Αρχείο για Ιούνιος, 2008

loriΑκούει στο όνομα Λόρι Ντρου. Κυκλοφορούσε όμως στο διαδίκτυο ως ο δεκαεξάχρονος Τζος Έβανς. Ανέπτυξε ένα διαδικτυακό ειδύλλιο μέσα από το δίκτυο του myspace με  μία καταθλιπτική έφηβη τη Μέγκαν Μέιερ. Για ανεξήγητους λόγους, ο Τζος άρχισε να είναι επιθετικός και ειρωνικός προς τη Μέγκαν, λέγοντας της μάλιστα ότι, όπως έμαθε, δεν είναι ο άνθρωπος που νόμιζε, αποκαλώντας τη διπρόσωπη. Εκτός αυτού, δημοσιοποίησε στην ιστοσελίδα όλες τις συζητήσεις και τις ιδιαίτερες εξομολογήσεις της Μέγκαν. Μετά από την ανταλλαγή αρκετών μηνυμάτων μεταξύ Τζος, Μέγκαν και όλων των υπόλοιπων νεαρών που ξαφνικά βρήκαν ένα τρόπο να διασκεδάσουν τη διαδικτυακή τους πλήξη, η 13χρονη βρέθηκε από τη μητέρα της κρεμασμένη στην ντουλάπα του δωματίου της. Το τελευταίο μήνυμα του Τζος προς τη Μέγκαν έλεγε, «Νομίζω ότι ο κόσμος θα είναι πολύ καλύτερος χωρίς εσένα». Συνέχεια »

Comments 1 σχόλιο »

visualΜία εφαρμογή που μας ξελασπώνει στις ώρες που έχουμε κολλήσει και ψάχνουμε απεγνωσμένα για την κατάλληλη λέξη. Πότε θα έχουμε κάτι ανάλογο στα ελληνικά;

www.visualthesaurus.com/

Comments 0 σχόλια »

 thesaurusTην Δευτέρα 30 Ιουνίου 2008, ώρα 17:30, το Ινστιτούτο Επεξεργασίας του Λόγου/Ερευνητικό Κέντρο Αθηνά διοργανώνει ημερίδα για την παρουσίαση των αποτελεσμάτων του έργου: Ανάδειξη της Νεοελληνικής Γλωσσικής Πολιτιστικής Κληρονομιάς μέσω Διαδικτυακού Τόπου και ειδικότερα της διαδικτυακής υπηρεσίας: Πολιτιστικός Θησαυρός της Ελληνικής Γλώσσας (ΠΟΘΕΓ) στο αμφιθέατρο “Λ.Ζέρβας” του Εθνικού Ιδρύματος Ερευνών, Βασ. Κωνσταντίνου 48, Αθήνα. Συνέχεια »

Comments 0 σχόλια »

lahiri«Η άνοδος της Τζούμπα Λαχίρι αποτελεί μέρος μιας αλλαγής φρουράς στην αμερικανική λογοτεχνία», έγραψε το περιοδικό «Τάιμ». Αυτή η νέα φρουρά αποτελείται από «συγγραφείς για τους οποίους η μετανάστευση και η διπλή πολιτιστική ιθαγένεια δεν είναι πρόσκαιρο πολιτικό συμβάν αλλά στάτους κβο». Το πρώτο βιβλίο της, η συλλογή διηγημάτων «Interpreter of Maladies» («Διερμηνέας ασθενειών») κέρδισε το Βραβείο Πούλιτζερ το 2000. Ακολούθησε το 2003 ένα μυθιστόρημα, «The Namesake», το οποίο γυρίστηκε ταινία από την Ινδή σκηνοθέτρια Μίρα Ναΐρ.Οι κριτικοί ανιχνεύουν μια τσεχοφική αίσθηση μελαγχολίας να διατρέχει τη δουλειά της. Οι μετανάστες ήρωές της δεν νιώθουν άνετα ούτε με την κουλτούρα που άφησαν πίσω τους ούτε με εκείνη στην οποία έχουν έρθει. «Το να είσαι ξένος είναι ένα είδος ισόβιας εγκυμοσύνης ? μια αέναη αναμονή, ένα συνεχές φορτίο, ένα μόνιμο αίσθημα ότι είσαι αταίριαστος».Οπως γράφτηκε σε μια κριτική της «Unaccustomed Earth» στους «Νιου Γιορκ Τάιμς», οι ιστορίες της αναδεικνύουν «τη βαθιά αντίληψή της για το βάρος του χρόνου και της θνητότητας, καθώς και την κατανόησή της για τους χαμένους δεσμούς που βασανίζουν τους ήρωές της, άντρες και γυναίκες, γονείς και παιδιά, φίλους και εραστές». «Η πρόζα της Λαχίρι είναι απατηλά απλή», έγραψαν οι «Λος Αντζελες Τάιμς», «η μηχανική της αόρατη, καθώς εισέρχεται μέσα στο εσωτερικό ταξίδι των ηρώων της…

Άρθρο στην Καθημερινή

Στα ελληνικά κυκλοφορούν: Η συνωνυμία – Μυθιστόρημα & Διερμηνέας ασθενειών – Διηγήματα

Comments 0 σχόλια »

donnaΞέρω ότι η πρωινή μου εφημερίδα έχει πάρει ήδη τον δρόμο για το μουσείο, μαζί με τις παλιές γραφομηχανές και τους κορσέδες με μπανέλες ? ίσως και στη διάρκεια της δικής μου ζωής.
Πρόσφατα, άρχισα να διαβάζω βιβλία από την οθόνη ενός ebook ?ηλεκτρονικού βιβλίου?, ενός θαύματος σε μέγεθος μικρού βιβλίου τσέπης που μου επιτρέπει να κουβαλάω μια ολόκληρη βιβλιοθήκη στην τσάντα μου και να αλλάζω το μέγεθος των γραμμάτων όταν έχω ξεχάσει τα γυαλιά μου. Μ? αρέσει πολύ το καινούργιο μου παιχνίδι, το οποίο σημαίνει ότι δεν ξεμένω ποτέ από υλικό για ανάγνωση. Σχεδόν ποτέ, δηλαδή.

Εκνευρίζομαι πολύ όταν ένας τίτλος που θέλω δεν είναι διαθέσιμος σε ηλεκτρονική μορφή: Τι συμβαίνει μ? αυτόν τον εκδότη, μ? αυτόν τον συγγραφέα; Είναι τίποτα δύστροποι Λουδίτες; Προσαρμοστείτε στην πρόοδο, κύριοι!
Κι όμως, μένω προσκολλημένη στην εφημερίδα μου. Αν έχανα το ebook μου θα αγόραζα ένα άλλο. Το τυπωμένο χαρτί είναι όμως μέρος της πρωινής τελετουργίας μου, μια μουσικοχορευτική παράσταση που ξεκινά όταν ανοίγω την πόρτα για να βεβαιωθώ ότι μου έχουν φέρει τις εφημερίδες.

Η Ανίτα Ντάιαμαντ ανάμεσα στο παλιό και το καινούργιο: Καφές και εφημερίδες, ναι, εφημερίδες της Ανιτα Diamant* – International Herald Tribune

Comments 0 σχόλια »

textΟ Νίκος Ξυδάκης αναρωτιέται αν η έντυπη δημοσιογραφία είναι πλέον άχρηστη στις μέρες μας:
“…Το Δίκτυο αποκάλυψε τις αδυναμίες και τις ευκολίες των έντυπων μέσων. Αποκάλυψε την ιδιοτέλεια και την υπεροψία, το κακό ή αδιάφορο κείμενο, το copy-paste και την κουτοπόνηρη λογοκλοπή. Η αχανής, δυναμικά εμπλουτιζόμενη βιβλιοθήκη, που χτίζεται μέσα στο Διαδίκτυο, αποκαλύπτει ανελέητα όλες τις αδυναμίες και τις ευκολίες των δημοσιογράφων. Και επιπλέον κλόνισε ανεπανόρθωτα την παράδοση: Η εφημερίδα ήταν μέρος του διαφωτιστικού προγράμματος, ήταν υπό κλίμακα η Εγκυκλοπαιδεία, περιείχε όλα τα νέα και όλη τη γνώση· ήταν η πρωινή προσευχή του αστού. Οχι πια. Αφενός διότι δεν υπάρχει ο κυρίαρχος αστός, αλλά μια απέραντη μεσαία μάζα ? οι κατεξοχήν χρήστες του Δικτύου σήμερα. Αφετέρου, διότι τα νέα τρέχουν ακαριαία σαν headlines παντού όπου υπάρχει ένα μόνιτορ, και η γνώση αποτίθεται δυναμικά παντού στο Δίκτυο, σε απίθανους τόπους, σε κάθε γωνιά, και όχι μόνο στη Wikipedia.”

Το κείμενο πάντα ? αλλιώς

κι ένα ελαφρώς vecchio άρθρο Δίκτυα και οθόνες – Βήματα προς μία νέα σχέση με το γραπτό λόγο

Δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Φιλόλογος τεύχος 107, Άνοιξη 2002 

Comments 0 σχόλια »

pokerΚάποια στιγμή, ενώ βρισκόμουν στο γραφείο του Γενικού Γραμματέα κοιτώντας προς το παράθυρο, είδα στο απέναντι κτήριο – που στεγαζόταν άλλη μία υπηρεσία μας- την εξής απίστευτη εικόνα. Ολες οι οθόνες των υπολογιστών που φαίνονταν από τα παράθυρα έδειχναν πασιέντζες. Εκεί κόλλησα. Ο Γ.Γ. πλησίασε για να δει τι έβλεπα και σχολίασε. “Τουλάχιστον προνόησαν να μην είναι ορατή η οθόνη τους από τους επισκέπτες του Υπουργείου”.

Σχολιάζει ο Καρυωτάκης:

 Ο ι ώρες μ’ εχλώμιαναν, γυρτός που βρέθηκα ξανά
στα αχάριστο τραπέζι
(Απ’ τ’ ανοιχτό παράθυρο στον τοίχο αντικρυνά
ο ήλιος γλυστράει και παίζει).

Διπλώνοντας το στήθος μου, γυρεύω αναπνοή
στη σκόνη των χαρτιών μου.
(Σφύζει γλυκά και ακούγεται χιλιόφωνα η ζωή
στα ελεύθερα του δρόμου).

Απόκαμα. θολώσανε τα μάτια μου και ο νους,
όμως ακόμη γράφω.
(Στο βάζο ξέρω δίπλα μου δυο κρίνους φωτεινούς.
Σα νάχουν βγει σε τάφο).

Comments 0 σχόλια »

Πριν μερικά χρόνια είχα επισκεφθεί ένα σχολείο στην Αγγλία στο οποίο διεξαγόταν ένα ενδιαφέρον πείραμα. Οι μαθητές του ανέλαβαν να το σχεδιάσουν από την αρχή σε συνεργασία με τους αρχιτέκτονες. Αυτό εξελίχθηκε σε ένα πολυετές project από το οποίο ωφελήθηκαν όλοι. Μαθητές – διδάσκοντες – το υπουργείο. Στο βίντεο βλέπετε μερικά στιγμιότυπα.

Comments 0 σχόλια »

gearthsim

Μάλιστα είχα ξεκινήσει και τα μαθήματα όταν ήμουν στην Αμερική. Αλλά όταν δε σε στηρίζει το περιβάλλον σου στο vivere pericolosamente υπάρχει και το -σχεδόν- ολοκληρωμένο Flight Simulator στην νέα έκδοση του Google Earth. Η αποσιώπηση του από την Google, το καθιστά ίσως το easter egg της χρονιάς! Κατεβάζοντας το Google Earth και κρατώντας τον συνδυασμό των πλήκτρων (ενώ είστε οπουδήποτε στην στον κόσμο) Ctrl+Alt+A (κεφαλαίο A) ή Command+Option+A για Mac, έχετε πρόσβαση στον κρυφό flight sim made by Google! Δύο διαθέσιμα αεροπλάνα (F-16 και SR22) περιμένουν να τα απογειώσετε από όποιο αεροδρόμιο επιλέξετε! Πλήρεις οδηγίες για τα controls του αεροπλάνου μπορείτε να βρείτε στην σελίδα που έχει δημιουργήσει η Google. Φυσικά μη νομίζετε ότι όλα είναι εύκολα, μία εξάσκηση χρειάζεται για τη σωστή απογείωση και προσγείωση (συμβουλή: αποφύγετε τις λακούβες)!

Comments 0 σχόλια »

gapminderΓνωρίζοντας πόσο εκστασιάζεστε με τα γραφήματα σας προτείνω κάποια δωρεάν εργαλεία για να παρουσιάσετε με ενδιαφέροντα τρόπο τα στατιστικά σας στοιχεία. Για παράδειγμα τις εντυπωσιακές επιδόσεις των μαθητών σας στις εξετάσεις του σχολείου.

Δείτε και τα παραδείγματα. Gapminder και προσοχή do mind the gap!

Ακόμη η Google μας προσφέρει ένα γκατζετάκι το γράφημα κίνησης: Ένα δυναμικό γράφημα βασισμένο σε τεχνολογία Flash για την εξερεύνηση αρκετών δεικτών μέσα σε μεγάλο χρονικό διάστημα. Ιδού πεδίο δόξης λαμπρόν, stat freaks!

Comments 0 σχόλια »

xfilesΕδώ και πολλά χρόνια η ανθρωπότητα στέλνει μηνύματα στο υπερπέραν σε μία προσπάθεια να προετοιμάσει μία φιλική επαφή τρίτου τύπου. Ας δούμε μερικά από αυτά:

1) Οι πλάκες του Pioneer Δύο επίχρυσες πλάκες τοποθετήθηκαν στα δύο διαστημικά σκάφη. Απεικονίζουν το ηλιακό σύστημα, το υδρογόνο κι ένα άντρα με μία γυναίκα να χαιρετούν. Επιεικώς μέτριο.

2) Ο δίσκος του Voyager. Μερικές φορές γινόμαστε τόσο ρετρό… Μία μετριότατη συλλογή μουσικής. Δεν θέλω να φανταστώ τι θα σκεφτούν οι εξωγήινοι μόλις το ακούσουν. Επεικώς χάλια.

3) The Arecibo Image Δυαδικός κώδικας. Μόλις αποκωδικοποιείται δημιουργεί μία εικόνα που λες και βγαίνει από το Atari. Μάλλον οι επιστήμονες πίστευαν ότι οι aliens είναι παιχνιδιάρηδες. Πάλι η εικόνα ενός γυμνού άντρα – ευτυχώς με pixel. Κάποιος θα μπορούσε να το μπερδέψει με λάμπα του ΙΚΕΑ. Επιεικώς απαράδεκτο.

4) Το εφηβικό μήνυμα. Το στείλαμε το 2001. Είναι πάλι μουσικό και το έχουν συνθέσει δύο ρώσοι έφηβοι. Τουλάχιστον βαρετό. Αν το ακούσουν μάλλον θα διακτινιστούν σε άλλο γαλαξία.  Χωρίς περαιτέρω σχόλια.

Γενικώς εκπέμπουμε μάλλον απωθητικά μηνύματα. Αν μάλιστα είναι σε θέση να συντονιστούν στους τηλεοπτικούς μας σταθμούς μάλλον δεν μας βλέπω καλά. Δεν θα είναι και πολύ φιλική η επαφή…

Comments 0 σχόλια »

blog-sm«Η δυνατότητα του μπλόγκερ σήμερα να ακουστεί σε ολόκληρο τον κόσμο είναι εντυπωσιακή. Σε ελάχιστα λεπτά φτιάχνεις δωρεάν ένα μπλογκ κι από εκεί και πέρα δεν υπάρχουν όρια στο τι μπορεί να κάνεις και σε ποιους φτάνουν τα λόγια σου. Σε κάθε θρησκεία, ο Θεός είναι αθάνατος, παντογνώστης, παντοδύναμος, πανταχού παρών και φιλάνθρωπος. Η καλή τεχνολογία μάς μετατρέπει σε Θεούς. Πάρτε για παράδειγμα έναν μπλόγκερ. Οι λέξεις του ζουν για πάντα online και βρίσκεται παντού ταυτόχρονα. Το μπλόγκινγκ καταργεί όλα τα σύνορα. Οι καλοί μπλόγκερ ανταμείβονται για την ειλικρίνειά τους και την εντιμότητά τους. Θέτοντας ερωτήματα στο κοινό σου χρησιμοποιείς τη συλλογική σοφία και γίνεσαι τόσο έξυπνος όσο όλοι οι αναγνώστες σου μαζί. Το μπλόγκινγκ σε κάνει Θεό».
Η τεχνολογία μπορεί να σου δώσει δυνάμεις θεϊκές, αλλά αν δεν βάλεις όρια στον τρόπο που τη χρησιμοποιείς, μπορεί να δημιουργήσει μία νέα γενιά ψηφιακών σκλάβων. Ο Τιμ Φέρις, συγγραφέας του διεθνούς μπεστ-σέλερ «Η εβδομάδα των τεσσάρων ωρών», εξηγεί: «Οι περισσότεροι χρησιμοποιούν τα email και τα chat με λάθος τρόπο. Ο κατακλυσμός των μηνυμάτων από βοήθεια γίνεται εμπόδιο. Η δόση κάνει το δηλητήριο. Αν απλώς μιμείσαι τον τρόπο που χρησιμοποιούν οι άλλοι την τεχνολογία, τότε αυτή θα σε κάνει μέλος της νέας γενιάς ψηφιακών σκλάβων. Αν ελέγξεις τη δόση και κουμαντάρεις εσύ την τεχνολογία αντί να σε κουμαντάρει εκείνη, θα σου δώσει το κλειδί για την ελευθερία».

Άρθρο της Εύης Ελευθεριάδου στα ΝΕΑ της 26ης/6/2008 «Τα blogs κινούν τον κόσμο»

Comments 0 σχόλια »

booktreeΗ ανάγνωση της λογοτεχνίας καθαρίζει το μάτι, γκαζώνει τη σκέψη. Αφήστε τα βιβλία-αφρόλουτρα στους πάγκους. Η θερινή ραστώνη προσφέρεται για μακρόσυρτες, απολαυστικές αναγνώσεις. Τα κείμενα που ακολουθούν διαφέρουν (τεραστίως) μεταξύ τους, όμως έχουν κάτι κοινό: είναι μασίφ λογοτεχνία…

Βιβλιοπόντικας βλ. Σοφία Νικολαΐδου

Comments 0 σχόλια »

hotairballoonΈνας άντρας βρίσκεται μέσα σε ένα αερόστατο και συνειδητοποιεί ότι έχει χαθεί. Μειώνει ύψος και βλέπει έναν άλλο άντρα στο έδαφος.
Μειώνει κι άλλο ύψος και του φωνάζει :
«Συγγνώμη, μπορείτε να με βοηθήσετε; Υποσχέθηκα σ’ ένα φίλο ότι θα τον συναντούσα εδώ και μια ώρα, αλλά δεν ξέρω πού βρίσκομαι.» Ο άντρας από κάτω του απαντάει :
«Είσαι σ’ ένα αερόστατο ζεστού αέρα σε ύψος 15 περίπου μέτρων από το έδαφος. Βρίσκεσαι στις 38 μοίρες ανατολικά γεωγραφικό μήκος και στις 23 βόρεια γεωγραφικό πλάτος.»-  Μήπως είσαι επιμορφωτής; ρωτάει ο αιωρούμενος.
–  Ναι είμαι, λέει εκείνος στο έδαφος, πώς το κατάλαβες;
– Κοίτα, ό,τι μου είπες είναι τεχνικά σωστό, αλλά δεν έχω ιδέα τι να κάνω με τις πληροφορίες που μου έδωσες και το γεγονός παραμένει ότι είμαι ακόμη χαμένος. Ειλικρινά δε με βοήθησες και πολύ ως τώρα!
–  Εσύ πρέπει να είσαι επιμορφούμενος! λέει ο από κάτω.
–  Πράγματι. Εσύ πώς το κατάλαβες;
– Κοίτα, δεν ξέρεις πού είσαι, ούτε πού πας. Έχεις ανέλθει στο ύψος σου χάρη σε μια μεγάλη φούσκα. Έδωσες μια υπόσχεση που δε γνωρίζεις πώς να την κρατήσεις. Περιμένεις από τους από κάτω σου να λύσουν τα προβλήματά σου. Το θέμα είναι ότι βρίσκεσαι ακριβώς στην ίδια κατάσταση όπου βρισκόσουν πριν με ρωτήσεις, αλλά κατά κάποιον τρόπο, τώρα είναι δικό σου το σφάλμα!

Comments 3 σχόλια »

undeleteΌλοι την έχουμε πατήσει κάποια στιγμή κι έχουμε διαγράψει αρχεία που τα χρειαζόμαστε. Πολύ. Και σαν να μην έφτανε αυτό -επειδή έτσι μας έμαθε η μαμά μας – έχουμε αδειάσει και τον κάδο ανακύκλωσης. Κι αρχίζουν τα “όφου και όφου και ιντάπαθα”. Η εφαρμογή UndeleteMyFiles θα σας ξελασπώσει. Εκτός από την ανάκτηση των αρχείων σας από το σκληρό σας μπορεί και να κάνει το θαύμα και από τις κάρτες μνήμης της φωτογραφικής σας μηχανής. Κι ώς γνωστόν όλα τα καλά πράγματα στη ζωή είναι δωρεάν.

UndeleteMyFiles

Comments 0 σχόλια »

annunciationΖήτησα από τους συναδέλφους να φέρουν γραπτά εξετάσεων με κείμενα μαθητών, ώστε να δούμε στην πράξη, πως γίνεται η διόρθωση έκθεσης με χρήση επεξεργαστή κειμένου.

Το συγκεκριμένο κείμενο έκλεψε την παράσταση: Α΄τάξη Γυμνασίου ( κάπου στην Κρήτη)

“Ο λουκάς εβανκελίστηκε ότι θα γενιθή ο Χρηστός τότε ο θεός πεζη μια τ ανκέλου κε λεει του. Γλάκα μορέ στη γη να βρις το μαριό κε να του ιπης πως θα γενησι το Χρηστό. γλακά ο ανκελος στη γη πιγε και ηβρικε το μαριό κε ειπεν του. μαριό εσυ δε το κατεχεις μα ισε βαρεμένο* γιατι θα γενισις το Χρηστό. Το μαριο τοτε λέι όφου και όφου* ιντάπαθα κε ιντανε τα που μου μιλις, ας εινε ομως θα γενισω το Χρηστό, πιος άντρας όμως θα με παντρεφτει. κε ιπε τση ο ανκελος, μη στεναχωράσε μαριό κε εγώ θα σου βρω άντρα. κε παι ο ανκελος στου οιωφισ* κε του λει. Οιωφισ το μαριό ινε βαρεμένο από το Θεό κε θα γενισει το Χρηστό, συ όμως θα το παντρεφκης κε δε θα σε νιαζει πράμα. τοτε ο οιωφισ που δε πιστεβε τα λογια του ανκελου παντρέφτικε το μαριό κε όταν κατάλαβε ότι ήταν βαρεμένο έδωσε εντολή να σφάξουν όλα τα πεδιά.

* βαρεμένο= σε ενδιαφέρουσα

* όφου και όφου= αχ και βαχ

* οιωφισ =  Ιωσήφ

Ο επεξεργαστής κειμένου σηκώνει τα χέρια ψηλά. Το κείμενο είναι απλά εξαιρετικό.

Comments 0 σχόλια »

koreanΗ πρόταση ενός κορεάτη εφήβου για τη διαμαρτυρία μέσω συγκέντρωσης υπογραφών στο Διαδίκτυο βρήκε την ανταπόκριση 1,3 εκατομμυρίων κατοίκων μέσα σε μία μόνο εβδομάδα. Στις 2 Μαΐου, χιλιάδες έφηβοι οργανώθηκαν με τη χρήση μηνυμάτων στα κινητά και τα blogs και κατέκλυσαν τους δρόμους της Σεούλ κρατώντας κεριά και φωνάζοντας «Όχι στις τρελές αγελάδες».

Στην αρχή τα μέσα ενημέρωσης και η κυβέρνηση τους αγνόησαν. Οι νεαροί διαδηλωτές όμως ξεκίνησαν να δημοσιεύουν σχόλια και φωτογραφίες των κινητοποιήσεων τους σχεδόν σε πραγματικό χρόνο εκμεταλλευόμενοι τις υποδομές ευρυζωνικού Ίντερνετ που διαθέτει η χώρα. Το βίντεο ενός αστυνομικού που κινείται απειλητικά εναντίον νεαρής προκάλεσε οργή στο Ίντερνετ και είχε ως αποτέλεσμα την συγκέντρωση ακόμη περισσότερων διαδηλωτών.

Δεκάδες φόρουμ οργανώθηκαν και συμμετείχαν στις κινητοποιήσεις, ενώ μετέδιδαν ζωντανά τις εξελίξεις στο Ίντερνετ. Πολλοί έκαναν λόγο για «ψηφιακό λαϊκισμό» και «διαδήλωση του Web 2.0». Ότι και αν ήταν τελικά, ο πρωθυπουργός της χώρας ήταν ο στόχος και η πρόθεση όλου του υπουργικού συμβουλίου να παραιτηθεί το αποτέλεσμα.

Comments 0 σχόλια »

stupid Αν θέλετε την άποψή μου μπορώ να σας καταθέσω την προσωπική μου εμπειρία, ότι ναι σαφώς έχω κάψει πολλά εγκεφαλικά κύτταρα. Στη Σκωτία όμως-που σημειωτέον διεξάγονται σοβαρές έρευνες- και δε συμπληρώνουν τα ερωτηματολόγια από το νου τους (τι; ποιος; are you talking to me?) προβληματίστηκαν σοβαρά όταν παρατηρήθηκε μία πτώση στο επίπεδο των μαθητών, αναφορικά με τις παν-σκωτικές εξετάσεις. Αμέσως άρχισαν οι έρευνες για να εντοπίσουν την αιτία. Σύμφωνα με την έρευνα λοιπόν διαπιστώθηκε ότι οι μαθητές μπορεί να κατέχουν τα της τεχνολογίας όμως είναι σκράπες στην έρευνα. Θεωρούν έρευνα την αναζήτηση κάποιων όρων στον γκούγκλη κι ως εκεί.

Η ευκολία της αναζήτησης στο διαδίκτυο σίγουρα επηρεάζει την ικανότητα συγκέντρωσής μας για μακρές περιόδους, π.χ. για να μελετήσουμε ένα εκτενές άρθρο. Οι μαθητές από την άλλη, δεν μπαίνουν στον κόπο να διασταυρώσουν μία πληροφορία, δεν την βασανίζουν αλλά έχουν την τάση να την αποδέχονται με μεγάλη ευκολία. Το πρόβλημα επιστρέφει σε εμάς: τι έχουμε κάνει για να εκπαιδεύσουμε τους μαθητές μας στην κριτική αποτίμηση των πληροφοριών;

Μάλλον όχι πολλά!

Διαβάστε σχετικά Is Google Making Us Stupid?

Comments 0 σχόλια »

Σε αυτό το ντοκυμαντέρ παρακολουθούμε πως ξοδεύουν αυτά τα λεπτά έξι σπουδαστές, δύο αμερικανοί, δύο Ινδοί, δύο Κινέζοι. Είπαμε μερικοί στην αυτοκρατορία έχουν αρχίσει να ανησυχούν…

Περισσότερα για το ντοκυμαντέρ

Comments 0 σχόλια »

 india

Τις προάλλες η Χρύσα μου έλεγε ότι βάζει το ξυπνητήρι στις 04.00 για να πετύχει τη γραμμή υποστήριξης του παρόχου της. Φυσικά ο καλός τεχνικός δε ξενυχτά στην εταιρεία και συνήθως πέφτει στο νυσταγμένο κακόμοιρο υπάλληλο των 600 ευρώ που προσπαθεί να “εξυπηρετήσει” με τις απαντήσεις κονσέρβα που του έχουν δώσει στο μπακαλοτέφτερο. Είναι να μη σου τύχει.

Πριν λίγες ημέρες αγόρασα τον 6ο υπολογιστή που ελπίζω να με συντροφεύσει παρά θιν’αλός. Χρειάστηκε όμως να επικοινωνήσω με την τηλεφωνική υπηρεσία υποστήριξης. Ακούω έναν κύριο με προφορά. Κατόρθωσα να του εκμαιεύσω ότι η κλήση μου είχε προωθηθεί στην Ινδία. Οh yes! παγκοσμιοποίηση.

Φυσικά δε βγάλαμε άκρη. Μετά είδα και τη φωτογραφία των τηλεφωνικών υποδομών της Ινδίας. Και παρηγορήθηκα.

Comments 0 σχόλια »

Αλλαγή μεγέθους γραμματοσειράς
Αντίθεση
Μετάβαση σε γραμμή εργαλείων