Ωρα 15.00. Πριν από λίγο γύρισε από το σχολείο. Πρέπει να φάει και να διαβάσει αφού σε δύο ώρες έχει φροντιστήριο.Σε λιγάκι όμως,διότι τώρα πρέπει να ανοίξει τον υπολογιστή.Τον περιμένουν οι υπόλοιποι παίκτες στο τελευταίο online παιχνίδι που ανακάλυψε.Είναι κρίσιμη η φάση:είναι έτοιμος να κατατροπώσει τους αντιπάλους του,κερδίζοντας τους πύργους τους.Θα παίξει μισή ώρα και μετά θα κάνει όσα άλλα πρέπει.
Ωρα 17.15. Πωπώ!Μόλις πήρε είδηση ότι έχασε το φροντιστήριο.Ευτυχώς που λείπουν οι γονείς του και δεν θα το καταλάβουν.Θα παίξει λίγο ακόμη και μετά θα κάνει όλα τα υπόλοιπα που πρέπει.Δεν έχει φάει κιόλας…
Ωρα 21.00. Μόλις μπήκαν οι γονείς του.Ωραία,θα τον βρουν στο δωμάτιό του και θα πιστέψουν ότι διαβάζει.Θα διαβάσει δηλαδή,αλλά όχι ακόμη,σε λίγο.Διότι τώρα το παιχνίδι βρίσκεται σε κρίσιμη καμπή.
Ωρα 9.00 το πρωί της επομένης.Πέρασε σχεδόν όλη τη νύχτα ξύπνιος επειδή κάποια στιγμή,και ενώ γινόταν ο χαμός στο παιχνίδι, «κράσαρε» ο υπολογιστής του.Δεν έφαγε, δεν διάβασε,σχεδόν δεν κοιμήθηκε αλλά κατάφερε να τον φτιάξει και να περάσει μια πολύ δύσκολη πίστα.Πριν από λίγο,όταν μπήκε μέσα στο δωμάτιό του έξαλλος ο πατέρας του για να του ζητήσει τον λόγο που έχασε την πρώτη ώρα στο σχολείο,εκείνος προσπάθησε να του εξηγήσει για το «κρασάρισμα» του…εργαλείου (απέκρυψε βέβαια τα υπόλοιπα για τις ατελείωτες ώρες διαδικτυακού παιχνιδιού). Ο πατέρας τον κοίταξε με το γνωστό ύφος «σε τι γλώσσα μου μιλάς;» και του είπε τη γνωστή φράση: «Στη μάνα σου το ΄πες;».
Ερευνα-σοκ σε σχολεία της Θεσσαλίας έδειξε ότι ένα στα 12 παιδιά είναι εθισμένο στο Διαδίκτυο.Παραμελούν τα μαθήματα,τους φίλους και την υγεία τους και δυσκολεύονται να ξεκολλήσουν από την οθόνη. Ηχηρό καμπανάκι για γονείς και εκπαιδευτικούς.
Τους βλέπουμε στο σχολείο. Είναι αλλού. Το σώμα τους μόνο βρίσκεται στο σχολείο κι αυτό ενάντια στη θέλησή τους. Συζητούν μόνο με τους συμπαίκτες τους.
Ο Αντρέα Παλλάντιο γεννήθηκε σαν σήμερα πριν από 500 χρόνια στην Ιταλία αλλά επηρέασε τους πάντες και τα πάντα, σε διάφορες εποχές: ακόμη και ο Λευκός Οίκος εμπίπτει στην ευρύτερη σφαίρα εφαρμογής των ιδεών του.
Λίγοι αρχιτέκτονες επέδρασαν στην αρχιτεκτονική της εποχής τους και ιδιαίτερα στις επόμενες όσο ο Παλάντιο. Δεν είναι καθόλου υπερβολή να υποστηρίξουμε ότι τόσο η ποιητική του γραφή όσο και οι «θεωρίες» του (το 1570 δημοσιεύεται το πόνημά του «Τα τέσσερα βιβλία της Αρχιτεκτονικής») άλλαξαν κυριολεκτικά την αρχιτεκτονική στον κόσμο. Ούτε πρέπει να μας παραξενεύει το γεγονός ότι οι ιδέες του και οι μορφοπλαστικές του επιλογές γνώρισαν μεγαλύτερη επιτυχία και επαναπροτάθηκαν συστηματικά, αμφισβητώντας εκ των πραγμάτων μια συχνά στατική αντίληψη του τόπου και κάποιων υποτιθεμένων ιδιαιτέρων εθνικών χαρακτηριστικών του, σε άλλες χώρες και σε άλλες εποχές, εντελώς διάφορες από τις δικές του.
Η ΙΒΜ παρουσίασε ένα πρόγραμμα συγκεκριμένων ερευνών που αποσκοπούν στην κατασκευή μιας μηχανής, η οποία θα είναι ικανή να αντιλαμβάνεται τον εξωτερικό κόσμο και θα αλληλεπιδρά με αυτόν όπως ακριβώς και ο ανθρώπινος εγκέφαλος. Με άλλα λόγια θα είναι προικισμένη με τυπικά ανθρώπινες ικανότητες, όπως η αίσθηση, η αντίληψη, η δράση, η διάδραση και η μάθηση.Ενα τέτοιο υπολογιστικό σύστημα, ικανό για αυτόνομη γνωστική επεξεργασία δεδομένων, θα μπορεί κάλλιστα να χρησιμοποιηθεί για τη δύσκολη ανάλυση δεδομένων μεγάλης κλίμακας (περιβάλλον, κλίμα, οικονομία), για τη λήψη αποφάσεων και για την αναγνώριση ακόμη και εξαιρετικά σύνθετων εικόνων.
Για την υλοποίηση ενός τόσο φιλόδοξου προγράμματος έχει εξασφαλιστεί αφ’ ενός μια γενναία χρηματοδότηση από την DARPA, την Αμερικανική Υπηρεσία Αμυνας -5 εκατομμύρια δολάρια μόνο για την υλοποίηση της πρώτης φάσης του προγράμματος!- και αφ’ ετέρου η συνεργασία νευροβιολόγων, επιστημόνων της πληροφορικής και ψυχολόγων από πέντε κορυφαία αμερικανικά πανεπιστήμια: Στάνφορντ, Ουισκόνσιν-Μάντισον, Κορνέλ, Κολούμπια και Καλιφόρνια-Μερσντ.
Η πρώτη φάση του προγράμματος ονομάστηκε «SyNapse» (Systems of Neuromorhic Adaptive Plastic Scalable Electronics) και θα διαρκέσει 9 μήνες. Οπως επισημαίνει ο επικεφαλής του προγράμματος, Dharmendra Modha, «η νόηση έχει την εκπληκτική ικανότητα να αφομοιώνει πληροφορίες από τον εξωτερικό κόσμο μέσω των αισθήσεων. Χωρίς ιδιαίτερη δαπάνη ενέργειας, είναι σε θέση να δημιουργήσει τις κατηγορίες του χώρου και του χρόνου και να τις συσχετίζει. Προς το παρόν δεν υπάρχουν υπολογιστές οι οποίοι θα μπορούσαν έστω και στοιχειωδώς να διαθέτουν αυτές τις ικανότητες. Εμείς θα “ενσωματώσουμε” σε μια μηχανή τη δομή, τη δυναμική και τη συμπεριφορά του εγκεφάλου».
Σε πολλές χώρες της Ασίας, όπου κυριαρχεί η άποψη ότι η σωστή και ολοκληρωμένη εκπαίδευση αποτελεί το μοναδικό όχημα επιτυχίας στον σημερινό κόσμο, τα παιδιά ενσωματώνονται από πολύ μικρές ηλικίες στον κόσμο των μεγάλων, ζώντας από πολύ νωρίς στους φρενήρεις ρυθμούς της εποχής.Οι προσδοκίες των γονιών για την επιτυχία των παιδιών τους σε χώρες όπως η Κίνα ή η Νότιος Κορέα είναι τέτοιες, που συχνά οι πιέσεις είναι πολύ μεγαλύτερες από αυτές που μπορεί να αντέξει ένα παιδί.
Ελεύθερος χρόνος μηδέν
Οι περισσότεροι μαθητές βρίσκονται στο σχολείο από τις 8.30 το πρωί μέχρι τις 5.30 το απόγευμα, ενώ κατά την επιστροφή τους στο σπίτι τούς περιμένει ένα βαρύ πρόγραμμα ιδιαίτερων μαθημάτων για τη βελτίωση των επιδόσεών τους σε μαθήματα όπως τα μαθηματικά, η λογοτεχνία ή η μουσική, ενώ και τα Σαββατοκύριακα οι ελεύθερες ώρες αφιερώνονται στη μελέτη ή στην παρακολούθηση μαθημάτων.
Στην καρδιά του επιχειρηματικού κέντρου της Σαγκάης λειτουργεί τις Κυριακές ένα ειδικό πρόγραμμα προετοιμασίας των αυριανών επιτυχημένων επιχειρηματιών. Με τη μόνη διαφορά ότι πρόκειται για ένα πρόγραμμα που απευθύνεται σε παιδιά προσχολικής ηλικίας, καθώς ο μεγαλύτερος μαθητής του προγράμματος δεν ξεπερνά την ηλικία των έξι ετών. «Παρέχουμε στους μαθητές μας τα απαραίτητα εργαλεία για να αναπτύξουν την αυτοπεποίθησή τους», υπογραμμίζει η διευθύντρια του προγράμματος Βίβιαν Λιου, η οποία θεωρεί απολύτως φυσιολογικό για ένα παιδί τεσσάρων ετών να έρχεται σε επαφή με οικονομικές έννοιες και να απευθύνει ομιλίες στους συνομήλικους συμμαθητές.
Τα πράγματα έχουν αλλάξει δραματικά τις τελευταίες δεκαετίες στην Κίνα, όπου το εκπαιδευτικό σύστημα έχει αναμορφωθεί ριζικά προκειμένου να αντιμετωπίσει τις ανάγκες της νέας εποχής. Αρκεί να σημειωθεί ότι πριν από μια γενιά τα εξάχρονα παιδιά δεν ήταν σε θέση να διαβάσουν ή να λύσουν απλές πράξεις αριθμητικής. Σήμερα τα παιδιά της αντίστοιχης ηλικίας γνωρίζουν περισσότερους από 1.000 χαρακτήρες του πολύπλοκου κινεζικού αλφάβητου και γνωρίζουν άριστα την προπαίδεια. Ενα εξάχρονο παιδί στην Κίνα σήμερα που παρακολουθεί το σχολείο μπορεί γρήγορα να κάνει με το μυαλό μαθηματικούς υπολογισμούς και καλείται να λύσει περισσότερα από 100 προβλήματα μαθηματικών την εβδομάδα.
Αγχος και αυτοκτονίες
Πολλοί γονείς αναγνωρίζουν ότι το κόστος της υπερβολικής πίεσης που ασκείται στα παιδιά είναι βαρύ, καθώς πολλά φθάνουν ακόμη και στην αυτοκτονία από το υπερβολικό άγχος, θεωρούν όμως ότι είναι απαραίτητο προκειμένου να ανταποκριθεί κανείς στις αυξημένες απαιτήσεις της σημερινής εποχής.
Αλλεπάλληλες προβλέψεις για το τέλος της αμερικανικής κυριαρχίας εμφανίζονται τελευταία στο προσκήνιο, με αφορμή κυρίως την κρίση που έχει πλήξει την οικονομία των ΗΠΑ και ολόκληρου του δυτικού κόσμου. Και ενώ οι αναλυτές προβλέπουν το τέλος της αμερικανικής ηγεμονίας στη διεθνή πολιτική σκηνή, στις Ηνωμένες Πολιτείες, και όχι μόνον, πληθαίνουν οι φωνές εκείνων που κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου για θέματα που αφορούν την εκπαίδευση των σημερινών εφήβων, που θα αποτελέσουν τους ενεργούς πολίτες του 21ου αιώνα. Σε ένα μεγάλο μέρος των χωρών της Δύσης επικρατεί έντονος προβληματισμός ως προς τα υπάρχοντα εκπαιδευτικά συστήματα, τα οποία κρίνονται εν πολλοίς ανεπαρκή να ανταποκριθούν στις προκλήσεις του νέου αιώνα.
Κι ενώ σε χώρες όπως η Βρετανία η δημόσια συζήτηση επικεντρώνεται γύρω από τον αριθμό των μαθητών στις αίθουσες και στο πόσες ώρες πρέπει ο μαθητής να επενδύει στο διάβασμα στο σπίτι, στις χώρες της Ασίας, οι μαθητές λαμβάνουν μια παιδεία που δύσκολα μπορεί να συγκριθεί με εκείνη πολλών ευρωπαϊκών χωρών και η οποία πάντως μοιάζει να ανταποκρίνεται πολύ περισσότερο στις ανάγκες του αυριανού κόσμου. Ομως, στις χώρες αυτές ο κίνδυνος δημιουργίας νευρωτικών ανθρώπων, που από πολύ νωρίς χάνουν κάθε επαφή με την ανεμελιά της παιδικής ηλικίας, είναι πλέον πολύ μεγάλος.
Στην ουσία είναι κάτι σαν SMS party. Όπως στέλνεις μικρά μηνύματα σε φίλους και γνωστούς, στο twitter μπορείς να “στείλεις” σε ομάδες “οπαδών” σου (followers).Ονομάζεται και microblogging, καθώς μετά τη δημιουργία λογαριασμού μπορείς να δημοσιεύεις σύντομα μηνύματα μέχρι 140 χαρακτήρων. Αυτά τα μικρά μηνύματα, σε κάποιες χώρες του εξωτερικού μπορούν να στέλνονται και σε κινητά, όπως και από κινητά μπορείς να στέλνεις μικρο-μηνύματα στο twitter και να το ενημερώνεις.
Γιατί πέτυχε; Όπως έχουμε ξανα-ματα-πει τα δίκτυα πετυχαίνουν όταν κατορθώνουν να δημιουργήσουν την αίσθηση της κοινότητας. Το γεγονός δηλαδή ότι μπορείς να ακολουθήσεις (follow) άλλους εγγεγραμμένους χρήστες στο twitter (γνωστούς – φίλους – συγγενείς ή ακόμα και άσχετους) και από την κεντρική σου σελίδα να βλέπεις όλα τα μικρά μηνύματα που γράφουν ή στέλνουν αυτοί καθημερινά. Αυτό με τη μια σημαίνει πως αν το λογαριασμό σου το χρησιμοποιήσεις καθαρά για φίλους σου, μπορείς για παράδειγμα ενώ είσαι σε ένα μπαράκι να στείλεις ένα SMS στο twitter account σου, όπου ενημερώνεις γνωστούς και φίλους που είσαι και αν θέλουν να έρθουν να σε βρουν. Μπορείς όμως να κάνεις και πιο χρήσιμα πράγματα. Π.χ. ένα κανάλι στην πλατφόρμα twitter μέσω του οποίου οι χρήστες να ενημερώνουν ο ένας τον άλλο για την κίνηση στους δρόμους του κέντρου.
Εκτός από αυτές τις χρήσεις, έχει μετεξελιχθεί σε ένα party place όπου χρήστες από όλο τον κόσμο που βαριούνται να γράφουν κατεβατά σε blogs, γράφουν τις σκέψεις τους ή πράγματα που θεωρούν ενδιαφέροντα και θέλουν να τα μοιραστούν με όσους έχουν επιλέξει να τους ακολουθούν (τους followers τους δηλαδή που παρακολουθούν τις δημοσιεύσεις τους).
Καμιά φορά λειτουργεί και ως “μίνι κλειδαρότρυπα” όπου μπορείς να παρακολουθείς την ιδιωτική ζωή κάποιων ανθρώπων, πάντα εφόσον οι ίδιοι επιλέγουν να τη μοιράζονται μέσα από τις δημοσιεύσεις τους. Έχει μέλη γνωστούς πολιτικούς, καλλιτέχνες και κάθε είδους celebrity μέχρι εξειδικευμένους επιστήμονες ή ανθρώπους που μπορεί να θαυμάζεις και θα σου άρεσε να παρακολουθείς μέσα από αυτά τα μικρά μηνύματα να δεις πως περνάνε τη μέρα τους. Κάτι ανάλογο με το status στο facebook.
Όσο και να φαίνεται παράξενο, μέσω αυτού του συστήματος αποκτάς αρκετές φορές μια «οικειότητα» με κάποιους followers ή αυτούς που έχεις κάνει follow…
Γενικώς να έχετε υπόψη σας πως όλες αυτές οι εφαρμογές, όπως το twitter, το facebook, το youtube, η wikipedia, το flickr κλπ έπιασαν όχι γιατί πρόσφεραν κάτι καινοτόμο, αλλά γιατί κάποια στιγμή δημιούργησαν τη λεγομενη κρίσιμη μάζα, αποκτήσανε δημοτικότητα. Οι χρήστες συρρέουν γιατί γνωρίζουν πως σε αυτές τις σελίδες συνήθως θα βρουν αυτό που ψάχνουν, είτε αυτό είναι ένα video clip, είτε ένα άρθρο, είτε κάποιες φωτογραφίες, είτε η καθημερινότητα ενός συγγραφέα που θαυμάζουνε…
Τον κώδωνα του κινδύνου για το σύστημα της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης στις Ηνωμένες Πολιτείες κρούει ο πρόεδρος του αμερικανικού Πανεπιστημίου Μπαρντ (Bard College), Λέον Μπότστιν, σε μακροσκελές άρθρο το οποίο δημοσιεύθηκε πρόσφατα στο περιοδικό Νewsweek. O κ. Μπότστιν επισημαίνει ότι η δευτεροβάθμια εκπαίδευση αποτελεί σήμερα τον ασθενή κρίκο του αμερικανικού εκπαιδευτικού συστήματος, υπογραμμίζοντας ότι αν δεν γίνουν οι απαραίτητες μεταρρυθμίσεις, οι συνέπειες θα αρχίσουν να είναι ορατές και στο επίπεδο των αμερικανικών κολεγίων και πανεπιστημίων.
Η ύλη του γυμνασίου θα πρέπει να στηρίζεται πλέον στα ζητήματα που απασχολούν τον κόσμο και την κοινωνία σήμερα, και όχι σε κάποιες απηρχαιωμένες αξίες του περασμένου αιώνα. Ο ίδιος υποστηρίζει ότι τα σημερινά παιδιά, τα οποία δέχονται πλέον πολύ περισσότερα ερεθίσματα απ? ό, τι οι προηγούμενες γενιές και ζουν σε έναν κόσμο πολύ διαφορετικό από εκείνον των γονιών τους, δεν είναι δυνατόν να ακολουθούν ένα εκπαιδευτικό σύστημα το οποίο τα αντιμετωπίζει ως μεγάλα παιδιά και όχι ως νεαρούς ενήλικες.
Θεωρεί ότι η κατάρτιση των εφήβων, όχι μόνον στις Ηνωμένες Πολιτείες, αλλά και σε πολλές άλλες χώρες του δυτικού κόσμου στον τομέα των θετικών επιστημών είναι ελλιπέστατη, τη στιγμή που οι επιστήμες αυτές είναι απαραίτητες στη δημιουργία ενός ολοκληρωμένου πολίτη του 21ου αιώνα.
Σωτηρία… στους μαθητές εν μέσω οικονομικής κρίσης επιζητούν οι ξενοδόχοι της Ρόδου. Ειδικότερα επιδιώκουν να επιμηκυνθούν κατά δύο ημέρες οι πενθήμερες εκδρομές των μαθητών της Γ΄ λυκείου και να γίνουν επταήμερες ώστε να τονωθεί ο τουρισμός της περιοχής λόγω της οικονομικής ύφεσης και των προβλημάτων που δημιουργεί στην τουριστική κίνηση των νησιών. Σύμφωνα με τον τοπικό Τύπο, ο γενικός γραμματέας της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου κ. Χ. Κόκκινος έστειλε σχετική επιστολή στον υπουργό Παιδείας κ. Ευρ. Στυλιανίδη στην οποία τονίζει την ανάγκη αλλαγής της νομοθετικής ρύθμισης που αφορά τη διοργάνωση μαθητικών εκδρομών ζητώντας να διευρυνθεί ο σχετικός χρόνος κατά δύο ημέρες.
Είναι αλήθεια ότι με τέτοια μέτρα μπορεί να καταπολεμηθεί και άλλο ένα πρόβλημα, αυτό της υπογεννητικότητας της Ελλάδας.
Πόση αναρρωτική θα παίρνουν μετά οι έρμοι οι διδάσκοντες;
Στην ανάδειξη της εξέλιξης της αρχαιολογικής φωτογραφίας στοχεύει η έκθεση «Η δημιουργική φωτογραφία στην αρχαιολογία» που εγκαινιάζεται στις 3 Δεκεμβρίου στο Μουσείο Μπενάκη. Πρόκειται για 76 φωτογραφίες, όλες από την Ελλάδα, έντεκα φωτογράφων, Ελλήνων και ξένων, με τις παλαιότερες να χρονολογούνται στο 1853 και τις νεότερες στον 21ο αιώνα.
Oλες οι φωτογραφίες του 19ου αιώνα έχουν ως κοινό χαρακτηριστικό τη δημιουργία τους από ανθρώπους που αναζήτησαν στη φωτογραφία την αντικειμενικότητα της απεικόνισης και την αναμφισβήτητη απόδειξη της παρουσίας τους στον συγκεκριμένο τόπο. Ηταν ο Σκωτσέζος Τζέιμς Ρόμπερτσον , ο Δημήτριος Κωνσταντίνου, ο Αμερικανός ΓουίλιαμΤζέιμς Στίλμαν, ο Πέτρος Μωραΐτης, ο Κωνσταντίνος Αθανασίου , ο Αυστριακός Αντον Σιλμπερχούμπερ … Ως μόνο καλλιτεχνικό εφόδιο στη φωτογράφιση μνημείων και αρχαιολογικών χώρων είχαν τη ζωγραφική αισθητική- παρά τα προβλήματα που παρουσίαζε αυτή όταν μεταφερόταν στη φωτογραφία.
Τον τελευταίο καιρό ακούω όλο και περισσότερες γκρίνιες για το διάβασμα των παιδιών στο σπίτι. Εκτός από τις αθώες μαμάδες που έχουν μπλεχτεί με τα δεκαδικά αναπτύγματα και τα ακρωτήρια της Πελοπονήσου ακόμα και οι εκπαιδευτικοί αντιμετωπίζουμε προβλήματα με τους γόνους μας. Σε όλες τις φαμίλιες τα ίδια, γκρίνια, μίρλα, τσίτα κι ένα νευρικό σύστημα εκτοξευμένο στη στρατόσφαιρα. Οπως φαίνεται τα τέκνα μας δεν συμμερίζονται τις ανησυχίες μας για την πρόοδό τους και προτιμούν να μας αναθέτουν εν λευκώ τις εργασίες π.χ. της τεχνολογίας.
Διαβάζω ότι υπάρχει, ωστόσο, ένα σχολείο στη Βρετανία, το οποίο αποφάσισε να αντιμετωπίσει ριζικά το θέμα, καταργώντας τη μελέτη στο σπίτι. Το νέο σχολείο, το οποίο θα αριθμεί μελλοντικά 3.570 μαθητές και ονομάζεται Nottingham East Academy, με απόφαση του διευθυντή καταργεί τη μελέτη στο σπίτι, προσθέτοντας μία ακόμη ώρα διδασκαλίας στο ημερήσιο πρόγραμμα.
Σύμφωνα με τις οδηγίες της βρετανικής κυβέρνησης, οι ώρες μελέτης στις μεγαλύτερες τάξεις του γυμνασίου δεν θα πρέπει να ξεπερνούν τις δυόμισι ώρες την ημέρα, όριο το οποίο δεν τηρείται σήμερα σχεδόν από κανέναν μαθητή ιδιωτικού ή δημόσιου σχολείου στη Βρετανία.
Ο Μπάρι Ντέι, ωστόσο, διευθυντής του νέου σχολείου, θεωρεί ότι οι ώρες αυτές είναι πραγματικά χαμένες ώρες, που θα μπορούσαν να είναι πολύ πιο αποδοτικές για τους μαθητές οι οποίοι συχνά αντιμετωπίζουν τις συνέπειες της άρνησής τους να μελετήσουν στο σπίτι.
Μία επιπλέον ώρα διδασκαλίας αρκεί, σύμφωνα με τον κ. Ντέι, να αντικαταστήσει τη μελέτη στο σπίτι, επιτρέποντας έτσι πολύ περισσότερο ελεύθερο χρόνο στους μαθητές. «Πολλά σχολεία θεωρούν ότι η μελέτη στο σπίτι αναπτύσσει την ικανότητα του μαθητή να συγκεντρώνεται μόνος του και χωρίς βοήθεια. Εγώ θεωρώ ότι το μόνο που επιτυγχάνει είναι να αυξάνει τους οικογενειακούς καβγάδες, ενώ ο μαθητής μπορεί κάλλιστα να αναπτύξει την ικανότητα συγκέντρωσης και μελέτης και εντός της σχολικής αίθουσας», υπογραμμίζει ο κ. Ντέι.
Επειδή η σελίδα είναι στα ιαπωνικά ακολουθήστε τις οδηγίες:
1. Πατήστε το Start
2. Μετά την αντίστροφη μέτρηση, εμφανίζονται κάποιοι αριθμοί στιγμιαία στην οθόνη σας. Θα πρέπει να τους θυμάστε και να τους τοποθετήσετε στη σειρά, επιλέγοντας πρώτα το μικρότερο και στη συνέχεια το μεγαλύτερο.
3. Στο τέλος το αποτέλεσμα που εμφανίζεται είναι η ηλικία του εγκεφάλου σας.
Στη διεύθυνση myebook μπορείτε να γίνετε οι εκδότες του εαυτού σας. Αν το καταπιεσμένο ταλέντο σας έχει αναχαιτιστεί από τους εκδοτικούς οίκους, θα διαπιστώσετε ότι στο διαδίκτυο όλα γίνονται πιο εύκολα. Μετά την απαραίτητη δημιουργία λογαριασμού μπορείτε είτε να διαλέξετε ένα έτοιμο πρότυπο, είτε να ξεκινήσετε με tabula rasa. Ακόμα κι αν θέλετε απλά να μοιραστείτε τις φωτογραφίες του γάμου σας ή να δημιουργήσετε ένα ηλεκτρονικό βιβλίο για το νεογέννητό σας, θα δείτε από τα δημοσιευμένα παραδείγματα, ότι η εφαρμογή σας βοηθάει να μοιραστείτε τη χαρά σας.
Μπορείτε να ενημερώνετε την έκδοσή σας με νέες προσθήκες και μόλις θεωρήσετε ότι ολοκληρώσατε το πόνημά σας είτε να το ενσωματώσετε στην ιστοσελίδα σας ή το blog σας, είτε να το στείλετε ως έχει στους φίλους και γνωστούς.
Οι προσπάθειες φίμωσης των χρηστών του Ιντερνετ καθώς και παραβίασης του απορρήτου των προσωπικών δεδομένων αυξάνονται σε όλο τον κόσμο και όπως λένε οι ειδικοί η κατάσταση θα επιδεινωθεί καθώς διαρκώς αυξάνονται οι άνθρωποι που χρησιμοποιούν συστηματικά το διαδίκτυο.
Οι αμερικανικοί εταιρικοί κολοσσοί του διαδικτύου, Google, Microsoft και Yahoo ανακοίνωσαν από κοινού ένα νέο «κώδικα συμπεριφοράς» που στοχεύει στη διασφάλιση της ελευθερίας έκφρασης των χρηστών του διαδικτύου όταν αυτοί αποτελούν στόχο ανελεύθερων καθεστώτων όπως είναι παραδείγματος χάρη της Κίνας, κάποιων κρατών της Αφρικής και της Μέσης Ανατολής, όπως και αλλού. Η «Πρωτοβουλία για το Παγκόσμιο Δίκτυο» στην οποία συμμετέχουν ιντερνετικές εταιρείες, οργανώσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων, ακαδημαϊκοί και επενδυτές πρόκειται να διασφαλίσει ότι οι εταιρείες τεχνολογίας που δραστηριοποιούνται στην παροχή υπηρεσιών στο διαδίκτυο περιφρουρούν κατά τον πιο αποτελεσματικό τρόπο την ελευθερία έκφρασης και το δικαίωμα απορρήτου των προσωπικών δεδομένων των χρηστών του διαδικτύου.
Μήπως έχετε περιέργεια πόσοι άλλοι άνθρωποι στον κόσμο έχουν το ίδιο επώνυμο με σας και που βρίσκονται αυτοί; Μέχρι τώρα ακόμα και το πανίσχυρο Google δεν μπορούσε να απαντήσει. Εδώ και λίγες μέρες όμως, όπως ανακοινώθηκε στη Βρετανία, υπάρχει ένας δικτυακός τόπος (www.publicprofiler.org/worldnames) που κάνει ακριβώς αυτό.
Αποτελεί δημιούργημα βρετανών γεωγράφων από το University College του Λονδίνου (UCL), με επικεφαλής τον καθηγητή, Πολ Λόνγκλεϊ, και παρουσιάστηκε στην ετήσια συνδιάσκεψη της Βασιλικής Γεωγραφικής Εταιρίας του Λονδίνου. Πρόκειται για ένα χρήσιμο εργαλείο όχι μόνο για περίεργους, που θέλουν να δουν την «απήχηση» του ονόματός τους διεθνώς ή να ιχνηλατήσουν την οικογενειακή τους ιστορία, αλλά και για τις κυβερνήσεις που μπορούν έτσι να έχουν μια εικόνα για τους ομογενείς της χώρας τους (π.χ. μπορεί κανείς να εντοπίσει τους Έλληνες σε διάφορες χώρες).
Η βάση δεδομένων του συστήματος προς το παρόν διαθέτει 300 εκατ. ονόματα σε 26 χώρες, που υπολογίζονται συνολικά σε περίπου 1 δισ. άτομα, δηλαδή το ένα έκτο του γήινου πληθυσμού. Η Ελλάδα δεν περιλαμβάνεται ακόμα σε αυτές, αλλά μπορεί να γίνει αναζήτηση στις υπόλοιπες χώρες των ελληνικών ονομάτων γραμμένων με λατινικούς χαρακτήρες. Το σύστημα περιέχει 10,8 εκατ. ατομικά επώνυμα και 6,5 εκατ. ονόματα.
Η στήλη Τάσεις του Ε.Τ, το περασμένο Σάββατο, φιλοξένησε την άποψη τεσσάρων blogger, σχετικά με την σχέση του διαδικτύου και της πολιτικής. Η κοινή συνισταμένη και των τεσσάρων απόψεων είναι οτι το διαδίκτυο θυμίζει σε πολλά την συμμετοχή των πολιτών στην αρχαία Αθηναική Δημοκρατία δίνοντας πρόσφορο έδαφος για την διακίνηση ιδεών και τον ελεύθερο διάλογο. Βέβαια στην Αθήνα του 5ου αιώνα π.Χ, οι πολίτες είχαν ενεργό ρόλο και στην λήψη αποφάσεων?.
Το ερώτημα δεν είναι, όμως, τελικά αν επηρεάζεται η πολιτική από τις κοινότητες του Διαδικτύου, αλλά πώς θα βοηθήσουν οι πολιτικοί αυτή τη διάθεση επιστροφής των ανθρώπων στην πολιτική, όπως και το νέο μέσο με το οποίο αυτή μπορεί να πραγματωθεί.
Ποιος θα επιβάλει στην ΕΣΥΕ να διαθέτει ελεύθερα όλα τα στοιχεία; Ποιος υπουργός θα αποφασίσει ν? ανοίξει τελείως το ΕΡΓΟΡΑΜΑ; Ποια κυβέρνηση θα ανοίξει απόλυτα την πρόσβαση στα ΦΕΚ; Ποιος δήμαρχος θα δώσει 10% του προϋπολογισμού να το διαμορφώσουν οι δημότες; Ποια κοινοβουλευτική πλειοψηφία θ? αποφασίσει να ανακινηθεί η διαβούλευση και να γίνει δημοψήφισμα για κάποιο σημαντικό ζήτημα; Ποιοι θα δουν στο Διαδίκτυο την πιθανότητα δημιουργίας μιας καλύτερης Δημοκρατίας;
Και η ερώτηση απευθύνεται στους πολιτικούς, γιατί μ? ενδιαφέρει ειλικρινά η συνδρομή τους, αλλά κι επειδή ξέρω ήδη ότι οι ολοένα πιο διαδικτυωμένοι πολίτες θα φτιάξουν αυτήν την καλύτερη Δημοκρατία. Ούτως ή άλλως.Τάδε έφη ο κ. Ανδρέας Τριανταφυλλίδης συνιστολόγος στο staxiologio.gr/flow/
Η φίλη μου η Κατερίνα μου έχει βάλει μία άσκηση εδώ κι ένα χρόνο, να κάνω μία λίστα με τα 10 πιο αγαπημένα βιβλία, τις 10 πιο αγαπημένες ταινίες. Ομολογώ ότι τη βρήκα εξαιρετικά δύσκολη. Ούτε καν με τις ιστοσελίδες μπορώ να την κάνω οπότε έφτιαξα μία λίστα με τις 10 σελίδες που έχουν επηρεάσει πολύ τη ζωή μας. Οχι σε αξιολογική σειρά:
1 – Facebook – με βοήθησε να βρω φίλους που είχαμε χαθεί στα τρία σημεία του ορίζοντα
2 – Myspace – Κάποιοι νέοι καλλιτέχνες συνάντησαν εδώ το κοινό τους
3 – Google – απαντάει στις περισσότερες ερωτήσεις μας
4 – Lifehacker – Τα άρθρα του με στόχο της παραγωγικότητα κάνουν τη ζωή μας λίγο
5 – YouTube – Αν θέλεις να εισέλθεις στη βιομηχανία του θεάματος εδώ γίνεσαι καναλάρχης 7 – Google – This is an obvious one. I really don?t know how we lived without Google in the early days of the internet.
6 – eBay – Σε καιρούς χαλεπούς μπορείς να κάνεις οικονομία – σε βοηθάει να αναπτύξεις μία οικολογική συνείδηση επαναχρησιμοποίησης
7 – TED.com – Εξαιρετικές παρουσιάσεις από τους διανοητές της εποχής μας
8 – Wikipedia – Μία εγκυκλοπαίδεια που ανανεώνεται από τους πολίτες του δικτύου
9 – Second Life – Ένας εικονικός κόσμος με άπειρες δυνατότητες
Πρόκειται για ένα ενδιαφέρον mashup που συνδυάζει το google mapsμε τις φωτογραφίες του flickr . Οι φωτογραφίες ανανεώνονται κάθε μήνα. Θα ανακαλύψετε αρκετά διαμάντια εδώ.
Τον τελευταίο καιρό ακούμε όλο ότι έρχεται η ύφεση αλλά οι περισσότεροι αγνοούμε τι μας περιμένει. Τα κανάλια μας δείχνουν εικόνες του κραχ του 29 αλλά όπως φαίνεται αυτή η ύφεση θα είναι εντελώς διαφορετική.
Μπορείτε να διαβάσετε το σχετικό άρθρο αλλά ας μείνουμε στη φράση: “Πάνω απ’ όλα, η κρίση το 2009 θα είναι λιγότερο ορατή και περισσότερη μοναχική εμπειρία. Με τις απίστευτα χαμηλές τιμές των τηλεοράσεων και την εξάπλωση των καναλιών, γίνεται όλο και πιο εύκολο να σκοτώσεις το χρόνο σου μόνος, με μια τηλεόραση – και ο ελεύθερος χρόνος θα είναι κάτι που θα έχεις άπλετο”.
Αρκετοί θα επιστρέψουμε στο χωριό των παπούδων μας, πόλεις θα ερημώσουν, θα καλλιεργούμε ντομάτες στους κήπους μας, θα παχύνουμε (λόγω της πληθώρας χρόνου), η συνέχεια επί της οθόνης…
Έχετε μπαφιάσει πια με τα ίδια και τα ίδια; τι θα λέγατε για μία βόλτα στη Ρώμη; είναι ακριβά τα εισιτήρια; είναι εποχή ισχνότατων αγελάδων; Τότε ίσως το street view της google είναι μια κάποια λύση… Η google μας κακομαθαίνει. Ολο χριστουγεννιάτικα δωράκια μας επιφυλάσσει. Χθες αποφάσισε να μεγαλώσει λίγο το youtube κάνοντας τα videos widescreen. Σήμερα είπε να μας κάνει ένα δώρο στο google maps. Το streetview παίζει πλέον πρωταγωνιστικό ρόλο στους χάρτες της google και όσες περιοχές είναι ήδη φωτογραφημένες μπορούν να προσφέρουν μια ανεπανάληπτη full screen (σχεδόν) πλοήγηση υψηλής ποιότητας στους ενδιαφερόμενους.
Tα «Κουνέλια των 30 Δευτερολέπτων» των Angry Alen Productions, ζιπάρουν τις μεγαλύτερες κινηματογραφικές επιτυχίες σε ένα αφηγηματικό ντελίριο 30-δευτερολέπτων, ερμηνευμένες από κουνέλια-ψηφιακά καρτούν της Jennifer Shiman. Τα απολαυστικά αυτά, αστραπιαία κινούμενα σχέδια – haiku έχουν ήδη κερδίσει δύο Webby Awards στην κατηγορία Online Film και Video/Animation, καθώς και το βραβείο κοινού στην ίδια κατηγορία και είναι υποψήφια για το βραβείο Global Media στην κατηγορία Outstanding Short Format Entertainment που θα δοθεί στις 9 Ιανουαρίου.
Χρησιμοποιούμε cookies για να σας προσφέρουμε την καλύτερη δυνατή εμπειρία στη σελίδα μας. Εάν συνεχίσετε να χρησιμοποιείτε τη σελίδα, θα υποθέσουμε πως είστε ικανοποιημένοι με αυτό.ΕντάξειΔιαβάστε περισσότεραΜη αποδοχή