Αρχείο για Μάρτιος, 2010

the_followers.jpgΔιαβάζω στο άρθρο του Απ. Λακασά στην Καθημερινή:

Κάθε νέος εκπαιδευτικός θα αποκτήσει ένα είδος «μέντορα» ο οποίος θα τον παρακολουθεί, θα τον καθοδηγεί, θα τον διορθώνει. Αυτό προβλέπει, σύμφωνα με πληροφορίες της «Κ», το σχέδιο του υπουργείου Παιδείας για τον αξιολογητή του δόκιμου εκπαιδευτικού. Το υπουργείο μετά το Πάσχα θα δώσει στη δημοσιότητα πολυνομοσχέδιο, το οποίο θα περιέχει δύο βασικές διατάξεις που φιλοδοξούν να θέσουν φίλτρο στο ποιoς τελικά είναι έτοιμος να μπει στη σχολική τάξη και να διδάξει μαθητές.

Ο μέντορας θα είναι εκπαιδευτικός της ίδιας ειδικότητας, που θα καθοδηγεί και θα συμβουλεύει τον δόκιμο κατά τη διετή περίοδο. Η τελική κρίση για το πού θα τοποθετηθεί ο δόκιμος (τάξη ή διοίκηση) θα γίνεται από τον μέντορα και τον οικείο σχολικό σύμβουλο, ο οποίος θα είναι ο δεύτερος κριτής των δόκιμων εκπαιδευτικών.

Τον μέντορα ποιος θα τον αξιολογήσει αλήθεια;

Comments 0 σχόλια »

Η εφαρμογή αναφέρει στον χρήστη τι ακριβώς πρέπει να κάνει σε κάθε περίπτωση (τον αριθμό των μαλάξεων, των «φιλιών της ζωής», κ.ο.κ.), διαδικασίες που μπορεί γιατροί και νοσηλευτές να έχουν διδαχθεί στο παρελθόν, αλλά σε μια κρίσιμη στιγμή είναι πιθανόν να μην μπορούν να τις θυμηθούν. Οπως φαίνεται, ο Λόου έπραξε σωστά, αφού το iResus είναι ήδη μια από τις πιο δημοφιλείς ιατρικές εφαρμογές που έχουν αναπτυχθεί για το iΡhone και την τοποθετούν στο τηλέφωνό τους περισσότερα από χίλια άτομα την ημέρα, η πλειονότητα των οποίων είναι γιατροί και νοσηλευτές. Για την ανάπτυξη της εφαρμογής χρειάστηκαν οκτώ μήνες και ο Λόου συνεργάστηκε με εταιρεία λογισμικού.

Το Βήμα

Comments 0 σχόλια »

1412.jpg«Διαβάζεται και πουλάει η ποίηση» υποστηρίζει η Κατερίνα Καρύδη από τις εκδόσεις Ικαρος, που έχουν συνδέσει το όνομά τους με τον Καβάφη, τον Σεφέρη, τον Ελύτη , τον Σικελιανό, τον Εγγονόπουλο , τον Καρούζο, τη Δημουλά, εκδίδοντας ποίηση εδώ και 70 χρόνια. «Υπάρχει κοινό για την ποίηση σήμερα, και μάλιστα νεανικό, το οποίο μας παρακολουθεί» αναφέρει και ο Στρατής Πασχάλης, βραβευμένος ποιητής και μεταφραστής ποίησης. «Και δεν εννοώ αναγνώστες που καταναλώνουν κάποιον ποιητή που γίνεται για λίγο γνωστός, αλλά για ένα κοινό που διαβάζει συστηματικά ποίηση». Αλλά η μεγάλη δυσκολία είναι να αναδειχθούν οι νέοι ποιητές και να τους αγαπήσει ο κόσμος. Τη λύση σήμερα προσφέρει το Ιnternet. Μέσα από λογοτεχνικά περιοδικά όπως το «e-poema» και το «poeticanet» και ιστολόγια όπως το poiein οι νέοι ποιητές δημιουργούν το δικό τους κοινό. Αυτό αντικατοπτρίζεται και στην εκδοτική παραγωγή, η οποία την τελευταία δεκαετία είναι σταθερά ανοδική. Και οι εκδότες αρχίζουν πάλι να επενδύουν στην ποίηση. Γαβριηλίδης, Ιωλκός, Δωδώνη, Καστανιώτης, Κέδρος, Οδός ΠανόςΣιγαρέτα, Μεταίχμιο, Νεφέλη, Μανδραγόρας, Ερωδιός είναι οι δέκα εκδότες με τη μεγαλύτερη παραγωγή σε νέους ποιητικούς τίτλους. Οι ποιητές Ελύτης, Ρίτσος, Σεφέρης και Καβάφης κάνουν σταθερά μεγάλες ετήσιες πωλήσεις, αλλά και οι νεότεροι έχουν επιτυχία. «Οι νέοι ποιητές μπορεί να κάνουν πωλήσεις 40-70 αντιτύπων τον χρόνο και αυτό είναι επιτυχία» λέει ο Βασίλης Χατζηιακώβου από τον Ιανό. Η απόλαυση της ποίησης έρχεται αυθόρμητα ή καλλιεργείται; «Πάντοτε υπάρχει μια αφορμή που μας φέρνει σε επαφή με την ποίηση. Οταν προβλήθηκε στην τηλεόραση ένα επεισόδιο της σειράς “Δύο ξένοι” όπου η πρωταγωνίστρια διάβαζε το “Μονόγραμμα” του Ελύτη, οι πωλήσεις του εκτοξεύθηκαν. Οπως προκύπτει από τις πωλήσεις του Ελύτη,για κάποιους αυτό ήταν αφορμή να διαβάσουν πιο συστηματικά το έργο του και να εξασκηθούν στην ανάγνωση της ποίησης. Μπορεί ο τρόπος με τον οποίο διδάσκεται η ποίηση στο σχολείο να δίνει την εντύπωση ότι πρόκειται για κάτι δύσκολο και σκοτεινό,δεν χρειάζεται όμως να υπάρχει φόβος» . Τα δεδομένα σήμερα είναι αισιόδοξα. «Στη δεκαετία του ΄90 πιστεύαμε ότι έσβησε η ποίηση. Αυτό έχει αλλάξει. Το παρατηρώ και στο Εργαστήρι Ποίησης στο ΕΚΕΒΙ» λέει ο Στρατής Πασχάλης και προσθέτει: «Η κίνηση όμως αυτή είναι ασυντόνιστη και διάσπαρτη, δεν υπάρχει άξονας που θα συσπειρώσει αυτές τις εκφράσεις ώστε να αναδειχθεί μια “γενιά” που συνδέεται με την παράδοση αλλά έχει δικό της όραμα. Δεν ζούμε μια αναγέννηση, ζούμε όμως μια ελπιδοφόρα επιστροφή».

Το Βήμα

Comments 0 σχόλια »

411601.jpgΕκτός «τάξης» το «διαφορετικό»;
Είναι γνωστό ότι πίσω από τη ρητορική περί των ίσων ευκαιριών το σχολικό σύστημα λειτουργεί σαν την προκρούστεια κλίνη. Τους ξαπλώνει όλους εκεί πάνω κι όποιον πάρει ο χάρος. Μόνο που όπως φαίνεται ο «χάρος» κάνει διακρίσεις, αφού οι μαθητές που παρουσιάζουν αυξημένη «σχολική θνησιμότητα» έχουν κοινά κοινωνικά χαρακτηριστικά. Ολόκληροι πληθυσμοί παιδιών και εφήβων που βρίσκονται σε μειονεκτική θέση, τόσο οικονομικά όσο και μορφωτικά, καλούνται να αναμετρηθούν, κατά τη διάρκεια του σχολικού τους βίου, με συμμαθητές πολύ πιο ευνοημένους απ΄ αυτούς και μάλιστα σε ένα πεδίο που δεν τους είναι οικείο.

Η κυρίαρχη λογική; Αν οι μαθητές δεν συμμετέχουν στον ίδιο βαθμό στη διδακτική διαδικασία και δεν επωφελούνται το ίδιο από το εκπαιδευτικό σύστημα, η ευθύνη είναι ολοκληρωτικά δική τους. Την ίδια στιγμή ράβει στα μέτρα του τον ρόλο ενός εκπαιδευτικού, ο οποίος εμποτισμένος από μια λογική που αντιλαμβάνεται τους καλούς μαθητές ως επιμελείς και ικανούς και τους κακούς μαθητές ως τεμπέληδες και ανίκανους, και κάτω από το βάρος ενός αναλυτικού προγράμματος που «τρέχει» στις υπερφορτωμένες τάξεις, «στιγματίζει» με την απορριπτική βαθμολογία, αλλά και με τη στάση του (περιφρόνηση, υποτίμηση) ένα μέρος του μαθητικού πληθυσμού.

Τα Νέα

Comments 0 σχόλια »

Comments 0 σχόλια »

141.jpgΣΤΟ ΙΝΤΕΡΝΕΤ και όχι από την οικογένεια ή τους φίλους τους προτιμούν να ζητούν βοήθεια όταν αντιμετωπίζουν προσωπικά προβλήματα οι νεαροί Βρετανοί, σύμφωνα με τα αποτελέσματα έρευνας που δόθηκε χθες στη δημοσιότητα. Εννέα στους 10 από τους 1.000 Βρετανούς κάτω των 25 ετών που απάντησαν στο ερωτηματολόγιο της εταιρείας Μaximiles Surveys για λογαριασμό της δωρεάν τηλεφωνικής γραμμής βοήθειας Get Connected, δήλωσαν πως έχουν χρησιμοποιήσει το Διαδίκτυο για βοήθεια στην επίλυση κάποιου προσωπικού τους προβλήματος. Μόνο ένας στους 3 είπε πως θα προσέφευγε στη μητέρα του για συμβουλή ενώ μόλις ένας στους 20 δήλωσε πως θα μιλούσε σχετικά στον πατέρα του. Οι μισοί από τους ερωτηθέντες άφησαν ανοιχτό το ενδεχόμενο να μιλήσουν με κάποιον φίλο τους. Όμως η έρευνα κατέδειξε κάτι ακόμα πιο ανησυχητικό: περισσότεροι από τους μισούς νέους που έχουν ήδη στραφεί στο Ίντερνετ για βοήθεια δήλωσαν πως στην πραγματικότητα οι πληροφορίες που βρήκαν on-line τους έκαναν να ανησυχήσουν ακόμα περισσότερο.

Τα Νέα

Comments 0 σχόλια »

18-03-10_329143_1.jpgΗ Google και η Intel ενώνουν τις δυνάμεις τους με τη Sony για την ανάπτυξη μιας πλατφόρμας, με την ονομασία Google TV, που θα φέρει το Διαδίκτυο στο σαλόνι του σπιτιού μέσα από μια νέα γενιά τηλεοράσεων και αποκωδικοποιητών, σύμφωνα με δημοσίευμα των New York Times.

Η κίνηση εντάσσεται στην προσπάθεια των Google και Intel να επεκτείνουν τις δραστηριότητες τους στην τηλεόραση, μια αγορά με την οποία μέχρι σήμερα δεν έχουν ιδιαίτερη σχέση. Για τη Sony, που σήμερα αγωνίζεται να διατηρήσει το τιμολογιακό και τεχνολογικό πλεονέκτημα στην απαιτητική αγορά των τηλεοπτικών συσκευών, η συνεργασία μπορεί να ενισχύσει τη θέση της απέναντι στον ανταγωνισμό.

Οι τρεις εταιρείες οραματίζονται μια τεχνολογία που θα καθιστά εύκολη την πλοήγηση στις διαδικτυακές εφαρμογές μέσα από την τηλεοπτική συσκευή και στα κοινωνικά δίκτυα του web, όπως το Twitter, αλλά και άλλες εφαρμογές όπως το φωτογραφικό site Picasa.

Σήμερα, κάποιες τηλεοράσεις και αποκωδικοποιητές προσφέρουν πρόσβαση σε web περιεχόμενο, ωστόσο οι επιλογές σε ότι αφορά τις διαθέσιμες ιστοσελίδες είναι περιορισμένη. Η Google σκοπεύει να ανοίξει την τηλεοπτική της πλατφόρμα, που στηρίζεται στο λειτουργικό σύστημα Android για κινητά τηλέφωνα, και στους ανεξάρτητους developers, με την ελπίδα ότι κάτι τέτοιο θα έχει ως αποτέλεσμα τη δημιουργία πλήθους εφαρμογών, προς όφελος των τελικών καταναλωτών.

Καθημερινή

Comments 0 σχόλια »

greeklish.jpgΑν οι Αγγλοσάξονες εξακολουθούν να μουρμουρίζουν «it’s all greek to me» («είναι ελληνικά για μένα») όταν δεν καταλαβαίνουν κάτι, ήρθε η ώρα να συμφωνήσουμε μαζί τους! Με μια μικρή παραλλαγή, η φράση εκφράζει σήμερα πάρα πολλούς Ελληνες, ιδίως από μια ηλικία και πάνω, οι οποίοι ξαφνικά άρχισαν να λαμβάνουν μηνύματα στο κινητό, να «υποκλέπτουν» συνομιλίες των παιδιών τους στο Ιντερνετ, να διαβάζουν κείμενα ολόκληρα και να μην καταλαβαίνουν λέξη: «Ε, λοιπόν, it’s all greeklish to me»!

Πρόκειται, φυσικά, για τη γλώσσα που γεννήθηκε με τη χρήση του λατινικού αντί του ελληνικού αλφαβήτου για την γραπτή επικοινωνία, φαινόμενο που γιγαντώθηκε με την εξάπλωση των ηλεκτρονικών υπολογιστών που στην αρχή δεν παρείχαν υποστήριξη για την αναγνώριση των ελληνικών χαρακτήρων. Τη σήμερον ημέραν όμως, όλα αυτά αποτελούν απλώς… φθηνές δικαιολογίες για την καθιέρωση του γλωσσικού αυτού υβριδίου στην ηλεκτρονική επικοινωνία (και ίσως όχι μόνο). Με τη νέα γενιά και τους εφήβους να πρωτοστατούν, τα greeklish ελέω ταχύτητας τείνουν πια να γίνουν η «επίσημη γλώσσα» των sms, του chat και του email, φέρνοντας σε δεινή θέση όσους δεν έχουν εξοικειωθεί με τους κανόνες τους.

«Otan thes na t peis s agapw t kns?», ρωτάει μια 14χρονη σε ένα σάιτ («όταν θες να του πεις σ’ αγαπώ τι κάνεις;»). «T 8a h8eles na kns st zwh s?», γράφει κάπου αλλού ένας συνομήλικός της («τι θα ήθελες να κάνεις στη ζωή σου;»).

Δεν πρόκειται απλώς για χρήση λατινικών γραμμάτων στη θέση των ελληνικών. Οι λέξεις συμπτύσσονται, γράμματα αφαιρούνται, αριθμοί προστίθενται, σύμβολα χρησιμοποιούνται, ακόμα και οι διαθέσεις δεν εκφράζονται με λέξεις αλλά με συνδυασμούς πλήκτρων! Ενα μικρό γλωσσικό χάος – που όμως στα παιδιά φαίνεται να βγάζει νόημα!

Οι παρενέργειες, φυσικά, της διάχυσης της γλώσσας της ταχύτητας έχουν αρχίσει να εμφανίζονται. Οπως κατέδειξε έρευνα του Τμήματος Νηπιαγωγών του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας κατά την προηγούμενη σχολική χρονιά, η χρήση των greeklish οδηγεί τους μαθητές να κάνουν ορθογραφικά λάθη, να παραλείπουν τόνους και σημεία στίξης (ή να χρησιμοποιούν τα λατινικά!). Είναι χαρακτηριστικό ότι οι φιλόλογοι δήλωσαν σε ποσοστό 64,3% ότι συνάντησαν λέξεις γραμμένες σε greeklish σε γραπτά του σχολείου. Αλλωστε, το 77,4% των μαθητών δηλώνουν ότι τα χρησιμοποιούν (το 15,7% και στα χειρόγραφά τους!).

Χρήσιμη βοήθεια… Δεν χρειάζεται, πάντως, οι γονείς και οι καθηγητές να παραμένουν χαμένοι στη μετάφραση. Οπως για όλες τις γλώσσες, έτσι και τα greeklish διατίθενται ηλεκτρονικά εργαλεία για… τη μετάφρασή τους σε ελληνικά! Το περίεργο είναι ότι διατίθενται εργαλεία και για τη μετατροπή των ελληνικών σε greeklish.

Καθημερινή

Comments 0 σχόλια »

16-03-10_328665_21.jpgΗ «ευλαβική» εικόνα της ελληνικής οικογένειας να αφοσιώνεται εδώ και τρεις δεκαετίες στις τηλεοπτικές σειρές δεν απέχει πολύ από το να περάσει στη σφαίρα της ιστορίας. Αιτία, τα νέα διαδικτυακά ήθη που μεταμορφώνουν τον ρόλο των παραδοσιακών επικοινωνητών (παραγωγή, ηθοποιοί) και του κοινού.

Οι Flatmates είναι ήδη στον «αέρα» από τις 17 Φεβρουαρίου και συνεχίζουν ακάθεκτοι. Με πάνω από 10.000 μέλη στο Facebook, με ενδιαφέροντα για την εξέλιξη της σειράς σχόλια των χρηστών καθώς και με χορηγούς που είναι «περίεργοι» για την εξέλιξη αυτού του online εγχειρήματος, οι «Flatmates» είναι «παιδιά» της εποχής τους. Και όπως φαίνεται, μάλλον το διασκεδάζουν.

«Όταν έμαθα ότι θα παίξω σε μια διαδικτυακή σειρά, αρχικά μου φάνηκε κάπως περίεργο. Αν και ασχολούμαι αρκετά με το Ιντερνετ, δεν είχα παρακολουθήσει ποτέ σειρά μέσω Διαδικτύου», μας λέει ο Παναγιώτης Βασιλόπουλος, πρωταγωνιστής στους Flatmates. Του ζητάμε να μας μεταφέρει την «ατμόσφαιρα» που επικρατεί.

«Το κλίμα που υπάρχει από την αρχή των γυρισμάτων είναι πάρα πολύ θετικό. Όλοι μας είχαμε άγχος για το πώς θα βγει η σειρά στο Ιντερνετ, με τι ανάλυση θα το βλέπει ο χρήστης… το αποτέλεσμα πάντως μας ικανοποιεί και ταυτόχρονα μας εκπλήσσει. Ήδη το group στο facebook έχει απήχηση και η εμπλοκή του κοινού, όταν επεκταθεί σε μεγαλύτερο βαθμό, είναι κάτι που περιμένουμε με χαρά».

Ως πηγή ενημέρωσης, το Ιντερνετ έχει ήδη αφήσει πίσω του τα παραδοσιακά έντυπα μέσα και σταδιακά πράττει το ίδιο με τις τηλεοπτικές εκπομπές και την κουλτούρα που αυτές δημιούργησαν εδώ και δεκαετίες. Με το YouTube να δείχνει τον δρόμο, το online video σε pc αλλά και σε κάθε κινητή πλατφόρμα, είναι ο επόμενος χώρος επικοινωνιακής «δράσης».

Στις ΗΠΑ το μερίδιο των ενηλίκων που βλέπουν video online διπλασιάστηκε μέσα σε τρία χρόνια (2006-2009) αγγίζοντας το 62% από το 33%. Όσο για τους νεότερους Αμερικανούς, το ποσοστό θέασης εκτοξεύεται στο 89%, την ίδια στιγμή που το 36% εξ’ αυτών παρακολουθεί online video σχεδόν κάθε μέρα.

Αν και οι επιφυλάξεις απέναντι στη συχνότητα της ‘συνήθειας’ του online video εξακολουθούν να υπάρχουν, μάλλον σχετίζονται με την ετοιμότητα των διαδικτυακών χρηστών να εμπλακούν σε μια νέα τέτοια διαδικασία και το βαθμό «ικανοποίησης» που παρέχει η νέα αυτή εμπειρία. Αυτή είναι η μεγαλύτερη πρόκληση για τις εταιρείες παραγωγής στο εξωτερικό και όπως φαίνεται τελευταία και στην Ελλάδα.

Καθημερινή

Comments 0 σχόλια »

Comments 0 σχόλια »

Το “Logorama” ήταν ο νικητής έκπληξη στα φετινά Oscar Academy Awards

Comments 0 σχόλια »

1409.jpgΓια όσους θέλουν να δημιουργούν backup των αρχείων τους και να αισθάνονται ασφαλείς για τα δεδομένα τους, μέχρι πρόσφατα η μοναδική επιλογή ήταν η αγορά ενός αποθηκευτικού μέσου, όπως οι σκληροί δίσκοι, οι SSD, οι κάρτες μνήμης και τα memory sticks. Ωστόσο, οι λύσεις αυτές έχουν σαφείς περιορισμούς και μειονεκτήματα, ενώ ταυτόχρονα δεν είναι σπάνιες οι περιπτώσεις που καταστρέφονται και τα δεδομένα χάνονται.

Η σύγχρονη τεχνολογία και κυρίως η εξέλιξη του Ιnternet προσφέρει πολλές εναλλακτικές, με τη μορφή υπηρεσιών αποθήκευσης, συγχρονισμού, αλλά και διαμοίρασης τεράστιου όγκου δεδομένων. Η μεγάλη επιτυχία της υπηρεσίας Dropbox τους τελευταίους μήνες, κατ΄ αρχάς στο εξωτερικό και πλέον και στη χώρα μας, αλλάζει ριζικά τις συνήθειές μας σχετικά με την αποθήκευση αρχείων.

Οn-line συγχρονισμός
Ο συγχρονισμός δεδομένων είναι μια πολύ χρήσιμη διαδικασία για όσους επιθυμούν να έχουν αποθηκευμένες τις τελευταίες εκδόσεις των αρχείων τους και τις αλλαγές που κάνουν σε κείμενα, λογιστικά φύλλα ή όποια άλλα δεδομένα δουλεύουν. Το Ιnternet έχει διευκολύνει πάρα πολύ τα πράγματα σε σχέση με τον συγχρονισμό δεδομένων που βρίσκονται σε διαφορετικούς υπολογιστές ή άλλου τύπου συσκευές, όπως κινητά τηλέφωνα, φορητά ΜΡ3 players ή σκληροί δίσκοι. Το στοιχείο που άνοιξε τις υπηρεσίες αυτές στο ευρύ κοινό ήταν η παροχή των σχετικών υπηρεσιών δωρεάν ή έναντι μιας μικρής συνδρομής. Αρχικά, για τη αποθήκευση χρησιμοποιούνταν εφαρμογές FΤΡ, σταδιακά όμως αντικαταστάθηκαν από απλές σελίδες web και σήμερα η όλη διαδικασία γίνεται τόσο απλά όσο η μεταφορά ενός αρχείου από έναν φάκελο του υπολογιστή σε άλλον.

Μάλιστα, τα αρχεία που αποθηκεύονται στο Ιnternet είναι πολύ πιο ασφαλή από ό,τι σε έναν απλό σκληρό δίσκο και δεν κινδυνεύουν από βλάβες, κλοπή ή απώλεια. Εκτός από την αποθήκευση αρχείων, μέσω των εφαρμογών αυτών μπορεί κανείς να μοιράζεται αρχεία με συνεργάτες του ή να συγχρονίζει τα δεδομένα σε διάφορους υπολογιστές.

Τι είναι το Dropbox
Το Dropbox είναι μια διαδικτυακή υπηρεσία που επιτρέπει στους χρήστες της την αποθήκευση, τον συγχρονισμό και το μοίρασμα αρχείων μεταξύ υπολογιστών, με πολύ απλό τρόπο και μεγάλη ασφάλεια. Βασικό πλεονέκτημα της εν λόγω υπηρεσίας είναι ότι είναι συμβατή με κάθε πιθανή πλατφόρμα (Windows, ΜacΟS, Linux, iΡhone ΟS κ.ά.) και δεν απαιτεί ειδικές γνώσεις για την αξιοποίησή της. Ουσιαστικά, ο κάτοχος ενός λογαριασμού Dropbox δημιουργεί έναν φάκελο στον υπολογιστή του, τον οποίο συγχρονίζει μέσω σύνδεσης Ιnternet με τον απομακρυσμένο χώρο στον σκληρό δίσκο που του έχει διατεθεί. Ο φάκελος αυτός είναι προσβάσιμος από κάθε υπολογιστή στον οποίο έχουν δοθεί δικαιώματα και συγχρονισμένος με όλους τους αντίστοιχους φακέλους.

Με τον τρόπο αυτό μπορεί κανείς όχι μόνο να κρατάει backup των αρχείων του και να τα συγχρονίζει, αλλά αυτό να γίνεται αυτόματα σε όλους τους υπολογιστές που χρησιμοποιεί, στο σπίτι ή τη δουλειά. Επίσης, μπορεί κανείς να ενημερώνεται για τις αλλαγές που γίνονται από άλλους υπολογιστές, αλλά και να έχει πρόσβαση σε παλιότερες εκδόσεις των αρχείων, σε βάθος χρόνου 30 ημερών.

Η υπηρεσία παρέχεται δωρεάν και περιλαμβάνει αποθηκευτικό χώρο 2 GΒ (ο οποίος μπορεί να επεκταθεί είτε μέσω κάποιας μικρής συνδρομής είτε με την πρόσκληση νέων χρηστών). Υποστηρίζεται η μεταφορά και αποθήκευση αρχείων μεγέθους μέχρι 300 ΜΒ και το κοινό έχει μείνει πολύ ικανοποιημένο από την ποιότητα λειτουργίας της υπηρεσίας, με αποτέλεσμα η συνδρομητική βάση του Dropbox να έχει ξεπεράσει τα 4 εκατομμύρια μέσα σε έναν χρόνο λειτουργίας.

Τα Νέα

Comments 0 σχόλια »

O διευθυντής του νεοσύστατου ερευνητικού κέντρου Εuropean Μuseum Αcademy, που προωθεί τη μουσειολογία και τη μουσειογραφία, Μάσιμο Νέγκρι έδωσε προ ημερών διάλεξη για τον ρόλο των μουσείων. Ρωτήθηκε: 

Η νέα τεχνολογία είναι εχθρός ή σύμμαχος των μουσείων;
Σε καμία περίπτωση δεν αποτελεί εχθρό. Τα νέα μέσα έχουν οριστικά καθιερωθεί στην κοινωνία μας και ορισμένες φορές λειτουργούν ως προεκτάσεις του σώματός μας, όπως το κινητό τηλέφωνο. Ωστόσο, δεν πιστεύω πως το Διαδίκτυο και τα εικονικά μουσεία θα μπορέσουν να αντικαταστήσουν τα πραγματικά. Αντιθέτως, τα μουσεία έχουν επωφεληθεί από την ένταξή τους στο Διαδίκτυο. Υπάρχουν πολλά μουσεία όπου η γλώσσα των πολυμέσων είναι πολύ καλά ενσωματωμένη στην παραδοσιακή εκθεσιακή γλώσσα. Υπάρχουν και περιπτώσεις όμως πλήρους αποτυχίας, κάτι που δεν οφείλεται στα πολυμέσα, αλλά είναι θέμα μουσειολογικής σύλληψης.

ΤΑ ΝΕΑ

Comments 0 σχόλια »

Comments 0 σχόλια »

Comments 0 σχόλια »

4091.jpgΟλοκληρώθηκε η ανάπτυξη μιας νέας επαναστατικής τεχνολογίας μεταφοράς δεδομένων από και προς υπολογιστές και κοινές ηλεκτρονικές συσκευές (κινητά τηλέφωνα, ψηφιακές κάμερες κτλ.) και μέσα στους επόμενους μήνες θα κάνει την εμφάνισή της στην παγκόσμια βιομηχανία.

Η τεχνολογία ονομάζεται Light Ρeak και φέρει την υπογραφή του γίγαντα των επεξεργαστών Ιntel, αν και φημολογείται ότι στην ανάπτυξή της έχει συνεργαστεί και η Αpple. Η Light Ρeak είναι στην ουσία μια τεχνολογία που υποκαθιστά τις θύρες USΒ με καλώδια οπτικών ινών υψηλής ταχύτητας, σχεδιασμένη να συνδέει μεταξύ τους τις διάφορες ηλεκτρονικές συσκευές χρησιμοποιώντας παλμούς λέιζερ. Η χωρητικότητα του δικτύου μετάδοσης για τη Light Ρeak πρώτης γενεάς θα είναι 10 Gb/s, κάτι που σημαίνει ότι μπορεί κάποιος χρησιμοποιώντας την να μεταφέρει μια ταινία και μάλιστα ποιότητας Βlu-Ray από έναν φορητό σκληρό δίσκο σε έναν υπολογιστή σε λιγότερο από 30 δευτερόλεπτα!

Σύμφωνα με τα στελέχη της Ιntel, αναμένεται μέσα στην επόμενη δεκαετία η χωρητικότητα να εκτοξευθεί στα 100 Gb/s. Η τεχνολογία των οπτικών ινών επάνω στην οποία βασίζεται η Light Ρeak δεν έχει περιορισμούς αφού μεταφέρει δεδομένα χρησιμοποιώντας το φως αντί για τον ηλεκτρισμό. Παρέχει επίσης μια σειρά επιπλέον δυνατότητες, όπως μακρύτερα, πιο λεπτά και πιο εύκαμπτα καλώδια και, το πιο σημαντικό, την εκτέλεση πολλαπλών πρωτοκόλλων ταυτόχρονα από ένα μόνο καλώδιο. Αυτό σημαίνει ότι θα μπορεί να γίνει σύνδεση περιφερειακών, σταθμών εργασίας (workstations), οθονών, δίσκων κτλ. από μία και μόνο θύρα απλοποιώντας σημαντικά τη χρήση των υπολογιστών και τη διαδικασία μετάδοσης δεδομένων.

Comments 0 σχόλια »

nasa_iss.jpg«Είμαι ενθουσιασμένος. Επί δύο χρόνια προετοιμάζαμε αυτή την ημέρα. Επιτέλους θα έχω μια πραγματική εικόνα για το Διάστημα,για το οποίο διαβάζω χρόνια…». Ο 11χρονος Αναστάσιος, μαθητής του 18ου Δημοτικού Σχολείου Περιστερίου, είναι ένα από τα 20 παιδιά που θα έχουν στις 16 Μαρτίου, μια πρώτη επαφή με το… Διάστημα. Οι μαθητές από επτά δημοτικά σχολεία του Περιστερίου θα έχουν την ευκαιρία να συνομιλήσουν για περίπου οκτώ λεπτά με τους τρεις αστροναύτες του Διεθνούς Διαστημικού Σταθμού (ΙSS) την ώρα που θα περνάει επάνω από τη χώρα μας. Τρεις φορές τον χρόνο περνάει ο δορυφόρος επάνω από την Ελλάδα, σε απόσταση περίπου 372.000 χιλιομέτρων από τη Γη.

Ο Αναστάσιος θα είναι ο πρώτος από τους 20 μαθητές που έχουν κληρωθεί για να συνομιλήσουν σήμερα με τους τρεις αστροναύτες που βρίσκονται στον σταθμό. Θα μιλήσει με τον αμερικανό αστροναύτη και ραδιοερασιτέχνη Τίμοθι Κρίμερ και η ερώτησή του θα είναι η εξής: «Οταν κάποιος ταξιδεύει σε άλλη χώρα, λέει ότι το σπίτι του είναι το πιο όμορφο. Οταν οι διαστημάνθρωποι βρίσκονται στο Διάστημα, η Γη τούς φαίνεται ο πιο ωραίος πλανήτης;». Είναι ενθουσιασμένος και δεν κρύβει τα συναισθήματά του. Περίμενε άλλωστε αυτή τη στιγμή πολύ καιρό. «Πήγαμε σε σεμινάρια,ήρθαν δύο αστρονόμοι που μας έκαναν ερωτήσεις και μας είπαν πολύ ενδιαφέροντα πράγματα. Είμαι πάρα πολύ ικανοποιημένος» .

Comments 0 σχόλια »

15-03-10_328462_1.jpgΟι περισσότεροι Ρώσοι απλά σηκώνουν τους ώμους στο άκουσμα των εξόδων και του τρόπου ζωής των περισσότερων κυβερνητικών αξιωματούχων της χώρας, θεωρώντας ότι δε μπορούν να κάνουν κάτι για τις δωροδοκίες και τις μίζες των γραφειοκρατών.

Όταν όμως ο υπουργός Εσωτερικών ανακοίνωσε ότι σκοπεύει να αγοράσει ένα χρυσό κρεβάτι, προκάλεσε την οργή πολλών, αποκαλύπτοντας ταυτόχρονα τη δυναμική του Ίντερνετ στην αντίδραση απέναντι στη διαφθορά. Αν και τα κρατικά ελεγχόμενα παραδοσιακά μέσα κάνουν τα στραβά μάτια, μια μικρή ομάδα Ρώσων blogger προκαλεί τους διεφθαρμένους πολιτικούς, ζητώντας την αντίδραση της κοινής γνώμης και την παρέμβαση της δικαιοσύνης.

Τα blog τους έχουν προσελκύσει ανέλπιστη δημοσιότητα, αντικατοπτρίζοντας τη γενικότερη δυσαρέσκεια στη συμπεριφορά των μελών της κυβέρνησης. «Δεν περίμενα να γίνει τόσο δημοφιλές το blog», δήλωσε ο Αλεξάντερ Μαλιούτιν, που διαχειρίζεται ένα blog αφιερωμένο στην αποκάλυψη ύποπτων κυβερνητικών κινήσεων, συμπεριλαμβανομένης της διάσημης πλέον αγοράς του χρυσού κρεβατιού από τον υπουργό Εσωτερικών.

Τον περασμένο Αύγουστο, το υπουργείου ανακοίνωσε τα σχέδια του να αγοράσει έπιπλα αξίας 800.000 δολαρίων, μεταξύ των οποίων ένα κρεβάτι με επικάλυψη χρυσού 24 καρατίων. Τα κείμενα είχαν αναρτηθεί σε μια δυσεύρετη ιστοσελίδα όπου αναφέρονται οι δαπάνες της κυβέρνησης, όπως προβλέπει σχετικός νόμος του 2005.

Όταν bloggers και δημοσιογράφοι έφεραν το θέμα στη δημοσιότητα, το υπουργείου υπεραμύνθηκε της θέσης του λέγοντας ότι το κρεβάτι προορίζεται για τον ξενώνα ξένων αξιωματούχων. Στις άλλες δαπάνες που δημοσίευσε ο Μαλιούτιν περιλαμβάνεται η αγορά αυτοκινήτου Mercedes από το ινστιτούτο αστρονομίας της Αγίας Πετρούπολης αλλά και η πληρωμή αφρικανών τυμπανιστών από το Μπουρούντι για να παίξουν στο πρωτοχρονιάτικο πάρτι του κυβερνήτη της επαρχίας Σακαλίν. Και οι δύο παραγγελίες ακυρώθηκαν μετά τη γενική κατακραυγή, όχι όμως και η αγορά του χρυσού κρεβατιού.

Η μπλογκόσφαιρα, που μέχρι στιγμής παραμένει ανέγγιχτη από λογοκρισία, σταδιακά καθίσταται «σημαντική κοινωνική δύναμη» που προωθεί πληροφορίες που αγνοούνται από τα κρατικά μέσα ενημέρωσης. «Οι μεγάλοι τηλεοπτικοί σταθμοί είναι δομές που υπηρετούν τα συμφέροντα της γραφειοκρατίας», εξήγησε ο Κίριλ Καμπάνοφ, ειδικός σε θέματα καταπολέμησης της διαφθοράς και επικεφαλής της Εθνικής Επιτροπής Καταπολέμησης Διαφθοράς. Πρόσθεσε ωστόσο ότι η επίδραση του Ίντερνετ στην κοινή γνώμη είναι περιορισμένη, δεδομένης της μικρής διείσδυσης του μέσου στον πληθυσμό.

www.kathimerini.gr με πληροφορίες από Γαλλικό Πρακτορείο

Comments 0 σχόλια »

censorship_3868.jpg ΜΙΑ φορά και έναν καιρό, λοιπόν, ήταν ο Αλέξανδρος Αντιφά. Ο Αλέξανδρος δεν άντεχε να βλέπει στο Διαδίκτυο τις σελίδες με ρατσιστικά σχόλια που δημιουργούσαν «συμπολίτες» του στο Facebook και αποφάσισε να αντιδράσει. Εγινε μέλος σε μια από αυτές τις ομάδες ώστε να μπορέσει να σχολιάσει, εκείνος πάντα με το κανονικό του όνομα, χωρίς να κρύβεται, οι άλλοι πάντα με ψευδώνυμα, δειλοί και μουλωχτοί! Είχε την ελπίδα ότι ίσως κάποιοι από αυτούς που έγραφαν εκεί, ακούγοντας κάποιον να τους μιλάει με επιχειρήματα και όχι με συνθήματα, θα άλλαζαν γνώμη, θα προβληματίζονταν ίσως ή κάποιος τρίτος, περαστικός από τη σελίδα, θα έβλεπε ότι υπάρχουν και διαφορετικές απόψεις. Ομως δεν τα κατάφερε. Δέχτηκε πυρά από όλους, με βρισιές και προσβολές.

ΑΥΤΟΣ απαντούσε προσεκτικά, μόνο με ελληνικούς χαρακτήρες, όχι greeklish, χωρίς να προσβάλλει κανέναν και τίποτα, μόνο με τα δικά του επιχειρήματα κατά του ρατσισμού. Και το Facebook τον σκότωσε! Οχι απλά δεν του επέτρεψε να ξαναγράψει στη συγκεκριμένη ομάδα, αλλά τον διέγραψε ολοκληρωτικά μαζί με ό,τι είχε γράψει, όχι μόνο στο συγκεκριμένο γκρουπ, αλλά και σε οποιαδήποτε άλλη σελίδα του Facebook. Οι φίλοι και συμφοιτητές του παιδιού, που κατάγεται από την Αλβανία, έμειναν εμβρόντητοι όταν διαπίστωσαν κατ’ ιδίαν αυτόν τον «αποκλεισμό», αποτέλεσμα μιας πολιτισμένης αντίδρασης ενός πολίτη που εδέχθη μιαν απίστευτη ρατσιστική επίθεση από ανθρώπους (;) που υπερηφανεύονται μάλιστα ότι είναι Ελληνες, αλλά στην ουσία δεν είναι τίποτα.

Ελευθεροτυπία

Comments 0 σχόλια »

Comments 0 σχόλια »

Αλλαγή μεγέθους γραμματοσειράς
Αντίθεση
Μετάβαση σε γραμμή εργαλείων