Αρχείο για Μάιος 8th, 2009

Να πάτε!

http://fr.wikipedia.org/

www.seraphine-lefilm.com

Comments 0 σχόλια »

Comments 0 σχόλια »

digitaleye.jpgΟ Δημοσθένης Κοκκινίδης, Ομότιμος καθηγητής της ΑΣΚΤ, ζωγράφος  αναπτύσσει τον προβληματισμό του στο Βήμα ιδεών σχετικά με την οπτική αντίληψη και την καλλιέργειά της στην εκπαίδευση: «Στις μέρες μας είναι πιεστικά αναγκαίο ένα είδος διαφορετικής αγωγής των μαθητών που δεν περιορίζεται μονάχα στο πεδίο της αισθητικής αγωγής ή της σωματικής επιδεξιότητας στην έκφραση, όταν ο ηλεκτρονικός δαίμονας κατακυριεύει τον ελεύθερο χρόνο του μαθητή. Εχω τη γνώμη ότι η σχολική αγωγή στην τέχνη είναι πολύ δύσκολο να υπερκεράσει τον εξωσχολικό βομβαρδισμό παραστάσεων, τον σωρό από κακέκτυπα έντυπα, τηλεόραση, ψηφιακά παιχνίδια, δικτυακούς τόπους που συνιστούν πηγές πληροφόρησης άγνωστες πριν από δύο τρεις δεκαετίες. Σε αυτό τον ορυμαγδό πληροφόρησης, τι είδους οπτική μόρφωση μπορεί να αντιτάξει το σχολείο;

Σε μιαν εποχή ραγδαίων και αναπάντεχων τεχνολογικών αλλαγών- όπου ο μαθητής της πρώτης δημοτικού χρησιμοποιεί κινητό τηλέφωνο- η σχολική αγωγή κινείται στον ρυθμό του χειροκίνητου άροτρου όσον αφορά την καλλιέργεια του αισθητηρίου της οπτικής αντίληψης. Και φοβάμαι πως η πολιτεία, και ειδικότερα το υπουργείο Παιδείας, δεν το ΄χει αντιληφθεί ή ηθελημένα κωφεύει.

Comments 0 σχόλια »

newspaper.jpgΤο τέλος της δωρεάν ανάγνωσης εντύπων μέσω Διαδικτύου προαναγγέλλει ο μεγιστάνας των μέσων ενημέρωσης Ρούπερτ Μέρντοκ, ο οποίος δήλωσε ότι το συγκεκριμένο μοντέλο πρόσβασης στις ειδησεογραφικού περιεχομένου ιστοσελίδες κρίνεται ανεπιτυχές. «Βρισκόμαστε εν μέσω μιας αντιπαράθεσης σχετικά με την αξία του περιεχομένου (σ.σ.: των ηλεκτρονικών εντύπων) και είναι προφανές σε πολλούς ιδιοκτήτες ότι το σημερινό μοντέλο είναι δυσλειτουργικό.Αναζητούμε έναν τρόπο ο οποίος θα μεγιστοποιεί τα οικονομικά οφέλη για τους μετόχους μας. Οι μέρες του Διαδικτύου όπως το γνωρίσαμε σύντομα τελειώνουν» τόνισε με νόημα ο αμερικανός επιχειρηματίας. Και ανακοίνωσε ότι μέσα στους επόμενους 12 μήνες το περιεχόμενο των ηλεκτρονικών εντύπων του ομίλου του θα διατίθεται επί πληρωμή.

Αυτά διαβάζουν στο Βήμα και φρόντισαν να φτιάξουν την premium έκδοση με συνδρομή; Πόσοι αλήθεια πλήρωσαν για να σχολιάζουν στην ιστοσελίδα του Βήματος;

Comments 0 σχόλια »

tree_by_dragonskinpng.jpg Στην αρχική σελίδα του ιστοχώρου Dreamgrove (www.dream grove.org) υπάρχουν τέσσερις επιλογές: ένα ρόδι, η βάση ενός κορμού, μια τρύπα στο χώμα και ένα σκουλήκι. Οι «επιλογές» απαρτίζουν το φυσικό περιβάλλον μιας υγρής, χωματένιας επιφάνειας, με ρίζες, κλαράκια και φύλλα – το έδαφος ενός κήπου ή καλύτερα, την κάτοψη ενός «Ονειρώνα»… Αυτό τον όρο άλλωστε χρησιμοποιούν στο γραφείο Drifting City, το ελληνικό γραφείο σχεδιασμού που δημιούργησε το Dreamgrove, και που κέρδισε το φετινό διεθνές Βραβείο Webby στην κατηγορία του Καλύτερου Ιστοτόπου NetArt. Σύμφωνα με τον Πέτρο Μπαμπασίκα, έναν από τους αρχιτέκτονες του Drifting City, «η κατηγορία NetArt είναι ιδιαίτερα σημαντική, αφού εξετάζει το ίδιο το μέσο του Internet, το αμφισβητεί σχεδόν, επιβραβεύοντας τις συμμετοχές που προσπαθούν να επαναπροσδιορίσουν τα όρια του Ιντερνετ».

Ας επιστρέψουμε στην αρχή λοιπόν: ρόδι, τρύπα, κορμός, σκουλήκι… Αν τύχει και περάσεις με το ποντίκι πάνω από το ανοιγμένο ρόδι, θα σου εμφανιστεί η επιλογή «πρόσβαση στα όνειρα». Με τη σειρά της, η τρύπα στο έδαφος σού δίνει τη δυνατότητα να αφηγηθείς εσύ ένα από τα όνειρά σου, ενώ ο κορμός σού δίνει τη δυνατότητα να επισκεφτείς εικονικά έναν πραγματικό κήπο που συνδέεται με το Dreamgrove που βλέπεις στην οθόνη του υπολογιστή σου. Ενα καλό σημείο εκκίνησης βέβαια, ειδικά για εκείνους που δεν βλέπουν ποτέ όνειρα αλλά θέλουν να καταλάβουν τι ακριβώς συμβαίνει εδώ πέρα, είναι το σκουλήκι, που σου δίνει πληροφορίες για το παράξενο αυτό πρότζεκτ…

Η ουσία του έργου όμως είναι τα όνειρα. Γιατί το Dreamgrove είναι ένας κήπος ονείρων, ένας χώρος όπου μπορείς να ψιθυρίσεις, ή καλύτερα, να γράψεις ένα όνειρο που είδες χθες το βράδυ, προσθέτοντας στη συλλογή ονείρων που ήδη εκτίθεται εκεί. Στον «κήπο» διαβάζεις σουρεαλιστικές ιστορίες του υποσυνείδητου του γείτονά σου, του συμπολίτη σου, του αγνώστου. Ονειρα «που ανήκουν σε όλους και όχι μόνο σε έναν», σύμφωνα με τον Πέτρο Μπαμπασίκα. Ξαφνικά, ο δημόσιος χώρος, χωράει ένα συνολικό υποσυνείδητο.

«Δημόσιος χώρος δεν είναι μόνο η πλατεία, αλλά και το Ιντερνετ. Αναρωτιόμασταν αν είναι δυνατόν να αναμείξουμε τα δύο, σχεδιάζοντας τους χώρους έτσι ώστε να ενημερώνει ο ένας τον άλλον. Αλλος στόχος μας ήταν να ανακαλύψουμε έναν τρόπο ένωσης του φυσικού, φυτικού στοιχείου με το ψηφιακό».

 Καθημερινή

Ψηφιακή άσκηση μνήμης και φαντασίας

Comments 0 σχόλια »

robot-teacher.jpgΜια μαθήτρια του δημοτικού σχολείου Κουντάν στο Τόκιο της Ιαπωνίας ακουμπά τη δασκάλα – ρομπότ Σάγια για να βεβαιωθεί πως είναι ψεύτικη. Σε αντίθεση με τα περισσότερα ανθρωποειδή, η Σάγια -δημιούργημα της Honda- μπορεί να εκφράζει έξι βασικά συναισθήματα: έκπληξη, φόβο, αηδία, οργή, χαρά και λύπη. Τον χειρισμό της ανέλαβε μέσω τηλεχειριστηρίου ένας άνθρωπος, ο οποίος παρακολούθησε την επικοινωνία της με τα παιδιά μέσα από κάμερες.

Έπρεπε να το περιμένουμε από τους γιαπωνέζους που όσο και να το κάνουμε μία τρέλα με τα ρομπότ την έχουν. Τι νόημα έχει αυτό; Εξι συναισθήματα και η ανάγκη ύπαρξης ενός χειριστή να πατά τα κουμπάκια… Σοβαρολογούμε ότι αυτό υποκαθιστά τη διδασκαλία;

www.msnbc.msn.com/id/29634158/

Comments 0 σχόλια »

onscreenkeyboard.jpgΠολλές φορές έχω χρειαστεί το πληκτρολόγιο ενώ έχω μόνο το ποντίκι στα χέρια μου. Π.χ. όταν σερφάρω από τον καναπέ στην τηλεόραση. Οταν ανακάλυψα ότι τα windows είχαν αυτή την ευκολία… πήρα μια χαρά! Και είναι απλό:  «όλα τα προγράμματα» > Βοηθήματα > Διευκόλυνση πρόσβασης. Αν προτιμάτε τις συντομεύσεις: «Εκτέλεση» («Run»), και πληκτρολογούμε osk / Enter. Αμέσως εμφανίζεται στην οθόνη ένα πληκτρολόγιο με το οποίο μπορούμε να γράψουμε όπως ακριβώς γράφουμε και στο κανονικό μας πληκτρολόγιο.

Η εκτέλεση (run) στα Vista κρύβεται επιμελώς στα βοηθήματα.

Comments 0 σχόλια »

Ο Στάθης για τη Νατάσα Μποφίλιου: Πού και πού ο καλός θεός μάς κάνει και κάποιο δώρο. Κατ’ αυτάς μας έχει χαρίσει τις εμφανίσεις της κυρίας Νατάσας Μποφίλιου

…στο «Μετρόπολις» κάθε Παρασκευή και Σάββατο έως τέλος Μαΐου. Μια κόκκινη νεράιδα που τραγουδάει τα παραμύθια με τη χάρη της φωτιάς (και στο τζάκι, και στα οδοφράγματα)…

Comments 0 σχόλια »

Oι Κύκλωπες, όπως γνωρίζουμε από τη μυθολογία, ήταν μονόφθαλμοι γίγαντες με πολύ κακή διάθεση και πολύ μέτρια εξυπνάδα. Κανείς δεν μπορεί να κατηγορήσει τα ομώνυμα ρομποτάκια για ανοησία και κακία. Ο Αντριου Ντέιβιντσον, μάλιστα, ειδικός στα κομπιούτερ, πιστεύει ότι το ένα μάτι που διαθέτουν αυτά τα νέας γενιάς ρομπότ είναι αρκετό, εφόσον ο «εγκέφαλός τους» λειτουργεί με αρκετή ταχύτητα. Για να είναι αυτόνομο ένα ρομπότ πρέπει -κατά κάποιο τρόπο- να μπορεί να κατανοεί το περιβάλλον του. Η στερεοσκοπική όραση, η συγχώνευση των εικόνων από δύο «μάτια», που κοιτούν το ίδιο αντικείμενο από διαφορετικές γωνίες, είναι μια προσέγγιση του προβλήματος, η οποία, ωστόσο, απαιτεί ιδιαίτερα πολύπλοκη επεξεργασία από το λογισμικό του υπολογιστή για να ολοκληρωθεί επιτυχώς.

Γι’ αυτό, μαζί με τους συνεργάτες του δημιούργησε και παρουσίασε τη νέα μορφή SLAM, που εργάζεται με ταχύτητα 200 κάδρων το λεπτό με μία κάμερα, η οποία δεν πρέπει να είναι σταθερή αλλά μπορεί να περνάει από χέρι σε χέρι. Ετσι η μηχανή μπορεί να τοποθετηθεί σε ιπτάμενα ρομπότ ή σε όσα κάνουν άλματα και χρησιμοποιούνται για να εξερευνούν χώρους όπως κτίρια που έχουν καταρρεύσει από σεισμούς και δεν μπορούν, εξαιτίας της επικινδυνότητάς τους, να εισέλθουν άνδρες των σωστικών συνεργειών για να αναζητήσουν επιζώντες. Εναλλακτικά τα ίδια προγράμματα μπορούν να λειτουργήσουν με φυσιολογικές ταχύτητες (30 ή λιγότερα κάδρα το δευτερόλεπτο).

«Νοημοσύνη» και στις σκούπες

H νέα τεχνολογία μπορεί να εφαρμοστεί σε κινητά τηλέφωνα, ηλεκτρονικά παιχνίδια, ακόμα και στις ηλεκτρικές σκούπες. Εταιρείες που δημιουργούν ηλεκτρονικά παιχνίδια ήδη αναζητούν εφαρμογές για τη συγκεκριμένη τεχνολογία. Μία τέτοια θα μπορούσε να είναι η δημιουργία ενός τρισδιάστατου χάρτη του δωματίου όπου βρίσκεται ο παίκτης, ώστε να μπορεί να ενταχθεί κι αυτός στο παιχνίδι.

Ο δρ Ντέιβιντσον, τέλος, συζητάει με μία ευρωπαϊκή εταιρεία,, η οποία ενδιαφέρεται να κατασκευάσει έξυπνες αυτόνομες ηλεκτρικές σκούπες. Εάν μπορέσουν από κοινού να κατασκευάσουν έναν προσιτό σε τιμή, ρομποτικό μαχητή της σκόνης, που θα «βλέπει πού πηγαίνει» (χωρίς να επιτίθεται σε ό, τι του αντιστέκεται και χωρίς να κοπανιέται πάνω στα έπιπλα), θα μπορέσουμε ευθαρσώς να πούμε ότι ο Πολύφημος είναι ο πιο καλός μας φίλος…

Θα δείτε το βίντεο και θα διαπιστώσετε ότι οι βασίλισσες της καθαριότητας δεν θα ήταν εκστασιασμένες με τον Πολύφημο. Δε σηκώνει και κανένα έπιπλο… κι αν μαζεύεται η σκόνη σε δύσκολα σημεία.

Καθημερινή

Comments 0 σχόλια »

Με έναν ξεχωριστό -και σπάνιο- τρόπο αποφάσισαν οι Coldplay να ευχαριστήσουν το κοινό τους σε όλο τον κόσμο.

Όπως ανακοίνωσαν, το άλμπουμ τους LeftRightLeftRightLeft θα διανέμεται δωρεάν στις συναυλίες που θα πραγματοποιήσουν ώς και τον Σεπτέμβριο, ενώ από τις 15 Μαΐου θα είναι διαθέσιμο -άνευ κόστους- και στο Διαδίκτυο.

«Οι ζωντανές εμφανίσεις είναι αυτό που αγαπάμε. Η δωρεάν διανομή του άλμπουμ είναι το δικός μας ‘ευχαριστώ’ στον κόσμο που μας δίνει τη δυνατότητα να κάνουμε αυτό που αγαπάμε» γράφουν οι Coldplay στην επίσημη ιστοσελίδα τους.

Τα Νέα

Youtube Channel

Comments 0 σχόλια »

happiness.jpgΜοναδικός Έλληνας που περιλαμβάνεται στα πρόσωπα που κατά το περιοδικό «Τime» έχουν τη μεγαλύτερη επιρροή στον κόσμο το 2009, ο δρ Νικόλας Χρηστάκης, 47 χρόνων, διδάσκει Ιατρική και Κοινωνιολογία στο Πανεπιστήμιο του Χάρβαρντ. Είναι ο επιστήμονας που διαπίστωσε πως η ευτυχία, σαν τη γρίπη, μπορεί να μεταδίδεται από άνθρωπο σε άνθρωπο- όπως άλλωστε και πράγματα αρνητικά, όπως η παχυσαρκία ή το κάπνισμα. «Αυτό σημαίνει πως αν περιτριγυριζόμαστε από πιο ευτυχισμένους ανθρώπους θα γίνουμε και εμείς πιο ευτυχισμένοι και, με τη σειρά μας, θα κάνουμε κι εμείς τους ανθρώπους που βρίσκονται κοντά μας πιο ευτυχισμένους», γράφει στο «Τime» για την έρευνα του δρα Χρηστάκη ο Νταν Άριελι, καθηγητής της Επιστήμης της Συμπεριφοράς στο Πανεπιστήμιο Ντιούκ. «Αν αποδειχθεί η θέση του, τότε η ρήση “πες μου τον φίλο σου να σου πω ποιος είσαι” μπορεί να αποκτήσει περισσότερο βάρος απ΄ όσο νομίζαμε ότι έχει».

Τα Νέα

Comments 0 σχόλια »

large_birt.jpgΌταν η 28χρονη Τζο Στίβενς ένιωσε τους πόνους της γέννας στο σπίτι της στην Κορνουάλη της Βρετανίας, ήταν πολύ αργά για να τη μεταφέρει ο σύζυγός της στο μαιευτήριο. Ευτυχώς και για τους δύο, που είναι γονείς άλλων τριών παιδιών, ο Μαρκ Στίβενς είχε ενημερωθεί ενδελεχώς για τις περιπτώσεις τοκετού εκτός νοσοκομείου από το Διαδίκτυο. Η Τζο δεν άντεξε και έπεσε στο πάτωμα, έτοιμη να γεννήσει. Ο Μαρκ γονάτισε μπροστά της και έπειτα από δύο λεπτά έφεραν με επιτυχία στον κόσμο το τέταρτο παιδί τους, χρησιμοποιώντας τις τεχνικές που έμαθε ο Μαρκ από βίντεο στο ΥouΤube.

ε τώρα με την οικονομική κρίση, ίσως χρειαστεί να μάθουμε νέες τέχνες…

Το Βήμα

Comments 0 σχόλια »

Top
 
Μετάβαση σε γραμμή εργαλείων