Αρχείο για Νοέμβριος 11th, 2008

headache2.jpgΤα αίματα έχουν ανάψει στο κατά τα άλλα νεκρό φόρουμ της επιμόρφωσης με το θέμα της πιστοποίησης των συναδέλφων. Του λιναριού τα πάθη πρέπει να περάσει όποιος διάλεξε να διαθέσει τέσσερα απογεύματά του για να επιμορφωθεί σε β΄επίπεδο. Μερικοί μάλιστα ξενιτεύθηκαν για να δώσουν εξετάσεις καθώς αρχικά δεν υπήρχαν αρκετά διαθέσιμα προγράμματα πιστοποίησης. Οσοι περάτωσαν τη διαδικασία νιώθουν ανακουφισμένοι και δηλώνουν ότι θυμήθηκαν τις εξετάσεις του ΑΣΕΠ. Γενικώς βγήκαν ολίγον ξεπουπουλιασμένοι…

Είναι άοκνες οι προσπάθειες των υπευθύνων να διώξουν κόσμο. Την πρώτη φορά έκαναν την πρόσκληση αυστηρά εντός των διακοπών του Πάσχα. Κι όμως βρέθηκαν επιμορφούμενοι. Τώρα με την πιστοποίηση τα δίνουν όλα. Τα θέματα είναι ελαφρώς διαφοροποιημένα από αυτά των επιμορφωτών. Μία παραλλαγή σε φα ελάσσονα. Οι επιμορφωτές έπρεπε ως κερασάκι να σχεδιάσουν και μία επιμόρφωση με το σενάριο κατασκευής τους. Αυτό χαρίζεται στους επιμορφούμενους.

Οι πανεπιστημιακοί υποστηρίζουν ότι τα θέματά είναι πυκνά και απαιτούν μεγάλη προσπάθεια με στόχο να μην γελοιοποιηθεί το όλο οικοδόμημα της επιμόρφωσης.

Το οικοδόμημα θα ήταν πιο σταθερό:

1) αν υπήρχε τεχνική υποστήριξη των εργαστηρίων ( τα εργαστήρια είναι παλαιωμένα)

2) αν είχαν διατεθεί τα λογισμικά με τις οδηγίες εγκατάστασης ( η ανάρτηση στο διαδίκτυο είναι το άλλοθι – μόνο ως κινέζικο βασανιστήριο εννοείται)

3) αν υπήρχε εγχειρίδιο του ειδικού μέρους – αυτή η άτακτη συρραφή  εισηγήσεων δεν καλύπτει τη συγγραφή σεναρίων

4) αν οι οδηγίες για την πιστοποίηση δεν στέλνονταν κυριολεκτικά την τελευταία στιγμή

Ο συνάδελφος Σαλονικίδης δεν έχασε το χιούμορ του ούτε μετά από την εντατική επιμόρφωση που δέχτηκε:

«Μας έδωσαν 2 ολόκληρες ώρες για να απαντήσουμε σε 27 ερωτήσεις πολλαπλών επιλογών! Αυτό δεν είναι γαλαντομία; Όλοι τελειώσαμε σε 10-15 λεπτά. Έτσι είχαμε άπειρο χρόνο να προετοιμαστούμε για το απαιτητικό γραπτό μέρος (χάρη για τους γκρινιάρηδες, άντε πάλι κουτά?)

Και καλά έκαναν γιατί το θέμα προς διαπραγμάτευση ήθελε πολύ και σοβαρή τεκμηρίωση. Αυτό που δεν κατάλαβα, και η αλήθεια είναι με εκνεύρισε, ήταν το βλέμμα αγωνίας/απορίας των συνυποψηφίων.

Δηλ. τι περιμένατε συνάδελφοι; Να σας τα γράψουν κιόλας; Λάβατε την καλύτερη επιμόρφωση ever, είχατε τους καλύτερους εκπαιδευτές εξίσου ever, την πληρέστατη και έγκαιρη ενημέρωση σε όλα τα στάδια του προγράμματος, το καλυτερότερο Αναλυτικό Πρόγραμμα Σπουδών που συντάχθηκε ever2 και τώρα που ήρθε η ώρα της αλήθειας το παίζετε τρελίτσα;»

Θα σας πρότεινα όμως να διαβάσετε όλη τη δημοσίευση του: «Πώς να θεραπεύσεις έναν πορωμένο των ΤΠΕ«

Comments 1 σχόλιο »

rules.jpgΟ κ. Γεώργιος Μπήτρος είναι καθηγητής του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών. Σε μία ομιλία του για τον εθελοντισμό έθιξε το ζήτημα της κοινωνικής ευθύνης.

«Οι Έλληνες έχουμε αποδείξει στο διάβα των αιώνων ότι είμαστε έτοιμοι να θυσιάσουμε για την πατρίδα ότι πολυτιμότερο έχουμε, δηλαδή τη ζωή μας. Αλλά στην καθημερινή ζωή από αρχαιοτάτων χρόνων δεν χάνουμε την ευκαιρία να επιβεβαιώνουμε όσα αληθή έλεγε και έγραφε ρωμαίος αυτοκράτωρ για μας. Είμαστε τυφλά ατομιστές, καταφεύγουμε σε σοφιστείες προκειμένου να δικαιολογήσουμε την παραβατικότητα στην συμπεριφορά μας, για τις προσωπικές μας αποτυχίες φταίνε άλλοι κλπ. Με άλλα λόγια δεν έχουμε αναπτυγμένο μέσα μας τον αυτοέλεγχο που πηγάζει από το σεβασμό στα δικαιώματα των άλλων. Γιατί παρατηρείται αυτή η εξόφθαλμη αντίφαση στην κοινωνική μας ζωή; Η απάντηση μας έρχεται από την Παγκόσμια Επιθεώρηση Αξιών της Δανίας, σύμφωνα με την οποία η Ελλάδα βρίσκεται κάτω από τον μέσο όρο στο δείκτη της κοινωνικής εμπιστοσύνης, αφού μόνο το 24% των πολιτών δηλώνει ότι εμπιστεύεται τους συμπολίτες του. Έτσι, επειδή ακριβώς δεν πιστεύουμε αρκετά ότι οι συμπολίτες μας θα συμπεριφερθούν κοινωνικά, ο καθένας μας προσπαθεί να ξεπεράσει τους άλλους σε καπατσοσύνη, πονηριά, και διαπλοκή.

Γιατί παρατηρείται τόσο μεγάλο έλλειμμα κοινωνικής εμπιστοσύνης στην χώρας μας; Η απάντηση που πηγάζει από τη σχετική βιβλιογραφία ανιχνεύεται στη λειτουργία των θεσμών. Ειδικότερα, επειδή η δημόσια διοίκηση, οι δημόσιες επιχειρήσεις, οι δημόσιοι οργανισμοί, κλπ. λειτουργούν αναξιόπιστα, οι πολίτες είναι φυσιολογικό να μην προσβλέπουν με εμπιστοσύνη στα οφέλη που αποφέρουν γι? αυτούς ως άτομα. Έτσι, κυριαρχεί ο ακραίος ατομισμός και οι πολίτες αποδίδονται σε ένα ανταγωνισμό με όλα τα μέσα προκειμένου να ιδιοποιηθούν από τη λειτουργία των θεσμών όσα περισσότερα οφέλη μπορούν, χωρίς να νοιάζονται για τις παρενέργειες που προκαλούν με την συμπεριφορά τους στους άλλους πολίτες.

Eκτιμώ ότι το μεγαλύτερο έλλειμμα που υπάρχει αυτή τη στιγμή στη χώρα μας δεν είναι ούτε το έλλειμμα του προϋπολογισμού, ούτε το έλλειμμα στο ισοζύ-γιο πληρωμών, ούτε οι πάσης μορφής ανεπάρκειες στη λειτουργία του δημόσιου τομέα. Το μεγαλύτερο έλλειμμα βρίσκεται στο ήθος και στο χαρακτήρα μας ως πολιτών αυτής της χώρας».

Comments 0 σχόλια »

epikoureios.jpg

Ύστερα από 26 χρόνια ουσιαστικής απραξίας, κι αφού έχει φτάσει στο χείλος της καταστροφής (ή κατάρρευσης) αρχίζει η αντίστροφη μέτρηση για τον ναό του Επικούριου Απόλλωνα, τον «Παρθενώνα της Πελοποννήσου». Έξι δωρικές κολόνες που απομακρύνθηκαν πριν από 3-4 χρόνια για να εξυγιανθεί το υπέδαφος θα επιστρέψουν, ενώ δύο άλλες βρίσκονται σε αναμονή. Περιμένουν τη συνέχιση της χρηματοδότησης με 4 εκατομμύρια ευρώ από τα Περιφερειακά Επιχειρησιακά Προγράμματα.

Χαμένος σε μια κορυφή της Αρκαδίας- το Κωτίλιον- χτυπημένος από σεισμούς, ανασκαφείς και αρχαιοκαπήλους του προπερασμένου αιώνα, παγετό, απόπλυση του υπεδάφους, προδομένος από το υλικό κατασκευής του (ένα λευκό ασβεστόλιθο με μειωμένη συνοχή και αντοχή) αποφασίστηκε ύστερα από χρόνια ολιγωρίας και α διαφορίας να αποκατασταθεί τμηματικά και να παραμείνει επισκέψιμος.

Έτσι, εγκαταστάθηκε εργαστήριο για τη συντήρηση, συγκόλληση και συμπλήρωση των αρχιτεκτονικών μελών, τακτοποιήθηκαν τα διάσπαρτα μέλη, ενώ το διαλυμένο μνημείο γράφτηκε στον κατάλογο προστασίας της Ουνέσκο. Οι θαυμάσιες λεπτές κολόνες του βρίσκονται από το 1985 σε αντισεισμικό ικρίωμα- νάρθηκα γιατί παρουσιάζουν πολύ σοβαρές αποκλίσεις από την κατακόρυφο, ενώ όλα τα δάπεδα παρουσιάζουν σοβαρές καθιζήσεις.

Η επιστημονική επιτροπή, που έχει αναλάβει εδώ και ένα τέταρτο του αιώνα τη μελέτη και αποκατάστασή του, ενέταξε το έργο στο Γ΄ ΚΠΣ για το 2000-2006. «Μέχρι το τέλος του 2008 θα είμαστε έτοιμοι για την ολόσωμη επαναφορά των έξι κιόνων της βόρειας πρόσοψης του ναού», λέει ο πρόεδρος της Επιτροπής Συντήρησης Επικούριου, Αλέξανδρος Μάντης.

Άρθρο της Παρασκευής Κατημερτζή

Comments 0 σχόλια »

Στις 11 Νοεμβρίου του 1918, στις έξι το πρωί, οι Γερμανοί στρατηγοί από τη μία πλευρά και οι στρατηγοί των Συμμάχων από την άλλη συγκεντρώθηκαν σε ένα βαγκόν ρεστοράν στο σιδηροδρομικό σταθμό της Ρετόντ στο δάσος της Κομπιένης βορείως του Παρισιού και υπέγραψαν την παράδοση στους Συμμάχους. Η κατάπαυση του πυρός έγινε στις ένδεκα το πρωί. Μέχρι τότε, από την έναρξη του Παγκοσμίου Πολέμου, τον Αύγουστο του 1914, είχαν σκοτωθεί περίπου 8εκ. άνθρωποι. Ήταν ο πρώτος μεγάλος Ευρωπαϊκός πόλεμος όπως τον έλεγαν στην αρχή, Α’ Παγκόσμιος Πόλεμος όπως ονομάστηκε αργότερα. Η Ελλάδα δεν έμεινε έξω από αυτόν, αντιθέτως, γνώρισε μεγάλες ταραχές, το κράτος κόπηκε στα δύο, από τη μία οι φίλοι των Συμμάχων υπό τον Βενιζέλο και από την άλλη οι ουδετερόφιλοι, αλλά στην ουσία φίλοι των κεντρικών δυνάμεων υπό τον βασιλιά Κωνσταντίνο. Τελικά, η Ελλάδα πέρασε με το πλευρό των Συμμάχων και δικαιώθηκε η πολιτική του Βενιζέλου στον Α’ Παγκόσμιο Πόλεμο.

Ημέρα της Παπαρούνας η σημερινή. Αυτό το αγριολούλουδο, που άνθιζε στα ματωμένα πεδία των μαχών στη Φλάνδρα, έχει γίνει το σύμβολο του Α΄ Παγκοσμίου Πολέμου ? γι? αυτό και είδαμε τους βετεράνους να τη φορούν στο αριστερό πέτο.

Comments 0 σχόλια »

Top
 
Μετάβαση σε γραμμή εργαλείων