Αρχείο για Νοέμβριος 13th, 2008

pinocchio.jpgΗ Ειδική Υπηρεσία Διαχείρισης προγραμμάτων ΚΠΣ του Υπουργείου Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων προχώρησε την 12η Νοεμβρίου 2008 στην ανακοίνωση μιας ακόμη νέας πρόσκλησης για υποβολή προτάσεων στο πλαίσιο της έναρξης της νέας περιόδου του Επιχειρησιακού προγράμματος «Εκπαίδευση και Δια βίου Μάθηση 2007-2013».

Ειδικότερα, ανακοινώθηκε η πρόσκληση για την πράξη «Εκπαίδευση Ενηλίκων στην απόκτηση βασικών δεξιοτήτων στις νέες τεχνολογίες», συνολικού προϋπολογισμού 9.150.000 ευρώ για τις εκπαιδευτικές περιόδους 2008-2009, 2009-2010 και 2010-2011.

Απορία: σε αυτά τα μύρια ευρώ έχει γίνει πρόβλεψη για τις αμοιβές επιμορφωτών; μήπως μετά θα χρειάζεται νομοθετική ρύθμιση για την απόδοση των δεδουλευμένων;

Γιατί όπως διαβάζω στο esos μάλλον αποτελεί πάγια τακτική της συγκεκριμένης υπηρεσίας το φέσωμα των συμμετεχόντων. Προφανώς οι νομικές υπηρεσίες τους έρχονται πιο φτηνά…

Comments 0 σχόλια »

diabetes.jpgΗ κυρία Σοφία Μανέα, πρόεδρος της Πανελλήνιας Ενωσης κατά του Νεανικού Διαβήτη έχει συγκεντρώσει επώνυμες και ανώνυμες καταγγελίες για μεγάλα ιδιωτικά σχολεία που κατά την περυσινή χρονιά αρνήθηκαν να προχωρήσουν στην εγγραφή παιδιών όταν ενημερώθηκαν ότι πάσχουν από νεανικό διαβήτη. Σε μία περίπτωση παρενέβη ο Συνήγορος του Πολίτη.

Η ίδια ανέφερε ότι οι οικογένειες των παιδιών με διαβήτη αντιμετωπίζουν προβλήματα και στα δημόσια σχολεία. Περιέγραψε μάλιστα περιστατικό άρνησης εγγραφής από δημόσιο σχολείο που απαιτούσε από τους γονείς να φυλάει κάποιος «σκοπιά» σε μόνιμη βάση για να φροντίσει το παιδί. Η κυρία Μανέα κατήγγειλε επίσης κρούσματα κακής συμπεριφοράς δασκάλων σε πάσχοντα παιδιά, τα οποία τιμωρήθηκαν επειδή κατά τη διάρκεια του μαθήματος έφαγαν καραμέλα για να αντιμετωπίσουν την υπογλυκαιμία.

Με ποια ετικέτα να το κατατάξω τώρα αυτό το άρθρο; άγνοια, ευθυνοφοβία;

Το πρωί γνωστός τηλεπαρουσιαστής απορούσε: «Μα αφού δεν είναι μεταδοτικός ο διαβήτης, γιατί αρνούνται την εγγραφή τους;»  Ασχολίαστο

Comments 0 σχόλια »

google_fluindex_081111_mn.jpgΤην πορεία της γρίπης θα καταγράφει μία νέα υπηρεσία της Google, επιτρέποντας έτσι στους ειδικούς να επεμβαίνουν ταχύτερα και να αντιμετωπίζουν το πρόβλημα πιο αποτελεσματικά. Το Google Flu Trends χρησιμοποιεί ως στοιχείο που μαρτυρά την προσβολή από τη νόσο τις λέξεις- κλειδιά που βάζουν στη μηχανή αναζήτησης οι χρήστες του Διαδικτύου, λέξεις όπως πυρετός, γρίπη, μυαλγία, βήχας. Εντοπίζοντας γεωγραφικά τους χρήστες, η Google δημιουργεί χάρτες με τις εστίες γρίπης και την κατεύθυνση της επιδημίας. Οπως διαπιστώθηκε, τα αποτελέσματα είναι αξιόπιστα και ταυτίζονται με αυτά του Κέντρου Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων. Η νέα υπηρεσία λειτουργεί, προς το παρόν, μόνο για τις ΗΠΑ.

www.google.org/flutrends/

Comments 0 σχόλια »

Το Google σε συνεργασία με το πανεπιστήμιο του Columbia μας δίνει τη δυνατότητα να δούμε ολόκληρη την αρχαία Ρώμη στο Google Earth.

Κάπου 6,000 κτήρια ξαναζούν χάρη σε αυτή τη συνεργασία. Αραγε ποιο πανεπιστήμιο της εσπερίας θα αναλάβει την αναβίωση της αρχαίας Αθήνας; γιατί τα εγχώρια δε μας έχουν συνηθίσει σε τέτοιες πρωτοβουλίες.  Το videaki θα σας δώσει μία πρόγευση αλλά αν θέλετε να ?περιηγηθείτε? στην αρχαία Ρώμη θα πρέπει να επιλέξτε απο το Layer ?Gallery? του google earth το ?Ancient Rome in 3D?.

http://earth.google.com/rome/index.html

Comments 0 σχόλια »

wish.jpgΑφού συμβουλεύτηκα το ad calendas graecas διαπίστωσα ότι σήμερα είναι η ημέρα της καλοσύνης. Υπάρχει μάλιστα και σχετικός δικτυακός τόπος world kindeness movement. Η Terra όμως έχει να σας προτείνει κάτι καλύτερο για αυτήν την ημέρα. To Kάνε-Mια-Eυχή Ελλάδος είναι ένας φιλανθρωπικός, μη κερδοσκοπικός οργανισμός, που εκπληρώνει τις πιο βαθιές επιθυμίες παιδιών ηλικίας από 3 έως 18 ετών που πάσχουν από σοβαρές αρρώστιες, απειλητικές για τη ζωή τους. To Kάνε-Mια-Eυχή ασχολείται αποκλειστικά με τον ψυχικό κόσμο του άρρωστου παιδιού και όχι με την ίδια την αρρώστια του. Μέσα από τη διαδικασία της ευχής, δημιουργούν αλησμόνητες εμπειρίες για τα παιδιά αυτά και τις οικογένειές τους, με ένα σκοπό: να γεμίσουν δύναμη, να πιστέψουν στη ζωή και να την ξανακερδίσουν! Όταν ένα παιδί δει την επιθυμία του να εκπληρώνεται, ξεχνά πως είναι άρρωστο, καταλαβαίνει ότι τίποτα δεν είναι αδύνατο να συμβεί και αντλεί δύναμη κι ελπίδα για να συνεχίσει να παλεύει για τη ζωή του.

www.makeawish.gr

Comments 0 σχόλια »

book-prize.jpgΤο Εθνικό Κέντρο Βιβλίου (ΕΚΕΒΙ) έφερε και στην Ελλάδα τον θεσμό του Βραβείου Αναγνωστών, που έχει διάρκεια και επιτυχία σε πολλές ευρωπαϊκές πόλεις.

Τα μέλη 150 λεσχών ανάγνωσης επέλεξαν τα βιβλία που αποτελούν τη βραχεία λίστα των υποψήφιων βιβλίων για το Βραβείο Αναγνωστών 2008, και το κοινό άρχισε να ψηφίζει από χθες μέχρι και τις 7 Δεκεμβρίου, μέσω sms στο 54160.

Τα υποψήφια βιβλία

– «Πανδαιμόνιο» του Κώστα Ακρίβου

– «Η αηδονόπιττα» του Ισίδωρου Ζουργού

– «Ανεπίδοτοι έρωτες» του Περικλή Κοροβέση

– «Η Μαρία των Μογγόλων» της Μαριάννας Κορομηλά

– «Τι ζητούν οι βάρβαροι» του Δημοσθένη Κούρτοβικ

– «Ο τελευταίος Παλαιολόγος» του Γιώργου Λεονάρδου

– «Τηλεμάχου Οδύσεια» του Δημήτρη Μίγγα

– «Ολα σου τα ?μαθα, μα ξέχασα μια λέξη» του Δημήτρη Μπουραντά

– «Του φιδιού το γάλα» του Γιάννη Ξανθούλη

– «Η Μεγάλη Αμμος» του Βαγγέλη Ραπτόπουλου

– «Βίλα Κομπρέ» του Αλέξη Σταμάτη

– «Φτερά από μετάξι» της Πασχαλίας Τραυλού

– «Ραγδαία επιδείνωση» του Θανάση Χειμωνά.

Comments 0 σχόλια »

auth_logo.jpgΣτη διάθεση της ιστορικής έρευνας τίθεται το Αρχείο Ιστορίας της Φιλοσοφικής Σχολής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης. Χιλιάδες φάκελοι από την έναρξη της ιστορικής σχολής ανασύρθηκαν από τα υπόγεια του κτιρίου διοίκησης για να αρχειοθετηθούν και ψηφιοποιηθούν, ώστε να είναι προσβάσιμα σε ερευνητές.
Πέρα από την επιστημονική και εκπαιδευτική του διάσταση, ενδιαφέρον παρουσιάζει η κοινωνική και πολιτική πλευρά. Εισηγητικές εκθέσεις, κρίσεις καθηγητών, διαμαρτυρίες για παρεμβάσεις στο έργο κατά την περίοδο της δικτατορίας, προγράμματα σπουδών και εκπαίδευσης, πιστοποιητικά νομιμοφροσύνης, διατριβές που απορρίφθηκαν (Νίκου Σβορώνου το ?43), κριτικές. «Το σημαντικότερο τμήμα του», εξηγεί ο κ. Β. Γούναρης, «αποτελείται από τα αναντικατάστατα πρακτικά της κοσμητείας από το 1926, ενώ ενδιαφέρον αποτελεί το προπολεμικό μητρώο των φοιτητών που θεωρούνταν από δεκαετίες απολεσθέν. Πρόκειται για ένα βιβλίο γεμάτο φωτογραφίες της πρώτης γενιάς των φιλολόγων του ΑΠΘ. Φοιτητές φωτογραφημένοι στα 18 τους, πρόσωπα γεμάτα ζωή, που άλλοτε διακόπηκε απότομα στη δεκαετία του ?40 κι άλλοτε έφερε πολύτιμους επιστημονικούς καρπούς στη Μακεδονία».

Comments 0 σχόλια »

web-robber.jpgΗ Νιγηριανή απάτη μεταναστεύει στο facebook. Τώρα που ακόμη και οι απλοί χρήστες του Ίντερνετ γνωρίζουν ότι δεν πρέπει να απαντούν σε περίεργα mail ή να ανοίγουν αρχεία που λαμβάνουν από αγνώστους, οι εγκληματίες του κυβερνοχώρου έχουν βρει έναν νέο τρόπο για να εξαπατούν τα υποψήφια θύματά τους. Χρησιμοποιούν το Facebook. Είναι χαρακτηριστικό ότι η Καρίνα Γουέλς από την Αυστραλία έλαβε ένα μήνυμα από τον φίλο της Αντριάν ο οποίος την ενημέρωνε ότι βρισκόταν στο Λάγος της Νιγηρίας και χρειαζόταν επειγόντως να του δανίσει 500 δολάρια για να αγοράσει το εισιτήριο και να επιστρέψει στο σπίτι του. Η Γουέλς αντιλήφθηκε ότι ήταν απάτη γιατί, ύστερα από αρκετά μηνύματα με τον Νιγηριανό, κατάλαβε πως δεν ήταν ο Αντριάν, από τη χρήση της γλώσσας.

Comments 0 σχόλια »

Top
 
Μετάβαση σε γραμμή εργαλείων