Αρχείο για 24 Οκτωβρίου, 2008

facebk-epim.jpgΟι επιμορφούμενοι του Β΄επιπέδου έφτιαξαν και γκρουπ στο Facebook. Κάλιο αργά παρά ποτέ… έχω να σημειώσω.

Οι αποφοιτήσαντες -alumni -πλέον μπορούν να συνδράμουν και να γνωριστούν αρχικά διαδικτυακά και στη συνέχεια θα κανονίσουμε κι ένα live.

Ιδού το μανιφέστο τους:

Σεναριομανείς και λογισμικοφάγοι εκπαιδευτικοί ομαδοσυνεργάζονται και αλληλεπιδρούν εποκοδομιστικά (ναι, είναι η σωστή λέξη κι οποιος έχει αμφιβολία μάλλον χρειάζεται επιμόρφωση).
Προϋποθέσεις συμμετοχής στο γκρουπ:
1) Διαπιστωμένη μανία για επιμόρφωση μέχρι τελικής πτώσης
2) Φανατική παρακολούθηση των μαθημάτων (απουσίες; τι είναι αυτό;)
3) Απέχθεια προς τα διαλείμματα
4) Συστηματική άρνηση αποχώρησης από την αίθουσα με το πέρας του μαθήματος και επιπλέον παρεμπόδιση της αποχώρησης του επιμορφωτή (λογω ανάγκης επίλυσης αποριών)
5) Αντοχή στο ξενύχτι (μπροστά στον υπολογιστή εννοείται)
6) Πίστη στη σοφή λαϊκή ρήση “ένα σενάριο την ημέρα το γιατρό τον κάνει πέρα”
7) Κόλλημα με τη διατύπωση στόχων
8) Υψηλές βλέψεις: Άντε, και στο Γ΄επίπεδο παιδιά!

Comments 5 σχόλια »

markmazower.jpgΔιαβάζω στη Faq μία συνέντευξη του Άγγλου ιστορικού. Κατά τη γνώμη σας, ό, τι πρόκειται να γίνει κάποια στιγμή στο μέλλον έχει γίνει στο παρελθόν; “Όχι δεν πιστεύω στους κύκλους που επαναλαμβάνονται. Πιστεύω πως η ιστορία είναι ένα λεξιλόγιο για να καταλαβαίνουμε που είμαστε και τι επιλογές έχουμε μπροστά μας. Πιστεύω ότι η ιστορία είναι ένα εργαλείο που μας βοηθαει να ξεδιαλύνουμε μυστηριώδεις δυνάμεις. Από την άλλη, οι άνθρωποι δεν συμφωνούν πάνω στο τι έγινε στο παρελθόν και ο ιστορικός ψάχνει για μια αλήθεια η οποία συνεχώς ξεγλιστράει”

Λίγο αργότερα αναφέρεται στα λόγια του Έρικ Χομπσμπομ: “Τα έθνη είναι σαν τους ναρκομανείς και εμείς οι ιστορικοί σαν τους προμηθευτές τους. Θέλουν να φτιαχτούν με το παρελθόν και εμείς τους δίνουμε τη δόση τους”.

Η σελίδα του Mazower στο Πανεπιστήμιο Columbia

Mark Mazower στη Wikipedia

Comments 0 σχόλια »

poll.jpg

Οι schooligans στο site τους ψηφίζουν και οστρακίζουν τα αρχαία…

δεν πιστεύω να νιώθουμε έκπληξη; Είναι ένα μάθημα που παρουσιάζει δυσκολίες και δεν έχει καταφέρει να γίνει ελκυστικό. Χάνουμε την ουσία της αρχαιομάθειας στις υποπεριπτώσεις των πλαγιασμένων υποθετικών λόγων.

Ας ακούσουμε όμως τον καθ’ ύλην αρμόδιο καθηγητή Γιώργη Γιατρομανωλάκη:

Χαρακτηρίσαμε σε προηγούμενο κείμενό μας («Το Βήμα», 10-10-04) τη διδασκαλία των Αρχαίων (γλώσσας και λογοτεχνίας) ως «εθνική πολυτέλεια», απαραίτητη ωστόσο και ζωτικής σημασίας. Μαθαίνουμε Αρχαία όχι γιατί έτσι θα γίνουμε καλύτεροι άνθρωποι, καλύτεροι πατριώτες ή χριστιανοί. Και προφανώς όχι διότι έτσι μαθαίνουμε καλύτερα τη γλώσσα μας. Κανείς δεν μπορεί να υποστηρίξει σοβαρά αυτή την ανορθολογική άποψη. Ο Σολωμός, ο Καβάφης και ο Σεφέρης δεν τελειοποίησαν τα ελληνικά τους κάνοντας εγκλιτικές ή χρονικές αντικαταστάσεις! Και υπάρχουν – ευτυχώς – πάμπολλοι Ελληνες που ενώ δεν έμαθαν να κλίνουν το ρήμα οίδα, γράφουν και μιλούν λαμπρά ελληνικά. Αντίθετα υπάρχουν φιλόλογοι παντελώς ανελλήνιστοι. Μαθαίνουμε λοιπόν Αρχαία για τον ίδιο λόγο για τον οποίο διαβάζουμε λογοτεχνία, πηγαίνουμε στο θέατρο ή ακούμε μουσική. Τα Γυμνασιόπαιδα «πρέπει» να αρχίσουν να μαθαίνουν Αρχαία επειδή έτσι θα έχουν την πολυτέλεια να γίνουν μέτοχοι μιας άλλης τάξεως γλωσσικής και λογοτεχνικής γνώσης και εμπειρίας. Πέρα από όλα τα άλλα. 

Πώς θα επιδοτήσουμε τα Αρχαία Ελληνικά; άρθρο στο Βήμα

Comments 0 σχόλια »

dear_schooligans.jpgΜια που μιλάμε για τοιχογραφίες της νεολαίας μας, σίγουρα θα τους θυμάστε. Οι Schooligans ενίοτε καταλαμβάνουν το edito της Athens Voice. Ας τους ακούσουμε:

Έφαγα αποβολή επειδή τσακώθηκα με το beep το Μαθηματικό. «Αφουγκραζόμαστε τη φωνή των εφήβων, δήλωσε συγκινημένος ο πρόεδρος της Βουλής, Δημήτρης Σιούφας, με αφορμή την έναρξη εργασιών της Βουλής των Εφήβων». Χτύπησε το κινητό μου την ώρα του μαθήματος ?η Θεοδώρα ήταν? κι αυτός αμέσως μου λέει «πέρνα έξω, τα κινητά απαγορεύονται» «Καλώς ήρθατε στην καρδιά της Δημοκρατίας, είπε ο πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής». «Όταν χτυπάει το δικό σας κινητό, σας βγάζει κανείς έξω;» του απαντάω. Και μ? έστειλε στο διευθυντή!

«Φουντώνουν οι καταλήψεις σε Γυμνάσια και Λύκεια όλης της χώρας. Πάνω από 100 σχολεία τελούν υπό κατάληψη». Αλλά αυτό δεν είναι τίποτα! Θυμάσαι το φίλο μου, τον Χρήστο, που πάει σε ιδιωτικό; «Όλο και περισσότεροι γονείς στέλνουν τα παιδιά τους σε ιδιωτικά σχολεία παρά τα υψηλά δίδακτρα». Τον διώξανε στη μέση της χρονιάς! Ήταν μαθητής του 10, δεν θα ?γραφε καλά στις Πανελλήνιες και θα έριχνε τα ποσοστά επιτυχίας του ιδιωτικού. «Με απώλειες 3,1% έκλεισε σήμερα ο γενικός δείκτης στο Χρηματιστήριο Αθηνών». Οι συμμαθητές του δεν κάνανε τίποτα, κοιτάξανε την πάρτη τους και το βουλώσανε. Κότες! «Επικίνδυνα κοτόπουλα από την Κίνα εντόπισαν οι ελεγκτές του Υπουργείου Υγείας μετά από έφοδο στη Βαρβάκειο αγορά».

Φεύγω τώρα, έχω Αγγλικά. «Πάνω από 600 εκατομμύρια ευρώ δίνουν οι Έλληνες γονείς για να μάθουν τα παιδιά τους ξένες γλώσσες». Δεν βαρέθηκες αυτές τις  beep ειδήσεις; Βάλε τουλάχιστον STAR που έχει γέλιο! «Σάλος στα σχολεία με νέο βίντεο-πορνό και πρωταγωνίστρια 16χρονη μαθήτρια ονόματι Θεοδώρα. Στο βίντεο διακρίνεται καθαρά 15χρονος μαθητής να φωνάζει στα αγγλικά YES, YES, YES!»

Comments 0 σχόλια »

dhmhtra22.jpgΤην εκπομπή του Σταύρου Θεοδωράκη “Πρωταγωνιστές” την παρακολουθώ ανελλιπώς. Πιάνει τα θέματά του από λοξές γωνίες και κυρίως δεν κρίνει εύκολα. Τον Οκτώβριο παρουσίασε μία τοιχογραφία των νέων της εποχής μας που ζουν πλέον στο διαδίκτυο. Αν τη χάσατε γνωρίστε τους από την περιγραφή του δημοσιογράφου στην Athens Voice.
Αντώνης 17. Ο τζίνιους που διακρίθηκε στον παγκόσμιο διαγωνισμό της Microsoft  και τώρα προσπαθεί ?αυτός ο 17χρονος!? να μειώσει κατά 40% την ενέργεια σε ένα σχολείο στο Φάληρο.
Δήμητρα 22. Το αστεράκι του face book με τους 4.000 φίλους!
Κωνσταντίνος 16. Κάποτε ήταν κολλημένος με το WoW, τώρα κάνει φιγούρες στα κορίτσια με το σκέιτμπορντ.
Χάκερ 21. Σε 30 δεύτερα κατάφερε να μπει από ένα ίντερνετ καφέ της Ξάνθης  στο φεστιβάλ της Γερμανίας και να μειώσει 50% τις τιμές των φθινοπωρινών συναυλιών. Αν δεν τον κρατούσα θα είχε μπει στο Ατατούρκ και θα είχε αλλάξει τις ώρες στις πτήσεις.
Στέφανος 16. Δεν έχει βγει από το δωμάτιό του εδώ και ένα χρόνο και όλη μέρα πιστολίζει τους εχθρούς. Κάθε τόσο ζητάει ακόμη μια μικρή παράταση. Όπως οι αλκοολικοί διεκδικούν άλλο ένα τελευταίο ποτηράκι.
Μπλόγκερ 21. Ο πιο νεαρός, δημοφιλής μπλόγκερ του διαδικτύου μού έδωσε ραντεβού στις δημόσιες τουαλέτες δίπλα από τη Νομική. Βρίζει την τηλεόραση και νόμιζε ότι θα κωλώναμε και δεν θα πηγαίναμε ? αλλά την πάτησε.
Αυτοί λοιπόν ήταν οι ήρωές μου για 15 μέρες. Η παρέα που ακούει μόνο τους τίτλους από τον κόσμο των μεγάλων. Η γενιά που αγνοούν οι τίτλοι των 8.

Comments 0 σχόλια »

obesity.jpgΟι περισσότεροι άνθρωποι μπορούν να χάσουν βάρος. Αλλά αυτό δεν αρκεί. Μετά αρχίζουν τα δύσκολα. Λίγοι μπορούν να διατηρήσουν το χαμηλό βάρος για μεγάλο διάστημα. Οι επιστήμονες τώρα αρχίζουν να αναζητούν το γιατί. Και οι απαντήσεις που βρίσκουν δεν θα αρέσουν σε εκατομμύρια ανθρώπους που παλεύουν με τα κιλά.

Το ανθρώπινο σώμα είναι σχεδιασμένο να σαμποτάρει την απώλεια βάρους. Από τη στιγμή που το σώμα έχει υπάρξει κάποια στιγμή υπέρβαρο, θέλει να επιστρέψει σε εκείνα τα κιλά. Η φυσιολογία του οργανισμού έχει αλλάξει με δύο τρόπους. Το σώμα χρειάζεται λιγότερες θερμίδες για να διατηρηθεί, αλλά η επιθυμία του για φαγητό είναι περισσότερο έντονη από ποτέ.

Έτσι, για να διατηρήσει κάποιος το φυσιολογικό του βάρος, από τη στιγμή που θα χάσει τα κιλά, πρέπει να πολεμήσει μια σειρά από βιολογικές διαδικασίες που έχουν να κάνουν με τον εγκέφαλο, τις ορμόνες, τον μεταβολισμό και την αποθήκευση λίπους. «Τώρα μόλις αρχίζουμε να καταλαβαίνουμε πώς μπορούμε να διατηρήσουμε το φυσιολογικό βάρος», λέει ο Πολ Μακλίν, καθηγητής Ιατρικής στο Πανεπιστήμιο του Κολοράντο. «Το μεγάλο πρόβλημα δεν είναι να χάσεις το βάρος, αλλά να μην το ξαναπάρεις. Μόνο το 5-10% των ανθρώπων μπορούν να το κάνουν για μεγάλο χρονικό διάστημα».

Διαβάστε ακόμη για τη βαθμολογία των τροφών. Με άριστα το 100, το μπρόκολο, το πορτοκάλι και τα φασολάκια παίρνουν 100. Το χοτ ντογκ, αντίθετα, μόλις 5, ενώ ακόμη πιο κάτω, στον πάτο του καταλόγου αξιολόγησης των τροφίμων, η γρανίτα παίρνει μόνον έναν βαθμό.

Comments 0 σχόλια »

voutyras.jpgΔεν έχει ξεχαστεί ο συγγραφέας Δημοσθένης Βουτυράς. Συμπληρώνονται φέτος 50 χρόνια από τον θάνατό του και μια ομάδα φίλων του ίδρυσε την αστική μη κερδοσκοπική εταιρεία «Παραρλάμα», με σκοπό να αναδείξει το έργο του και να συνεχίσει την έκδοση των Απάντων του.

«Το έργο του καλύπτει το πρώτο μισό του 20ού αιώνα και υπήρξε μια τοιχογραφία της, μετασχηματιζόμενης Ελλάδας, από τον ελληνοτουρκικό πόλεμο του 1897 μέχρι την Κατοχή και την Αντίσταση», έγραφαν τον περασμένο Ιούνιο 30 κριτικοί, καλλιτέχνες και συγγραφείς στην έκκλησή τους για τη συνέχιση της έκδοσης των Απάντων.

Ως πρώτο βήμα η Εταιρεία «Παραρλάμα» διοργανώνει ένα διήμερο συμπόσιο γνωριμίας με τα διηγήματά του, στις 26 και 27 Νοεμβρίου. Πληροφορίες για τους ενδιαφερόμενους στο περιοδικό «Διαβάζω», τηλ. 210-33.88.008.

Οι νεροκολοκύθες και το αίμα του ασεβούς από το ένθετο του Ριζοσπάστη

Ο άνθρωπος διήγημα αφιέρωμα στη Δημόσια Βιβλιοθήκη Ναυπάκτου

Comments 1 σχόλιο »

Αλλαγή μεγέθους γραμματοσειράς
Αντίθεση
Μετάβαση σε γραμμή εργαλείων