Αρχείο για Δεκέμβριος, 2009

Και  το όνομα αυτού του ατομικού οχήματος μετακινήσεων i-Real

Comments 0 σχόλια »

kindle.jpgΌλα σπάνε σε αυτό τον κόσμο. Ένας ισραηλινός χάκερ παραβίασε την προστασία των πνευματικών δικαιωμάτων (copyright) της ολοένα πιο δημοφιλούς συσκευής ηλεκτρονικής ανάγνωσης (e-reader) Kindle της Amazon. To “σπάσιμο» επιτρέπει στον χρήστη να μεταφέρει τα ηλεκτρονικά βιβλία (e-books), που είναι αποθηκευμένα στο e-reader, σε οποιαδήποτε άλλη συσκευή, με την μορφή αρχείων .pdf (Acrobat), κάτι που κανονικά δεν είναι εφικτό.

Ελευθεροτυπία

Comments 0 σχόλια »

diafthora.jpgΚι ο Πάσχος Μανδραβέλης στο ίδιο μήκος κύματος:

Ελάχιστα όμως συζητάμε για την παραβατικότητα στα μεσαία και κατώτερα στρώματα. Δεν είναι οι μεγάλες επιχειρήσεις που φοροδιαφεύγουν, κυρίως είναι οι μικρομεσαίοι. Σε καμιά χώρα του κόσμου η τροφοδοσία των καταστημάτων δεν γίνεται τις ώρες αιχμής της κυκλοφορίας, παρά το γεγονός ότι ο νόμος προβλέπει τις πρώτες πρωινές ώρες. Πουθενά στον κόσμο δεν υπάρχουν τόσα μηχανάκια που πηγαίνουν αντίθετα στους μονόδρομους. Πουθενά η αυθαίρετη δόμηση δεν θεωρήθηκε «δικαίωμα του λαού να στεγαστεί». Πουθενά η ρύπανση των τοίχων με αφίσες, αυτοκόλλητα και σπρέι, δεν θεωρείται «δικαίωμα έκφρασης». Πουθενά στον κόσμο η καταστροφή των πανεπιστημίων δεν προστατεύεται από κάποιο μεταφυσικό άσυλο και με τη δικαιολογία ότι επί χούντας μπήκε το τανκς στο Πολυτεχνείο.

Μεγαλύτερο και από το δημοσιονομικό, είναι το πρόβλημα της παραβατικότητας. Βεβαίως, η ανομία είναι σύμφυτη με την ιστορία του ελληνικού κράτους. Τώρα όμως η πολυπλοκότητα των κοινωνικών και οικονομικών σχέσεων την κάνει δυσβάστακτη. Εχει πολλαπλό οικονομικό κόστος. Ολες αυτές οι μικρές παρανομίες συσσωρεύονται σαν κόκκοι άμμου στα γρανάζια της οικονομίας και την παραλύουν. Εκατομμύρια παραγωγικές ώρες χάνονται στους δρόμους της Αθήνας (είναι η καρδιά της ελληνικής οικονομίας) επειδή δέκα ξεφορτώνουν εκτός του ωραρίου που προβλέπει ο νόμος, είκοσι παρκάρουν σε κεντρικές αρτηρίες και πενήντα διαδηλώνουν κλείνοντας τη Σταδίου. Κυρίως, όμως, δημιουργείται κουλτούρα ανομίας, η οποία οδηγεί σε όλο και μεγαλύτερη ανομία. Μέχρι να φτάσουμε σε κάποιον Δεκέμβρη και στη χρεοκοπία.

Καθημερινή

Comments 0 σχόλια »

O N. Ξυδάκης επισημαίνει από τη στήλη του στην Καθημερινή:

Κατά έναν παράδοξο τρόπο, οι ευφυείς και ικανότατοι επιβιωτές Ελληνες επιλέγουν για ηγέτες τους πρόσωπα χαμηλών προσόντων και χαμηλών προσδοκιών. Σαν να μη θέλουν να προκόψει ο δημόσιος χώρος, ο δημόσιος βίος. Σαν να θέλουν πολιτικούς του χεριού τους, ούτε καν στο μπόι τους… Κι ενώ στο ατομικό πεδίο η ευφυΐα, η μέριμνα και η εργασία προσφέρονται απλόχερα και δίνουν καρπούς, στο δημόσιο πεδίο όλα καρκινοβατούν, ακριβώς διότι αυτές οι αρετές λείπουν σε βαθμό απελπιστικό. Ο Ελληνας σικχαίνει πάντα τα δημόσια.
Πίσω από αυτή την «εκλογή των χαμηλών», ας πούμε, φωλιάζει η περίφημη πελατειακή σχέση πολίτη – κράτους, σχέση αμφίδρομης εξυπηρέτησης ηγετών και υπηκόων, και ταυτοχρόνως σχέση αμφίπλευρης εξαχρείωσης του κοινού δημόσιου χώρου. Ως δημόσιος χώρος εννοείται το παν: σπασμένα ρείθρα, κατειλημμένα πεζοδρόμια, ξεχειλισμένοι κάδοι απορριμμάτων, εισφοροδιαφυγή, ακραίος συντεχνιασμός, «λαϊκή» διαφθορά. Οτιδήποτε βρίσκεται έξω από το διαμέρισμα, πολυκατοικία, μεζονέτα, κτήμα, είναι εχθρικό τερέν.

Αυτός ο εξαχρειωμένος και συρρικνούμενος δημόσιος χώρος απολήγει σε μια αναλόγως ρικνή και αχρεία παραγωγική δομή, στην οποία λίγοι παράγουν, λίγοι φορολογούνται και όλοι κλέβουν τον διπλανό τους. Από τη μια τσέπη στην άλλη. Ενα μανιακό ντάρε ε άβερε γύρω από real estate και υπερτιμολογημένες υπηρεσίες.

Λίγη τροφή για σκέψη πριν μία ακόμα αλλαγή χρόνου…

Comments 0 σχόλια »

dhmosio.jpgΑυτές τις ημέρες των Χριστουγέννων, σκεπτόμαστε συχνά τους ανίσχυρους και αβοήθητους που ζουν γύρω μας. Πρέπει όμως να αποφασίσουμε ποιοι είναι αυτοί που πραγματικά χρειάζονται τη βοήθειά μας σε αυτούς τους δύσκολους καιρούς. Η σημερινή κυβέρνηση συμπεριλαμβάνει σε αυτή την κατηγορία το σύνολο των δημοσίων υπαλλήλων του ευρύτερου κρατικού τομέα. Κανείς δεν μπορεί να αμφισβητήσει το γεγονός πως υπάρχουν δημόσιοι υπάλληλοι οι οποίοι εργάζονται σκληρά και αμείβονται λίγο.

Πίσω όμως από το ανεπαρκές και υδροκεφαλικό ελληνικό κράτος κρύβονται και πολλές χιλιάδες υπάλληλοι οι οποίοι… κάθονται, πληρώνονται εικονικές υπερωρίες, κάνουν άλλη δουλειά απ’ αυτήν για την οποία προσελήφθησαν ή θεωρούν πάρεργο το Δημόσιο. Αυτοί οι άνθρωποι είναι σε πολύ καλύτερη θέση από τους χιλιάδες πολίτες που απασχολούνται στον ιδιωτικό τομέα, εργάζονται σκληρά αξιολογούμενοι συνεχώς, με σφιχτά ωράρια εργασίας και την αβεβαιότητα για το αύριο.

Καθημερινή

Ολοι γνωρίζουμε αρκετά παραδείγματα τέτοιων καλών συναδέλφων…που απολαμβάνουν την ομερτά του περίγυρου. Οι αποσπάσεις – μετατάξεις χιλιάδων υπαλλήλων από μάχιμες θέσεις σε αναπαυτικές καρέκλες αποτελούν την πιο εύγλωττη απόδειξη ότι το ευρωβόρο τέρας της αδράνειας ζει και βασιλεύει στα σπλάχνα του Δημοσίου.Ως πότε;

Comments 0 σχόλια »

Comments 0 σχόλια »

thumbnail.jpgΟι φοιτητές που σκέπτονται μεγαλόφωνα όταν καλούνται να λύσουν μία μαθηματική άσκηση, τη λύνουν γρηγορότερα κι έχουν μεγαλύτερες πιθανότητες να βρουν τη σωστή απάντηση. Αυτό υποστηρίζουν Ισπανοί ερευνητές του Πανεπιστημίου της Γρανάδας, που ανέλυσαν σε βάθος την εργασία τελειοφοίτων φοιτητών του Μαθηματικού Τμήματος του συγκεκριμένου πανεπιστημίου, οι οποίοι βιντεοσκοπήθηκαν ενόσω έλυναν ο καθένας μόνος του σε ξεχωριστή αίθουσα ένα πρόβλημα. Οπως επιβεβαιώνουν οι ειδικοί, «η αναπαράσταση του προβλήματος –είτε μέσω μεγαλόφωνης σκέψης είτε σχεδιασμού του στο χαρτί– διαδραματίζει καίριας σημασίας ρόλο στη μαθηματική σκέψη, ευνοεί την κατανόηση εννοιών και διεγείρει την ανάπτυξη ενός ευέλικτου και εύστροφου τρόπου σκέψης στην επίλυση προβλημάτων». Σύμφωνα με τους ίδιους, η ικανότητα αναπαράστασης των προβλημάτων «σχετίζεται στενά με την επιτυχή επίλυσή τους».

Καθημερινή

Comments 0 σχόλια »

 rupert_murdoch.jpgΟ Ρούπερτ Μέρντοκ το είπε και το έκανε. Αφού επιτέθηκε στο Google κατηγορώντας το ότι «λεηλατεί» το περιεχόμενο των εντύπων του, ο πρόεδρος της Νews Corporation πέρασε αμέσως στην αντεπίθεση. Μαζί με τέσσερις ακόμη κολοσσούς των αμερικανικών ΜΜΕ- Τime Ιnc., Conde Νast, Ηearst και Μeredith- θα λανσάρει ένα ψηφιακό πόρταλ το οποίο θα συγκεντρώνει τις εκδόσεις όλων των ομίλων για να «χτυπήσει» το Google Νews. Το περιεχόμενο θα προσφέρεται σε μορφή κατάλληλη ώστε να διαβάζεται από οποιοδήποτε μέσο (κινητά τηλέφωνα, ηλεκτρονικά βιβλία και κάθε είδους ηλεκτρονικούς υπολογιστές), σε ένα είδος iΤunes για εφημερίδες και περιοδικά. Εκτός από τη διαφύλαξη των εκδόσεών τους, στόχος των αμερικανών εκδοτών είναι επίσης η καθιέρωση ενός νέου προτύπου ανάγνωσης που, σε αντίθεση με τα σημερινά, θα επιτρέπει την παρεμβολή διαφημίσεων.

Το Βήμα 

Comments 0 σχόλια »

vevo.jpgΠρωτοβουλία της Universal Μusic Group, το Vevo βγήκε στις ψηφιακές λεωφόρους την περασμένη εβδομάδα και αποτελεί την αντεπίθεση των μουσικών εταιρειών εναντίον του Google. Συγκεντρώνοντας τα βιντεοκλίπ της Universal και της Sony Μusic Εntertainment σε μια κοινή πλατφόρμα, ξεκινάει με τη σιγουριά των 400-450 εκατομμυρίων «προβολών» τον μήνα (έναντι 1 δισεκατομμυρίου βιντεοκλίπ που παρακολουθούνται κάθε μήνα στο ΥouΤube). Το Vevo βασίζεται στην τεχνολογία του ΥouΤube αλλά ακολουθεί τη δική του, ανεξάρτητη πορεία. Η ιδιοφυής κίνηση του Νταγκ Μόρις, διευθύνοντος συμβούλου της Universal και εμπνευστή του νέου σχήματος, έγκειται στο γεγονός ότι με τον τρόπο αυτόν οι μεγάλες μουσικές εταιρείες αποσπούν το δικαίωμα είσπραξης των διαφημιστικών εσόδων από το Google, υποχρεούμενες απλώς να καταβάλλουν στον ιδιοκτήτη του Υou Τube ένα μικρό ποσοστό.

Το Βήμα

Comments 0 σχόλια »

Μουσική αφιέρωση του Ν. Kambra

Comments 0 σχόλια »

main_banner.jpgΞεκίνησαν μετά από εμάς -κάπου το 2004- αλλά διδάχθηκαν από τα λάθη μας. Ρίξτε μια ματιά στο αντίστοιχο πρόγραμμα Α΄επιπέδου , στο αντίστοιχο e-yliko και θα διαπιστώσετε πόσο καλύτερα οργανωμένοι είναι. 

Διαβάζω λοιπόν σε σχετική εγκύκλιο: Το Πρόγραμμα εκπαιδευτικών – επιμορφωτών (πυρήνων) για την αξιοποίηση των ΤΠΕ στη μαθησιακή διαδικασία εντός της σχολικής  μονάδας συνεχίζεται. Υπενθυμίζουμε ότι το πρόγραμμα είναι τριετές (2008-2011) και στοχεύει στην αξιοποίηση εκπαιδευτικών–επιμορφωτών για προώθηση της ενσωμάτωσης των ΤΠΕ στη σχολική τους μονάδα σε διάφορα μαθήματα, με απώτερο στόχο την ενδυνάμωση των διαδικασιών μάθησης.

Για τη σχολική χρονιά 2009-2010 θα διοργανώσουν 8 συνολικά δράσεις επιμόρφωσης (δειγματικά μαθήματα, συνδιδασκαλίες, σεμινάρια, στήριξη συναδέλφων εκπαιδευτικών κλπ) στη σχολική τους μονάδα. Οι συμμετέχοντες εκπαιδευτικοί θα έχουν στήριξη από συμβούλους
του Π.Ι. καθ’ όλη τη διάρκεια της σχολικής χρονιάς. Πιστεύουμε πως η συνεργασία και στήριξη του Διευθυντή του σχολείου στο έργο αυτό είναι πολύ σημαντική.
Το Π.Ι. έχει παραχωρήσει στους εκπαιδευτικούς που συμμετέχουν ένα φορητό ηλεκτρονικό υπολογιστή και ένα φορητό βιντεοπροβολέα για υλοποίηση των δράσεων που θα προγραμματίσουν.

 

Comments 1 σχόλιο »

istoria-ektis-dimotikou-228x300.jpgΟ «συνωστισμός της Σμύρνης» θα γίνει «διωγμός», αφού αυτή είναι η λέξη που θα αντικαθιστά την επίμαχη, στο νέο βιβλίο Ιστορίας της ΣΤ΄ Δημοτικού, αλλάζοντας την παράγραφο εκείνη λόγω της οποίας το βιβλίο (από τη συγγραφική ομάδα με επικεφαλής την πανεπιστημιακό κ. Μαρία Ρεπούση) ξεσήκωσε αντιδράσεις, με αποτέλεσμα να αποσυρθεί το 2007. Βέβαια, το νέο βιβλίο θα παραδοθεί στα σχολεία το 2010 και… αν. Η διαδικασία επιλογής ενός νέου βιβλίου είναι χαρακτηριστικά βραδεία, τόσο επειδή υπήρξε απροθυμία στην ανάληψη του έργου συγγραφής όσο και επειδή… «όποιος καεί στο χυλό φυσάει και το γιαούρτι». Ετσι, η συγγραφή του γίνεται με μεγάλη προσοχή.

Οπως ανέφερε στην «Κ» ο πρόεδρος του Παιδαγωγικού Ινστιτούτου κ. Σωτήρης Γκλαβάς, έως τώρα έχουν σταλεί στη συγγραφική ομάδα οι επισημάνσεις των κριτών του Π. Ι. για το πρώτο μέρος του βιβλίου και αναμένονται οι διορθώσεις από τη συγγραφική ομάδα, η οποία έχει επικεφαλής τον καθηγητή Νεότερης Ιστορίας στο ΑΠΘ κ. Ιωάννη Κολιόπουλο. Πληροφορίες της «Κ» αναφέρουν ότι οι παρατηρήσεις των αρμοδίων του Π. Ι. για το πρώτο τεύχος (περίπου 70 σελίδες για την περίοδο από την Αλωση έως την έναρξη της Επανάστασης του 1821) αφορούσαν κυρίως τη δυσαναλογία ανάμεσα στην πλούσια εικονογράφηση και τον συμπυκνωμένο γραπτό λόγο.

Από την άλλη, η υπουργική απόφαση για την ανάθεση της συγγραφής του βιβλίου στην ομάδα Κολιόπουλου (κανείς δεν διεκδίκησε το έργο στον διαγωνισμό για το έργο παρά τις δύο παρατάσεις από το Π. Ι.) έχει πολύ συγκεκριμένες οδηγίες. «Τα ιστορικά γεγονότα είναι δεδομένα. Διαφοροποιούνται οι οπτικές και οι προσεγγίσεις. Είναι προτιμότερη η παράθεση αντικρουόμενων απόψεων ή πηγών παρά η αποσιώπηση ή η μονομερής παρουσίαση γεγονότων» λέει η υπουργική απόφαση του 2007.

Καθημερινή

Comments 0 σχόλια »

history_matters.jpg«Είναι δύσκολο μάθημα που θέλει… παπαγαλία». Αυτό, εν ολίγοις, παραδέχεται η πλειονότητα των εκπαιδευτικών για το μάθημα της Ιστορίας, υποστηρίζοντας ότι η επιτυχία έρχεται μέσα από την αποστήθιση της διδακτέας ύλης… Οσο για τις περιόδους στις οποίες δίνουν βάρος οι καθηγητές και ενδιαφέρουν περισσότερο τους μαθητές είναι εκείνες που σχετίζονται «αμιγώς» με την ελληνική ιστορία και όχι με τη συγκριτική παρουσίαση των ιστορικών περιόδων. Αυτό, έστω κι αν οι περισσότεροι καθηγητές υποστηρίζουν ότι η Ιστορία διδάσκεται ώστε οι μαθητές να αποκτήσουν, κυρίως, ιστορική κρίση και συνείδηση, ενώ λιγότεροι καθηγητές προτάσσουν ως στόχο τη διαμόρφωση εθνικής συνείδησης και ταυτότητας.

Τα στοιχεία αυτά προκύπτουν από έρευνα του Παιδαγωγικού Ινστιτούτου, η οποία δείχνει ότι η διδασκαλία της ιστορίας πρέπει να αλλάξει καθώς ο χαρακτήρας της είναι στείρος. Ειδικότερα, η έρευνα (με επιστημονική υπεύθυνο την κ. Αναστασία Κυρκίνη l Κούτουλα, και τη συμμετοχή της κ. Εφης Αργυρού, του κ. Δημητρίου Γιαννακόπουλου και της κ. Βασιλικής Σακκά) πραγματοποιήθηκε με συμμετοχή 971 φιλολόγων που έχουν διδάξει σε λύκεια, τα οποία επελέγησαν αντιπροσωπευτικά από όλους τους νομούς. Τα βασικότερα συμπεράσματα είναι τα ακόλουθα:

– Οι δύο στους τρεις (ακριβές ποσοστό 67,5%) εκπαιδευτικοί θεωρούν τη διδασκαλία της Ιστορίας αρκετά ή πολύ δύσκολη. Ετσι, με μεγαλύτερη αυτοπεποίθηση την διδάσκουν οι εμπειρότεροι καθηγητές ηλικίας 56 έως 65 ετών.

– Η συντριπτική πλειονότητα των καθηγητών χρησιμοποιεί για τη διδασκαλία μόνο το σχολικό εγχειρίδιο. Για παράδειγμα, μόλις το 6% χρησιμοποιεί το Διαδίκτυο ως εναλλακτική πηγή. Και αυτό παρότι αρκετοί καθηγητές αναφέρουν ότι τα βιβλία Ιστορίας στο λύκειο είναι δυσνόητα, με ύλη συμπυκνωμένη και κουραστική.

– Εύλογο είναι, λοιπόν, τα παιδιά να ωθούνται στην… παπαγαλία. Αλλωστε, ο ένας στους δύο εκπαιδευτικούς (52,10%) δήλωσε ότι ο βαθμός στην Ιστορία στις πανελλαδικές εξετάσεις εξαρτάται «από την αποστήθιση της εξεταστέας ύλης».

– Η Σύγχρονη Ιστορία της Ελλάδας, η Νεότερη Ιστορία και η Κλασική αρχαιότητα είναι οι πρώτες ενότητες που, σύμφωνα με τους καθηγητές, θα πρέπει να διδάσκονται οπωσδήποτε στο λύκειο. Αντίθετα, σε δεύτερη μοίρα βρίσκονται ενότητες για τη Ρωμαϊκή Περίοδο, τον Μεσαίωνα, Ανατολικούς Πολιτισμούς, το Ισλάμ, την Κίνα, τη Λατινική Αμερική. Οπως αναφέρουν οι ερευνητές, η στάση των εκπαιδευτικών είναι τοπικιστική και ελληνοκεντρική.

– Για τη διαμόρφωση της στάσης αυτής συμβάλλουν και οι σπουδές στο πανεπιστήμιο, όπου διδάσκονται κυρίως οι περίοδοι της ελληνικής ιστορίας. Από την άλλη, τα πανεπιστημιακά τμήματα της Ιστορίας στις φιλοσοφικές σχολές δεν προσφέρουν επαρκή μαθήματα διδακτικά της Ιστορίας, με αποτέλεσμα το μάθημα να γίνεται ανιαρό και οι «οπαδοί του» να φυλλορροούν. Ετσι, όλο και λιγότεροι μαθητές λυκείου την επιλέγουν για τις πανελλαδικές εξετάσεις…

Αρθρο του Απ. Λακασά στην Καθημερινή 

Comments 0 σχόλια »

Αν δε θέλετε να τραυματιστείτε με το αγαπημένο σας λάπτοπ καλό θα ήταν να αποφύγετε τις συγκεκριμένες στάσεις:

500x_pain-points.jpg

 Lifehacker

Comments 0 σχόλια »

mouseiouno1.jpgΈνα νέο μουσείο με εκθέματα από τον κόσμο της πληροφορικής έρχεται να γνωρίσει στους χρήστες του την ιστορία τον υπολογιστών, την εξέλιξη τους και να αποδείξει ότι η ψηφιακή τεχνολογία έχει ακόμα όλο το μέλλον μπροστά της.

Το Μουσείο Πληροφορικής περιλαμβάνει αντικείμενα που έχουν παρέλθει από το χώρο της τεχνολογίας όχι απαραίτητα λόγω χρόνου, αλλά και λόγω της ραγδαίας εξέλιξης του κλάδου.

Όλες οι παραπάνω διαπιστώσεις γέννησαν την ιδέα για να συγκεντρώθούνε σε έναν χώρο το παρελθόν ,το παρόν και το μέλλον της τεχνολογίας στο οποίο θα εκτίθενται συσκευές και προγράμματα από τον κόσμο της πληροφορικής και την εξέλιξη τους μέσα στις τελευταίες τρείς δεκαετίες.

Να σημειωθεί ότι το Μουσείο Πληροφορικής έχει στην κατοχή του υπολογιστικά συστήματα που χρονολογικά ξεκινούν από την δεκαετία του ’80 μια εποχή που αποτέλεσε την απαρχή της έννοιας του προσωπικού υπολογιστή (pc) και η συλλογή συνεχώς διευρύνεται για να καλύπτει όλο και περισσότερους τομείς της πληροφορικής. Επίσης, δέχεται οποιαδήποτε προσφορά αντικειμένου της πληροφορικής για τον εμπλουτισμό της έκθεσης.

www.elmp.gr

Comments 0 σχόλια »

Αν δεν προλάβατε το αεροπλάνο…

www.360cities.net/prague-18-gigapixels

Comments 0 σχόλια »

Comments 0 σχόλια »

img_0476.jpgΧτες ήμουν στο ανακαινισμένο θέατρο της Νέας Σκηνής της οδού Κυκλάδων. Το έργο που διάλεξε να μας διδάξει φέτος ο Λευτέρης Βογιατζής μαζί με τον Δ. Ημελλο είναι το The dying of today του Howard Barker γραμμένο το 2004. Το έργο εμπνέεται από την ελληνική αρχαιότητα. Πηγή του συγγραφέα είναι οι Ιστορίες του Θουκυδίδη και συγκεκριμένα η αφήγηση της πανωλεθρίας των Αθηναίων στη Σικελία. Η μόνη φορά που ο Θουκυδίδης χρησιμοποίησε τη λέξη «πανωλεθρία» στην Ιστορία του ήταν για να περιγράψει την έκβαση της αθηναϊκής σικελικής εκστρατείας. Ο δραματικός ιστός του έργου στηρίζεται σε μία αφήγηση από τον Νικία του Πλουτάρχου. Σύμφωνα με τον Πλούταρχο, τα νέα για την καταστροφή μαθεύτηκαν από έναν ξένο που τα είπε στον κουρέα. Στηριγμένος σε αυτή την αφήγηση, ο σύγχρονος βρετανός εικονοκλάστης Χάουαρντ Μπάρκερ γράφει ένα κείμενο κλειστού χώρου: ένας πελάτης φέρνει τα νέα μιας καταστροφής στον κουρέα του, που έχασε σε αυτήν τον γιο του. Σκοπός του είναι να μελετήσει το «παιχνίδι» ανάμεσα στον κομιστή και τον αποδέκτη κακών ειδήσεων. Ο Δνείστερ (πελάτης) λειτουργεί όπως ο αγγελιοφόρος στην αρχαία τραγωδία. Έρχεται ν’ αναγγείλει τις συμφορές που έρχονται. Κι ο κουρέας σαν άλλος Οιδίποδας θα διαπιστώσει σιγά- σιγά ότι το κακό άγγιξε και το δικό του σπίτι.

Ο συγγραφέας δεν αγαπά τα σημεία στίξης. Η μεταφράστρια Τζένη Μαστοράκη απολογείται στο σημείωμά της γιατί αναγκάστηκε να προσθέσει δύο ερωτηματικά. Προσεκτικά λοιπόν επιλέγουμε:

…απορρυπαίνουν οι κακές ειδήσεις το έχετε προσέξει πως έχουν μία τάση να απορρυπαίνουν; όλα τα επουσιώδη κατρακυλούν στον υπόνομο όλα τα εφήμερα σαρώνονται από ένα κύμα οδύνης.

…Είστε ασυγκίνητος σαν θεός. Μπορεί να μην κάνατε κανένα κακό αλλά το ίδιο κακό δεν είναι να κοιτάς το κακό δεν έχετε αισθήματα.

…Σαν να είχαμε όλοι μέσα μας έναν πόνο ένα κενό που χάσκει ακόμη και στη μέση του γέλιου ειδικά ναι ειδικά στη μέση του γέλιου χάσκει και μόνο το τρομερό θα μπορούσε να το γεμίσει.

Howard Barker

Comments 0 σχόλια »

 901_21293749.jpg

Από την εφημερίδα Boston

Μέρος 1οΜέρος 2οΜέρος 3ο

Comments 0 σχόλια »

gogreenbulb.jpgΤον υπολογισμό τον έκανε το περιοδικό «Νew Scientist»: πίνοντας έξι φλιτζανάκια καφέ την ημέρα, καθένας μας «εκπέμπει» 175 κιλά διοξειδίου του άνθρακα τον χρόνο (125 γραμμάρια ανά φλιτζανάκι), όσα ένα επιβατικό αεροπλάνο που πετάει από το Λονδίνο ώς τη Ρώμη. Μετρήθηκαν οι εκπομπές από την καλλιέργεια του φυτού, από τη μεταφορά του καφέ, από τον ηλεκτρισμό που τροφοδοτεί την καφετιέρα κ.ά. Είναι σαφές ότι με τις καθημερινές συνήθειές μας συμβάλλουμε στην άνοδο της θερμοκρασίας του πλανήτη και συνεπώς μπορούμε να την καταπολεμήσουμε αλλάζοντάς τις. Πολλές φορές, λίγες αλλαγές είναι αρκετές.
Πρακτικές συμβουλές

Να πλένεστε χωρίς να σπαταλάτε νερό
Είναι πλέον αποδεδειγμένο πως αν κάνετε ντους αντί για μπάνιο, εξοικονομείτε δεκάδες λίτρα πόσιμου νερού. Όμως η μέγιστη διάρκεια του ντους πρέπει να είναι τρία με τέσσερα λεπτά.

Στην πόλη με το ποδήλατο
Στην πόλη, το πιο οικολογικό μέσο μεταφοράς είναι το ποδήλατο. Ακολουθούν τα δημόσια μέσα μεταφοράς, τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα και οι μοτοσικλέτες. Βέβαια, για να κυκλοφορούν ποδήλατα χρειάζεται να υπάρχουν και δρόμοι γι΄ αυτά.

Αν μετακινείστε με αυτοκίνητο, να φροντίζετε να είναι καλά φουσκωμένα τα λάστιχα.

Δεν αρκεί να υιοθετήσετε έναν τρόπο οδήγησης που να μειώνει την κατανάλωση, άρα και τις εκπομπές- δηλαδή να αποφεύγετε να τις υπερβολικές επιταχύνσεις, να σβήνετε τη μηχανή στα μποτιλιαρίσματα, να μη χρησιμοποιείτε τον κλιματισμό άνευ λόγου-, αλλά πρέπει και να διατηρείτε το αυτοκίνητό σας στην καλύτερη δυνατή κατάσταση. Να ελέγχετε την πίεση των ελαστικών κάθε φορά που γεμίζετε το ντεπόζιτο και να τους προσθέτετε αέρα αν χρειάζεται.

Στη δουλειά, να καλείτε μόνον έναν ανελκυστήρα
Φτάσατε στον προορισμό σας, τώρα πρέπει να ανεβείτε στο γραφείο. Πρώτη επιλογή: η σκάλα. Κάνει καλό σε σας, επειδή ανεβαίνοντας μερικά σκαλοπάτια κάνετε και λίγη γυμναστική, αλλά και στο περιβάλλον, επειδή δεν καταναλώνετε ηλεκτρική ενέργεια. Δεύτερη επιλογή: ο ανελκυστή- ρας. Συνήθως υπάρχουν περισσότεροι από ένας και καλείτε τόσο τον δεξιό όσο και τον αριστερό. Το αποτέλεσμα: με διαφορά λίγων δευτερολέπτων κινούνται και τα δύο ασανσέρ, το ένα καταναλώνοντας ανώφελα ενέργεια.

Μην τυπώνετε τα e-mail
Στην εποχή του ηλεκτρονικού ταχυδρομείου, εξακολουθούμε να χρησιμοποιούμε πολύ χαρτί. Ίσως υπερβολικά πολύ. Για να παραχθεί ένας τόνος χαρτιού χρειάζονται 15 δένδρα, 440.000 λίτρα νερού και 7.600 ΚWh ηλεκτρικής ενέργειας. Και όποιος εργάζεται σε γραφείο, μπορεί μέσα σ΄ έναν χρόνο να χρησιμοποιήσει 10.000 σελίδες χαρτιού. Ιδού μερικές καλές συνήθειες: χρησιμοποιείτε ανακυκλωμένο χαρτί, κρατάτε σημειώσεις σε χαρτί που είναι ήδη τυπωμένο, τυπώνετε και τις δύο σελίδες κάθε φύλλου, φτιάξτε ένα αρχείο στον ηλεκτρονικό υπολογιστή σας αντί να δημιουργήσετε ένα αρχείο από χαρτί. Και ανακυκλώνετε κάθε χαρτί που χρησιμοποιείτε.

Τρώτε μόνο φρούτα εποχής
Υπάρχουν φορές που ο φιλικός προς το περιβάλλον τρόπος ζωής αποδεικνύεται και ικανοποιητικός για τον άνθρωπο. Οι βασικοί κανόνες για να τρώετε καλά χωρίς να βλάπτετε τον πλανήτη είναι οι εξής: να τρώτε τρόφιμα εποχής, να προτιμάτε τα τοπικά προϊόντα έναντι αυτών που εισάγονται από την άλλη άκρη του κόσμου, να περιορίσετε την κατανάλωση κόκκινου κρέατος για να μειωθούν οι εκπομπές που οφείλονται στην εντατική κτηνοτροφία βοοειδών, να αγοράζετε από τα μικρά καταστήματα κοντά στο σπίτι αντί να κατεβαίνετε στην κεντρική αγορά χρησιμοποιώντας το αυτοκίνητο και να μαγειρεύετε περισσότερο και να αγοράζετε λιγότερα έτοιμα φαγητά.

Βάλτε πλυντήριο τη νύχτα και κάντε υπομονή με τον θόρυβο
Εν γένει τα σπίτια μας αντιστοιχούν γύρω στο ένα τρίτο της εθνικής ενεργειακής κατανάλωσης: η μεγαλύτερη κατανάλωση ενέργειας είναι για τη θέρμανσή τους, ακολουθεί η κατανάλωση ηλεκτρικού για τις οικιακές συσκευές και τον φωτισμό. Φροντίζετε να γεμίζετε το πλυντήριο όταν το χρησιμοποιείτε και να το ανάβετε πριν πάτε για ύπνο. Η τάση του ηλεκτρικού είναι πιο σταθερή τη νύκτα, καθώς η κατανάλωση είναι μικρότερη και το νυκτερινό ρεύμα είναι φθηνότερο.

Μην αφήνετε τις ηλεκτρικές συσκευές στη θέση αναμονής (stand by)

Τα φωτάκια που παραμένουν αναμμένα αφού σβήσουμε την τηλεόραση ή το στερεοφωνικό συγκρότημα καταναλώνουν άσκοπα μέχρι 400 ΚWh σ΄ ένα χρόνο. Όμως το βράδυ μπορεί να είναι κανείς πολύ κουρασμένος για να πηγαίνει από πρίζα σε πρίζα αποσυνδέοντας τις συσκευές. Μια λύση είναι να ενώσετε την τηλεόραση και το στερεοφωνικό σ΄ ένα πολύπριζο συνδεδεμένο σε μια πρίζα και το βράδυ να αφαιρείτε μόνον αυτό.

TA NEA

Comments 0 σχόλια »

Αλλαγή μεγέθους γραμματοσειράς
Αντίθεση
Μετάβαση σε γραμμή εργαλείων