Αρχείο για 25 Νοεμβρίου, 2008

Γιατί η «Σκόνη του χρόνου» δεν αποτινάσσεται καθόλου εύκολα, με ένα απλό τίναγμα του κεφαλιού. Επικάθηται, διαποτίζει με τη μελαγχολία που τη διακατέχει και το διαρκές αίσθημα αποχαιρετισμού που αποπνέει. Ενα νεύμα, ένα χέρι υψωμένο που γνέφει, για να καλωσορίσει ή να αποχαιρετίσει, θα μπορούσε να είναι το σήμα κατατεθέν της ταινίας. Πώς λέει ο αφηγητής στην αρχή; «Οσο ζούμε τίποτα ποτέ δεν τελειώνει?».

O Θόδωρος Αγγελόπουλος με αφορμή την προβολή της ταινίας του “Η Σκόνη του χρόνου” στο 49ο Φεστιβάλ Κινηματογράφου,  μίλησε στη συνέντευξη τύπου για την Ιστορία. Πώς όλα συσσωρεύονται και «γίνονται μια ανάγνωση του σήμερα», πώς «την εποχή της πολιτικοποίησης που θεωρούσαμε τους εαυτούς μας πολιορκητές του ουρανού δεν βλέπαμε πόσο η ατομική ιστορία, η σχέση του καθένα μας μαζί της, επηρεάζει εμάς και τον κόσμο». «Είμαστε υποκείμενα ή αντικείμενα της Ιστορίας;» αναρωτήθηκε, για να απαντήσει σχεδόν αμέσως: «Υστερα από τόσα χρόνια και απογοητεύσεις, δεν ξέρω αν είμαστε υποκείμενα ή αντικείμενα».

Comments 0 σχόλια »

sound-therapy.jpgΑκόμα και αν το σπίτι σας δεν βρίσκεται δίπλα στη θάλασσα, κι εσείς αναζητάτε την έμπνευση στους ήχους της, το διαδίκτυο πάλι σας φροντίζει. Στη διεύθυνση www.iserenity.com μπορείτε να επιλέξετε τον ήχο που θα σας συντροφεύει ενώ π.χ. ετοιμάζετε το διαγώνισμά σας. Υπάρχει ήχος καταρράκτη αλλά θα πρέπει να λάβετε υπόψη σας τις παρενέργειες. Ηχοι του ωκεανού, της βροχής. Ηχοι της βιβλιοθήκης, ιδανικοί για τη συγκέντρωση. Διαλέξτε κάτι ήρεμο, θα το χρειαστείτε στη διαδικασία της διόρθωσης.

Comments 0 σχόλια »

nap.jpgΠόσες φορές δεν έχετε ευχηθεί να μπορούσατε να επανεκκινήσετε τον εγκέφαλό σας; Το διαδίκτυο έχει τη λύση και σε αυτό! Μία επίσκεψη στο δικτυακό τόπο napsounds υπόσχεται να αναζωογονήσει τα καταπονημένα εγκεφαλικά σας κύτταρα με τους κατάλληλους ήχους. Ακούγεται στην αρχή  μία βαθιά ανδρική φωνή η οποία σας οδηγεί στη χαλάρωση και στο τέλος αναλαμβάνει να σας επαναφέρει. Μία δοκιμή θα σας αποκαλύψει τα μυστικά του power-napping.

Comments 0 σχόλια »

dc-screen-1.jpgΣτην Ουάσιγκτον των ΗΠΑ, η τοπική αυτοδιοίκηση ανέλαβε την πρωτοβουλία ενός διαγωνισμού δημιουργίας εφαρμογών mashup, με τίτλο ?Εφαρμογές για δημοκρατία?. Στόχος ήταν η επαναχρησιμοποίηση του δημοσίου καταλόγου δεδομένων της πολιτείας  με σκοπό την δημιουργία εφαρμογών που θα προσφέρουν αυτά τα δεδομένα στους πολίτες με μεγάλη ευχρηστία και προσβασιμότητα.

Το χρυσό βραβείο στην κατηγορία κυβερνητικών υπηρεσιών κέρδισε η εφαρμογή D.C. Historic Tours, η οποία χρησιμοποιεί Google Maps με Flickr feeds και άρθρα Wikipedia. Η εφαρμογή σας επιτρέπει να δημιουργήσετε ένα προσωπικό χάρτη περιήγησης αντλώντας στοιχεία από τη συλλογή φωτογραφιών του Flickr και άρθρων της Wikipedia.

Βραβείο πήρε και η εφαρμογή www.iLive.at. Μία παρόμοια ιδέα είχα πριν χρόνια κι εξακολουθώ να πιστεύω ότι θα είχε προστιθέμενη αξία αλλά τα δημόσια δεδομένα είναι καταχωνιασμένα σε χρονοντούλαπα στη χώρα μας. Θα ήθελα να υπήρχε μια διεύθυνση όπου να μπορείς να πληροφορηθείς για τις αποστάσεις προς το κοντινότερο εμπορικό κέντρο και ταχυδρομείο, την τοποθεσία των δημόσιων υπηρεσιών ανάγκης (αστυνομία, πυροσβεστική, νοσοκομεία), και υπηρεσιών αναψυχής (γυμναστήρια, κολυμβητήρια κ.α.), των σταθμών ταξί, τα δρομολόγια αστικών συγκοινωνιών. Ίσως να ζήσουμε να το δούμε κάποτε να υλοποιείται…

Comments 0 σχόλια »

O Λεωνίδας Ηρακλειώτης διδάσκει στο Πανεπιστήμιο του Σικάγο κι επιμένει να βαστάει Θερμοπύλες. Διαβάστε το άρθρο του “Η γνωσιολογία του θράσους” όπου αναλύει γιατί πιστεύει ότι το μάθημα των Θρησκευτικών δεν είναι γνωσιολογικό όπως υποστηρίζει ο υπουργός ΥΠΕΠΘ.

Οι διευθυντές των σχολείων κάλεσαν τους μαθητές που είχαν απαλλαχτεί κατόπιν αιτήσεων των κηδεμόνων τους να ξαναμπούν στην τάξη και να παρακολουθήσουν το μάθημα. Τώρα αν αυτό δεν είναι ο ορισμός της παλινωδίας τότε τι είναι;

Απορώ με τους συναδέλφους που επιχαίρουν για τη “νίκη” τους κι ετοιμάζονται να υποδεχτούν τα απωλολότα στην τάξη. Ειλικρινά πιστεύουν ότι έτσι θα πλησιάσουν τη νεολαία;

Τελικά για ποιο γνωσιολογικό μάθημα θρησκευτικών μιλάμε; Αυτό που υφίσταται είναι ένα ομολογιακό μάθημα-κατήχηση συγκεκριμένου δόγματος, το «μάθημα της ορθοδοξίας». Δεν είναι το ίδιο, νομίζω.

Comments 0 σχόλια »

Αλλαγή μεγέθους γραμματοσειράς
Αντίθεση
Μετάβαση σε γραμμή εργαλείων