Αρχείο για Νοέμβριος 22nd, 2008

europeana.jpgΗ ψηφιακή βιβλιοθήκη της Ευρωπαϊκής Ένωσης δεν κατάφερε να ανταποκριθεί στο έντονο ενδιαφέρον των επισκεπτών της με αποτέλεσμα η ιστοσελίδα της να πέσει από την πρώτη κιόλας μέρα στον αέρα του διαδικτύου.

Η Europeana είναι ένα σύγχρονο project της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΕΕ) που στόχο έχει την ψηφιοποίηση εκατομμυρίων βιβλίων και άλλων αντικειμένων πολιτιστικής και ιστορικής σημασίας για την Ευρώπη και όχι μόνο.

Στην επίσημη ιστοσελίδα της Europeana έχει αναρτηθεί κείμενο το οποίο αναφέρει πως η κίνηση προς τη σελίδα της άγγιξε τα 10 εκατομμύρια hits ανά ώρα! Αυτό προκάλεσε το «κόλλημα» της ιστοσελίδας, δημιουργώντας έτσι το πρόβλημα που σύμφωνα με την επίσημη ανακοίνωση, θα επιλυθεί γύρω στα μέσα Δεκεμβρίου με μία πιο σταθερή και «ανθεκτική» έκδοση, στα εκατομμύρια των επισκεπτών από όλο τον κόσμο.

Στόχος της ΕΕ είναι ο εμπλουτισμός της ψηφιακής της βιβλιοθήκης Europeana με 10 εκατομμύρια έργα μέχρι και το 2010!

Παλαιότερη δημοσίευση

Comments 1 σχόλιο »

computer_kids.jpgΕντυπωσιακά τα αποτελέσματα νέας έρευνας πάνω στη χρήση του διαδικτύου

Η περιήγηση στο ίντερνετ, η συμμετοχή σε διαδικτυακά παιχνίδια και η συμμετοχή σε κοινότητες του διαδικτύου παίζουν πρωτεύοντα ρόλο στην ανάπτυξη των εφήβων, σύμφωνα με νέα μεγάλη έρευνα.Η έρευνα αυτή διαψεύδει όλες τις στερεοτυπικές απόψεις πολλών γονέων και δασκάλων, ότι αυτές οι ασχολίες είναι χάσιμο χρόνου. Περισσότεροι από 800 έφηβοι και γονείς πήραν μέρος στην τριετή έρευνα και τα αποτελέσματα ήταν εντυπωσιακά.

«Οι νέοι αναπτύσσουν ικανότητες στους υπολογιστές, οι οποίες είναι πολύ σημαντικές στη σύγχρονη κοινωνία», αναφέρει η συγγραφέας της έκθεσης, δρ. Μίμι Ίτο και συνεχίζει: «Μαθαίνουν μεταξύ άλλων πώς να επικοινωνούν μέσω διαδικτύου, να δημιουργούν ιστοσελίδες? Όλα αυτά που πριν τα θεωρούσαμε εξειδικευμένες γνώσεις, για τους νέους πλέον είναι δεδομένα».

Οι ερευνητές παρατήρησαν νεαρούς χρήστες υπολογιστών για πάνω από 5.000 ώρες και σκοπός της έρευνας ήταν μία «εθνογραφική οπτική για το πώς οι νέοι χρησιμοποιούν τα μέσα επικοινωνίας για να κοινωνικοποιηθούν, να μάθουν, να χαλαρώσουν».

Στις προτεραιότητες της έρευνας εντάσσονται οι υπηρεσίες κοινωνικής δικτύωσης όπως τα MySpace και Facebook, τα οποία, σύμφωνα με τα ευρήματα, έχουν πλέον καθιερωθεί ως χώροι συνάντησης των νέων, αντίστοιχοι με τα πάρκα, τα εμπορικά κέντρα και τις πλατείες.

Επίσης κατά τη χρήση του διαδικτύου, οι νέοι έχουν την ευκαιρία να αναπτύξουν τη δημιουργικότητά τους. Για παράδειγμα μέσω chat rooms, οι νεαροί λάτρεις των ιαπωνικών κινουμένων σχεδίων, ανταλλάσοντας απόψεις, έμαθαν πράγματα για την ιαπωνική γλώσσα και απέκτησαν γνώσεις γύρω από το animation.

«Η διαδικασία της μάθησης πλέον έχει αποκτήσει ομαδικό χαρακτήρα και είναι σημαντικό να το λάβουμε αυτό υπόψη όταν φανταζόμαστε την εκπαιδευτική διαδικασία στον 21ο αιώνα».

Άρθρο στον Ελεύθερο Τύπο

Όταν τα λέγαμε…

Comments 0 σχόλια »

Αυτή τη σκηνή από τη Θέλμα και Λουίζ θα τη θυμάστε σίγουρα. Κάποιος τους είπε «τραβήξτε το δρόμο σας» και αυτές αποφάσισαν να το κάνουν. Όπως φαίνεται αρκετοί είναι αυτοί που προχώρησαν την κοινωνική δικτύωση λίγο παραπέρα. Υπάρχουν λοιπόν κάποιες ταχέως αναπτυσσόμενες ιστοσελίδες κοινωνικής δικτύωσης που φέρνουν κοντά ανθρώπους απ΄ ολόκληρο τον κόσμο, επιτρέποντας στα μέλη τους να βρουν παρέα, ανάλογα με την προσωπικότητα και τα γούστα τους, οπουδήποτε (ή σχεδόν…) στην υδρόγειο και αν ακουμπήσουν τον δείκτη τους. Οι Βρετανοί συνωστίζονται  στο www.citysocialising.com, μια ιστοσελίδα που έχει ήδη 22.000 χρήστες.

Υπάρχει όμως και η travbuddy.com  μία από τις μεγαλύτερες υπηρεσίες εύρεσης ταξιδιωτικής παρέας on line. Μία επίσκεψη αποκαλύπτει ότι υπάρχουν 255 μέλη που δηλώνουν ως τόπο διαμονής την Αθήνα- όπως επίσης και 501 μέλη που δηλώνουν πως θέλουν να έρθουν στα μέρη μας.

Επίσης στο διαδίκτυο κυκλοφορεί και η companions2travel.co.uk «Μια ζωντανή και διαρκώς αναπτυσσόμενη κοινότητα ανθρώπων από ολόκληρο τον κόσμο που έχουν κοινό την αγάπη τους για τα ταξίδια». Αριθμεί ήδη 18.859 μέλη. Ενώ η thelmaandlouise.com απευθύνεται αυστηρά σε γυναίκες. Έχει δημιουργηθεί από δύο γυναίκες 20 χρόνια φίλες- την Γκρέις Φράνκελ, πρώην ιδιοκτήτρια πρακτορείου ταξιδίων και την Κριστίνα Ντέιβις, πρώην ντοκιμαντερίστρια.

Comments 1 σχόλιο »

voutyras.jpgΣτο ένθετο της Ελευθεροτυπίας «Βιβλιοθήκη»

Ο αριστερός μοντερνισμός του

Ενα ογκώδες εκδοτικό έργο σε εξέλιξη

Το παιχνίδι με το φανταστικό

Γεννήθηκα σ’ ένα βαπόρι αυστριακό, έξω από την Πόλη

Αξέχαστες συναντήσεις μ’ έναν μεγάλο φίλο και λογοτέχνη

Δείτε και το σχετικό δημοσίευμα της 24ης Οκτωβρίου: Για τον Δημοσθένη Βουτυρά

Comments 0 σχόλια »

foto5.jpg
Οι δάσκαλοι απεργούν στο Στρασβούργο. Το πανό της γράφει απεργία. Στρατεύθηκε σε τρυφερή ηλικία από τη μητέρα της για να διαμαρτυρηθεί στη διαδήλωση των δασκάλων. «Απεργία» γράφει το πανό της. Πόσες φορές άραγε θα χρειαστεί να κατέβει στους δρόμους στην ενήλικη ζωή της;

Χαριτωμένος τρόπος διαμαρτυρίας. Οχι ότι θα συγκινηθούν, βέβαια. Εμείς αντίστοιχα στις διαδηλώσεις είχαμε προτάξει το σύντροφο Κανέλο. Εναν ημίαιμο σκύλο που πριν λίγο καιρό εκμέτρησε το βίο του κι ετάφη με τιμές εντός του Πολυτεχνείου.

Comments 0 σχόλια »

bn_facebook-logo.jpgΤα νέα είναι καλά για τους ανήσυχους γονείς: Ολες αυτές οι ώρες που αφιερώνουν οι έφηβοι για κοινωνικές δραστηριότητες στο Ιντερνετ δεν είναι κάτι κακό, σύμφωνα με νέα μελέτη του Ιδρύματος ΜακΑρθουρ. «Μπορεί εκ πρώτης όψεως να φαίνεται ότι τα παιδιά χάνουν πολύ χρόνο στο Διαδίκτυο» απασχολούμενα είτε στο My Space είτε στο Facebook, δηλώνει η κ. Μιζούκο Ιτο, η οποία συμμετείχε στην έρευνα. «Αλλά η συμμετοχή τους τούς δίνει τις τεχνολογικές δεξιότητες και γνώσεις που χρειάζονται για να επιτύχουν στον σύγχρονο κόσμο. Μαθαίνουν πώς να χειρίζονται άλλους ανθρώπους, πώς να διαμορφώνουν μια δημόσια ταυτότητα».

Η έρευνα διεξήχθη από το 2005 έως πέρυσι το καλοκαίρι. Η κ. Ιτο, κορυφαίο στέλεχος της επιστημονικής ομάδας στο τμήμα πληροφορικής του Πανεπιστημίου της Καλιφόρνιας, εξήγησε ότι οι ανησυχίες των γονιών είναι μάλλον προϊόν παρεξήγησης. «Υπάρχει κάποια σύγχυση για το τι κάνουν τα παιδιά στο Ιντερνετ. Κυρίως κάνουν παρέα με τους φίλους, άτομα που γνώρισαν στο σχολείο ή σε αθλήματα». Στο πλαίσιο της έρευνας, χρησιμοποιήθηκαν διάφορες ομάδες μελετητών, οι οποίοι πήραν συνεντεύξεις από τουλάχιστον 800 νέους και τους γονείς τους και παρακολούθησαν δραστηριότητες εφήβων στο Ιντερνετ για τουλάχιστον 5.000 ώρες. Λόγω της άποψης των ενηλίκων πως η κοινωνικοποίηση στο Διαδίκτυο είναι χάσιμο χρόνου, ανέφεραν οι ερευνητές, οι έφηβοι υφίστανται περιορισμούς, αλλά οι περισσότεροι έχουν βρει τρόπους να κρατούν επαφή με τους φίλους τους. «Οι έφηβοι συνήθως διατηρούν έναν μόνιμο δίαυλο επαφής με όσους επικοινωνούν, μέσω κινητών τηλεφώνων ή μηνυμάτων», ανέφεραν οι ερευνητές. Στην έκθεσή τους περιέλαβαν το παράδειγμα δύο νέων ετών 17, η περίπτωση των οποίων θα φανεί οικεία σε πολλούς γονείς. Οι δύο νέοι έχουν σχέση εδώ και ένα χρόνο τουλάχιστον, κάθε πρωί ξυπνούν και επικοινωνούν μέσω υπολογιστών, μιλούν στα κινητά καθ? οδόν προς το σχολείο, ανταλλάσσουν μηνύματα στη διάρκεια των μαθημάτων, έπειτα συναντώνται για να μελετήσουν μαζί ?αλλά παίζουν και κάποιο βίντεογκεϊμ?, μιλούν πάλι στο τηλέφωνο το απόγευμα και πριν κοιμηθούν, πιθανόν, λένε ο ένας στον άλλον «σ? αγαπώ» με νέα μηνύματα.

The New York Times

Comments 0 σχόλια »

Σαν σήμερα το 1963 δολοφονήθηκε ο Τζων Κέννεντυ, ο 35ος Πρόεδρος των ΗΠΑ στο Ντάλας του Τέξας.  Είχε εκλεγεί τον Νοέμβριο του 1960 έναντι του αντίπαλου του, εκπροσώπου του ρεπουμπλικανικού κόμματος Ρίτσαρντ Νίξον με διαφορά λιγότερη από 100.000 ψήφους και ανέλαβε τα καθήκοντά του τον Ιανουάριο του 1961. Το προφίλ του ενδυναμώθηκε έπειτα από την κρίση των πυραύλων της Κούβας, τον Οκτώβριο του 1962, την επίσκεψή του στο Τείχος του Βερολίνου, δημοσιοποιώντας στην γερμανική κοινή γνώμη:«Είμαι Βερολινέζος», ενώ μειώθηκε ιστορικά από την αποστολή του πρώτου εκστρατευτικού σώματος στο Βιετνάμ.

Επισκεφθείτε τη σελίδα www.jfklibrary.org

John F. Kennedy assassination -Wikipedia

Comments 0 σχόλια »

Top
Αλλαγή μεγέθους γραμματοσειράς
Αντίθεση
Μετάβαση σε γραμμή εργαλείων