Αρχείο για Νοέμβριος 28th, 2008

synonimia.jpgΜήπως έχετε περιέργεια πόσοι άλλοι άνθρωποι στον κόσμο έχουν το ίδιο επώνυμο με σας και που βρίσκονται αυτοί; Μέχρι τώρα ακόμα και το πανίσχυρο Google δεν μπορούσε να απαντήσει. Εδώ και λίγες μέρες όμως, όπως ανακοινώθηκε στη Βρετανία, υπάρχει ένας δικτυακός τόπος (www.publicprofiler.org/worldnames) που κάνει ακριβώς αυτό.

Αποτελεί δημιούργημα βρετανών γεωγράφων από το University College του Λονδίνου (UCL), με επικεφαλής τον καθηγητή, Πολ Λόνγκλεϊ, και παρουσιάστηκε στην ετήσια συνδιάσκεψη της Βασιλικής Γεωγραφικής Εταιρίας του Λονδίνου. Πρόκειται για ένα χρήσιμο εργαλείο όχι μόνο για περίεργους, που θέλουν να δουν την «απήχηση» του ονόματός τους διεθνώς ή να ιχνηλατήσουν την οικογενειακή τους ιστορία, αλλά και για τις κυβερνήσεις που μπορούν έτσι να έχουν μια εικόνα για τους ομογενείς της χώρας τους (π.χ. μπορεί κανείς να εντοπίσει τους Έλληνες σε διάφορες χώρες).

Η βάση δεδομένων του συστήματος προς το παρόν διαθέτει 300 εκατ. ονόματα σε 26 χώρες, που υπολογίζονται συνολικά σε περίπου 1 δισ. άτομα, δηλαδή το ένα έκτο του γήινου πληθυσμού. Η Ελλάδα δεν περιλαμβάνεται ακόμα σε αυτές, αλλά μπορεί να γίνει αναζήτηση στις υπόλοιπες χώρες των ελληνικών ονομάτων γραμμένων με λατινικούς χαρακτήρες. Το σύστημα περιέχει 10,8 εκατ. ατομικά επώνυμα και 6,5 εκατ. ονόματα.

Comments 0 σχόλια »

click-the-vote.jpgΗ στήλη Τάσεις του Ε.Τ, το περασμένο Σάββατο, φιλοξένησε την άποψη τεσσάρων blogger, σχετικά με την σχέση του διαδικτύου και της πολιτικής. Η κοινή συνισταμένη και των τεσσάρων απόψεων είναι οτι το διαδίκτυο θυμίζει σε πολλά την συμμετοχή των πολιτών στην αρχαία Αθηναική Δημοκρατία δίνοντας πρόσφορο έδαφος για την διακίνηση ιδεών και τον ελεύθερο διάλογο. Βέβαια στην Αθήνα του 5ου αιώνα π.Χ, οι πολίτες είχαν ενεργό ρόλο και στην λήψη αποφάσεων?.

Το ερώτημα δεν είναι, όμως, τελικά αν επηρεάζεται η πολιτική από τις κοινότητες του Διαδικτύου, αλλά πώς θα βοηθήσουν οι πολιτικοί αυτή τη διάθεση επιστροφής των ανθρώπων στην πολιτική, όπως και το νέο μέσο με το οποίο αυτή μπορεί να πραγματωθεί.

Ποιος θα επιβάλει στην ΕΣΥΕ να διαθέτει ελεύθερα όλα τα στοιχεία; Ποιος υπουργός θα αποφασίσει ν? ανοίξει τελείως το ΕΡΓΟΡΑΜΑ; Ποια κυβέρνηση θα ανοίξει απόλυτα την πρόσβαση στα ΦΕΚ; Ποιος δήμαρχος θα δώσει 10% του προϋπολογισμού να το διαμορφώσουν οι δημότες; Ποια κοινοβουλευτική πλειοψηφία θ? αποφασίσει να ανακινηθεί η διαβούλευση και να γίνει δημοψήφισμα για κάποιο σημαντικό ζήτημα; Ποιοι θα δουν στο Διαδίκτυο την πιθανότητα δημιουργίας μιας καλύτερης Δημοκρατίας;

Και η ερώτηση απευθύνεται στους πολιτικούς, γιατί μ? ενδιαφέρει ειλικρινά η συνδρομή τους, αλλά κι επειδή ξέρω ήδη ότι οι ολοένα πιο διαδικτυωμένοι πολίτες θα φτιάξουν αυτήν την καλύτερη Δημοκρατία. Ούτως ή άλλως.Τάδε έφη ο κ. Ανδρέας Τριανταφυλλίδης συνιστολόγος στο staxiologio.gr/flow/

Comments 0 σχόλια »

top10.jpgΗ φίλη μου η Κατερίνα μου έχει βάλει μία άσκηση εδώ κι ένα χρόνο, να κάνω μία λίστα με τα 10 πιο αγαπημένα βιβλία, τις 10 πιο αγαπημένες ταινίες. Ομολογώ ότι τη βρήκα εξαιρετικά δύσκολη. Ούτε καν με τις ιστοσελίδες μπορώ να την κάνω οπότε έφτιαξα μία λίστα με τις 10 σελίδες που έχουν επηρεάσει πολύ τη ζωή μας. Οχι σε αξιολογική σειρά:

1 – Facebook – με βοήθησε να βρω φίλους που είχαμε χαθεί στα τρία σημεία του ορίζοντα

2 – Myspace – Κάποιοι νέοι καλλιτέχνες συνάντησαν εδώ το κοινό τους

3 – Google – απαντάει στις περισσότερες ερωτήσεις μας

4 – Lifehacker – Τα άρθρα του με στόχο της παραγωγικότητα κάνουν τη ζωή μας λίγο

5 – YouTube – Αν θέλεις να εισέλθεις στη βιομηχανία του θεάματος εδώ γίνεσαι καναλάρχης 7 – Google – This is an obvious one. I really don?t know how we lived without Google in the early days of the internet.

6 – eBay – Σε καιρούς χαλεπούς μπορείς να κάνεις οικονομία – σε βοηθάει να αναπτύξεις μία οικολογική συνείδηση επαναχρησιμοποίησης

7 – TED.com – Εξαιρετικές παρουσιάσεις από τους διανοητές της εποχής μας

8 – Wikipedia – Μία εγκυκλοπαίδεια που ανανεώνεται από τους πολίτες του δικτύου

9 – Second Life – Ένας εικονικός κόσμος με άπειρες δυνατότητες

το 10 περιμένει τις συμμετοχές σας…

Comments 0 σχόλια »

Top
 
Μετάβαση σε γραμμή εργαλείων