Αρχείο για 21 Μαΐου, 2009

Μία ομάδα αρχιτεκτόνων και μηχανικών ερευνά τα μυστικά του Παρθενώνα και αποκαλύπτει τον τρόπο που οι αρχαίοι ημών σχεδίαζαν και ολοκλήρωναν τα αριστουργήματά τους με ταχύτητα και ακρίβεια.

Μια που τα εγκαίνια του νέου μουσείου της Ακρόπολης πλησιάζουν είναι καιρός να ξεσκονίσουμε τις γνώσεις μας

PBS – NOVA

Comments 0 σχόλια »

Ο ελληνικής καταγωγής καθηγητής Νίκολας Νεγκροπόντε ξεκίνησε την ομιλία του στο συνέδριο της ΕΕΤΤ με μια ιστορία από το παρελθόν, η οποία έχει και ένα ενδιαφέρον ηθικό δίδαγμα. «Ημουν ομιλητής σε ένα συνέδριο στην Αθήνα, παρών ήταν και ο τότε υπουργός Εξωτερικών, ο κ. Γιώργος Παπανδρέου. Μετά την ομιλία με ρωτάει ο κ. Παπανδρέου αν πιστεύω πως οι Ελληνες θα πετύχουν στο Internet. Του απάντησα όχι… Στο Ιντερνετ προέχει η συνεργασία και οι Ελληνες δεν είναι άνθρωποι που συνεργάζονται με άλλους…».

Ο ίδιος έκανε μια σύντομη απαρίθμηση των όσων έχει επιτύχει ώς σήμερα ο Οργανισμός «One Laptop Per Child», που έχει στόχο να εφοδιάσει τα παιδιά των αναπτυσσόμενων χωρών με τους μίνι (και φτηνούς) φορητούς υπολογιστές ΧΟ. «Ο υπολογιστής ΧΟ έχει την αξία του βιβλίου, όταν μιλάω με τον υπουργό Παιδείας μιας χώρας τού τον παρουσιάζω ως βιβλίο, τελικά νομίζω όμως πως είναι ένας… Δούρειος Ιππος που φέρνει τους νέους αλλά και τις μεγαλύτερες γενιές σε επαφή με την τεχνολογία. Σήμερα τα παιδιά διδάσκουν τους γονείς τους», σημείωσε, ενώ στην οθόνη από πίσω του εμφανίζονταν φωτογραφίες από διάφορα σημεία του κόσμου, που έδειχναν ακριβώς αυτό: παιδιά να… δασκαλεύουν τους γονείς τους.

Οσο για το εγγύς μέλλον, επιμένει πως το χαρτί δεν έχει θέση στην καθημερινότητά μας. «Σίγουρα τα βιβλία έχουν ωραία μυρωδιά, υπάρχουν αυτά τα όμορφα δερμάτινα εξώφυλλα και είμαι βέβαιος πως στο μέλλον κάποιοι άνθρωποι θα επιμένουν να διαβάζουν βιβλία. Ομως για τους περισσότερους ανθρώπους η ανάγνωση βιβλίων θα είναι μια “άσκηση Ιστορίας”. Υπάρχουν ήδη συσκευές όπως το Kindle της Amazon που μας επιτρέπουν να διαβάζουμε βιβλία στο κρεβάτι»…

ENET

Comments 0 σχόλια »

eup09_el2_rgb.jpgΟι Αθηναίοι, όπως και άλλοι ευρωπαίοι πολίτες, θα έχουν τη δυνατότητα να εκφράσουν τις ιδέες και τις προσδοκίες τους για την Ευρώπη που θέλουν στέλνοντας βιντεοσκοπημένο μήνυμα στα κέντρα λήψης αποφάσεων της ΕΕ.

Το Γραφείο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στην Ελλάδα εγκαινιάζει τη θεσμική προεκλογική εκστρατεία για τις ευρωεκλογές της 7ης Ιουνίου 2009 με ένα σύγχρονο περίπτερο πολυμέσων, την «Ευρωβουλή Πολιτών», το οποίο θα λειτουργήσει από τις 21 Μαΐου στην είσοδο του Μετρό της Πλατείας Συντάγματος.

Οι Αθηναίοι, όπως και οι άλλοι ευρωπαίοι πολίτες στα υπόλοιπα 26 κράτη Μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, θα έχουν τη δυνατότητα να εκφράσουν τις ιδέες αλλά και τις προσδοκίες τους για την Ευρώπη που θέλουν, στέλνοντας βιντεοσκοπημένο μήνυμα στα κέντρα λήψης αποφάσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Ιδού πεδίον δόξης λαμπρόν!

www.europarl.gr

Comments 0 σχόλια »

anonymous.jpgΟ Φώτης Γεωργελές για τους Ελληνες και το διαδίκτυο: Δεν είναι τυχαίο πως απ’ αυτή τη θαυμάσια περιπέτεια του Διαδικτύου, αυτό που κυρίως μας απασχολεί στην Ελλάδα είναι οι παθογένειές του. Η ανωνυμία, η διαπλοκή, η συκοφαντία, οι μεταμφιεσμένοι πόλεμοι. Όχι ο πλούτος του περιεχομένου, η επικοινωνία, η επαφή. Ίσως γιατί είμαστε μια κατεξοχήν Κοινωνία της Ανευθυνότητας. Γεμάτοι αστήρικτα θέλω, χωρίς πρέπει. Με άπειρα δικαιώματα, χωρίς ποτέ να συνοδεύονται από υποχρεώσεις. Διψασμένοι για αναγνώριση χωρίς προσπάθεια, για επιτυχία χωρίς δουλειά. Η ανωνυμία των ψευδωνύμων, η ευκολία της δημοσιοποίησης όλα αυτά τα κάνουν εντονότερα. Όμως σ’ αυτή τη ζωή δεν υπάρχει τίποτα δωρεάν. Κάθε παιχνίδι έχει αντίτιμο. Κι όταν το παιχνίδι δεν έχει κανόνες, δεν είναι παιχνίδι, είναι ζούγκλα. Οι αμέριμνοι ταξιδευτές των social media καταλαβαίνουν σιγά-σιγά πως ο φασματικός κόσμος πληγώνει το ίδιο σκληρά όσο και ο πραγματικός. Δεν είναι πάντα ευχάριστο να είσαι “pet”. Ούτε καν να έχεις.
Πίσω από τα ψευδώνυμα και τα IP υπάρχουν άνθρωποι. Και όταν οι άνθρωποι συναντιούνται, έχουν ανάγκη σεβασμού, αξιοπρέπειας, ευθύνης. Μιλάς και έχεις απαίτηση να σ’ ακούνε μόνο όταν έχεις ένα πρόσωπο, μια ταυτότητα. Δεν υπάρχει αξιοπιστία χωρίς ανάληψη προσωπικής ευθύνης. Οι κοινότητες χωρίς κανόνες αναπαράγουν τον παιδισμό μιας κοινωνίας χωρίς ευθύνες. Δεν υπάρχει επικοινωνία, δεν υπάρχει επαφή, δεν υπάρχει αλήθεια χωρίς προσπάθεια, χωρίς αξιοπιστία, χωρίς προσωπική δέσμευση.

Comments 0 σχόλια »

art_athina.jpgΗ Art Athina είναι η καταξιωμένη ετήσια Διεθνής Συνάντηση Σύγχρονης Τέχνης που θεσμοθετήθηκε από τον Πανελλήνιο Σύνδεσμο Αιθουσών Τέχνης το 1993 με σκοπό την παρουσίαση επιλεγμένων αιθουσών τέχνης από την Ελλάδα και ολόκληρο τον κόσμο, αλλά και  σημαντικών παράλληλων εκδηλώσεων εικαστικού ενδιαφέροντος. Πρόκειται για μια από τις παλαιότερες φουάρ σύγχρονης τέχνης της Ευρώπης και προσελκύει χιλιάδες επισκέπτες κάθε χρόνο, ενώ αποκτά όλο και περισσότερους πιστούς οπαδούς –καλλιτέχνες, τεχνοκριτικούς, συλλέκτες και φιλότεχνους– που καταφθάνουν από παντού και μεταμορφώνουν για λίγες μέρες την Αθήνα σε μια παλλόμενη από δυναμισμό καλλιτεχνική σκηνή. Η έκθεση αποτελεί, άλλωστε, το μεγαλύτερο ετήσιο εικαστικό γεγονός στην Ελλάδα.

Φέτος συμμετέχουν 60 γκαλερί από 12 χώρες, με έργα περισσότερων από 300 καλλιτεχνών. Η 15η ART-ATHINA διεξάγεται από τις 21 έως και τις 24 Μαΐου 2009 στο Κλειστό Φαλήρου (γήπεδο TaeKwonDo), Ολυμπιακά Ακίνητα, στο Φαληρικό Δέλτα.

www.art-athina.gr

Comments 0 σχόλια »

urlmetrix.jpgΤο Urlmetrix είναι ένα νέο site – εργαλείο που σας δίνει πολύτιμες πληροφορίες σχετικά με την ιστοσελίδα σας.

Τι μπορεί να σας προσφέρει το Urlmetrix;

Θα σας δώσει βασικές και χρήσιμες πληροφορίες σχετικά με την ιστοσελίδα σας. Πιο αναλυτικά:

  1. Title, δηλαδή ο τίτλος της αρχικής σας σελίδας. Αυτό που πρέπει να προσέξετε εδώ είναι να συμπεριλαμβάνει τις κυριότερες λέξεις ή φράσεις κλειδιά, ενώ ταυτόχρονα να μην περιέχει καμιά «άχρηστη» λέξη.
  2. Το Page Rank στο Google. Αν η ιστοσελίδα σας φτιάχτηκε πριν από 2-3 μήνες, τότε το Google PageRank (PR) της μπορεί να είναι μηδέν. Σε καμιά άλλη περίπτωση δεν δικαιολογείται το μηδέν, ενώ όσο αυξάνει, τόσο το καλύτερο. Να θυμάστε ότι το PR αυξάνει όσο περισσότερα ποιοτικά links υπάρχουν από άλλες ιστοσελίδες προς τη δική σας.
  3. Alexa Rank, η κατάταξη της ιστοσελίδας σας στον κατάλογο Alexa. Οσο μικρότερο είναι το νούμερο τόσο το καλύτερο. Για παράδειγμα το Google έχει Alexa Rank ίσο με 1! Αν η δική σας ιστοσελίδα έχει Alexa Rank μικρότερο του 1.000.000 να είστε ικανοποιημένοι, αν είναι κοντά στο 100.000 τότε η ιστοσελίδα σας έχει μερικές χιλιάδες επισκέπτες τη μέρα, ενώ τα νούμερα από 100.000 και κάτω είναι για μεγάλες ιστοσελίδες με χιλιάδες εσωτερικές σελίδες και πολλά εκατομμύρια επισκέπτες ετήσια.
  4. Τα επόμενα νούμερα Compete Rank και Quantcast Rank αγνοήστε τα. Αν δείχνουν κάποιο νούμερο διαφορετικό από το μηδέν, έχει καλώς, αλλιώς μη δώσετε μεγάλη σημασία.
  5. Google Indexed, σας δείχνει πόσες σελίδες από το site (ιστοσελίδα) σας συμπεριλαμβάνει το Google στο ευρετήριο του. Αν ο αριθμός που εμφανίζεται είναι μικρότερος από τον αριθμό των εσωτερικών σελίδων της ιστοσελίδας σας, τότε κάτι δεν πάει καλά και θα πρέπει να ρωτήσετε το σχεδιαστή της γιατί συμβαίνει αυτό.
  6. Yahoo Indexed, σας δείχνει πόσες σελίδες από το site (ιστοσελίδα) σας συμπεριλαμβάνει το Yahoo στο ευρετήριο του. Διαφορές ανάμεσα στο νούμερο που δείχνει το Yahoo και το Google είναι φυσιολογικές.
  7. Google BackLinks, πόσα links (σύνδεσμους) έχει μετρήσει το Google προς την ιστοσελίδα σας. Το νούμερο που δίνει το Google είναι αναξιόπιστο και πολύ χαμηλότερο από το πραγματικό, οπότε αγνοείστε το. Πραγματικά στοιχεία μπορείτε να πάρετε μόνο από τα Google Webmaster Tools.
  8. Yahoo BackLinks, αυτό είναι ένα πολύ αξιόπιστο νούμερο για τον αριθμό των links από άλλες ιστοσελίδες προς τη δική σας. Κάντε κλικ πάνω στο νούμερο, για να δείτε τον πλήρη κατάλογο.
  9. Στη συνέχεια αναφέρονται ιστοσελίδες κοινωνικής δικτύωσης (user networking sites), το ευρετήριο Dmoz (Open Directory) και η Wikipedia.

via

www.urlmetrix.com

Comments 0 σχόλια »

efΑπό την 1η ώς τις 5 Ιουνίου, μέσα από μικρά παραστασιακά γεγονότα στην «Πειραιώς 260», οι τρεις σκηνοθέτες Ρούλα Πατεράκη,  Βίκτωρ Αρδίττης και  Δημήτρης Λιγνάδης θα δοκιμαστούν στη σκηνική επανενεργοποίηση κειμένων προερχόμενων ως επί το πλείστον από την αξεπέραστη, ίσως την κορυφαία στο ποιητικό σύνολο του Ρίτσου, «Τέταρτη Διάσταση».

Ο Βίκτωρας Αρδίττης, σε ένα διαρκές «πινγκ-πονγκ» με τον Ακύλλα Καραζήση, σκηνοθετεί και ερμηνεύει το «Οταν έρχεται ο Ξένος» (1958). Ο Δημήτρης Λιγνάδης ανέλαβε να φέρει στο 2009 την πάσχουσα, γήινη «Φαίδρα» του 1975, με ερμηνεύτρια την Καριοφυλλιά Καραμπέτη και βουβό αλλά διαρκώς παρόντα Ιππόλυτο τον Αρη Χ. Παπαδημητρίου. Ενώ η Ρούλα Πατεράκη σκηνοθετεί τη «Σονάτα του σεληνόφωτος» (1956), ερμηνεύοντας ταυτόχρονα τη μοναχική ηλικιωμένη μαυροντυμένη γυναίκα, που βρίσκεται σε διάλογο με ένα πιάνο (πιανίστας ο Διονύσης Μαλλούχος).

Τη μεγάλη ωστόσο έκπληξη και πρόταση πάνω στον Ρίτσο μάς την επιφυλάσσει ο Δημήτρης Μαυρίκιος, που το τελευταίο διάστημα είναι στην κυριολεξία βυθισμένος με ενθουσιασμό στο χαοτικό σύμπαν του ποιητή. Δεν ήθελε ο Γιώργος Λούκος να τον βγάλει από την περιπέτεια. Η παράσταση που ετοιμάζει εν λευκώ με τον Λάζαρο Γεωργακόπουλο, τη Λυδία Φωτοπούλου, τη Ράνια Οικονομίδου, την Αγγελική Παπαθεμελή, την Τατιάνα Παπαμόσχου, τον Γιάννη Κότσυφα κ.ά. και έχει ως βασικό άξονα «Το τερατώδες αριστούργημα», θα παρουσιαστεί στη Μικρή Επίδαυρο στις 24 και 25 Ιουλίου.

Ελευθεροτυπία

Comments 0 σχόλια »

Η μουσική πλέον δεν «εξημερώνει τα ήθη» απλά, αλλά αναγνωρίζεται από αρκετούς γιατρούς διαφόρων ειδικοτήτων ως ένα όπλο κατά του στρες και ως συμπληρωματικό θεραπευτικό εργαλείο για μια σειρά παθήσεων. «Η έρευνα που γίνεται σήμερα για τη μουσική και τον ρόλο της στη νευρολογία, είτε μιλάμε για την απλή μουσική είτε αναφερόμαστε στην επεξεργασμένη με ειδικό μηχάνημα, αναγνωρίζει ότι η μουσική λειτουργεί πια ως φάρμακο», σημειώνει η κ. Θεώνη Ευαγγελοπούλου, ψυχολόγος – ακουστικοψυχοφωνολόγος.Η μέθοδος
Η ηχοθεραπεία λοιπόν αποτελεί ένα εργαλείο στη διάθεση της νευρολογίας, όμως όπως υπογραμμίζει η κ. Ευαγγελοπούλου, «η μουσική μπορεί να βοηθήσει αρκετά τον καθημερινό άνθρωπο όχι μόνο γιατί χαλαρώνει αλλά επειδή ενεργοποιεί και ενδυναμώνει τον εγκέφαλό μας». Η κύρια μέθοδος ηχοθεραπείας, η ακουστικοφωνολογία (Τomatis) βασίζεται κυρίως στον Μότσαρτ και όπως αναφέρει η ειδικός «η “θεραπεία” γίνεται μέσω της ακουστικής εξάσκησης και ενεργοποίησης του ατόμου μέσω ενός ηλεκτρονικού αυτιού. Πρόκειται για ένα σύστημα ηχητικής ενεργοποίησης και ακουστικοφωνητικών ασκήσεων σχεδιασμένο να επανεκπαιδεύσει το αυτί οστεομυϊκά για να δώσει στο άτομο το μέγιστο όλων των λειτουργιών του». Συμπληρώνει δε, ότι «οι μπάσοι ήχοι καταλήγουν στα χαμηλότερα σημεία του σώματος ενώ τα πρίμα στα ψηλότερα και τον εγκέφαλο, γεγονός που καθιστά τους δεύτερους χαλαρωτικούς και θεραπευτικούς μιας και οι χαμηλές συχνότητες έχουν αποδεδειγμένα σχετιστεί με πτώση των νευρολογικών δυνάμεων».

Τα Νέα

Comments 0 σχόλια »

Αλλαγή μεγέθους γραμματοσειράς
Αντίθεση
Μετάβαση σε γραμμή εργαλείων