Αρχείο για 1 Νοεμβρίου, 2008

lightning-gallery-14.jpg Κάθε πρωί ενώ περιμένω να ανοίξει ο υπολογιστής προσπαθώ να τακτοποιήσω τη ζούγκλα του χαρτοβασιλείου μου. Αναζητώντας το χαμένο χρόνο… που δεν είναι και λίγος καθώς όταν έχει εγκαταστήσει ενημερώσεις, αγγίζει το τρίλεπτο.

Είναι η μαύρη τρύπα της ψηφιακής εποχής- τα τρία λεπτά που μπορεί να περάσουν για να ενεργοποιηθεί ο υπολογιστής μας. Επειδή, όμως, είναι και η εποχή της ελάχιστης υπομονής, οι εταιρείες εργάζονται πυρετωδώς για να μας δώσουν πίσω τον χαμένο μας χρόνο με μια νέα γενιά υπολογιστών «γρήγορης έναρξης». Το μόνο που μπορούμε να κάνουμε μέχρι να ενεργοποιηθεί ο υπολογιστής είναι να περιμένουμε, να περιμένουμε και να περιμένουμε. Κάποιοι καρφώνουν το βλέμμα τους στην οθόνη χτυπώντας τα δάχτυλά τους. Άλλοι βαδίζουν νευρικά στο δωμάτιο ή φτιάχνουν ένα φλιτζάνι καφέ. Σε κάθε περίπτωση, εκείνα τα λεπτά που περνούν από τη στιγμή που θα πατήσουμε το κουμπί του υπολογιστή μέχρι να ενεργοποιηθεί πλήρως το σύστημα, μας φαίνονται αιώνας, όπως έχουν δείξει πολλές έρευνες. Τώρα, όμως, οι μεγαλύτεροι κατασκευαστές υπολογιστών υπόσχονται να μας δώσουν πίσω εκείνον τον πολύτιμο χρόνο. Και τους επόμενους μήνες σκοπεύουν να παρουσιάσουν μια νέα γενιά υπολογιστών «γρήγορης έναρξης». Οι εταιρείες
Η Ηewlett-Ρackard, η Dell και η Lenovo ετοιμάζουν υπολογιστές που θα επιτρέπουν την πρόσβαση σε βασικές λειτουργίες, όπως το ηλεκτρονικό ταχυδρομείο και οι ιστοσελίδες περιήγησης, σε τριάντα δευτερόλεπτα ή και λιγότερο. Ακόμη και η Μicrosoft, της οποίας τα βαριά Windows κατηγορούνται για την καθυστέρηση στην ενεργοποίηση του υπολογιστή, δεσμεύεται ότι θα εργαστεί για το πρόβλημα, δηλώνοντας ότι «ένα πολύ καλό σύστημα είναι αυτό που χρειάζεται λιγότερα από 15 δευτερόλεπτα για να ενεργοποιηθεί». Όπως αναφέρει η εταιρεία του Μπιλ Γκέιτς, σήμερα μόνο το 35% των υπολογιστών που τρέχουν τα Windows Vista ενεργοποιούνται σε λιγότερο από 30 δευτερόλεπτα.

Πηγή: Τα Νέα

Comments 0 σχόλια »

Aσπίδα προστασίας για τα ανήλικα παιδιά που σερφάρουν χωρίς «πλέγμα» ασφαλείας στο Διαδίκτυο σε Ιντερνετ καφέ, ζητεί από την Πολιτεία, με παρέμβασή του, ο Συνήγορος του Πολίτη. Eιδικότερα, ζητάει να ληφθούν άμεσα μέτρα προστασίας για τους ανηλίκους από την παρατεταμένη και σε ακατάλληλες ώρες, χρήση υπηρεσιών Διαδικτύου στα Ιντερνετ καφέ, καθώς και από την πρόσβαση σε ακατάλληλο για την ηλικία τους υλικό, ενώ προτείνει ακόμα και την απαγόρευση της δυνατότητας να επισκέπτονται αυτούς τους χώρους χωρίς την έγκριση των γονιών τους. Επίσης να καθιερωθούν κριτήρια πιστοποίησης καταστημάτων Ιντερνετ, φιλικών προς τα παιδιά με χρήση φίλτρων, απαγόρευση καπνίσματος, παρουσία και επίβλεψη εκπαιδευμένου ενήλικου.

άρθρο της Φωτεινής Καλλίρη στην Καθημερινή

Comments 0 σχόλια »

internet-shopping.jpgΕδώ και πέντε χρόνια, ο 29χρονος Παντελής Μάνεσης έχει περιορίσει σχεδόν στο μηδέν τις αγορές ρούχων από τα καταστήματα και ντύνεται… από το Ίντερνετ. «Αγοράζω σχεδόν τα πάντα μέσω του Διαδικτύου» λέει και δεν δυσκολεύεται να εξηγήσει έναν από τους βασικούς λόγους για τους οποίους χαζεύει, αντί για τις βιτρίνες, την οθόνη του υπολογιστή: «Υπάρχει απίστευτη διαφορά στην τιμή».

Ρεπορτάζ του Μάνου Χαραλαμπάκη στα Νέα

Πόσο ασφαλείς όμως είναι οι συναλλαγές στο διαδίκτυο; Γνωρίζετε άραγε ότι είστε προστατευμένοι από τους διεθνείς κανονισμούς της visa και της mastercard; Δηλαδή ότι έχετε 40 ημέρες από την αγορά για να αμφισβητήσετε τη συναλλαγή και να πάρετε τα χρήματά σας πίσω; Αν είστε από τους πολύ προσεκτικούς, υπάρχουν και προπληρωμένες κάρτες με τις οποίες καθορίζετε εσείς το πιστωτικό σας όριο. Φορτώνετε την κάρτα όσο αντέχετε.

Υπάρχουν καταξιωμένα δικτυακά καταστήματα που εκτελούν την παραγγελία σας εντός τριημέρου.

Comments 0 σχόλια »

tree_by_dragonskinpng.jpg«Ενας νέος δημόσιος χώρος: ένα μέρος φυσικής και ψηφιακής άσκησης της μνήμης και της φαντασίας. Ενας χάρτης του συλλογικού ασυνείδητου, οι πιθανές μεταλλάξεις και μετασχηματισμοί του οποίου είναι, εν τέλει, απρόβλεπτοι». Ετσι περιγράφει ο αρχιτέκτονας Πέτρος Μπαμπασίκας, το καλλιτεχνικό έργο Dreamgrove, που η αρχιτεκτονική του ομάδα παρουσιάζει από αύριο Σάββατο, στο Βυζαντινό Μουσείο Αθηνών. Το έργο παρουσιάζεται στο πλαίσιο του διεθνούς προγράμματος «Ακτιστον», ένα σύνολο εκθέσεων και γεγονότων γύρω από τη σύγχρονη αρχιτεκτονική έρευνα που ξεκίνησε τον Μάιο και θα ολοκληρωθεί τον Δεκέμβρη.

Ο Ονειρώνας (dreamgrove) είναι ένα media art project, αφού εκτυλίσσεται ταυτόχρονα στον κυβερνοχώρο και στους χώρους του μουσείου. Αποτελείται από μια βάση δεδομένων, στην οποία καταχωρούνται αφηγήσεις ονείρων, η οποία είναι προσβάσιμη από μία ιστοσελίδα και από έναν διαδραστικό κήπο. Τα δέντρα του κήπου αφηγούνται όνειρα. H ιστοσελίδα τα καταγράφει. Βασισμένος σε θεωρίες της μνήμης και των νοητικών χαρτών, ο Ονειρώνας συνδυάζει το ψηφιακό και το φυτικό, επιχειρώντας να μεταμορφώσει την αφήγηση σε δημόσιο χώρο, κάτι που αποτελεί ένα από τα κεντρικά ερωτήματα που θέτει στις μέρες μας η ψηφιακή τεχνολογία. Η ιστοσελίδα και ο κήπος αλληλοσυμπληρώνονται. Η δομή της σελίδας και των περιοχών της αντιστοιχεί στους χώρους περιπλάνησης, στάσης και υποδομής, καθώς και στο ηχητικό τοπίο του κήπου. Στο www.dreamgrove.org μπορεί κανείς να γράψει ένα όνειρο και να το καταχωρίσει στη βάση. 24 ώρες μετά, το κείμενο εμφανίζεται σε μια σελίδα στο Διαδίκτυο ? ένα δημόσιο πεδίο ονείρων. Εκεί μπορεί κάποιος να πλοηγηθεί και να διαβάσει όνειρα χωροθετημένα σε συστάδες. Οι μεταβάσεις της σελίδας παράγουν εικόνες-φαντάσματα και κατακρατούνται οπτικά στη μνήμη. Μία συνεχής αφήγηση (λούπα) ονείρων παίζει επάνω και μέσα στο κάθε δέντρο. Ενα πολύπλοκο ηχητικό περιβάλλον σχεδιάζεται, ώστε η κάθε αφήγηση (συστάδα ονείρων) να είναι σημειακή.

Άρθρο του Ματθαίου Τσιμιτάκη στην Καθημερινή

Comments 0 σχόλια »

Αυτόν τον καιρό σχεδιάζουμε με έναν εκλεκτό συνάδελφο από την Κύπρο ένα project για την πειθώ στη διαφήμιση. Θυμήθηκα με αυτήν την ευκαιρία ένα εξαιρετικό βίντεο με τον Gandhi.

Το κείμενο της διαφήμισης λέει περίπου τα εξής: “Αν θέλεις να στείλεις ένα μήνυμα, αυτό θα πρέπει να είναι το μήνυμα της “Αγάπης”, το μήνυμα της “Αλήθειας”.

Θέλω να αγγίξω τις καρδιές σας. Αφήστε τις να εννοήσουν αυτά που λέω, αυτά που σκέφτομαι και θα έχω ολοκληρώσει το έργο μου. Ένας φίλος με ρώτησε τις προάλλες, εάν πιστεύω στην ενότητα του κόσμου. Μα πώς αλλιώς; Φυσικά και πιστεύω στην ενότητα του κόσμου.
Πώς θα ήταν ο κόσμος μας εάν μπορούσαμε να επικοινωνήσουμε με αυτόν τον τρόπο;”

Comments 0 σχόλια »

Ο Κορνήλιος Καστοριάδης για την εκπαίδευση

Comments 0 σχόλια »

Αλλαγή μεγέθους γραμματοσειράς
Αντίθεση
Μετάβαση σε γραμμή εργαλείων