Σε πολλές χώρες της Ασίας, όπου κυριαρχεί η άποψη ότι η σωστή και ολοκληρωμένη εκπαίδευση αποτελεί το μοναδικό όχημα επιτυχίας στον σημερινό κόσμο, τα παιδιά ενσωματώνονται από πολύ μικρές ηλικίες στον κόσμο των μεγάλων, ζώντας από πολύ νωρίς στους φρενήρεις ρυθμούς της εποχής.Οι προσδοκίες των γονιών για την επιτυχία των παιδιών τους σε χώρες όπως η Κίνα ή η Νότιος Κορέα είναι τέτοιες, που συχνά οι πιέσεις είναι πολύ μεγαλύτερες από αυτές που μπορεί να αντέξει ένα παιδί.

Ελεύθερος χρόνος μηδέν

Οι περισσότεροι μαθητές βρίσκονται στο σχολείο από τις 8.30 το πρωί μέχρι τις 5.30 το απόγευμα, ενώ κατά την επιστροφή τους στο σπίτι τούς περιμένει ένα βαρύ πρόγραμμα ιδιαίτερων μαθημάτων για τη βελτίωση των επιδόσεών τους σε μαθήματα όπως τα μαθηματικά, η λογοτεχνία ή η μουσική, ενώ και τα Σαββατοκύριακα οι ελεύθερες ώρες αφιερώνονται στη μελέτη ή στην παρακολούθηση μαθημάτων.

Στην καρδιά του επιχειρηματικού κέντρου της Σαγκάης λειτουργεί τις Κυριακές ένα ειδικό πρόγραμμα προετοιμασίας των αυριανών επιτυχημένων επιχειρηματιών. Με τη μόνη διαφορά ότι πρόκειται για ένα πρόγραμμα που απευθύνεται σε παιδιά προσχολικής ηλικίας, καθώς ο μεγαλύτερος μαθητής του προγράμματος δεν ξεπερνά την ηλικία των έξι ετών. «Παρέχουμε στους μαθητές μας τα απαραίτητα εργαλεία για να αναπτύξουν την αυτοπεποίθησή τους», υπογραμμίζει η διευθύντρια του προγράμματος Βίβιαν Λιου, η οποία θεωρεί απολύτως φυσιολογικό για ένα παιδί τεσσάρων ετών να έρχεται σε επαφή με οικονομικές έννοιες και να απευθύνει ομιλίες στους συνομήλικους συμμαθητές.

Τα πράγματα έχουν αλλάξει δραματικά τις τελευταίες δεκαετίες στην Κίνα, όπου το εκπαιδευτικό σύστημα έχει αναμορφωθεί ριζικά προκειμένου να αντιμετωπίσει τις ανάγκες της νέας εποχής. Αρκεί να σημειωθεί ότι πριν από μια γενιά τα εξάχρονα παιδιά δεν ήταν σε θέση να διαβάσουν ή να λύσουν απλές πράξεις αριθμητικής. Σήμερα τα παιδιά της αντίστοιχης ηλικίας γνωρίζουν περισσότερους από 1.000 χαρακτήρες του πολύπλοκου κινεζικού αλφάβητου και γνωρίζουν άριστα την προπαίδεια. Ενα εξάχρονο παιδί στην Κίνα σήμερα που παρακολουθεί το σχολείο μπορεί γρήγορα να κάνει με το μυαλό μαθηματικούς υπολογισμούς και καλείται να λύσει περισσότερα από 100 προβλήματα μαθηματικών την εβδομάδα.

Αγχος και αυτοκτονίες

Πολλοί γονείς αναγνωρίζουν ότι το κόστος της υπερβολικής πίεσης που ασκείται στα παιδιά είναι βαρύ, καθώς πολλά φθάνουν ακόμη και στην αυτοκτονία από το υπερβολικό άγχος, θεωρούν όμως ότι είναι απαραίτητο προκειμένου να ανταποκριθεί κανείς στις αυξημένες απαιτήσεις της σημερινής εποχής.

Αφήστε μια απάντηση

Αλλαγή μεγέθους γραμματοσειράς
Αντίθεση
Μετάβαση σε γραμμή εργαλείων