Αρχείο για 10 Οκτωβρίου, 2008

Έσπευσα στη σκοτεινή αίθουσα για να επαναλάβω τις αναμνήσεις της καλοκαιρινής Βαρκελώνης που έχουν αρχίσει να ξεθωριάζουν. Ο Γούντυ δε με άφησε παραπονεμένη, είχε αρκετές λήψεις και από την πόλη και από έργα του Γκαουντί. Επίσης ο Χαβιέ γράφει στο φακό και δε θέλω αντιρρήσεις.

Το Movies for the masses σχολιάζει:  “η ζωή δεν έχει γεύση αν δεν της βάζεις απιστία ποικιλία”.

Τσ-τσ-τσ! Η γεύση πάντως της ταινίας υπόπικρη…

Θα δηλώσω σε κάθε περίπτωση την προτίμησή μου για το Matchpoint του Woody.

Comments 0 σχόλια »

god.jpgΤις τελευταίες ημέρες όλο και ακούμε τη φράση: “Οι αγορές αναζητούν στήριξη” – αλλά φαίνεται δεν τη βρίσκουν. Καθώς λοιπόν αρκετοί προβληματίζονται για το μέλλον τους στις ουρές των συσσιτίων και έχουν αρχίσει να βλέπουν με άλλο μάτι τον άστεγο της γειτονιάς τους, δεν είναι λίγοι αυτοί που αναζήτησαν στήριξη στο διαδίκτυο. Διαβάζω στην “Κ”:

Όλο και περισσότεροι άνθρωποι επισκέπτονται την ιστοσελίδα με τις προσευχές της Εκκλησίας της Αγγλίας για να βρουν ένα στήριγμα εν μέσω της παγκόσμιας χρηματοπιστωτικής κρίσης, ανακοίνωσε σήμερα η Εκκλησία.

Ιστοσελίδα της Εκκλησίας της Αγγλίας που επικεντρώνεται στην παροχή συμβουλών σε αυτούς που ανησυχούν για την αύξηση των προσωπικών τους χρεών είδε την επισκεψιμότητά της να αυξάνεται κατά 70% τις τελευταίες ημέρες, όπως αναφέρει η Εκκλησία της Αγγλίας στην κεντρική της ιστοσελίδα.

Εξάλλου και ο αριθμός των χρηστών του ίντερνετ που επισκέπτονται την ιστοσελίδα της Εκκλησίας για την καθημερινή προσευχή αυξήθηκε κατά 25%, με μία από τις προσευχές, η οποία απευθύνεται στη χρηματοπιστωτική κρίση, να είναι ιδιαίτερα δημοφιλής, προσθέτει η Εκκλησία της Αγγλίας.

Η προσευχή για την οικονομική κρίση έχει σχεδόν 8.000 επισκέψεις από το Σεπτέμβριο που δημοσιεύτηκε στο διαδίκτυο.

Αυτή αναφέρει: «Κύριε και Θεέ, ζούμε σε ταραγμένες μέρες, σε όλον τον κόσμο, οι τιμές ανεβαίνουν, τα χρέη αυξάνονται, οι τράπεζες καταρρέουν, οι δουλειές αφαιρούνται και η εύθραυστη ασφάλεια απειλείται. Θεέ της αγάπης, νιώσε το φόβο μας και άκουσε την προσευχή μας: γίνε ένα οχυρό δύναμης μέσα στην κινούμενη άμμο και ένα φως στο σκοτάδι, βοήθησέ μας να δεχθούμε το δώρο σου της ειρήνης και θεράπευσε τις καρδιές μας, στρέφοντάς τες εκεί όπου θα βρεθούν οι πραγματικές χαρές, στον Ιησού Χριστό τον Κύριό μας. Αμήν».

Comments 0 σχόλια »

Utube
Από σπάνιες συνεντεύξεις και παρουσιάσεις έως ιστορικές βιντεοσκοπήσεις και εκτελέσεις τραγουδιών κρύβει το YouTube στους πολύτιμους θησαυρούς του. Μπορεί ο «σωλήνας» να είναι γνωστός για τα ιδιόρρυθμα βιντεάκια, πιτσιρικάδων κυρίως, που τον κατακλύζουν υπάρχουν όμως και κομμάτια της παγκόσμιας πολιτιστικής παράδοσης, τα οποία γίνονται ευρέως προσβάσιμα χάρη στον παγκόσμιο ιστό και ειδικά χάρη στο YouTube.Το ελληνικό κομμάτι του YouTube είναι κυριολεκτικά γεμάτο με μουσικές. Από Μπιθικώτση και Φαραντούρη μέχρι Αρβανιτάκη και Ασιμο, απλώς πληκτρολογήστε στην εσωτερική search engine της ιστοσελίδας το όνομα του καλλιτέχνη που σας ενδιαφέρει και σίγουρα όλο και κάτι θα βρείτε. Εκτελέσεις από μεταδικτατορικές συναυλίες του Θεοδωράκη, μουσικές επενδύσεις από τον παλιό ελληνικό κινηματογράφο, ό,τι πιο κοντά σε βίντεο κλιπ της εποχής θα το βρείτε στον ελληνικό τομέα του… σωλήνα. Δυστυχώς, όμως, όταν έρχεται η ώρα της ανακάλυψης αντίστοιχων «συλλεκτικών» βίντεο όπως αυτών του εξωτερικού, αποδεικνύεται ότι… υπάρχει έλλειψη. Μόνο κάποια αφιερώματα της κρατικής ελληνικής τηλεόρασης στους νομπελίστες ποιητές (Σεφέρη, Ελύτη) και σε συγγραφείς όπως ο Νίκος Καζαντζάκης υπάρχουν.

Θησαυροί στο ΥοuTube άρθρο στον e-tipo

Comments 0 σχόλια »


Mετά τους infomaniacs, έρχονται οι multitaskers. Ο όρος χαρακτηρίζει όχι εκείνους που εθίζονται με δική τους θέληση στη συνεχή online δραστηριότητα -όπως συμβαίνει στην πρώτη περίπτωση- αλλά όσους λόγω των εργασιακών τους υποχρεώσεων εκτελούν σε καθημερινή βάση πολλαπλές, ταυτόχρονες εργασίες. Μultitasking επίσης σημαίνει πρόσληψη έτοιμης γνώσης από το Διαδίκτυο, στέρηση της χρονικής δυνατότητας για αφομοίωση και αναστολή της ικανότητας για εμβάθυνση και κριτική σκέψη.Σύμφωνα με τις διαπιστώσεις επιστημόνων αλλά και εξειδικευμένων συγγραφέων, που επαναστατούν κατά του φαινομένου, έχει ως αποτέλεσμα τη διάσπαση της προσοχής, ενίοτε δε και την αποχαύνωση. (Κουραστικό να το επαναλαμβάνει κανείς… τα έχουμε πει για τους μαθητές μας… εδώ και πολλά χρόνια….)

Ελληνες και ξένοι, ψυχολόγοι, εκπαιδευτικοί, συγγραφείς, ειδήμονες της πληροφορικής συμφωνούν ότι η ψηφιακή εποχή ρημάζει τις δυνατότητες αυτοσυγκέντρωσης και κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου ειδικά για τις νεότερες γενιές. Στο τελευταίο της βιβλίο, με τίτλο «Σαστισμένοι: Η διάβρωση της προσοχής και η είσοδος σε μια σκοτεινή εποχή», η βραβευμένη Αμερικανίδα συγγραφέας Μάγκι Τζάκσον αναλύει το πρόβλημα που πλήττει με μορφή επιδημίας το σημερινό άνθρωπο, ενώ ο καθηγητής Αγγλικών του Πανεπιστημίου της Ατλάντα, Μαρκ Μπάουερλεϊν, σε εργασία του με θέμα «Η πιο αποσβολωμένη γενιά: Πώς η ψηφιακή εποχή αποβλακώνει τους νέους Αμερικανούς και διακυβεύει το μέλλον», παρουσιάζει μια γενιά εφήβων, ανίκανων να διατηρήσουν την αυτοσυγκέντρωση που χρειάζεται για να διαβάσουν ένα βιβλίο! Εξάλλου, ο δοκιμιογράφος Νίκολας Καρ προσφάτως αναρωτήθηκε δημόσια, αν το Google και γενικότερα η στιγμιαία διαθέσιμη γνώση που προσφέρει η τεχνολογία, μας κάνει… ηλίθιους. Για χοντροκέφαλους φοιτητές, με «έτοιμη» εξειδίκευση κάνει λόγο η καθηγήτρια του κλάδου Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης του Πανεπιστημίου του Μπράιτον, Τάρα Μπραμπέιζον, που πιστεύει ότι «πρώτα πρέπει να διδαχθούν πώς να αναπτύξουν δυναμική και κριτική σκέψη και μετά τεχνολογικές επιδεξιότητες».

Γιατί να το ξέρω; Αφού υπάρχει στο Google  άρθρο στον e-τυπο

Comments 0 σχόλια »

O γάλλος συγγραφέας Jean-Marie Gustave Le Clezio τιμήθηκε με το φετινό Νόμπελ Λογοτεχνίας, για τα περιπετειώδη μυθιστορήματα, διηγήματα και βιβλία παιδικής λογοτεχνίας που έχει γράψει..

Χαρακτηρίστηκε από την επιτροπή της Σουηδικής Ακαδημίας των βραβείων ως ο συγγραφέας «της ρήξης, των νέων αναχωρήσεων, της ποιητικής περιπέτειας, της αισθησιακής έκστασης ?ένας εξερευνητής της ανθρωπότητας πίσω και πέρα από τους κραταιούς πολιτισμούς».

Στη λογοτεχνία του φετινού νομπελίστα Le Clezio αναδεικνύεται η διαφορετικότητα, η ατμόσφαιρα είναι ταξιδιωτική και οι περιπλανήσεις αφορούν τόσο μακρινούς τόπους και πολιτισμούς όσο και εσωτερικές αναζητήσεις. Η αφήγησή του είναι συνήθως λυρική, ενώ πολλά από τα μυθιστορήματά του έχουν χαρακτηριστεί από τους κριτικούς ως «ελεγεία στον άνθρωπο, το αίσθημα και το πεπρωμένο».

Τα βιβλία του Le Clezio που κυκλοφορούν στα ελληνικά είναι:
Ονίτσα, Εκδόσεις Ωκεανίδα, 1994
Το πρόστιμο, Εκδόσεις Σύγχρονη Εποχή, 1992
Έρημος, Εκδόσεις Καστανιώτη, 1993
Ντιέγκο και Φρίντα, Εκδόσεις Καστανιώτη, 1996
Το χρυσόψαρο, Εκδόσεις Πατάκη, 1999
Φλογισμένη καρδιά και άλλα διηγήματα, Εκδόσεις Μίνωας, 2001
Μαρτίνος και άλλα διηγήματα, Εκδόσεις Χατζηνικολή, 1981
Ο γυρευτής του χρυσού, Εκδόσεις Χατζηνικολή, 1986
Μόντο και άλλα διηγήματα, Εκδόσεις Χατζηνικολή, 1981

Μεταξύ των συγγραφέων που έχουν τιμηθεί με το βραβείο Νόμπελ τα τελευταία χρόνια, είναι ο Ντόρις Λέσινγκ (2007), ο βρετανός Χάρολντ Πίντερ (2005) και ο τούρκος, Ορχάν Παμούκ (2006), ενώ το 2000 το Νόμπελ Λογοτεχνίας κέρδισε ο Γκάο Σινγκτζιάν, πολιτικός πρόσφυγας από την Κίνα στη Γαλλία, ο οποίος έχει πλέον γαλλική υπηκοότητα.

Comments 2 σχόλια »

kapodistriako_logo.jpgΈνα ελληνικό ανώτατο εκπαιδευτικό ίδρυμα, το Εθνικό Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών, βρίσκεται για πρώτη φορά στη λίστα των 200 καλύτερων Πανεπιστημίων. Στην κορυφή της λίστας, που δημοσιεύθηκε σήμερα για το 2008 από τη λογοτεχνική επιθεώρηση των «Τimes», βρίσκεται ακόμη μία φορά το Πανεπιστήμιο του Χάρβαρντ στις ΗΠΑ.
Σαράντα οκτώ θέσεις σε σχέση με τη λίστα του 2007 ανέβηκε στην κατάταξη το Πανεπιστήμιο της Αθήνας, κερδίζοντας για πρώτη φορά μια θέση στα 200 καλύτερα ανώτατα εκπαιδευτικά ιδρύματα του κόσμου.

Άρθρο στα ΝΕΑ

Comments 0 σχόλια »

Τις προάλλες σε ένα τμήμα επιμόρφωσης Β΄επιπέδου έδειχνα το project των διαφημισοφάγων και επιχειρηματολογούσα πάνω στη θεωρία μου για το πόσο διαφορετικά οδηγούμε ανάλογα με τη μάρκα του αυτοκινήτου. Υπάρχουν φυλές αυτοκινητιστών, οι φυλές της BMW, της Nissan, των Peugeot Rally, της Mercedes. (Ειδεχθής λεπτομέρεια: υπήρχε συνάδελφος με BMW στο τμήμα). Στο συγκεκριμένο βίντεο παρακολουθούμε τους  Beckers να ετοιμάζουν ένα οικογενειακό reunion στο πατρικό σπίτι τους. Με έναν έντεχνο τρόπο οι διαφημιστές πίσω από αυτό το πρωτότυπο web episode μας δείχνουν το διαφορετικό προφίλ μιας οικογένειας με Audi από αυτό κάποιας με BMW, με Mercedes ή με Lexus.

Comments 0 σχόλια »

Αλλαγή μεγέθους γραμματοσειράς
Αντίθεση
Μετάβαση σε γραμμή εργαλείων