Αρχείο για Νοέμβριος 7th, 2008

irrepress1.gifΤο διαδίκτυο είναι ένα εργαλείο της ελευθερίας του λόγου. Ή μήπως όχι; Σίγουρα αρκετοί είναι αυτοί που προσπαθούν να το χαλιναγωγήσουν. Σε μερικές χώρες, το να «μπαίνεις στο Internet» είναι επικίνδυνο. Κυβερνήσεις καταστέλλουν αφ’ ενός όσους χρησιμοποιούν το Διαδίκτυο για να μοιραστούν τις απόψεις τους, ενώ αφ’ ετέρου αρνούνται στους πολίτες τους την πρόσβαση στον πλούτο των πληροφοριών του. Ρίχνουν στη φυλακή χρήστες του Διαδικτύου, κλείνουν internet cafe, αστυνομεύουν chat rooms, διαγράφουν blogs. Μπλοκάρουν ιστοσελίδες, απαγορεύουν τις διεθνείς ειδήσεις, ενώ οι μηχανές αναζήτησης φιλτράρουν και αποκρύπτουν τα αποτελέσματα που θεωρούνται ευαίσθητα.Ομως η πληροφορία είναι σαν το νερό, θα βρει τον τρόπο να διαφύγει. Και το διαδίκτυο είναι καταρράκτης.

Στο δικτυακό τόπο που σας προτείνουμε, θα βρείτε την εκστατεία της Διεθνούς Αμνηστίας για την ελευθερία της έκφρασης στο διαδίκτυο. Σας προτείνει πολλούς τρόπους συμμετοχής.

Εσείς θα διαλέξετε τον κατάλληλο για εσάς.

Αν είστε βιαστικοί, αρκεί και η υπογραφή σας. Περίπου 80.000 έχουν ήδη υπογράψει

http://irrepressible.info/

Comments 0 σχόλια »

olympia_01.jpgΌσοι διαβούν το κατώφλι του πρώτου Κρατικού Ψηφιακού Μουσείου της χώρας, στην Αρχαία Ολυμπία, δεν θα νιώσουν απλοί παθητικοί επισκέπτες. Μπορούν να συμμετάσχουν ενεργά, χτίζοντας λ.χ. μόνοι τους, εικονικά, τον αρχαιολογικό χώρο όπως ήταν δύο χιλιάδες χρόνια πριν. Ή μετέχοντας σε διάφορα άλλα διαδραστικά κουίζ που δοκιμάζουν, σαν σε παιχνίδι, τις γνώσεις και την παρατηρητικότητά τους. Μπορεί κανείς, βέβαια, να φορέσει απλώς τα τρισδιάστατα γυαλιά του και να καθήσει στο μικρό αμφιθέατρο χωρητικότητας 50 ατόμων του Νέου Μουσείου. Εκεί θα παρακολουθήσει μια εικονική τρισδιάστατη περιήγηση στον Ναό του Διός, στην Παλαίστρα, στο Γυμνάσιο, στο Στάδιο και στα άλλα κτίρια της Αρχαίας Ολυμπίας, όπως ήταν τότε.

Σχεδόν 4 εκατομμύρια ευρώ από το πρόγραμμα Κοινωνία της Πληροφορίας του Γ΄ ΚΠΣ 2000-2006 κόστισε η εγκατάσταση της αίθουσας πολυμέσων. Αυτά τα διαδραστικά ηλεκτρονικά παιχνίδια ήταν προγραμματισμένο να παραδοθούν στο κοινό επ΄ ευκαιρία των Ολυμπιακών Αγώνων της Αθήνας. Καθυστέρησαν μόνο μία τετραετία.

Άρθρο της Παρασκευής Κατημερτζή στα ΝΕΑ

Δείτε και την αυστραλιανή εκδοχή της ψηφιακής αναπαράστασης της Ολυμπίας που ήταν μέρος των εορτασμών για τα 1000 χρόνια Ολυμπιακών αγώνων στο Σύδνευ. Αυτή (παράξενο πράγμα) ήταν έτοιμη στην ώρα της και διαθέσιμη έκτοτε στο διαδίκτυο.

Comments 1 σχόλιο »

immersive-car.jpgΤο σύστημα Street View της Google λειτουργεί μ΄ έναν στόλο από Ι.Χ. αυτοκίνητα που έχουν προσαρμοσμένες στην οροφή τους κάμερες οι οποίες με 11 φακούς καταγράφουν εικόνες 360 μοιρών. Εδώ και λίγους μήνες, η ιντερνετική εταιρεία που έχει την έδρα της στην Καλιφόρνια φωτογραφίζει με τον τρόπο αυτόν δρόμους πόλεων σ΄ όλο τον κόσμο, συνδέει τις εικόνες με ψηφιακούς χάρτες και διαθέτει το όλο πακέτο στο Ίντερνετ.

Οποιοσδήποτε χρήστης του Ίντερνετ μπορεί πλέον να κατεβάζει όχι απλώς έναν χάρτη Google, αλλά και φωτογραφίες της περιοχής. Η εταιρεία σχεδιάζει επίσης μια λειτουργία που θα επιτρέπει στους χρήστες να κάνουν έναν εικονικό περίπατο σε μια πόλη.

Η Google κατηγορείται ότι συγκεντρώνει τόσο πολλές λεπτομερείς πληροφορίες για τους χρήστες της ώστε, λένε επικριτές του, κάνει μερικές κρατικές υπηρεσίες πληροφοριών να μοιάζουν με υπηρεσίες προστασίας ανηλίκων… Στη Γερμανία, κυβερνητικές υπηρεσίες αντιδρούν στο σύστημα Street View της Google, ενώ στην Ιταλία ο Συνήγορος του Πολίτη έχει προβεί σε συστάσεις.

Comments 0 σχόλια »

Bad UsabilityView SlideShare presentation or Upload your own. (tags: usability bad)

Με την αφορμή της ημέρας ευχρηστίας, ρίξτε και μία ματιά σε μία παρουσίαση, που αλίευσα σχετικά με την ευχρηστία του διαδικτύου.

www.worldusabilityday.org

Comments 0 σχόλια »

Μια και πολύς για σχολικές ταινίες αυτές τις ημέρες θυμήθηκα μία ταινία του Γιμού -ίσως όχι την πιο εντυπωσιακή αλλά αυτή που μας αγγίζει περισσότερο ως κλάδο. «Ούτε ένας λιγότερος» Σε απομονωμένο χωριό της Κίνας, εντός ερειπωμένου σχολείου που θα ανάγκαζε ακόμη και τον πιο σκληροπυρηνικό δάσκαλο – ιεραπόστολο –  να υποβάλει τάχιστα την παραίτησή του, μια 13χρονη αναλαμβάνει χρέη δασκάλου δημοτικού σχολείου! Φεύγοντας ο κανονικός δάσκαλος σχεδόν διατάζει το κορίτσι: «Και τον νου σου μη σου φύγει ούτε ένας μαθητής». Γιατί; Μα λόγω φτώχειας. Ετησίως ένα εκατομμύριο Κινεζάκια εγκαταλείπουν τα βιβλία και ρίχνονται στην παραγωγή παίρνοντας πενταροδεκάρες (στην πραγματικότητα το ανατριχιαστικό αυτό νούμερο είναι κατά τρεις φορές υψηλότερο). Ενας μαθητής «δραπετεύει» και εξαφανίζεται στη γειτονική πόλη. Η 13χρονη δεν το βάζει κάτω. Μετά χιλίων κόπων, βασάνων, ευρημάτων (πράγματα που δεν θα διέπραττε ούτε ο έσχατος ρακένδυτος της Αθήνας) φτάνει στην πόλη και ψάχνει ψύλλο στ’ άχυρα. Τελικά, καταλήγει στην πόρτα ενός κινεζικού καναλιού. Και κατασκηνώνει επί 36ωρο ρωτώντας όσους μπαινοβγαίνουν στο κτίριο: «Κύριε, μήπως είστε ο διευθυντής του καναλιού;». Υστερα από τόσες ώρες το αφτί κάποιου ιθύνοντος ιδρώνει και το αθώο πλάσμα δρασκελίζει την πόρτα του διευθυντή. Ετσι η 13χρονη… δασκάλα βγαίνει σε μια εκπομπή κάποιας Κινέζας… Νικολούλη.

Ο εξαφανισθείς μαθητής βρίσκεται και στη συνέχεια όλοι μαζί επιστρέφουν στο χωριό, παρέα φυσικά με τηλεοπτικό συνεργείο.

Αν το χάσατε, αναζητήστε το.

Η σχολική διαρροή είναι μία από τις χαίνουσες πληγές της πολύπαθης παιδείας. Ενδιαφέρον είναι ότι το ίδιο σύνθημα κυριαρχεί στις αμερικάνικες εκπαιδευτικές ιστοσελίδες. No child left behind.

Και παραμένω απορούσα: Αυτά τα στατιστικά στοιχεία που συλλέγει το υπουργείο ολοένα και πιο συχνά, καταλήγουν κάπου; Φαντάζομαι κάποιοι τα συγκεντρώνουν. Κάποιοι άλλοι τα μελετούν; κάνουν προτάσεις; ή τα αφήνουμε όλα να τα λύσει ο κ. Βερέμης; «Λίγο πιο κοντό το δημοτικό, λίγο πιο μακρύ το λύκειο, της στραβής παιδείας τα μπατζάκια φταίνε».

Comments 0 σχόλια »

wud.jpgΜε αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Ευχρηστίας 2008 (World Usability Day 2008 βλ. www.worldusabilityday.org) 13/11/2008, το Ερευνητικό Πανεπιστημιακό Ινστιτούτο Εφηρμοσμένης Επικοινωνίας (ΕΠΙΕΕ) και το Εργαστήριο Νέων Τεχνολογιών στην Επικοινωνία, την Εκπαίδευση και τα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης διοργανώνουν τις Ημέρες Ευχρηστίας 08 από 10 έως 14/11/2008 με σειρά επιστημονικών εκδηλώσεων.

Η εναρκτήρια τελετή του Συνεδρίου θα πραγματοποιηθεί τη Δευτέρα 10 Νοεμβρίου στις 19:00 στη Μεγάλη Αίθουσα Τελετών του Πανεπιστημίου Αθηνών (Πανεπιστημίου 30). Οι εκδηλώσεις θα συνεχιστούν την Τρίτη 11 Νοεμβρίου στον Πολυχώρο «Απόλλων» της Νομαρχίας Πειραιά (Ερμουπόλεως και Πηλίου 1), όπου και θα γίνει ο Εορτασμός της Παγκόσμιας Ημέρας Ευχρηστίας την Πέμπτη 13 Νοεμβρίου στις 17:00.

Αναλυτικές πληροφορίες θα βρείτε στη διεύθυνση: www.media.uoa.gr/usability/

Comments 0 σχόλια »

planetariumΠροσβάσιμο στο ευρύ κοινό και αξιοποιήσιμο για ποικίλες εκπαιδευτικές και ερευνητικές δράσεις γίνεται πλέον το πλούσιο επιστημονικό αρχειακό υλικό, καθώς και οι συλλογές του Ιδρύματος Ευγενίδου, με τη βοήθεια της σύγχρονης τεχνολογίας, χάρη στο έργο «Τεκμηρίωση, Ψηφιοποίηση και Αξιοποίηση των Συλλογών του Ιδρύματος Ευγενίδου», που παρουσιάστηκε σήμερα σε ειδική εκδήλωση.

Αναλυτικότερα, το υλικό που τεκμηριώθηκε και ψηφιοποιήθηκε, είναι το ακόλουθο:

– 400 διδακτικά εγχειρίδια που συνεγράφησαν και εκδόθηκαν από το Ίδρυμα Ευγενίδου, συνολικά περίπου 120.000 σελίδες.
– 80 μουσειακά εκθέματα.
– 50 ξενόγλωσσα και ελληνικά βιβλία ή έντυπα του 18ου και 19ου αιώνα.
– Αρχειακό υλικό σε μορφή διαφανειών (3.000 σλάιντ 35 mm και 1.000 σλάιντ 5×7 cm).
– 80 ώρες αναλογικών ταινιών και
– 100 ώρες ήχου αποθηκευμένου σε μπομπίνες από παραστάσεις του Πλανηταρίου.

www.eugenfound.edu.gr 

Comments 0 σχόλια »

Top
 
Μετάβαση σε γραμμή εργαλείων