Αρχείο για 17 Οκτωβρίου, 2008
Το Τμήμα Δημοσιογραφίας και Μέσων Μαζικής Επικοινωνίας του Α.Π.Θ. διοργανώνει στις 20 & 21 Οκτωβρίου 2008 στη Θεσσαλονίκη & στην Αθήνα Διεθνή Επιστημονική Διημερίδα με τίτλο «Συμμετοχική Δημοσιογραφία: Blog και Νέα Μέσα», η νέα μιντιακή πραγματικότητα μέσα από την πρώτη web tv συνάντηση της Ακαδημαϊκής κοινότητας με την Δημοσιογραφία.
Στη Διημερίδα μεταξύ άλλων θα εξεταστούν και θα ερευνηθούν τα εξής θέματα:
? Πώς επηρεάζεται η παραδοσιακή δημοσιογραφία από τη νέα μιντιακή πραγματικότητα.
? Τι είναι η συμμετοχική δημοσιογραφία, ποιες οι διαφορές της με την παραδοσιακή και ποιος ο ρόλος των παραδοσιακών δημοσιογράφων στο παραπάνω πλαίσιο.
? Πώς μετεξελίσσεται η έννοια της δημοσιογραφικής ταυτότητας και της δημοσιογραφικής εργασίας από τη στιγμή που ο καθένας δύναται να έχει πρόσβαση στο διαδίκτυο και ως εκ τούτου έχει τη δυνατότητα δημόσιας έκφρασης.
? Ψηφιακή ταυτότητα, ψηφιακό υποκείμενο. Νομική διάσταση.
? Η σχέση του πολίτη με τα Νέα Μέσα. Κατά πόσο μπορεί να εμπιστευτεί την “είδηση” στο Διαδίκτυο.
? Η σχέση του Πανεπιστημίου με τα Νέα Μέσα.
Κείμενα σχετικά με το περιεχόμενο της Διημερίδας αναρτώνται στο blog
newmediaconference.blogspot.com
Επίσημη Ιστοσελίδα της Ημερίδας www.jour.auth.gr/civic
0 σχόλια »
Κλιμακώνονται στην Ιταλία οι κινητοποιήσεις κατά των μεταρρυθμίσεων στην Παιδεία που προτείνει η κυβέρνηση.Την Τετάρτη το βράδυ, σε δεκάδες σχολεία της χώρας οργανώθηκαν εκδηλώσεις διαμαρτυρίας από γονείς και μαθητές οι οποίοι οργάνωσαν χάπενινγκ και δημόσιους διαλόγους, για να κάνουν σαφή την αντίθεσή τους στα δυο κύρια σημεία της προτεινόμενης μεταρρύθμισης: στην κατάργηση των δύο δασκάλων για κάθε τάξη, καθώς και στη συγχώνευση τάξεων και σχολικών συγκροτημάτων, σε πολλές περιφέρειες της χώρας.
Παράλληλα διαδήλωσαν χιλιάδες φοιτητές των ιταλικών πανεπιστημίων στην Κατάνη, τη Ρώμη, το Τορίνο με αφορμή τις οικονομικές περικοπές και το σχέδιο συρρίκνωσης του διδακτικού προσωπικού.
Το σχέδιο νόμου της κυβέρνησης Μπερλουσκόνι, προβλέπει τη δραστική μείωση των καθηγητών των ανώτατων εκπαιδευτικών ιδρυμάτων ενώ αναμένεται ότι θα αυξηθούν τα συμβόλαια προσωρινής συνεργασίας για ερευνητές και διδακτικό προσωπικό.
Η υπουργός Παιδείας Μαρία-Στέλα Τζελμίνι δηλώνει ότι οι μεταρρυθμίσεις είναι αναγκαίες από οικονομικής πλευράς, καθώς ο κρατικός προϋπολογισμός δεν μπορεί να ανταπεξέλθει στις δαπάνες για τη δημόσια παιδεία ενώ διαβεβαιώνει ότι δεν θα υπάρξουν επιπτώσεις στην ποιότητα της διδασκαλίας.
Καζάνι που βράζει η παιδεία στην Ιταλία e-τύπος
Δύο δάσκαλοι σε μία τάξη; εδώ δεν έχουμε καταφέρει ακόμα τον έναν…
1 σχόλιο »
Η δωρεάν διάθεση ψηφιακών εκδοχών των βιβλίων στο Ίντερνετ, δήλωσε, μπορεί να ενισχύσει, αντί να πλήξει, τις πωλήσεις των παραδοσιακών βιβλίων· οι εκδότες, πρόσθεσε, πρέπει να εκμεταλλευθούν τις ευκαιρίες που προσφέρει ο Παγκόσμιος Ιστός, όχι να τον βλέπουν σαν εχθρό. Ο ίδιος ο Κοέλιο διαθέτει δωρεάν χρόνια τώρα ψηφιακές εκδοχές των βιβλίων του- μια στρατηγική η οποία πιστεύει πως ενίσχυσε σημαντικά τις πωλήσεις των «κανονικών» του βιβλίων, τουλάχιστον στη Ρωσία: «Διαβάζουν μερικές σελίδες και σκέφτονται, Θεέ μου, είναι πολύ πιο εύκολο να πάω να το αγοράσω παρά να το διαβάζω σε αυτή την οθόνη!».Έρευνα που πραγματοποιήθηκε σε 1.000 επαγγελματίες του βιβλίου από 30 χώρες, δείχνει πως είναι πολλοί αυτοί που μοιράζονται την αισιοδοξία του Κοέλιο: μπορεί ένα 40% να θεωρεί πως έως το 2018 τα ηλεκτρονικά βιβλία θα έχουν επικρατήσει των παραδοσιακών, η πλειονότητα όμως πιστεύει πως η βιομηχανία του βιβλίου μπορεί να επιζήσει της ψηφιακής χιονοστιβάδας- κι ας μη «δουλεύουν» ακόμα καθόλου το ψηφιακό βιβλίο έξι στους δέκα εκδότες. Οι περισσότεροι πάντως αναγνωρίζουν πως η αλλαγή του σκηνικού δεν θα είναι…αναίμακτη: η επιρροή της Κίνας στις ψηφιακές εκδόσεις θα τριπλασιαστεί τα επόμενα χρόνια (σήμερα κυρίαρχος στη συγκεκριμένη αγορά είναι οι ΗΠΑ), Google και Αmazon θα ηγηθούν της μετάβασης στη νέα εποχή.
Δεν είναι λίγοι αυτοί που φοβούνται πως η βιομηχανία του βιβλίου θα έχει την ίδια (κακή) τύχη με τη βιομηχανία της μουσικής, η οποία υποφέρει από τη δωρεάν ανταλλαγή τραγουδιών μέσω του Ίντερνετ. Πολλοί, όπως ο Γκέτφριντ Χονεφέλντερ, επικεφαλής της Ένωσης Γερμανών Εκδοτών και Βιβλιοπωλών, ζητούν κανόνες και κατοχύρωση των πνευματικών δικαιωμάτων στο Ίντερνετ. Πάντως η νέα εποχή είναι ήδη εδώ: στην 60ή Έκθεση της Φρανκφούρτης, μόνο 42% των εκθεμάτων είναι βιβλία με την παραδοσιακή έννοια του όρου. Σε ποσοστό 30% είναι ψηφιακά βιβλία.
Ψηφιακά μπεστ σέλερ έως το 2018 Τα ΝΕΑ
1 σχόλιο »
Τα στοιχεία είναι σοκαριστικά: 37 χώρες πλήττονται από σοβαρή έλλειψη τροφίμων, ενώ τα παραγόμενα αυτή τη στιγμή τρόφιμα ξεπερνούν κατά 50% τις παγκόσμιες διατροφικές ανάγκες. Το θέμα είναι οικονομικό και κοινωνικό, με την απουσία υποδομών στις χώρες αυτές συχνά κοστίζει πιο πολύ η μεταφορά των τροφίμων εντός Αφρικής, παρά η εισαγωγή τους. Παράλληλα, τους τελευταίους μήνες, η άνοδος της τιμής των τροφίμων σε συνδυασμό με την ενεργειακή και την ακόμα πιο πρόσφατη χρηματιστηριακή κρίση, δημιούργησαν σειρά αλυσιδωτών αντιδράσεων καθιστώντας το τρόφιμο αγαθό δυσεύρετο, πολύτιμο και ιδιαίτερα ακριβό σε σχέση με την αγοραστική τους δύναμη για πολλούς κατοίκους αυτού πλανήτη.
Υπό την απειλή μιας περαιτέρω επιβάρυνσης της κρίσης επανέρχεται η συζήτηση για την εισαγωγή στη διατροφή μας «νεωτερισμών» στους οποίους οι πολίτες της Ε.Ε. αντιδρούν σθεναρά, όπως τα γενετικώς τροποποιημένα τρόφιμα αλλά και η κατανάλωση κρέατος από κλωνοποιημένα ζώα. Το επιχείρημα που προβάλλεται είναι ότι τη στιγμή που κάποιοι πεινούν κάποιοι άλλοι δεν μπορούν να υπερασπίζονται «πολυτελείς ευαισθησίες». Είναι όμως έτσι;
«Οι γενετικώς τροποποιημένες καλλιέργειες είναι πολύ ανθεκτικές και ταχέως αναπτυσσόμενες, έτσι εύκολα μπορούν να αφανίσουν τις συμβατικές» τονίζει. «Ειδικά για τη χώρα μας, η μορφολογία καθιστά ανέφικτη τη συνύπαρξη γενετικώς τροποποιημένων και μη καλλιεργειών» προσθέτει ο κ. Σκαράκης, καθηγητής Γενετικής Βελτίωσης Φυτών.
Διαιτολόγιο για πεινασμένους… Καθημερινή
0 σχόλια »
|