Αρχείο για 23 Οκτωβρίου, 2008

maus-wide.jpg

Το καλοκαίρι έγραφα για το Μαυσωλείο του Αγ. Γεωργίου. Πριν λίγο μία φίλη μου έστειλε τα μαντάτα. Άγνωστοι εισέβαλαν ανενόχλητοι και προκάλεσαν ανεπανόρθωτες ζημιές στο μνημείο της οικογένειας Πετροκόκκινου. Οι δράστες κατέστρεψαν ολοσχερώς τη λουτροφόρο. (Διακρίνεται στο κέντρο του μνημείου).

Ενδεικτικό της εγκατάλειψης των μνημείων είναι ότι για τέσσερεις ημέρες κανένας δεν είχε αντιληφθεί το παραμικρό. Ειδεχθής λεπτομέρεια: μετά από όλη τη φασαρία και τα δημοσιεύματα στον τύπο το καλοκαίρι, ο Δήμος Ερμούπολης το μόνο μέτρο που πήρε ήταν να κηρύξει το 2008 έτος διάσωσης των μνημείων του Αγ. Γεωργίου.

Το ρεπορτάζ αναφέρει επιπρόσθετα ότι κατατέθηκε μήνυση κατ΄αγνώστων.

Comments 0 σχόλια »

Σαν σήμερα γεννήθηκε ο Μάνος Χατζιδάκις . Επί 2 και πλέον χρόνια (1978-1980), μέσα από τη ραδιοφωνική συχνότητα του Τρίτου, (Θυμάστε; Τριιιίτο πρόγραμμα) ο Χατζιδάκις εξέπεμπε τα περίφημα σχόλια του, τα οποία πολλές φορές τάραξαν τα λιμνάζοντα ύδατα της μεταπολιτευτικής Ελλάδας. Ας θυμηθούμε δύο:

«Και πρώτ’ απ’ όλα, τι εννοούμε λέγοντας παιδεία;

Την πληροφορία, την τεχνική, το δίπλωμα εξειδίκευσης που εξασφαλίζει γάμο, αυτοκίνητο κι ακίνητο, με πληρωμή την πλήρη υποταγή του εξασφαλισθέντος , ή , την πνευματική και ψυχική διάπλαση ενός ελευθέρου ανθρώπου, με τεχνική αναθεώρησης κι ονειρικής δομής, με αγωνία απελευθέρωσης και με διαθέσεις μιας ιπτάμενης φυγής προς τα’ άστρα;

Αυτή την δεύτερη παιδεία την αποσιωπούν και δεν την δίνουν δωρεάν. Γιατί δεν συντηρεί και δεν υπηρετεί συστήματα. Αντίθετα, τα ελέγχει, τα αναθεωρεί και τα’ αποδυναμώνει.»

κι έτερον:

«Κάθε ποιητής είναι ηρωικός.
Αρκεί να είναι αληθινός ποιητής
κι όχι εθελοντής.
Κι εγώ από νέος επεδίωξα
να είμαι ποιητής.
Τον ηρωισμό του πεζοδρομίου,
χωρίς να τον περιφρονώ,
δεν τον γνωρίζω κι ούτε μου ταιριάζει».

Μάνος Χατζιδάκις (Τρίτο πρόγραμμα)

Comments 0 σχόλια »

google-blog-search.jpgΗ Google θέλει να είναι η πρωτοπόρος μηχανή αναζήτησης του Διαδικτύου επί παντός επιστητού, συμπεριλαμβανομένων και των blogs. Γι? αυτό προχώρησε πρόσφατα σε αναβάθμιση της υπηρεσίας Google Blog Search, η οποία λειτουργεί ως «ψαχτήρι» για τα διάφορα blogs, ένα εργαλείο δηλαδή που οργανώνει και βρίσκει τις σημαντικότερες ειδήσεις και τις ιστοσελίδες που τις προβάλλουν. Και επειδή η μπλογκόσφαιρα και ενδιαφέρουσα είναι και αχανής, οι σχετικές μηχανές αναζήτησης -new entry στο Διαδίκτυο- ανθούν και πολλαπλασιάζονται. Συνέχεια »

Comments 0 σχόλια »

Ποιος είπε πως το φιλότιμο είναι λέξη αποκλειστικά ελληνική και διεθνώς αμετάφραστη; Ο καθηγητής στην τάξη της ταινίας Ανάμεσα στους Τοίχους προσπαθεί να φιλοτιμήσει τους μαθητές του για να πετύχει αυτό που όλοι οι δάσκαλοι επιδιώκουν, δηλαδή τη γνώση και το σεβασμό. Αντ’ αυτών, εισπράττει ένα άλυτο μαθηματικό πρόβλημα: το σύνολο των εφηβικών μεταπτώσεων, μαζί με την αντίδραση στην επιβεβλημένη μάθηση, στην οργανωμένη καθημερινότητα αλλά και τα ψήγματα ανταπόδοσης προς το συμπαθή εφιάλτη που βρίσκεται στην έδρα. Μια τους βρίσκει, δυο τους χάνει, κλασικά πράγματα.

Σαν κάθε καλή ταινία που σέβεται τον εαυτό της, το Ανάμεσα στους Τοίχους, αντί να σπεύσει σε απαντήσεις και λύσεις, θέτει το λογικό ερώτημα: Τι ακριβώς αποκομίζουν παιδιά και καθηγητές στην καθημερινή διελκυστίνδα της παιδαγωγικής τεχνικής που ονομάζεται ουτοπία για μια καλύτερη παιδεία;  Η ταινία του Καντέ μπαίνει στο σκληρό σχολείο του Παρισιού και προσφέρει υποκειμενική επιλογή των πιθανών απαντήσεων διά της σωκρατικής μεθόδου.

Ο Λοράν Καντέ στριμώχνει ποιητικά και ρεαλιστικά το φακό του στο παγκόσμιο σχολείο από το παράθυρο. Παρατηρεί και καταγράφει τη σύγχρονη τροπή μιας αιώνιας πάλης. Το 2008, ο κοινωνικός ιστός των παιδιών είναι διαφορετικός, η τάξη όμως παραμένει πεδίο μάχης. Mια κλειστή κοινότητα με τις ίντριγκες και την αργκό της. Προθέσεις και συμπεριφορές συγκρούονται. Ταινία που δεν πρέπει να χάσετε.

Παρουσίαση του Θ. Κουτσογιαννόπουλου στη LIFO

Comments 0 σχόλια »

Μία συγκινητική διαφήμιση που διδάσκει πολλά…

Comments 0 σχόλια »

pliroforiki.jpgΣε συνέδριο της ΕΕΤΤ που πραγματοποιήθηκε πριν από μερικούς μήνες, η Επίτροπος για την Κοινωνία της Πληροφορίας, Βίβιαν Ρέντινγκ, σκιαγράφησε με μελανά χρώματα την εικόνα της Ελλάδας σε σχέση με τους ευρωπαίους εταίρους της. Η κ. Ρέντινγκ σημείωσε, μεταξύ άλλων εξίσου αποκαρδιωτικών ποσοστών, ότι μόλις 13% των ελληνικών σχολείων διαθέτει ευρυζωνική σύνδεση στο Ίντερνετ, τη στιγμή που ο ευρωπαϊκός μέσος όρος φτάνει το 67%.Η πλειοψηφία των εργαστηρίων υπολογιστών στα σχολεία σήμερα σίγουρα δε συμβαδίζει με την ούτως ή άλλως ραγδαία ανάπτυξή τους. Ο εξοπλισμός είναι παλιός, τα τελευταία πέντε χρόνια η ανανέωση που έχει γίνει είναι της τάξης του 10%. Παράλληλα, τα πενταετή συμβόλαια συντήρησης από τις προμηθεύτριες εταιρείες έχουν λήξει πλέον, με αποτέλεσμα η υποστήριξη των εργαστηρίων να γίνεται από την τοπική αγορά, κατόπιν συνεννόησης του διευθυντή του σχολείου, του υπεύθυνου του εργαστηρίου και αρμοδίου από τη νομαρχία. (Ας προσθέσουμε σε αυτό και την πτώχευση ενός βασικού προμηθευτή των ελληνικών σχολείων).

«Ακόμη κι αν θες να δείξεις κάποια πράγματα στα παιδιά, η πρόσβαση στο Ίντερνετ είναι τόσο αργή που δεν προλαβαίνουν να ανοίξουν οι σελίδες», λέει η Εύη Κ., καθηγήτρια πληροφορικής σε γυμνάσιο της Αθήνας. «Ήθελα να μάθω στα παιδιά πώς να φτιάξουν ένα λογαριασμό ηλεκτρονικού ταχυδρομείου στο gmail, αλλά με έντεκα υπολογιστές να μοιράζονται μία σύνδεση ISDN, δεν προλάβαμε να ανοίξουμε ούτε την πρώτη σελίδα του site», εξηγεί η ίδια. Ως εκ τούτου, χρησιμοποιεί διαφανοσκόπειο και παρουσιάσεις σε powerpoint για να δείξει στα παιδιά πώς είναι μια ιστοσελίδα και τι μπορεί κάποιος να βρει σε αυτή.

Είναι σίγουρα δυσεπίλυτο πρόβλημα η διαρκής ανανέωση του εξοπλισμού του σχολείου. Αν μάλιστα αυτά τα χρήματα υποστηρίζουν μόνο το μάθημα της πληροφορικής… Τα σχολεία έχουν κι άλλες ανάγκες και με ένα ασφυκτικό προϋπολογισμό σκούρα τα πράγματα.Είναι δυνατόν να έχουμε μόνο ένα χώρο με μολύβια στην εποχή μας και να λέμε στους μαθητές τώρα θα πάμε σε εκείνο το δωμάτιο να γράψουμε; Γιατί κακά τα ψέματα οι υπολογιστές είναι τα μολύβια της εποχής μας. Συγνώμη αλλά χρειάζομαι κι εγώ μολύβι για να διδάξω τα μαθήματά μου.

Το άρθρο θίγει και άλλα “συντεχνιακά” ζητήματα. Όπως όλοι γνωρίζουμε κάθε νόμισμα έχει δύο όψεις. Γιατί αποσιωπάται ας πούμε ότι στις ευρωπαϊκές χώρες δεν υπάρχει το μάθημα αυτούσιο αλλά μόνο ως επιλογή στις τελευταίες τάξεις. Ο βασικός γραμματισμός στις ΤΠΕ απαντάται σε υπανάπτυκτες χώρες όπου οι μαθητές βλέπουν τον υπολογιστή με το κιάλι. Σιγά μην περιμένουν τα δεκάχρονα να τους διδάξουμε εμείς για τη δισκέτα. Αφήστε που οι νέοι υπολογιστές δεν έχουν δισκέτες…

Το θέμα του αναλυτικού προγράμματος γιατί δεν θίγεται; Μαθαίνουν τα παιδιά πληροφορική στο σχολείο; είναι ικανοποιημένα από το μάθημα; έγινε μία σχετική έρευνα;

Μετ’ εμποδίων το μάθημα της πληροφορικής στα σχολεία άρθρο στην Καθημερινή

Comments 0 σχόλια »

Αλλαγή μεγέθους γραμματοσειράς
Αντίθεση
Μετάβαση σε γραμμή εργαλείων