Γνωστοί συγγραφείς και διανοητές, όπως ο Ουμπέρτο Έκο, ο Αμιν Μααλούφ, η Τζούλια Κρίστεβα, ο Αντόνιο Ταμπούκι, ο Εντγκάρ Μορέν κ.ά. και μαζί τους οι Έλληνες Πέτρος Μάρκαρης, Νάνος Βαλαωρίτης, Κική Δημουλά, Θανάσης Βαλτινός, Ζυράννα Ζατέλη, Τάκης Θεοδωρόπουλος, Ανταίος Χρυσοστομίδης κ.ά., ενώνουν τη φωνή τους σε μια κοινή έκληση “για την υλοποίηση μιας πραγματικής ευρωπαϊκής πολιτικής της μετάφρασης” με αφορμή την απόφαση που πρόκειται να λάβουν οι υπουργοί Πολιτισμού της Ε.Ε. στη σημερινή και αυριανή συνάντησή τους σχετικά με την πολυγλωσία.Με την πεποίθηση ότι η ενίσχυση της μετάφρασης κρίνεται τουλάχιστον απαραίτητη για την ευρωπαϊκή οντότητα, για μια Ευρώπη που αναπτύσσεται μέσα από τις συλλογικότητές της και την πολιτισμική της πολυσημαντότητα οι συγγραφείς θεωρούν ότι αυτή η πολιτική πρέπει να βασίζεται σε δύο αρχές. Αφ’ ενός “στην κινητοποίηση όλων των φορέων σε όλους τους τομείς της πολιτιστικής ζωής και στη διάρθρωση τόσο της εσωτερικής δυναμικής της Ένωσης όσο και της εξωτερικής της πολιτικής, ώστε να υπάρξει συγκεκριμένη εγγύηση τόσο σχετικά με την υποδοχή των άλλων γλωσσών στην Ευρώπη όσο και με την κατανόηση των γλωσσών της Ευρώπης στον υπόλοιπο κόσμο”.
Οι παραπάνω συγγραφείς είναι οι πρώτοι που υπέγραψαν το κείμενο της έκκλησης και απευθύνουν πρόσκληση και στους υπόλοιπους ομοτέχνους τους να συνυπογράψουν, μέχρι αύριο, αναζητώντας το εν λόγω κείμενο στη διεύθυνση www.plus-dune-langue.eu Η γλώσσα, σημειώνεται μεταξύ άλλων στο κείμενο “δεν είναι μόνον εργαλείο επικοινωνίας ή υπηρεσία. Ούτε είναι, απλά και μόνο μια κληρονομιά, μια ταυτότητα που πρέπει να διαφυλάξουμε. Κάθε γλώσσα αποτελεί και ένα διαφορετικό κομμάτι από το παζλ του παγκόσμιου χάρτη: το κομμάτι δεν υφίσταται παρά μόνο σε σχέση με τα υπόλοιπα. Μεταφράζοντας, εμβαθύνουμε στη μοναδικότητά μας αλλά και σ’ εκείνην του άλλου…”.
H Microsoft ανακοίνωσε επίσημα ότι στο δεύτερο μισό του 2009 θα διαθέσει στο κοινό το προϊόν με το κωδικό όνομα Morro. Πρακτικά σημαίνει ότι σε περίπου 8 μήνες από τώρα η Microsoft θα αναλάβει δωρεάν την προστασία του υπολογιστή από οποιοδήποτε είδος malware όπως ιούς, spyware, rootkits και trojans.
Το Morro θα είναι διαθέσιμο ως stand-alone download και θα τρέχει σε Windows XP, Windows Vista και Windows 7.
To Apple iPhone υπόσχεται να ακούει τις αναζητήσεις που θέλετε να κάνετε με αυτό, χάρη σε εφαρμογή που έφτιαξε η Google και πωλείται μέσα από το App Store.
Ομως αυτό το σύστημα φωνητικής αναγνώρισης της Google για το κινητό iPhone, δυσκολεύεται να αναγνωρίσει τη βρετανική προφορά, με αποτέλεσμα να αποδίδει τα πιο αναπάντεχα αποτελέσματα, γράφει η βρετανική εφημερίδα Daily Telegraph επικαλούμενη μαρτυρίες πολλών χρηστών.
Πρόκειται για μία δωρεάν υπηρεσία που παρέχει τη δυνατότητα φωνητικής αναζήτησης στο iPhone και η οποία μπέρδεψε μεταξύ άλλων τη λέξη «iPhone» με τις λέξεις «σεξ», «Αϊνστάιν» και «νεροχύτης» (sink), αναφέρεται στην εφημερίδα.
Τα σχόλια χρηστών στην ιστοσελίδα της Google φαίνεται να επιβεβαιώνουν το πρόβλημα: «Μπράβο, Google! Το μόνο πρόβλημα είναι ότι κάθε φορά που λέω «ψάρι» (fish στα αγγλικά), βγαίνει η λέξη «σεξ», γράφει κάποιος Κέβιν.
Στην ιστοσελίδα της Google υπάρχει διαφημιστικό βίντεο για τη συγκεκριμένη υπηρεσία, όπου απεικονίζονται χρήστες με ιρλανδική, βρετανική και κινεζική προφορά να πραγματοποιούν περίπλοκες αναζητήσεις. Δυστυχώς όμως οι περισσότεροι βρετανοί χρήστες, δεν έχουν την ίδια τύχη.
«Αναζήτησα την κοντινότερη πιτσαρία και μού βρήκε μία ιστορία με ηφαίστεια», διηγείται ένας 26χρονος με παραδοσιακή προφορά από το Κεντ. «Πρέπει να μιλήσω με την καλύτερη δυνατή αμερικάνικη προφορά, διαφορετικά δεν λειτουργεί σωστά», διαμαρτύρεται.
Στην ιστοσελίδα της, η Google παραδέχεται ότι το νέο σύστημα «διατίθεται προς το παρόν μόνο σε αμερικανικά αγγλικά».
Το περιοδικό Life μαζί με το Google φέρνουν στο φως ένα τεράστιο φωτογραφικό αρχείο με πάνω από 10,000,000 φωτογραφίες από τα μέσα του 18ου αιώνα και μετά που πρόσφατα επεξεργάστηκαν. Εξαιρετική πηγή για το μάθημα της νεότερης ιστορίας. Για κάθε φωτογραφία εκτός από την ημερομηνία λήψης είναι διαθέσιμη μία περίληψη και το όνομα του φωτογράφου.
Το τελευταίο σύνορο δικτυώνεται. Η NASA ανακοίνωσε ότι πραγματοποίησε την πρώτη πετυχημένη δοκιμή για ένα νέο φιλόδοξο επικοινωνιακό δίκτυο, που θα επεκτείνεται στο “βαθύ διάστημα” και θα βασίζεται στο μοντέλο του επίγειου Ίντερνετ, σύμφωνα με το πρακτορείο Associated Press.
Σύμφωνα με τον υπεύθυνο της Αμερικανικής Διαστημικής Υπηρεσίας για το έργο αυτό, Άντριαν Χουκ, “είναι το πρώτο βήμα για τη δημιουργία μιας τελείως νέας υποδομής διαστημικών επικοινωνιών, ενός Διαπλανητικού Ίντερνετ”.
Κατά το πρώτο τεστ, οι μηχανικοί της NASA χρησιμοποίησαν ένα νέο λογισμικό που ονομάζεται “Δικτύωση Ανεκτική σε Διακοπές”, για να μεταδώσουν δεκάδες διαστημικές εικόνες προς και από το διαστημόπλοιο “Epoxi” της NASA, όταν ήταν σε απόσταση περίπου 32,4 εκατομμυρίων χιλιομέτρων από τη Γη.
Το λογισμικό αυτό, που σχεδιάστηκε έτσι ώστε να αντέχει σε καθυστερήσεις, διακοπές και άλλες ανωμαλίες, δημιουργήθηκε σε συνεργασία με τον Βιντ Σερφ, αντιπρόεδρο της Google.
Το DTN, αντίθετα με το TCP/IP, δεν προϋποθέτει μια συνεχή επικοινωνία δεδομένων μεταξύ αποστολέα και παραλήπτη, καθώς συχνά στο διάστημα μπορεί να υπάρξει διακοπή μετάδοσης, όταν π.χ. ένα διαστημόπλοιο κρύβεται από έναν πλανήτη ή συμβαίνουν ηλιακές καταιγίδες.
Όταν ένα “πακέτο” δεδομένων δεν κατορθώνει να φθάσει στον προορισμό του για οποιονδήποτε λόγο, τότε δεν απορρίπτεται, αλλά περιμένει υπομονετικά σε έναν κόμβο του διαστημικού δικτύου μέχρι να μεταδοθεί με ασφάλεια από άλλο κόμβο στον τελικό χρήστη.
Έχει καθιερωθεί να γιορτάζεται την τρίτη Πέμπτη του Νοεμβρίου. Φέτος την 20η Νοεμβρίου. Μπορεί η σχολή μου να ονομάζεται φιλοσοφική αλλά οι σχέσεις μου με τη φιλοσοφία είναι κάπως διαταραγμένες. Ακόμα δεν κατάλαβα πως αρίστευσα στις εξετάσεις του α΄έτους, μια που όταν ξαναδιάβασα το γραπτό μου, πριν το παραδώσω, δεν κατάλαβα τίποτα από όσα έγραψα. Ως εκ τούτου σε μία προσπάθεια να προφυλάξω τους μαθητές μου, έχω επιμελώς αποφύγει να το διδάξω.
Για να μη με παρεξηγήσετε, δεν αμφισβητώ τη χρησιμότητά του, ειδικά σε καιρούς χαλεπούς. Αλίευσα λοιπόν στο διαδίκτυο μία σελίδα, που μπορείτε να θέσετε τα ερωτήματα που σας απασχολούν σε ένα φιλόσοφο. Ρίξτε και μία ματιά στις απαντήσεις που συλλέγονται σε αυτόν το δικτυακό τόπο.
Χρησιμοποιούμε cookies για να σας προσφέρουμε την καλύτερη δυνατή εμπειρία στη σελίδα μας. Εάν συνεχίσετε να χρησιμοποιείτε τη σελίδα, θα υποθέσουμε πως είστε ικανοποιημένοι με αυτό.ΕντάξειΔιαβάστε περισσότεραΜη αποδοχή