Αρχείο για 9 Νοεμβρίου, 2008

safetymessage.jpgΔιαβάζω τη σημερινή δημοσίευση της sine, αν και μου λείπουν τα στιχάκια της.Μα αγαπητή sine μας το είχαν υποσχεθεί οι ταγοί της επιμόρφωσης, ότι οι νέοι επιμορφωτές θα είναι υπερ-επιμορφωτές. Καμία σχέση με τους προηγούμενους. Η επανίδρυση της επιμόρφωσης είχε προαναγγελθεί 5 χρόνια πριν. Όταν μάθαμε ότι στον τίτλο επιμορφωτής έπρεπε να προσθέσουμε ένα τέως.

Κι εκείνα τα έρμα πτυχία που θα εξελίσσονταν σε μεταπτυχιακά; Τα ρίξαμε στην ανακύκλωση. Η υπηρεσία που μας έστειλε να επιμορφωθούμε δε τα μετρούσε. Και οι πανεπιστημιακοί μας δάσκαλοι δεν είχαν πρόβλημα να πάρουν πίσω τις υπογραφές τους. Νέα βελτιωμένα προγράμματα σχεδιάστηκαν.  Τι έμεινε ίδιο; οι διδάσκοντες που όλα αυτά τα χρόνια αναστοχάζονταν.

Τα μηνύματα φτάναν από όλη την Ελλάδα. Υπερβολικές απαιτήσεις κι ελάχιστη ανατροφοδότηση.Θυμάμαι πως πήγαινα το 1999 με προσμονή στο πανεπιστήμιο, άνοιγα το τετράδιό μου κάθε ημέρα και περίμενα να σημειώσω κάτι. Από τους περισσότερους διδάσκοντες δε στάθηκε δυνατό να κρατήσω μία σημείωση. Τίποτα.Ηταν ευτύχημα τότε που αλληλουποστηρίχθηκαμε και μπορέσαμε κάτι να αρθρώσουμε. Και το κυριότερο δε χάσαμε το χιούμορ μας. Είχαμε και σύνθημα: “Εσύ πότε θα γίνεις στέλεχος;”

Οι συνάδελφοι όμως πάντα πρόθυμοι να εργαστούν για τη βελτίωση της εκπαίδευσης, κόπιασαν κι έστησαν διδασκαλίες, μπήκαν στα εργαστήρια, ξενύχτησαν, φτιάξαν ιστοσελίδες. Σε αυτά πάτησαν τώρα κι έφτιαξαν την “ύλη”, τα αναλυτικά προγράμματα β΄επιπέδου. Αλλιώς ακόμα θα περιμέναμε την καινοτομία από την ακατάσχετη σεναριολογία.

Στις σημερινές κυριακάτικες βλέπουμε μπόλικες τις διαφημίσεις του Υπουργείου για την ψηφιακή σύγκλιση και τον πολίτη του μέλλοντος.Κι όμως αν ήθελαν να κάνουν κάτι, είναι τόσο απλό. Θα έφτιαχναν δομές υποστήριξης του εκπαιδευτικού έργου κι όχι σεμιναριάκια με ημερομηνία λήξης και μην τον είδατε τον Παναή…Ποιος απόφοιτος των 96 ωρών δηλώνει έτοιμος για να μπει στην τάξη; Αυτοί που ήταν έτοιμοι από καιρό… και μόνον.

Και για να θυμηθώ και το Σινόπουλο:

Στην εποχή μας όπως και σε περασμένες εποχές
άλλοι είναι μέσα στη φωτιά κι άλλοι χειροκροτούνε.

Comments 4 σχόλια »

Το διαδίκτυο βοήθησε την εκστρατεία του Ομπάμα παρακάμπτοντας σε μεγάλο ποσοστό και τα καθιερωμένα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης. «Ξεχάστε το CNN, το Fox News, το NBC και τα άλλα κανάλια. Ο Μπαράκ Ομπάμα έχει το δικό του κανάλι και βρίσκεται στο YouTube… Η επιφορτισμένη με την βιντεο-κάλυψη της καμπάνιας ομάδα «τράβηξε πάνω από 2.000 ώρες υλικού και ανέβασε 1.100 βίντεο στον δημοφιλή αυτό δικτυακό τόπο».

Χρησιμοποίησε όλα τα σύγχρονα εργαλεία για να μεταδώσει το μήνυμα του: από το MySpace και το Facebook, και από τα Wiki εργαλεία μέχρι ειδικές εφαρμογές για τα κινητά τηλέφωνα που ενημέρωναν αμέσως τους εθελοντές της καμπάνιας για όλα όσα τους αφορούσαν. Κλειδί της επιτυχία του ήταν το Obama Wide Web, όπως εύστοχα ονομάστηκε.

Το συγκλονιστικότερο όλων ήταν ότι αυτά τα εργαλεία δεν αναπτύχθηκαν ούτε συντονίζονταν από ένα κέντρο, αλλά όλη η καμπάνια έγινε κατά κάποιο τρόπο όπως η Wikipedia. Μικρές συμβολές χρόνου και πόρων από τους εθελοντές που ανέπτυσσαν τα δικά τους εργαλεία και ξεδίπλωναν τις δικές τους πρωτοβουλίες για να καταλήξουν σε ένα μεγαλειώδες αποτέλεσμα.

Το wikinomics, η συμμετοχική οικονομία, είναι ένα πεδίο το οποίο τώρα ανιχνεύουν οι επιχειρήσεις. Κατ’ ουσία κοινωνικοποιούν διά του Διαδικτύου δραστηριότητές τους και πολλές ήδη έχουν σημαντικά αποτελέσματα. Η καμπάνια του Ομπάμα είναι ίσως η πρώτη μεγάλη πολιτική δραστηριότητα προς αυτή την κατεύθυνση. Αυτοοργάνωση και εκτεταμένη χρήση της τεχνολογίας των δικτύων που την κάνει εφικτή. Αυτά είναι ίσως τα πρώτα βήματα της συμμετοχικής δημοκρατίας και ενός νέου τύπου κοινωνικής οργάνωσης, που πιθανώς να βγάλει τις κοινωνίες από σύνθετα αδιέξοδα που σήμερα υφίστανται.

Παγκόσμιο χωριό του Πάσχου Μανδραβέλη

Comments 0 σχόλια »

12-colour-palette-detail.jpgΤα χρώματα επηρεάζουν τη διάθεσή μας. Μπορεί να μην το συνειδητοποιούμε αλλά μπορούν  να επηρεάσουν ακόμη και την όρεξή μας και την ενεργητικότητά μας. Οι διαφημιστές, οι σχεδιαστές ξοδεύουν πολύ χρόνο για να βρούν την παλέτα τους.

Η σελίδα που σας προτείνουμε θα βοηθήσει την έμπνευσή σας είτε σχεδιάζετε ιστοσελίδες είτε απλά βάφετε το σπίτι σας καθώς εκατοντάδες παλέτες είναι στη διάθεσή σας. Μην ξεχάσετε να τσεκάρετε τις τάσεις στο χρώμα στο δεσμό trends. Αν δε είστε δημιουργικοί τότε η σελίδα ευχαρίστως θα φιλοξενήσει τις καλλιτεχνικές αναζητήσεις σας.

www.colourlovers.com/

Comments 0 σχόλια »

ttv_logo287x136.jpgΠώς θα ήταν η εκπαιδευτική τηλεόραση αν την έφτιαχναν εκπαιδευτικοί με μεράκι; Μπορείτε να ρίξετε μια ματιά

www.teachers.tv/ σίγουρα θα βρείτε κάτι ενδιαφέρον

Comments 0 σχόλια »

Η διαβόητη Νύχτα των Κρυστάλλων ονομάστηκε έτσι από τον Χίτλερ κάνοντας αναφορά στα τζάμια, στα κρύσταλλα, των καταστημάτων των Εβραίων της Γερμανίας, που έσπασαν τη νύχτα εκείνη. Στις 9 Νοεμβρίου του 1938 αφού ο υπουργός προπαγάνδας του Ράιχ, ο Δρ Γιόζεφ Γκέμπελς, αναφέρθηκε σε κάποια δήθεν συνομωσία των Εβραίων της Γερμανίας, παρότρυνε τους Ναζί να επιτεθούν εναντίον των Εβραίων. Ξέσπασαν ταραχές, περίπου 90 άτομα, Εβραίοι της Γερμανίας σκοτώθηκαν, χιλιάδες καταστήματα και σπίτια υπέστησαν ζημιές και όχι μόνο αυτό, αλλά η Εβραϊκή κοινότητα της Γερμανίας υποχρεώθηκε τότε από το ναζιστικό κράτος, να πληρώσει και αποζημίωση για τις φασαρίες. Αυτή είναι η περίφημη Νύχτα των Κρυστάλλων, ένα προανάκρουσμα για τον μεγάλο αφανισμό των Εβραίων στη διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου από το ναζιστικό καθεστώς και τους συνεργάτες του, στις επιμέρους χώρες που είχε κατακτήσει.

Σχετικό άρθρο του Αντώνη Καρκαγιάννη για τη Νύχτα των Κρυστάλλων

Comments 0 σχόλια »

Αλλαγή μεγέθους γραμματοσειράς
Αντίθεση
Μετάβαση σε γραμμή εργαλείων