Αρχείο για Ιούλιος, 2009

Η μουσική και τα τραγούδια που γράφτηκαν για την τηλεοπτική σειρά “Καρυωτάκης” που προβλήθηκε το 2009 από την ΕΤ1 σε σκηνοθεσία Τάσου Ψαρρά.

Μουσική-Ενορχήστρωση: Βασίλης Δημητρίου
Στίχοι: Ποίηση Μαρίας Πολυδούρη και Κώστα Γ. Καρυωτάκη
Ερμηνεία: Μάγδα Πένσου, Χρήστος Θηβαίος, Μανώλης Μητσιάς
Κυκλοφορία: Απρίλης 2009

Ο δίσκος πέρα από τα εξαιρετικά ορχηστρικά κομμάτιακαι τρία τραγούδια. Το εναρκτήριο του δίσκου και τραγούδι των τίτλων της σειράς, “Γιατί μ’αγάπησες”, με τους πολύ ευαίσθητους στίχους από την ποίηση της Μαρίας Πολυδούρη αποτελεί έναν  ύμνο στον έρωτα. Η μελοποίηση του Δημητρίου αναδεικνύει με τρόπο μοναδικό το μελαγχολικό και ερωτικό περιεχόμενο της ποίησης της Πολυδούρη, ενώ η ερμηνεία της Μάγδας Πένσου είναι συγκινητική. Αξίζει να σημειωθεί ότι το ποίημα αυτό της Μαρίας Πολυδούρη έχει μελοποιηθεί στο παρελθόν, από τον Δημήτρη Παπαδημητρίου σε ερμηνεία της Ελ. Αρβανιτάκη στο δίσκο “Τραγούδια για τους μήνες” (1996), σε μία ακόμη εξαιρετική συνθετικά και ερμηνευτικά προσέγγιση.

Το δεύτερο από τα τρία τραγούδια του δίσκου είναι το γνωστό ποίημα του Καρυωτάκη “Είμαστε κάτι ξεχαρβαλωμένες κιθάρες”, ερμηνευμένο από τον Χρήστο Θηβαίο. Στο ποίημά του αυτό ο Καρυωτάκης εκφράζει τον θυμό και την απογοήτευσή του τόσο για την κοινωνία μέσα στην οποία ζει, όπου την εποχή εκείνη μαστίζεται από τον απόηχο της Μικρασιατικής τραγωδίας, όσο και για την κατάσταση που επικρατεί στο χώρο των λεγόμενων διανοούμενων και των ανθρώπων της Τέχνης. Το τρίτο τραγούδι του δίσκου με τίτλο “Η ψυχή μου” και πάλι σε ποίηση Καρυωτάκη, ερμηνεύεται εξαιρετικά από τον Μανώλη Μητσιά.

Περιεχόμενα:

01 ΓΙΑΤΙ Μ’ ΑΓΑΠΗΣΕΣ (Ποίηση Μαρίας Πολυδούρη) – Μάγδα Πένσου
02 ΤΟ ΒΑΛΣ ΤΗΣ ΑΓΑΠΗΣ
03 ΕΙΜΑΣΤΕ ΚΑΤΙ ΞΕΧΑΡΒΑΛΩΜΕΝΕΣ ΚΙΘΑΡΕΣ (Ποίηση Κ.Γ.Καρυωτάκης) – Χρήστος Θηβαίος
04 ΓΡΑΜΜΑΤΑ ΣΤΗ ΜΑΡΙΑ
05 ΤΑ ΠΑΙΧΝΙΔΙΑ ΤΗΣ ΑΝΟΙΞΗΣ
06 ΤΟ ΔΕΙΛΙΝΟ ΜΙΑΣ ΑΓΑΠΗΣ
07 Η ΨΥΧΗ ΜΟΥ (απόσπασμα) (Ποίηση Κ.Γ.Καρυωτάκης) – Μανώλης Μητσιάς
08 ΤΟ ΒΑΛΣ ΤΗΣ ΜΝΗΜΗΣ
09 ΤΑ ΠΕΡΑΣΜΕΝΑ ΧΡΟΝΙΑ
10 Κ’ ΗΤΑΝ ΜΙΑ ΝΥΧΤΑ ΩΡΑΙΑ (Ποίηση Μαρίας Πολυδούρη) – Διαβάζει η Μαρία Κίτσου
11 ΤΙ ΝΕΟΙ ΠΟΥ ΦΤΑΣΑΜΕΝ ΕΔΩ… (Ποίηση Κ.Γ.Καρυωτάκης) – Διαβάζει ο Δημοσθένης Παπαδόπουλος
12 Η ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΕΚΔΡΟΜΗ

Comments 0 σχόλια »

elepap.jpgΑυτό ανακοίνωσε η διοίκηση της ΕΛΕΠΑΠ (Ελληνική Εταιρία Προστασίας και Αποκατάστασης Αναπήρων Παίδων) στους εκπροσώπους των γονέων αναπήρων παιδιών. Η αιτιολογία ήταν ότι λόγω αδυναμίας πληρωμής των απαραίτητων οδηγών και συνοδών, τα σχολικά λεωφορεία που μεταφέρουν τα 140 παιδιά τους στα ειδικά σχολεία, την ερχόμενη σχολική περίοδο δεν θα κυκλοφορήσουν!

Αντί το κράτος να φροντίζει για την εξασφάλιση ίδιων δικαιωμάτων σε όλους ανεξαιρέτως, καταδικάζει κάποια παιδιά να μείνουν έξω από την κοινωνία και έξω από τα σχολεία.  Οι γονείς καταδικάζονται να παραμείνουν σκλάβοι του πόνου τους και των προβλημάτων τους. Αυτά είναι τα πραγματικά καθημερινά προβλήματα των ανθρώπων και σε αυτά καταλαβαίνεις πως στην Ελλάδα είσαι ανυπεράσπιστος.   Δεν τολμώ να σκεφτώ τι θα αντιμετωπίσουμε αν τελικά πτωχεύσουμε ! Γιατί διαβάζω ότι οδεύουμε με χίλια προς το “Δυστυχώς επτωχεύσαμεν -part II the sequel”. Θα ξαναλειτουργήσουμε τον Καιάδα;

Χωρίς στήριξη

Τυφλό σχολειό για μαθητή

Comments 0 σχόλια »

31sanddrift.jpgΤο πρωί η θάλασσα έχει άλλη ποιότητα. Έχει σμιλέψει από βραδύς στην άμμο τα γεωμετρικά της σχήματα και δεν τολμάς να τα ταράξεις με τις πατημασιές σου.

Σήμερα η θάλασσα είχε βάλει τα δυνατά της, τόσο που μαγεύτηκα από την αρμονία των σχημάτων της.

“Τα μυστικά της θάλασσας ξεχνιούνται στ’ ακρογιάλια
η σκοτεινάγρα του βυθού ξεχνιέται στον αφρό· ”

Κι οι συνειρμοί με ταξίδεψαν σε χρόνια μακρινά, θυμήθηκα τους δασκάλους μου της γιόγκα, όταν εξηγούσαν τις τρεις ιδιότητες (gunas) της φύσης. Το πρωί κυριαρχεί η sattva. Η sattva είναι μια κατάσταση αρμονίας, ισορροπίας, χαράς και νοημοσύνης. Το πρωί μπορείτε π.χ. να βρείτε ευκολότερα λύσεις σε προβλήματα που σας έχουν βασανίσει. Η sattva είναι μία από τις τρεις gunas, που μαζί δημιουργούν τις θεμελιώδεις αρχές τις φύσης – ενέργεια, ουσία και συνείδηση.

Οι άλλες δύο gunas είναι το tamas (σκοτάδι) και η rajas (κίνηση- δραστηριότητες).

Comments 0 σχόλια »

31designer-babies_1.jpg

Στη Γαλλία, ενόψει της δεύτερης αναθεώρησης του νόμου για τη βιοηθική, η οποία προβλέπεται να διεξαχθεί στα τέλη του 2009, αναπτύσσεται ένας έντονος δημόσιος διάλογος.

Η αναθεώρηση οφείλει να δώσει οριστικές λύσεις σε αρκετά λεπτά ζητήματα, που έχουν τεθεί τα τελευταία χρόνια:

-Πρέπει, άραγε, να επιτρέψουμε την πραγματοποίηση διαγνωστικών εξετάσεων στα έμβρυα για να ανιχνεύσουμε ορισμένες ασθένειες ή αναπηρίες;

-Μήπως πρέπει να χαλαρώσουν οι περιορισμοί που έχουν τεθεί στην έρευνα πάνω στα έμβρυα;

Ο συντηρητισμός των μεν και ο ευγονισμός των δε, η φαντασίωση ενός «παιδιού κατά παραγγελία», καθώς και το γεγονός ότι ανοίγει η όρεξη ορισμένων για τη δημιουργία νέων αγορών και προνομιακών διπλωμάτων ευρεσιτεχνίας, αφήνουν ελάχιστο περιθώριο στην αναζήτηση του συλλογικού συμφέροντος της κοινωνίας, και ιδιαίτερα των γυναικών.

Le Monde – ΕΝΕΤ

Διαβάζοντας τα σχετικά άρθρα νιώθω όλο και πιο ατελής…

Comments 0 σχόλια »


Παραγωγοί οι Tim Burton και ο Timur Bekmambetov.

Σκηνοθέτης ο πολλά υποσχόμενος Shane Acker, ο οποίος είχε γυρίσει μία ομώνυμη ταινία μικρού μήκους. Η ταινία μας υπόσχεται να μάθουμε την ιστορία του τέλους του κόσμου μας και για την προσπάθεια επιβίωσης μίας ομάδας …

Τελευταία πολλές ταινίες αναφέρονται στο τέλος της ανθρωπότητας. Λέτε να μας ετοιμάζουν για κάτι;

Ο Burton αφού είδε το 9 του Acker  αποδέχθηκε να γυρίσει την ταινία δίχως συζήτηση.

Στα σινεμά 9/9/2009

Μπορείτε να πάρετε ένα φοντανάκι εδώ.  Και να παίξετε στο www.9experiment.com

Την αναμένουμε με αδημονία.

Comments 0 σχόλια »

Confident And Connected Keynote Web Version

View more presentations from Suzie Vesper.

Οταν οι τάξεις συνδέονται στο διαδίκτυο…

Δε μιλάμε για το σχολείο του μέλλοντος αλλά το σχολείο του παρόντος στη Νέα Ζηλανδία.

Comments 0 σχόλια »

Comments 0 σχόλια »

my-document-laptop-bag.jpgΔημοσιεύτηκε διαβάζουμε η απόφαση της χορήγησης μαθητικού φορητού υπολογιστή με αριθμό πρωτοκόλλου 78310 /Γ2:

Αποφασίστηκε λοιπόν η υλοποίηση της α’ φάσης της πράξης «ΨΗΦΙΑΚΗ ΤΑΞΗ» (που θα ενταχθεί και θα συγχρηματοδοτηθεί από το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα Ψηφιακή Σύγκλιση) από την εταιρεία Ψηφιακές Ενισχύσεις Α.Ε. ως Δικαιούχο, σύμφωνα και με το άρθρο 32 του Ν.3614/2007. Η α’ φάση της πράξης αφορά στον εφοδιασμό με προσωπικούς φορητούς Ηλεκτρονικούς Υπολογιστές, του συνόλου των μαθητών της Α’ τάξης Γυμνασίου του ακαδημαϊκού έτους 2009 – 2010 και των εκπαιδευτικών που θα διδάξουν με τη χρήση Η/Υ, ως πρώτο βήμα για την ενσωμάτωση των Τεχνολογιών Πληροφορικής και Επικοινωνιών στην καθημερινότητα των μαθητών και των εκπαιδευτικών στην τάξη, τόσο εντός του σχολείου, ως εργαλείο της εκπαιδευτικής διαδικασίας, όσο και στο σπίτι, ως συνέχεια της μαθησιακής διαδικασίας και της εξοικείωσής τους με τις νέες τεχνολογίες.

Η α’ φάση αποτελεί μέρος ενός συνόλου ενεργειών που θα υλοποιηθούν από το Υπουργείο Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων με σκοπό την αναβάθμιση του εκπαιδευτικού συστήματος, μέσα από τον εκσυγχρονισμό των αναλυτικών προγραμμάτων και την πλήρη αξιοποίηση των ΤΠΕ στην εκπαιδευτική διαδικασία.

Η α’ φάση του έργου «Ψηφιακή Τάξη» θα υλοποιηθεί από την εταιρεία Ψηφιακές Ενισχύσεις Α.Ε. σύμφωνα με σχετικό Οδηγό Υλοποίησης που θα εγκριθεί με ΚΥΑ των Υπουργών Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων και Οικονομίας και Οικονομικών.

Οι SineTerrae αναμένεται να τοποθετηθούν επί του θέματος… μόλις ενισχυθούν ψηφιακά και παραδοσιακά από τις διακοπές τους…

Σχετικό άρθρο: Μαθητικός φορητός ηλεκτρονικός υπολογιστής

ΟΚ ετοιμάστε τα σεμεδάκια για τα λαπιτόπια

Comments 2 σχόλια »

Είναι από τις φορές που τρομάζεις με τη δύναμη της δημοσιότητας… Πώς μπορεί η ζωή ενός ανθρώπου να αλλάξει σε μια μέρα αν δοκιμάσει να εκτεθεί στο Διαδίκτυο. Το πιο πρόσφατο παράδειγμα του παιχνιδιού που εξελίχθηκε σε «θρίλερ» έχει να κάνει με ένα ζευγάρι που θέλησε να σκηνοθετήσει και να «ανεβάσει» το βίντεο του γάμου του στο δημοφιλέστερο «βίντεο-κλαμπ» του Ιντερνετ, το you tube.

Είναι η ιστορία του Κέβιν (Χέινζ) και της Τζιλ (Πέτερσον) από τη Μινεσότα. Το ζευγάρι είχε την ιδέα να γυρίσει μια μικρή ταινία από τη χορογραφημένη είσοδό τους στην εκκλησία, αφήνοντας στην άκρη όλα τα κλισέ της βιομηχανίας των λευκών πέπλων και της πολυώροφης τούρτας, προσαρμόζοντας τις εικόνες σε ένα τραγούδι του Κρις Μπράουν με τίτλο «Forever». Πέντε λεπτά με τους κουμπάρους, τις παρανύμφους, τον γαμπρό και τη νύφη να παρελαύνουν ρυθμικά μπροστά στα αμήχανα βλέμματα των καλεσμένων τους με ανθοδέσμες με χρυσάνθεμα σαν παρτενέρ.

Για πάντα; Ούτε στα πιο τρελά τους όνειρα δεν θα είχαν φανταστεί μάλλον την εξέλιξη του πράγματος. Δεν πρόλαβαν καλά καλά να πάνε μήνα του μέλιτος και οι νιόπαντροι βρέθηκαν να κλείνουν τη μία μετά την άλλη συνέντευξη με εκπροσώπους των ΜΜΕ, ενώ τους έδωσαν ακόμη και αεροπορικά εισιτήρια για τη Νέα Υόρκη προκειμένου να μιλήσουν ζωντανά.

Από τότε, εκατομμύρια άνθρωποι έχουν παρακολουθήσει το πρωτότυπο βίντεο με τους απλούς πρωταγωνιστές μιας ξεχωριστής ημέρας. Ο Κέβιν και η Τζιλ θεωρούνται διασημότητες. Στη γενέτειρά τους, ειδικά, αντιμετωπίζονται σαν ήρωες αφού κατόρθωσαν να παρουσιάσουν και μια πιο σύγχρονη και φάνκι πλευρά της Μινεσότα. Γι’ αυτό και όλοι, από τις τοπικές εφημερίδες μέχρι τα εθνικά δίκτυα, διεκδικούν δηλώσεις των νεονύμφων.

Το τίμημα της δημοσιότητας δεν άργησε να φανεί. Εφημερίδες όπως η Νew York Post αναμεταδίδουν τώρα τον πόλεμο που γίνεται από τα μεγάλα κανάλια. Το ABC τους «έκλεισε» για να πάνε στο στούντιο του «Good morning America», πληρώνοντας και τα αεροπορικά τους εισιτήρια. Είχαν όμως δώσει συνέντευξη στην εκπομπή «Today» που είχε ήδη μεταδοθεί με αναπαράσταση της χορογραφίας του γάμου.

«Σκάνδαλο» δηλαδή… Δεν ήξεραν ότι αυτός που πληρώνει στον κόσμο των μέσων, πληρώνει και την αποκλειστικότητα ή έστω την πρώτη προβολή. Με αποτέλεσμα το ABC να ακυρώσει την πληρωμή των εισιτηρίων, μαζί και τη διαμονή σε πολυτελές ξενοδοχείο. «Μας πέταξαν έξω από το δωμάτιο», δήλωνε μετά ο Κέβιν Χέινζ. «Η Νέα Υόρκη είναι ζούγκλα. Αυτό μάθαμε». Οταν η εκπομπή «Today» εξασφάλισε νέο ξενοδοχείο και πτήση στους νέους από τη Μινεσότα, το ζευγάρι δεσμεύτηκε να μην ξαναμιλήσει σε δημοσιογράφο. Να ξαναχορέψει ίσως;

Άρθρο της Σάντυς Τσαντάκη στην Καθημερινή

Για πότε δε τοποθετήθηκε υπερδεσμός για να αγοράζουμε το τραγούδι, που ακούγεται στο βίντεο… Το “Forever”  εκτοξεύτηκε μέσα σε μία εβδομάδα στο τοπ-4 των singles στο iTunes. Κι έτσι το χρήμα κινήθηκε…

Comments 0 σχόλια »

30spanish.jpgΑπό τα χρόνια του Ισπανικού Εμφυλίου, που τραβήχτηκε, η εμβληματική φωτογραφία του Ρόμπερτ Κάπα αμφισβητήθηκε επανειλημμένα. Νέα στοιχεία φέρεται να καταρρίπτουν την αυθεντικότητα της «μοναδικής στιγμής»
Η φωτογραφία του άνδρα της Εθνοφρουράς της Κόρδοβας που πέφτει νεκρός, χτυπημένος από σφαίρες, πάνω σε έναν λόφο είναι ίσως η πιο γνωστή εικόνα του Ισπανικού Εμφυλίου. Και ο φωτογράφος που την τράβηξε θεωρείται από τους ιδρυτές της σύγχρονης φωτοδημοσιογραφίας.

Κι όμως. Η αυθεντικότητα της δραματικής αυτής εικόνας του Ρόμπερτ Κάπα έχει πολλές φορές αμφισβητηθεί, από τότε που εμφανίστηκε τον Σεπτέμβριο του 1936. Όλα αυτά τα χρόνια γίνονται προσπάθειες για να πιστοποιηθεί πού ακριβώς έχει τραβηχτεί αυτή η φωτογραφία και από ποιον. Νέα στοιχεία που αποκαλύφθηκαν αυτή την εβδομάδα λένε ότι ο Ούγγρος μετρ του φακού, ο οποίος θεωρείται ένας από τους πλέον σημαντικούς «πολεμικούς» φωτογράφους, μπορεί να είχε στήσει τελικά τη σκηνή του κλασικού ενσταντανέ. Ο «στρατιώτης που πέφτει» δεν φωτογραφήθηκε κοντά στο Σέρο Μουριάνο της Ανδαλουσίας, κοντά στην Κόρδοβα, όπως είχε παρουσιαστεί, αλλά περίπου πενήντα χιλιόμετρα νοτιοδυτικά, κοντά στην πόλη Εσπέχο, μια μέρα που δεν υπήρχε στρατιωτική δράση, όπως ισχυρίζεται καταλανική εφημερίδα. «Ο Κάπα φωτογράφισε τον στρατιώτη του σε ένα σημείο όπου δεν διεξάγονταν μάχες» έγραψε η «Εl Ρeriodico» προσθέτοντας πως «η αληθινή τοποθεσία όπου δεν γίνονταν μάχες μάς οδηγεί στο συμπέρασμα ότι ο θάνατος του στρατιώτη δεν ήταν αληθινός». Πρόσφατες φωτογραφίες της περιοχής του Εσπέχο δείχνουν την ίδια κορυφογραμμή που φαίνεται και στη φωτογραφία του Κάπα.

Τα Νέα

Comments 0 σχόλια »

30woodstock_csg022.jpgΗ φωτογραφία τους, στο εξώφυλλο του άλμπουμ της θρυλικής συναυλίας του Γούντστοκ, έγινε σύμβολο εκείνου του καλοκαιριού της ειρήνης, της αγάπης και της ανεκτικότητας. Σαράντα χρόνια μετά, ο Νικ και η Μπόμπι Ερκολάιν, είναι ακόμη μαζί και φωτογραφήθηκαν στην ίδια πόζα.
Ήταν το 1969, οι δύο εραστές ήταν 20 χρονών και είχαν μόλις τρεις μήνες μαζί. Ζούσαν στο Πάιν Μπους, στην Πολιτεία της Νέας Υόρκης, και είχαν φτάσει στο Μπέθελ μ΄ ένα στέισον-βάγκον για να παρακολουθήσουν από τις 15 ώς τις 18 Αυγούστου το τριήμερο φεστιβάλ. Ήταν νωρίς το απόγευμα, στη σκηνή έπαιζαν οι Τζέφερσον Αιρπλέιν και η Μπόμπι και ο Νικ στέκονταν αγκαλιασμένοι, προφυλαγμένοι κάτω από μια παλιά κουβέρτα. Ο φωτογράφος Μπερκ Άζλι πάτησε το κουμπί της μηχανής του και, λίγο αργότερα, η φωτογραφία τους δημοσιευόταν πρώτα στο εξώφυλλο του «Life» και μετά, το 1970, σ΄ εκείνο του διπλού άλμπουμ του Γούντστοκ. «Την εποχή εκείνη εργαζόμουν για το ΄΄Νιούζγουηκ΄΄», θυμάται ο φωτογράφος, «όμως προτίμησα να πάω στο Γούντστοκ με τη γυναίκα μου και τα παιδιά μου για να ζήσουμε το γεγονός σε όλη του την έκταση. Έτσι, ενώ οι συνάδελφοί μου φωτογράφιζαν τη σκηνή, εγώ έκανα βόλτες μέσα στο πλήθος».

Εξηντάρηδες πλέον, η Μπόμπι και ο Νικ πόζαραν τις προάλλες για την εφημερίδα «Νιου Γιορκ Ντέιλυ Νιουζ», τυλιγμένοι και πάλι με μια κουβέρτα (την παλιά την έχουν φυλάξει, αλλά είναι πια πολύ φθαρμένη). Παντρεύτηκαν δύο καλοκαίρια μετά το φεστιβάλ, το 1971. Και με την ευκαιρία της φετινής, 40ής επετείου του Γούντστοκ, βρέθηκαν και πάλι στη δημοσιότητα. «Δεν είχαμε αντιληφθεί ότι μας φωτογράφισαν και μόνο όταν είδα το εξώφυλλο του άλμπουμ του Γούντστοκ, αναγνώρισα πρώτα την κουβέρτα και μετά εμάς τους δύο», λέει ο Νικ. «Δεν αντιληφθήκαμε αμέσως τη σπουδαιότητα αυτής της φωτογραφίας», προσθέτει η Μπόμπι. «Το μόνο πρόβλημα ήταν ότι έπρεπε να πω στη μητέρα μου, που δεν ήξερε τίποτε, ότι είχα πάει στο φεστιβάλ».

Σήμερα η Μπόμπι εργάζεται στο δημοτικό σχολείο του Πάιν Μπους και ο Νικ για την κομητεία Όραντζ. Εξακολουθούν να ζουν κοντά στο Μπέθελ και έχουν δύο γιους, τον Μάθιου και τον Λουκ, 30 και 27 ετών αντίστοιχα. «Πιστεύω ότι από τις χιλιάδες φωτογραφίες εκείνων των τριών ημερών, επελέγη αυτή επειδή ήταν ειρηνική, ακριβώς όπως και ο χαρακτήρας της εκδήλωσης», εξηγεί ο Νικ. «Απεικονίζει έντιμα μια γενιά. Όταν κοιτάζω αυτή τη φωτογραφία, δεν βλέπω εμένα και την Μπόμπι. Βλέπω τη γενιά μας».

Τα Νέα

Στις 14 Αυγούστου ο  Ang Lee κυκλοφορεί τη νέα του ταινία για την πραγματική ιστορία του Γούντστοκ Taking Woodstock

Διαβάστε σχετικά στην Ελευθεροτυπία

Comments 0 σχόλια »

Σε ένα νυσταγμένο ζάπινγκ έπεσα πάνω σε μία χιλιοστή επανάληψη της εκπομπής “Ταξιδεύοντας” της Μάγιας Τσόκλη. Είναι από τους ανθρώπους που θα ευχόσουν να είναι στην παρέα σου, για να σου διηγείται ιστορίες.

Μόλις έχει γυρίσει από ένα ταξίδι και ετοιμάζεται για το επόμενο. Ο,τι ώρα, ό,τι μέρα και να της μιλήσεις, αυτό είναι το πρόγραμμά της. «Μη με ζηλεύετε», σπεύδει να σημειώσει. «Ζω μια αρκετά μοναχική ζωή».

Παρ’ όλα αυτά, γνωρίζω πολλούς που την ζηλεύουν για το γεγονός ότι κατάφερε να ζει από τα ταξίδια της. Και ακόμη περισσότερους που την θαυμάζουν για τον τρόπο που σε ταξιδεύει με αυτά, είτε μέσα από την εκπομπή της στη «ΝΕΤ», είτε μέσα από τα άρθρα της σε περιοδικά.

Comments 0 σχόλια »

Ο Μάνος Χατζιδάκις εξηγεί το κίνητρο για την δημιουργία του έργου του “Ο Μεγάλος Ερωτικός”. Εμβόλιμα πλάνα αρχείου απ’ την ομώνυμη ταινία του Παντελή Βούλγαρη (1972)

Ο Μάνος Χατζιδάκις, η Φλέρυ Νταντωνάκη και μουσικοί κατά την ηχογράφηση του έργου “Ο Μεγάλος Ερωτικός” (Studio Columbia, φθινόπωρο 1972). 

Comments 0 σχόλια »

Comments 0 σχόλια »


To περίφημο μνημείο ισλαμικής αρχιτεκτονικής Ιμαρέτ. Το πολυτελές σήμερα διατηρητέο ξενοδοχείο, ιεροδιδασκαλείο στην εποχή του ιδρυτή του Μεχμέτ Αλή (1769-1849), είναι ιδιοκτησία της αιγυπτιακής κυβέρνησης.

Ο Βρετανός συγγραφέας Λόρενς Ντάρελ (1912-1990) και το περίφημο «Αλεξανδρινό Κουαρτέτο» του, όλες οι αισθήσεις, οι παραισθήσεις και οι «θερμοκρασίες» της Αλεξάνδρειας, η συναρπαστική ανθρωπογεωγραφία της μυθικής αιγυπτιακής πόλης, θα ζωντανέψουν στην Καβάλα μέσα από την παράσταση-installation της Αντζελας Μπρούσκου «Αλεξανδρινό Κουαρτέτο-Κλέα» στο πλαίσιο του Φεστιβάλ Φιλίππων και Καβάλας. Σημειώστε τις ημερομηνίες 30-31 Αυγούστου.

Μπορείτε να ρίξετε μία κλεφτή ματιά  στο Ιμαρέτ. Μόνο όμως μία επιτόπια επίσκεψη θα σας ταξιδέψει στο χρόνο. Ενα μέρος μαγικό! Θα χρωστώ αιώνια ευγνωμοσύνη στους φίλους από την Καβάλα για αυτό το δώρο.

http://en.wikipedia.org/wiki/Imaret

Comments 0 σχόλια »

pserimos.jpg

«Κάθε μαθητής και κάθε δάσκαλος έχει αφήσει σ΄ αυτήν την αίθουσα ένα κομμάτι από την ψυχή του. Τα κομμάτια αυτά φτιάχνουν μια γλυκιά ιστορία που ελπίζω να μην ξεχαστεί».

Τα λόγια αυτά είναι γραμμένα πάνω στον μαυροπίνακα του Δημοτικού σχολείου της Ψερίμου από την τελευταία δασκάλα του! Το σχολείο έκλεισε, διότι η μοναδική μαθήτριά του τελείωσε την τελευταία τάξη και στο μικρό νησί που βρίσκεται απέναντι από την Κάλυμνο δεν υπάρχουν πια άλλα παιδιά ώστε να συνεχιστεί η λειτουργία του.

Η τελευταία δασκάλα, Χαρά Αγγελέτου, μια 23χρονη κοπέλα από τη Λάρισα, πρωτοδιόριστη σε «δυσπρόσιτο σχολείο», έζησε μια συγκλονιστική εμπειρία για έναν χρόνο, μαζί με τη μοναδική μαθήτρια του Δημοτικού σχολείου, τη 12χρονη Άννα Μαύρου. Και όταν τη ρωτάς «πώς ήταν εκεί, πώς άντεξε πώς τα έβγαλε πέρα;» απαντά πως «η αλήθεια είναι ότι αυτή η εμπειρία είναι αυτές που αξίζει να διηγείσαι χρησιμοποιώντας τις πιο όμορφες, αλλά και τις πιο σκληρές εικόνες. Είναι μια ιστορία γλυκόπικρη, από αυτές που οι περισσότεροι έχουμε να διηγηθούμε αλλά συχνά αδιαφορούμε να ακούσουμε».

Άρθρο στα Νέα

Comments 0 σχόλια »

Tα δυο δημοσιεύματα του ΒΗΜΑτος (12 και 19 Ιουλίου) δεν προκάλεσαν τις αντιδράσεις που τους άρμοζαν. Μας πληροφορούν ότι εκπρόσωποι των δύο μεγάλων -και αντίπαλων κατά τα λοιπά- φοιτητικών παρατάξεων, της ΔΑΠ και της ΠΑΣΠ, συνέταξαν από κοινού λίστα υποψηφίων που «πρέπει να επιλεγούν» στο μεταπτυχιακό πρόγραμμα της Φιλοσοφικής Σχολής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης. Και την υπέβαλαν στον αρμόδιο καθηγητή, για να ξέρει ποιους πρέπει να επιλέξει! Θα προηγούνταν βέβαια, για τα μάτια του κόσμου, οι τυπικές διαδικασίες (εξετάσεις, προσωπική συνέντευξη κλπ), αλλά είναι σαφές ότι τα αποτελέσματά τους δεν αποτελούν το πρώτο κριτήριο επιλογής. Ο καθηγητής «επέλεξε» όλους τους υποψηφίους της λίστας. Ανάμεσά τους, συγγενείς πολιτικών, γραμματείς τοπικών παραγόντων, μέλη και φίλοι των φοιτητικών παρατάξεων, υποψήφιοι με βαθμό 5,85 όταν απαιτείται ελάχιστο 6, άλλοι που έχουν συμπληρώσει το 50ό έτος της ηλικίας τους. Ενας από τους επιτυχόντες δεν έχει πάρει ακόμη το πτυχίο του! Η είδηση αυτή είναι μια επιτομή του ευτελισμού του δημόσιου πανεπιστημίου και της ανομίας, του κυνισμού, του ραγιαδισμού και της διαφθοράς, που σήμερα βασιλεύουν στην υπό κατάρρευση δημοκρατία μας.

Διαβάστε όλο το άρθρο του Διονύση Γουσέτη στην Καθημερινή

Comments 0 σχόλια »

The Guardian

Σχολεία, νηπιαγωγεία και παιδικοί σταθμοί πρέπει να αφαιρέσουν τα κοινόχρηστα μαλακά παιχνίδια και και να αποθαρρύνουν τα παιδιά από το να μοιράζονται με τους συμμαθητές τους μαρκοδόρους, μολύβια και μουσικά όργανα. Τέτοια μικρά βήματα είναι δυνατόν να ανακόψουν την εξάπλωση της νέας γρίπης, αναφέρει η διεύθυνση Παιδιών, Σχολείων και Οικογενειών του υπουργείου Παιδείας της Βρετανίας.

Ειδικότερα, οι συστάσεις που εξέδωσαν οι ειδικές υπηρεσίες προς νηπιαγωγούς, δασκάλους και παιδαγωγούς σε βρεφονηπιακούς σταθμούς αναφέρουν ότι γενικά πρέπει να αποφεύγουν να δίνουν στα παιδιά μαλακά παιχνίδια καθώς αυτά δεν είναι δυνατόν να αποστειρωθούν ή να καθαριστούν με ευκολία. Επίσης τα παιδιά θα πρέπει να αποθαρρύνονται από το να μοιράζονται με συμμαθητές τους τα μολύβια, μαρκαδόρους όσο διαρκεί η πανδημία νέας γρίπης. Θα πρέπει, ωστόσο, να μάθουν να καθαρίζουν και να σκουπίζουν τα χέρια τους και τα διάφορα αντικείμενα που μοιράζονται με τους συμμαθητές τους. Επίσης, επ’ ουδενί δεν πρέπει να δανείζουν ή να δανείζονται πνευστά όργανα.

Αντιμετώπιση

Εφόσον σε κάποιο σχολείο εμφανιστούν κρούσματα η διεύθυνσή του θα πρέπει να καταργήσει άμεσα τις συγκεντρώσεις των μαθητών καθώς αυτό απλά θα βοηθήσει στη μετάδοση του ιού.

Εάν ξαφνικά κάποιο παιδί εμφανίσει συμπτώματα θα πρέπει ένα μέλος του προσωπικού, το οποίο θα έχει καθοριστεί εκ των προτέρων, να κάτσει μαζί και να το φροντίσει. Πρέπει, ωστόσο, να υπάρχει απόσταση τουλάχιστον ενός μέτρου μεταξύ τους, εκτός, φυσικά, σε περίπτωση που το παιδί χρειαστεί κάποια βοήθεια. Ολα τα μέλη του προσωπικού που έρχονται σε επαφή με παιδιά που προσβλήθηκαν από τη νέα γρίπη οφείλουν να φορούν μάσκα στο πρόσωπο και ποδιά μιας χρήσης.

Πάντως, κατά την επεξηγηματική ανακοίνωση, το υπουργείο Παιδείας υπογράμμισε ότι δεν συνιστά την κατάργηση όλων των κοινόχρηστων παιχνιδιών αλλά την υιοθέτηση κανόνων υγιεινής που θα βοηθήσουν ώστε να μην επεκταθεί η γρίπη. Το πιο σημαντικό είναι να συνεχίσει η καθημερινή ζωή τους ρυθμούς της χωρίς αυτό να σημαίνει ότι δεν θα ληφθούν κάποια απλά μέτρα για την προστασία των παιδιών, προσέθεσε ο εκπρόσωπος Τύπου του υπουργείου και κατέληξε ότι η σημαντικότερη συμβουλή που πρέπει να δοθεί προς τους γονείς είναι ότι παιδιά που έχουν εμφανή συμπτώματα γρίπης πρέπει να μένουν στα σπίτια τους και να μην έρχονται σε επαφή με συνομηλίκους τους.

Καθημερινή

Comments 0 σχόλια »

thera.jpgΟι μεν, δουλεύουν με την πολύτιμη εμπειρία του ασκημένου ματιού. Οι δε, με πίξελς και αλγόριθμους. Ο σκοπός είναι κοινός και «ιερός»: η αποκατάσταση των τοιχογραφιών του Ακρωτηρίου Θήρας ένωσε τους Ελληνες αρχαιολόγους με τους μηχανικούς ηλεκτρονικών υπολογιστών του πανεπιστημίου Πρίνστον, σε ένα διεπιστημονικό πρόγραμμα συνεργασίας με την επωνυμία «Γρίφος». Η συνεργασία της Ανασκαφής Ακρωτηρίου με το Πανεπιστήμιο Πρίνστον (και με το University College του Λονδίνου) δεν μένει μόνο στο επίπεδο της ψηφιακής βοήθειας. Πριν από λίγες μέρες έγινε στους χώρους της ανασκαφής ένα «σχολείο» με 10 φοιτητές και νέους ερευνητές αρχαιολογίας και μηχανικών υπολογιστών από πέντε χώρες και επτά πανεπιστήμια (Αθήνας, Θεσσαλίας, Ιωαννίνων, Λίβερπουλ, Λονδίνου, Νέας Υόρκης και Πρίνστον). Κι όλοι ελπίζουν να γίνει θεσμός αυτή η συνάντηση.

Παζλ σπαραγμάτων
Τα δύο τελευταία χρόνια ένα τρισδιάστατο παζλ σπαραγμάτων πολύχρωμων τοιχογραφιών εμφανίζεται στις οθόνες των μηχανικών υπολογιστών, των αρχαιολόγων και των συντηρητών τοιχογραφίας στις Ανασκαφές της Αρχαιολογικής Εταιρείας στο Ακρωτήρι Θήρας και στο Πανεπιστήμιο Πρίνστον των ΗΠΑ.

Η ομάδα των μηχανικών υπολογιστών του Πρίνστον με τη συνεργασία των αρχαιολόγων και -ιδίως- των συντηρητών του Ακρωτηρίου, ανέπτυξε ένα ειδικό λογισμικό με το ελληνικό όνομα «Γρίφος» και αποστολή, την αποκωδικοποίηση των μυστικών των τοιχογραφιών. Η λογική της λειτουργίας του είναι απλή: αναζητεί επαφές ανάμεσα στα εκατοντάδες σπαράγματα τοιχογραφιών, διαδικασία «χρονοβόρα και ευρωβόρα για την παραδοσιακή μέθοδο της συντήρησης», όπως σημειώνει ο διευθυντής της Ανασκαφής καθηγητής Χρίστος Ντούμας.

Άρθρο στην Καθημερινή

Reassembling the Thera Frescoes

Comments 0 σχόλια »

techcrunch.jpgΠοια είναι τα νέα γκάτζετ χωρίς τα οποία κανείς τρελαμένος με την τεχνολογία δεν θα ξεμυτίζει από το σπίτι του; Τί γίνεται στα χαρακώματα Google – Microsoft; Θα ανακάμψει το yahoo ή θα μαραζώνει στον Ιστό; Ποια προγράμματα θα κάνουν τον υπολογιστή σας να «πετάει»; Ποια μηχανήματα αξίζουν πραγματικά τα λεφτά τους και ποια σας παρουσιάζονται ως «φύκια για μεταξωτές κορδέλες»; Ποιο κινητό τηλέφωνο ταιριάζει με τις ανάγκες σας; Απάντηση σε αυτά και σε χιλιάδες άλλα ερωτήματα τεχνολογικού περιεχομένου θα πάρετε από το www.techcrunch.com. Ενημερώνεται καθημερινά, είναι έγκυρο και θα γίνει το δεξί χέρι των κομπιουτεράδων! Αλλά και για όσους το άθλημα δεν είναι το παν, θα φανεί χρησιμότατο. Δείτε το!

Από τη στήλη της Μαρίας Μυστακίδου στην Ελευθεροτυπία

Comments 0 σχόλια »

Αλλαγή μεγέθους γραμματοσειράς
Αντίθεση
Μετάβαση σε γραμμή εργαλείων