Αρχείο για Οκτώβριος, 2008

haydenwhite.jpgΟ Hayden White είναι ομότιμος καθηγητής στο Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνιας, Σάντα Κρουζ, και καθηγητής της Συγκριτικής Λογοτεχνίας στο Πανεπιστήμιο του Στάνφορντ. Βρίσκεται στη χώρα μας καθώς συμμετέχει στο συνέδριο του περιοδικού Ιστορείν.

Με το κείμενο του για το «πρακτικό παρελθόν» ο Γουάιτ εισάγει έναν επίκαιρο προβληματισμό αναφορικά με τους τρόπους θέασης του παρελθόντος, εστιάζοντας και πάλι την προσοχή μας στην ιστορική γραφή και την αφηγηματικότητά της. Επιχειρώντας να μελετήσει τη συγκρότηση της ακαδημαϊκής ιστορίας, του ιστορικού λόγου και τη σχέση της με τη λογοτεχνία στέκεται ιδιαίτερα στη διάκριση του παρελθόντος σε «ιστορικό» (αντικείμενο επιστημονικής μελέτης) και σε «πρακτικό», χώρο εμπειρίας και αναφοράς όλων των ανθρώπων.

Χάρη στο διαδίκτυο μπορούμε να παρακολουθήσουμε μία διάλεξη του καθηγητή με θέμα: The Future of Utopia in History: Literary and Cultural Modernism

Η βιβλιογραφία του από την Εύα Ντομάνσκα.

Η Εύα Ντομάνσκα είναι καθηγήτρια της Θεωρίας της Ιστορίας και της Ιστορίας της ιστοριογραφίας στο Τμήμα Ιστορίας του Πανεπιστημίου Adam Mickiewicz, στο Πόζναν της Πολωνίας. Με το προκλητικό κείμενό της η Εύα Ντομάνσκα θέτει ένα ευρύτερο ζήτημα που αφορά συνολικά τις ανθρωπιστικές επιστήμες: τη σκέψη εγκατάλειψης του ανθρωποκεντρισμού, τη μετατροπή σε αντικείμενο έρευνας των νέων υποκειμενικοτήτων που ο 21ος αιώνας ανέδειξε. Διαβάστε το άρθρο της “Ξεπερνώντας τον ανθρωποκεντρισμό στις ιστορικές σπουδές”

Comments 0 σχόλια »

bad-economy.jpg

Διαβάζω στην Καθημερινή: “Στις 140 μονάδες βάσης διαμορφώθηκε η διαφορά απόδοσης (spread) του ελληνικού 10ετούς ομολόγου με το αντίστοιχο γερμανικό Bund, χθες στην Hλεκτρονική Δευτερογενή Aγορά Tίτλων (HΔAT), σύμφωνα με την Tράπεζα της Eλλάδος (TτE). H εκτόξευση της διαφοράς στα επίπεδα αυτά, είναι ένδειξη του ότι οι επενδυτές δεν εμπιστεύονται τα ελληνικά προϊόντα, σε σημείο που πλέον όχι μόνο δεν αγοράζουν τα ομόλογα αλλά πωλούν και όσα έχουν στην κατοχή τους για να κατευθυνθούν σε προϊόντα άλλων χωρών που παρέχουν μεγαλύτερη ασφάλεια.”

Ο Φώτης Γεωργελές στο edito της  AthensVoice επισημαίνει: “Αν η οικονομία μας υποχωρεί, αιτία δεν είναι η διεθνής κρίση, είναι η ρηχή οικονομική ανάπτυξη, η μηδαμινή παραγωγική και ανταγωνιστική ικανότητα, η κλεπτοκρατία που έχει γίνει το κυρίαρχο σύστημα της ελληνικής δημόσιας ζωής.
Έχει μικρή σημασία αν ο ένας υπουργός ή ο άλλος είναι ο ενορχηστρωτής αυτής της γιγάντιας απάτης. Σημασία έχουν οι δομές που γεννούν συνεχώς τα σκάνδαλα. Όπως πάντα, σημαντικές είναι οι λεπτομέρειες, όχι τα ονόματα.

Η αλήθεια είναι ότι καμία χώρα της Ευρώπης δεν συζητάει θέματα που απασχολούν εμάς. Αν εφαρμόζονται οι νόμοι, αν εξαγοράζονται τα Μέσα Ενημέρωσης με κρατικό χρήμα. Πουθενά δεν υπάρχει γενικευμένη ανομία, μεροληπτική δικαιοσύνη, συστημική διαφθορά, ιδιοποίηση του κράτους, κομματική δημόσια διοίκηση, ιδιωτική δημόσια περιουσία. Πουθενά εκτός από κάποιες περιοχές της Νάπολης, όπου κυριαρχεί η Μαφία.

Η χώρα μας συνεχώς υποχωρεί στο διεθνή καταμερισμό εργασίας. Καμία παραγωγική επένδυση δεν γίνεται πια στην Ελλάδα. Αντιμετωπίζουμε την κρίση, μπαίνουμε στην ύφεση από χειρότερη θέση σε σχέση με τους άλλους Ευρωπαίους. Η οικονομία μας είναι ρηχή, η δημόσια ζωή είναι στα χάλια αυτά που βλέπουμε, επειδή η κλεπτοκρατία κυριαρχεί στη χώρα. Αν δεν κάνουμε αυτή τη σύνδεση, αν δεν πούμε ότι το ένα είναι αποτέλεσμα του άλλου, ποτέ δεν θα μπορέσουμε να αντιμετωπίσουμε τα προβλήματα.

Χρόνια τώρα παρακολουθούμε επεισόδια του ίδιου έργου. Κομματικά στελέχη, κυβερνητικά στελέχη, κρατικά στελέχη, σε μια διαρκή συναλλαγή, ιδιοποιούνται το δημόσιο πλούτο παράγοντας πολιτικό χρήμα, μαύρο χρήμα, εξουσία. Κάποιος δεν πρέπει επιτέλους να πει, ποιο είναι το πρόβλημα; Γιατί συμβαίνει αυτό και πώς αλλάζει;”

Comments 0 σχόλια »

girls.jpgΤρία κορίτσια φέρνουν τα «πάνω κάτω» με το blog τους «Πάνω Κάτω τα Ιδια» στο διαγωνισμό «Ξε-blog-αρε» του υπουργείου Οικονομίας και Οικονομικών, αποσπώντας τη μία από τις δύο πρώτες θέσεις στην κατηγορία του Γυμνασίου.

Η συνταγή που εξασφάλισε την επιτυχία του μπλογκ (4ogymnasiokozanhs.blogspot.com) ήταν η περιγραφή της ψηφιακής Ελλάδας του μέλλοντος με μια μικρή δόση νεανικού χιούμορ. «Αυτό που έκανε το blog να ξεχωρίσει ήταν η θεματολογία» λέει στην «Κ» ο συντονιστής εθελοντών Διαδικτύου της Κοζάνης κ. Δημήτρης Ζιούζιος. «Πέτυχαν το σκοπό τους με φρέσκιες ιδέες και τη ζωντάνια τους». Γράφουν για τους συμμαθητές τους, την μπάντα των φίλων τους, για τους νέους τρόπους επικοινωνίας, για το σχολείο τους, για τις παρέες τους, τις ανησυχίες τους, για ό,τι τους απασχολεί.

Στις 7 Νοεμβρίου, τα τρία κορίτσια θα ταξιδέψουν στην Αθήνα για να παρευρεθούν στην τελετή βράβευσής τους. Εκεί, θα συναντήσουν και τους υπόλοιπους νικητές του διαγωνισμού. Οπως τον μικρό Γιάννη, μαθητή της Στ΄ τάξης του 1ου Δημοτικού Σχολείου Καρπάθου που στο μπλογκ του ourland.terramythia.com/wordpress που γράφει «για την Κάρπαθό του», το μέρος που ζει τα τελευταία έξι χρόνια «και νιώθω τυχερός γι? αυτό». Θα γνωρίσουν και τον Βασίλη, επίσης νικητή στην κατηγορία του δημοτικού, από τη Βέροια που, όταν έμαθε ότι κέρδισε, έγραψε στο μπλογκ του (vasilis-panagiotis.blogspot.com): «Σήμερα ήταν μία από τις ωραιότερες μέρες της ζωής μου! Ο διευθυντής του σχολείου μου μου ανακοίνωσε ότι είμαι στους δύο καλύτερους του διαγωνισμού Ξε-blog-αρε! Ολοι οι φίλοι μου έπεσαν πάνω μου, με αγκάλιαζαν και φώναζαν το όνομά μου!» Θα συναντήσουν βέβαια και παιδιά πιο κοντά στην ηλικία τους. Να, όπως τους μαθητές του Β3 του 3ου Γυμνασίου Αγίας Βαρβάρας που με το mathites-texnologoi.blogspot. com κατάφεραν επίσης να διακριθούν. «Οι κόποι μας δικαιώθηκαν! Είμαστε οι νικητές του διαγωνισμού! … Η συγκεκριμένη νίκη έδωσε χαρά στα παιδιά όλου του σχολείου, στους καθηγητές και τους γονείς μας και στον διευθυντή αποτελώντας φωτεινή ηλιαχτίδα στα προβλήματα που αντιμετώπισε τον τελευταίο καιρό το σχολείο μας!» έγραφαν πριν από λίγες ημέρες στο μπλογκ τους.

«Νικήτρια» η Β. Ελλάδα

Η Βόρεια Ελλάδα πάντως… υπερεκπροσωπείται στους νικητές του διαγωνισμού. Στην κατηγορία του Λυκείου κέρδισαν δύο ομαδικά μπλογκ, αυτό των τεσσάρων μαθητών του 2ου Λυκείου Χορτιάτη με τίτλο «Για τα μάτια της Χουακίνα» (xouakina. blogspot.com) και αυτό του Μάκη, της Ζωής, του Κώστα, της Αθηνάς, του Χρήστου και του Θωμά, μαθητών της Β΄ τάξης Πληροφορικής του Επαγγελματικού Λυκείου Αργους Ορεστικού (kselockare.blogspot.com).

Άριστοι μπλόγκερ από τα θρανία… άρθρο των Θανάση Τσιγγάνα – Λίνας Γιάνναρου στην Καθημερινή

Comments 0 σχόλια »

H Microsoft παρουσίασε το SecondLight, μια «συμπληρωματική» προσθήκη για το Microsoft Surface (το multitouch τραπεζάκι της στο οποίο αναφερθήκαμε σε προηγούμενη δημοσίευση). Το SecondLight όπως είχε μαθευτεί, θα ήταν ένα ειδικό Layer που περνώντας το πάνω από το surface μπορούσε να προβάλει περισσότερες πληροφορίες για το θέμα που βλέπουμε.  Η επαγγελματική μου διαστροφή αμέσως αναζήτησε τις εκπαιδευτικές εφαρμογές.

Comments 0 σχόλια »

v_photo.jpgΑν η πολεοδομία επιμένει ότι τα 23 τετραγωνικά είναι υπεραρκετά για εσάς και την οικογένειά σας, τότε μία επίσκεψη στο δικτυακό τόπο http://designodyssey.co.uk/product.php θα σας πείσει ότι όλα είναι δυνατά, όταν οι σχεδιαστές έχουν τα κέφια τους. Επιλέξτε το βίντεο για να δείτε μία επίδειξη. Το ελβετικό WC της εταιρείας Design Odyssey LTD: Το WC αυτό έχει τη μορφή ενός τεράστιου ελβετικού σουγιά, όπου αντί για νυχοκόπτες ξεδιπλώνει λεκάνες, νιπτήρες, ντουζιέρες κ.α. Το ελβετικό WC είναι ιδανικό για μικρά διαμερίσματα, καθώς εξοικονομεί χώρο, συρρικνώνοντας ένα ολόκληρο μικρό δωμάτιο.

Comments 0 σχόλια »

Είναι από αυτά που βλέπεις και λες θέλω ένα τώρα!

Ολόκληρη η επιφάνεια ελέγχεται κατ’ αποκλειστικότητα δια της αφής – δεν υπάρχει ποντίκι ή πληκτρολόγιο.

Έτσι, αν ο χρήστης θέλει να ζωγραφίσει, αρκεί να βουτήξει τα δάχτυλά του μέσα στην ψηφιακή μπογιά. Αν πάλι θέλει να επεξεργαστεί φωτογραφίες, με τα δάχτυλά του μπορεί να τις περιστρέψει και να αλλάξει το μέγεθός τους.

Μπορεί να αντιγράψει αρχεία μουσικής σύροντάς τα με το δάχτυλό του.

Τι να κάνουμε που είναι Microsoft; να πούμε ότι δεν είναι καλό;

Comments 0 σχόλια »

Η πολεοδομία σας κάνει τη ζωή δύσκολη; η τεχνολογία σπεύδει προς αρωγή σας.  Αν σε κάποια παράθυρα του σπιτιού σας, ο κανονισμός δεν σας επιτρέπει να χτίσετε ένα μικρό μπαλκόνι, μην ανησυχείτε. Το αναδιπλούμενο μπαλκόνι δίνει την δυνατότητα στον ιδιοκτήτη να εμφανίζει και να εξαφανίζει το μπαλκόνι του όποτε αυτός επιθυμεί. Βρίσκεται εγκατεστημένο στη βάση ενός παραθύρου, είναι φτιαγμένο από ατσάλι και αλουμίνιο και με τη βοήθεια κάποιας μπάρας ανοίγει και κλείνει μπροστά από το παράθυρο.

Comments 0 σχόλια »

sick_earth.jpgΣχεδόν τρεις πλανήτες χρειαζόμαστε οι Έλληνες για να διατηρήσουμε τον σημερινό τρόπο ζωής μας.

Στο συμπέρασμα αυτό καταλήγει, μεταξύ άλλων, η έκθεση «Ζωντανός Πλανήτης 2008» της διεθνούς περιβαλλοντικής οργάνωσης WWF, που μετρά τις επιπτώσεις του σύγχρονου τρόπου ζωής στα οικοσυστήματα και τους φυσικούς πόρους.

Σύμφωνα με τα πορίσματα της έκθεσης, η Ελλάδα καταλαμβάνει την 11η χειρότερη θέση ανάμεσα στις 148 χώρες που εξετάστηκαν, όσον αφορά στο οικολογικό της αποτύπωμα, έχοντας χειροτερέψει τη θέση της σε σχέση με το 2006, όταν και καταλάμβανε τη 17η θέση.

Πιο συγκεκριμένα, ο μέσος Έλληνας πολίτης χρειάζεται 59 στρέμματα παραγωγικής έκτασης για να καλύψει τις ανάγκες του. Ταυτόχρονα, το εθνικό μας οικολογικό αποτύπωμα είναι υπερδιπλάσιο από τον ήδη ανησυχητικό παγκόσμιο μέσο όρο και σχεδόν τρεις φορές μεγαλύτερο από τις δυνατότητες του πλανήτη.

Παράλληλα, οι ανάγκες μας για κατανάλωση ενέργειας αυξάνονται κατά 2,4% ετησίως, ενώ ιδιαίτερα δυσμενής είναι η θέση της χώρας μας και όσον αφορά την κατανάλωση νερού.

Με μέση ετήσια κατανάλωση 2.389 κυβικών μέτρων ανά κάτοικο, έχουμε το δεύτερο μεγαλύτερο «υδατικό αποτύπωμα» μετά τις ΗΠΑ, και διπλάσιο του παγκόσμιου μέσου όρου (1.243 κυβικά μέτρα / έτος / κάτοικο).

Σε παγκόσμιο επίπεδο, η έκθεση του WWF καταδεικνύει ότι το οικολογικό αποτύπωμα της ανθρωπότητας έχει διπλασιαστεί από το 1961, ξεπερνώντας την ικανότητα αναγέννησης του πλανήτη κατά 30% περίπου.

«Ο τρόπος ζωής μας στην Ελλάδα έχει ξεπεράσει κατά πολύ το οικολογικό μας όριο. Αυτό οφείλεται κυρίως στη στρεβλή νοοτροπία μας που αντιμετωπίζει το φυσικό περιβάλλον ως ανεξάντλητη πηγή πόρων», δήλωσε ο Διευθυντής του WWF Ελλάς, Δημήτρης Καραβέλλας.

www.kathimerini.gr με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Comments 0 σχόλια »

Αν δείτε σήμερα ροζ κορδελίτσες δεν τις ξέχασαν από βαφτίσια… Είναι η ημέρα της πρόληψης του καρκίνου του μαστού.

Εδώ η ενημέρωση σώζει ζωές.

pink_ribbon.jpgΟ Πανελλήνιος Σύλλογος Γυναικών με Καρκίνο Μαστού, “Άλμα Ζωής” απαρτίζεται από γυναίκες που έχουν ήδη βιώσει την εμπειρία του καρκίνου μαστού. Η πρωτοποριακή αυτή κίνηση, συνένωσε για πρώτη φορά στην Ελλάδα, γυναίκες με καρκίνο μαστού που έσπασαν τη σιωπή τους, μίλησαν για τον καρκίνο τους, μοιράστηκαν σκέψεις και συναισθήματα, συνειδητοποίησαν πόσο βοηθητικό ήταν αυτό στην αποκατάστασή τους και έτσι θέλησαν να το προσφέρουν και σε άλλες γυναίκες, με οργανωμένο και επιστημονικό τρόπο.
Έτσι δημιουργήθηκε το πρώτο σώμα εκπαιδευμένων εθελοντριών.

‘Αλμα ζωής

Comments 0 σχόλια »

blu-ray_logo.jpgΠώς τα καταφέρνουν να μας τα παίρνουν συνέχεια; Είχαμε τις συλλογές μας σε βινύλιο, περάσαμε σε cd, μετά σε DVD, τώρα τι να κάνουμε; το blu-ray μας κλείνει σαγηνευτικά το μάτι. Το αιώνιο βασανιστικό ερώτημα πως θα διασώσουμε τα αρχεία μας. Οι δίσκοι ΒluRay με χωρητικότητα που φτάνει στα 50 GΒ επιτρέπουν την αποθήκευση πολύ μεγάλου όγκου αρχείων σε έναν και μόνο δίσκο. Το μόνο που θα πρέπει να έχει υπόψη του κανείς είναι ότι για την ώρα, η ταχύτητα εγγραφής παραμένει αρκετά χαμηλή και δεν ξεπερνά το 4x- 6x, τιμές μικρές όταν θέλει κάποιος να κάψει αρχεία με συνολικό όγκο 40 GΒ-50 GΒ.

Είναι όμως μία μέση λύση αν δε θέλετε να βάλετε βαθιά το χέρι στην τσέπη για μία συσκευή για το σαλόνι σας να τη βάλετε στον υπολογιστή σας σε πιο συμφέρουσα τιμή. Είδα ότι υπάρχουν ήδη εξωτερικές συσκευές (πάντα λίγο πιο ακριβές από τις εσωτερικές). Εκτός από τη φορητότητά τους, σημαντικό πλεονέκτημα είναι ότι προσφέρουν μεγάλη ευελιξία ως προς την προβολή ταινιών απ΄ ευθείας σε κάποια τηλεόραση ή βιντεοπροβολέα. Το μόνο που θα πρέπει να προσέξει κανείς είναι ότι οι καλύτερες λύσεις στην κατηγορία χρησιμοποιούν θύρες FireWire και όχι USΒ, καθώς η αυξημένη ταχύτητα μεταφοράς δεδομένων που υποστηρίζουν είναι απαραίτητη για δίσκους με τόσο μεγάλη χωρητικότητα.

Comments 0 σχόλια »

ms-innovative.jpgΙδού ευκαιρία λαμπρή για τους αποφοιτήσαντες του Β΄επιπέδου. Για πέμπτη συνεχή χρονιά η Microsoft Ελλάς διοργανώνει τον Πανελλήνιο Διαγωνισμό Πρωτοπόρων Δασκάλων / Καθηγητών, ο οποίος εντάσσεται στην ευρύτερη εκπαιδευτική πρωτοβουλία της, «Συνεργάτες στη Μάθηση».

Ο διαγωνισμός αυτός προσβλέπει στην ανάδειξη Ελλήνων εκπαιδευτικών που χρησιμοποιούν την τεχνολογία και τις καινοτόμες μεθόδους διδασκαλίας ως αναπόσπαστο μέρος της εκπαιδευτικής διαδικασίας. Παράλληλα, μέσα από το διαγωνισμό, ενθαρρύνεται η προώθηση και ανταλλαγή βέλτιστων εκπαιδευτικών πρακτικών τόσο σε εθνικό όσο και σε ευρωπαϊκό επίπεδο, καθώς και η δημιουργία κοινοτήτων εκπαιδευτικών μέσα από την αξιοποίηση των δυνατοτήτων που παρέχουν οι νέες τεχνολογίες.

Στο διαγωνισμό έχουν δικαίωμα συμμετοχής οι εκπαιδευτικοί πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης που έχουν αναπτύξει διάφορες εκπαιδευτικές δραστηριότητες χρησιμοποιώντας προγράμματα λογισμικού όπως τα Word, Excel, PowerPoint, Movie Maker, Producer κ.λπ. Συνέχεια »

Comments 11 σχόλια »

free-stuff.jpgΣε καιρούς χαλεπούς η τεχνολογία μπορεί να μας βοηθήσει να εξοικονομήσουμε το κατιτίς μας.

Πρώτον, γνωρίζετε ότι μπορείτε να μειώσετε τον μηνιαίο τηλεπικοινωνιακό λογαριασμό χρησιμοποιώντας κάποιο πρόγραμμα ιντερνετικής τηλεφωνίας; για ψάξτε για το Skype.

Δεύτερον, αναπτύξτε την οικολογική σας συνείδηση και μην τυπώνετε σε χαρτί τα e-mails καθώς και όποια άλλη πληροφορία μπορείτε να διαβάσετε επί της οθόνης και να την αναμεταδώσετε ηλεκτρονικά.

Τρίτον, αξιοποιήστε το Internet για να αξιολογήσετε την τιμή και την ποιότητα προτού αγοράσετε οποιοδήποτε προϊόν. Είτε πρόκειται για προϊόν τεχνολογίας, είτε για κάποια οικιακή συσκευή, είτε για αυτοκίνητο, είτε ακόμη και για τα απλά αγαθά καθημερινής κατανάλωσης. Θα εκπλαγείτε από το πόσες χρήσιμες πληροφορίες θα βρείτε, και μάλιστα στα ελληνικά.Ψάξτε για τον Skroutz!

Τέταρτον, για να παρακολουθείτε καλύτερα τα οικονομικά σας, αξιοποιήστε το πρόγραμμα που άλλαξε τη μορφή και τη χρήση των ηλεκτρονικών υπολογιστών. Το περίφημο λογιστικό φύλλο (spreadsheet) πολλοί μπορεί να το γνωρίζουν ως Excel από το σχετικό προϊόν της Microsoft, αλλά σήμερα είναι διαθέσιμο και δωρεάν στο πακέτο OpenOffice. Είναι εύκολο να το χρησιμοποιήσετε και θα σας επιτρέψει όχι μόνο να παρακολουθείτε τα προσωπικά σας οικονομικά, αλλά και να βάλετε σε τάξη οτιδήποτε έχει σχέση με αριθμούς ή παίρνει τη μορφή της λίστας. (Π.χ., η λίστα με τα ψώνια από το σουπερμάρκετ, η λίστα με τις εκκρεμότητες για τον επόμενο μήνα).

Πέμπτον, αξιοποιήστε την πληροφόρηση που παρέχεται στο Internet για να εξοικονομήσετε χρόνο – και χρήμα – σε κάθε σας μετακίνηση. Με τους χάρτες της Αθήνας και των άλλων πόλεων που υπάρχουν online μπορείτε όχι μόνο να βρείτε την ακριβή τοποθεσία του προορισμού σας αλλά και να πάρετε αναλυτικές οδηγίες για το πώς θα φθάσετε εκεί. Παράλληλα, έχοντας και την άμεση πληροφορία για τον κυκλοφοριακό φόρτο των μεγάλων οδικών αρτηριών, μπορείτε να προσδιορίσετε την προσφορότερη ώρα για τη μετακίνησή σας. Τσεκάρετε αυτήν την προσφορά του Μετσόβιου στον πάσχοντα οδηγό.

Τέλος σας θυμίζουμε και αυτή τη διεύθυνση forfree

Comments 0 σχόλια »

prison.jpgΧτες στην τάξη μία μαθήτρια με πλησίασε για να ακουμπήσει τον πόνο της. Είχαν απελάσει τον αδελφό της. Τον συνέλαβαν μια νύχτα. Ήταν ερωτευμένος και δεν τον χώραγε το σπίτι του.

“Και να’σαι μόνος, σκοτεινός μέσα στη νύχτα και ακυβέρνητος σαν τ΄άχερο  στ’ αλώνι”.

Τώρα το μέλλον του είναι  δύο χρόνια στράτευσης στην Αρμενία. Κι εκείνη είχε πολλές απορίες και πολύ συσσωρευμένο πόνο για την ηλικία της. Είχε επισκεφθεί τον αδερφό της στα κρατητήρια και είδε τις συνθήκες κράτησης. Με ρώτησε γιατί οι αστυνομικοί τους φέρονται λες και δεν απευθύνονται σε ανθρώπους.

Τι να της πω; για την κατάχρηση εξουσίας στην οποία υποκύπτουμε καθημερινά;

Σκεφτόμουν ότι πολλές φορές η πραγματικότητα αντιγράφει την τέχνη καθώς στο μυαλό μου είναι ακόμη η ταινία του Καντέ “Ανάμεσα στους τοίχους”και το περιστατικό με τη μητέρα του κινέζου μαθητή. Εδώ και αιώνες τραβάμε γραμμές και τις ονομάζουμε σύνορα, χτίζουμε τείχη, συντηρούμε το παγκόσμιο σύστημα. Αλλά οι άνθρωποι γίνονται άραγε πιο ευτυχισμένοι στο διάβα των αιώνων;

” τη σκέψη του πρόσφυγα τη σκέψη του αιχμαλώτου

τη σκέψη του ανθρώπου σαν κατάντησε κι αυτός πραμάτεια

δοκίμασε να την αλλάξεις, δεν μπορείς”.

“Εύκολα τρίβεται ο άνθρωπος μες τους πολέμους,

ο άνθρωπος είναι μαλακός, ένα δεμάτι χόρτο”.

Comments 1 σχόλιο »

thranio1.jpg

Ενόσω εμείς συζητούμε τη διάδοση των «έξυπνων πινάκων», κάποιοι ήδη ασχολούνται με την «ολιστική μαθησιακή συμμετοχή», μέσω της διάθεσης διαδραστικών πινάκων σε… κάθε μαθητή! Δηλαδή θεωρούν ότι οι υπολογιστές των μαθητών δεν θα πρέπει να είναι ανεξάρτητοι εκείνου του δασκάλου, αλλά να επιμερίζονται τα δρώμενα στον διαδραστικό πίνακα και να επιτρέπουν τη συμμετοχή όλων των μαθητών, με καταγραφή της στάσης καθενός. Ετσι, όταν ο δάσκαλος ρωτάει κάτι, δεν θα έχει «την τιμή» να απαντήσει ένα σηκωμένο χεράκι, αλλά όλοι οι μαθητές.

Η υλοποίηση αυτής της ιδέας πρωτοεμφανίστηκε από την εταιρεία NUI Group, η οποία παρουσίασε το «έξυπνο θρανίο» Smart table. Προανήγγειλε τη μαζική του διάθεση για την άνοιξη του 2009, με κόστος μόλις… 8.000 δολάρια ανά θρανίο! Ευτυχώς μια ομάδα φοιτητών του βρετανικού Πανεπιστημίου Durham ανακοίνωσε στις 16 Σεπτεμβρίου 2008 μιαν αντίστοιχη καινοτομία τους, τα δικτυωμένα θρανία SynergyNet. Και τα δύο μοντέλα θρανίων θυμίζουν έντονα την επιτραπέζια οθόνη διεπαφής Interface της Microsoft, όπου τα πάντα γίνονται με κινήσεις των δαχτύλων. Ωστόσο η εργασία των φοιτητών είναι επιχορηγούμενη από κοινοτικά κονδύλια με 1,5 εκατ. στερλίνες, με ορίζοντα δοκιμών στα σχολεία τα επόμενα τέσσερα χρόνια και προοπτική διάδοσής τους σε όλα τα δημοτικά της Βρετανίας σε μία δεκαετία. Οπότε ελπίζουμε να φθάσουν ως εμάς με πολύ χαμηλότερο κόστος!

Το ερώτημα δεν είναι πλέον αν η τεχνολογία μπορεί να συμβάλει στη βελτίωση της εκπαίδευσης. Εχει απαντηθεί θετικά από πάμπολλες μελέτες, όπως άλλωστε διαπιστώνει κανείς με μιαν επίσκεψη στον σχετικό δικτυακό κόμβο της Ευρωπαϊκής Ενωσης, www.elearningeuropa.info. Το ζητούμενο είναι πώς ενορχηστρώνει κανείς τη διαδικασία μετάβασης στη νέα εποχή και πώς προετοιμάζει τους δασκάλους μας για την ανάληψη ενός ακόμη πιο δημιουργικού ρόλου. Χρειάζεται στρατηγική σε εθνικό επίπεδο και επίμονο μεράκι στο «πεδίο μάχης» που λέγεται σχολείο.

Comments 0 σχόλια »

mimio-mac2.jpgΟι διαδραστικοί πίνακες (interactive whiteboards) είναι συστήματα που συνδυάζουν μία μεγάλη οθόνη (πίνακας), έναν προβολέα δεδομένων και έναν υπολογιστή. Θα μπορούσε να πει κανείς ότι είναι το ίδιο με τα συστήματα προβολής επιχειρηματικών παρουσιάσεων ή τα home-cinemas, αν δεν είχαν τον χαρακτηρισμό «διαδραστικοί». Αυτή η λέξη σημαίνει ότι τα προβαλλόμενα στην οθόνη δεν είναι παγιωμένα, αλλάζουν κατά τη βούληση του δασκάλου/καθηγητή. Πώς γίνεται αυτό; Είτε μέσω της χρήσης ειδικού καταδεικτικού είτε γράφοντας με… το δάχτυλο, πάνω σε πίνακα φωτοευαίσθητης επιφάνειας. Τα περισσότερα συστήματα της αγοράς ακολουθούν την πρώτη προσέγγιση, ενώ τη δεύτερη (και ακριβότερη) προωθεί κυρίως η κατασκευάστρια πινάκων Smart Technologies.

Και τα δύο είδη πινάκων έχουν δοκιμαστεί σε τάξεις και έχουν αποδειχθεί λειτουργικά. Αυτά που προσφέρουν συνοψίζονται στα εξής:

* Υποκαθιστούν πλήρως τον παραδοσιακό μαυροπίνακα.

* Αποδεσμεύουν τους μαθητές από την παρακολούθηση οθονών υπολογιστών (όπου συνήθως κάθονταν ανά δύο).

* Επιτρέπουν την προσθήκη στο μάθημα κινούμενων γραφικών, βίντεο και μαγνητοφωνημένου ήχου. Το επιπλέον αυτό υλικό του μαθήματος μπορεί να προέλθει από διάφορες πηγές, όπως: DVD, τηλεοπτικά προγράμματα ή ιστοσελίδες του Διαδικτύου.

* Επιτρέπουν τον τονισμό των σημαντικότερων σημείων από τα προβαλλόμενα, καθώς και την αντιγραφή και εκτύπωση των εκάστοτε περιεχομένων του πίνακα. Εντέλει, ολόκληρα μαθήματα μπορούν να «σώζονται» και να προστίθενται στην ηλεκτρονική βιβλιοθήκη του σχολείου.

Οι τρόποι αξιοποίησής τους ποικίλλουν, αλλά συνήθως εστιάζονται στις ακόλουθες δράσεις:

* «Σώσιμο» μαθημάτων, για να δοθούν σε μαθητές που απουσίαζαν.

* Δημιουργία βιντεο-μαθημάτων που μπορούν να αναρτηθούν σε σχολική ιστοσελίδα.

* Διδασκαλία γεωγραφίας και αστρονομίας μέσω διασύνδεσης με διαδικτυακούς χάρτες (όπως τα Google Maps και Google Earth).

* Προβολή παρουσιάσεων δημιουργημένων τόσο από δασκάλους όσο και από μαθητές.

* Δημιουργία ψηφιακών διηγήσεων

* Δημιουργία πορτφόλιο εργασιών

* Διδασκαλία χρήσης υπολογιστών

* Ασκήσεις ιδεών (brainstorming)

* Χρήση του πίνακα για εργασία ομάδας

* Πλοήγηση σε διαδραστικές ιστοσελίδες του Διαδικτύου

Ας σημειωθεί ότι υπάρχουν λύσεις με συστήματα που αξιοποιούν έξυπνα τους απλούς προβολείς και υπολογιστές των σχολείων. Για παράδειγμα, κάποιες εταιρείες παρέχουν αισθητήρες που μετατρέπουν οποιαδήποτε επιφάνεια – ακόμη και γυμνό τοίχο – σε διαδραστικό πίνακα. Εκτός του ότι το συνολικό κόστος πέφτει δραματικά (γύρω στα 500 ευρώ), δίνουν το πλεονέκτημα της εύκολης μεταφοράς και χρήσης σε κάθε αίθουσα.

Comments 8 σχόλια »

netbook.jpgΤο ερώτημα της παιδαγωγικής αξιοποίησης των ΤΠΕ μπορεί να αναλυθεί σε δύο συνιστώσες. Η μία αφορά το πώς θα κάνει το μάθημα ο δάσκαλος και η άλλη το πώς θα χρησιμοποιούν οι μαθητές τους υπολογιστές τους. Για να δοθεί πλήρης απάντηση θα έπρεπε το υπουργείο Παιδείας να έχει ήδη καταστρώσει ένα σχέδιο μετάβασης στη νέα εποχή, όπως κάνουν εδώ και χρόνια πολλές χώρες. Στις ΗΠΑ έχει ενεργοποιηθεί ο ίδιος ο τομέας των επιχειρήσεων πληροφορικής, που έχουν συμπήξει τη Συνεργασία για τις Δεξιότητες του 21ου Αιώνα (Partnership for 21st Century Skills). Ενα από τα πρώτα αποτελέσματα των μελετών αυτής της Συνεργασίας είναι ο Χάρτης Δεξιοτήτων (21st Century Skills and Social Studies Map), ο οποίος παρέχει στους εκπαιδευτικούς σαφή παραδείγματα για το πώς οι ζητούμενες νέες δεξιότητες μπορούν να καλλιεργηθούν μέσα στην τάξη (βλ. στο Διαδίκτυο την ιστοσελίδα  www. 21stcenturyskills. org/documents/ss-map. pdf ).

Στη χώρα μας δεν έχουμε αναπτύξει ακόμη μια τέτοια στρατηγική, τρενάροντας όσο παίρνει την «αιμορραγία» επένδυσης σε νέα σχολική υποδομή. Βλέπουμε ωστόσο ιδιωτικά σχολεία ή και φροντιστήρια ξένων γλωσσών να επενδύουν στις ΤΠΕ και να ανανεώνουν τις διδακτικές μεθόδους τους.

Comments 0 σχόλια »

Με τον τίτλο “Ο Ντούτσε αφηγείται” αυτή η ταινιούλα μικρού μήκους, τύπου Μίκυ Μάους, όπως αυτοχαρακτηρίζεται, άρχισε να δημιουργείται στη Σίφνο το 1942 κατά τη διάρκεια της ιταλικής κατοχής.

Ο σχεδιαστής ήταν ο Σταμάτης Πολενάκης. Μετά την απελευθέρωση μετακόμισε στην Αθήνα το 1945 όπου ξεκίνησε την κινηματογράφηση με τους Παπαδούκα και Μερεβίδη. Το φιλμ ανακαλύφθηκε το 1980.

Μία αξιόλογη ελληνική συμβολή στην ιστορία του κινούμενου σχεδίου.

Comments 0 σχόλια »

28-10-08_290007_1gif.jpg151 τα βίντεο στο youtube στο λήμμα παρέλαση. Εξαιρετική και η φωτογραφία που διάλεξε η Καθημερινή για το σημερινό της πρωτοσέλιδο. Εχουμε ανάγκη από ανατάσεις σε χαλεπούς καιρούς…Αλλά οι ηγέτες μας άλλα μας είχαν επιφυλάξει.

Το σημερινό σχόλιο του Παντελή Μπουκάλα στην Καθημερινή επισημαίνει: “Λιγότερες φαίνονται οι σημαίες που βρήκαν φέτος θέση στα μπαλκόνια, με την επέτειο. Κανείς δεν μπορεί να πανηγυρίσει μόνο από συνήθεια και λίγους, ελάχιστους, συνεπαίρνουν τα κουρασμένα διαγγέλματα, που επαναλαμβάνουν ένα «πρέπει» το οποίο δεν αφορά πρώτα και κύρια αυτούς τους ίδιους που, από θέση κύρους και ισχύος, το απευθύνουν στους πολίτες. Η περίσταση, με τα ηθικά, πνευματικά, πολιτικά και οικονομικά της γνωρίσματα, όλα τους δυσοίωνα, δεν ευνοεί τους πανηγυρισμούς, δεν προκαλεί την «ψυχική ανάταση» που αναφέρουν τα δελτία ειδήσεων, κουρασμένα κι αυτά και μηχανικά. Και μάλλον πέφτουν στο κενό οι (ανοίκειες έτσι κι αλλιώς) παραγγελίες και σκηνοθετικές οδηγίες μητροπολιτών μέσα στους ναούς, του είδους «εδώ χειροκροτάμε!», όπως του μητροπολίτη Ανθιμου στη Θεσσαλονίκη. Χειροκρότημα κατ? εντολήν δεν νοείται, τουλάχιστον σε καιρούς δημοκρατίας, έστω μιας δημοκρατίας που και μόνη της φθείρεται και στους εξωθεσμικούς ρυθμιστές της δεν αντιστέκεται με το πείσμα που απαιτείται”.

Διαβάστε όλο το άρθρο “Το Παρόν δεν εορτάζει” στην Κ

Comments 0 σχόλια »

italian-letter.jpgΑν θέλουμε πραγματικά να φωτίσουμε πληρέστερα το ιστορικό παρελθόν και να δούμε τον Ελληνοϊταλικό πόλεμο από μιαν άλλη οπτική γωνία, από αυτή του «αντιπάλου» και μάλιστα των απλών Ιταλών στρατιωτών και των κατώτερων αξιωματικών, τίποτα δεν είναι πιο διαφωτιστικό από τις λογοκριμένες κυρίως επιστολές και τα ημερολόγιά τους. Τα γράμματα που στάλθηκαν από το αλβανικό μέτωπο αποτελούν μιαν ανεξάντλητη πηγή πληροφοριών για τα συγκεχυμένα συναισθήματά τους, τις τάσεις τους και τις απόψεις τους, γιατί είναι γνήσια και χωρίς υπαινιγμούς και μέσα απ’ αυτά οι στρατιώτες εκφράζουν τις ελπίδες τους, τις ψευδαισθήσεις τους, το θυμό τους και την πικρία τους.

Γράφτηκαν από ανθρώπους κάθε κοινωνικής τάξης και χαρακτηρίζονται από ελευθερία στην έκφραση και ειλικρίνεια σε αντίθεση με τα απομνημονεύματα της ανώτερης και ανώτατης πολιτικής και στρατιωτικής ηγεσίας. Δίνουν απαντήσεις σε ερωτήματα όπως για παράδειγμα αν ο Ιταλός στρατιώτης είχε πειστεί γι’ αυτόν τον πόλεμο, κατά πόσον η προπαγάνδα είχε διεισδύσει στην επιχειρηματολογία του, κατά πόσον πίστευε ότι θα είναι ένας νικηφόρος πόλεμος, τι τον απασχολούσε, ποιους θεωρούσε συμμάχους και ποιους εχθρούς, πώς έκρινε την ανώτερη πολιτική και στρατιωτική ηγεσία.

Διαβάστε όλο το άρθρο του ιστορικού Φάνη Κοιλανίτη στην Καθημερινή

Χαρακτηριστικά αποσπάσματα επιστολών

Αφηγήσεις από τον πόλεμο του ’40 

Δείτε ακόμη μία παλαιότερη δημοσίευση Με τη ματιά των Ιταλών

Comments 0 σχόλια »

tell_card12_popgif.jpgΣας αρέσουν οι ηλεκτρονικές κάρτες; Ακόμα κι αν προέρχονται από ανώνυμους θαυμαστές; Αυτήν την κάρτα σίγουρα δεν θα θέλατε να τη λάβετε.

Ανώνυμες ηλεκτρονικές καρτ ποστάλ με καυστικό χιούμορ καταπολεμάνε τη διάδοση σεξουαλικά μεταδιδόμενων νοσημάτων στις Ηνωμένες Πολιτείες.

Άτομα με σεξουαλικά νοσήματα, όπως σύφιλη, γονόρροια και τον ιό HIV μπορούν να επισκεφθούν την ιστοσελίδα InSpot.org και να επιλέξουν την κάρτα που θέλουν να στείλουν ανώνυμα στους πρώην συντρόφους τους.

Οι αποδέκτες ενημερώνονται για τη φύση της μολυσματικής ασθένειας, καθώς και για τις κοντινότερες κλινικές, όπου μπορούν να εξεταστούν. Περισσότεροι από 30.000 Αμερικανοί έχουν κάνει χρήση της υπηρεσίας, η οποία ξεκίνησε από το Σαν Φρανσίσκο.

Πηγή : Public Library of Science

Comments 0 σχόλια »

Αλλαγή μεγέθους γραμματοσειράς
Αντίθεση
Μετάβαση σε γραμμή εργαλείων