Αρχείο για 19 Νοεμβρίου, 2008

Εδώ κι ένα μήνα διαπιστώνω ότι το φανάρι ενός κεντρικού δρόμου της γειτονιάς μου παραμένει σβηστό. Διαβάζω ότι ένα “τυπικό” πρόβλημα σε ένα διαγωνισμό του ΥΠΕΧΩΔΕ δημιούργησε «κενό» στη συντήρηση των φωτεινών σηματοδοτών της Αθήνας. Ένα τυπικό πρόβλημα θα στείλει στα νοσοκομεία έναν ικανό αριθμό επιβατών.
Α στα νοσοκομεία, που δεν έχουν γάζες. Γιατί ένα άλλο τυπικό πρόβλημα δεν επιτρέπει τον εξοπλισμό των νοσοκομείων με βασικά είδη ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης. Φυσικά ούτε φάρμακα μπορεί να πάρει ο άτυχος ήρωας της ιστορίας μας στην περίπτωση που είναι ασφαλισμένος του δημοσίου. Δεν ξέρω πιο τυπικό πρόβλημα το απαγορεύει. Ούτε εξετάσεις μπορεί να κάνει, το βιβλιάριό του δεν είναι καλοδεχούμενο.
Το συνδικαλιστικό του όργανο από την άλλη τον καθησυχάζει, γιατί κάνει παραστάσεις διαμαρτυρίας. Άραγε έκαναν ποτέ την αυτοκριτική τους οι συνδικαλιστές; Ούτε όταν πληροφορήθηκαν από τον τύπο ότι: “Οι εργαζόμενοι της Αθήνας απομακρύνονται από τα συνδικάτα. Σε ποσοστό 68% δεν είναι μέλη σωματείου, ενώ ένας στους δύο δεν λαμβάνει ποτέ μέρος σε απεργιακές κινητοποιήσεις”.
Σκέφτομαι ότι είναι καιρός να μεταναστεύουμε. Τόσα χρόνια δεν είδα να σημειώνουμε κάποια αξιοσημείωτη πρόοδο στους βασικούς τομείς υγείας και παιδείας.
Έκανα το λάθος χτες να ανοίξω την τηλεόραση. Εχω την εντύπωση ότι τα κανάλια ζουν σε μία εναλλακτική πραγματικότητα την οποία επιμένουν να αναπαράγουν. Είχαν αφιερώσει τρία τέταρτα της ώρας να μιλούν για dvd. Στη χειρότερη δυνατή διεθνή συγκυρία, τη στιγμή που όλα δείχνουν ότι επέρχεται μια σοβαρότατη ύφεση, το έθνος σύσσωμο ασχολείται με dvd. Με άλλα λόγια, «…ημείς άδομεν». Στο μεταξύ στο τελευταίο του τεύχος ο «Εconomist» διατύπωνε για την Ελλάδα ένα ερώτημα και μία πρόβλεψη. Το ερώτημα είναι αν υπό τις παρούσες συνθήκες «μπορούν η Γερμανία, η Ιταλία και η Ελλάδα να μοιράζονται ένα κοινό νόμισμα».
Η πρόβλεψη είναι ότι συντόμως η Ελλάδα και η Ιταλία «ή θα αδυνατούν να εξυπηρετήσουν το χρέος τους ή θα φύγουν από το κοινό νόμισμα ή (το πιθανότερο) και τα δύο».
Η πρόβλεψη του «Εconomist» όμως δεν είναι απλώς ένα καμπανάκι. Είναι ολόκληρο καμπαναριό.
Τώρα αν επιμένουμε στο τσάμικο…
0 σχόλια »

Ο χάρτης αναπαριστά την επέκταση των κοινωνικών δικτύων στην υφήλιο.
- Το Orkut κυριαρχεί στην Ινδία και στη Βραζιλία
- Το Facebook υπερισχύει διεθνώς του Myspace.
- Το hi5.com είναι το πλέον διαδεδομένο διεθνώς ενώ κυριαρχεί στο Περού, Κολομβία, Κεντρική Αμερική στη Μογγολία, Ρουμανία και Τυνησία
- Και το Bebo και το Skyblog ακολουθούν αποικιακή πολιτική με το πρώτο να κυριαρχεί σε μικρότερες αγγλόφωνες χώρες όπως η Ιρλανδία και η Νέα Ζηλανδία ενώ το δεύτερο σε γαλλόφωνες.
- Το Friendster, προωθείται κυρίως στη ΝΑ Ασία.
- Το Fotolog, μία υπηρεσία διαμοιρασμού φωτογραφιών επανέκαμψε και κυριαρχεί στην Αργεντινή και τη Χιλή.
0 σχόλια »
Μπορεί ο Οργανισμός Σχολικών Κτιρίων (ΟΣΚ) να έχει αναγγείλει την κατασκευή 1.233 βιοκλιματικών σχολείων στην επόμενη πενταετία, ωστόσο το πρώτο πιλοτικό βιοκλιματικό σχολείο, το 6ο Νηπιαγωγείο στο Παλαιό Φάληρο, που εγκαινιάστηκε για δεύτερη φορά πέρυσι -με δόξα και τιμή- μόνο ως βιοκλιματικό δεν λειτουργεί.
Από την τελευταία επίσκεψη του υπουργού Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων κ. Ευριπίδη Στυλιανίδη, το Δεκέμβρη του 2007, οπότε έγινε και η εξαγγελία του πενταετούς προγράμματος, πολλά έχουν αλλάξει. Ο κήπος δεν είναι πια τόσο πράσινος, τα δέντρα έχουν ξεραθεί, το γκαζόν στην ταράτσα, το οποίο αποτελεί φυσικό μέσο δροσισμού του χώρου, δεν υπάρχει, ενώ τα φωτοβολταϊκά δεν έχουν συνδεθεί ακόμη.
Το καλοκαίρι, λόγω διαρροής του νερού, ήρθε ένας υπέρογκος λογαριασμός της τάξεως των 5.000 ευρώ και ο πρόεδρος της σχολικής επιτροπής έκρινε σωστό να κλείσει τις βάνες για το εξωτερικό πότισμα. Γι? αυτό ξεράθηκαν και τα φυτά.
Ρεπορτάζ της Κων/νας Γαρνέλη στον Ελεύθερο Τύπο
Ωραίες οι εξαγγελίες και τα εγκαίνια αλλά όταν πρόκειται για συντήρηση εκεί αρχίζει το μπαλάκι ευθυνών. Θυμάμαι εκείνα τα ηχηρά για έξυπνα σχολεία Καθημερινή της 16ης Ιανουαρίου και πριν αλέκτωρ λαλήσαι…
1 σχόλιο »
Οποιος επιθυμεί να αποκτήσει τον πρώην φορητό ηλεκτρονικό υπολογιστή των 100 δολαρίων και νυν XO Laptop, ας επισκεφθεί το www.amazon.com/xo. Από χθες διατίθεται στην ευρωπαϊκή αγορά -27 ευρωπαϊκές χώρες συν Τουρκία και Ρωσία- μετά βαΐων και κλάδων. Τώρα, γιατί του άλλαξαν το όνομα; Ο λόγος είναι απλός, το κόστος του έχει υπερβεί κατά πολύ τα 100 δολάρια, αν και ο νους πίσω από το project, ο ελληνικής καταγωγής Νίκολας Νεγκροπόντε, δήλωσε ότι η τιμή θα μειωθεί μέσα στο 2009. Πάντως προς το παρόν κοστίζει $399 (?325 +50 λίρες μεταφορικά) και αποτελεί κομμάτι του προγράμματος G1G1 «Πάρε ένα. Δώσε ένα. Αλλαξε τον κόσμο» (Give one. Get one. Change the world).
Η ουσία πίσω από αυτή την καμπάνια είναι να προμηθευτούν με ηλεκτρονικούς υπολογιστές τα παιδιά των αναπτυσσόμενων χωρών. Γι? αυτό, με κάθε ένα λάπτοπ που αγοράζουμε, χαρίζουμε ταυτόχρονα και ένα σε κάποιο παιδί, σε κάποια μακρινή (ή και κοντινή) γωνιά του πλανήτη. Μέχρι σήμερα έχουν πάντως διατεθεί περί τις 500.000 XO σε μαθητές φτωχών χωρών.
Θύμα της ύφεσης τα 100 δολάρια; εδώ το πρότζεκτ χρειάζεται μετονομασία “πάρτε ένα στην τιμή των τεσσάρων…” ΟΚ πρέπει να σκεφτούμε τον τρίτο κόσμο… αλλά στην ίδια τιμή κυκλοφορούν τώρα αρκετά netbooks με αξιόλογες προδιαγραφές. Αλλά ας μην παιδευόμαστε, έτσι όπως πάμε, σε λίγο θα ενταχθούμε στον τρίτο κόσμο.
0 σχόλια »
Η «περίακτος» ήταν ένας ευφυής μηχανισμός για την αυτόματη αλλαγή του σκηνικού. Αλλά δεν ήταν ο μόνος που εφευρέθηκε για τη λειτουργία του αρχαίου ελληνικού θεάτρου. Ο κ. Γ. Καραδέδος, καθηγητής της Αρχιτεκτονικής της Πολυτεχνικής Σχολής Θεσσαλονίκης, στην ομιλία του σήμερα στο Αρχαιολογικό Μουσείο Θεσσαλονίκης (ώρα 20.00) πρόκειται να αναπτύξει όλη την «Τεχνολογία του αρχαίου ελληνικού θεάτρου: ακουστική, σκηνογραφία, μηχανολογικός εξοπλισμός», όπως είναι και ο τίτλος της διάλεξής του.«Ο σχεδιασμός του θεάτρου επηρεάστηκε από την ακουστική, η οποία τον 4ο αι. π.Χ. διαμορφώθηκε σε επιστήμη. Ο Βιτρούβιος αναλύει την αρμονική θεωρία του Αριστόξενου και περιγράφει ένα διάγραμμα το οποίο ορίζει επακριβώς τις θέσεις και τις προδιαγραφές των “ηχείων”,δηλαδή των αντηχούντων χάλκινων αγγείων» λέει ο κ. Καραδέδος. Ετσι, η ανάγκη ενίσχυσης της φωνής με την αξιοποίηση δύο ανακλαστήρων- του δαπέδου της ορχήστρας και της πρόσοψης του κτιρίου της σκηνής- οδήγησε τους ηθοποιούς να αποχωρισθούν από τον Χορό και να μεταφέρουν τη δράση τους κατά μήκος της σκηνής όπου δημιουργήθηκε το «λογείο», το οποίο λειτουργεί ως τρίτος ανακλαστήρας της φωνής. Επάνω σε αυτό μεταφέρθηκε σταδιακά η σκηνική δράση.
Η αρχή της σκηνογραφίας αποδίδεται από τον Αριστοτέλη στον Σοφοκλή, όπως θυμίζει ο κ. Καραδέδος. Η ανάγκη της αλλαγής των σκηνικών γρήγορα και ανώδυνα για τους θεατές- κάτι το οποίο ήταν απαραίτητο στους σκηνικούς αγώνες οι οποίοι περιελάμβαναν τέσσερις παραστάσεις την ίδια ημέρα- οδήγησε στην εξεύρεση σκηνογραφικών λύσεων. Η χρήση ξύλινων ζωγραφισμένων πινάκων και κυρίως η χρήση υφασμάτινων πετασμάτων τυλιγμένων πίσω από τα υπέρθυρα των θυρών της σκηνής, τα οποία έπεφταν το ένα μπροστά στο άλλο, έδιναν αυτή τη δυνατότητα. Πλην της περίακτου εξάλλου, άλλοι μηχανισμοί ήταν το «εκκύκλημα», το «ημικύκλιο», το «στροφείο», οι κινητές κυλιόμενες σκηνικές κατασκευές γνωστές ως «scaena ductilis», η «μηχανή» ή «γερανός», το «θεολογείο», το «κεραυνοσκοπείο», το «βροντείο», η «χαρώνεια κλίμακα», η «αυλαία» κ.ά. Στοιχεία τα οποία έδιναν τη δυνατότητα στο κτίριο της σκηνής του αρχαίου ελληνικού θεάτρου με τη λιτή και απέριττη μορφή του να αποκτά άπειρες μορφές, προσαρμοσμένες απόλυτα στα δεδομένα, στις ανάγκες και στον χαρακτήρα της κάθε θεατρικής παρέμβασης.
Διαβάστε ακόμα: Seats Helped Ancient Greeks Hear From Back Row
3 σχόλια »
|