Αρχείο για Νοέμβριος 21st, 2008

card.jpg

Η κλιματική αλλαγή συμβαίνει, και θα μας επηρεάσει όλους.

Στις 1-12 Δεκεμβρίου 2008 θα συναντηθούν στο Πόζναν της Πολωνίας οι ηγέτες των κρατών-μελών του ΟΗΕ προκειμένου να προχωρήσουν σε μια παγκόσμια συμφωνία για τη μείωση των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου στην ατμόσφαιρα.
Η Σύνοδος του Πόζναν είναι εξαιρετικά σημαντική γιατί θα αποτελέσει τη βάση των διαπραγματεύσεων για τη μετά-Κιότο εποχή, που θα λάβουν χώρα στην Κοπεγχάγη τον Δεκέμβριο του 2009.

Στόχος είναι μέχρι το 2050 να επιτευχθεί παγκοσμίως μια μείωση των εκπομπών CO2 κατά 60-80%.

Είναι απαραίτητο στο Πόζναν ΟΛΟΙ οι ηγέτες να υποστηρίξουν τον δεσμευτικό αυτό στόχο, και φυσικά ο Πρωθυπουργός μας, κ. Κωνσταντίνος Καραμανλής.

Ας του υπενθυμίσουμε, λοιπόν, την ευθύνη του για την επιτυχία των παγκόσμιων διαπραγματεύσεων στέλνοντας την παρακάτω κάρτα.

Το κλίμα είναι στο χέρι μας!

Όσες περισσότερες κάρτες λάβει ο Πρωθυπουργός, τόσο μεγαλύτερο το αποτέλεσμα.
Στείλτε την κάρτα σας

Mάθετε περισσότερα στο wwf.gr/climate

Comments 0 σχόλια »

suicide1.jpgΜέσω της προβολής της δύναμης του βίντεο, ο Αβραάμ Μπιγκς αυτοκτόνησε την Τετάρτη ενώ εμφάνιζε τον εαυτό του σε απευθείας μετάδοση στην ιστοσελίδα Justin.tv. Τον 19χρονο αυτόχειρα προφανώς προέτρεψαν σχολιαστές του συγκεκριμένου site αλλά και χρήστες του φόρουμ στο bodybuilding.com. Ο Μπικγς κατανάλωσε μεγάλη δόση χαπιών μπροστά στην κάμερα και εμφανιζόταν να αναπνέει για ώρες μέχρι που οι θεατές συνειδητοποίησαν ότι η κατάσταση ίσως είναι σοβαρή και ειδοποίησαν τις Αρχές. Η κάμερα συνέχισε να γράφει μέχρι που έφτασε η αστυνομία, έσπασε την πόρτα του και σταμάτησε την προβολή του βίντεο.

Η διαμάχη σχετικά με το αν η κινηματογράφηση και το «ανέβασμα» ενός βίντεο που παρουσιάζει έγκλημα είναι επίσης έγκλημα μπορεί να μην είναι έγκυρη, ωστόσο το ζήτημα γίνεται συνεχώς περίπλοκο.

Και δεν αφορά μονάχα στο αν η τεχνολογία καθιστά ικανή τη λήψη της πραγματικής ζωής ή αν κάτι τέτοιο δεν έχει ξανασυμβεί πιο πριν. Ένας Βρετανός απαγχονίστηκε πέρυσι όταν υποτίθεται ότι παρακινήθηκε από συνομιλητές – χρήστες στο Paltalk, άλλη μία ιστοσελίδα με βίντεο.

Ωστόσο, το τελευταίο συμβάν εγείρει ερωτήματα σχετικά με την φιλοξενία βίντεο απευθείας μετάδοσης και για το τι θα μπορούσαν να κάνουν τα sites για να αποφεύγουν live βίντεο.

Comments 0 σχόλια »

clip_image012.jpgΑπό τους σημαντικότερους θεωρητικούς της λογοτεχνίας και του πολιτισμού και ταυτόχρονα συγγραφέας ο ίδιος που η λογοτεχνική του γκάμα επεκτείνεται από το μυθιστόρημα ως το θεατρικό έργο, ο Τέρι Ίγκλετον  αναμφισβήτητα έχει πολλά να πει για τον «Θάνατο της κριτικής», θέμα για το οποίο θα μιλήσει τη Δευτέρα 24 του μήνα (8 μ.μ.) στη διάλεξη που δίνει στο αμφιθέατρο «Λεωνίδας Ζέρβας» στο Εθνικό Ίδρυμα Ερευνών, προσκεκλημένος του British Council και του Ινστιτούτου Νεοελληνικών Ερευνών του ΕΙΕ.

Τον Τέρι Ίγκλετον θα παρουσιάσει ο Τάκης Καγιαλής, αν. καθηγητής στο ΕΑΠ, ενώ θα μιλήσει και ο διευθυντής του Ινστιτούτου Νεοελληνικών Ερευνών του ΕΙΕ Πασχάλης Κιτρομηλίδης.

Στη διάλεξή του ο Ίγκλετον θα εξετάσει την ιστορία της ευρωπαϊκή λογοτεχνικής κριτικής, η οποία φέρεται να συνδιάζει την ανάλυση της γλώσσας με πιο δημόσιες και πολιτικές λειτουργίες, υποστηρίζοντας ότι και οι δυο αυτοί ρόλοι βρίσκονται σε κρίση για διάφορους λόγους, απειλώντας τη σημασία και το νόημα της ίδιας της κριτικής. Ο Ίγκλετον θα κινηθεί σε ένα ευρύ πεδίο θεματολογίας, θέτοντας ερωτήματα, όπως ποιος είναι ο ρόλος του διανοούμενου στον δημόσιο βίο, ποια είναι η θέση της ρητορικής και ποια η σημασία της κουλτούρας.

Αξιοπρόσεκτη περίπτωση διανοουμένου, ο Τέρι Ίγκλετον, σπούδασε στο Cambrige, στο οποίο μάλιστα υπήρξε ο νεότερος διδάσκων από τον 18ο αιώνα. Έχει επίσης διδάξει Αγγλική Φιλολογία στην Οξφόρδη και στο Πανεπιστήμιο του Μάντσεστερ, ενώ τώρα  διδάσκει φιλολογία στο Πανεπιστήμιο του Λάνκαστερ και Πολιτισμική Θεωρία στο Εθνικό Πανεπιστήμιο της Ιρλανδίας. Στη συγγραφική του δραστηριότητα εκτός από τις πλέον των 50 μελετών λογοτεχνικής, πολιτισμικής και πολιτικής κριτικής, ένα μυθιστόρημα, αρκετά θεατρικά τα οποία έχουν παρουσιαστεί σε σκηνές του Λονδίνου και της Ιρλανδίας καθώς και το σενάριο για την ταινία «Βίτκενστάιν» του Ντέρεκ Τζάρμαν.

Terry Eagleton: Doctor of dialectics Guardian

Comments 0 σχόλια »

Οι Monty Python’s αποφάσισαν αφού έβλεπαν τα βίντεό τους να κυκλοφορούν παράνομα μέσω του youtube να συνεργαστούν με τον «εχθρό»και να ανοίξουν ένα δικό τους κανάλι.

Εμείς κερδίζουμε πολλά βίντεο σε υψηλή ανάλυση κι εκείνοι διαφημίζονται σε μία ολοένα διογκούμενη ψηφιακή κοινότητα.

Comments 0 σχόλια »

ypepth.jpgΔιαβάζω τη συνέντευξη του Υπουργού Παιδείας: «Επιμένω όμως πως επένδυση στον εκπαιδευτικό δεν σημαίνει μόνο αυτό (αύξηση στο μισθό). Επένδυση στον εκπαιδευτικό σημαίνει η διαρκής επιμόρφωσή του, η δυνατότητά του να συμμετέχει σε νέα προγράμματα που θα αναβαθμίζουν το επίπεδο και την εργασιακή του θέση και αυτό το κάνουμε. Ήδη 90.000 εκπαιδευτικοί φέτος συμμετείχαν σε σεμινάρια επιμορφωτικά για τις νέες τεχνολογίες, εκπαιδεύουμε για πρώτη φορά εκπαιδευτές, τους δίνουμε τη δυνατότητα μέσα από έναν δημόσιο διάλογο να προτείνουν οι ίδιοι προτάσεις για σύγχρονη επιμόρφωση, να έχουν λόγο για όλες τις μεταρρυθμίσεις που προχωρούμε.

Είναι πρώτη φορά που διαβούλευση και διάλογος δεν θα πει συζήτηση του κράτους, δηλαδή των πολιτικών με τους συνδικαλιστές, αλλά συζήτηση με την ίδια την εκπαιδευτική κοινότητα, με τους μάχιμους εκπαιδευτικούς».

Αυτή η απορία θα μου μείνει πως όλα γίνονται για πρώτη φορά και μόνο χάρη στους εκάστοτε υπουργούς;

Αγαπητέ Υπουργέ, δεν σας τα έχουν πει καλά… Η βιομηχανία εκπαίδευσης εκπαιδευτών κρατάει χρόνια… Απλά κάθε φορά τους περνάμε εξετάσεις ( με το ανάλογο κόστος) και λέμε ότι για πρώτη φορά δημιουργήσαμε σώμα επιμορφωτών.

Τώρα αυτό για το δημόσιο διάλογο τι να είναι; να εννοεί το forum της επιμόρφωσης που κανείς δεν εμφανίζεται να απαντήσει αρμοδίως; ή μήπως τα ερωτηματολόγια που κλείδωναν μόνο στις άριστες αξιολογήσεις; Κι αυτοί οι 90000 που επιμορφώθηκαν φέτος; Το νούμερο θυμίζει τους επιμορφωμένους του Π1 αλλά αυτοί σίγουρα δεν είναι φέτος.

Λίγο Μαρία Αντουανέτα και παντεσπάνι μου θυμίζουν αυτά της επένδυσης δια της αναβάθμισης. Μα γιατί δεν είστε ευχαριστημένα βρε κουτά; τόση επιμόρφωση σας δίνουμε κι άλλη τόση ετοιμάζουμε… Φυσικά ούτε λόγος ότι αυτά δεν κοστίζουν στον προϋπολογισμό, αφού τα αντλούμε από την Ε.Ε., τα τοκίζουμε μπαλώνοντας τρύπες καμία πενταετία κι αν κάποιος δικαιωθεί σε δικαστικό αγώνα να τον πληρώσουμε βρε αδελφέ.

Comments 0 σχόλια »

kill_your_tv.jpgΗ 2ι Νοεμβρίου έχει καθιερωθεί από τα Ηνωμένα Έθνη ως η ημέρα της τηλεόρασης. Ομως η γερμανική αντιπροσωπεία είχε κάποιες αντιρρήσεις για το θέμα: «Η τηλεόραση είναι ένα από τα μέσα στα οποία  μία σημαντική πλειοψηφία ανθρώπων δεν έχουν πρόσβαση. Αυτοί οι άνθρωποι θα μπορούσαν να θεωρήσουν την ημέρα της τηλεόρασης ως την ημέρα των πλουσίων. Υπάρχουν πιο σημαντικά μέσα ενημέρωσης και θα θέλαμε να τονίσουμε τη σημασία του ραδιοφώνου. Θεωρούμε πιο σημαντικό να αναδείξουμε το ρόλο των μαζικών μέσων ενημέρωσης και όχι αυτών που απευθύνονται σε μία ελίτ».

Γιατί και ο ΟΗΕ θέλει το Γερμανό του!

Αν δεν απατώμαι υπάρχει και η μέρα χωρίς τηλεόραση. Φαντάζομαι εμείς οι Έλληνες θα την γιορτάζουμε με 10 ώρες σερί τηλεθέασης… όπως πλημμυρίζουμε τους δρόμους τις ημέρες χωρίς αυτοκίνητο.

Comments 0 σχόλια »

carmina-burana.jpgΣήμερα καθώς ξεφύλλιζα τη LIFO έπεσα στο κείμενο του Νίκου Δήμου Gaudeamus igitur. Φυσικά τέτοιες ευκαιρίες δεν πάνε χαμένες και το πήγα στην τάξη των Λατινικών μου προκειμένου να υποστηρίξω τον λόγο νο. 253 -αυτής της χρονιάς- αναφορικά με τη χρησιμότητα των λατινικών στην καθημερινότητά μας. Κακόμοιρα παιδιά! δεν τους φτάνει η επιλογή κειμένων της λογοτεχνίας της Β΄Λυκείου που πρέπει να έχει γίνει από καταθλιπτικούς φιλόλογους λίγο πριν το απονενοημένο διάβημα, έχουν και τα κείμενα των λατινικών με αυτό το σαχλό χιούμορ.Γράφει ο Ν. Δήμου: «Ας χαρούμε λοιπόν, όσο είμαστε νέοι…» (gaudeamus igitur, juvenes dum sumus) ξεκινάει ο ύμνος. «Γιατί μετά την χαρούμενη νιότη, μετά το δύσκολο γήρας, μας περιμένει το χώμα» (nos habebit humus).
Ξαναβλέπω τον εαυτό μου παιδί, να διαβάζει τις απλές (αλλά μεγαλόπρεπες) νότες και να μαθαίνει ότι υπήρχαν και άλλα, πιο ενδιαφέροντα λατινικά από το regina rosas amat και το dum spiro spero του λατινιστή μας.

Αργότερα μελέτησα λατινικά – και τα αρχαία αλλά κυρίως τα Μεσαιωνικά, την lingua franca της Ευρώπης που έδωσε και εκπληκτικά ποιήματα. Τα Carmina Burana, που μελοποίησε ο Orf, γράφτηκαν από τους vagantes. Μερικά από αυτά είναι αισθησιακά και βλάσφημα – σε εποχή απόλυτης θρησκευτικότητας».

Νομίζω ότι είναι καιρός να ανανεωθούν τα κείμενα των Λατινικών. Για όνομα! αυτά τα κείμενα εξετάστηκα ως μαθήτρια και έχω κλείσει 20 χρόνια υπηρεσίας. Είναι καιρός να φυσήξει ένας ανανεωτικός άνεμος στα φιλολογικά κιτάπια… Σίγουρα υπάρχει κάτι καλύτερο από τις τρίχες της Ιουλίας!

Comments 0 σχόλια »

Top
 
Μετάβαση σε γραμμή εργαλείων