Αρχείο για Νοέμβριος 30th, 2008

Ωρα 15.00. Πριν από λίγο γύρισε από το σχολείο. Πρέπει να φάει και να διαβάσει αφού σε δύο ώρες έχει φροντιστήριο.Σε λιγάκι όμως,διότι τώρα πρέπει να ανοίξει τον υπολογιστή.Τον περιμένουν οι υπόλοιποι παίκτες στο τελευταίο online παιχνίδι που ανακάλυψε.Είναι κρίσιμη η φάση:είναι έτοιμος να κατατροπώσει τους αντιπάλους του,κερδίζοντας τους πύργους τους.Θα παίξει μισή ώρα και μετά θα κάνει όσα άλλα πρέπει.
Ωρα
17.15. Πωπώ!Μόλις πήρε είδηση ότι έχασε το φροντιστήριο.Ευτυχώς που λείπουν οι γονείς του και δεν θα το καταλάβουν.Θα παίξει λίγο ακόμη και μετά θα κάνει όλα τα υπόλοιπα που πρέπει.Δεν έχει φάει κιόλας…
Ωρα 21.00.
Μόλις μπήκαν οι γονείς του.Ωραία,θα τον βρουν στο δωμάτιό του και θα πιστέψουν ότι διαβάζει.Θα διαβάσει δηλαδή,αλλά όχι ακόμη,σε λίγο.Διότι τώρα το παιχνίδι βρίσκεται σε κρίσιμη καμπή.
Ωρα 9.00
το πρωί της επομένης.Πέρασε σχεδόν όλη τη νύχτα ξύπνιος επειδή κάποια στιγμή,και ενώ γινόταν ο χαμός στο παιχνίδι, «κράσαρε» ο υπολογιστής του.Δεν έφαγε, δεν διάβασε,σχεδόν δεν κοιμήθηκε αλλά κατάφερε να τον φτιάξει και να περάσει μια πολύ δύσκολη πίστα.Πριν από λίγο,όταν μπήκε μέσα στο δωμάτιό του έξαλλος ο πατέρας του για να του ζητήσει τον λόγο που έχασε την πρώτη ώρα στο σχολείο,εκείνος προσπάθησε να του εξηγήσει για το «κρασάρισμα» του…εργαλείου (απέκρυψε βέβαια τα υπόλοιπα για τις ατελείωτες ώρες διαδικτυακού παιχνιδιού). Ο πατέρας τον κοίταξε με το γνωστό ύφος «σε τι γλώσσα μου μιλάς;» και του είπε τη γνωστή φράση: «Στη μάνα σου το ΄πες;».
Ερευνα-σοκ σε σχολεία της Θεσσαλίας έδειξε ότι ένα στα 12 παιδιά είναι εθισμένο στο Διαδίκτυο.Παραμελούν τα μαθήματα,τους φίλους και την υγεία τους και δυσκολεύονται να ξεκολλήσουν από την οθόνη. Ηχηρό καμπανάκι για γονείς και εκπαιδευτικούς.

Τους βλέπουμε στο σχολείο. Είναι αλλού. Το σώμα τους μόνο βρίσκεται στο σχολείο κι αυτό ενάντια στη θέλησή τους. Συζητούν μόνο με τους συμπαίκτες τους.

Άρθρο στο Κυριακάτικο Βήμα

Comments 0 σχόλια »

palladio.jpgΟ Αντρέα Παλλάντιο γεννήθηκε σαν σήμερα πριν από 500 χρόνια στην Ιταλία αλλά επηρέασε τους πάντες και τα πάντα, σε διάφορες εποχές: ακόμη και ο Λευκός Οίκος εμπίπτει στην ευρύτερη σφαίρα εφαρμογής των ιδεών του.

Λίγοι αρχιτέκτονες επέδρασαν στην αρχιτεκτονική της εποχής τους και ιδιαίτερα στις επόμενες όσο ο Παλάντιο. Δεν είναι καθόλου υπερβολή να υποστηρίξουμε ότι τόσο η ποιητική του γραφή όσο και οι «θεωρίες» του (το 1570 δημοσιεύεται το πόνημά του «Τα τέσσερα βιβλία της Αρχιτεκτονικής») άλλαξαν κυριολεκτικά την αρχιτεκτονική στον κόσμο. Ούτε πρέπει να μας παραξενεύει το γεγονός ότι οι ιδέες του και οι μορφοπλαστικές του επιλογές γνώρισαν μεγαλύτερη επιτυχία και επαναπροτάθηκαν συστηματικά, αμφισβητώντας εκ των πραγμάτων μια συχνά στατική αντίληψη του τόπου και κάποιων υποτιθεμένων ιδιαιτέρων εθνικών χαρακτηριστικών του, σε άλλες χώρες και σε άλλες εποχές, εντελώς διάφορες από τις δικές του.

Για περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να επισκεφθείτε τις διευθύνσεις: www.andreapalladio500.it

www.essential-architecture.com/ARCHITECT/ARCH-Palladio.htm

Άρθρο στο Κυριακάτικο Βήμα

Comments 0 σχόλια »

mind.jpgΗ ΙΒΜ παρουσίασε ένα πρόγραμμα συγκεκριμένων ερευνών που αποσκοπούν στην κατασκευή μιας μηχανής, η οποία θα είναι ικανή να αντιλαμβάνεται τον εξωτερικό κόσμο και θα αλληλεπιδρά με αυτόν όπως ακριβώς και ο ανθρώπινος εγκέφαλος. Με άλλα λόγια θα είναι προικισμένη με τυπικά ανθρώπινες ικανότητες, όπως η αίσθηση, η αντίληψη, η δράση, η διάδραση και η μάθηση.Ενα τέτοιο υπολογιστικό σύστημα, ικανό για αυτόνομη γνωστική επεξεργασία δεδομένων, θα μπορεί κάλλιστα να χρησιμοποιηθεί για τη δύσκολη ανάλυση δεδομένων μεγάλης κλίμακας (περιβάλλον, κλίμα, οικονομία), για τη λήψη αποφάσεων και για την αναγνώριση ακόμη και εξαιρετικά σύνθετων εικόνων.

Για την υλοποίηση ενός τόσο φιλόδοξου προγράμματος έχει εξασφαλιστεί αφ’ ενός μια γενναία χρηματοδότηση από την DARPA, την Αμερικανική Υπηρεσία Αμυνας -5 εκατομμύρια δολάρια μόνο για την υλοποίηση της πρώτης φάσης του προγράμματος!- και αφ’ ετέρου η συνεργασία νευροβιολόγων, επιστημόνων της πληροφορικής και ψυχολόγων από πέντε κορυφαία αμερικανικά πανεπιστήμια: Στάνφορντ, Ουισκόνσιν-Μάντισον, Κορνέλ, Κολούμπια και Καλιφόρνια-Μερσντ.

Η πρώτη φάση του προγράμματος ονομάστηκε «SyNapse» (Systems of Neuromorhic Adaptive Plastic Scalable Electronics) και θα διαρκέσει 9 μήνες. Οπως επισημαίνει ο επικεφαλής του προγράμματος, Dharmendra Modha, «η νόηση έχει την εκπληκτική ικανότητα να αφομοιώνει πληροφορίες από τον εξωτερικό κόσμο μέσω των αισθήσεων. Χωρίς ιδιαίτερη δαπάνη ενέργειας, είναι σε θέση να δημιουργήσει τις κατηγορίες του χώρου και του χρόνου και να τις συσχετίζει. Προς το παρόν δεν υπάρχουν υπολογιστές οι οποίοι θα μπορούσαν έστω και στοιχειωδώς να διαθέτουν αυτές τις ικανότητες. Εμείς θα «ενσωματώσουμε» σε μια μηχανή τη δομή, τη δυναμική και τη συμπεριφορά του εγκεφάλου».

Άρθρο στην Ε

Comments 0 σχόλια »

Σε πολλές χώρες της Ασίας, όπου κυριαρχεί η άποψη ότι η σωστή και ολοκληρωμένη εκπαίδευση αποτελεί το μοναδικό όχημα επιτυχίας στον σημερινό κόσμο, τα παιδιά ενσωματώνονται από πολύ μικρές ηλικίες στον κόσμο των μεγάλων, ζώντας από πολύ νωρίς στους φρενήρεις ρυθμούς της εποχής.Οι προσδοκίες των γονιών για την επιτυχία των παιδιών τους σε χώρες όπως η Κίνα ή η Νότιος Κορέα είναι τέτοιες, που συχνά οι πιέσεις είναι πολύ μεγαλύτερες από αυτές που μπορεί να αντέξει ένα παιδί.

Ελεύθερος χρόνος μηδέν

Οι περισσότεροι μαθητές βρίσκονται στο σχολείο από τις 8.30 το πρωί μέχρι τις 5.30 το απόγευμα, ενώ κατά την επιστροφή τους στο σπίτι τούς περιμένει ένα βαρύ πρόγραμμα ιδιαίτερων μαθημάτων για τη βελτίωση των επιδόσεών τους σε μαθήματα όπως τα μαθηματικά, η λογοτεχνία ή η μουσική, ενώ και τα Σαββατοκύριακα οι ελεύθερες ώρες αφιερώνονται στη μελέτη ή στην παρακολούθηση μαθημάτων.

Στην καρδιά του επιχειρηματικού κέντρου της Σαγκάης λειτουργεί τις Κυριακές ένα ειδικό πρόγραμμα προετοιμασίας των αυριανών επιτυχημένων επιχειρηματιών. Με τη μόνη διαφορά ότι πρόκειται για ένα πρόγραμμα που απευθύνεται σε παιδιά προσχολικής ηλικίας, καθώς ο μεγαλύτερος μαθητής του προγράμματος δεν ξεπερνά την ηλικία των έξι ετών. «Παρέχουμε στους μαθητές μας τα απαραίτητα εργαλεία για να αναπτύξουν την αυτοπεποίθησή τους», υπογραμμίζει η διευθύντρια του προγράμματος Βίβιαν Λιου, η οποία θεωρεί απολύτως φυσιολογικό για ένα παιδί τεσσάρων ετών να έρχεται σε επαφή με οικονομικές έννοιες και να απευθύνει ομιλίες στους συνομήλικους συμμαθητές.

Τα πράγματα έχουν αλλάξει δραματικά τις τελευταίες δεκαετίες στην Κίνα, όπου το εκπαιδευτικό σύστημα έχει αναμορφωθεί ριζικά προκειμένου να αντιμετωπίσει τις ανάγκες της νέας εποχής. Αρκεί να σημειωθεί ότι πριν από μια γενιά τα εξάχρονα παιδιά δεν ήταν σε θέση να διαβάσουν ή να λύσουν απλές πράξεις αριθμητικής. Σήμερα τα παιδιά της αντίστοιχης ηλικίας γνωρίζουν περισσότερους από 1.000 χαρακτήρες του πολύπλοκου κινεζικού αλφάβητου και γνωρίζουν άριστα την προπαίδεια. Ενα εξάχρονο παιδί στην Κίνα σήμερα που παρακολουθεί το σχολείο μπορεί γρήγορα να κάνει με το μυαλό μαθηματικούς υπολογισμούς και καλείται να λύσει περισσότερα από 100 προβλήματα μαθηματικών την εβδομάδα.

Αγχος και αυτοκτονίες

Πολλοί γονείς αναγνωρίζουν ότι το κόστος της υπερβολικής πίεσης που ασκείται στα παιδιά είναι βαρύ, καθώς πολλά φθάνουν ακόμη και στην αυτοκτονία από το υπερβολικό άγχος, θεωρούν όμως ότι είναι απαραίτητο προκειμένου να ανταποκριθεί κανείς στις αυξημένες απαιτήσεις της σημερινής εποχής.

Comments 0 σχόλια »

education_by_maxplay.jpgΑλλεπάλληλες προβλέψεις για το τέλος της αμερικανικής κυριαρχίας εμφανίζονται τελευταία στο προσκήνιο, με αφορμή κυρίως την κρίση που έχει πλήξει την οικονομία των ΗΠΑ και ολόκληρου του δυτικού κόσμου. Και ενώ οι αναλυτές προβλέπουν το τέλος της αμερικανικής ηγεμονίας στη διεθνή πολιτική σκηνή, στις Ηνωμένες Πολιτείες, και όχι μόνον, πληθαίνουν οι φωνές εκείνων που κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου για θέματα που αφορούν την εκπαίδευση των σημερινών εφήβων, που θα αποτελέσουν τους ενεργούς πολίτες του 21ου αιώνα. Σε ένα μεγάλο μέρος των χωρών της Δύσης επικρατεί έντονος προβληματισμός ως προς τα υπάρχοντα εκπαιδευτικά συστήματα, τα οποία κρίνονται εν πολλοίς ανεπαρκή να ανταποκριθούν στις προκλήσεις του νέου αιώνα.

Κι ενώ σε χώρες όπως η Βρετανία η δημόσια συζήτηση επικεντρώνεται γύρω από τον αριθμό των μαθητών στις αίθουσες και στο πόσες ώρες πρέπει ο μαθητής να επενδύει στο διάβασμα στο σπίτι, στις χώρες της Ασίας, οι μαθητές λαμβάνουν μια παιδεία που δύσκολα μπορεί να συγκριθεί με εκείνη πολλών ευρωπαϊκών χωρών και η οποία πάντως μοιάζει να ανταποκρίνεται πολύ περισσότερο στις ανάγκες του αυριανού κόσμου. Ομως, στις χώρες αυτές ο κίνδυνος δημιουργίας νευρωτικών ανθρώπων, που από πολύ νωρίς χάνουν κάθε επαφή με την ανεμελιά της παιδικής ηλικίας, είναι πλέον πολύ μεγάλος.

Άρθρο στην Καθημερινή

Comments 0 σχόλια »

twitter.jpgΣτην ουσία είναι κάτι σαν  SMS party. Όπως στέλνεις μικρά μηνύματα σε φίλους και γνωστούς, στο twitter μπορείς να «στείλεις» σε ομάδες «οπαδών» σου (followers).Ονομάζεται και microblogging, καθώς μετά τη δημιουργία λογαριασμού μπορείς να δημοσιεύεις σύντομα μηνύματα μέχρι 140 χαρακτήρων. Αυτά τα μικρά μηνύματα, σε κάποιες χώρες του εξωτερικού μπορούν να στέλνονται και σε κινητά, όπως και από κινητά μπορείς να στέλνεις μικρο-μηνύματα στο twitter και να το ενημερώνεις.

Γιατί πέτυχε; Όπως έχουμε ξανα-ματα-πει τα δίκτυα πετυχαίνουν όταν κατορθώνουν να δημιουργήσουν την αίσθηση της κοινότητας. Το γεγονός δηλαδή ότι μπορείς να ακολουθήσεις (follow) άλλους εγγεγραμμένους χρήστες στο twitter (γνωστούς – φίλους – συγγενείς ή ακόμα και άσχετους) και από την κεντρική σου σελίδα να βλέπεις όλα τα μικρά μηνύματα που γράφουν ή στέλνουν αυτοί καθημερινά. Αυτό με τη μια σημαίνει πως αν το λογαριασμό σου το χρησιμοποιήσεις καθαρά για φίλους σου, μπορείς για παράδειγμα ενώ είσαι σε ένα μπαράκι να στείλεις ένα SMS στο twitter account σου, όπου ενημερώνεις γνωστούς και φίλους που είσαι και αν θέλουν να έρθουν να σε βρουν. Μπορείς όμως να κάνεις και πιο χρήσιμα πράγματα. Π.χ. ένα κανάλι στην πλατφόρμα twitter  μέσω του οποίου οι χρήστες να ενημερώνουν ο ένας τον άλλο για την κίνηση στους δρόμους του κέντρου.

Εκτός από αυτές τις χρήσεις, έχει μετεξελιχθεί σε ένα party place όπου χρήστες από όλο τον κόσμο που βαριούνται να γράφουν κατεβατά σε blogs, γράφουν τις σκέψεις τους ή πράγματα που θεωρούν ενδιαφέροντα και θέλουν να τα μοιραστούν με όσους έχουν επιλέξει να τους ακολουθούν (τους followers τους δηλαδή που παρακολουθούν τις δημοσιεύσεις τους).

Καμιά φορά λειτουργεί και ως «μίνι κλειδαρότρυπα» όπου μπορείς να παρακολουθείς την ιδιωτική ζωή κάποιων ανθρώπων, πάντα εφόσον οι ίδιοι επιλέγουν να τη μοιράζονται μέσα από τις δημοσιεύσεις τους. Έχει μέλη γνωστούς πολιτικούς, καλλιτέχνες και κάθε είδους celebrity μέχρι εξειδικευμένους επιστήμονες ή ανθρώπους που μπορεί να θαυμάζεις και θα σου άρεσε να παρακολουθείς μέσα από αυτά τα μικρά μηνύματα να δεις πως περνάνε τη μέρα τους. Κάτι ανάλογο με το status στο facebook.

Όσο και να φαίνεται παράξενο, μέσω αυτού του συστήματος αποκτάς αρκετές φορές μια «οικειότητα» με κάποιους followers ή αυτούς που έχεις κάνει follow… 

Γενικώς να έχετε υπόψη σας πως όλες αυτές οι εφαρμογές, όπως το twitter, το facebook, το youtube, η wikipedia, το flickr κλπ έπιασαν όχι γιατί πρόσφεραν κάτι καινοτόμο, αλλά γιατί κάποια στιγμή  δημιούργησαν τη λεγομενη κρίσιμη μάζα, αποκτήσανε δημοτικότητα. Οι χρήστες συρρέουν γιατί γνωρίζουν πως σε αυτές τις σελίδες συνήθως θα βρουν αυτό που ψάχνουν, είτε αυτό είναι ένα video clip, είτε ένα άρθρο, είτε κάποιες φωτογραφίες, είτε η καθημερινότητα ενός συγγραφέα που θαυμάζουνε…

Σχετικά εξωτερικά links:
http://en.wikipedia.org/wiki/Twitter

Comments 0 σχόλια »

broken_chain.jpgΤον κώδωνα του κινδύνου για το σύστημα της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης στις Ηνωμένες Πολιτείες κρούει ο πρόεδρος του αμερικανικού Πανεπιστημίου Μπαρντ (Bard College), Λέον Μπότστιν, σε μακροσκελές άρθρο το οποίο δημοσιεύθηκε πρόσφατα στο περιοδικό Νewsweek. O κ. Μπότστιν επισημαίνει ότι η δευτεροβάθμια εκπαίδευση αποτελεί σήμερα τον ασθενή κρίκο του αμερικανικού εκπαιδευτικού συστήματος, υπογραμμίζοντας ότι αν δεν γίνουν οι απαραίτητες μεταρρυθμίσεις, οι συνέπειες θα αρχίσουν να είναι ορατές και στο επίπεδο των αμερικανικών κολεγίων και πανεπιστημίων.

Η ύλη του γυμνασίου θα πρέπει να στηρίζεται πλέον στα ζητήματα που απασχολούν τον κόσμο και την κοινωνία σήμερα, και όχι σε κάποιες απηρχαιωμένες αξίες του περασμένου αιώνα. Ο ίδιος υποστηρίζει ότι τα σημερινά παιδιά, τα οποία δέχονται πλέον πολύ περισσότερα ερεθίσματα απ? ό, τι οι προηγούμενες γενιές και ζουν σε έναν κόσμο πολύ διαφορετικό από εκείνον των γονιών τους, δεν είναι δυνατόν να ακολουθούν ένα εκπαιδευτικό σύστημα το οποίο τα αντιμετωπίζει ως μεγάλα παιδιά και όχι ως νεαρούς ενήλικες.

Θεωρεί ότι η κατάρτιση των εφήβων, όχι μόνον στις Ηνωμένες Πολιτείες, αλλά και σε πολλές άλλες χώρες του δυτικού κόσμου στον τομέα των θετικών επιστημών είναι ελλιπέστατη, τη στιγμή που οι επιστήμες αυτές είναι απαραίτητες στη δημιουργία ενός ολοκληρωμένου πολίτη του 21ου αιώνα.

Διαβάστε το πλήρες άρθρο στην Καθημερινή

Comments 0 σχόλια »

Top
 
Μετάβαση σε γραμμή εργαλείων