Αρχείο για 9 Οκτωβρίου, 2008

adw-logo.jpgΕκδηλώσεις για τις «Νέες τεχνολογίες», με τίτλο Athens Digital Week, οργανώνονται στην «Τεχνόπολη» στο Γκάζι από 16-19 Οκτωβρίου και στο Σύνταγμα από 13-19 του μηνός.

Η θεματολογία του «Athens Digital Week», καλύπτει πολλούς διαφορετικούς τομείς και περιλαμβάνει παρουσιάσεις από κορυφαίους επιστήμονες και ειδήμονες διεθνούς φήμης, χώρους εκπαίδευσης και εξοικείωσης του κοινού με τις νέες τεχνολογίες, προβολές, παραστάσεις, διαγωνισμούς, εκθέσεις πρωτοποριακών τεχνολογιών και διαδραστικές πλατφόρμες ενημέρωσης κοινού.

Athens digital week

Comments 0 σχόλια »

Παρόλο που φέτος συμπληρώθηκαν 80 χρόνια από το θάνατο του Κώστα Καρυωτάκη (1896 – 1928), δεν βλέπω επίσημες εκδηλώσεις, δεν βλέπω συνέδρια, δεν βλέπω συμπόσια, ούτε ανακήρυξη της χρονιάς σε «έτος Καρυωτάκη».

Δύο εξηγήσεις είναι πιθανές. Η πρώτη, ότι ξεχάστηκε. Άτοπο, γιατί και οι εκδόσεις των ποιημάτων του (ειδικά τα «Ποιήματα και Πεζά» του «Ερμή», τώρα «Εστία») πάνε πολύ καλά, και η επίδρασή του στους νεότερους ποιητές (Πατρίκιος, Αναγνωστάκης, Αλεξάνδρου, Θεοδωρίδης, Φωστιέρης, Καψάλης κ.λπ.) είναι αξιοσημείωτη, και οι μελέτες για το έργο του αυξάνονται, όπως και η διακαλλιτεχνική του απήχηση (Μικρούτσικος, Βουμβάκη, Παπαδημητρίου, το φετινό «Το terrain του παραδείσου» της σπουδαίας Μάρθας Φριτζήλα κ.λπ.). Η δεύτερη εξήγηση, ότι δεν εμπνέει τους κρατούντες των φιλολογικών και πολιτισμικών μας πραγμάτων, μου φαίνεται πιο πιθανή. Πώς να θεωρηθεί πρότυπο για τους νέους, πώς να εμπνεύσει τους υπηρεσιακούς παράγοντες των υπουργείων παιδείας ή πολιτισμού ή των διαφόρων φεστιβάλ βιβλίου, ο λυμφατικός αυτός Τριπολιτσιώτης, ο μισάνθρωπος συφιλιδικός, ο είρων απέναντι σε όλους και σε όλα, ο αυτοκαταστροφικός νεόγερος, ο εσωστρεφής κάτοικος των πόλεων, ο αυτόχειρας τελικά της Πρέβεζας;

Άρθρο του Δημήτρη Φύσσα στην Athensvoice

Comments 2 σχόλια »

unesco.gif72 εκατομμύρια παιδιά στον κόσμο δεν έχουν την ευκαιρία να καθίσουν σε θρανία και θεωρείται πολυτέλεια να έχουν απέναντί τους ένα δάσκαλο. Σύμφωνα με τους υπολογισμούς της Ουνέσκο, θα χρειαστούν άλλα 18 εκατομμύρια εκπαιδευτικών για να έχουν μέχρι το 2015 όλα τα παιδιά του κόσμου ευκαιρία στη μόρφωση.

Είμαστε χρειαζούμενοι ακόμα; Τότε γιατί βλέπουμε κάτι αυξήσεις -που ούτε για ένα PC Magazine- δε φτάνουν;

Comments 0 σχόλια »

king_harold.jpgΑναρωτηθήκατε ποτέ γιατί ονομάζεται “μπλε δόντι” αυτή η μικρή συσκευή που συνοδεύει το κινητό σας;

Να σας γνωρίσουμε λοιπόν τον βασιλιά Harold I της Δανίας, άλλως Harald Blatand (στα δανικά), άλλως Haraldr Blatonn (στα αρχαία νορβηγικά) άλλως Harald Blatann (στα Νορβηγικά), άλλως Harald Blauzahn (στα γερμανικά), άλλως Harald “Bluetooth” Gormson (βουαλά!).

Αυτός λοιπόν ο βασιλιάς με τα τόσα ονόματα, υπήρξε πραγματικά. Γεννήθηκε το 911 μ.Χ. στον τόπο που τώρα λέγεται “Δανία”. Ένα από τα κατορθώματά του κύριου Bluetooth, ήταν να καταφέρει να προσηλυτίσει τους συμπατριώτες του στο Χριστιανισμό. Παρόλο που ο Χριστιανισμός ήταν ήδη επίσημα εγκαθιδρυμένος στους προκατόχους του, εντούτοις, οι ειδωλολάτρες συμπατριώτες του δεν έδειχναν ιδιαίτερα πρόθυμοι να εγκαταλείψουν τους “Παλιούς Τρόπους” και να ασπαστούν τον αγαπητό σε όλους Ιησού.

Ο κύριος Bluetooth, ήταν ο καταλύτης αυτής της προσπάθειας, μέσω της καλής του πίστης και των πρακτικών του. Βέβαια, η επιτυχία κάπως αμφίβολη, μιας και για πολύ καιρό οι Δανοί ασπάζονταν τον Ιησού σαν “ακόμα μια ασήμαντη θεότητα”. Ο καιρός όμως -ως γνωστόν- έχει γυρίσματα.

Οι δημιουργοί της τεχνολογίας bluetooth, λόγω της Σκανδιναβικής καταγωγής τους, διάλεξαν και έδωσαν αυτό το όνομα στο project τους, αφού περιγράφει μια ασύρματη τεχνολογία που ενώνει διάφορες ανεξάρτητες συσκευές μεταξύ τους.

Είχε όμως μπλε δόντια ο βασιλιάς της ιστορίας μας; Φήμες φέρουν ότι του άρεσαν πολύ τα βατόμουρα…

Comments 0 σχόλια »

Αλλαγή μεγέθους γραμματοσειράς
Αντίθεση
Μετάβαση σε γραμμή εργαλείων