Ένα σχολικό project του 3ου ΓΕΛ Παλαιού Φαλήρου. Οι μαθητές της Β΄Λυκείου αναζητούν το νόημα της τραγωδίας του Σοφοκλή. Προετοιμάζουν ένα μάθημα που το χαρίζουν σε όλους μας. Τι μένει άραγε μετά από τόσες ώρες διδασκαλίας. Οι μαθητές βγήκαν στους δρόμους και ρώτησαν τους περαστικούς τι θυμούνται από τη διδασκαλία. Βρήκαν κι έναν αμερικανό τουρίστα ο οποίος φαίνεται ότι θυμόταν αρκετά. Ο ηθοποιός Νίκος Κουρής τους βοήθησε να αναζητήσουν σε τι τους αφορά σήμερα αυτή η τραγωδία. Η ιδέα του project προήλθε από την ταινία του Πατσίνο Looking for Richard. Σε αυτήν παρακολουθούμε τον Πατσίνο καθώς ετοιμάζεται να ανεβάσει μια παράσταση του Ριχάρδου του ΙΙΙ να κάνει μια έρευνα για το τι σημαίνει τελικά στον μέσο Αμερικανό ο μύθος του Σαίξπηρ.
Τι σημαίνει λοιπόν στο μέσο Ελληνα σήμερα η Αντιγόνη;
Πριν λίγες μέρες έφτασε στο mail μου μία πρόσκληση για συνέντευξη. Μία από τις ερωτήσεις ήταν άνθρωποι που σας εμπνέουν. Σκάλωσα λίγο. Είχα αρκετούς. Ας αρχίσουμε από το δάσκαλο του Φουρφουρά, Άγγελο Πατσιά. Ακούστε τον και τα λέμε.
Παρουσίαση στην ημερίδα “Καινοτομικές πρωτοβουλίες νέων και καλές πρακτικές για την αξιοποίηση των Διαδικτυακών Εργαλείων και Κοινοτήτων στον τομέα της Εκπαίδευσης και της Δια Βίου Μάθησης”.
Στόχοι της δράσης Μάθηση 2.0 plus είναι να συμβάλλει στην ενημέρωση των νέων, των μαθητών, των φοιτητών καθώς και των εκπαιδευτικών, των γονέων και κάθε άλλου ενδιαφερόμενου γύρω από τα νέα διαδικτυακά εργαλεία (Web 2.0, social media) και τις συνεργατικές και επικοινωνιακές δυνατότητες που αυτά δημιουργούν για την εκπαίδευση και τη δια βίου μάθηση, καθώς και να προβάλλει πρωτοβουλίες που αναλαμβάνουν ενεργητικά οι ίδιοι οι νέοι για αξιοποίηση και καινοτομικές χρήσεις διαδικτυακών εργαλείων και ψηφιακών μέσων στον τομέα της εκπαίδευσης και της δια βίου μάθησης και, μέσω των πρωτοβουλιών αυτών, να αναδείξει καλές πρακτικές.
Προς τούτο, η δράση Μάθηση 2.0 plus προχωρά σε ημερίδα ενημέρωσης και διαλόγου για την εκπαίδευση και δια βίου μάθηση 2.0, η οποία θα πραγματοποιηθεί την Τετάρτη 27 Ιουνίου 2012 στο Συνεδριακό Κέντρο ΔΑΪΣ (http://www.daiscenter.gr) και θα περιλαμβάνει ομιλίες από προσκεκλημένους εισηγητές, παρουσιάσεις των δράσεων που θα διακριθούν με τη σφραγίδα καλής ψηφιακής πρακτικής της δράσης Μάθηση 2.0 plus, καθώς και ανοικτή συζήτηση για θέματα εκπαίδευσης και δια βίου μάθησης 2.0.
Η συμμετοχή στην ημερίδα της δράσης Μάθηση 2.0 plus, οι εργασίες της οποίας θα μεταδοθούν και ζωντανά στο διαδίκτυο, είναι ανοικτή σε κάθε ενδιαφερόμενο, ενώ για όσους το επιθυμούν θα δοθούν βεβαιώσεις συμμετοχής. Για την καλύτερη διοργάνωση της εκδήλωσης, παρακαλούμε να επιβεβαιώσετε τη συμμετοχή σας έως και τη Δευτέρα 25 Ιουνίου 2012 μέσω email στη διεύθυνση info@mathisi20.gr, δίνοντας και στοιχεία επικοινωνίας μαζί σας, και να παρακολουθήσετε τις ανακοινώσεις στον ιστοχώρο της δράσης Μάθηση 2.0 plus (http://www.mathisi20.gr) για το πρόγραμμα εργασιών και νέα της εκδήλωσης.
Μεγάλος αριθμός ιστολογίων δεν συντηρείται πλέον από τους διαχειριστές του. Φταίνε τα κοινωνικά δίκτυα με τις ευκολίες τους; έχει μετακινηθεί ο πληθυσμός προς άλλες εφαρμογές; ή η κρίση έχει αφήσει κι εδώ το σημάδι της;
Το publicspending.medialab.ntua.gr είναι μια πλατφόρμα ενημέρωσης και δράσης για κάθε πολίτη η οποία απαντά επιτέλους στο κρίσιμο ερώτημα: “Μα που πήγαν όλα τα λεφτά;” Οι αριθμοί μιλούν και η γλώσσα τους είναι αμείλικτη. Εδώ τα greek statistics αξιοποιούνται πραγματικά καθώς τα γραφήματα αποκαλύπτουν πολλά και θαυμαστά. Με την επεξεργασία των στοιχείων της Διαύγειας, απεικονίζονται τα βασικότερα μεγέθη των δαπανών του Ελληνικού Δημοσίου. Η ομάδα υλοποίησης αποτελεί συνεργασία του Εργαστηρίου Τεχνολογίας Πολυμέσων Σ.Η.Μ.Μ.Υ του ΕΜΠ, του τμήματος Μαθηματικών ΑΠΘ και του τμήματος Πολιτισμικής Τεχνολογίας και Επικοινωνίας του Πανεπιστημίου Αιγαίου.
Ένας διαφορετικός αποχαιρετισμός στη σχολική χρονιά.
Τη δική τους ταινία μικρού μήκους τύπου lipdub γύρισαν μαθητές του 4ου ΕΠΑ.Λ. (Επαγγελματικού Λυκείου) Καβάλας.Όλη η δουλειά «σενάριο, σκηνοθεσία, χορογραφία, πρόβες, λήψη εικόνας και επεξεργασία ήχου» έγινε από τα ίδια παιδιά. Η εν λόγω παραγωγή διάρκειας 8 λεπτών και 13 δευτερολέπτων γυρίστηκε στις 10 Μαΐου, ενώ συμμετείχαν σε αυτή 80 μαθητές με το κόστος να αγγίζει τα 0 ευρώ.
Στο 4ο ΕΠΑ.Λ. Καβάλας λειτουργούν οι τομείς Εφαρμοσμένων Τεχνών, Υγείας και Πρόνοιας και Οικονομικών και Διοικητικών Υπηρεσιών και φοιτούν 315 μαθήτριες και μαθητές.
Το LipDub είναι ένα είδος βίντεο που συνδυάζει την κίνηση των χειλιών των πρωταγωνιστών με τον ήχο για να φτιαχτεί ένα μουσικό βίντεο. Τα LipDub βίντεο γυρίζονται με μία συνεχιζόμενη λήψη, η οποία δεν επεξεργάζεται και συχνά η κάμερα «ταξιδεύει» από δωμάτιο σε δωμάτιο , μέσα σε κτίρια.
Πρωινή βόλτα. Στα ίδια μέρη σαράντα χρόνια και βάλε. Το οικείο που ζυμώθηκε με τη μικρή σου ζωή: ένα παιδικό παπούτσι που βράχηκε στην ακροθαλασσιά, η εκτόνωση μετά από ένα σχολικό διαγώνισμα, τα ανόητα ερωτόλογα των ερωτευμένων, ένα παιδί που ανεβάζεις στην κούνια, ο πόνος που σε πλημμυρίζει ξαφνικά καθώς το ηλιοβασίλεμα ματώνει τα μάτια σου.
Και το καινούργιο: ένα κατακόκκινο λουλούδι ιβίσκου σε μια μάντρα, ο ασημένιος κουβάς που ποτίζει τα λουλούδια, τα γερά φύλλα της συκιάς αναδεύουν τους αρσενικούς τους οπούς στον πρωινό ήλιο. Στο πάρκο τα ξερά κλαδιά έγιναν κίτρινοι κατηφέδες και ο απέναντι ξένος σε καλημερίζει με το βλέμμα. Η μυρωδιά του καφέ σε ένα λευκό φλυτζάνι στο τραπέζι και η θάλασσα μικρή και πράσινη, πρωινή και νήπια διάθεση και ποιος τελικά θα την εξαντλήσει;
Τι είναι η συμβίωση ρώτησες. Μάχη και αίμα και αλληλοσπάραγμα καθώς ο καθένας περιφρουρεί το μικρό κομμάτι της ύπαρξής του μέχρι να βρει τρόπο να χωρέσει στη ζωή του άλλου…
Και είναι και πολλά μικρά πράγματα εύκολα σαν την ανάσα που βγαίνει αβίαστα, ίδια απαραίτητα με αυτήν:
Η μυρωδιά του άλλου καθώς ανοίγεις τη ντουλάπα με τα ρούχα, το ηχόχρωμα της φωνής του στο διπλανό δωμάτιο, το αποτύπωμα στο διπλανό μαξιλάρι. Είναι ο απέναντι σου στο μεσημεριανό τραπέζι με τις μικρές και τις μεγάλες κουβέντες της ημέρας, η αγκαλιά της χαλάρωσης στον καναπέ, το σφίξιμο του χεριού στα δύσκολα και το βλέμμα “είμαι και εγώ εκεί που είσαι”. Και είναι ακόμη το σώμα που γυρίζει στο κρεβάτι και σε αγκαλιάζει προστατευτικά, και ακόμα όταν οι χυμοί της νύχτας ανεβαίνουν τους ρουφάς από τα χείλη και μετά τέλος για ένα μικρό δευτερόλεπτο ίσο με μια αιωνιότητα χάνεσαι μαζί στην καρδιά του κόσμου.
Στην ακροθαλασσιά τα πόδια μπλέκονται στη λάσπη και σε τραβάνε καθώς παλεύεις να βρεις στέρεο έδαφος να βγεις. Και εκεί έξω άπατοι βυθοί, τα πόδια παλεύουν να σε κρατήσουν πάνω μέχρι το σώμα να αφεθεί να γίνει ένα με το νερό και τότε όλα γίνονται υγρά και ο αέρας κάνει αρμύρα τις σταγόνες στο πρόσωπό σου, και η ανάσα, ανάσα ωκεανού.
Ανήλιαγες μίζερες αίθουσες που πριν από μας “φιλοξένησαν” μαθητές για να τους μυήσουν – ανάμεσα στα άλλα και στην ποίηση. Οι τοίχοι και τα ταβάνια, γεμάτα μούχλα, πέφτουν σε ξέφτια, στις πόρτες η σκουριά παραμονεύει κάτω από ένα βιαστικό βάψιμο. Τα παράθυρα ανοίγουν δύσκολα σκεβρωμένα από την υγρασία. Το φως, νεκροτομείου, βουλιάζει στους μουντούς τοίχους.
Τα γραπτά ατελείωτα, αναμασούν – πετυχημένα κάποτε -τα κατεβατά, δικά μας και των φροντιστηρίων, με τα οποία τους γεμίσαμε το κεφάλι. Και το θέμα: ο πανικός της φθοράς ενός γηράσκοντος εστέτ για τον οποίο η ομορφιά υπήρξε νόημα ζωής, δοσμένο με αξιοπρέπεια και καλαισθησία. Και οι μαθητές, νέοι έφηβοι με το αίμα τους να βράζει τι σχέση έχουν με αυτή την “προχωρημένη ώρα”;
Κάπου ένα γελάκι, η αδεξιότητα του μαθητή που δεν έχει καταλάβει τίποτε και γράφει ότι κουρέλια ερμηνείας μπορεί να ανασύρει από τη στομωμένη του μνήμη συρράπτοντάς τα σε ένα υπερρεαλιστικό συνοθύλευμα.
Φέρε τα φάρμακά σου τέχνη της ποίησης, για να αντέξω τη ματαίωση χαραγμένη σε κάθε γραπτό που σηκώνω. Να ξέρω ότι και την άλλη χρονιά θα προσπαθήσω να περάσω την ανατριχίλα του ποιητικού λόγου μέσα από της συμπληγάδες “της ύλης των πανελληνίων”. Να δώσω στα παιδιά το μαγικό υγρό της Αλίκης για να περάσουν το μικρό πορτάκι και να μπούν στο χώρο της Φαντασίας, να ακολουθήσουν τις διαδρομές του Λόγου πάνω στο χαρτί, να ανοίγουν καινούργια μονοπάτια.
Νάρκης του άλγους: κάποτε – σπάνια- καθώς ένα ακόμα τετράδιο ανοίγεται μπροστά σου, ένα αεράκι δροσιάς. Ο λόγος καθαρός, δύο κρύσταλλα που ακουμπούν, κυλάει, χορεύει, ανασκαλεύοντας σαν άλλη θάλασσα τα βότσαλα. Και η ποίηση είναι ξαφνικά εκεί, άγουρη, ζωντανή, κυλάει στις φλέβες.
Για αυτό το γραπτό άλλη μια χρονιά στον ωκεανό της μιζέριας και της άρνησης.
Σας ενημερώνουμε για την ανοικτή πρόσκληση υποβολής καινοτομικών πρωτοβουλιών νέων και καλών πρακτικών για την αξιοποίηση των διαδικτυακών εργαλείων και κοινοτήτων στον τομέα της εκπαίδευσης και της δια βίου μάθησης, η οποία πραγματοποιείται από τη δράση Μάθηση 2.0 plus – Καινοτομικές πρωτοβουλίες νέων και καλές πρακτικές για την αξιοποίηση των Διαδικτυακών Εργαλείων και Κοινοτήτων στον τομέα της Εκπαίδευσης και της Δια Βίου Μάθησης (http://www.mathisi20.gr), με χρηματοδότηση από το Ίδρυμα Νεολαίας και Δια Βίου Μάθησης – Εθνική Υπηρεσία και τη Γενική Γραμματεία Νέας Γενιάς στο πλαίσιο του συγχρηματοδοτούμενου Προγράμματος ‘Νέα Γενιά σε Δράση’ της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.
Η ανοικτή πρόσκληση απευθύνεται σε νέους, μαθητές, φοιτητές, εκπαιδευτικούς, ανεξάρτητες ομάδες, καθώς και εκπαιδευτικούς φορείς οι οποίοι, αξιοποιώντας τις δυνατότητες των σύγχρονων διαδικτυακών μέσων και κοινοτήτων, με έμφαση σε συλλογικά ψηφιακά μέσα (social media) και ανοικτές κοινότητες (open communities), προχωρούν σε καινοτομικές δράσεις και πρακτικές προκειμένου να υποστηριχθεί τεχνολογικά η εκπαιδευτική και η ευρύτερη μαθησιακή διαδικασία.
Στόχος είναι να αναδειχθούν, μετά από διαδικασία επιλογής και αξιολόγησης, καλά παραδείγματα δράσεων στις οποίες θα απονεμηθεί, ως τιμητική διάκριση, σφραγίδα καλής ψηφιακής πρακτικής για την εκπαίδευση και μάθηση 2.0.
Ο φάκελος υποψηφιότητας θα πρέπει να υποβληθεί μέσω email στη διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου info@mathisi20.gr έως και την Παρασκευή 15 Ιουνίου 2012. Η αξιολόγηση των υποψηφιοτήτων θα πραγματοποιηθεί από επιτροπή εμπειρογνωμόνων σε συνεργασία της ομάδας έργου Μάθηση 2.0 plus με τρίτους φορείς, και τα αποτελέσματα αξιολόγησης και τελικής επιλογής των υποψηφιοτήτων που θα διακριθούν προς απονομή της σφραγίδας καλής ψηφιακής πρακτικής για την εκπαίδευση και μάθηση 2.0 θα ανακοινωθούν στους ενδιαφερόμενους έως και την Τετάρτη 20 Ιουνίου 2012.
Οι υποψηφιότητες που θα διακριθούν θα προσκληθούν προς παρουσίαση, από τους ίδιους τους συντελεστές τους, στο πλαίσιο της ενημερωτικής ημερίδας της δράσης Μάθηση 2.0 plus, η οποία θα πραγματοποιηθεί την Τετάρτη 27 Ιουνίου 2012 στο Συνεδριακό Κέντρο ΔΑΪΣ και θα μεταδοθεί ζωντανά μέσω διαδικτύου.
Χρησιμοποιούμε cookies για να σας προσφέρουμε την καλύτερη δυνατή εμπειρία στη σελίδα μας. Εάν συνεχίσετε να χρησιμοποιείτε τη σελίδα, θα υποθέσουμε πως είστε ικανοποιημένοι με αυτό.ΕντάξειΔιαβάστε περισσότεραΜη αποδοχή