;  Τα έργα που παρουσιάζονται τονίζουν τον αντιφατικό χαρακτήρα του  web 2.0, σχολιάζοντας τη συνεχή προσπάθεια εξισορρόπησης ανάμεσα στην τάξη και το χάος, τη δημοκρατία και την αυθαιρεσία, την έκθεση και την εκμετάλλευση.

Το κοινωνικό διαδίκτυο, γνωστό και ως Web 2.0, μοιάζει με ένα συνονθύλευμα από υποσχέσεις και αντιφάσεις που παραπέμπουν απευθείας στα συστατικά του στοιχεία, αυτά της κοινωνικότητας και της συμμετοχής. Στους νέους δημόσιους χώρους της σύγχρονης ινφο-σφαίρας, όπως είναι το YouTube, το Facebook ή το flickr, οι χρήστες σήμερα συναντώνται, αλληλεπιδρούν και αλληλοκαθορίζονται ενώ ταυτόχρονα παράγουν, καταναλώνουν, παρακολουθούν και παρακολουθούνται. Ανεβάζοντας φωτογραφίες, σχόλια και βίντεο, ορίζοντας tags (ετικέτες) και παραθέτοντας συνδέσμους (links), οι συμμετέχοντες στα κοινωνικά δίκτυα μοιράζονται πεποιθήσεις και εμπειρίες, συγκροτούν διαφορετικές εκδοχές της υποκειμενικότητας τους αλλά και διαμορφώνουν το περιεχόμενο και τη δομή του σημερινού διαδικτύου. Η εποχή των υποκειμενικών ταξινομήσεων, γνωστών ως folksonomies, φέρνει στην επιφάνεια μία νέα κατάσταση όπου τα στοιχεία που τη συνθέτουν είναι διαρκώς μεταβαλλόμενα και όλο και πιο διασυνδεδεμένα με οριζόντιο, ριζωματικό τρόπο. Είναι στοιχεία που βρίσκονται σε μια διαρκή διαδικασία εξατομίκευσης, εκτεθειμένα και γι΄αυτό υποκείμενα σε εκμετάλλευση.

Η online έκθεση Tag ties & affective spies (Δεσμοί που βασίζονται σε tags – ανιχνεύσεις βασισμένες στη συγκίνηση και στο πάθος) παρουσιάζει μία επιλογή διαδικτυακών έργων που αναφέρονται στις εκφάνσεις και τα χαρακτηριστικά του κοινωνικού διαδικτύου, στα στοιχεία που το ισχυροποιούν αλλά και το καθιστούν ευάλωτο την ίδια στιγμή. Εξετάζοντας τον τρόπο λειτουργίας των κοινωνικών δικτύων και των μορφών αλληλεπίδρασης των χρηστών, μία νέα μορφή καλλιτεχνικής πρακτικής που αναπτύσσεται μέσα στα δίκτυα, σχολιάζει, ασκεί κριτική και συχνά ανατρέπει τη δομή τους μεταλλάσσοντας τη σημειολογία και το φορμαλισμό τους. Με παιγνιώδη και συχνά ειρωνική διάθεση, τα έργα που παρουσιάζονται προσεγγίζουν τους νέους κοινωνικούς χώρους θέτοντας ερωτήματα και επιδιώκοντας τον αναστοχασμό και τη συνειδητοποίηση των διαφορετικών δημιουργικών δυνατοτήτων από τη μεριά των χρηστών.

Συμμετέχοντες καλλιτέχνες: Christophe Bruno, Grégory Chatonsky, Paolo Cirio, Wayne Clements, Jonathan Harris & Sep Kamvar, Jodi, Les Liens Invisibles, Personal Cinema & the Erasers, Ramsay Stirling, George Holsheimer – Mirjam ter Linden – Daan Odijk -Patri Sadiqah & Raoul Siepers

Εθνικό Μουσείο Σύγχρονης Τεχνης
Κτίριο Ωδείου Αθηνών
Βασ. Γεωργίου Β 17 -19 & Ρηγίλλης
11743 Αθήνα
τηλ.  210 9242111 -2

Comments 0 σχόλια »

«Στις 5 Ιουνίου έχουμε όλοι ραντεβού με τον πλανήτη». Μια πρόσκληση με τη μορφή έκκλησης σε συλλογική συνειδητοποίηση. Γυρισμένο όλο από τον ουρανό και σκηνοθετημένο από τον φωτογράφο Γιαν Αρτύς–Μπερτράν, το ντοκιμαντέρ «Home» είναι ένα υπέροχο φιλμ εικόνων το οποίο, πέρα από την αισθητική, δίνει αφορμή για να σκεφτούμε τι έχουμε όλοι μας να χάσουμε… ή να διαφυλάξουμε. Το «Home» είναι το πρώτο φιλμ που θα βγει σε τηλεοπτικούς σταθμούς και κινηματογράφους την ίδια μέρα. Στον κινηματογράφο, θα προβληθεί σε τουλάχιστον 78 χώρες του κόσμου, ενώ θα διατεθεί επίσης σε dvd. Τέλος, προβλέπεται η μετάδοσή του σε streaming video στο Διαδίκτυο.

www.home-2009.com

Comments 0 σχόλια »

Αλλαγή μεγέθους γραμματοσειράς
Αντίθεση
Μετάβαση σε γραμμή εργαλείων