Αρχείο για Οκτώβριος 15th, 2008

escher_ascending.jpg

Στο όνομά του πίνουν νερό εκκολαπτόμενοι γραφίστες, σκιτσογράφοι, αρχιτέκτονες και κινηματογραφιστές. Ο Ολλανδός καλλιτέχνης M.C. Escher (1898-1972) προχώρησε πολλά βήματα την αίσθηση της προοπτικής, το τρισδιάστατο κάδρο και την πολυεπίπεδη εικόνα. Η έκθεση με έργα από όλες τις περιόδους της ζωής του παρουσιάζεται για δέυτερη φορά στην Αθήνα και έχει τίτλο «Από το προσχέδιο στο αριστούργημα».

Μουσείο Ηρακλειδών

Comments 0 σχόλια »

ibm-virtual-city.jpg

Αν στους ευσεβείς πόθους σας περιλαμβάνεται και μία βόλτα στην Απαγορευμένη πόλη του Πεκίνου, να σας ενημερώσουμε ότι χάρη στην IBM. σας παρέχεται πλέον η δυνατότητα. Με μια επίσκεψη στο www.beyondspaceandtime.org  μπορείτε να περιηγηθείτε στο παλάτι, όπως ήταν κατά τη διάρκεια της δυναστείας των Qing.

Οπως φαίνεται, η Απαγορευμένη είναι η πρώτη απο μια σειρά αντίστοιχων virtual εικονικών επισκέψεων σε άλλους τόπους και άλλους χρόνους που μας ετοιμάζει η IBM. Για να περιηγηθείτε θα πρέπει να κατεβάσετε το πρόγραμμα μεγέθους περίπου 200 MB  οπότε λίγη υπομονή θα τη χρειαστείτε.?

Comments 0 σχόλια »

 voukourestiou.jpg

Προχθές στη Βουκουρεστίου απέναντι από το Παλλάς ενώ το πλήθος τσεκάριζε τις εμφανίσεις των διασήμων μία γιαγιά σκάλιζε τους κάδους απορριμάτων. Κάποια στιγμή είχε σκαρφαλώσει πάνω στον κάδο τόσο που φοβήθηκα ότι θα έπεφτε μέσα.

Μικρές ιστορίες του 21ου αιώνα, που μοιάζουν τόσο με τις δικές μας και που είναι, ωστόσο, τόσο μακριά μας. Άνθρωποι νέοι, ηλικιωμένοι, μητέρες με μωρά στην αγκαλιά, που τριγυρνούν στους δρόμους βυθισμένοι στις σκέψεις τους και στον δικό τους κόσμο, αντιμέτωποι με όλες τις καιρικές συνθήκες. Οι σύγχρονοι «Αθλιοι» δεν είναι πλάσματα κάποιας άλλης εποχής.

Είναι αποφυλακισμένοι, χρήστες ναρκωτικών, θύματα δανείων και πιστωτικών καρτών, απολυμένοι και χαμηλοσυνταξιούχοι. «Δεν είμαστε ζητιάνοι, απόκληροι και άποροι είμαστε», φώναζε ένας απ’ αυτούς μέσα σ’ ένα σουπερμάρκετ. Στον δικό μας εθνικό περίγυρο πειθαναγκαστήκαμε στην παραδοχή της αδυναμίας μας και διαιωνίζουμε το πρόβλημα. Ο ρατσισμός των «χορτάτων» δεν αντιλαμβάνεται ότι το ίδιο το σύστημα παράγει αυτές τις καταστάσεις και, έπειτα, προσπερνάει τους αναξιοπαθούντες και τους ξεχνάει. Στην τηλεόραση παρελαύνουν οι καταθέσεις σε ελβετικούς λογαριασμούς προσώπων της επικαιρότητας.  Στους χαλεπούς μας καιρούς αντί το κράτος να κατοχυρώσει δίχτυ κοινωνικής προστασίας, κυνηγάει δείκτες οικονομικής ευεξίας που -τι ειρωνεία- δεν πιάνονται ποτέ. Οι σύγχρονοι «κλοσάρ» δεν είναι μόνο οι απόκληροι της κοινωνίας, είναι πια οι χθεσινοί της εργαζόμενοι. Οι ίδιες τους οι ιστορίες, ιστορίες καθημερινών ανθρώπων που, από έναν λάθος υπολογισμό, βρέθηκαν στην άλλη άκρη.

«Η απέναντι πλευρά δεν είναι τόσο μακριά»…

Comments 0 σχόλια »

Top
 
Μετάβαση σε γραμμή εργαλείων