Αρχείο για Νοέμβριος 23rd, 2008

daskala.jpgΣτην Κυριακάτικη Καθημερινή ο Απόστολος Λακασάς ασχολείται με τους λόγους που επηρεάζουν τους φοιτητές να επιλέγουν τα παιδαγωγικά τμήματα. Μία δασκάλα εξομολογείται:

«Κανείς δεν μπορεί να καταλάβει τι κρύβεται στην καθημερινότητα του δασκάλου», λέει στην «Κ» η δασκάλα σε δημόσιο σχολείο κ. Τζένη Κοσμίδου. «Γινόμαστε επιστάτες, ψυχολόγοι, κοινωνιολόγοι, γραμματείς, κατά τη διάρκεια των σχολικών ωρών. Και φυσικά υπάρχουν και οι ώρες της προετοιμασίας στο σπίτι», προσθέτει η εκπαιδευτικός με την σχεδόν 20ετή προϋπηρεσία. «Η διδασκαλία στις μεγαλύτερες τάξεις απαιτεί τέτοια δουλειά, που συμπληρώνουμε καθημερινό δωδεκάωρο σε σχολείο και σπίτι. Αυτά φυσικά ισχύουν για όποιον θέλει να είναι ευσυνείδητος. Ο δάσκαλος εξασκεί ένα ιδιαίτερο, πολύ ενδιαφέρον λειτούργημα -η πρωτοβάθμια εκπαίδευση είναι ο ακρογωνιαίος λίθος του εκπαιδευτικού συστήματος- όμως μένει αβοήθητος από την πολιτεία στη χρήση των νέων μεθόδων, των νέων βιβλίων, για να μείνω μόνο σ’ αυτά. Γι’ αυτό και στον κλάδο υπάρχει μεγάλη απογοήτευση».

Ναι υπάρχει μεγάλη απογοήτευση. Στα σχολεία μας υπάρχουν διδάσκοντες δύο ταχυτήτων. Οι «ασε με καημένη» που μπεγλεράνε το κομπολογάκι τους κι ανεβαίνουν στην τάξη λίγο πριν το κουδούνι της επόμενης ώρας και οι άλλοι που σκίζονται στα φυλλάδια, στις φωτοτυπίες, κουβαλάνε τους προτζέκτορες, στήνουν προγράμματα.

Ένα περίεργο πράγμα, οι πρώτοι συνήθως έχουν εξέλιξη στην «υπηρεσία», χώνονται σε όλες τις επιτροπές που έχουν αμοιβές, συνήθως έχουν και δεύτερη δουλειά (ή μάλλον πρώτη – το σχολείο είναι η χαλάρωσή τους). Οι δεύτεροι είναι απλά γραφικοί.

Κι εάν ποτέ εφαρμοστεί η αξιολόγηση, γιατί είμαστε σίγουροι ότι τον καλύτερο βαθμό θα πάρουν οι κομπολογάκηδες;

Comments 0 σχόλια »

blackberry.jpgΤην πρώτη του εβδομαδιαία ενημέρωση των Αμερικανών, μέσω της δημοφιλούς ιστοσελίδας YouTube, εγκαινίασε την περασμένη εβδομάδα ο νεοεκλεγείς πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα. Η πρωτοβουλία του αποτελεί τμήμα της τεχνολογικής επανάστασης στην πολιτική, που έχει εξαγγείλει. Η υψηλή τεχνολογία και το Ιντερνετ αναμένεται να διαδραματίσουν κεντρικό ρόλο στη νέα κυβέρνηση.

Η πρώτη εμφάνιση του Ομπάμα, μέσω βίντεο στο YouTube, είχε αφορμή ραδιοφωνική ομιλία του προέδρου Μπους. Μόλις εγκατασταθεί, όμως, στο Οβάλ Γραφείο, ο νέος πρόεδρος δεσμεύεται να εμφανίζεται κάθε εβδομάδα στην ιστοσελίδα, παρουσιάζοντας τα σχέδιά του.

Ο Μπαράκ Ομπάμα ασπάσθηκε και προσέλκυσε με τέτοια ευκολία τους χρήστες του Ιντερνετ, χάρη στην αντίληψη που έχει και την αποδεδειγμένη ικανότητά του με τις νέες τεχνολογίες. Ορισμένοι τον χαρακτήρισαν «πρώτο πρόεδρο με Μπλάκμπερι», χάρη στο δημοφιλές, στις ΗΠΑ, κινητό τηλέφωνο-υπολογιστή, που διαθέτει. Η αγάπη που τρέφει ο Ομπάμα για τα νέα μέσα επικοινωνίας σημαίνει ότι μπορεί να παρακάμψει τα παραδοσιακά ΜΜΕ σε βαθμό πρωτόγνωρο για τους προκατόχους του. Αυτό θα φέρει τα ΜΜΕ της Ουάσιγκτον σε ιδιαίτερα δύσκολη θέση, καθώς θα βρεθούν αποκομμένοι και ανίκανοι να επηρεάσουν τη σχέση προέδρου-κοινού.

Όμως ότι αρχίζει καλά τελειώνει με πόνο. Σε λίγες ημέρες ο Πρόεδρος των ΗΠΑ δεν θα μπορεί να έχει πρόσβαση σε ηλεκτρονικό ταχυδρομείο για λόγους ασφαλείας. Ο Barack Obama, θα πρέπει σε 65 μέρες που αναλαμβάνει τη προεδρία της Αμερικής, να παραδώσει το αγαπημένο του Blackberry και για όσο καιρό θα είναι πρόεδρος, δε θα μπορεί να έχει πρόσβαση σε e-mail. Φαίνεται να έχει ζητήσει να πάρει μαζί του στο Οβαλ γραφείο το laptop του και να του επιτραπεί να διατηρήσει ένα read-only email account.

www.youtube.com

Comments 0 σχόλια »

dikitwn6.jpgΕνα σκοτεινό κεφάλαιο της σύγχρονης ελληνικής ιστορίας άνοιξε με την προσφυγή του κ. Πέτρου Πρωτοπαπαδάκη στον Aρειο Πάγο που ζητεί την αναψηλάφηση της «εκτέλεσης των Εξι», η οποία έγινε στις 15 Νοεμβρίου του 1922. Τρεις πρώην πρωθυπουργοί (μεταξύ των οποίων και ο παππούς του προσφεύγοντος), δύο πρώην υπουργοί και ένας στρατηγός των ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων καταδικάστηκαν για εσχάτη προδοσία κατά τη Μικρασιατική Εκστρατεία. Το γεγονός ότι 14 ώρες μετά την εκτέλεση έφτασε τηλεγράφημα του Ελευθερίου Βενιζέλου που ζητούσε να μη θανατωθούν οι Εξι, όπως επίσης και η ομιλία του ιδίου το 1929 που επεσήμανε ότι οι εκτελεσθέντες δεν ήταν προδότες, δεν κρίνονται από εισαγγελέα του Αρείου Πάγου ως νέα στοιχεία και γι’ αυτό η αίτηση αναψηλάφησης μάλλον θα απορριφθεί.

Γράφουν σχετικά με το θέμα στην Καθημερινή:
Επίλογος της ήττας με δίκη παρωδία
Ησαν διαχειριστές ξένου οράματος
Ασύγγνωστη αμέλεια ή και ενδεχόμενος δόλος
Πολιτική πράξη αποκατάστασης

Comments 0 σχόλια »

03facebook.jpgO Μαρκ Ζούκερμπεργκ, ο 24χρονος ιδρυτής του Facebook, του μεγαλύτερου ιστότοπου κοινωνικής δικτύωσης, είναι ο πλουσιότερος νέος στον κόσμο. Η «καθαρή αξία» του ανέρχεται σε 3 δισ. δολάρια. Το ποσό υπολογίστηκε όταν η Μicrosoft πλήρωσε, τον Οκτώβριο 2007, 240 εκατ. δολάρια για ένα μερίδιο 1,6% του Facebook, αποτιμώντας σε 15 δισεκατομμύρια την αξία της εταιρείας, της οποίας ο Ζούκερμπεργκ κατέχει το 20%. Η χρηματοπιστωτική κρίση μπορεί να έχει μειώσει τα ποσά αυτά, ωστόσο, τέσσερα χρόνια μετά τη δημιουργία του, εκατοντάδες νέοι πελάτες εξακολουθούν να συρρέουν κάθε ώρα στο Facebook. Από την άλλη, βέβαια, το σύνηθες είναι να το ερωτεύονται για δυο-τρεις εβδομάδες, ένα διάστημα κατά το οποίο δηλώνουν πως «είναι φανταστικό» και το χρησιμοποιούν για να έρθουν σε επαφή ακόμη και με ανθρώπους που τους είναι μάλλον αδιάφοροι, όμως ο ενθουσιασμός σύντομα εξαντλείται όταν συνειδητοποιούν πόσο πολύ χρόνο τους απασχολεί και πόσο λίγη ικανοποίηση μπορεί να πάρουν από αυτό το επίπεδο επικοινωνίας.

Ο Ζούκερμπεργκ λέει στον Σάιμον Γκάρφιλντ του βρετανικού «Ομπζέρβερ» πως η μόνη λέξη που είχε στο μυαλό του όταν ονειρευόταν το Facebook, το 2004 στον κοιτώνα του στο Χάρβαρντ, ήταν η λέξη «μοιράζομαι». Δεν σκεφτόταν τα χρήματα ή τη διασημότητα, ήθελε απλώς να «μοιραστεί» περισσότερα με τους άλλους φοιτητές στο έτος του- να μάθει γι΄ αυτούς περισσότερα απ΄ όσα έγραφαν στο ετήσιο λεύκωμα του Χάρβαρντ, ποιον θεωρούσαν τα κορίτσια γοητευτικό, αν ήταν μόνα τους ή είχαν σχέση κ.λπ. Έτσι δημιούργησε το Facebook, το οποίο έγινε ένας από τους ταχύτερα αναπτυσσόμενους ιστότοπους στην ιστορία του Ίντερνετ.

Ο Ζούκερμπεργκ γεννήθηκε σ΄ ένα πλούσιο προάστιο της Νέας Υόρκης. Ο πατέρας του ήταν οδοντίατρος. Ήταν από μικρός πολύ καλός στους υπολογιστές και ενώ πήγαινε ακόμη σχολείο τού προσφέρθηκαν δουλειές στη Μicrosoft και την ΑΟL. Δεν ολοκλήρωσε τις σπουδές του στο Χάρβαρντ, όμως έγινε πλουσιότερος απ΄ όλους τους συμφοιτητές του μαζί. Φοράει σχεδόν πάντα, εν είδει στολής, τζιν, Τ-σερτ και φλις της Νorth Face. Και σ΄ όλες τις απαντήσεις του υπάρχει ένα κοινό μήνυμα: το Facebook και τα πάντα γύρω από αυτό έγιναν και εξακολουθούν να γίνονται για να μπορεί ο κόσμος «να μοιράζεται». Τι κακό μπορεί να έχει κάτι τέτοιο; Όσο περισσότερα μοιραζόμαστε, τόσο περισσότερα μαθαίνουμε· όσο περισσότερα μαθαίνουμε, τόσο περισσότερα γνωρίζουμε· και όσο περισσότερα γνωρίζουμε, τόσο ευτυχέστεροι θα είμαστε. Ο Σάιμον Γκάρφιλντ σημειώνει ότι και το Facebook θα είναι έτσι ευτυχέστερο και όλο και πλουσιότερο, το ίδιο και οι διαφημιζόμενοι σ΄ αυτό, ώστε στο τέλος μπορεί να είναι αδύνατο να ξεχωρίσεις το «να μοιράζεσαι» από το «να ξοδεύεις» και την «κοινότητα» από την εμπορική κοινοπραξία.

Άρθρο στα Νέα

Comments 0 σχόλια »

UtubeΘα θέλατε να ξέρετε τι βλέπει στο κομπιούτερ του ο γείτονάς σας; Σας ενδιαφέρει να ξέρετε ποια βίντεο βλέπουν αυτήν τη στιγμή οι κάτοικοι της πολυκατοικίας σας; Είναι δυνατό. Αρκεί να συνδεθείτε με το ΥouΤube. Διότι η αμερικανική αυτή εταιρεία διαθέτει τώρα ον λάιν τη δοκιμαστική εκδοχή μιας νέας υπηρεσίας που επιτρέπει να ξέρετε σε πραγματικό χρόνο ποια βίντεο του ΥouΤube βλέπουν τα πρόσωπα που έχουν ανοιχτά κομπιούτερ την ίδια στιγμή κοντά στο δικό σας.Πώς λειτουργεί; Ενοποιώντας τις πληροφορίες του ΥouΤube με αυτές του Google και με τους χάρτες του, μέσω ενός μηχανισμού γεωγραφικού εντοπισμού θέσης.

Στην πράξη ο ηλεκτρονικός υπολογιστής, όταν είναι αναμμένος και συνδεδεμένος στο δίκτυο, έχει μια διεύθυνση ΙΡ που τον ταυτοποιεί και που επιτρέπει, αν αυτό είναι απαραίτητο, να ξέρει κανείς από ποιο σημείο του δικτύου εκπέμπει και λαμβάνει δεδομένα. Το Google χρησιμοποιεί ήδη αυτά τα στοιχεία στο πρόγραμμα Google Μaps για να εντοπίζει το σημείο στο οποίο βρισκόμαστε. Ο νεωτερισμός, σύμφωνα με την επιθεώρηση Wired, είναι ο συνδυασμός με το ΥouΤube, η δυνατότητα να ξέρουμε ποιοι άλλοι υπολογιστές κοντά στον δικό μας είναι αναμμένοι και, εφόσον εκείνη τη στιγμή είναι συνδεδεμένοι με το ΥouΤube, ποια βίντεο βλέπουν οι χρήστες τους.

Comments 0 σχόλια »

Καθώς ενσκήπτει χειμών ας δούμε τι τραβάει ο Σκράτ στην εποχή των παγετώνων.

Comments 0 σχόλια »

Top
 
Μετάβαση σε γραμμή εργαλείων